Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τους ροδακινοπαραγωγούς

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα ροδάκινα και τα υπόλοιπα φρούτα στις περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας, του Τυρνάβου, της Φλώρινας και της Λάρισας.

 

Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

«Οι παραγωγοί ροδάκινου και άλλων φρούτων (μήλων, κερασιών, αχλαδιών) των περιοχών της Ημαθίας, της Πέλλας, του Τυρνάβου, της Φλώρινας και της Λάρισας βλέπουν για ακόμα μια χρονιά τον ιδρώτα και τον κόπο τους να πηγαίνουν χαμένοι, τη σοδειά τους απούλητη ή να πωλείται σε τιμές κάτω από το τεράστιο κόστος παραγωγής.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Με το εμπάργκο στην Ρωσία έχει χαθεί μια μεγάλη αγορά, ενώ λόγω του πολέμου υπάρχουν επιπτώσεις και στις εξαγωγές σε άλλες χώρες.

Ταυτόχρονα οι τιμές παραγωγού φέτος ήταν πολύ κάτω του κόστους παραγωγής. Στα συμπύρηνα ροδάκινα ήταν γύρω στα 26 – 27 λεπτά (ενώ οι βιομήχανοι από πέρυσι είχαν υποσχεθεί ότι θα έδιναν 35 λεπτά) και στα επιτραπέζια γύρω στα 40 λεπτά. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα υπόλοιπα φρούτα, όπως τα μήλα, που πουλιούνται 28 – 30 λεπτά το κιλό, τα αχλάδια 40 λεπτά κ.λπ.

Σε αυτά, «κερασάκι στην τούρτα» ήταν και οι άκαιρες βροχοπτώσεις του Αυγούστου, καθώς και οι χαλαζοπτώσεις του Ιούνη, που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Παράλληλα τα φρούτα δεν απορροφούνται ούτε από την εγχώρια λαϊκή κατανάλωση εξαιτίας της χαμηλής αγοραστικής ικανότητας του λαού, καθώς οι μισθοί, οι συντάξεις, το εισόδημα παραμένουν καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα και η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί συγκεκριμένα για μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών.

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μπροστά στη νέα καλλιεργητική περίοδο είναι αναγκαίο να στηριχθούν άμεσα οι αγροτοπαραγωγοί προκειμένου να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστούν:

  1. Οικονομική στήριξη των παραγωγών, που θα αναπληρώνει το χαμένο εισόδημά τους από τις τιμές κάτω του κόστους που πλήρωσαν οι εμποροβιομήχανοι, αποζημιώσεις στο 100% και προληπτικά μέτρα προστασίας της παραγωγής.
  2. Μείωση του κόστους παραγωγής, όπως για παράδειγμα μείωση της τιμής των λιπασμάτων. Εξασφάλιση τιμών στον παραγωγό που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση».
Προηγούμενο άρθροΠροσοχή στον ιό της νόσου του Φίλιου -Εbstain Βarr- συνιστούν οι επιστήμονες.
Επόμενο άρθροΠεριοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στην πόλη της Βέροιας την Τετάρτη 28-09-2022, κατά την τέλεση του ποδοσφαιρικού αγώνα ‘’ Π.Α.Ε. Ν.Π.Σ ΒΕΡΟΙΑ – Π.Α.Ε. ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ ΠΓΣ ΧΑΝΙΩΝ.