Σε κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, υπηρεσίες επισκευών και γραφεία τελετών, συγκεντρώνεται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα της κρίσης αφού οι επενδύσεις σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας και κυρίως την μεταποίηση, υποχωρούν, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ οι επενδύσεις στις «λοιπές υπηρεσίες» ως ποσοστό των επενδύσεων έχουν διπλασιασθεί στη διάρκεια της κρίσης και έχουν ανέλθει σε 7,9% το 2015 έναντι 4,3% το 2009. Στις λοιπές υπηρεσίες περιλαμβάνονται οι «δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών» όπως στεγνοκαθαριστήρια, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ «το γεγονός, όμως, ότι οι επενδύσεις σε αυτούς τους κλάδους ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ και είναι σχεδόν οι ίδιες με τις επενδύσεις στη μεταποίηση χωρίς πετρελαιοειδή που φτάνουν το 1,2 δισ. ευρώ, δείχνει και το στρεβλό αναπτυξιακό μας υπόδειγμα, που κατευθύνει πόρους σε χαμηλής προστιθέμενης αξίας δραστηριότητες. Πρέπει να προβληματίσει ότι μόλις το 17% των επενδύσεων στην Ελλάδα αφορά σε δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και για τη χρήση προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου στο 30%» σημειώνει».
Αντίθετα, σε άλλους οικονομικούς κλάδους, όπως η μεταποίηση, η πληροφορική και τα logistics υπάρχει σοβαρή πίεση ανταγωνισμού εντός και εκτός Ελλάδας. Γι’ αυτό επενδύουν συνεχώς σε ανθρώπινο κεφάλαιο και μηχανολογικό εξοπλισμό προκειμένου να μείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν μερίδια αγοράς.
«Η χώρα χρειάζεται μια διεθνώς ανταγωνιστική ελληνική βιομηχανία, που παρέχει καλά αμειβόμενες, υψηλής εξειδίκευσης και πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας, σε εξωστρεφείς δραστηριότητες υψηλής παραγωγικότητας και έντασης γνώσης και καινοτομίας, και που συμβάλλει, έτσι, και στη διατηρήσιμη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου» τονίζεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ.
Με βάση τα στοιχεία του ΣΕΒ, η βιομηχανία, δυστυχώς, εξακολουθεί, παρά τη δυναμικότητά της, να είναι, ακόμη ένας σχετικά μικρός σε μέγεθος, κλάδος στην ελληνική οικονομία.