Έρχεται το περιουσιολόγιο… – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Όλη την ακίνητη, την κινητή, ακόμη και την άυλη περιουσία τους, όπως είναι μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ομόλογα, θα πρέπει να δηλώνουν από το 2019, στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, όλοι οι φορολογούμενοι. 

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να υπάρξει πλήρης διασύνδεση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου με αντίστοιχα συστήματα του Χρηματιστηρίου και του Κτηματολογίου, προκειμένου η φορολογική διοίκηση να κάνει «φύλλο και φτερό» την περιουσία των πολιτών.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το 2017 τα πληροφοριακά συστήματα, της Αρχής, όπως είναι και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, θα μπορούν να συνδεθούν με άλλα συστήματα, του ευρύτερου δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να αντλούν αλλά και να διασταυρώνουν τα στοιχεία που εισάγονται από τους φορολογούμενους. Ειδικότερα, δρομολογείται διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ μέχρι τα τέλη του 2017 με το πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου για να καταγράφονται όλα τα ακίνητα αλλά και για την εγγραφή κατασχέσεων και  βαρών καθώς και για την άρση αυτών από τις υπηρεσίες φορολογικής διοίκησης.

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2018 αναμένεται να υπάρξει διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ με το αντίστοιχο του Χρηματιστηρίου, κάτι το οποίο θα γίνει μέσω του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Επίσης, μέχρι τα τέλη του χρόνου θα υπάρχει διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη για να εισπράττονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις σε περιπτώσεις εισφοροδιαφυγής. Ακόμη η ΑΑΔΕ θα υποδέχεται στοιχεία για την δηλωμένη, υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασίας. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ να συνδεθούν με το Κέντρο Είσπραξης Αναγκαστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προκειμένου να έχει μια συνολική εικόνα των οφειλών που έχει ένας φορολογούμενος προς το Δημόσιο. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο να έχει ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι τον Μάρτιο του 2019.

Τι θα περιλαμβάνει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2017, σκοπός του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου είναι η καταγραφή του συνόλου της ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και των νομικών οντοτήτων. Σύμφωνα με την ΑΑΔε η καταγραφή αυτή κρίνεται απολύτως αναγκαία ως εργαλείο άσκησης φορολογικής πολιτικής με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.

Το σύστημα ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα αποτελείται από τα ακόλουθα υποσυστήματα:

– Υποσύστημα Φορολογούμενων. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής στοιχείων περιουσίας (αρχικής και τροποποιητικής), προβολής και εκτύπωσης της συνολικής τους εικόνας, καθώς και τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών.

– Υποσύστημα Εσωτερικών Χρηστών. Ειδικοί χρήστες της φορολογικής διοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα προβολής των στοιχείων της περιουσίας και συσχέτισής τους με άλλες πληροφορίες της φορολογικής διοίκησης για τον εντοπισμό πιθανών περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία προκύπτουν μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

– Υποσύστημα Διαχείρισης του περιουσιολογίου. Ειδικοί χρήστες της φορολογικής διοίκησης θα μπορούν να εμπλουτίζουν το σύστημα με νέες κατηγορίες δεδομένων και να καθορίζουν τις διαδικασίες συλλογής, ενημέρωσης, καθώς και τους κανόνες εγκυρότητας των δεδομένων αυτών. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τους χρήστες του περιουσιολογίου, τις προθεσμίες υποβολής και άλλες παραμέτρους λειτουργίας του. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της λειτουργίας του συστήματος και εξαγωγής αναφορών και στατιστικών στοιχείων. Το έργο του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτηθεί από αυτό.

Οι  μεγάλες αλλαγές για τον φορολογούμενο

Με στόχο την βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και των διαδικασιών είσπραξης φόρων και οφειλών καθώς επίσης και στην αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, η ΑΑΔΕ αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και δράσεων για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων της.

Οι βασικοί πυλώνες με τις αλλαγές που πρόκειται να προχωρήσει η ΑΑΔΕ, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής:

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες είσπραξης οφειλών. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να υλοποιήσει έργα και δράσεις όπως:

*Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης και είσπραξης οφειλών

*Επέκταση του εύρους των κατασχέσεων και περαιτέρω  αυτοματοποίησή τους

*Προσαρμογή των συστημάτων της ΑΑΔE, όπως του Taxis, ώστε να απεικονίζονται οφειλέτες υπό καθεστώς αφερεγγυότητας, για περαιτέρω αυτοματοποίηση διαδικασιών είσπραξης.

*Βελτίωση διαδικασίας σχετικά με την αυτοματοποιημένη πίστωση οφειλών στην εφορία από τις εισπράξεις όταν γίνονται κατασχέσεις εις χείρας τρίτων

*Με το ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής είσπραξης της ΑΑΔΕ ο υπολογισμός κατ’ έτος των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες στον ΕΦΚΑ, με βάση το δηλωθέν εισόδήμα τους.

ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Πρόκειται για ένας σχέδιο που μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει την υλοποίηση μητρώου καταγραφής και παρακολούθησης φορολογουμένων σε περιπτώσεις που δεν συμμορφώνονται.

Προηγούμενο άρθροΖητείται ελπίς! – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθρο88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στο σκουπιδοτενεκέ της ΕΕ, κάθε χρόνο.
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ