Θετικά υποδέχθηκαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τη χθεσινή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τα οποία και επισημαίνουν αφενός την ορθή επιλογή, αφετέρου τις ευνοϊκές προοπτικές για την ελληνική οικονομία στο εξής.
Ενδεικτικώς, τα δημοσιεύματα που ακολουθούν:
«Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, ένα σημαντικό βήμα προς την ανάκτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας και της εξόδου της από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει στην ανταπόκρισή του το Reuters. «Είναι πολύ θετικό ότι πέτυχαν απόδοση κάτω από 5%. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να χρηματοδοτείται μόνη της», σχολίαζε ο Luis Gargour της επενδυτικής LNG Capital. Ενώ στην ίδια ανταπόκριση γίνεται υπόμνηση μιας παλαιότερης δήλωσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η διάθεση του ομολόγου συμβολίζει επίσης, την ανάκαμψη της ευρωζώνης στο σύνολό της, πέντε χρόνια μετά τη δέσμευση του Μ. Ντράγκι ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να επαναφέρει την ευρωπαϊκή οικονομία».
F.T.: Άλλο ένα βήμα προς την έξοδο από το πρόγραμμα
«Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια -γράφουν οι Financial Times- αξιοποιώντας την ενισχυμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική της ανάκαμψη με μία συμφωνία που σηματοδοτεί άλλο ένα βήμα προς την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης».
Στην εφημερίδα Guardian διαβάζουμε ανάλυση της J. Mckeown της Capital Economics, σύμφωνα με την οποία «η σημερινή απόπειρα πήγε αρκετά καλά καθώς η χώρα δανείστηκε με χαμηλότερο επιτόκιο από το 2014». Επιπλέον, «η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε ήταν η κατάλληλη καθώς είχε ήδη σημειωθεί μείωση του κόστους δανεισμού εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και των ενδείξεων για ανάκαμψη».
«Αυτή τη φορά έγινε. Αν και υπήρχαν φήμες εδώ και πολλές βδομάδες, η Ελλάδα κατάφερε σήμερα την πρώτη της έξοδο στις αγορές, τα τελευταία επτά χρόνια, με εξαίρεση άλλη μία το 2014», σχολιάζει δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde. «Πρόκειται για μία άσκηση επιτυχημένης πολιτικής επικοινωνίας», σημειώνει ο Christopher Dembik της Saxo Bank. «Πρόκειται για ένα καλό αποτελέσμα μετά από τις τόσες αντιξοότητες που αντιμετώπισε η Ελλάδα», σχολίασε ο οικονομολόγος Eric Dor.
Les Echos: Η Αθήνα κέρδισε το στοίχημα
Στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Les Echos φιλοξενείται άρθρο του Guillaume Benoit με τίτλο: «Ενθαρρυντική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές». Στο δημοσίευμα αναφέρεται: «H ζήτηση άγγιξε τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή δύο φορές το ποσό της προσφοράς. Η απόδοση για τους αγοραστές είναι στο 4,625%, δηλαδή μικρότερη από το ομόλογο που είχε εκδοθεί πριν από τρία χρόνια. Η Αθήνα κέρδισε το στοίχημα. Η Ελλάδα πραγματοποίησε μια ενθαρρυντική έξοδο στις αγορές, με την έκδοση του πρώτου ομολόγου εδώ και τρία χρόνια. Η χώρα άντλησε 3 δισεκατομμύρια ευρώ από την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου, στο πλαίσιο μιας κίνησης που εκτιμήθηκε από τους επενδυτές (…) Το εγχείρημα έχει συμβολική αξία, δεδομένου ότι οι επενδυτές ήταν κάτι παραπάνω από επιφυλακτικοί ως προς το να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα. Για την Κυβέρνηση Τσίπρα, αυτό συνιστά μία ένδειξη ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι πραγματική και ότι οι αγορές είναι έτοιμες να εμπιστευτούν εκ νέου την Ελλάδα».
«Ο Αλ. Τσίπρας προέταξε την ευημερία του λαού του»
Ένα εντελώς διαφορετικό δημοσίευμα μας έρχεται, τέλος, από την Ιταλία. Στον ιστότοπο Linkiesta δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του διευθυντή του Francesco Cancellato. Από εκεί και το απόσπασμα που ακολουθεί: «Κακό για αυτόν, καλό για την Ελλάδα, ο Τσίπρας επέλεξε να θυσιάσει την εικόνα του μαξιμαλιστή και ρομαντικού ηγέτη, προτάσσοντας τη μελλοντική ευημερία του λαού του. Δέχθηκε να μην υποκύψει στο λαϊκισμό των γροθιών στο τραπέζι και των κραυγαλέων χειρονομιών και να πληρώσει στις κάλπες την επίπονη αλλά τελικά αποτελεσματική θεραπεία, η οποία οδηγεί σε αναγέννηση τη χώρα του (…) Επέλεξε να κριθεί από την Ιστορία και με ειλικρίνεια το παραδέχεται: ‘Σιγά-σιγά θα συμβεί αυτό που κανείς δεν σκεφτόταν ότι θα συνέβαινε. Θα βγάλουμε τη χώρα από τη μακρά κρίση της, και σε αυτό θα κριθούμε’. Τιμή στην αξία. Μακάρι να ήταν πάντα έτσι η πολιτική», καταλήγει ο αρθρογράφος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ