Εντός των ημερών η προκήρυξη δράσης για τις αυτόχθονες φυλές

Η πληροφορία προέρχεται από κτηνοτρόφους που πήγαν να υποβάλλουν δήλωση με σπάνιες φυλές στο ζωικό τους κεφάλαιο. Μετά την τελευταία καταγραφή άλλωστε του αριθμού των αυτόχθονων ζώων δεν δικαιολογούνται άλλες καθυστερήσεις της προκήρυξης του μέτρου 10.1.9.

Οι δεσμεύσεις για τους κτηνοτρόφους έχουν ήδη ξεκινήσει από τις 2 Απριλίου 2018 με την δημοσίευση του πλαισίου εφαρμογής του μέτρου.  Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών που είναι κάτοχοι φυλών αγροτικών ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως καταγράφονται στο άρθρο της υπουργικής απόφασης. Τα ζώα που εκτρέφονται θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στο γενεολογικό βιβλιάριο της φυλής στην οποία ανήκουν.

Το ύψος της ενίσχυσης

Κυμαίνεται ανάλογα με την διατήρηση ή όχι αρσενικού ανά 15 θηλυκά αναπαραγωγής.

Για τα βοειδή είναι 333 ευρώ ανά ΜΖΚ και 310 ευρώ εάν δεν διατηρεί αρσενικό. Βοειδή 6 μηνών έως 2 ετών μετρούν για 0,6 ΜΖΚ και άνω των 2 ετών 1 ΜΖΚ.

Για τα αιγοπρόβατα είναι 232 ευρώ ανά ΜΖΚ με διατήρηση αρσενικού και 209 ευρώ χωρίς. Για ζώα άνω του ενός έτους θα δίδεται 34,8 και 31,35 ευρώ αντίστοιχα.

Για τους χοίρους 215 ευρώ με διατήρηση αρσενικού και 192 ευρώ αντίστοιχα. Η κάθε χοιρομητέρα θα είναι της τάξεως των 107, 5 ευρώ και 96 ευρώ αντίστοιχα.

Για τα ιπποειδή η ενίσχυση θα είναι 350 ευρώ ανά ζώο.

Οι επιλέξιμες φυλές

Βοειδή

Φυλές Τήνου, Κέας, Κατερίνης, Συκιάς, Ελληνικός Βούβαλος, Ελληνική Βραχυκερατική.

Πρόβατα

Καταφυγίου, Ρουμλουκιού, Ορεινό Ηπείρου, Ικαρίας, Λευκίμης, Κατσικά, Άργους, Ζακύνθου, Φλώρινας-Πελαγονίας, Κύμης, Θράκης, Σαρακατσάνικα, Γλώσσας Σκοπέλου, Αγρινίου, Δράμας, Καλαρρύτικο, Πηλίου, Σερρών.

Αίγες

Σκοπέλου

Χοίροι

Εγχώριος Ελληνικός Χοίρος

Ιπποειδή

Ηλείας, Πηνείας, Θεσσαλίας, Σκύρου, Πίνδου, Μεσσαράς

Οι αιτήσεις πληρωμών ως 30 Σεπτεμβρίου 2018

Δικαιούχοι του προγράμματος δράσης γενετικών πόρων (Δράση 10.21 Υπομέτρου 10.2) θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις εντός του 2018 και αφορούν δαπάνες που έγιναν το 2017 και το πρώτο 4μηνο του 2018.

Συνολική στήριξη 5,4 εκατομμύρια ευρώ.

 38 εκ. ευρώ η προκήρυξη λόγω αύξησης των περιοχών που έχει εντοπιστεί επιλέξιμο ζωικό κεφάλαιο.

Δικαιούχοι κτηνοτρόφοι ζητούν ουσιαστικά όλα τα χρήματα να έχουν πρώτα κατατεθεί στην τράπεζα ώστε να καταβληθεί η δημόσια δαπάνη. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι δεν υπάρχει θεσμικό ή φορολογικό πλαίσιο υποστήριξης της διαδικασίας.

Δεν τίθεται ζήτημα για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς με επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μεγάλο θέμα δημιουργήθηκε από μέλη μη κερδοσκοπικών φορέων όπως αυτός των Μετακινούμενων και Καραγκούνικων αλλά και ενώσεις κτηνοτρόφων που ζητούν να απενταχθούν από το πρόγραμμα γενετικών πόρων λόγω του νέου τρόπου καταβολής της ενίσχυσης, που επιβάλλει να είναι όλα πληρωμένα ακόμα και η μισθοδοσία μέσω τραπέζης για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή από ΟΠΕΚΕΠΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Δράση Γενετικών Πόρων αφορά

  1. Συλλογή και τήρηση στοιχείων γενεαλογίας των ζώνω και καθιέρωση-διατήρηση μητρώων και γενεαλογικών βιβλίων.
  2. Ατομικό έλεγχο της ποιοτικής και ποσοτικής απόδοσης των ζώων.
  3. Ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τη διάδοση και χρήση του κατάλληλου για την κάθε περιοχή ζώου.
  4. Γονοτυπικό έλεγχο προκειμένου να εντοπιστούν τα γονίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρηση και αξιοποίηση της φυλής.

Υπεύθυνος ενημέρωσης, ο Γενικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπος Κασσίμης.

agrenda εφ

 

emvolos.gr με πληροφορίες από την εφξμερίδα  “Agrenda”  

Προηγούμενο άρθροΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Τι θα συμβεί αν η Αγγλία πάρει το Μουντιάλ;
Επόμενο άρθροΔημιουργήθηκαν οι πρώτοι τροποποιημένοι χοίροι που δεν αρρωσταίνουν από το Αναπαραγωγικό και Αναπνευστικό Σύνδρομο