«Επιτροπή 1821» και Γιάννα Αγγελοπούλου – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Είμαι εκείνων που απόρησαν όταν τοποθετήθηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021». Όχι μόνο επειδή αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, όχι μόνο επειδή ταυτίστηκε με τη διακυβέρνηση Τσίπρα, όχι μόνο επειδή με τον τρόπο της μας δείχνει ότι της χρωστάμε ευγνωμοσύνη για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, αλλά κυρίως επειδή με το αντικείμενο αυτής της επιτροπής είναι άσχετη!

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όταν λοιπόν σ’ αυτή την επιτροπή των εξαιρετικών επιστημόνων, ειδικών και προσωπικοτήτων που αφιερώνουν χρόνο, υπάρχει κι η Γιάννα Αγγελοπούλου, κάτι δεν πάει καλά.

Τα σκεφτόμουν αυτά εξ αιτίας διαφόρων ζητημάτων  που προκύπτουν συχνά αλλά και της παραίτησης της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου από την επιτροπή. Κι ενός βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο κι εμφανίζει την Γιάννα Αγγελοπούλου να παρουσιάζει το λογότυπο της επιτροπής αλλά ουσιαστικά να μας απευθύνει …. μεγαλοπρεπές διάγγελμα ως… πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Έχει περάσει τόσος χρόνος από τη σύσταση αυτής της επιτροπής και το μόνο που έχουμε δει είναι παρεμβάσεις της Γιάννας Αγγελοπούλου ακόμη και για την …πικάντικη φέτα Καλαβρύτων ή την 21η Απριλίου μα και κάποιες προσωπικές απόψεις μελών της που προκάλεσαν αντιδράσεις. Όπως προσφάτως με τον Καραϊσκάκη.

Κι όμως. Αυτή η επιτροπή θα μπορούσε να «ζωγραφίζει». Πολύ περισσότερο όταν το έργο της δεν είναι να ξαναγράψει την ιστορία αλλά να νοηματοδοτήσει τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Τι ξέρει επ’ αυτού η Γιάννα Αγγελοπούλου; Απολύτως τίποτα! Δεν διαθέτει σπουδές ανάλογες ή εξειδίκευση για ν’ ασχοληθεί. Οι δε προσωπικές της απόψεις, εκτός του ότι δεν αφορούν κανέναν, θα μπορούσαν να κατατεθούν σ’ ένα προσωπικό της βιβλίο αλλά όχι μέσω της Επιτροπής. Άλλωστε, έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση την επέλεξε με κριτήριο ότι μπορεί να οργανώσει φιέστες…

Προσέξτε: Εδώ οφείλουμε να βάλουμε στη συζήτηση ερωτήματα προς κάθε κατεύθυνση. Πολύ περισσότερο αφού ουδείς μάς έχει ενημερώσει τι στο καλό θα είναι αυτοί οι εορτασμοί που υποτίθεται ότι διοργανώνει η επιτροπή Αγγελοπούλου. Τι θα γίνει; Θα ντυθούμε τσολιάδες και θα χορεύουμε όπου δει; Θα γυρίσουμε ταινίες με τον Λούλη σε ρόλο Καραϊσκάκη και τον Κραουνάκη σε ρόλο Αλή πασά; Θα τσακωνόμαστε αν έπαιξε τον ρόλο που επιθυμεί να της προδίδεται η εκκλησία; Τι στο καλό θα γιορτάσουμε και με ποιον τρόπο; Κι αυτά που θα γιορτάσουμε μήπως τελικά μας χωρίσουν αντί να μας ενώσουν;

Έχω εκφράσει συχνά πυκνά την άποψη ότι στα 200 χρόνια από την επανάσταση και με τη φωτιά των όπλων σβησμένη, έχει έρθει η στιγμή ν’ αναθεωρήσουμε πολλούς μύθους από τους οποίους συνοδεύεται. Όπως του κρυφού σχολειού ή και του θολού ή και σκοτεινού ρόλου προσωπικοτήτων όπως ο Μαυροκορδάτος, ο Κωλέττης, ο Μακρυγιάννης ή ο Μιαούλης. Μα αυτό δεν θα το πράξει η συγκεκριμένη επιτροπή. Η οποία όμως, πλην της νοηματοδοσίας της επετείου οφείλει ν’ αναδείξει ότι η επανάσταση συνδέθηκε και πυροδοτήθηκε ευθέως από τις φιλελεύθερες ιδέες! Από τα φιλελεύθερα Συντάγματα και τις αξίες που σηματοδοτούσε τότε η Δύση στην καθ’ ημάς Ανατολή.

Φρονώ ότι η κυβέρνηση διαθέτει πλέον πολλές αφορμές για να θέσει τέλος σε όσα παρακολουθούμε εδώ και καιρό με ευθύνη της Γιάννας Αγγελοπούλου. Η οποία πιο πολύ διχάζει παρά ενώνει, όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 28 Μαΐου 2020
Επόμενο άρθροΒ. Κορκίδης: Η ΕΕ θα πρέπει να ενεργοποιήσει άμεσα ένα χρονοδιάγραμμα για την εκκίνηση της χρηματοδότησης
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.