Δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής προκειμένου να εργαστούν στην Ελλάδα αποκτούν πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας, ενώ παράλληλα μειώνεται σε 60 ημέρες από 6 μήνες το χρονικό διάστημα αναμονής προκειμένου αιτούντες άσυλο να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Αυτά περιλαμβάνονται σε τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που κατατέθηκε σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αποτέλεσε ένα από τα βασικά αιτήματα που υπέβαλε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη κατά την πρόσφατη συνάντησή τους για τους εργάτες γης στα μέσα Νοεμβρίου.
Με τις νέες αυτές ρυθμίσεις ουσιαστικά ανοίγει η πόρτα σε πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη βρίσκονται στην πατρίδα μας να απασχοληθούν ως εργάτες γης εφόσον το επιθυμούν και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η κατοχή διαβατηρίου και η μη συνδρομή λόγων δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Κατ’ εκτίμηση ο αριθμός των δυνητικά ωφελούμενων από τις νέες διατάξεις ενδέχεται να ανέλθει έως τα 30.000 άτομα, δίνοντας έτσι σημαντικές ανάσες στον πρωτογενή τομέα που αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικά χέρια.
Βασικά σημεία για τη χορήγηση άδειας διαμονής για εργασία αποτελούν η ύπαρξη δήλωσης προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα, καθώς και η διαμονή στη χώρα μας έως τις 30/11/2023 χωρίς άδεια διαμονής για τουλάχιστον τρία συνεχή έτη. Η άδεια διαμονής καλύπτει και την οικογένεια του εργαζόμενου, έχει διάρκεια τρία έτη και δίνεται μόνο μία φορά, με τον εργαζόμενο να αποκτά δικαίωμα αλλαγής κατηγορίας στην άδεια διαμονής του κατά τη λήξη της περιόδου αυτής. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα ανάκλησης της άδειας σε περίπτωση καταστρατήγησης του σκοπού χορήγησής της ή καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος αυτού.
«Ικανοποίηση αιτήματος Μαντά από το υπουργείο Μετανάστευσης»
Οι ρυθμίσεις αυτές, καθώς και η ανάγκη για συνολική επιτάχυνση της διαδικασίας μετάκλησης εργατών γης είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη πριν περίπου έναν μήνα. Κατά τη συνάντηση εκείνη ο κ. Μαντάς είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει αναλυτικά τον κ. Καιρίδη για συγκεκριμένες ανάγκες σε εργατικά χέρια που υφίστανται στη Τριφυλία και γενικά στη Μεσσηνία, καθώς και είχε καταθέσει υπόψη του υπουργού σειρά ενδεικτικών περιπτώσεων με απορρίψεις αιτήσεων μετάκλησης εργατών, όπου εντοπίζονται δυσλειτουργίες των ελληνικών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό και πέραν των ρυθμίσεων για την αξιοποίηση των πολιτών τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας, ο βουλευτής είχε προτείνει στον υπουργό να υπάρξουν διοικητικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των αποκεντρωμένων διοικήσεων που φέρουν την ευθύνη διεκπεραίωσης των αιτημάτων μετάκλησης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά ζητήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών αυτών, καθώς και στοχευμένες ενέργειες στα κατά τόπους ελληνικά προξενεία ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα και να ελαχιστοποιηθούν οι διαφόρων ειδών αναίτιες καθυστερήσεις.