Επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Σερρών της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Σερρών της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα: «Κίνδυνος για χιλιάδες δανειολήπτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) με οφειλές εκτός ρύθμισης».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Σας ευχαριστώ θερμά, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, όπως αντιλαμβάνεστε, το θέμα της επίκαιρης ερώτησης είναι ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι είναι στα μεσαία έως φτωχά κοινωνικά στρώματα από πλευράς χρημάτων για να αποπληρώσουν τις δόσεις τους. Μεσολάβησε βέβαια και o covid με τα lockdowns και εκεί τα πράγματα πήραν μια άλλη τροπή.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του 2018, θα έπρεπε ο πρώην ΟΑΕΔ να βεβαιώσει αυτές τις οφειλές για πολλούς δανειολήπτες στις κατά τόπους ΣΔΟΥ. Εδώ είναι τώρα το μεγάλο ζήτημα. Με μια απόφαση από 6/2/2021 στο ΦΕΚ και με ένα δελτίο τύπου που ανέγνωσα από τον πρώην ΟΑΕΔ σε ό,τι αφορά την καταληκτική ημερομηνία, που ήταν 30 Ιουνίου του 2021, δινόταν η δυνατότητα να ενταχθούν σε κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις και δη κάποιες ευάλωτες ομάδες και κυρίως ανέργων.

Ως γνωστόν, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας αποτελούσε ένα «καταφύγιο» κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για συμπατριώτες μας οι οποίοι δεν μπορούσαν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία, δηλαδή «κεραμίδι». Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας κακώς καταργήθηκε, αλλά δεν είναι της παρούσης να το συζητήσουμε. Το 1973 μεταφέρθηκαν αυτές οι αρμοδιότητες στον ΟΑΕΔ.

O ΟΑΕΔ βέβαια, αν δεν τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση, είναι υποχρεωμένος οι υπηρεσιακοί παράγοντες να βεβαιώσουν αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις κατά τόπους ΔΟΥ. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να πάμε μετά σε πλειστηριασμούς. Εδώ οι πληροφορίες αναφέρουν για εξακόσιες χιλιάδες πλειστηριασμούς που είναι αυτήν τη στιγμή εν αναμονή. Αντιλαμβάνεστε, κύριε Υπουργέ, ότι είναι ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα απέναντι σε ανθρώπους που έχουν χαμηλά εισοδήματα και από τους σαράντα μία χιλιάδες περίπου δανειολήπτες, έχουν ενταχθεί μόνο οι έξι χιλιάδες τετρακόσιοι, ενώ οι χίλιοι εξακόσιοι αδυνατούν να πληρώσουν τη μηνιαία δόση τους με πάνω από ένα εξάμηνο.

Για να μην μακρηγορούμε επί του ζητήματος, επειδή θέλω να δείξετε μια κοινωνική ευαισθησία, δεν είναι πλούσιοι αυτοί οι άνθρωποι, είναι ευάλωτες ομάδες επαναλαμβάνω, μεροκαματιάρηδες είναι, που πολλοί εξ αυτών έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω του lockdown που επιβλήθηκε. Παρ’ όλο βέβαια του ότι πέρασαν τρία χρόνια, ο ΟΑΕΔ δεν γνωμάτευσε ή δεν απέστειλε ή δεν ενεχείρισε προς τις κατά τόπους ΔΟΥ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, υποστηριζόμενος και αυτό που ισχυρίστηκε ήταν η προστασία της στεγαστικής πολιτικής που πρέπει να εφαρμοστεί, όμως αυτό είναι έωλο, είναι ξεκρέμαστος ο ΟΑΕΔ, διότι επαναλαμβάνω οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι υποχρεωμένοι από την υπουργική απόφαση να εφαρμόσουν τον νόμο.

Ζητούμε, λοιπόν, παράταση χρονική τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια για να μπορέσουν οι άνθρωποι, διότι λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και μια μεγάλης -θα λέγαμε- γραφειοκρατικής διαδικασίας, δεν κατάφεραν να ενταχθούν με καταληκτική ημερομηνία τις 30/6/2021. Επειδή, όμως, είχαμε τον κορονοϊό και ό,τι αυτό συνεπάγεται, αντιλαμβάνεστε πρωτόγνωρες συνθήκες για την Ελλάδα, θα πρέπει να δείξουμε μια ευαισθησία σε αυτούς τους ανθρώπους -αφορά τριάντα δύο χιλιάδες περίπου οικογένειες-, να δοθεί μια χρονική παράταση με τροποποίηση της υπουργικής απόφασης, προκειμένου να σώσουν τα σπίτια τους. Εδώ μιλάμε για πρώτη κατοικία, μιλάμε για πρώτο κεραμίδι δηλαδή για τις οικογένειες τους, καθώς απαλείφεται και ο όρος «ιδιοκατοίκηση» που είναι μέσα στους προβλεπόμενους όρους και δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν καν τα σπίτια τους. Άρα μιλάμε όντως για πρώτη κατοικία, που βεβαίως έχουν κάποιες ευεργετικές -θα λέγαμε- ρυθμίσεις προκειμένου να μην τις χάσουν, ακόμη και αν αποπληρώσουν το 60% της οφειλόμενης δόσης, χαρίζονται κάποια ποσά μέχρι και 6.000 ευρώ.

Εν πάση περιπτώσει, δείξτε μια κοινωνική ευαισθησία από πλευράς του Υπουργείου για αυτές τις οικογένειες. Δώστε μια χρονική παράταση να καταφέρουν να ενταχθούν. Να απλοποιήσουμε και λίγο το γραφειοκρατικό σύστημα -αν θέλετε- στην ψηφιοποιημένη εποχή που πρέπει να ορθοποδήσει το κράτος και εσείς τουλάχιστον στην ιδεολογική σας αντίληψη, το όραμα σας είναι να το εκσυγχρονίσετε. Δώστε αυτήν την παράταση, για να μπορέσουν να πάρουν μια ανάσα επιβίωσης οι άνθρωποι αυτοί, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριε συνάδελφε, με αφορμή την ερώτησή σας, θέλω να υπενθυμίσω αλλά και να τονίσω ότι η στεγαστική πολιτική είναι ένας σημαντικός πυλώνας της κοινωνικής μας πολιτικής και αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στην ατζέντα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έμπρακτη απόδειξη είναι η σύσταση του νέου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στο οποίο μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες στεγαστικής πολιτικής που προηγουμένως υπάγονταν στο Υπουργείο Εργασίας.

Ωστόσο, ζητήματα που αφορούν τον καταργηθέν Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και του οποίου καθολικός διάδοχος κατέστη η ΔΥΠΑ, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, έχουν παραμείνει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε ό,τι αφορά την ερώτησή σας τώρα συγκεκριμένα την οποία έχω διαβάσει με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, με υπουργική απόφαση δόθηκε η δυνατότητα στους δανειολήπτες του τέως ΟΕΚ, δηλαδή του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ως προς τον ΟΕΚ υποβάλλοντας αίτηση υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις έως τις 18 Δεκεμβρίου του ΄18. Οι οφειλέτες αυτοί τους οποίους θα διευκολύνει η απόφαση στην εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων που είχαν προς τον ΟΕΚ ανέρχονται συνολικά -κρατήστε τον αριθμό, κύριε συνάδελφε- σε ογδόντα μια χιλιάδες επτακόσιες δεκαπέντε οφειλέτες. Από αυτούς υπέβαλαν αίτηση σαράντα μια χιλιάδες τετρακόσιοι δεκαέξι δανειολήπτες, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 50,7% του συνόλου των δανειοληπτών με οφειλές με οφειλές.

Στη συνέχεια, με επόμενες υπουργικές αποφάσεις δόθηκαν διαδοχικά τέσσερις παρατάσεις, όχι μία. Με την πρώτη προθεσμία παρατάθηκε έως 30/12/2019 και υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής πέντε χιλιάδες τετρακόσιοι έξι δανειολήπτες, δηλαδή ακόμα 6,6% του συνόλου των δανειοληπτών με οφειλές. Με δεύτερη παράταση παρατάθηκε έως τις 30/6/2020 και τότε υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής χίλιοι εκατόν σαράντα ένας δανειολήπτες, δηλαδή άλλο 1,4% του συνόλου των δανειοληπτών. Με τρίτη προθεσμία παρατάθηκε έως τις 31/12/2020 και υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής άλλοι επτακόσιοι τριάντα τέσσερις δανειολήπτες, δηλαδή άλλο περίπου 1% του συνόλου των δανειοληπτών. Με τέταρτη προθεσμία παρατάθηκε ως τις 30/6/2021 και υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής εννιακόσιοι τρεις δανειολήπτες, δηλαδή άλλο περίπου 1,1% του συνόλου των δανειοληπτών με οφειλή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της υπουργικής απόφασης, συμπεριλαμβανομένων και των παρατάσεων που δόθηκαν με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπέβαλαν συνολικά αίτηση για να ρυθμίσουν τις οφειλές σαράντα εννιά χιλιάδες εξακόσιοι, δηλαδή το 60,7% του συνόλου των δανειοληπτών που είχαν οφειλές που δυσκολεύονταν να εξυπηρετήσουν. Από τους σαράντα εννιά χιλιάδες εξακόσιους δανειολήπτες οι οποίοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση της υπουργικής απόφασης, οι σαράντα μια χιλιάδες διακόσιοι, δηλαδή το 83% αυτών, έχουν σήμερα -προσέξτε- αποπληρώσει το δάνειο τους και δεν υφίσταται σήμερα καμία εκκρεμότητα οφειλής τους προς τη ΔΥΠΑ. Οι έξι χιλιάδες τετρακόσιοι, δηλαδή το 12,9% συνεχίζουν να εξυπηρετούν τις οφειλές για τον χρόνο που απομένει μέχρι να αποπληρώσουν και για περίπου το 4% αυτών τελούν σε στάδιο επεξεργασίας για την ολοκλήρωση της υπαγωγής τους στις ευνοϊκές διατάξεις της υπουργικής απόφασης. Οι υπόλοιποι δανειολήπτες, οι οποίοι δεν υπήχθησαν σε καμία ρύθμιση και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές προς τον τέως ΟΕΚ νυν ΔΥΠΑ, ανέρχονται σε τριάντα δύο χιλιάδες εκατόν δέκα πέντε και οι οφειλές τους φτάνουν στα 926 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 137,5 εκατομμύρια είναι τόκοι υπερημερίας –προσέξτε- με στοιχεία του Ιουλίου του 2023. Τώρα έχουμε Μάρτη        -καλό μήνα κιόλας- του 2024. Τα υπόλοιπα θα τα πω στη δευτερολογία μου.

Επειδή, κύριε συνάδελφε, σας άκουσα να μιλάτε για πλειστηριασμούς, θέλω να πω ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πλειστηριασμών, διότι η Κυβέρνησή μας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοιου είδους ζητήματα και η ΔΥΠΑ είναι ένα πραγματικό καταφύγιο για να εφαρμόζεται αυτή η κοινωνική μας πολιτική. Τα υπόλοιπα στη  δευτερολογία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, τριάντα δύο μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το Αναξαγόρειο Γενικό Λύκειο Νέας Ερυθραίας.

Η Βουλή τούς καλωσορίζει.

(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής)

Σας εξήγησαν οι καλοί μας συνεργάτες ότι σήμερα παρακολουθείτε μια ιδιαίτερη διαδικασία που λέγεται «κοινοβουλευτικός έλεγχος». Ένας Βουλευτής ρωτάει και ένας Υπουργός απαντάει, γι’ αυτό και δεν βλέπετε κόσμο.

Κύριε Μπούμπα, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Κύριε Υπουργέ, μου αναφέρατε διαδοχικές ημερομηνίες παράτασης και κανείς δεν αμφισβητεί αυτήν τη διαδικασία προκειμένου να προστατευτούν αυτές οι ευάλωτες ομάδες συμπολιτών, συμπατριωτών, οικογένειες δηλαδή, όπου αυτήν τη στιγμή ανησυχούν έκδηλα μην χάσουν το κεραμίδι τους, την πρώτη τους κατοικία.

Ακούστε, αυτό που είπατε για τους πλειστηριασμούς, ήδη είμαστε δυστυχώς στην ψηφιοποιημένη εποχή των πλειστηριασμών. Αντιλαμβάνεστε όταν κάποιος συμπολίτης μας, συμπατριώτης μας, δεν μπορεί να αποπληρώσει τη μηνιαία δόση του δανείου του για πρώτη κατοικία ανησυχεί, διότι έχουμε δει ουκ ολίγες περιπτώσεις για πενιχρά ποσά να μεσολαβεί η τράπεζα, να μεσολαβούν τα κοράκια, τα fund, τα οποία ούτε ΑΦΜ έχουν στην Ελλάδα, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι της παρούσης και να παίρνουν τα σπίτια των Ελλήνων. Βλέπετε τι γίνεται. Άρα, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι πώς να είναι σίγουροι, πώς να ξέρουν ότι θα είναι το καταφύγιο, η όασή τους και μπορούν να προστατευθούν;

Το θέμα είναι, όμως, ότι υπάρχει μια ιδιάζουσα περίπτωση στην όλη διαδικασία. Η ιδιάζουσα περίπτωση είναι ο covid, είναι ο κορωνοϊός, είναι το lockdown. Άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους και δεν προσλήφθηκαν εκ νέου.

 Θα σας πω απλά ότι και με τον πρώην νόμο Kατσέλη, ενδεικτικά το αναφέρω, αν κάποιος άνθρωπος ήταν σε αυτό τον νόμο, αν είχε υπαχθεί και έβρισκε μια δουλειά έστω και εποχικού χαρακτήρα εκ του νόμου ήταν υποχρεωμένος να τη δηλώσει. Σωστά μέχρι εδώ. Αν τη δήλωνε και μετά επειδή ήταν εποχικός απολύονταν, ή εν πάση περιπτώσει και εποχικός να μην ήταν, δεν μπορούσε να υπαχθεί και πάλι στον νόμο. Έπρεπε εκ νέου να ξεκινήσει κάθε γραφειοκρατική διαδικασία. Το δίνω ως παράδειγμα για να δείτε πόσο άδικοι είμαστε στην κοινωνία σε πλείστα παραδείγματα.

Και εδώ τώρα εκείνο το οποίο ζητάμε περί της ευαισθησίας του Υπουργείου και σε εσάς προσωπικά, κύριε Υπουργέ, είναι να δοθεί μια ακόμη παράταση. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να χρωστάνε, οι άνθρωποι θέλουν να αποπληρώσουν. Υπάρχουν όμως άνθρωποι οι οποίοι οικοδόμησαν αλλιώς τα όνειρά τους, έχουν απολυθεί, έχουν χάσει τις δουλειές τους, είναι ευάλωτες και ανήμπορες ομάδες, είναι άνεργοι.

Τώρα σχετικά με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας θα ήθελα να πω πως θα ήταν πολύ ωραίο να συσταθεί. Λέτε ότι εφαρμόζετε μια στεγαστική πολιτική, αλλά ο ΟΕΚ μέχρι και το 2013 στα εβδομήντα χρόνια δράσης έδωσε σπίτια σε τριακόσιες ογδόντα τρεις χιλιάδες Έλληνες. Από αυτά εκατόν εβδομήντα έξι χιλιάδες περίπου ήταν για πρώτη κατοικία, μια σοβαρή κοινωνική στεγαστική πολιτική για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες συμπατριωτών μας. Καταργήθηκε δυστυχώς. Ο πρώην ΟΑΕΔ άλλαξε, έγινε ΔΥΠΑ κ.ο.κ.

Δώστε λοιπόν μια ακόμη παράταση. Δεν χάθηκε ο κόσμος, για να το πω απλά στην καθομιλουμένη. Δείξτε μια κοινωνική ευαισθησία. Μεροκαματιάρηδες είναι, άνεργοι είναι, συμπατριώτες μας είναι, πρώτη κατοικία είναι -απαλείφεται ο όρος- ιδιοκατοίκηση είναι. Άλλωστε, είναι στους όρους. Δεν τα εκμεταλλεύονται τα σπίτια αυτά.

Οπότε οι άνθρωποι ανησυχούν γιατί δεν μπορούν να αποπληρώσουν, δεν το κατάφεραν με καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2021 και λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που είχε η συγκεκριμένη πλατφόρμα. Άλλωστε, αυτό είναι απτό παράδειγμα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του πρώην Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού οι οποίοι λένε: «Δεν θα το εφαρμόσουμε αυτό», παρά το γεγονός ότι είναι έκνομο με βάση την Υπουργική Απόφαση, στις κατά τόπους ΔΟΥ για ληξιπρόθεσμες οφειλές σεβόμενοι την κοινωνική προστασία της στεγαστικής πολιτικής.

Και επειδή κάνατε αναφορά στην πρωτολογία σας για στεγαστική πολιτική, να πω πως οι άνθρωποι που σας ακούνε αυτήν την ώρα και κρέμονται από το στόμα σας ειλικρινά -είναι χιλιάδες οικογένειες, τριάντα δύο χιλιάδες ψυχές- ζητούν μια ακόμη παράταση για να μπορέσουν να ρυθμίσουν, να διευθετήσουν, να βάλουν σε μια ευταξία όσο μπορούν τη ζωή τους, αλλά πάνω από όλα είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καν δουλειά.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η αγωνία τους ότι θα χάσουν το πρώτο κεραμίδι είναι έκδηλη. Δείξτε λοιπόν μια ευαισθησία και δώστε μια ακόμη παράταση, κύριε Υπουργέ. Είναι αυτή τη στιγμή το αίτημά τους και σε αυτό μάλιστα συνεπικουρεί υπηρεσιακά και ο ίδιος ο ΟΑΕΔ αφουγκραζόμενος, αν θέλετε, και δείχνοντας ενσυναίσθηση στο κοινωνικό πρόβλημα που υφίστανται αυτοί οι άνθρωποι.

Σας ευχαριστώ θερμά, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριε συνάδελφε, όπως αναλυτικά εξέθεσα στην πρωτολογία μου, η δυνατότητα υπαγωγής των δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στις ευεργετικές διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης παρατάθηκε τέσσερις φορές και μάλιστα από τις 19-4-2018 έως και τις 30-6-2021.

Στη συνέχεια όντως δεν πραγματοποιήθηκε καμία άλλη παράταση και λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει μέχρι και σήμερα από τη λήξη της τελευταίας παράτασης δεν είναι δυνατή η εκ νέου ενεργοποίηση της απόφασης, για να απαντήσω στο πρώτο ερώτημά σας.

Ωστόσο, είναι χρέος μας να μεριμνήσουμε για τους δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους για τον Α΄ ή Β΄ λόγο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το εξυπηρετήσουν. Επειδή όμως αυτό τεχνικά, αν μπορώ να το πω έτσι, δεν μπορεί να γίνει με παράταση της Υπουργικής Απόφασης, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξετάζει, σε συνεννόηση με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, η οποία είναι καθολικός διάδοχος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, την ανάληψη ουσιαστικής θεσμικής πρωτοβουλίας έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση για αυτούς τους συμπολίτες μας.

Περαιτέρω σε ό,τι αφορά τη σχετική διάταξη της Υπουργικής Απόφασης με την οποία προβλέφθηκε ότι οι δανειολήπτες που δεν εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις του 2018 και συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις, στις ειδοποιήσεις της ΔΥΠΑ ή δεν προσκομίζουν δικαιολογητικά αδυναμίας πληρωμής, αλλά και εκείνοι που έχουν υπαχθεί μεν στις ρυθμίσεις της Υπουργικής Απόφασης, αλλά αδιαφορούν να τακτοποιήσουν εμπροθέσμως τις οφειλές τους, ο τέως ΟΑΕΔ και νυν ΔΥΠΑ υποχρεούται, μετά από ειδοποίηση, να βεβαιώσει το σύνολο της υπολειπόμενης οφειλής στην αρμόδια ΔΟΥ.

Η πρόβλεψη αυτή στο κείμενο της Υπουργικής Απόφασης τότε τέθηκε, όπως εκ του αποτελέσματος μπορείτε να διαπιστώσετε κι εσείς ο ίδιος, με κυρίαρχο στόχο την αποτροπή των δανειοληπτών να μην εξυπηρετούν δολίως τις δανειακές τους υποχρεώσεις προς τον ΟΕΚ. Αυτό ακριβώς προκύπτει και από την πολιτική δέσμευση της ΔΥΠΑ, μέσω του δελτίου τύπου που αναφέρατε που δημοσιεύθηκε στις 26-11-2019, στο οποίο αναφέρεται η απόφασή της να μην εφαρμοστεί η ανωτέρω πρόβλεψη για την κοινοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Συνεπώς, κύριε συνάδελφε, τη στιγμή που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επενδύει με πείσμα και επιμονή, τα τελευταία τεσσεράμισι περίπου χρόνια, στην κοινωνική πολιτική και στο κράτος πρόνοιας θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες που χρειάζονται περισσότερο την κρατική αρωγή για τη διασφάλιση της στέγασής τους και της οικιακής τους ειρήνης.

Ευχαριστώ.

 

Προηγούμενο άρθροΣπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος: Αγιασμό στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης & Νανοτεχνολογίας τέλεσε ο π. Μαρίνος Πιτσικάλης
Επόμενο άρθροΕΠΣ Ημαθίας: Αυλαία για την κανονική περίοδο στην Α’ Κατηγορία. Το πρόγραμμα της αγωνιστικής