Αριστερής διγλωσσίας, συνέχεια.
Από τη μια ο πρωθυπουργός μιλάει και λέει πόσο καλές κι αναγκαίες είναι οι επενδύσεις κι από την άλλη οι υπουργοί του, οι περιφερειάρχες κι οι δικοί του δήμαρχοι τις τορπιλίζουν και τις σταματούν.
Στο Ελληνικό, προέκυψε …δάσος από έναν δασάρχη και διάφοροι υπουργοί ανακαλύπτουν συνεχώς προσκόμματα. Έτσι, η επένδυση που θ’ αλλάξει την παραλιακή και ίσως όλο το λεκανοπέδιο παραμένει βαλτωμένη.
Στις Σκουριές με το χρυσό, το ίδιο. Τι κι αν η εταιρεία έχει καταφέρει κι έχει βγει αλώβητη από όλα τα ελληνική δικαστήρια.
Σαν το Ελληνικό και τις Σκουριές υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις.
Μόλις προχθές δήμαρχος στην Κέρκυρα, εκλεγμένος με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, σταμάτησε τη μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στο Ιόνιο, ύψους 100 εκ. ευρώ, η οποία έχει όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί και ν’ αλλάξει προς το καλύτερο όλο το νησί. Η δε εταιρεία που επενδύει, ταλαιπωρείται από το 2012, όταν και ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ.
Τι κι αν έχει ολοκληρώσει όλη τη γραφειοκρατία; Ο δήμαρχος με την συνεπικουρία του περιφερειάρχη (επίσης εκλεγμένου με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ) δεν αναγνωρίζουν τίποτα και ζητούν ν’ αρχίσουν όλα πάλι από την αρχή.
Να πούμε την ιστορία:
Η επένδυση αφορά στην κατασκευή ενός υπερπολυτελούς τουριστικού θέρετρου στην Κέρκυρα, που έχει στόχο την προσέλκυση τουρισμού υψηλού επιπέδου που θα ανταγωνιστεί τα θέρετρα της Αδριατικής. Είναι 100% διεθνής και από το σύνολο της έκτασης που «νοικιάστηκε» για 99 χρόνια, το 52% θα παραμείνει ως έχει, ενώ το υπόλοιπο θα οικοδομηθεί με πολύ χαμηλό συντελεστή δόμησης (0,4).
Στην επένδυση θα εργαστούν 1000 άτομα σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής της και έχουν μελετηθεί 500 ΜΟΝΙΜΕΣ θέσεις εργασίας μόλις λειτουργήσει.
Κι όχι μόνο αυτό. Η εταιρεία έχει δεσμευθεί ότι όλα τα αναλώσιμα υλικά για την κατασκευή της επένδυσης θα τα προμηθευτεί από τις τοπικές επιχειρήσεις.
Αφού η εταιρεία ξεπέρασε όλους τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους που την ταλαιπώρησαν 4 χρόνια, αφού έβγαλε όλες τις νόμιμες άδειες, έδωσε εντολή σε ελληνική τεχνική εταιρεία να ξεκινήσει μελέτες στατικότητας και χωματουργικών εργασιών.
Άλλες, όμως, οι βουλές του δημάρχου και καμιά δεκαριά … επαναστατών – οικολόγων.
Πήγαν κι έφραξαν τον δρόμο προς την περιοχή με φορτηγό του δήμου, για να μη περάσουν τα σκαπτικά μηχανήματα της τεχνικής εταιρείας.
Συμφώνως με τον δήμαρχο, τα μηχανήματα επρόκειτο να περάσουν από …μονοπάτια του δήμου για τα οποία … δεν είχε δοθεί …άδεια διέλευσης!
Συμφώνως με τους επενδυτές, τα μονοπάτια είναι δασικά κι όχι δημοτικά κι έχουν λάβει άδεια από εκεί που πρέπει κι όχι από τον δήμαρχο που δεν έχει καμιά δουλειά…
Την ώρα που γίνονταν αυτά, έγινε γνωστό ότι ένας τοπικός σύλλογος …προστασίας του περιβάλλοντος με 3-4 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι έχασε τις προσφυγές που έκανε στην ελληνική δικαιοσύνη, προσέφυγε εναντίον της επένδυσης στο… Ευρωκοινοβούλιο!
Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, στέλνεται πάλι ένα μήνυμα στους απανταχού υποψήφιους επενδυτές.
Μη σώσετε κι έρθετε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Πετάτε τα λεφτά σας και είσαστε έρμαια της γραφειοκρατίας και του κάθε «πυροβολημένου» οικολόγου κι επαναστάτη της Αριστεράς. Να πάτε στην Βουλγαρία που δίνει flat tax 10% ή στην Κύπρο που κάνει το ίδιο.
Ο πρωθυπουργός, προχθές, από το ασφαλές περιβάλλον των εγκαταστάσεων της Philip Morris (Παπαστράτος) ανακοίνωσε περήφανα ότι η χώρα μας είναι …δημοφιλής επενδυτικός προορισμός.
Μα φαίνεται ότι είχε ξεχάσει να το πει στον δήμαρχό, στον περιφερειάρχη του και σε καμιά δεκαριά ψηφοφόρους του. Και σχεδόν σ’ όλους τους υπουργούς του…
Δυστυχώς, η ίδια η ζωή κι οι κατά τόπους κομισάριοι της Αριστεράς, αποδεικνύουν ότι το να μιλάμε για επενδύσεις στην Ελλάδα, είναι σαν να καλούμε πολυεθνικούς ομίλους να βάλουν τα χρήματα τους στο –κατά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή- απέραντο φρενοκομείο…