Κυρίες και κύριοι, είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με έναν αποκλεισμό στον νέο θεσμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που τον υπηρετείτε, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.
Εδώ γεννάται το ερώτημα στην κεντρική Μακεδονία ο Νομός Σερρών από την αρχή της νέας σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου έχει αποκλειστεί από εκπροσώπηση με αποτέλεσμα να αισθάνεται παραγκωνισμένος, περιθωριοποιημένος και να μην μπορεί να λειτουργήσει, να υπάρχει μια εύρυθμη λειτουργία, μία ευταξία σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο των Σερρών, το campus των Σερρών, όπως χαρακτηριστικά λέγεται στην Περιφερειακή Ενότητα.
Στο νέο δεκαπενταμελές διοικητικό συμβούλιο δεν υπάρχει εκπρόσωπος με αποτέλεσμα βασικές λειτουργικές ανάγκες, αλλά και προβλήματα που έχει το Διεθνές Πανεπιστήμιο -το παράρτημα των Σερρών- να μην μπορεί να τα εξωτερικεύσει.
Μιλάμε για ένα πρώην ΤΕΙ και για ένα παράρτημα στις Σέρρες με μεγάλη ιστορία και εκπαιδευτική δράση. Και καθότι υπηρετείτε και εκπροσωπείτε την τριτοβάθμια εκπαίδευση ξέρετε ότι αν αισθάνεται αποκλεισμένο ένα πανεπιστημιακό τμήμα δημιουργούνται τα χίλια μύρια προβλήματα. Μιλάμε για ένα Διεθνές Πανεπιστήμιο πλέον που έχει θεσπιστεί με πάρα πολλές αδυναμίες, για να πούμε την αλήθεια, αλλά το οξύμωρο είναι ότι οι δύο όμοροι νόμοι, δηλαδή ο Νομός Θεσσαλονίκης και ο Νομός Καβάλας εκπροσωπούνται.
Ο Νομός Καβάλας, μάλιστα διοικητικά ανήκει –και το ξέρετε- στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τουναντίον, εκπροσωπείται.
Οι Σέρρες, λοιπόν, με δεκαπέντε χιλιάδες εννιακόσιους είκοσι τέσσερις φοιτητές, με ογδόντα έξι καθηγητές μόνιμους, αναπληρωτές και επικουρικούς, με επτά τμήματα που μπορούμε να τα αναφέρουμε, με πενήντα διοικητικούς υπαλλήλους, με είκοσι έξι ειδικούς συμβούλους, τεχνικούς και διοικητικούς, με εκατόν πενήντα περίπου άλλους υπαλλήλους και πέρα από τους δεκαπέντε χιλιάδες εννιακόσιους είκοσι τέσσερις προπτυχιακούς φοιτητές και με άλλους 500 μεταπτυχιακούς, αντιλαμβάνεστε ότι ο νομός αυτός που είναι και η γενέτειρα του ιδρυτή του κόμματος σας και συμπλέετε και πρεσβεύετε ιδεολογικά, του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την ίδρυση του κόμματός σας το 1974, αισθάνεται παραμελημένος. Αισθάνεται παραγκωνισμένος και δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Σύμφωνα τώρα με τα στοιχεία που έχουμε, έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχουν τρεις εκπρόσωποι μέσα στο νέο διοικητικό Συμβούλιο σε ό,τι αφορά τα συστατικά μέρη που το απαρτίζουν, για να λειτουργήσει με βάση τους φοιτητές, τις σχολές και τους καθηγητές. Παρά ταύτα, λοιπόν, υπάρχει αυτή η στεναχώρια, αυτή η απόγνωση, αυτό το παράπονο, αλλά και η δυσλειτουργία του τμήματος που βλέπουν να μαραζώνει και δεν μπορεί να εξωτερικεύσει τα προβλήματα. Και εδώ ερωτάστε: Γιατί ενώ έχουμε καταθέσει εδώ και ένα χρόνο –την έχω μπροστά μου- ως Ελληνική Λύση ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας την κυρία Νίκη Κεραμέως και συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου με αριθμό πρωτοκόλλου 9528 δεν πήραμε ούτε μια απάντηση;
Με συγχωρείτε πολύ κύριε Υπουργέ, αλλά έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει ο κοινοβουλευτισμός. Επιτάσσει, λοιπόν, το δημοκρατικό πολίτευμα και η εύρυθμη λειτουργία του κοινοβουλευτικού μας συστήματος να έχουμε απάντηση. Πείτε μου, λοιπόν, ως αρμόδιος Υπουργός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με μεγάλη πανεπιστημιακή εμπειρία και στα ξένα πανεπιστήμια και κυρίως στην Αγγλία, εάν υπάρχει μια ισόρροπη αντιμετώπιση, ισονομία ισοπολιτείας να χρήζει η λειτουργία του «ΔΙΠΑΕ» σε ό,τι αφορά το campus των Σερρών.
Εγώ, κύριε Υπουργέ, να συμφωνήσω ότι αυτό το σχήμα, όπου εν μία νυκτί τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έγιναν Διεθνές Πανεπιστήμιο, ενώ η χώρα μας έπρεπε να δώσει μια βαρύτητα στην τεχνολογική εκπαίδευση, έγινε στο πόδι. Συζητάμε, όμως, για τον παραγωγικό κάμπο των Σερρών, όπου θα μπορούσαν να λειτουργούν καινοτόμες σχολές με μελλοντικές προοπτικές, όπως ο αγροτουρισμός, όπως η βουβαλοτροφία, όπως η ιχθυοκαλλιέργεια στη λίμνη της Κερκίνης, δηλαδή επί του πρακτέου, όπως μια σχολή τυροκομίας, όπως διάφορες άλλες σχολές και όπως η γεωθερμία, που είναι πάρα πολύ βασική σχολή και δυστυχώς τη γεωθερμία δεν την έχουμε αναπτύξει. Αυτή είναι μια συζήτηση που μπορεί να γίνει, διότι θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν οι Σέρρες σε τέτοιου είδους σχολές με μελλοντική προοπτική και τροχιά.
Το ξέρετε πολύ καλά ότι σ’ ένα πανεπιστήμιο, χωρίς τους δορυφόρους, ο πυρήνας δεν λειτουργεί. Αυτός είναι ο νόμος της φυσικής. Τώρα, το εάν γεμίσαμε δορυφόρους σε μια ακτίνα τριακοσίων πενήντα χιλιομέτρων σίγουρα αυτό είναι μία δυσλειτουργία.
Σίγουρα υπάρχει μία δυσλειτουργία. Αυτό είναι γεγονός. Όμως, το να περιμένουν οι Σέρρες τις εκλογές, που έπρεπε να γίνουν χθες, για να λειτουργήσει επί του πρακτέου και επί της ουσίας, για να είναι γόνιμο και εποικοδομητικό το Διοικητικό Συμβούλιο, αυτό δεν γίνεται.
Απλές, λειτουργικές, καθημερινές ανάγκες δεν μπορεί το παράρτημα των Σερρών να εξυπηρετήσει, όπως το να φροντίσουμε το πράσινο, το να έχουμε κυλικείο που δεν υπάρχει, το να έχουμε σίτιση. Δηλαδή, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν καθημερινά προβλήματα και οι φοιτητές αισθάνονται παραγκωνισμένοι και παραμελημένοι σε ένα campus των Σερρών, δηλαδή σε ένα παράρτημα, που έχει Σχολή Διοίκησης, Σχολή Οικονομικών Σπουδών και Λογιστικής, Σχολή Δομικών Έργων, Σχολή Μηχανολόγων-Μηχανικών, Σχολή Πληροφορικής και Τοπογραφίας, Σχολή Πληροφορικής, Σχολή Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής. Μιλάμε, δηλαδή, για σχολές, οι οποίες είναι καίριες σχολές για να δώσουν επαγγελματική προοπτική και τροχιά στους φοιτητές.
Ο Νομός Σερρών, που στην Κεντρική Μακεδονία αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος γεωγραφικά νομός, που καταλαμβάνει έκταση σε όλη την Κεντρική Μακεδονία γεωγραφικά, από τα Κερδύλια μέχρι το Κιλκίς, που είναι ο δεύτερος πληθυσμιακά στην κεντρική Μακεδονία, επί της ουσίας είναι αποκλεισμένος από αυτό το όργανο και δεν υπάρχει αυτή η ισόρροπη λειτουργία, δεν υπάρχει εύρυθμη λειτουργία. Το εάν το 2019, με την προηγούμενη κυβέρνηση, περάσαμε σε μία αλλαγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αυτό είναι μια ιστορία που πρέπει να σας απασχολήσει.
Για να το πω έτσι απλά, εδώ οργανόγραμμα επί της ουσίας δεν υπάρχει. Πρέπει να αποκατασταθεί αυτή εκπροσώπηση και για τους δεκαέξι χιλιάδες φοιτητές, ασχέτως αν η έδρα, όπως είπατε, της Σχολής είναι στη Θεσσαλονίκη. Επί της ουσίας δεν διοικείται από τις Σέρρες. Ο Πρόεδρος του ΔΣ είναι ομότιμος καθηγητής Νομικής, δηλαδή συνάδελφός σας. Εδώ έπρεπε το ένα τέταρτο να εκπροσωπείται από το Νομό Σερρών. Δηλαδή, τρία μέλη στο ΔΣ έπρεπε να είναι Σερραίοι. Οπότε, αντιλαμβάνεστε και το παράπονο ενός νομού που ανέδειξε τον ηγήτορα και ιδρυτή του Κόμματός σας, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά που για μία ακόμη φορά είναι αποκλεισμένος.
Το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο και συνδράμει και συμβάλλει στην τοπική οικονομία και σχολές με εκπαιδευτική παράδοση έχει και με μία προοπτική τροχιά, όπως τα επτά τμήματα που σας ανέφερα. Ενδεχομένως, μελλοντικά πρέπει να κάνετε μία συζήτηση για να αναπτύξετε και τον πρωτογενή τομέα, που εμείς ως κόμμα, ως Ελληνική Λύση δίνουμε μεγάλη βαρύτητα, για να μην αισθάνονται αποκλεισμένοι.
Εν τοιαύτη περιπτώσει, κύριε Υπουργέ, μέχρι να γίνουν εκλογές κάτι πρέπει να γίνει. Πρέπει να γίνει μία τοποθέτηση ενός Σερραίου εκεί, για να μεταλαμπαδεύει, να εξωτερικεύει, να λέει και να γνωστοποιεί τα προβλήματα λειτουργίας του παραρτήματος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο που είναι η πόλη των Σερρών και ο Νομός Σερρών.
Δείτε το, διότι υπάρχει ένα μεγάλο παράπονο των Σερραίων. Υπάρχει μία στενοχώρια από την εκπαιδευτική κοινότητα, από τους πανεπιστημιακούς, τους φοιτητές, τους ανθρώπους που έρχονται από άλλες πόλεις, αλλά και την τοπική οικονομία και τις τοπικές αρχές. Δείτε το, λίγο με ευαισθησία απέναντι σε έναν Νομό Σερρών που χρήζει μιας καλύτερης αντιμετώπισης εν Ελλάδι απέναντι σ’ αυτό το ζήτημα, διότι το συγκεκριμένο Τμήμα του Πανεπιστημίου και πρώην ΤΕΙ έχει δείξει μεγάλη δράση, και στις σχολές αποφοίτησης και σε κάποιες έξτρα δράσεις που έχει κάνει με σεμινάρια, με κάποιες ημερίδες, με τη Σχολή Επιχειρηματία σε συνεργασία με το τοπικό Επιμελητήριο που φοίτησα και εγώ, με κάποιες άλλες εξωτερικές δράσεις πολιτιστικού, πολιτισμικού χαρακτήρα. Είναι κρίμα, ειλικρινά, -και υπάρχει μεγάλο παράπονο- να μην εκπροσωπείται. Πρόκειται για τη βιωσιμότητά του και για τη μελλοντική του πορεία απέναντι σε έναν Νομό που πρέπει και χρήζει καλύτερης αντιμετώπισης.