Ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση

Χιλιάδες δικαιούχοι εκτός του ‘power pass’ για τα αναδρομικά του ρεύματος

 

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αντίδρασης και λείανσης της εύλογης αγανάκτησης των πολιτών από τους αλλεπάλληλους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και την ρήτρα αναπροσαρμογής, μέσω των αρμόδιων Υπουργείων, αποφάσισε την θέσπιση προγράμματος ενίσχυσης των νοικοκυριών που επιβαρύνθηκε σημαντικά από τις αυξήσεις.

Στην Υπουργική Απόφαση ορίζεται δε ότι: «Παρέχεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση από κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη μέρους αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού, που έχουν εκδοθεί κατά χρονική περίοδο από 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022».

Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται στο 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού και των ποσών έκπτωσης. Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο, ο αιτών δεν θα δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης, όπως επίσης και στην περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά παροχή οικιακής χρήσης.

Από την ερμηνεία της άνω παραγράφου προκύπτει ότι χιλιάδες δικαιούχοι πρόκειται να μην λάβουν τα αναδρομικά για το ρεύμα, καθώς, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η επιστροφή αφορά μόνο τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί 01/12/2021 έως 31/05/2022. Συνεπώς, ένας λογαριασμός που έχει εκδοθεί την 01/06/ 022 και περιλαμβάνει περίοδο κατανάλωσης από την 31/01/2022 έως και τις 29/05/2022 δεν θα γίνεται δεκτός και ο καταναλωτής δεν θα λάβει την επιστροφή.

Το πρόγραμμα δεν καλύπτει τους λογαριασμούς επαγγελματικής χρήσης, πράγμα το οποίο αφήνει χιλιάδες επιχειρήσεις σε έλεος των διαρκών αυξήσεων και ανατιμήσεων που τους οδηγεί στον οικονομικό μαρασμό και κλείσιμο.

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση

 

Η Τουρκία στοχεύει σε βραχονησίδες στο Αιγαίο

 

Στο από 19/06/2022 ηλεκτρονικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας «dimokratia.gr» κοινοποιείται το έγγραφο της Τουρκίας για την υπ’ αριθμ. Α1796/22 ελληνική ΝΟΤΑΜ, η οποία κατά την τουρκική ερμηνεία παραβιάζει την συνθήκη του Παρισίου (1947) περί αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Επιπροσθέτως, η Αγκυρα από την αρχή του έτους έχει σχεδιάσει συνεχείς ναυτικές και αεροπορικές παραβιάσεις στις βραχονησίδες Χταπόδια και Μελαμπιοί ή Μελάντιοι, μεταξύ Ικαρίας και Μυκόνου, στις συντεταγμένες 37.41Ν 25.57 Ε, δηλαδή περίπου 30 χλμ. ανατολικά της μέσης του Αιγαίου (25ος μεσημβρινός).

Ταυτόχρονα και σε τακτά χρονικά διαστήματα, τουρκικά UAV’s, F-16 και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πετάνε πάνω από αυτές τις βραχονησίδες, οι οποίες απέχουν 28 χλμ. περίπου από τις τουρκικές ακτές και βρίσκονται εντός της εμβέλειας των τουρκικών οπλικών συστημάτων εδάφους-εδάφους.

Η Τουρκία εν προκειμένω φέρεται να επιδιώκει να οδηγήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή σε διαιτησία ή σε διμερείς διαπραγματεύσεις, προκειμένου να θέσει θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος νήσων του ανατολικού Αιγαίου, και για να αιτηθεί αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Δηλαδή σε περίπτωση τουρκικής επιθετικής ενέργειας στις δύο βραχονησίδες, και όχι μόνον, κύριος σκοπός είναι η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και ο διαμοιρασμός του Αιγαίου.

Η ήπια και σχεδόν χλιαρή αντίδραση της Κυβέρνησης στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο με κάθε τρόπο και η απλή ενημέρωση προς τους Ευρωπαίους εταίρους, ως φαίνεται, κρίνεται αναποτελεσματική και δημιουργεί παγκοσμίως την εντύπωση της ελληνικής αδιαφορίας.

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση

 

Golden Visa σε Τούρκους μέσω επενδύσεων στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη

 

Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4251/2014 (όπως έχει τροποποιηθεί με τον Ν.4915/2022) χορηγείται άδεια διαμονής για πέντε έτη, με δυνατότητα ανανέωσης, σε πολίτη τρίτης χώρας που διαθέτει κατά πλήρη κυριότητα και νομή ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, συνολικής αντικειμενικής αξίας διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ.

Σύμφωνα με ανηρτημένα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, οι Τούρκοι προτιμούν να αγοράζουν ακίνητα στον Έβρο και στη Θράκη, αλλά και την Καβάλα, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητες εθνικά περιοχές. Συγκεκριμένα, φέρεται πως διαγράφεται μια αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για αγορά ακινήτων στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με τους πρώτους μήνες του 2022 να έχουν φτάσει στις 11.049 οι άδειες παραμονής ξένων, με μικρή αύξηση το α’ τρίμηνο. Αναλυτικότερα, από τις 2.372 αιτήσεις χορήγησης αρχικής άδειας διαμονής που κατατέθηκαν το διάστημα Μάρτιος 2021 – Μάρτιος 2022 έχει εκδοθεί το 46%, που αντιστοιχεί σε 1.080 εκ δοθείσες αρχικές άδειες διαμονής επενδυτή.

Επίσης, παρατηρείται πως εταιρείες, συνεργαζόμενες με αλλοδαπούς αγοράζουν διαμερίσματα σε χαμηλές τιμές, τα οποία μεταπωλούν στους ξένους, εισπράττοντας χιλιάδες ευρώ από την μεταπώληση. Εν συνεχεία, οι αγοραστές αλλοδαποί λαμβάνουν την άδεια παραμονής στη χώρα μας μέσω του προγράμματος «Golden Visa». Ως εκ τούτου, φέρεται ότι Τούρκοι επιχειρηματίες αγοράζουν τα ακίνητα και εξασφαλίζουν άδειες παραμονής για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, στα πλαίσια της οικογενειακής επανένωσης.

Στην άνω διαδικασία παρουσιάζεται ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο.  Ένας Τούρκος μπορεί να ιδρύσει μια εταιρία με έδρα τον Έβρο ή σε άλλο νομό της Θράκης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μόνο για να προχωρήσει στην αγορά ακινήτου που στα χαρτιά φαίνεται ότι κοστίζει πάνω από 250.000 ευρώ και αφού το αγοράσει να

εξασφαλίσει «Golden Visa» για τον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του. Το ακίνητο αυτό μπορεί να είναι στην Αλεξανδρούπολη, στην Κομοτηνή ή στην Καβάλα, όπου φαίνεται να δείχνουν προτίμηση οι Τούρκοι, και να μην κοστίζει τα συγκεκριμένα χρήματα αλλά πολύ λιγότερα, δημιουργώντας αμφιβολίες για την νομιμότητα της διαδικασίας.

Εν κατακλείδι, η ισχύουσα νομοθεσία φαίνεται να εξυπηρετεί την ανέλεγκτη αγορά ελληνικών ακινήτων από Τούρκους σε περιοχές της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, το οποίο ενέχει τεράστιους κινδύνους για τις περιοχές που έχουν εξέχουσα εθνική σημασία για τη χώρα.

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση

Προηγούμενο άρθροΓεωργαντάς: Εντός συνδεδεμένης ενίσχυσης βιομηχανική ντομάτα, κορινθιακή σταφίδα και εσπεριδοειδή
Επόμενο άρθροΔιαδικτυακή Εκδήλωση: Θερινό Σχολείο για την Πρόληψη της Βίας με τη στήριξη των Δήμων: ”Μην υποτιμάς τις ενδείξεις. Για εφήβους και ενήλικες”