Μεγάλη επιτυχία είχε η ημερίδα στα Ιωάννινα,που έγινε για να ενημερώσει όλους τους φορείς, αλλά και τους πολίτες των Ιωαννίνων, για τους κινδύνους που διατρέχει η «Φέτα» από τις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τον Καναδά και τη Ν.Αφρική.
Οι συμφωνίες CETA, και Ν.Αφρικής, δεν κατοχυρώνουν τη Φέτα, ενώ κατοχυρώνουν απόλυτα όλα τα αντίστοιχα ΠΟΠ τυριά όπως η παρμεζάνα και το ροκφόρ. Αυτό σημαίνει πως οι πολυεθνικές του Καναδά και της Ν.Αφρικής έχουν το δικαίωμα να διακινούν λευκά τυριά, που θα τα ονομάζουν κανονικότατα «Φέτα».
Με λίγα λόγια, εκμεταλλεύονται το εμπορικό όνομα «Φέτα», για να διακινήσουν τα τυριά τους στην αγορά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, πέραν της κλοπής του ιστορικού ονόματος της Φέτας, που δικαιωματικά ανήκει στην Ελλάδα, να βάλουν φρένο και στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του ελληνικού τυριού, και να δημιουργήσουν αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η Ελλάδα, παράγει 120.000 τόνους φέτα. Αν ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ιταλίας, θα μπορέσουμε να διακινήσουμε όσο παράγουμε, αλλά με τη σωστή τιμή στο ράφι, που αρμόζει στο ΠΟΠ προϊόν μας.
Ο έλεγχος για τις «παράνομες» εισαγωγές στο γάλα, που αποτέλεσμα έχουν και την μείωση της τιμής στο ελληνικό πρόβειο γάλα, είναι απόλυτα αναγκαίος. Το εμπάργκο της Ρωσίας , άφησε πλεόνασμα γάλακτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα οι τιμές να πέφτουν δραματικά σε όλη την Ευρώπη. Αυτά, ήταν και τα βασικά θέματα, που συζητήθηκαν στην ημερίδα.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κύριος Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στις εισαγωγές ξένου γάλακτος, που αυτή είναι και η κύρια αιτία για τις μειώσεις στις τιμές του γάλακτος, στον κτηνοτρόφο. Επισήμανε πως καμία από τις επιχειρήσεις στην Ήπειρο δεν κάνουν εισαγωγές γάλα, είναι όμως κάποιοι στην υπόλοιπη Ελλάδα που κερδοσκοπούν, και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, οι τιμές να αρχίσουν να πέφτουν ως «ντόμινο». Οι συμφωνίες CETA, και Ν.Αφρικής, είναι ακόμη ένα μεγάλο αγκάθι για τον παραγωγό και κυρίως για το μέλλον του.
Οι κτηνοτρόφοι, που βλέπουν να μειώνεται η τιμή στο γάλα, και η κτηνοτροφία να γίνεται κάθε μέρα και μη βιώσιμη, ανησυχούν, και βλέπουν το μέλλον τους όχι με τόση αισιοδοξία όσο θα έπρεπε.
Ο κύριος Άρης Κάσσης, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ιωαννίνων, στο χαιρετισμό που είχε για την ημερίδα, ζήτησε την εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να μπει φραγμός στις εισαγωγές του γάλακτος. Παράλληλα κάλεσε όλους τους φορείς, να στηρίξουν την Ένωση.
Το παρόν έδωσε στην ημερίδα, και η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, και Πρόεδρος του κόμματος « Πλεύση Ελευθερίας», κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μίλησε ως νομικώς εκπρόσωπος της ΠΕΚ. «Πολλές ενδείξεις μιλούν για καρτέλ στο γάλα, και είμαστε υποχρεωμένοι να το δούμε από κάθε νομική πλευρά » είπε χαρακτηριστικά.
Εντύπωση έκανε, ένα σταντ στην είσοδο της αίθουσας, που έγινε η ημερίδα, που εκεί εκθέτονταν ξένα προϊόντα με το όνομα Φέτα. Η εμπορική αξία της φέτας, είναι τεράστια, μόνο που δεν είναι αποκλειστικά η Ελλάδα, που την εκμεταλλεύεται, όσο και όπως θα έπρεπε.
Η ομιλία του κυρίου Εμμανουήλ Ανυφαντάκη, προέδρου του Ομίλου Φίλων Φέτας, στόχο είχε να χτυπήσει «το καμπανάκι κινδύνου».
«Οι εμπορικές συμφωνίες του Καναδά και της Ν.Αφρικής, με την Ε.Ε., παραχωρούν το δικαίωμα στις δύο αυτές χώρες να παράγουν λευκό τυρί, και να το ονομάσουν «φέτα».
Αυτό αφήνει μια πόρτα ανοιχτή, για να παράγουν και άλλες χώρες, λευκό τυρί, που στη συνέχεια θα το ονομάσουν φέτα. Πρέπει πάση θυσία οι δύο αυτές συμφωνίες να μην επικυρωθούν από το ελληνικό κοινοβούλιο, και να πάμε πάλι σε διαπραγμάτευση, που θα μας εξασφαλίζει την απόλυτη προστασία της φέτας».
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η ομιλία του κυρίου Χρήστου Αποστολόπουλου, πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ, και δεύτερο αντιπρόεδρο του Ομίλου Φίλων Φέτας.
« Οι δικαιολογίες που δόθηκαν είναι όλες ανυπόστατες, γι’αυτό είναι σκάνδαλο, το ότι δεν αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο σημαντικά ΠΟΠ προϊόντα της Ευρώπης, η φέτα, και δεν αναγνωρίστηκε όπως τα άλλα αντίστοιχα ΠΟΠ προϊόντα στις εμπορικές αυτές συμφωνίες».
Στη συνέχεια ανάφερε πως ο ρόλος της διεπαγγελματικής είναι πολύ σημαντικός, και πως πρέπει πριν από κάθε κριτική να δούμε πρώτα έργο της.
Ο κύριος Γιώργος Ζέρβας, πρόεδρος της ΕΖΕ, και αντιπρόεδρος του Ομίλου Φίλων Φέτας, υποστήριξε πως η αιγοπροβατοτροφία, είναι ένας κλάδος από τους πιο σημαντικούς, της ζωικής παραγωγής, και η επιβίωση αυτού του κλάδου εξαρτάται από τη τιμή του γάλακτος η όποια συνδέεται άμεσα με την παραγωγή και την απορρόφηση της φέτας.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν και η τελευταία δήλωση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, κυρίου Καχριμάνη, που καταχειροκροτήθηκε από όλους όσους ήταν στην αίθουσα.
« Οι βουλευτές που θα υπογράψουν, αυτές τις συμφωνίες, θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως «ανθέλληνες», είπε.
Τέλος ο κύριος Ανυφαντάκης, ζήτησε από όλο τον κόσμο να μπουν στην ιστοσελίδα του Ομίλου Φίλων Φέτας, www.fetasos.gr , και να υπογράψουν ένα ψήφισμα που ζητά από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, να μη ψηφίσουν «υπέρ» σε αυτές τις συμφωνίες, που θα διαλύσουν την ελληνική αιγοπροβατοτροφία, και τη «Φέτα» μας. Τη Ναυαρχίδα των ΠΟΠ προϊόντων της Ελλάδας. Τον «Λευκό μας Χρυσό».
Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε πως με βάση τη συνθήκη της Λισαβόνας, και του άρθρου 4, το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει ακόμη αρμοδιότητα να εγκρίνει ή να απορρίψει της διεθνείς συμφωνίες της Ε.Ε.