Σε μικρή ηλικία είχα ακούσει αυτό το τραγούδι από έναν ΤΕΡΑΣΤΙΟ στρατευμένο καλλιτέχνη -κάποια στιγμή θα κάνουμε μια αναφορά στο τι είναι η στρατευμένη τέχνη και τι όχι- τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Δεν είναι αργία, είναι απεργία. Και τι είναι η αργία και τι είναι η απεργία..
Όπως και να έχει η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια παγκόσμια απεργία που αναφέρεται σε ανθρώπους με μισθωτή εργασία. Καθιερώθηκε 20 Ιουλίου 1889 στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών στο Σικάγο που κατέληξε σε αιματοχυσία. Και γιατί κατέληξε σε αιματοχυσία; Γιατί οι άνθρωποι διεκδικούσαν τα αυτονόητα.
Οκτώ ώρες εργασία και ξεκούραση την Κυριακή.
Ας πάμε στη Ελλάδα μας.
Στην Ελλάδα η Εργατική Πρωτομαγιά καθιερώθηκε το 1893 στην Αθήνα με κόσμο περίπου 2000. Τα αιτήματα;
- Κλειστά καταστήματα την Κυριακή.
- 8 ώρες εργασία.
- Σύνταξη.
Δυστυχώς και αυτή η κίνηση κατέληξε σε ξυλοδαρμό του Καλλέργη, γιατί ο πρόεδρος της Βουλής κωλυσιεργούσε και δεν έπαιρνε το ψήφισμα και ο Καλλέργης αντέδρασε έντονα. Χρειάστηκε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια για να ξαναγιορτασθεί η Πρωτομαγιά. Αυτά τα 17 χρόνια γέμισαν οι φυλακές κρατούμενους και έγιναν άπειρες απεργίες, με αποκορύφωμα το 1936 στην Θεσσαλονίκη με πρωτεργάτες ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΕΣ.
Τα αιτήματα απλά και κατανοητά, όπως και ο αγώνας των εργατών.
- 8 ώρες εργασία.
- Κλειστά καταστήματα την Κυριακή.
Κατάργηση του Νόμου περί ΤΟΓΚΑ που προέβλεπε κατάργηση του νόμιμου μισθού και νομιμοποίηση του υψηλού μισθού και του κατωτάτου (κάτι σαν ρουφιανοεπίδομα). Αλήθεια, σας θυμίζει κάτι αυτό; Ποιος κατάργησε τον κατώτατο μισθό και νομιμοποίησε τον γενικό μισθό;
Ποιος φώναζε για την εργασία την Κυριακή;
Μετά από όλα αυτά λοιπόν, η αποκορύφωση στην Θεσσαλονίκη με 16 νεκρούς και ο θρήνος της μάνας που ενέπνευσε το Γιάννη Ρίτσο -και αυτός στρατευμένος γιατί η ΑΝΤΙΠΑΛΗ μεριά δεν είχε καλλιτέχνες- και έγραψε τον Επιτάφιο.
Τον Ιούλιο ξεσπούν νέα επεισόδια με ξύλο, φυλακίσεις, βασανιστήρια και 5 Αύγουστου του 1936 τα συνδικάτα ξεκινούν γενική απεργία. Με αφορμή όλα αυτά, ο Μεταξάς ζητά από τον βασιλιά Γεώργιο την κατάργηση των άρθρων περί ελευθερίας και έτσι ο Μεταξάς επέβαλε τη δικτατορία.
Λίγους μήνες αργότερα, στις 7 Απριλίου του 1937, με τον 606/1937 το καθεστώς καθιερώνει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου σαν «Εβδομάδα Εργατικής Αλληλεγγύης» και την 1η Μαΐου σαν «Ημέρα Εορτασμού της Εργασίας».
Επεισόδια είχαμε και στην κατοχή, όπου Γερμανοί και ντόπιοι συνεργάτες τους δεν άφηναν να γιορτασθεί η Εργατική Πρωτομαγιά.
Με την κήρυξη της δικτατορίας των συνταγματαρχών, στις 21 Απριλίου του 1967, επιβλήθηκε ο στρατιωτικός νόμος και απαγορεύτηκε κάθε συγκέντρωση.
Αναρωτιέμαι τελικά που πήγαν όλοι αυτοί οι αγώνες. Αν σεβάστηκε κανείς το αίμα όλων αυτών που χάθηκαν.
Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς είναι επίκαιρο όσο ποτέ, τη στιγμή αυτή που πάνε να πάρουν από τους εργαζόμενους συστηματικά και με πρόγραμμα ό,τι έχει κερδηθεί. Επώνυμοι υπουργοί μας είπαν τι να κάνετε τα λεφτά, μην τα σπαταλάτε σε φαΐ, γιατί κάθεστε σπίτι και θα είστε χοντροί! Κονδύλια που ήταν να δοθούν σε εργαζόμενους δόθηκαν σε ημέτερους. Εύχομαι πραγματικά αυτό το πείραμα με τα 546 ευρώ να μην είναι αύριο μεθαύριο ο μισθός μας.
Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς είναι ξεκάθαρο και καθαρό όπως και αυτοί οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν και έδωσαν ψυχή και σώμα. Με αγώνες και θυσίες οι λαοί κατάφεραν να αλλάξουν ιστορία.
Ας έχουμε το νου μας καθαρό και το μυαλό μας ανοιχτό και ας μην τους αφήσουμε..
*Ο Ακεψιμάς Αποστολίδης είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Έργων. Κάθε εβδομάδα αρθρογραφεί στο emvolos.gr