Το Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά και το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ήταν ο πρώτος σταθμός της δεύτερης ημέρας της περιοδείας αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με επικεφαλής την Πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.
Το Εργαστήριο έχει την ευθύνη για την υλοποίηση της κεντρικής και πανελλαδικής εμβέλειας δράσης της Επιτροπής με τίτλο «Επιθυμία Ελευθερίας» που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, 12 και 13 Ιουνίου. Πρόκειται για την ταυτόχρονη προβολή σε κτίρια 18 πόλεων της Ελλάδας, μιας οπτικοποιημένης αφήγησης της Επανάστασης, μέσα από έργα τέχνης σύγχρονα με αυτήν.
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συνάντησε τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελο Διαμαντόπουλο, τον Αντιπρύτανη Μιχάλη Λαγουδάκη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνο Προβιδάκη, καθώς και το Διευθυντή του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Κωνσταντίνο-Αλκέτα Ουγγρίνη, και στελέχη του Εργαστηρίου.
Μια πρότυπη κυψέλη έρευνας και καινοτομίας
«Το Εργαστήριο έχει την ευθύνη για την πρώτη μας μεγάλη δράση που θα είναι ανοιχτή για το κοινό σε 18 πόλεις της Ελλάδας. Τα μέλη της ομάδας, νέοι επιστήμονες, έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά και, έτσι, ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δει ένα μοναδικό θέαμα στην πόλη του», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Είδαμε σήμερα από κοντά μια πρότυπη κυψέλη έρευνας και καινοτομίας.
Και είμαστε περήφανοι που δώσαμε τη δυνατότητα στο Εργαστήριο να αναδείξει τη δουλειά του. Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά μυαλά που κάνουν σημαντική ερευνητική δουλειά, έχουμε, επίσης, και εξαιρετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Και ένας από τους στόχος μας στην Επιτροπή, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, είναι να γίνουν δράσεις που θα συμβάλουν στο να μείνουν καταρτισμένοι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα».
Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου, κ. Ουγγρίνης, παρουσίασε συνοπτικά στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής τα βασικά σημεία του έργου, ενώ αναφέρθηκε και στην ψηφιακή εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, η οποία θα το πλαισιώσει, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες ή τους επισκέπτες της κάθε πόλης να δουν από τα κινητά τους την προβολή, κάθε φορά που θα βρεθούν μπροστά από το κτίριο στο οποίο θα γίνει.
«Αυτό το έργο μας κράτησε σαν Εργαστήριο δημιουργικούς σε μια δύσκολη περίοδο. Και μας πήγε και εμάς παραπέρα, καθώς είχαμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε μια μεθοδολογία που χρησιμοποιούσαμε μέχρι τώρα σε μικρότερη κλίμακα. Μεγαλώνοντας το εύρος του έργου, μας δόθηκε η ευκαιρία να εξελιχθούμε και εμείς», ανέφερε από τη μεριά της η Μαριάνθη Λιάπη, αρχιτέκτονας και μέλος του Εργαστηρίου.
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων του Δήμου Χανίων, το Εργαστήριο δημιουργεί, επίσης, μια διαδραστική εφαρμογή εικονικής περιήγησης και προβολής για την Ανάδειξη Μνημείων Παλαιάς Πόλης του Δήμου.
Οι μαθητές της Κρήτης τιμούν την επέτειο με δημιουργικές και πρωτότυπες δράσεις
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε επίσης το 11ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και, στη συνέχεια, το 1ο Γυμνάσιο Χανίων, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με μαθητές κάθε ηλικίας για τη σημασία της επετείου αλλά και τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δράσεις που πραγματοποιούν για τα 200 χρόνια, οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα της Επιτροπής.
Ειδικότερα, το 11ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, το οποίο έχει λάβει 4 πανελλήνια βραβεία εφέτος για τις εκπαιδευτικές δράσεις που οργάνωσε και σχετίζονται με την κοινωνική ευαισθητοποίηση σε διάφορους τομείς, πραγματοποιεί τη δράση «Αόρατοι Ήρωες». Οι μαθητές αναζητούν στο χάρτη της πόλης τους δρόμους, πλατείες, ακτές και μνημεία που πήραν την ονομασία τους από ήρωες ή στιγμές της Επανάστασης.
Οι μαθητές του σχολείου, υπό την καθοδήγηση των εμπνευσμένων τους δασκάλων, είχαν προετοιμάσει μια σειρά από εορταστικά δρώμενα για να υποδεχθούν την αντιπροσωπεία της Επιτροπής, όπως απαγγελίες ποιημάτων, τραγούδια και χορούς, ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αυθόρμητα με την Πρόεδρο της Επιτροπής για τις εμπειρίες τους από τη δράση που οργάνωσαν.
«Μας γεμίζει αισιοδοξία το γεγονός ότι μαθαίνετε με τόσο δημιουργικό τρόπο την ιστορία. Γιατί αν ξεχάσεις από που έρχεσαι, δεν μπορείς να σχεδιάσεις το δρόμο που θα ακολουθήσεις στο μέλλον», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, μιλώντας στα παιδιά.
Το 1ο Γυμνάσιο Χανίων, ένα ιστορικό σχολείο που ιδρύθηκε το 1883 και στο οποίο φοίτησαν σπουδαίες προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ο Αλέξης Μινωτής και ο Κώστας Καρυωτάκης, τιμά την επέτειο των 200 χρόνων μέσα από μια δράση δραματοποίησης ενός αληθινού γεγονότος, της «Επιστολής της Μαντώς Μαυρογένους προς τις παρισινές κυρίες», για να παρακινήσουν τους άνδρες τους να υποστηρίξουν ηθικά και οικονομικά τον Αγώνα της Ελλάδας.
«Εσείς είστε οι πρωταγωνιστές αυτής της επετείου. Εσείς της δώσατε νόημα με τις προτάσεις και τις δράσεις σας. Να ξέρετε ότι μας εντυπωσιάσατε όλους στην Επιτροπή», ανέφερε η κυρία Αγγελοπούλου, συνομιλώντας με τους μαθητές για τη σημασία της επετείου αλλά και το πώς γεννήθηκε στους μαθητές η ιδέα για τη συγκεκριμένη δράση.
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε, επίσης, τον Ελληνογαλλικό σύλλογο Χανίων, όπου ξεναγήθηκε από την Πρόεδρο του Συλλόγου, Στέλλα Κουτσουπάκη, στην ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση που τελεί, υπό την αιγίδα της Επιτροπής, της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, με τίτλο «Μια ματιά στο ΄21 μέσα από την τέχνη της γαστρονομίας».
Στο πατρικό σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη
Παρουσία του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη και του Πρόεδρου του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργου Αγοραστάκη, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε, ακόμη, στο πατρικό σπίτι του Μίκη και του Γιάννη Θεοδωράκη στον Γαλατά Κυδωνίας, το σπίτι το οποίο στέγασε τις εμπειρίες και τη δημιουργικότητα ενός από τους μεγαλύτερους και πιο επιδραστικούς Έλληνες καλλιτέχνες στην πορεία των 200 ετών της σύγχρονης Ελλάδας.
Για να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων, ο Δήμος Χανιών σχεδιάζει την μετατροπή και την ανάδειξη της οικίας των Θεοδωράκηδων σε πόλο πολιτισμού και ιστορίας, ώστε να προβληθεί η ζωή και το έργο των δύο ταλαντούχων αδελφών. Η σχετική πρόταση έχει υποβληθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα την Πρόεδρο της Επιτροπής στην οικία του Μίκη Θεοδωράκη, εδώ όπου θα δημιουργηθεί ένας πολυχώρος που θα μπορεί να υποδεχθεί τους ανθρώπους που θέλουν να ερευνήσουν τη ζωή και το έργο του Μίκη και του Γιάννη Θεοδωράκη. Η προσπάθεια αυτή έχει μετουσιωθεί σε μια συγκεκριμένη πρόταση, την οποία έχουμε υποβάλει στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και έχουμε τη βεβαιότητα ότι στο επόμενο διάστημα θα εγκριθεί» ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων.
«Το 2021 γιορτάζουμε την Επανάσταση, τιμάμε τη διαδρομή των 200 ετών αλλά και τους μεγάλους Έλληνες που προέβαλαν αυτούς τους δύο αιώνες τη χώρα σε όλη την οικουμένη, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης» τόνισε από την μεριά της η Πρόεδρος της Επιτροπής.
Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό μουσείο που είναι αφιερωμένο εξολοκλήρου στην Τυπογραφία με σημαντικά εκθέματα, μεταξύ αυτών παλιές τυπογραφικές μηχανές αλλά και την πρώτη αφίσα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν στην Αθήνα το 1986.
Το Μουσείο αποτελεί μια «ζωντανή» εστία πολιτισμού και γραμμάτων στην περιοχή, όπου πραγματοποιούνται συνέδρια, εκδηλώσεις, πολιτιστικά δρώμενα και πολλά ακόμη που συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής του τόπου.