Eρώτηση Καραμέρου: «Η ΕΡΤ χαρίζει εκατομμύρια ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος στους παρόχους ενέργειας;»

Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου. "Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου. Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων και ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία "Ελληνικό Κτηματολόγιο" Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων. Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης" Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Από την χρήση του 2019 οι έλεγχοι των ορκωτών λογιστών για την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε. εντοπίζουν κενό επάρκειας ελεγκτικών τεκμηρίων αναφορικά με το ύψος των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες, καθώς και από το κόστος για την κάλυψη των ζημιών που προκύπτουν από την αδυναμία είσπραξης των συγκεκριμένων απαιτήσεων.

Με το πέρασμα των ετών η κατάσταση επιδεινώνεται, αντί να εξομαλύνεται. Συγκεκριμένα και με βάση δημοσιεύματα, οι απαιτήσεις των εισπράξεων που δεν ρευστοποιήθηκαν προς όφελος της δημόσιας τηλεόρασης για τη χρήση του 2019 υπολογιζόταν την 31/12/2019 σε 100 εκατομμύρια ευρώ και η ζημία από αυτή την εξέλιξη ανήλθε σε 45 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα ελεγκτικά ευρήματα του 2021 οι μη ρευστοποιημένες απαιτήσεις ανήλθαν σε 114,5 εκατομμύρια ευρώ και η ζημία έφτασε στα 48,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και το 2022 τα δεδομένα δείχνουν επιβάρυνση με τους συγκεκριμένους δείκτες να διαμορφώνονται σε 122 και 51,4 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Είναι προφανές ότι η δημόσια τηλεόραση με αυτό τον τρόπο υπονομεύει την οικονομική της βιωσιμότητα και εκπέμπει ένα μήνυμα ατιμωρησίας προς τους παρόχους ενέργειας που όλα αυτά τα έτη συσσωρεύουν ανείσπρακτα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη και επιβαρύνουν το ενεργητικό της ΕΡΤ Α.Ε.

Καταγγελίες κάνουν λόγο για πρακτικές των παρόχων ενέργειας που βαίνουν εις βάρος της δημόσιας τηλεόρασης όπως η διαγραφή των ποσών που δεν εισπράχθηκαν από τα ανταποδοτικά τέλη μέσα από τους λογαριασμούς χρέωσης των πελατών τους.

Μάλιστα η διάταξη του Άρθρου 47 του Ν. 4779/2021 που επιχείρησε ανεπιτυχώς να δώσει λύση στο πρόβλημα κατέστησε την ΕΡΤ Α.Ε. υπόχρεη είσπραξης των εν λόγω οφειλών μέσα από τη διαδικασία του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Αυτή η πρωτοβουλία δεν έδωσε καμιά συγκεκριμένη λύση στο πρόβλημα παρά μόνο κατέστησε την ΕΡΤ «όμηρο» των ανείσπρακτών ανταποδοτικών τελών, κατάσταση που ισχύει και για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για την πρωτοβουλία της διοίκησης της ΕΡΤ να «χαρίσει» στους παρόχους τα ανείσπρακτα έσοδα που δικαιούται μέσω τροπολογίας που επίκειται να κατατεθεί με σκοπό την ψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία. Μια τέτοια ενέργεια πέρα από αποδοχή της αδυναμίας της ΕΡΤ να εισπράξει τα οφειλόμενα είναι και ένα «δώρο» στη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης και στους παρόχους ενέργειας, αφού νομιμοποιεί την παρατυπία της και απαλλάσσει τους παρόχους από τις νομικές ευθύνες που έχουν.

Επειδή, η δημόσια τηλεόραση βασίζεται στα ανταποδοτικά τέλη για να αποφύγει έναν στενό εναγκαλισμό με τα ιδιωτικά συμφέροντα της αγοράς.

Επειδή είναι νομικά κατοχυρωμένη η υποχρέωση των παρόχων να αποδώσουν τα ανταποδοτικά τέλη ή στοιχεία για την αδυναμία είσπραξής τους με βάση το Άρθρο 6 του Ν. 4173/2013 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν. 4324/2015.

Επειδή η ενδεχόμενη κατάθεση τροπολογίας για τη διευθέτηση των απαιτήσεων του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ υπονομεύει την οικονομική βιωσιμότητα της.

Επειδή μια διακριτική μεταχείριση των παρόχων ενέργειας που δεν αποδίδουν ως οφείλουν τους οφειλόμενους πόρους στην ΕΡΤ υπονομεύει ευθέως το κράτος δικαίου και την αρχή της νομιμότητας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Επιβεβαιώνουν την πληροφορία για την κατάθεση τροπολογίας από μέρους της κυβέρνησης που θα διευθετεί τις οφειλές των παρόχων ενέργειας απαλλάσσοντάς τους από τις υποχρεώσεις τους;
  2. Ποια νομοθετικά και διοικητικά μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την ρευστοποίηση των απαιτήσεων που έχουν συσσωρευθεί στην ΕΡΤ Α.Ε., έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος της ζημίας που έχει συσσωρευθεί από το 2019;
  3. Πώς αξιολογούν την οικονομική αποτελεσματικότητα της διοίκησης της ΕΡΤ Α.Ε. που έχει στερήσει πολύτιμους πόρους από την πιο σταθερή πηγή εσόδων για τον προϋπολογισμό της;
  4. Σκοπεύουν να επιβάλλουν κυρώσεις σε όσους παρόχους ενέργειας συνέβαλαν στην συσσώρευση των απαιτήσεων μέσα από τη διαγραφή ανείσπρακτων τελών από τους ισολογισμούς τους;

    Οι ερωτώντες Βουλευτές

    Καραμέρος Γεώργιος
    Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)
    Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Προηγούμενο άρθροΜηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια
Επόμενο άρθροΜαλλιάρης-Παιδεία: Δωρεά σχολικών ειδών στον Δήμο Παύλου Μελά