Ερώτηση Κυριάκου Βελόπουλου: Σχεδιασμός αποκατάστασης δασικών οικοσυστημάτων και υλοποίηση αυτού

Τα δασικά οικοσυστήματα βρίσκονται σε ισορροπία με το περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, οι επανιδρύσεις αυτών – κατόπιν καταστροφικών πυρκαγιών – επιτυγχάνονται με οργανωμένες αναδασώσεις – κι όχι απλά δενδροφυτεύσεις. Οι αναδασώσεις (δημιουργία τεχνητών συστάδων) κατέχουν ως αντικείμενο την πιο αξιόλογη θέση στην δασοπονία. Επιπρόσθετα, οι αναδασώσεις (με ανάλογες συστάδες δεντροστοιχιών προ της καταστροφής των δασικών οικοσυστημάτων) προστατεύουν το έδαφος και το περιβάλλον αφενός από τις δυσμενείς επιδράσεις των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και αφετέρου βελτιώνουν αισθητά το τοπίο. Δρουν, επιπλέον, ως εξισορροπητική επίδραση στην υδάτινη οικονομία, παρέχοντας στον άνθρωπο ψυχική ηρεμία και γαλήνη.

Τέλος και επί του προκείμενου, ο στόχος των αναδασώσεων θα πρέπει να επικεντρώνεται στην οικολογική ισορροπία των οικοσυστημάτων, αναδημιουργώντας τα εν λόγω περιβάλλοντα με δεντροστοιχίες καταλλήλων ευδοκιμούντων ειδών ανά περιοχή, δεδομένης της οικολογικής ιστορίας έκαστης, αποφεύγοντας την εισαγωγή παρείσακτων ειδών, τα όποια δεν θα είχαν τη δυνατότητα προσαρμογής επί της όποιας περιοχής συγκεκριμένης οικολογικής ιστορίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε όπως μας ενημερώσετε σε ποιες περιοχές τη χώρας μας την τελευταία τριετία διεξήχθησαν συστηματικές αναδασώσεις, υπό την επίβλεψη των καθ΄ ύλην αρμοδίων Υπηρεσιών των υφ΄ υμών Υπουργείων, επί πυρόπληκτων εκτάσεων και ποια είναι η έκταση των αναδασωμένων εκτάσεων το ίδιο χρονικό διάστημα;
  1. Ποιο το έργο της Δασικής Υπηρεσίας στις οργανωμένες αναδασώσεις στη χώρα κι αν το προσωπικό της επαρκεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών αναδασώσεων, κατά τον

Νόμο, επί των καμένων δασικών οικοσυστημάτων;

  1. Συνεπικουρεί η Π.Υ. σε σχεδιασμό οργανωμένων αναδασώσεων και κατά ποιον τρόπο;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

 

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 1105/28.11.2022 Ερώτηση

 

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, κοινοποιούμε το υπ’ αριθμ. πρωτ. 125404/4556/07-12-2022 έγγραφο της Δ/νσης Δασικών Έργων & Υποδομών/ΥΠΕΝ.

Ο Υφυπουργός

Γεώργιος Αμυράς

 

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην 1105/28-11-2022 Ερώτηση Βουλευτή κου Κυριάκου Βελόπουλου με θέμα: «Σχεδιασμός Αποκατάστασης Δασικών Οικοσυστημάτων και υλοποίηση αυτού».

 Απαντώντας στην επί του θέματος Ερώτηση της Βουλής των Ελλήνων, σας κάνουμε γνωστά τα εξής:

Όπως έχουμε κατ’επανάληψη αναφέρει σε σχετικές απαντήσεις μας, η εφαρμογή πολιτικών και διαχειριστικών πρακτικών για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, σχετίζεται άμεσα με τη επιστημονική γνώση της λειτουργίας και την εξελικτική θέση των μεσογειακών οικοσυστημάτων. Η τεχνητή αναδάσωση, γενικώς, θεωρείται επιβεβλημένη μόνον στις περιπτώσεις αποτυχίας της φυσικής αποκατάστασης. Σημειώνουμε ότι το έδαφος μαζί με τα ανόργανα στοιχεία, διατηρεί μετά την πυρκαγιά πλήθος από ζώντες οργανισμούς, ρίζες και σπόρους, ικανούς να εξασφαλίσουν την φυσική αποκατάσταση σε πολλές περιπτώσεις. Ως εκ τούτου τυχόν ανάγκη για αναδάσωση κρίνεται κατά τόπους από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες μετά την εκτίμηση της πορείας της προαναφερθείσας φυσικής διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι οι αναδασωτικές προσπάθειες είναι πολυδάπανες, εξαιρετικά πολύπλοκες και απαιτούν επιμελημένες μελέτες, εργασίες εφαρμογής και φροντίδες ώστε να επιτύχουν.

Πιο συγκεκριμένα ως προς τα ερωτήματα που θέτετε σας ενημερώνουμε ότι :

  1. Σε ό,τι αφορά στην τελευταία τριετία, σας ενημερώνουμε ότι κατά το έτος 2019 αναδασώθηκαν

2.070 στρέμματα, κατά το έτος 2020 αναδασώθηκαν 2.866 στρέμματα και κατά το έτος 2021 αναδασώθηκαν 1.148 στρέμματα. Ωστόσο, έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν σχεδιασθεί τα επιμέρους στάδια και έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου αναδασώσεων, του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων, το οποίο στοχεύει στην αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων σε όλη την επικράτεια εντός της επόμενης τριετίας.

  1. Η Δασική Υπηρεσία έχει κατά τον νόμο την αρμοδιότητα στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση και στην επίβλεψη των αναδασωτικών έργων. Οι πολύ μεγάλες ανάγκες των Δασικών Υπηρεσιών, ιδίως σε επιστημονικό προσωπικό (κυρίως Δασολόγων και Δασοπόνων), είναι εις γνώση μας, έχουν καταγραφεί και έχουμε κατ’επανάληψη ζητήσει την πλήρωσή τους μέσα από τις αναγκαίες προσλήψεις. Στο αμέσως προσεχές διάστημα, εξ’ όσων γνωρίζουμε, έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 500 ατόμων, κυρίως επιστημονικού προσωπικού, για τις δασικές υπηρεσίες .

  1. Σε ότι αφορά στο ρόλο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο σχεδιασμό οργανωμένων αναδασώσεων, σας κάνουμε γνωστό ότι η Π.Υ. δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ α.α.

Δ. ΠΑΪΤΑΡΙΔΟΥ

Προηγούμενο άρθροΕ. Λιακούλη: «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ απειλούν ο ένας με το φόβητρο του άλλου»
Επόμενο άρθροΝ.Π.Σ Βέροια: Στις 14 Ιανουαρίου θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της η “Βασίλισσα”