
Επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Σερρών της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα: «Κατάργηση εκδοτηρίων σε 34 Σιδηροδρομικούς Σταθμούς σε όλη την Ελλάδα».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας, καλημέρα και στους συναδέλφους. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν περιεκτικός για να μην υπερκεράσω τον χρόνο.
Είναι ένα θέμα το οποίο είναι διφυές, έχει και την κοινωνική του και την οικονομική του διάσταση. Απέναντι σε μια περιοχή, όπως είναι η περιοχή και η επαρχία Σιντικής, μια ιστορική περιοχή, η οποία έχει και τροχιά τουριστικής ανάπτυξης, δηλαδή υπάρχουν εκεί και τα οχυρά του Ρούπελ, υπάρχει και ο προσκυνηματικός θρησκευτικός τουρισμός με τα μοναστήρια, αλλά και ο σπάνιος υδροβιότοπος της Λίμνης Κερκίνης που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ, το ένα κομμάτι είναι αυτό.
Στο δεύτερο κομμάτι όμως μιλάμε για έναν πληθυσμό ο οποίος είναι στο περιθώριο, απομονωμένος συγκοινωνιακά. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι πέρα από τις αγροτικές εργασίες πρέπει να μετακινηθούν το πρωί για δουλειές στις παρακείμενες πόλεις είτε των Σερρών, είτε του Κιλκίς, είτε της Θεσσαλονίκης, αλλά και ανθρώπους οι οποίοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας.
Τα δρομολόγια αυτήν τη στιγμή της Hellenic Train δεν εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό σε μια ευαίσθητη νευραλγική περιοχή σε καλή γεωγραφική στρατηγική θέση εν Ελλάδι. Πρέπει να καταλάβουμε κάποτε και θέλω να δείξετε μια ευαισθησία, δεν αμφισβητώ ότι η Ελλάδα σε αυτές τις περιοχές δεν τελειώνει ό,τι αρχίζει και αν δεν ενισχύσουμε τα άκρα, τότε το σώμα θα πάθει λόρδωση, σκολίωση, θα είναι δυσκίνητο.
Άρα, λοιπόν, αυτήν τη στιγμή τα δρομολόγια δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Και το δεύτερο σημείο είναι ότι καταργούνται τα εκδοτήρια, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι και λόγω της ηλικίας και λόγω του ότι δεν έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία δεν θα μπορούν να εκδώσουν ούτε εισιτήρια και αφήνουμε και την κοινωνική παράμετρο όπου θα οδηγήσει οικογένειες στην ανεργία. Άνθρωποι οι οποίοι εξυπηρετούν ως προσωπικό το επιβατικό κοινό, γνωρίζουν τους ανθρώπους της περιοχής και έχουν και μια διαπροσωπική σχέση εκ του σύνεγγυς.
Άρα, λοιπόν, θα πρέπει πρώτον, απέναντι σε μία εταιρεία που επισκιάζεται και από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, να αναβαθμίσουμε γενικότερα και το οδικό σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά να μην απομονώνουμε κοινωνικά και οικονομικά περιοχές όπως είναι η Ροδόπολη και τα υπόλοιπα δεκαέξι χωριά γύρω της ευρύτερης περιοχής.
Θέλω, λοιπόν, ως νέος άνθρωπος να δείξετε αυτήν την κοινωνική ευαισθησία. Και επειδή έχετε περγαμηνές και ένα πλούσιο βιογραφικό σε ό,τι αφορά την επιρροή που έχετε και στο μάρκετινγκ αλλά και ως νέος κάτω των τριάντα ετών που διακριθήκατε τότε απέναντι στην Ευρώπη, θα πρέπει να πιεστεί και η αντίστοιχη εταιρεία, η οποία είναι υπό την κρατική -θα λέγαμε- μέριμνα της Ιταλίας, ώστε η Hellenic Train, όχι μόνο να παίρνει χρήματα αλλά να προσφέρει και ένα κοινωνικό έργο πέρα από το εμπορικό κέρδος, που είναι βέβαια και ο απώτερος, δυστυχώς, σκοπός της.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Και εμείς ευχαριστούμε τον κ. Μπούμπα.
Παρέλειψα να πω στα παιδιά από την Πτολεμαΐδα που είναι σήμερα εδώ και μας παρακολουθούν -το κάνω πάντα- ότι στην Αίθουσα βρίσκεται και ο Βουλευτής του Νομού σας, ο κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος σας καλωσορίζει ιδιαίτερα, μαζί με εμάς τους υπόλοιπους.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για να απαντήσετε. Θα είμαι αυστηρός σήμερα στους χρόνους.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, συμφωνώ απολύτως επί της αρχής ότι οι ακριτικές περιοχές, τα χωριά της Ελλάδος, είναι η αρχή της πατρίδας μας και ότι πρέπει να δείχνουμε όλοι, ανεξαρτήτως κόμματος, την ίδια ευαισθησία στηρίζοντας αυτές τις περιοχές.
Από την ενημέρωση που έχω λάβει, τα δρομολόγια δεν σταματούν. Το γεγονός ότι δεν θα λειτουργήσουν εκδοτήρια με φυσική μορφή μέσα στους σταθμούς, δεν σημαίνει ότι δεν εκτελούνται τα δρομολόγια. Τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά και παρακαλώ αν έχετε αντίθετη άποψη ή θέλετε να καταγγείλετε ότι δεν εκτελούνται, πρέπει να μας το αναφέρετε, διότι η σύμβαση που έχει το ελληνικό δημόσιο με την ιταλική Hellenic Train, προβλέπει -και πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι γι’ αυτό- ότι αυτά τα δρομολόγια ανεξαρτήτως εμπορικότητας πρέπει να εκτελούνται. Είναι στα πλαίσια της καθολικής υπηρεσίας και της εκτέλεσης κοινωνικού έργου, με την ευαισθησία που οφείλουμε να δείχνουμε όλοι σε αυτές οι περιοχές. Άρα, λοιπόν έχει σύμβαση για να τα εκτελεί αυτά τα δρομολόγια και εκτελούνται κανονικά.
Τώρα, σε σχέση με τα εκδοτήρια, τα οποία όντως κλείνουν σε κάποιους σταθμούς, αυτό αντικαθίσταται από τη δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίων επί συρμού. Άρα, λοιπόν, οι επιβάτες μπορούν πλέον να εκδίδουν ένα εισιτήριο ανεβαίνοντας σε ένα τρένο. Αυτή είναι μια νέα δυνατότητα. Και φυσικά υπάρχει η δυνατότητα να αγοραστούν και τηλεφωνικά στο 14511, σε άλλα ενεργά εκδοτήρια και προφανώς, από τα ψηφιακά εργαλεία, τα οποία με την ερώτησή σας αναφέρετε -και δικαίως σε ένα βαθμό- ότι κάποιοι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές δεν έχουν την εξοικείωση με τα ψηφιακά εργαλεία για να τα αγοράσουν. Πάντως αυτή τη δυνατότητα υπάρχει για όποιον την επιλέγει, ειδικότερα για νέους ανθρώπους.
Το ίδιο μπορεί να κάνει μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών και για να δει τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξης. Άρα, η πληροφόρηση αυτή υπάρχει. Αυτή είναι η ενημέρωση που έχω λάβει και παρακαλώ, αν έχετε αντίθετη ενημέρωση, να μας το καταγγείλετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ο κ. Μπούμπας έχει τώρα τον λόγο, μόνο που θα μου επιτρέψετε να πω κάτι, κύριε Υπουργέ, διότι και εγώ είμαι Βουλευτής. Πρέπει να το δείτε αυτό το θέμα γιατί δυσκολεύονται πολλοί συμπολίτες μας να προσαρμοστούν στα σύγχρονα εργαλεία που δίνει η τεχνολογία έτσι ώστε αυτό που είπατε, να μπορούν να κόβουν το εισιτήριο εντός του τρένου ή του προαστιακού, θα ήταν μια λύση, αλλά θέλω να σας παρακαλέσω και εγώ να το εξετάσετε. Παρακολουθώντας τη διαδικασία για καιρό, έχει τεθεί το θέμα αυτό και από άλλους συναδέλφους όλων των πτερύγων και θέλω να το δείτε με πολλή επιμέλεια.
Ορίστε, κύριε Μπούμπα, έχετε τον λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Είστε και αυστηρός σαν καθηγητής σήμερα στον χρόνο, κύριε Πρόεδρε, οπότε προσέχουμε να μην τον ξεπεράσουμε.
Κύριε Υπουργέ, να τα πάρουμε ένα-ένα. Κατ’ αρχάς σε ό,τι αφορά τα εκδοτήρια, υπάρχει και η κοινωνική διάσταση καθώς άνθρωποι οι οποίοι έχουν εμπειρία πάνω στα εκδοτήρια μένουν στην ανεργία. Δείτε το και αυτό διότι μένουν οικογένειες στο δρόμο. Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν τα πρόσωπα της ευρύτερης περιοχής. Είναι μικρές κοινωνίες. Μάλιστα, κάποιους επιβάτες που έχουν κινητικά προβλήματα, οι άνθρωποι αυτοί τους βοηθούν κιόλας να ανέβουν στο τρένο.
Αυτό που λέτε για την έκδοση των εισιτηρίων εντός του συρμού, αρκεί να μην είναι κάτι προσωρινό. Υπό ποια έννοια; Όταν ο παππούς και η γιαγιά, ο ηλικιωμένος και ο μη ηλικιωμένος, γνωρίζει τον άνθρωπο έκδοσης εισιτηρίων, μπορεί κάποια στιγμή να του ακυρώσει το εισιτήριο, μπορεί κάποια στιγμή να τον ρωτήσει κάποια πράγματα. Ξέρετε, είναι στην ανθρώπινη διάσταση η διαπροσωπική σχέση και είναι πάρα πολύ σημαντική, διότι έχουν ανθρώπους που συνομιλούν. Δυστυχώς, είναι εργολαβικοί αυτοί, δεν ανήκουν συγκεκριμένα στην εταιρεία. Αλλά, θα μπορούσε η εταιρεία να πιεστεί, διότι η εταιρεία για τις άγονες γραμμές έχει πάρει και παραπάνω χρήματα από την προβλεπόμενη σύμβαση. Δηλαδή, πήρε περίπου 12 εκατομμύρια παραπάνω. Είναι πολλά τα λεφτά. Το μόνο που κατάφερε η Κυβέρνηση είναι να περικόψει μόνο 3 εκατομμύρια. Δεν πήρε τα 50, αλλά πήρε τα 62 και θα πάρει 750 εκατομμύρια τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Είναι μεγάλο το ποσό. Δηλαδή, κοψοχρονιά τη δώσαμε την εταιρεία με 40 εκατομμύρια ευρώ, είναι γνωστό τοις πάσι.
Στο δεύτερο κομμάτι, που αφορά στα δρομολόγια, βρίσκεται το θέμα. Τα δρομολόγια δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την κοινωνία, διότι γίνονται σε ώρες που βολεύει την Hellenic Train και όχι που βολεύει την κοινωνία. Τώρα θα μου πείτε, μπορούν να αλλάξουν τα δρομολόγια; Σαφώς. Όταν έχεις δύο δρομολόγια καθημερινά στις 11.00΄ πείτε μου, κάποιος άνθρωπος που θέλει να μετακινηθεί στο Κιλκίς για να δουλέψει στη βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς όπου υπάρχουν κάποιες βιοτεχνίες και βιομηχανίες ή θέλει να πάει στη Θεσσαλονίκη ή θέλει να πάει στην πρωτεύουσα της εκλογικής μου περιφέρειας, στις Σέρρες, πώς θα πάει. Φανταστείτε ότι η σιδηροδρομική γραμμή είναι κατασκευής του Ελευθερίου Βενιζέλου, δηλαδή πρόσβαση με το ΚΤΕΛ δεν υπάρχει, πρόσβαση με το τρένο δεν υπάρχει, τα ταξί της περιοχής είναι δυσεύρετα. Άρα, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται απομονωμένοι ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας που δεν χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας από το ελληνικό κράτος. Αλλά αυτό, πέρα από το γεγονός ότι εδώ και καιρό λιμνάζει, γιγαντώνεται το ζήτημα.
Άρα, λοιπόν, η Hellenic Train που εκτός από τα 50 εκατομμύρια σε ετήσια βάση με τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο, παίρνει και παραπάνω χρήματα για τις άγονες γραμμές, με ένα λογισμικό κέρδος που πρέπει να έχει με θετικό πρόσημο, βάσει της εταιρείας των 2 εκατομμυρίων, πέραν του ότι χρωστάει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ -και το αρνείται- τα 80 εκατομμύρια, αν θυμάμαι καλά από το 2022 από το υλικό που της έχει παραχωρήσει ο ΟΣΕ. Επομένως, η εταιρεία αυτή θέλει μόνο να παίρνει. Μία σύμβαση όμως είναι δούναι και λαβείν, ανεξαρτήτως του εμπορικού κέρδους και αυτού του ξεπουλήματος, πραγματικά, που έχει γίνει στον σιδηρόδρομο. Και βλέπουμε τι γίνεται και ποιος είναι ο δήθεν εκσυγχρονισμός και από πλευράς της Hellenic Train.
Άρα, λοιπόν, εδώ πρέπει να αλλάξουν τα δρομολόγια, να μπορεί ο άνθρωπος να πάει 06.00΄ στη δουλειά του, αλλά να μπορεί και να κλείσει ένα προγραμματισμένο ραντεβού, κυρίως με γιατρούς, της συμπρωτεύουσας, της Θεσσαλονίκης, για να μπορεί να μετακινηθεί. Με ένα δρομολόγιο στις 11.00΄ και ένα δρομολόγιο στις 18.00΄ δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την τοπική κοινωνία. Θέλει και παραπάνω δρομολόγια και αλλαγή ωραρίου. Πρέπει να πιεστεί η εταιρεία από το μετερίζι το πολιτικό που είστε, κύριε Υπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Οπότε, κύριε συνάδελφε, καταλαβαίνω ότι συμφωνήσαμε ότι τελικά εκτελούνται δρομολόγια -δεν έχουν κοπεί- απλά το πρόβλημα είναι το ωράριό τους. Με χαρά να δούμε και να μιλήσουμε με την τοπική κοινωνία, αυτήν την πολύ όμορφη περιοχή της Ροδόπολης, και να δούμε συνολικά τη συγκοινωνιακή πολιτική ώστε, όπως λέτε, οι άνθρωποι να μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους, να μπορούν σε ώρες οι οποίες είναι λογικές να μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη με όποιον τρόπο εξυπηρετεί, πάντα σε αντίτιμο το οποίο να είναι λογικό και χαμηλό.
Αυτό, όμως, δεν είναι αντικείμενο της σημερινής ερώτησης. Οπότε, θα σας παρακαλούσα να δούμε συνολικότερα τη στρατηγική η οποία αφορά την περιοχή της Ροδόπολης και την ευρύτερη περιοχή, τα χωριά του συγκεκριμένου νόμου και να μας υποβάλετε προτάσεις για να μπορέσουμε να τις εξετάσουμε και ό,τι είναι ρεαλιστικό να το υλοποιήσουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.