Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η δημοπρασία του 5G. Στις περισσότερες χώρες η δημοπρασία αυτή λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στη Βουλή το Σάββατο στον Προϋπολογισμό.
«Είχαμε μιλήσει για τα δίκτυα της πέμπτης γενιάς. Είχαμε πει από τις προγραμματικές δηλώσεις αυτής της κυβέρνησης ότι μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί η δημοπρασία του 5G. Στις περισσότερες χώρες η δημοπρασία αυτή λόγω του κορωνοϊού, εάν δεν είχε γίνει, πήγε πίσω. Στην Ελλάδα δεν πήγε πίσω. Χρειάστηκαν περίπου 70 διοικητικές, νομοθετικές ενέργειες. Η δημοπρασία ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα. Αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα μπαίνει στην εποχή των δικτύων πέμπτης γενιάς. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι καταφέραμε να επιταχύνουμε το χρονοδιάγραμμα και να τηρήσουμε απαρέγκλιτα αυτό το οποίο είχαμε πει» ανέφερε.
Την ίδια ώρα με άρθρο του στην ειδική έκδοση «Η Βίβλος της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» αναφέρει ότι «σε βάθος δεκαετίας είναι εφικτό να προστεθούν 12,4 δισ. ευρώ σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και να δημιουργηθούν ως και 69.000 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για υψηλά αμειβόμενες, δημιουργικές και υψηλής κατάρτισης θέσεις εργασίας, που εκτιμούμε πως θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για το brain gain, την επιστροφή δηλαδή στη χώρα σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού που τα προηγούμενα χρόνια αναζήτησε καλύτερους όρους απασχόλησης στο εξωτερικό.»
Επίσης ανέφερε ότι «στο πρώτο τρίμηνο του 2021 τα πρώτα δίκτυα 5G θα ξεκινήσουν να λειτουργούν στη χώρα μας και μέσα σε τρία χρόνια τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες τους. Πιστοί στη θέση μας πως η εξέλιξη πρέπει να γίνεται κτήμα όσο το δυνατόν περισσότερων, έχουμε διασφαλίσει πως η κάλυψη των δικτύων 5G θα είναι σχεδόν καθολική σε βάθος εξαετίας, ενώ λαμβάνουμε ειδική πρόνοια για απομακρυσμένες περιοχές ώστε και αυτές να έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογικές δυνατότητες. Το μήνυμα είναι σαφές – η Ελλάδα δίνει ισχυρό παρών στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και είναι αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται προς όφελος όλων μας, πολιτών και επιχειρήσεων.»
Στο μεταξύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα κατέγραψε συζήτηση για την 5η γενιά που οργάνωσε το Business Future Institute. Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
Οι ευκαιρίες που δίνει η έλευση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το 5G μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής της προσπάθειας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και των επιχειρήσεων, ενώ δίνει τη δυνατότητα για να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένας κλάδος ανάπτυξης εφαρμογών που αξιοποιούν τα χαρακτηριστικά της 5ης γενιάς. Μία κίνηση που θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Μιχάλης Μπλέτσας (Ερευνητής / Διευθυντής Πληροφορικής, MIT Media Lab), Φώτης Καρώνης (CTIO BT Enteprise & 5G Executive Advisor BT Group) και Βαγγέλης Καρέλης (Senior Manager, Network Services & IX.0 Lead for Greece, Bulgaria & Cyprus, Accenture) με τον συντονισμό να έχει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαλλάς.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρθηκαν πετυχημένα παραδείγματα από υλοποιήσεις έργων που αξιοποιούν το 5G στο εξωτερικό όπως αυτό στο λιμάνι του Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία. Ένα σημείο που τονίσθηκε ιδιαίτερα είναι πως το 5G αποτελεί μία αρκετά σημαντική τεχνολογική καινοτομία, ενώ αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας πολλών κλάδων της οικονομίας.
Σημαντικό στοιχείο του 5G είναι ότι πρόκειται για μία τεχνολογία που απαιτεί τη δημιουργία οικοσυστημάτων και χρειάζεται συμπράξεις μεταξύ των επιχειρήσεων και των οργανισμών που θα επιδιώξουν να το αξιοποιήσουν. Επιπλέον, επαναφέρει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στο χώρο των εφαρμογών και της υλοποίησης καινοτόμων projects.
Για την Ελλάδα, το 5G μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για τη δημιουργία ενός νέου κλάδου ανάπτυξης εφαρμογών, αλλά και να λειτουργήσει ως αφορμή για την αλλαγή νοοτροπίας. Σημαντικό στοιχείο για την Ελλάδα είναι επίσης η δημιουργία του επενδυτικού ταμείου Φαιστός, το οποίο όλοι οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν ως μία καινοτόμα ιδέα που μπορεί να προσφέρει πολλά στην προσπάθεια της χώρας να αξιοποιήσει την 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας.
Tο Business Future Institute (Ινστιτούτο Επιχειρηματικού Μέλλοντος) αποτελεί μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020, στην έξαρση της κρίσης της νόσου COVID-19. Η ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης φίλων και συνεργατών και εξελίχθηκε σε Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία λίγο αργότερα τον Ιούλιο του ιδίου έτους.
Απευθύνεται στον μέσο Έλληνα επιχειρηματία, ιδιαίτερα σε αυτόν που αγωνίζεται σε ένα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα σε απαιτητικές συνθήκες και ειδικά σε αυτόν που δραστηριοποιείται σε παραγωγικές και εξωστρεφείς δραστηριότητες όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι μεταφορές, η ναυτιλία και ο τουρισμός.