ΕΡΩΤΗΣΗ
Του: Κωνσταντίνου Μπούμπα, βουλευτού Νομού Σερρών
Προς: Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Τον κ. Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Προσθήκη του ΚΑΔ των Κέντρων Αισθητικής στις επιλεγμένες επιχειρήσεις
που θα επαναλειτουργήσουν από τις 14 Δεκεμβρίου»
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση του οδικού χάρτη της κυβέρνησης, όπου καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, από 13 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου, μας γνωστοποιήθηκαν οι διαμαρτυρίες και η επικρατούσα δυσαρέσκεια, από μέρους του κλάδου των Κέντρων Αισθητικής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η «ΟΕΒΕ» Σερρών, τα Κέντρα Αισθητικής και προσωπικής περιποίησης είναι επιχειρήσεις, οι οποίες, ανέκαθεν, τηρούσαν και τηρούν το υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας, σεβόμενες, τόσο τα ληφθέντα από την κυβέρνηση μέτρα, όσο και την Δημόσια Υγεία. Υπενθυμίζεται, δε, πως όπως ακριβώς τα κομμωτήρια, έτσι και τα κέντρα αισθητικής, λειτουργούν, εν μέσω πανδημίας, βάσει των ιδίων πρωτοκόλλων, δηλαδή, με συχνούς ελέγχους από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και με καθορισμένα ραντεβού, όπου δεν δύναται να προκύψει συνωστισμός και ανυπακοή στα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Βάσει των παραπάνω, προτίθεσθε να εξετάσετε την προοπτική της σταδιακής επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων του ανωτέρω κλάδου, με την προσθήκη του ΚΑΔ των Κέντρων Αισθητικής στις επιλεγμένες επιχειρήσεις, που θα επαναλειτουργήσουν από τις 14 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους, παρέχοντας στήριξη στον εν λόγω κλάδο, ο οποίος, όπως οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει δεχτεί ισχυρότατο οικονομικό πλήγμα, κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού;
Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπούμπας
ΕΡΩΤΗΣΗ
Του: Κωνσταντίνου Μπούμπα, βουλευτού Νομού Σερρών
Προς: Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «Τεράστια τα οικονομικά οφέλη από την χρήση του ελληνικού μελιού»
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Είναι γνωστό στο παγκόσμιο στερέωμα ότι, το ελληνικό μέλι είναι άριστης ποιότητας. Βάλλεται, όμως, από τις εισαγωγές Κινέζικου μελιού, καθώς και άλλων χώρων, που είναι αμφιβόλου ποιότητας, μόνο και μόνο επειδή τα εν λόγω εισαγόμενα είναι φθηνότερα. Έτσι, οι Έλληνες μελισσοκόμοι πλήττονται οικονομικά και το αποτέλεσμα είναι να συρρικνώνεται ο κλάδος της παραγωγής μελιού και των παραγώγων των μελισσοκομικών προϊόντων. Η ίδια η Πολιτεία, δυστυχώς, όπως παρατηρείται, εκδίδει, ενίοτε, νόμους κατά των μελισσοκόμων, χωρίς να υποστηρίζει τον δύσκολο αγώνα, που διεξάγουν όλη τη χρονιά, επιβάλλοντας και πρόστιμα σε διάφορες περιστάσεις. Για να υποστηριχθεί ο κλάδος των μελισσοκόμων, όμως, είναι ανάγκη η Πολιτεία να σταθεί δίπλα τους και όχι απέναντί τους. Συγκεκριμένα, προτείνεται από τους μελισσοκόμους :
α. Να τους χορηγείται φθηνότερο πετρέλαιο για τις μετακινήσεις τους.
β. Στους Δασικούς δρόμους, οι οποίοι δεν είναι περιπάτου (ανάλογα με τις περιοχές της Ελλάδας) να τους επιτρέπεται να αναπτύσσουν τις κυψέλες τους, στα δεξιά ή στα αριστερά των δρόμων και να μην τους επιβάλλονται πρόστιμα. Στην έσχατη δε των περιπτώσεων, προτείνεται να μην χαρακτηρίζονται όλοι οι δασικοί δρόμοι ως περιπάτου.
γ. Οι επιδοτήσεις για τις αντικαταστάσεις των κυψελών να είναι αναλογικά μεγαλύτερες για μεγαλύτερο αριθμό κυψελών.
δ. Να δίδονται άτοκα δάνεια στους νέους μελισσοκόμους και χαμηλότοκα στους επαγγελματίες.
ε. Να αυστηροποιηθούν περισσότερο οι ποινές για τις κλοπές κυψελών και να μετατραπεί η σχετική κλοπή από πλημμέλημα σε κακούργημα, αφού η μέλισσα είναι μη προστατευόμενο είδος.
στ. Οι μελισσοκόμοι επαγγελματίες να φορολογούνται λιγότερο από τους συνταξιούχους αντίστοιχους.
ζ. Για την προστασία των κυψελών να δικαιούνται οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι που είναι κάτοχοι άνω των πενήντα (50) κυψελών σύστημα «GPS» ή κάμερες.
η. Για την προστασία των κυψελών από τις Αρκούδες να δικαιούνται οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι τη χορήγηση μηχανημάτων και εγκατάστασης απώθησής τους, με οικονομική ενίσχυση, είτε από το Κράτος, είτε από τον «Αρκτούρο».
θ. Να επιβάλλονται μεγαλύτεροι δασμοί στα εισαγόμενα μέλια και μελισσοκομικά παράγωγα για την προώθηση του Ελληνικού μελιού και άλλων παράγωγων προϊόντων.
ι. Να θεσπιστεί μπόνους επιχειρηματικότητας, ώστε να καλύπτεται η απώλεια του πλήθους μελισσών, κατά την διάρκεια του χειμώνα, κατ’ αναλογία με το πλήθος των κυψελών ενός επαγγελματία και την παραγωγή του.
ια. Για την καλύτερη προστασία των μελισσών από την Βαρρόα και άλλες ασθένειες να υπάρχει μέριμνα του αρμόδιου Υπουργείου για χαμηλότερες τιμές στα φάρμακα σχετικής προστασίας και θεραπείας.
Αν λειτουργήσει ορθά η μελισσοκομία στη χώρα μας, οι εξαγωγές του «χρυσού» προϊόντος του μελιού θα επιφέρουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ έσοδα. Είναι γνωστό ότι, εάν εκλείψει η μέλισσα σε ένα οικοσύστημα, δεν θα συνεχιστεί η ζωή στον φυτικό κόσμο του ( λόγω της μη επικονίασης και της επακόλουθης αναστολής της αναπαραγωγής των φυτών ), οπότε, σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι, οι μελισσοκόμοι κάνουν και ένα ιδιότυπο «κοινωνικό έργο» στις διάφορες περιοχές της χώρας μας. Επίσης, ως γνωστόν, η χώρα μας προσφέρεται και είναι πλέον προικισμένη για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας, σε βαθμό που άλλες χώρες θα την ζήλευαν. Για το λόγο αυτό, είναι ανάγκη η μελισσοκομία να στηριχθεί, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα οφέλη που προκαλεί στην ελληνική αγροτική οικονομία.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε να προφυλάξετε και να βοηθήσετε την ανάπτυξη του ανωτέρω κλάδου αγροτοπαραγωγών, ο οποίος δοκιμάζεται από τόσες αντιξοότητες, υποστηρίζοντάς τον αποτελεσματικά, με την υλοποίηση των ανωτέρω προτάσεων;
O ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπούμπας
ΕΡΩΤΗΣΗ
Του: Κωνσταντίνου Μπούμπα, βουλευτού Νομού Σερρών
Προς: Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Υπόψη: Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων,
κου Ν. Χαρδαλιά
ΘΕΜΑ: «Άρση απαγόρευσης μετακινήσεως των κυνηγών»
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Όπως πληροφορούμαστε από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Νιγρίτας Σερρών αλλά και γενικά από σχετικούς συλλόγους σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, υφίσταται αναίτια απαγόρευση μετακίνησης για το κυνήγι, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αθλήματα, όπως η πεζοπορία, η ορειβασία, το ποδήλατο βουνού, το «moto–cross» και άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Ακολούθησε, όμως και η αδικαιολόγητη αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής θυροφυλακής, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της λαθροθηρίας, αφού καταργήθηκε κάθε σχετικός έλεγχος, αποφέροντας τεράστια ζημία στην πανίδα. Οι κυνηγοί ζητούν ισονομία και δικαίωση, με την άμεση άρση απαγόρευσης της μετακίνησής τους, ώστε μαζί με όλους τους υπόλοιπους συνανθρώπους και συμπολίτες τους, να μπορούν να χαρούν την σωματική και ψυχική ηρεμία που χαρίζει το κυνήγι και την οποία, τόσο χρειάζονται σε αυτή την δύσκολη χρονική περίοδο οι κυνηγοί, ως μέλη μιας δοκιμαζόμενης κοινωνίας. Σημειωτέο ότι, το βουνό και η φύση μπορούν να προσφέρουν τα οφέλη της ελαφράς σωματικής άσκησης σε συνθήκες απόλυτης υγειονομικής ασφάλειας, αφού το κυνήγι διεξάγεται σχεδόν κατά μόνας, χωρίς να προκαλείται ο παραμικρός συνωστισμός των κυνηγών, είτε σε χώρους εξοχής, είτε εντός του αστικού ιστού.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε να προβείτε στην άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού, που επιβλήθηκε αδίκως στα πλαίσια των μέτρων απαγόρευσης των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι κυνηγοί να χαρούν την σωματική και ψυχική ηρεμία που προσφέρουν το βουνό και η φύση, αφού η εν λόγω δραστηριότητα δεν προκαλεί τον παραμικρό υγειονομικό κίνδυνο νόσησης από κορωνοϊό;
O ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπούμπας