Επίσκεψη Αυγενάκη – Τριαντόπουλου στο Αρκαλοχώρι

  Αυγενάκης – Τριαντόπουλος, δίπλα στους πολίτες του Αρκαλοχωρίου με λύσεις για επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων

  Διπλασιάζεται ο αριθμός των υπαλλήλων που ελέγχουν τους φακέλους- Από τους 30 φθάνουν στους 60 – Αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση η συγκεκριμένη υπηρεσία

  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου στην περιοχή, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας τους σε χωριά του Ηρακλείου.

  Το ΤΑΕΦΚ, η αρμόδια υπηρεσία που ασχολείται με την αποκατάσταση του Αρκαλοχωρίου, ανακοινώθηκε ότι θα ενισχυθεί ουσιαστικά με επιπλέον 30 υπαλλήλους, διπλασιάζοντας ουσιαστικά το δυναμικό της, και φθάνοντας στα 60 άτομα. Παράλληλα ανακοινώθηκε η επίσπευση, μέσω ΚΥΑ, της διαδικασίας καταβολής της πρώτης αρωγής, μόνο με την κατάθεση των αποδείξεων και χωρίς να απαιτείται κατάθεση φακέλου. Ήδη έχουν διατεθεί μέσω της πρώτης αρωγής στην περιοχή, άνω των 60 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα έχουν ενταχθεί στο LEADER, όλα τα δημόσιου χαρακτήρα έργα που έχει καταθέσει ο Δήμος, σε μια προσπάθεια στήριξης της περιοχής. Ενώ έγινε αποδεκτό από τον ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, το αίτημα του δημάρχου Μινώα – Πεδιάδος, Βασίλη Κεγκέρογλου για τακτική συνάντηση ανά 45 ημέρες όπου θα γίνεται απολογισμός και προγραμματισμός των βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν.

  Επίσκεψη στο ΤΑΕΦΚ

   

  Οι επαφές ξεκίνησαν με επίσκεψη στον Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων  Φυσικών Καταστροφών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική στον σεισμό του Αρκαλοχωρίου το 2021.

  Όπως ανακοινώθηκε μετά από συζήτηση με την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Υπηρεσίας του ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου, Βασιλική Κούση αλλά και με τους υπαλλήλους, το ΤΑΕΦΚ αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση. Η υπηρεσία θα ενισχυθεί με 11 ακόμη υπαλλήλους μέσω ΑΣΕΠ ενώ θα συνδράμει με το ανθρώπινο δυναμικό του και το τμήμα Χανίων, που αριθμεί 20 υπαλλήλους. Επίσης, η Υπηρεσία θα μετακινηθεί σε νέες κτηριακές εγκαταστάσεις στο κέντρο του Ηρακλείου, με στόχο πάντα την καλύτερη λειτουργία της.

   

  Ελλιπείς φάκελοι

   

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κυρία Κούση στον υπουργό και στον υφυπουργό, από τις 2640 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για έκδοση άδειας επισκευής, έχουν εκδοθεί 126 άδειες, ενώ περί τις 60 περιπτώσεις είναι έτοιμες να αδειοδοτηθούν. Επίσης έχουν εκδοθεί 91 άδειες ανακατασκευής. Όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις, δηλαδή περίπου το 90%, εκκρεμούν  επειδή εντοπίζονται προβλήματα σε θέματα ιδιοκτησιακά ή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στους φακέλους που έχουν κατατεθεί. Επίσης, όπως είπε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, μόνο το 30% των διαμενόντων στους οικίσκους που έχουν διατεθεί από το κράτος έχει υποβάλλει φάκελο αποκατάστασης.

  Επισημάνθηκε παράλληλα ότι ένας υπερσυγκεντρωτισμός των φακέλων σε συγκεκριμένα γραφεία μηχανικών, γεγονός που δυσκολεύει τη διαδικασία. Χαρακτηριστικά επισημάνθηκε ότι το 50% των φακέλων το έχουν 24 γραφεία και το υπόλοιπο 50% 224 γραφεία μηχανικών.

  Ταχύτεροι ρυθμοί

   

  Ο ΥπΑΑΤ κάλεσε τους ενδιαφερόμενους πολίτες αλλά και την Αυτοδιοίκηση να συνδράμουν προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των φακέλων και εξέφρασε την ελπίδα ότι με την ενίσχυση της Υπηρεσίας οι υποθέσεις που εκκρεμούν θα εξελιχθούν με ταχύτερους ρυθμούς.

  Πάντως όπως σημείωσαν οι κ.κ. Αυγενάκης και Τριαντόπουλος οι υπάλληλοι του ΤΑΕΦΚ είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος τη βοήθειά τους, όπως, άλλωστε, απέδειξαν έμπρακτα στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.

  Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, κκ Ανδρέα με τον οποίο παρουσία του Δημάρχου Μινώα – Πεδιάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου είχαν εκτενή συζήτηση για την κατάσταση στην περιοχή.

   

  Αυγενάκης: Θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις

   

  Σε σύσκεψη στο Δημαρχείο ο ΥπΑΑΤ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη συνδρομή της νέας δημοτικής αρχής, όλες οι διαδικασίες θα εξελιχθούν ταχύτερα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ήδη καλή συνεργασία με τον Δήμαρχο Βασίλη Κεγκέρογλου θα συνεχισθεί και θα ενισχυθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. «Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο ΥπΑΑΤ και ανακοίνωσε ότι προχωράει το αίτημα του Δήμου για αξιοποίηση πέντε ακινήτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που βρίσκονται στην περιοχή.

  Ο υπουργός εξήρε  και το ρόλο της τοπικής Εκκλησίας επισημαίνοντας ότι τόσο ο Μητροπολίτης Ανδρέας όσο και οι ιεράρχες της περιοχής βρίσκονται κοντά στην κοινωνία και στις ανάγκες της.

   

  Συνάντηση στο Δήμο Μινώα – Πεδιάδος

   

  Σε συνάντηση με εκπροσώπους φορέων στο Δήμο Μινώα – Πεδιάδος ο Δήμαρχος, Βασίλης Κεγκέρογλου επισήμανε ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Κρήτη, στη Μάνη και στις Κυκλάδες είναι διαφορετικό από την υπόλοιπη Ελλάδα, και αυτή η ιδιαιτερότητα ζήτησε να ληφθεί υπ’ όψιν από το ΤΑΕΦΚ. Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει ανατιμολόγηση προς τα επάνω της πρώτης αρωγής για τα κίτρινα κτίρια, κρίνοντας ωστόσο επαρκή τη βοήθεια των 3.000 ευρώ για τα πράσινα.

  Επισήμανε την ανάγκη να δουλέψουν πιο αποτελεσματικά όλες οι υπηρεσίες δίνοντας προτεραιότητα στην αποκατάσταση των σχολικών εγκαταστάσεων κι εν συνεχεία των δημοτικών κτηρίων και των εκκλησιών και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καλή συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ.

  Τέλος ζήτησε να επανέλθει στην αρμοδιότητα του Δήμου η ευθύνη των κατεδαφίσεων που μετεφέρθη στην Περιφέρεια, με τον Λευτέρη Αυγενάκη να υπενθυμίζει ότι αυτό έγινε επειδή η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε μηδενικό αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

   

  Μητροπολίτης Ανδρέας: Πιστώθηκαν χρήματα για τους ναούς

   

  Ο Μητροπολίτης, κ.κ. Ανδρέας ευχαρίστησε τους κ.κ. Αυγενάκη και Τριαντόπουλο για το ενδιαφέρον και τις μέχρι τώρα ενέργειές τους και ανακοίνωσε ότι από τα 720.000 ευρώ που έχουν εγκριθεί για την αποκατάσταση των ναών, ήδη πιστώθηκαν 400.000 για την αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού του Αρκαλοχωρίου, ενώ ανακοίνωσε ότι τα υπόλοιπα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να γίνουν οι μελέτες αποκατάστασης για τους άλλους ναούς της μητροπόλεως.

  Στις συναντήσεις μετείχαν ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος ο ΓΓ Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης και ο ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Ζερβός.

  Αυγεν2.jpeg 1 Αυγεν1.jpeg 2

  Προηγούμενο άρθροΣημεία Συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο Κανάλι 1 90,4 FM
  Επόμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών με προσφορές σε COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟ