Με το σταγονόμετρο πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις στην Ελλάδα το 2016, μία χρονιά κατά την οποία στην υπόλοιπη Ευρώπη οι άμεσες ξένες επενδύσεις κινήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Μπορεί το ποσοστό αύξησης των επενδύσεων στη χώρα μας να έφτασε στο 123% σε σχέση με το 2015, ωστόσο σε απόλυτους αριθμούς υλοποιήθηκαν μόλις 13 επενδυτικά σχέδια, καταδεικνύοντας την επενδυτική άπνοια που χαρακτηρίζει την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Ernst & Young «European attractiveness survey», η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση της κατάταξης των 44 χωρών, με βάση τον αριθμό των επενδύσεων, και στην 35η θέση, με βάση τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν.
Οργασμός επενδύσεων στην Ευρώπη
Την ίδια στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία αποτέλεσαν τους τρεις μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς άμεσων ξένων επενδύσεων για το 2016, συγκεντρώνοντας πάνω από το 51% των επενδυτικών σχεδίων στην Ευρώπη, με τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ να αναδεικνύονται στους μεγαλύτερους επενδυτές της γηραιάς ηπείρου. Η Ισπανία ενίσχυσε την θέση της με 308 επενδύσεις, ενώ η Πολωνία, με 256, έγινε η πρώτη χώρα της κεντρικής Ευρώπης που κατέκτησε μία θέση μεταξύ των πέντε πρώτων επενδυτικών προορισμών.
Μεταξύ των κορυφαίων 20 χωρών με βάση τον αριθμό των επενδύσεων, η Σουηδία, η Ιταλία και η Τσεχία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση το 2016 με ποσοστά 76%, 62% και 57% αντίστοιχα, ενώ μόνο τρεις χώρες, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ελβετία, κατέγραψαν μείωση.
Οσον αφορά στο εργατικό δυναμικό, το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε στην κορυφή δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με την Πολωνία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση.