ΕΡΓ.Α.Σ: Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα «σπασμένα» της ανθυγιεινής κυβερνητικής πολιτικής

Μέσα από τις διαδοχικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου(ΠΝΠ) και τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας,

η κυβέρνηση επιχειρεί, προκλητικά, να εμφανίσει ως «κατεπείγοντα μέτρα στήριξης» των εργαζομένων, αποφάσεις της που αποσκοπούν όσο το δυνατόν περισσότερο να ελαφρύνουν την κυβέρνηση και τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο εργατοϋπαλληλικό δυναμικό.

Αποφάσεις που καταδικάζουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε οικονομική καταστροφή και σε χάσιμο της δουλειάς τους.

Μετά τον πρώτο κύκλο μέτρων που:

-Έχουν δώσει το «ελεύθερο» στους εργοδότες να καταπατήσουν τα εργατικά ωράρια και να προχωρήσουν σε δυσμενείς αλλαγές και καταπατήσεις και καταργήσεις συλλογικών συμβάσεων.

-Καταδικάζουν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο εργαζόμενους των επιχειρήσεων που απαγορεύτηκε η λειτουργία τους από το κράτος να φυτοζωήσουν με μια «αποζημίωση» 800 ευρώ για ενάμιση μήνα

η κυβέρνηση με τη νεότερη ΠΝΠ της 20.3.2020(άρθρο 9):

– Δίνει την δυνατότητα σε 600.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 1.200.000 μισθωτούς, να δουλέψουν μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη(!) με «προσωπικό  ασφαλούς λειτουργίας ». Το καθεστώς «ασφαλούς λειτουργίας» σημαίνει καθιέρωση εκ περιτροπής απασχόληση για τουλάχιστον 6 μήνες για το 50% του προσωπικού. Σημαίνει μείωση του χρόνου μηνιαίας απασχόλησης στις δύο εβδομάδες και αντίστοιχη μείωση του μισθού των κατά 50%!

-Δίνει πράσινο φως (άρθρο 11) στους εργοδότες να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, να πάψουν δηλαδή, να τους πληρώνουν. Το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας πιάνει περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους που δουλεύουν σε 440.000 επιχειρήσεις. Θα ισχύσει για ένα μήνα κατ’ αρχήν αλλά υπάρχει και δυνατότητα παράτασης. Για τους εργαζόμενους που θα ανασταλεί η σύμβαση εργασίας προβλέπεται «αποζημίωση» 800€

-Δίνει τη δυνατότητα (άρθρο 10 )στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν προσωπικό από επιχείρηση σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου, χωρίς καμία ρητή δέσμευση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και για το αν, μετά την πανδημία, οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην αρχική δουλειά τους, με τα ίδια δικαιώματα.

-Τέλος επιβάλλει (άρθρο 12) την αναστολή της απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών. Με άλλα λόγια επαναφέρεται το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών και, μάλιστα, χωρίς να τίθεται χρονικό όριο για την ισχύ αυτής της διάταξης.

Είναι ολοφάνερο πως όχι μόνο δεν πρόκειται για «μέτρα στήριξης των εργαζομένων» αλλά μέτρα που κυριολεκτικά βάζουν στον «γύψο» τους εργαζόμενους. Τους αρπάζουν τον μισθό και το μεροκάματο, τους πετάνε από την εργασία και τους απαγορεύουν να απεργήσουν.

Και αυτό το διαλαλεί με απέραντη ωμότητα η ίδια κυβέρνηση δηλώνοντας πως «η ανεργία θα ανέβει» και ότι «θα πρέπει να υπάρξουν υποχωρήσεις τόσο από την πλευρά των εργαζομένων» !

Τα μέτρα των κυβερνητικών ΠΝΠ «για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου της διασποράς του κορονοϊού» είναι μέτρα που ζητούν από την εργατική τάξη να πληρώσει ξανά τα «σπασμένα» μιας αντιλαϊκής πολιτικής , η οποία τινάζοντας στον αέρα το δημόσιο σύστημα υγείας όχι μόνο έχει βάλει σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή των εργαζομένων αλλά επισωρεύει και νέα οικονομικά δεινά.

Μιας αντιδραστικής πολιτικής που χρησιμοποιώντας τον «υγειονομικό κίνδυνο» και τις συνέπειες της επιδημίας  επιβάλλει  ένα  ζοφερό  καθεστώς οικονομικής εξόντωσης, εκμετάλλευσης και καθυπόταξης της εργατικής τάξης, που δεν κρύβει τη βαθύτερη επιθυμία της κυβέρνησης της Δεξιάς να μπορέσει όσο γίνεται περισσότερο να το επεκτείνει και αν γίνει δυνατό να το παγιώσει.

Αυτό δεν πρέπει να περάσει !

Η ΕΡΓ.Α.Σ. καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους να υπερασπιστούν σθεναρά τα εργατικά δικαιώματα που απειλούνται για άλλη μια φορά με όχημα την «κρίση του κορονοϊού».

 

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. σχετικά με την εξέλιξη της εθελοντικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση των δομών του «Βοήθεια στο Σπίτι»
Επόμενο άρθροΔημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας- E-learning: Πρόγραμμα Μαθημάτων – Απρίλιος 2020