Εθισμός των παιδιών με τα social media: «Δεν είμαι καλά, δεν έχω πολλά likes»

Ένα (ακόμα) σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους σημερινούς γονείς είναι η προσκόλληση των παιδιών με τα social media. To Facebook, το Instagram, το Twitter, το Youtube είναι μερικά μόνο από αυτά που απασχολούν μεγάλο ποσοστό παιδιών, κυρίως δε τους έφηβους. Τα μαθαίνουν μέσα από τις παρέες τους στο σχολείο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Είναι μέσα στην καθημερινότητα μας, που οι λίγοι που απέμειναν χωρίς κάποιο λογαριασμό είναι οι «παρείσακτοι», οι περίεργοι… οι οπισθοδρομικοί.

Στην αρχή συνήθως, μπορεί να ζητήσουν διστακτικά να κάνουν λογαριασμό σε κάποιο από αυτά τα δίκτυα. Και εκεί θα αρχίσει να υπάρχει η ανησυχία των γονιών για το πως να διαχειριστούν αυτή τη νέα κατάσταση. Να τα αφήσουν; Και αν ναι, από ποια ηλικία; Με ποιο να αρχίσουν από τα social media; Να απαιτήσουν να γνωρίζουν τους κωδικούς πρόσβασης…;

Σίγουρα, η αποξένωση του παιδιού από τα social media δεν είναι και η πιο κατάλληλη λύση. Θα προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις σας, εκνευρισμό και μία τεταμένη κατάσταση. Πάντως, σύμφωνα με τους κανονισμούς των περισσοτέρων δικτύων, από την ηλικία των 13 ετών επιτρέπεται η δημιουργία λογαριασμού στα ανήλικα, οπότε έχετε το περιθώριο μέχρι την ηλικία των 13 ετών να συζητήσετε μαζί του για τους κανόνες ασφαλείας, για την σωστή χρήση των social media, ώστε να μην δημιουργηθούν αισθήματα εθισμού.

Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικά βήματα που είναι καλό να ακολουθηθούν από τους γονείς για να δημιουργηθεί μια ασφαλή σχέση μεταξύ των παιδιών και των social media:

1). Εξηγήστε τους πως συχνά οι άνθρωποι προβάλλουν μία ιδεατή εικόνα, μόνο τις στιγμές ευτυχίας ή την εικόνα που θα ήθελαν να έχουν και στον πραγματικό κόσμο αλλά δεν μπορούν για διάφορους λόγους. Εικόνες με επώνυμες μάρκες ρούχων, με ταξίδια σε διάφορα μέρη, με ξέφρενη νυχτερινή ζωή, αγκαλιά με πολλούς ανθρώπους κ.ά. Στιγμές που μπορεί να βιώσαν μία φορά στη ζωή τους και να επαναλαμβάνουν τις φωτογραφίες ή και να υποκλέπτουν, φανερώνοντας μία αναληθή εικόνα. Βοηθήστε τα, να καταλάβουν πως τα δυσάρεστα αποκρύπτονται και για αυτό να μην δείχνουν σημάδια ζήλιας και φθόνου.

2). Να είναι πάντα κόσμιοι στα σχόλια τους και στις αναρτήσεις τους καθώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να ανατρέξει σε ό,τι έχει δημοσιευτεί για πολλά χρόνια πριν. Το διαδικτυακό μας αποτύπωμα δεν διαγράφεται απόλυτα (αφήνει ένα ψηφιακό «ίχνος»). Όπως και να έχει, θα πρέπει η συμπεριφορά και το λεξιλόγιο τους να μην διαφέρει από την πραγματική ζωή. Όπως θα εκφράζονταν αν έβλεπαν ζωντανά μία εικόνα, ανάλογα και να πληκτρολογούν. Συνηθίζεται μπροστά από την οθόνη να «βγαίνει» μία προσωπικότητα πιο επιθετική, επειδή θεωρούμε πως δεν μας βλέπει ο άλλος. Μην διστάσετε να τους ζητήσετε να απομακρύνουν οποιοδήποτε προσβλητικό post.

3). Προτείνετε τους να κάνετε δραστηριότητες είτε εντός σπιτιού (πχ επιτραπέζιο παιχνίδι) ή και εκτός σπιτιού (πχ βόλτα με τα ποδήλατα, μπάσκετ, εκδρομή), ώστε να ξεφεύγουν από τα social media. Σίγουρα θα τους κάνει να νιώσουν καλύτερα με την αλλαγή παραστάσεων.

4). Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά σας πως θα βρίσκεστε πάντα δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν. Να μην έχουν ενδοιασμούς να σας εκφράσουν κάποια ανησυχία τους.

5).Τέλος, αν παρατηρήσετε αλλαγές στη διάθεση και την συμπεριφορά τους, όπως επίσης αν έχει επηρεαστεί η υγεία τους με πονοκεφάλους και αϋπνίες, μην διστάσετε να ζητήσετε την γνώμη ενός ειδικού που θα μπορέσει να σας κατευθύνει στα σωστά μονοπάτια της οικογενειακής ηρεμίας…


 

Το άρθρο συνυπογράφουν οι ψυχολόγοι του Κέντρου Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή», Γιάννης  Ξηντάρας, Ράνια  Λεμονή, Αγλαΐα Κρητικού, Κατερίνα Καλλιακούδη, Χάρης Παλίδης και Μαντώ Κωνσταντουλάκη.

Προηγούμενο άρθροΑνοίγει αύριο, Δευτέρα 1η Ιουλίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Επόμενο άρθροΠώς να συνδυάσετε διαφορετικά διακοσμητικά στιλ σωστά