Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου «Μη ίδρυση του “Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων” (Ν. 4738/2020)»

«Μη ίδρυση του “Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων” (Ν. 4738/2020)»

 

Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με τον Νόμο 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις», άρθρο 218, «Παραχώρηση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων σε φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης»: «1. Το Δημόσιο παραχωρεί τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης σε νομικό πρόσωπο του ιδιωτικού τομέα βάσει σύμβασης παραχώρησης με την οποία ο παραχωρησιούχος αναλαμβάνει την εκπλήρωση των σχετικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων. Η επιλογή του παραχωρησιούχου γίνεται κατόπιν διαδικασίας πρόσκλησης για υποβολή προσφορών, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Για την επιλογή παραχωρησιούχων για την εκπλήρωση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης, τα βασικά κριτήρια είναι το ύψος της ανάληψης κινδύνου από πλευράς του Δημοσίου, το οποίο θα προβλέπεται από την σύμβαση παραχώρησης, ο τρόπος υπολογισμού του τιμήματος επαναγοράς της κύριας κατοικίας κατά τη λήξη της μίσθωσης και η αξιοπιστία, η ειδική τεχνογνωσία και η εμπειρία του υποψηφίου παραχωρησιούχου. 2. Ειδικότερα ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης αναλαμβάνει την υποχρέωση απόκτησης κύριας κατοικίας ευάλωτου οφειλέτη, τη μίσθωσή του σε αυτόν, και τη μεταβίβασή του σε αυτόν, σε κάθε περίπτωση υπό τις προϋποθέσεις των άρθρων 219, 220 και 222, αντιστοίχως». Είναι γεγονός, εκ των ανωτέρω, ότι ο φορέας αυτός αγοράζει την πρώτη κατοικία του οφειλέτη και υποχρεούται να τη μισθώσει στον πολίτη για 12 (δώδεκα) έτη.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι εξώσεις, που θα επέρχονταν, εάν αποκτούσε τρίτος το ακίνητο. Ο φορέας, κατά τη διάρκεια της 12ετούς μίσθωσης και μέχρι την λήξη αυτής, υποχρεούται να επαναπωλήσει την κατοικία στον πολίτη, εφόσον αυτός ανακάμψει οικονομικά και εφόσον είναι συνεπής, ως προς την καταβολή του μισθώματος. Το Κράτος (ΟΠΕΚΑ) παρέχει μηνιαίο επίδομα ενοικίου στον πολίτη για να τον βοηθήσει να παραμείνει στην κατοικία. Έτσι, είναι δυνατόν να αποφευχθεί η ανάμειξη στην όλη διαδικασία των περιβόητων και αμφιβόλου νομιμοποίησης “funds”, τα οποία οδηγούν σε «οριζόντια» μέτρα, που αδικούν, εξ ορισμού, τους ασθενεστέρους (π.χ. πλειστηριασμοί), καθώς και η συνακόλουθη κοινωνική κρίση, που αναπόφευκτα επέρχεται. Παρ’ όλα αυτά και παρά την κατάθεση φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ουδέν σχετικό έχει έως τώρα διενεργηθεί και ο ως άνω αναφερόμενος Φορέας εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Για ποιον λόγο δεν έχει, έως και σήμερα, προωθηθεί η διενέργεια διαγωνισμού σχετικού με τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, τον οποίο ρητώς προβλέπει ο Ν. 4738/2020;
  2. Προτίθεσθε να συμβάλλετε, έστω και με σημαντική καθυστέρηση χρόνου, προς την κατεύθυνση της άμεσης θέσης σε λειτουργία του παραπάνω Φορέα και συνεπώς, στην εφαρμογή του ανωτέρω σχετικού Νόμου;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου

Προηγούμενο άρθρο204 Συνεργασία Δήμου Θεσσαλονίκης – Φ.Α.Α.Θ. Υπνωτήριο Αστέγων 07.03.2023
Επόμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης: «Έχουμε Χρέος να Οικοδομήσουμε στην Ελλάδα Ένα Αξιόπιστο Κράτος που θα Εγγυάται το Δημόσιο Συμφέρον»