Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα προς τον Υπουργό Εξωτερικών

«Πόσοι Έλληνες ζουν στα Σκόπια σήμερα και σε ποιον βαθμό αποκρύπτεται η εθνική ταυτότητα χιλιάδων Ελλήνων της περιοχής».

Κύριε Υπουργέ, με αφορμή αυτό που έγινε πριν από λίγες ημέρες στα Σκόπια, σε ό,τι αφορά την απογραφή του πληθυσμού, δεν υπάρχει ενημέρωση, δεν υπάρχει πληροφόρηση. Μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έγινε νύξη επί του θέματος, για να γνωρίζει ο κόσμος -και το γνωρίζετε- ότι είχε να γίνει απογραφή στο κράτος των Σκοπίων εδώ και μια εικοσαετία. Ήταν να γίνει το 2011.

Δεν τα βρίσκαν οι Σλάβοι με τους Αλβανούς, δεν υπήρχε εμπιστοσύνη και αποφασίστηκε να γίνει μετά από είκοσι χρόνια απογραφή πληθυσμού στα Σκόπια τον προηγούμενο μήνα. Τα αποτελέσματα θα δοθούν τον Μάρτιο για το πώς είναι η κατανομή, η σύνθεση, το παζλ του πληθυσμού στο κράτος των Σκοπίων.

Το θέμα είναι το εξής: Ενδιαφερθήκατε ως Υπουργείου Εξωτερικών να επικοινωνήσετε με την Πρεσβεία, με το Προξενείο, διότι τα πράγματα εκεί μαγειρεύονται -όχι τώρα- εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα;

Θυμίζουμε ότι επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1992 ο κ. Κίρο Γκλιγκόροφ σε τσέχικη εφημερίδα είχε πει ότι στα Σκόπια ζουν εκατό χιλιάδες Έλληνες. Πολλές φορές γίνανε έρευνες από συγγραφείς, ερευνητές, ο κ. Χολέπας, έχουμε τον κ. Δημήτρη Αναγνώστου ο οποίος έκανε ένα οδοιπορικό το 2009 και πολλοί εξ αυτών Έλληνες των Σκοπίων είπαν «δεν μπορούμε να δηλώσουμε ότι είμαστε Έλληνες, τρομοκρατημένοι», δηλαδή έγιναν και δημοσιογραφικές έρευνες. Ο Πρόεδρος της κοινότητας ο κ. Στέργιος Καλόγερος επίσης μιλά για τους βλαχόφωνους Έλληνες που πρέπει να τους προστατέψουμε. Δηλαδή με βάση τα ιστορικά στοιχεία, κύριε Υπουργέ, τα πράγματα εκεί αλλοιώνονται, μαγειρεύονται, μεταλλάσσονται –το αντιλαμβάνεστε- για τους δικούς τους λόγους οι Σκοπιανοί. Δεν μπορεί, δηλαδή, να έχουμε τέτοια ιστορικά στοιχεία.

Δεν θα αναγάγω εγώ να πάω στον προηγούμενο αιώνα και να κάνω μια ιστορική αναδρομή, αλλά δεν μπορεί να μιλάει ο Γκλιγκόρο για εκατό χιλιάδες Έλληνες το 1992, να γίνεται λόγος και σε νέες έρευνες του 1998, κάποιοι μιλούν για περισσότερες χιλιάδες ψυχές Ελλήνων εκεί, εγώ πάνω εκατό χιλιάδες Έλληνες που περίπου είναι το 5% του πληθυσμού του κράτους των Σκοπίων και ξαφνικά ως διά μαγείας το 2001 να εμφανίζονται μόνο τετρακόσιοι είκοσι δύο Έλληνες έχοντας ελληνική συνείδηση και ορθόδοξη πίστη. Άρα, λοιπόν, εκεί τους πνίξαμε με την επαίσχυντη προδοτική συμφωνία των Πρεσπών. Δεν ξέρω, στη μικρή, στη μεγάλη Πρέσπα, που τους ρίξαμε αυτούς τους Έλληνες; Διότι και σ’ αυτήν την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών δεν έγινε αναφορά για την ελληνική μειονότητα στα Σκόπια. Υπάρχουν οι βλαχόφωνοι, οι γραικομάνοι, το ξέρετε πολύ καλά, έχουμε και την ίδια γενέτειρα πόλη, την Καβάλα σε Μακεδονική γη. Τι γίνεται, λοιπόν, με αυτούς;

Υπάρχουν τριακόσιες τριάντα πέντε ελληνικές επιχειρήσεις στα Σκόπια με ετήσιο τζίρο που συνδράμουν στο ΑΕΠ της χώρας που είναι 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει ενδιαφέρον; Έχουμε στοιχεία; Ενημερώθηκε το Προξενείο; Κάνατε τις ενδεδειγμένες κινήσεις με την εμπειρία και τις γνώσεις που έχετε, προκειμένου να μην αλλοιωθούν τα πληθυσμιακά στοιχεία;

Ευχαριστώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, κατά τον παρελθόντα Σεπτέμβριο στις 5 με 30 Σεπτεμβρίου του 2021 διεξήχθη απογραφή του πληθυσμού στη Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας, στα Σκόπια όπως τα αποκαλείτε. Επισημαίνεται ωστόσο ότι μολονότι η διαδικασία της απογραφής ολοκληρώθηκε, η επεξεργασία και η ανακοίνωση των σχετικών αποτελεσμάτων αναμένονται εντός του προσεχούς έτους. Άρα είμαστε και εμείς περίεργοι να δούμε τα αποτελέσματα της εν λόγω απογραφής.

Ειδικότερα ως προς τους Έλληνες που διαβιούν σήμερα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας σύμφωνα με στοιχεία από το προξενικό μας γραφείο στα Σκόπια υπάρχουν καταγεγραμμένοι από το Προξενείο μας στα Σκόπια ενενήντα τέσσερις Έλληνες πολίτες βάσει οικειοθελούς προσέλευσης στο προξενικό μητρώο που τηρείται στην αρχή μας σχετικά με Έλληνες υπηκόους που διαμένουν στο εξωτερικό μόνιμα ή προσωρινά με τελευταία εν προκειμένω εγγραφή να έχει λάβει χώρα το 2016. Αντιστοίχως σύμφωνα με στοιχεία από το γενικό Προξενείο μας στο Μοναστήρι υπάρχουν καταγεγραμμένοι είκοσι πέντε Έλληνες πολίτες με τελευταία εγγραφή το 2014. Μιλάμε για Έλληνες πολίτες οι οποίοι διαβιούν στη Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας.

Επαναλαμβάνω ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν καθόλου πλήρη, αφού αφορούν μόνο τη καταγραφή όσων προσέρχονται οικειοθελώς στις προξενικές μας αρχές στη χώρα.

Επιπλέον θα ήθελα να ληφθεί υπόψιν ότι στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας υπάρχει σημαντική ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Την έχω επισκεφτεί αρκετές φορές, τους έχω συναντήσει πολλές φορές. Είναι Έλληνες επιχειρηματίες που αν και διαμένουν μόνιμα στη χώρα λόγω τόσο της εγγύτητας μεταξύ των δύο χωρών όσο και της δυνατότητας της άμεσης πρόσβασης στη γειτονική χώρα δεν επιλέγουν τη διαδικασία της εγγραφής στα ως άνω προξενικά  μητρώα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Κύριε Υπουργέ, όσον αφορά τα στοιχεία με τους επιχειρηματίες που αναφέρεστε -γιατί υπάρχουν σε πολλά μέρη- αυτό είναι σωστό. Δηλαδή εκτός από τα Σκόπια είναι Γευγελή, Στρώμνιτσα, το Μοναστήρι, όλα αυτά τα γνωστά μέρη. Το θέμα είναι –επαναλαμβάνω- τα ιστορικά στοιχεία του κ. Αναγνώστου, του κ. Καλόγηρου, του κ. Χολέπα δείχνουν άλλα. Αυτούς τους λαμβάνουμε υπόψιν για να τα μελετήσει το Υπουργείο εκ βαθέων, για να δούμε ακριβώς το τι γίνεται στα Σκόπια; Διότι εδώ είναι ξεκάθαρο το μαγείρεμα, είναι ξεκάθαρο με μαρτυρίες. Δεν μπορεί δηλαδή μέσα στη δεκαετία του ΄92 να έχουμε τον Γκλιγκόροφ για εκατό χιλιάδες Έλληνες και ξαφνικά αυτοί να γίνονται ούτε τετρακόσιοι. Εδώ κάτι συμβαίνει. Για τον απλούστατο λόγο γι’ αυτό καθυστέρησε και η απογραφή ανάμεσα στους Σλάβους και στους Αλβανούς.

Πριν από λίγες ημέρες -καθώς το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό- εμείς, ο Πρόεδρος και οι υπόλοιποι Βουλευτές ζητήσαμε να έρθει προς εξεταστική επιτροπή το ζήτημα αναφορικά με την επαίσχυντη και προδοτική συμφωνία των Πρεσπών. Ακόμη δεν το φέρνετε.

Πριν από λίγες μέρες γίνανε άλλα πράγματα εκεί. Οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι στο Στιπ και στο Αεροντρόπ υπέγραψαν στο σύνταγμα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» διότι επικαλούνται το άρθρο 38 της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας που δεν έχει αλλάξει. Τρέχει και δεν φτάνει τώρα, δήθεν-μήθεν, το Υπουργείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Σκοπίων, ο κ. Μιλέτσκι, για να προσπαθήσει, διότι δεν τηρείται η υποτυπώδης και εθνικά επιζήμια συμφωνία. Και τώρα επιστρέφει μάλλον ο Γκρουέφσκι από την Ουγγαρία. Δηλαδή, τα πράγματα αλλάζουν άρδην εκεί. Τώρα έχουμε την κ. Σεντάνα Ιμπραήμοβα η οποία είναι στο κόμμα της Αριστεράς και λέει ότι πρέπει αυτοί να ορκιστούν στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα του 2018. Εκεί, λέει, επικράτησε το «όχι» για το όνομα που παραχωρήσαμε προδοτικά εμείς. Επικαλούνται το παλαιότερο δημοψήφισμα του 1994. Άρα, λοιπόν, εδώ πάμε σε άλλες ατραπούς.

Επίσης, πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρός μας, ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος, έχει καταθέσει μία ερώτηση με αφορμή τον αλυτρωτικό εθνικό ύμνο των Σκοπίων. Εμείς, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχθήκαμε τον Πρόεδρο των Σκοπίων, κ. Πενταρόφσκι, με την ανάκρουση του συγκεκριμένου εθνικού ύμνου. Έχουμε αναλογιστεί τι λέει ο εθνικός ύμνος; Είναι αλυτρωτικός. Σας έχει απασχολήσει, κύριε Υπουργέ, τι λέει ο εθνικός ύμνος ,όπως καταθέτει ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος, ο Πρόεδρός μας;  Αναφέρει ακόμα και κομιτατζήδες και γενίτσαρους. Για δείτε το.

Δεν μπορεί λοιπόν, όλα αυτά εν όψει της νέας χάρτας του Θούριου που θέλουμε να δημιουργήσουμε για μια βαλκανική ενότητα και ομόνοια να υπάρχει αυτή η προπαγάνδα με την αλλοίωση του πληθυσμού των βλαχόφωνων Ελλήνων, να υπάρχει αυτό με τον εθνικό ύμνο που είναι αλυτρωτικός και μιλάει για τη μεγάλη Μακεδονία του Πύρρου κα του Ίλιντεν, για τη Μακεδονία του Αιγαίου. Και οι δυο από τη Μακεδονία είμαστε, από την Καβάλα. Είναι ξεκάθαρο και με αυτό που έγινε τελευταία με την Ιμπραήμοβα. Επιστρέφει μάλλον από την Ουγγαρία ο Γκρούεφσκι, καθαρά εθνικιστής. Και πάει λέγοντας. Είναι απτό παράδειγμα αυτό που έγινε στις τελευταίες εκλογές στο Στιπ και στο Αεροντρόπ από τους δημοτικούς συμβούλους επικαλούμενοι το άρθρο 38 της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αντιλαμβάνεστε, κύριε Υπουργέ, τι γίνεται αυτή τη στιγμή από την προπαγάνδα των Σκοπίων με αφορμή την απογραφή που είχαμε, πριν από λίγες μέρες; Σας απασχολούν όλα αυτά;

Σας ευχαριστώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κύριε συνάδελφε, όλα αυτά στα οποία αναφέρεστε τα γνωρίζουμε και μας απασχολούν. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία με την οποία πρέπει να συμβιώσουμε. Είναι μια συμφωνία με την οποία έχουμε πολλές φορές στο κόμμα μας εκφράσει τις διαφωνίες μας αλλά η γειτονική χώρα είναι γειτονική χώρα και πρέπει να συνυπάρξουμε μαζί τους. Πρέπει να τηρήσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών απαιτώντας και την άλλη πλευρά να το τηρήσει. Ακούμε όλες τις δηλώσεις οι οποίες προέρχονται από την αντιπολίτευση και μας απασχολούν. Έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας και στις κοινές μας δηλώσεις ότι η πολιτική μας είναι αυτή του να τιμάμε την υπογραφή μας υπό την προϋπόθεση ότι τιμούν την υπογραφή τους και οι άλλοι.

Αναφερθήκατε δύο φορές στην καταγωγή μου από την Καβάλα. Θέλω να σας πω ότι στην πολιτική, κύριε συνάδελφε και το γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά καθόσον κατάγεστε κι εσείς από τη Μακεδονία, πρέπει να επιλέγεις μερικές φορές ανάμεσα στο συναίσθημα και τη λογική. Η διαφορά που κάνει το πόσο συναίσθημα και πόσο λογική βάζεις λέγεται πολιτική ευθύνη. Λένε ότι η πολιτική είναι το άθροισμα του συναισθήματος, της λογικής και της ευθύνης. Εμείς, λοιπόν, αντιμετωπίζουμε τη σχέση μας με τη Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας με ευθύνη η οποία έχει και συναίσθημα αλλά και λογική. Πρέπει να λειτουργήσουμε με όρους καλής γειτονίας.

Μας απασχολούν πάρα πολύ τα μαύρα σύννεφα που υπάρχουν πάνω από τα δυτικά Βαλκάνια. Είναι μία ιδιαίτερη περίοδος αυτή τη στιγμή κι έχουμε στραμμένη την προσοχή μας εκεί. Τόσο ο Υπουργός μου, κ. Δένδιας, όσο κι εγώ έχουμε πάει στη Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας, στην Αλβανία, στο Κόσοβο.

Την άλλη εβδομάδα θα ξαναπάω στη Σερβία. Έχω πάει στην Αλβανία. Διατηρούμε στενές σχέσεις με όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων οι οποίες περνάνε ιδιαίτερες στιγμές και ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ τους. Υπάρχουν διάφορες εντάσεις. Πρέπει να ξεκαθαρίζει κανείς τις μάχες που δίνει και τις μάχες που δεν δίνει. Και σας διαβεβαιώ ότι τόσο τα προξενεία μας όσο και η πρεσβεία μας, όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ενήμεροι της κατάστασης και υποστηρίζουμε τους Έλληνες που ζουν στη Βόρεια Μακεδονία, τους επιχειρηματίες που λειτουργούν στη Βόρεια Μακεδονία και τους ελληνικής καταγωγής πολίτες της Βορείου Μακεδονίας. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα αντιδράσουμε ανάλογα με τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στην περιοχή μας.

Προηγούμενο άρθροΙνστιτούτο Δημόσιας Υγείας. Smartphone και Smartwatch κατά της παιδικής παχυσαρκίας
Επόμενο άρθροΚλιματική Κρίση, COP26 & εμείς .