Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές παραμένουν δυναμικές – Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

Στις τελευταίες εκτιμήσεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει τον δυναμισμό των ευρωπαϊκών εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής τον Οκτώβριο του 2017. Οι εισαγωγές επίσης αυξάνονται.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

“Η αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τον Οκτώβριο του 2017 διατηρήθηκε πολύ υψηλά, στα 12,3 δισ. Ευρώ, λένε οι Βρυξέλλες με την τελευταία καταγραφή. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις [σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016] καταγράφηκαν για τις Ηνωμένες Πολιτείες (+172 εκατομμύρια ευρώ), την Κίνα (+112 εκατομμύρια ευρώ), τη Ρωσία (+91 εκατομμύρια ευρώ) και την Ιαπωνία. (+ € 68 εκατ.). “

Από την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις στην Αλγερία μειώθηκαν κατά 75 εκατ. Ευρώ, όπως και οι πωλήσεις στη Σαουδική Αραβία (-55 εκατ. Ευρώ), Βιετνάμ (-54 εκατ. Ευρώ), Κορέα (-33 εκατ. Ευρώ) και Βενεζουέλα. (-30 εκατ. Ευρώ). Όσον αφορά τον τομέα, ο οίνος σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών (+ 115 εκατ. Ευρώ), ακολουθούμενη από τη διατροφή των παιδιών (+ 102 εκατ. Ευρώ) και τη ζάχαρη (+ 102 εκατ. Ευρώ).

Οι εξαγωγές σιταριού μειώθηκαν κατά 75 εκατ. Ευρώ, όπως και το χοιρινό (-33 εκατ. Ευρώ). Και ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές έχουν επίσης αυξηθεί φθάνοντας σε μηνιαία αξία 9,6 δισ. Ευρώ. Ωστόσο, το μηνιαίο εμπορικό ισοζύγιο παρέμεινε περίπου στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος, με πλεόνασμα 2,7 δισ. Ευρώ.

Βραζιλία και Ουκρανία κερδίζουν έδαφος

Μεταξύ των προμηθευτών, η Βραζιλία και η Ουκρανία είναι δύο από τις οποίες οι πωλήσεις τους προς την Ευρώπη, έχουν αυξηθεί περισσότερο, ακολουθούμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. “Σημαντικές αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί στους ελαιούχους σπόρους και τα σιτηρά, εκτός από το σιτάρι και το ρύζι”, λέει η Επιτροπή. Οι εισαγωγές φασολιών κακάου είναι αυτές που μειώνονται περισσότερο σε αξία. “