Θέτω και πάλι αυτό το ζήτημα το οποίο διαιωνίζεται και θα σας το πω απλά, στην καθομιλουμένη. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους δεν πάει άλλο! Υπάρχει -εντός εισαγωγικών, αν θέλετε- μια «τιμωρητική» διάθεση και μια εμμονή απέναντι τους σε μια χρονική περίοδο όπου βλέπουμε -τουλάχιστον αυτό βλέπουμε με τον περιορισμό που είχαμε και την άρση των μέτρων- ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Ούτε εγώ ούτε εσείς είμαστε γιατροί. Εσείς είστε νομικός. Εγώ είμαι δημοσιογράφος. Όμως, εδώ βλέπουμε ότι η χαρά των μικροβίων είναι το καλοκαίρι και η χαρά των ιών είναι ο χειμώνας.
Έχουμε πετάξει τη μάσκα. Έχουν πέσει οι μάσκες, να το πω έτσι. Τα μέτρα έχουν αρθεί. Βλέπουμε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη. Να μας πουν επιτέλους και οι επαΐοντες, το επιστημονικό προσωπικό, σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε.
Συνεχίζετε αυτούς τους ανθρώπους να τους τιμωρείτε. Συνεχίζετε να έχετε μια εμμονή. Δεν ξέρω από πού προκύπτει. Εγώ σήμερα δεν μιλάω μόνο στον Υπουργό Αθανάσιο Πλεύρη. Πρέπει να μιλήσω στον άνθρωπο Αθανάσιο Πλεύρη. Ούτε μιλάω στον νομικό. Το θέμα είναι ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα.
«Νόμιζε την πατρίδα οίκον, τους δε πολίτας εταίρους», έλεγε ο Ξενοφών, τα ξέρετε. Άρα, εδώ αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να τους έχουμε σε ένα κοινωνικό και οικονομικό περιθώριο. Τους τιμωρούμε. Και τώρα θυμηθείτε εδώ -τα λέγαμε και ως Ελληνική Λύση- το περιβόητο ΦΕΚ στις 25 Ιανουαρίου και το ν. 4886 στο άρθρο 67, όπου τους απαγορεύατε, κύριε Υπουργέ, να κάνουν και δεύτερη εργασία για τα προς το ζην. Εδώ ούτε το ευ ζην υπάρχει. Αυτό το έχουμε ξεχάσει, όπως και η κοινωνία το έχει ξεχάσει, λόγω της κατάστασης. Εδώ οι άνθρωποι δεν έχουν για τα προς το ζην.
Και βάζουμε τώρα τη λογική. Δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι τώρα, κατά τη διάρκεια του θέρους, να επιστρέψουν στην εργασία τους και αν τον Οκτώβριο έχουμε και πάλι έξαρση της πανδημίας, να το συζητήσουμε εκ νέου; Τους έχετε βάλει μέχρι την παραμονή πρωτοχρονιάς, τι θα φάνε, τι θα πιούν; Πώς θα επιβιώσουν; Και ο τελευταίος πολίτης αυτού του κράτους είναι ένα ενεργό ακαδημαϊκό κύτταρο που αποτελεί το παζλ και τη σύνθεση των Ελλήνων πολιτών. Θα συνεχιστεί;
Εσείς -εγώ πιστεύω- κατά βάθος άλλη άποψη έχετε. Δεν ξέρω! Μεταφέρετέ το στον Πρωθυπουργό. Γιατί αυτή η εμμονή του κ. Μητσοτάκη; Εδώ ακούγεται ότι ακόμη και άλλοι Υπουργοί έχουν μια εμμονή. Θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση; Θα διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση, κύριε Αθανάσιε Πλεύρη, κύριε Υπουργέ μου; Δεν πρέπει αυτούς τους ανθρώπους να τους σεβαστούμε;
Ακούστε! Δεν είναι θέμα ούτε αν είναι ξεχασμένοι, ούτε αν είναι ανεγκέφαλοι. Υπάρχει επιστημονικό προσωπικό. Υπάρχουν άνθρωποι, γιατροί, βιολόγοι, μοριακοί βιολόγοι, παθολόγοι, καρδιολόγοι, οι οποίοι έχουν τις δικές τους αντιρρήσεις. Και εν πάση περιπτώσει, όταν ζήτησαν αυτοί οι άνθρωποι έναν διάλογο διεξοδικό με άλλους επιστήμονες, δεν το πράξατε ποτέ. Κάντε κάτι. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση!
Πρέπει να το δείτε το θέμα ανθρωποκεντρικά πλέον, κοινωνικά, κύριε Υπουργέ μου. Δεν πάει άλλο! Οι άνθρωποι πραγματικά δεν μπορούν να ζήσουν. Έχουμε κλείσει χρόνο. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι από τις 16 Αυγούστου και οι υγειονομικοί είναι από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.
Στην Αυστρία –έχω ενημερωθεί- πήραν όλη αυτή την υποχρεωτικότητα πίσω, που η Αυστρία τουλάχιστον ήταν ένα σκληροπυρηνικό κράτος επ’ αυτού. Τους παίρνουν πίσω τους υγειονομικούς στην Αυστρία. Στη δε Ιταλία η υποχρεωτικότητα -με ενημέρωσαν- κρίθηκε πλέον αντισυνταγματική. Σας παρακαλώ, δείτε το με κοινωνική ευαισθησία, όπως αρμόζει στο υπουργικό σας αξίωμα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Δεν θα χρειαστεί να μιλήσω πολύ παραπάνω, κύριε Πρόεδρε, γιατί η θέση μας στο συγκεκριμένο θέμα είναι σαφής και έχει εκφραστεί πολλές φορές σε διαφορετικές ερωτήσεις. Οφείλω να σας πω ότι είστε από τους Βουλευτές που κατά κόρον φέρνετε αυτό το θέμα.
Εμείς έχουμε μία ξεκάθαρη θέση. Η ξεκάθαρη θέση είναι πρώτον ότι από επιλογή τους αυτοί οι άνθρωποι δεν βρίσκονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχει κρίνει η πολιτεία ότι για να υπηρετεί κάποιος το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος. Όταν νοσούν, επιστρέφουν για όσο διαρκεί το πιστοποιητικό νόσησης. Άρα, δεν υπάρχει καμία εκδικητικότητα. Υπάρχει ισότητα ως προς όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και λέμε ότι πρέπει να είστε εμβολιασμένοι για να εργάζεστε. Εάν νοσήσετε, ό,τι ισχύει για τους άλλους ισχύει και για τους συγκεκριμένους.
Την προσωπική μου άποψη την έχω εκφράσει. Και η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι άνθρωποι που αρνούνται την επιστήμη τους, δεν μπορούν οι ίδιοι να υπηρετούν την επιστήμη.
Ωστόσο, αυτό που έχουμε επιλέξει και το τηρούμε ως τώρα είναι ότι κοιτάμε την πορεία της πανδημίας και με βάση την πανδημία αποφαινόμαστε σε αυτούς. Τώρα πάνω στην επιτροπή, από όπου κατέβηκα, συζητάμε την επέκταση για το επόμενο τρίμηνο των μέτρων που υπάρχουν για την πανδημία. Και το προσωπικό που υπηρετεί επεκτείνεται και οι συμβάσεις επεκτείνονται και μια σειρά από διατάξεις που συνδυάζονται και με τον εμβολιασμό και με την πανδημία επεκτείνονται. Δεν μπορεί να αποτελούν εξαίρεση οι υγειονομικοί. Όλες οι συμβάσεις που υπάρχουν και έχουν συναφθεί λόγω covid επεκτείνονται ακριβώς επειδή υπάρχουν ακόμα oi συνθήκες της πανδημίας.
Και αυτό που ισχύει για όλους όσους εργάζονται σε οποιαδήποτε θέση ή για όποια δραστηριότητα χρειάζεται να υπάρξει επέκταση συμβάσεων μεταξύ των οποίων και δυνατότητα να μπορούν να καλύπτονται οι θέσεις αυτών που βρίσκονται σε αναστολή από προσωπικό το οποίο θα μπαίνει με τρίμηνα. Όλες αυτές οι συμβάσεις επεκτείνονται.
Αυτό όμως το οποίο λέμε είναι ναι, παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας διότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ούτε ποτέ είπαμε για το τέλος της πανδημίας. Παρακολουθούμε τα φαινόμενα τα οποία υπάρχουν. Και τώρα έχουμε μια αύξηση στα κρούσματα. Ωστόσο, ακριβώς επειδή έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος πλέον του πληθυσμού στη χώρα μας και με την υποχρεωτικότητα, βλέπουμε ότι, παρ’ όλα τα κρούσματα που υπάρχουν, δεν υπάρχει η ίδια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στους σκληρούς δείκτες και στις απλές νοσηλείες, αλλά κυρίως στις διασωληνώσεις. Και αυτό συμβαίνει, επειδή ακριβώς εμβολιάστηκε ο κόσμος. Αυτή είναι η διαφορά μας από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο που δεν υπήρχε αυτή η εμβολιαστική κάλυψη της χώρας. Και από τα εμβόλια σώθηκαν ζωές. Ήδη, οι μελέτες οι οποίες έχουν γίνει είναι ότι τουλάχιστον τριάντα εννέα χιλιάδες άτομα έχουν σωθεί και μέσα από αυτό υπήρξε υποχρεωτικότητα.
Ωστόσο, εμείς λέμε ότι με βάση την πορεία της πανδημίας θα κρίνουμε. Στην παρούσα φάση δεν αλλάζει κάτι στη στρατηγική μας. Παραμένουν οι αναστολές ως έχει ως 31/12. Αν μέσα στο επόμενο διάστημα αλλάξει κάτι ως προς τη στρατηγική της πανδημίας με βάση τα στοιχεία, μπορεί να επανεξετασθεί ή προς το χειρότερο ή προς το καλύτερο. Όμως θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Να πάνε να εμβολιαστούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Συνεχίζεται αυτή η αντικοινωνική, τιμωρητική, εμμονική πολιτική, κύριε Υπουργέ. Και με λυπεί, διότι η πολιτική και με «η» και με «οι» πρέπει να έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Τελικά αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα δεν ανήκει ούτε στην Ασία ούτε στη Γηραιά. Είναι κάτι αφηρημένο. Δηλαδή, οι άλλες χώρες δεν αποτελούν τη λεγόμενη Ενωμένη Ευρώπη; Γιατί, λοιπόν, εκεί είναι διαφορετικά τα πράγματα σε προηγμένες χώρες, σε χώρες που είναι στον πυρήνα της Κομισιόν, χώρες οι οποίες έχουν δηλαδή και ένα καλό βιοτικό επίπεδο;
Άρα, συνεχίζετε να τους περιορίζετε, συνεχίζετε να τους τιμωρείτε. Συνεχίζετε να τους το λέτε. Αν έχουν αμφιβολίες, αντιρρήσεις, πρέπει να το σεβαστούμε.
Ούτε εγώ ούτε εσείς είμαστε γιατροί. Αλλά σας προτρέπω κύριε Υπουργέ, -αυτό φώναζε και ο επικεφαλής μας, ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση- να ψάξετε την ιστορία της ιατρικής. Δεν υπάρχει πανδημία που να έχει ολοκληρωθεί, αν δεν περάσουν τρία έτη. Από εκεί και πέρα, βέβαια δεν θα αναγάγουμε εμείς τι γίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση, που είναι όψιμα πολλά πράγματα, όπως τα διαχειρίστηκαν κράτη, μεταξύ αυτών και η δική σας Κυβέρνηση.
Από εκεί και πέρα, ένας επιστήμονας θα μας πει σε τι κατάσταση είναι η πανδημία σήμερα; Λόγω του θέρους και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έχει πέσει η έξαρση, είναι αποδυναμωμένος ο ιός με το έλυτρό του; Οι γιατροί ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει έλυτρο στον ιό. Και σας ρωτώ: Ούτε κατά τη διάρκεια του θέρους;
Ενθυμούμαι τον ομοϊδεάτη σας, τον κ. Βορίδη, όταν καταθέσαμε μία επίκαιρη ερώτηση, κύριε Υπουργέ, για την κινητικότητα. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ κάποια στιγμή να πάρουν οι άνθρωποι μετακίνηση και από τον Οκτώβριο του 2020 πέρασαν συνέντευξη τον Δεκέμβριο του 2020 και μπήκαν στην πλατφόρμα από τον Ιανουάριο του 2021. Εν μία νυκτί, την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου στις 00.00΄ τη νύχτα, ψηφίσατε τροπολογία ως Κυβέρνηση, που για πρώτη φορά δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης Κυριακή και κάποιοι άνθρωποι που, ενώ δικαιούνταν να πάρουν την κινητικότητα, δεν πήραν γιατί αυξήσατε τα πληθυσμιακά κριτήρια.
Και γιατί το λέω τούτο; Κάντε το τώρα. Επικαλεστείτε τον νόμο της κινητικότητας -το δημόσιο είναι υποστελεχωμένο- να πάνε να καλύψουν και να πληρώσουν θέσεις για να μπορεί να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία. Υπάρχει λύση. Η Ελληνική Λύση σας το προτείνει, αλλά εσείς δεν πρέπει να το δείτε με κομματική αγκύλωση. Κάντε κάτι για αυτούς τους ανθρώπους. Είναι χιλιάδες ψυχές. Έχουν οικογένειες. Και συνάμα δεν τους αφήνετε να εργαστούν και κάπου αλλού για την επιβίωση, για τα προς το ζην.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Υπουργέ, ανθρωποκεντρικό είναι το θέμα. Δεν είναι καθαρά, στυγνά να το βλέπετε κάτω από μία κομματική χροιά, κομματική αγκύλωση με τη ρότα που έχετε χαράξει. Δείτε αυτούς τους ανθρώπους.
Μου υποσχεθήκατε προσωπικά ότι οι γιατροί που είχατε επιτάξει θα είναι πληρωμένοι. Απλήρωτοι είναι ακόμη, κύριε Υπουργέ. Πώς θα εμπιστευτεί ο κόσμος -και μάλιστα θα έχει και πρόστιμα αν δεν πάρει τον προσωπικό του γιατρό- το λεγόμενο προσωπικό, οικογενειακό γιατρό, όταν αυτοί οι άνθρωποι ακόμη είναι απλήρωτοι;
Και το άλλο μεγάλο κοινωνικό ζήτημα -δεν είναι της παρούσης- αφορά τις μετακινήσεις που γίνονται σε άλλα νοσοκομεία για να καλύψουν κάποιες θέσεις και ούτε το επίδομα διατροφής έχουν πάρει, ούτε το επίδομα διαμονής. Έτσι θα χτίσουμε την εύρυθμη λειτουργία μιας δημόσιας υγείας, η οποία τείνει να ιδιωτικοποιηθεί όπως τελευταία και με κάποια περίεργα ιδιωτικά ασθενοφόρα που κυκλοφορούν;
Δείτε το και βάλτε πραγματικά μία προστασία σε αυτό που λέγεται δημόσια υγεία αλλά κυρίως και πρωτίστως στο κοινωνικό σύνολο. Δώστε σε αυτούς τους ανθρώπους μεροκάματο να ζήσουν έστω τους επόμενους μήνες υψηλών θερμοκρασιών, που ο ιός είναι αποδυναμωμένος για να μπορέσουν να επιβιώσουν αυτοί και τα παιδιά τους. Τα παιδιά τους δεν φταίνε σε τίποτα.
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ. Το θέμα είναι κοινωνικό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Πράγματι, είναι κοινωνικό το θέμα, όπως αντίστοιχα είναι και κοινωνικό το θέμα να έρχεται η πολιτεία και να λέει ότι για να παρέχει κάποιος υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα πρέπει να εμβολιασμένος. Και αυτή είναι η θέση που μας έχει υποδείξει η επιστήμη.
Αναφερθήκατε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που στο σύνολό τους με διαφορετικά μέτρα επέβαλαν υποχρεωτικότητες ως προς το υγειονομικό προσωπικό. Επιλέξαμε να πάμε στο ελάχιστο που γίνεται, δηλαδή όσοι υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσοι προσέχουν ευάλωτα άτομα.
Και ο ίδιος σας λέω ότι με βάση την πορεία της πανδημίας, εάν κριθεί ότι πρέπει να αλλάξει κάτι, θα αλλάξει. Αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμα στο στάδιο κατά το οποίο κάνουμε παρατάσεις όλων των ρυθμίσεων που υπάρχουν για την πανδημία. Και από εκεί πέρα θα είμαστε σε μία συζήτηση. Εγώ σέβομαι τους ανθρώπους. Μπορεί να τους έχω θέσει σε αναστολή. Αντιλαμβάνομαι αυτά τα οποία λέτε. Όμως, αντιστοίχως θα πρέπει να αντιληφθούν και αυτοί ότι υπηρετούν μια επιστήμη, την ιατρική επιστήμη, την επιστήμη της νοσηλευτικής και θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες τις αρχές και τις αξίες της επιστήμης που υπηρετούν. Και οι κανόνες, οι αρχές και οι αξίες αναφέρονται στο ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι για την προστασία των τρίτων και του εαυτού τους. Και υπάρχουν αποφάσεις και σε άλλες κατηγορίες και αφορούσε και τα παιδιά που θα πήγαιναν στο σχολείο, για το εάν θα ήταν εμβολιασμένα και κρίθηκαν ότι είναι συνταγματικές.
Απ’ όσο γνωρίζω, όσες ενέργειες έχουν κάνει μέχρι στιγμής στο κομμάτι τουλάχιστον των προσωρινών διαταγών και των αναστολών δεν έχουν ευδοκιμήσει.
Συνεπώς, εμείς θα παραμείνουμε στη θέση της Κυβέρνησης ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν. Από εκεί και πέρα, όμως, παρακολουθώντας την πανδημία, είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται.