7 ΗΜΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σε ανοδική πορεία η απασχόληση στην Ελλάδα το 1ο εξάμηνο του 2019 – Στο 34,0% η ανάκτηση των απωλειών της κρίσης σε όρους θέσεων εργασίας
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, η απασχόληση (ηλικιακής ομάδας 15 ετών και άνω) στην ελληνική οικονομία ενισχύθηκε σε ετήσια βάση 2,5% το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους από 2,2% το 2ο εξάμηνο 2018 (βλέπε Σχήμα 1).
Ο εν λόγω ρυθμός μεταβολής αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά 93,1 χιλ (χιλιάδες) άτομα. Το 1ο εξάμηνο 2019 ήταν το 10ο στη σειρά με θετικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής για την απασχόληση στην ελληνική οικονομία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάκτηση του 34,0% των απωλειών της κρίσης σε όρους απασχολούμενων ατόμων.
Λόγω της ισχνής επίδοσης της παραγωγικότητας της εργασίας, η αντίστοιχη ανάκτηση των απωλειών της κρίσης σε όρους πραγματικού ΑΕΠ είναι κατά πολύ μικρότερη (12,6%).
Σχήμα 2: Ετήσια Μεταβολή της Απασχόλησης στους Επί Μέρους Κλάδους Οικονομικής Δραστηριότητας και στις Επί Μέρους Θέσεις στο Επάγγελμα (χιλιάδες άτομα)
Α. Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία, Β. Ορυχεία και Λατομεία, Γ. Μεταποίηση, Δ. Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, Ε. Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης, ΣΤ. Κατασκευές, Ζ. Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, Η. Μεταφορά και αποθήκευση, Θ. Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης, Ι. Ενημέρωση και επικοινωνία, Κ. Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, Λ. Διαχείριση ακίνητης περιουσίας, Μ. Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, Ν. Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες, Ξ. Δημόσια διοίκηση και άμυνα. Υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, Ο. Εκπαίδευση, Π. Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας και κοινωνικής μέριμνας, Ρ. Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία, Σ. Άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, Τ. Δραστηριότητες νοικοκυριών ως εργοδοτών και Υ. Δραστηριότητες ετερόδικων οργανισμών και φορέων.
Διαβάστε όλη την έρευνα Eurobank_7ημέρες_οικονομία2009019