Εμπόριο, μεταφορές και τουρισμός κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες στο 2020 – Θετική η εικόνα των εξαγωγών αγαθών τον Ιούλιο
Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα όπως και στα περισσότερα κράτη στον κόσμο συρρικνώθηκε απότομα το 2ο τρίμηνο 2020. Η συγχρονισμένη ραγδαία μείωση της ζήτησης και της προσφοράς είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή ιστορικών χαμηλών – σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ – για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ-27 συν του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ).
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (8/9/2020, περιλαμβάνει στοιχεία για περισσότερες χώρες και οριακές αναθεωρήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη ανακοίνωση στις 14/8/2020), τα αποτελέσματα σε όρους τριμηνιαίου πραγματικού ρυθμού μεγέθυνσης είχαν ως ακολούθως (βλέπε Σχήμα 1): 1ον το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) και η Ισπανία κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις το 2ο τρίμηνο 2020. Στο μεν Ηνωμένο Βασίλειο το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά -20,4% QoQ, στη δε Ισπανία κατά -18,5% QoQ.
2ον ακολουθούν 12 οικονομίες, κατά βάση κρατών του νότου της ΕΕ-27, με διψήφια ποσοστά ύφεσης. Το εύρος των τιμών κυμαίνεται από -14,9% QoQ για την οικονομία της Κροατίας (-14,0% QoQ για την Ελλάδα) μέχρι -10,0% QoQ για την οικονομία της Βουλγαρίας (-11,8% QoQ και -11,4% QoQ για την Ευρωζώνη και την ΕΕ-27 αντίστοιχα).
3ον 12 οικονομίες, κατά βάση κρατών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, σημείωσαν μονοψήφια μείωση – σε τριμηνιαία βάση – του πραγματικού ΑΕΠ. Στο αριστερό άκρο της κατανομής βρίσκεται η Γερμανία με -9,7% QoQ και στο δεξιό ξεχώρισαν θετικά η Ιρλανδία, οι χώρες της Βαλτικής και η Φινλανδία, με την τελευταία να σημειώνει την ηπιότερη ύφεση από όλες τις χώρες της ΕΕ-27 (-4,5% QoQ).
Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ