Το Λαύριο, μια πόλη σύμβολο της βιομηχανικής ανάπτυξης της Ελλάδας, ταυτισμένη με σημαντικές ιστορικές στιγμές στην εξέλιξη της χώρας, επισκέφθηκε την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 αντιπροσωπεία της Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Η επίσκεψη ξεκίνησε από το Δημαρχείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1864, το πρώτο που αναγέρθηκε τότε, σηματοδοτώντας το νέο ξεκίνημα του Λαυρίου και την ανάπτυξη μιας σύγχρονης πόλης γύρω από αυτό.
Αυτή τη διπλή όψη του Λαυρίου, την ιστορική του κληρονομιά και τη σύγχρονη εξέλιξή του, συνδυάζει η πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής, η οποία έχει υποβληθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Η πρόταση ονομάζεται «Μεταλλείο Πολιτισμού. Εκθεσιακός χώρος Ιστορικής Ενημέρωσης», και ο Δήμαρχος, Δημήτρης Λουκάς, τη συζήτησε με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής, επικεφαλής της οποίας ήταν η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη.
Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα μουσείο, το οποίο θα στεγάζεται σε κτίρια και στοές των μεταλλείων και θα αναδεικνύει τη διαδρομή, τα μέσα, τα εργαλεία, τον τρόπο δουλειάς των μεταλλωρύχων. Εκτός από τα φυσικά εκθέματα, θα χρησιμοποιηθούν και νέες τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, προκειμένου να ζωντανέψει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της περιοχής.
«Το Λαύριο είναι ένας τόπος με μια μοναδική ιστορική και μνημειακή πυκνότητα», επισήμανε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». «Αποτελεί», συνέχισε, «μνημείο της προσπάθειας, του ανθρώπινου μόχθου, της αντοχής και του αγώνα για την επιβίωση. Από εδώ ξεκίνησε ο συνδικαλισμός, ήταν η πρώτη ελληνική πόλη που χρησιμοποίησε το τηλέφωνο το 1882, η πρώτη που ηλεκτροφωτίστηκε με λάμπες βολταϊκού τόξου, ο πρώτος ελληνικός σιδηρόδρομος συνέδεσε την Αθήνα με το Λαύριο, η εγγραφή των μετοχών των εταιρειών του Λαυρίου ήταν η πρώτη χρηματιστική πράξη που έγινε στην Αθήνα.
Η πρόταση του Δήμου θα αναδείξει ανθρωποκεντρικά όλη αυτή την ιστορία. Εδώ οι άνθρωποι έδωσαν τη ζωή τους για να εξελιχθεί ο τόπος μας. Αυτό μας ικανοποιεί στην Επιτροπή, να βλέπουμε τους ανθρώπους να αξιολογούν το παρελθόν τους αλλά να σκέφτονται και τα ωφελήματα που μπορούν να προσφέρουν στον παρόντα και στον μελλοντικό χρόνο».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής σημείωσε ότι η πρόταση που κατέθεσε «είναι μια πρόταση από το παρελθόν, που πηγαίνει στο μέλλον. Το μουσείο θα αποτελέσει ένα έμβολο, το οποίο θα πάει μπροστά όλη την περιοχή, και θα φέρει ανάπτυξη για όλους».
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πρότασης, η οποία συνδυάζει την ιστορία με την τεχνολογία, τόνισε και ο Νίκος Κανελλόπουλος, μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ο οποίος χαρακτήρισε την ιδέα του Δήμου Λαυρεωτικής «καταπληκτική».
Ο κ. Λουκάς, προσέφερε στην κυρία Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, έναν ορυκτό λίθο, σύμβολο του απίστευτου πλούτου που κρύβει μέσα της η γη του Λαυρίου. Επίσης της δώρισε το λεύκωμα «Λαύριο, η βοή του χρόνου», ένα βιβλίο το οποίο η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ξεφύλλισε με ενδιαφέρον, καθώς περιέχει φωτογραφίες από τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, αλλά και στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των οικογενειών τους.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λαυρεωτικής έχει καταθέσει και μια αυτοχρηματοδοτούμενη πρόταση στο επετειακό πρόγραμμα. Ονομάζεται «Lavrio Experience: Συνδέουμε την ιστορία με τον πολιτισμό και την τεχνολογία» και αφορά τη δημιουργία μίας ολιστικής δράσης θεματικού τουρισμού.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» επισκέφθηκε το χώρο του Μηχανουργείου, στα κτίρια της πρώην Γαλλικής Εταιρείας – νυν Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και έχει στόχο τη διευκόλυνση δράσεων καινοτομίας και πολιτισμού.
Επίσης, είδαν από κοντά το κτίριο «Το Παρών», το Θυρωρείο της Γαλλικής Εταιρείας στην Καμάριζα, όπου έδιναν καθημερινά το παρών οι μεταλλωρύχοι, εξού και το όνομά του, στο οποίο θα στεγαστεί το μουσείο.
Εκεί η κυρία Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με δύο ηλικιωμένους μεταλλωρύχους, τον Κωνσταντίνο Τζαννή και τον Νίκο Αγγελόπουλο. Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» τους ρώτησε αν έδωσαν τις μαρτυρίες τους για το μουσείο και προχώρησε μαζί τους στις υπόγειες στοές λέγοντας «έχω τους καλύτερους συνοδούς». «Είναι τιμή μου που είμαι εδώ με δυο μεταλλωρύχους που δούλεψαν στα μεταλλεία, με δύο ανθρώπους που είναι η ζωντανή ιστορία του τόπου, γιατί ιστορία είναι και τα υλικά, είναι και οι εικόνες, οι διηγήσεις από όσους τα έζησαν», δήλωσε.
Παρόντες στην παρουσίαση της πρότασης ήταν οι Αθανάσιος Κατσίγιαννης, Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, Δήμαρχος Σαρωνικού, Ασημάκης Χαδουμέλλης, Διευθυντής του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου. Επίσης, ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Συρίγος, ο Ν. Μοντεσάτος, ο οποίος εκπόνησε την κτιριακή μελέτη, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και εκπρόσωποι ιστορικών, πολιτιστικών, αναπτυξιακών και επιχειρηματικών φορέων της περιοχής. Ακολούθησε επίσκεψη στο Ορυκτολογικό – Μεταλλευτικό Μουσείο Καμάριζας.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη της στο Λαύριο, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αναφέρθηκε στους στόχους του επετειακού έτους, που είναι «η ανάδειξη της άυλη κληρονομιάς, δηλαδή οι συνέργειες, οι συνεργασίες και οι συμπράξεις, που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας, και της υλικής κληρονομιάς, της ιστορίας του κάθε τόπου και του τρόπου που θα τη μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Η κυρία Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, σημείωσε επίσης, ότι δύο κεντρικές δράσεις της Επιτροπής, στοχεύουν στο πέρασμα στον επόμενο αιώνα: Το Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», από το οποίο θα προκύψει μια Λευκή Βίβλος για τις μεταρρυθμιστικές προκλήσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει η χώρα τα επόμενα 20 χρόνια. Και το Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης και Αλγορίθμων, το οποίο θα επιτρέψει στους νέους επιστήμονες να μην φύγουν στο εξωτερικό αλλά να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους μένοντας στην Ελλάδα.