Στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, παρά την απροκάλυπτη παρασκηνιακή βοήθεια συγκεκριμένων οικονομικών παραγόντων για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, η υποδοχή ήταν ψυχρή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι ρωτούσαν γενικά κι αόριστα κι ουδείς ζήτησε πληροφορίες για συγκεκριμένες επενδυτικές επιλογές.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι πρωθυπουργός δέχθηκε οξύτατη κριτική.
«Κυβερνάτε σχεδόν τέσσερα χρόνια», του είπαν. «και δεν έχετε καν ξεκινήσει την πιο εμβληματική σας επένδυση, το Ελληνικό. Κι αν καθυστερείτε με την επένδυση αυτή, τι θα συμβεί με άλλες επενδύσεις που θα έχουν σαφώς μικρότερη εικόνα»;
Το ζήτημα που σχεδόν μονοπώλησε τις συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων (τις διοργάνωσαν η Morgan Stanley & h Bank of America) ήταν οι επόμενες εκλογές. Και το αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί, αφού θεωρούν ότι ΜΟΝΟ αν υπάρξει συνετή δημοσιονομική πολιτική. Έθεσαν επίσης επί τάπητος (πλην των μεταρρυθμίσεων) τα προβλήματα δυνατότητας πρόσβασης των επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό αλλά και τα capital control. Ακόμη κι όταν ο πρωθυπουργός τους απάντησε ότι θ’ αρθούν τα capital control στο εσωτερικό, εκείνοι ήξεραν ότι δεν θ’ αρθούν για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.
Έτσι δεν κατάφερε ν’ αλλάξει το κλίμα, αφού όλοι γνωρίζουν ότι η μη εφαρμογή όσων έχουν ψηφιστεί, θα συνιστά ασύντακτη οπισθοδρόμηση.
Το συμπέρασμα είναι ένα. Οι Αμερικανοί επενδυτές κι οι διαχειριστές κεφαλαίων, περιμένουν τις εκλογές και την επόμενη ημέρα πριν τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην ελληνική οικονομία, αφού θεωρούν την πολιτική σταθερότητα πρώτιστο σημείο επενδύσεων.
Την ίδια ώρα που συνέβαιναν αυτά στις ΗΠΑ, συνέβαιναν ταυτοχρόνως κι άλλα δυο γεγονότα:
- Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωνε ότι σκοπεύει ν’ ακυρώσει τα ψηφισμένα μέτρα της περικοπής των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου. Δηλαδή, μια μονομερής ενέργεια που θα βάλει βόμβα στα οικονομικά θεμέλια της χώρας, αφού θα θεωρηθεί αναξιόπιστη. Στο ίδιο πλαίσιο κι οι δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Ελένη Σταματάκη, που δήλωσε στον ραδιοσταθμό Xfm, 94.3, ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις ότι κι αν γίνει. Κι όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν τελειώσει το μαξιλάρι που έχει συγκεντρωθεί από τους φόρους, πρόσθεσε… θα δούμε!!!
- Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλούσε για φυλακίσεις πολιτικών του αντιπάλων από το βήμα της Βουλής, τορπιλίζοντας ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα.
- Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s με διεθνή ανάλυση προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς πως, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόσει τις περικοπές στις συντάξεις που έχουν συμφωνηθεί, κινδυνεύει με υποβάθμιση η αξιολόγηση της χώρας.
Ουσιαστικά, ο οίκος αξιολόγησης, αντί για την αναβάθμιση που περίμενε η αγορά για να προσπαθήσει ν’ «αναπνεύσει», στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, σε μια στιγμή που η ίδια καταβάλλει προσπάθειες να μην προχωρήσει στις μειώσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς τόσο για τις συντάξεις όσο και για το αφορολόγητο.
Κι όπως αναφέρει στη νέα έκθεσή του ο οίκος, η μείωση του εξαιρετικά υψηλού χρέους, η οποία απαιτεί τη συμμόρφωση με πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους για πολλά χρόνια, η επιμονή στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, καθώς και ένα πολύ αδύναμο τραπεζικό σύστημα με ακόμη πολύ υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για τη χώρα παρά την έξοδο από τα προγράμματα.
Επίσης, στους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε υποβάθμιση συμπεριλαμβάνονται οι ενδεχόμενες εντάσεις με τους πιστωτές για άλλους λόγους. Αυτό, όπως τονίζει, θα έθετε σε κίνδυνο τη στήριξη της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Η Moody’s επισημαίνει επίσης πως υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της ανάπτυξης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, αλλά και τις επιπτώσεις των επίμονα χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης. Παρόλο που αναμένει ότι οι προοπτικές της Ελλάδας θα βελτιωθούν βραχυπρόθεσμα, παραμένουν σημαντικά εμπόδια στην επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής αποταμίευσης, καθώς και των χαμηλών ρυθμών επενδύσεων.
Επιπλέον, στην έκθεση αναφέρεται ότι παρά τη συμφωνία στο Eurogroup, το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για δεκαετίες. Κι όπως επισημαίνεται, ακόμα και μικρές αποκλίσεις όσον αφορά τις δημοσιονομικές ή οικονομικές επιδόσεις μπορεί να καταστήσουν τη διαδρομή του χρέους μη βιώσιμη. Η Ελλάδα πάντως θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τη διαρκή πολιτική στήριξη των χωρών-πιστωτών της Ευρωζώνης. Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υποστήριξή τους προς την Ελλάδα είναι επί του παρόντος πολύ ισχυρή, η πολιτική δυναμική των χωρών αυτών μακροπρόθεσμα είναι λιγότερο εξασφαλισμένη, προειδοποιεί η Moody’s.