Μεγάλο αγκάθι παραμένουν για τις ελληνικές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και η διαρκής συρρίκνωση των πωλήσεων, μετά από σχεδόν 10 χρόνια οικονομικής κρίσης όπου χιλιάδες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε πτώχευση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ετήσιας Εκθεσης Ελληνικού Εμπορίου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) το 27% των επιχειρήσεων είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία το 2018 ενώ το 56% εμφάνισε μικρότερο κύκλο εργασιών σε σχέση με το 2017. Με την κατανάλωση να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και η χρηματοδότηση των τραπεζών να γίνεται με το σταγονόμετρο η ρευστότητα των εμπορικών επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Ειδικότερα, οι οφειλές των Εμπορικών Ανωνύμων Εταιρειών και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης αυξήθηκαν σε ποσοστό 10,4%.
Στον αντίποδα το 44% των επιχειρήσεων αύξησαν τις πωλήσεις του κατά μέσο όρο σε ποσοστό 9%. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το 56,2% των επιχειρήσεων δεν παρουσιάζει καμία οφειλή σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση Ελληνικού Εμπορίου μια στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξεκίνησαν την λειτουργία τους την τελευταία δεκαετία, δηλαδή κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Σημαντική είναι η συμβολή του εμπορίου, ιδιαίτερα στην απασχόληση των νέων καθώς το 2018 δημιουργήθηκαν 6.200 νέες θέσεις εργασίας με το 21% των νέων κάτω από 25 ετών να απασχολείται στο εμπόριο.
Συνολικά η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στο εμπόριο αυξήθηκε κατά 5% το 2018 σε σχέση με το 2017 ενώ το εμπόριο παραμένει ένας από τους σημαντικότερους εργοδότες της χώρας συγκεντρώνοντας το 18% της συνολικής απασχόλησης. Επίσης στο εμπόριο δραστηριοποιούνται το 32% του συνόλου των εργοδοτών και το 28% των αυτοαπασχολούμενων. Στην Εκθεση της ΕΣΕΕ αναφέρεται επίσης ότι η συνεισφορά του εμπορίου στο ΑΕΠ της χώρας διαμορφώνεται στο 11%, ενώ το 2018 καταγράφηκε αύξηση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά 2,1% και ενίσχυση του χονδρικού εμπορίου κατά 7,2%.