Η Ελληνική Ένωση Καφέ συμμετείχε με εκπροσώπους της στις διεργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καφέ, που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Ιουνίου στην Αθήνα και παρουσίασε σε πάνω από 40 συνέδρους, εκπροσώπους εταιριών καφέ από όλη την Ευρώπη, βασικά στοιχεία της ελληνικής αγοράς.
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, εγκρίθηκε και η είσοδος της ΕΕΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Καφέ, στην οποία συμμετέχουν αντίστοιχες εθνικές ενώσεις από ακόμα 14 Ευρωπαϊκές χώρες. Με την αφορμή αυτή, η ΕΕΚ διοργάνωσε συνάντηση Ελλήνων δημοσιογράφων με το Προεδρείο της ECF, όπου συζητήθηκαν κρίσιμα και επίκαιρα θέματα του κλάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, από την πλευρά της ECF, οι Έλληνες δημοσιογράφοι συνάντησαν τον Πρόεδρο, Mario Cerutti, τον Αντιπρόεδρο, Neil Stephens και τη Γενική Γραμματέα, Eileen Gordon, ενώ την ΕΕΚ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος, Γιάννος Μπενόπουλος (Cafetex), Αντιπρόεδρος, Ηλίας Παπαδόπουλος (Nestle Hellas), Γραμματέας, Αναστάσιος Γιάγκογλου (Βιοτεχνία Καφέδων Γιάγκογλου) και ο Ταμίας, Γιώργος Κούκος (Στάθης Γ. Κούκος & ΣΙΑ),σε μια ουσιαστική συζήτηση για τα θεσμικά και λειτουργικά θέματα του κλάδου, αλλά και για τις προτάσεις που η Ελληνική Ένωση Καφέ συστήνει για την ελληνική αγορά, βάσει εμπεριστατωμένων οικονομοτεχνικών μελετών που έχει διενεργήσει.
Συγκεκριμένα, η Ελληνική Ένωση Καφέ παρουσίασε την κεντρική και πάγια θέση της για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί από την 1/1/2017 στην Ελλάδα προκαλώντας αύξηση της τιμής του καφέ για τους καταναλωτές της τάξεως του 30% σε ορισμένα είδη, όπως και μείωση της κατανάλωσης, δυσλειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου και αύξηση φαινομένων λαθρεμπορίου και αθέμιτων πρακτικών. Η ΕΕΚ επεσήμανε ένα εξίσου σημαντικό θέμα, αυτό της επιστροφής του ΕΦΚ στην περίπτωση που ο καφές επανεξάγεται, καθώς η ισχύουσα διαδικασία είναι ιδιαίτερα απαιτητική τόσο από οικονομική όσο και από διοικητική άποψη. Η διόρθωση του πλαισίου είναι πρωταρχικής σημασίας για την Ελληνική Ένωση Καφέ, καθώς πρόκειται για μια πρακτική που θεωρείται αυτονόητη σε άλλες αγορές, ενώ δεν εμπεριέχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος.
O κ. Γιάννος Μπενόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ δήλωσε σχετικά: «Η Ελληνική Ένωση Καφέ συμμετείχε για άλλη μια φορά στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καφέ, που φέτος έγινε στη χώρα μας, και συγκέντρωσε πάνω από 40 εκπροσώπους εταιρειών καφέ από όλη την Ευρώπη. Στόχος της ΕΕΚ είναι η προάσπιση των συμφερόντων των μελών μας και η βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας και η περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου στη χώρα μας, προς όφελος των επιχειρήσεων, της οικονομίας και του τελικού καταναλωτή. Σε αυτό το πλαίσιο, παρακολουθούμε συνεχώς τις διεθνείς εξελίξεις και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε εμπειρίες και τεχνογνωσία με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας.»
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καφέ είχαν την εμπειρία μιας μοναδικής γευσιγνωσίας ελληνικών καφέδων, όπου εκτός από τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ, μυήθηκαν και στα μυστικά των μοναδικών κρύων καφέδων της ελληνικής αγοράς, του φραπέ, και του freddo!
Σχετικά με την Ελληνική Ένωση Καφέ
Με σημαντική εμπειρία, αποδεδειγμένη τεχνογνωσία και βαθιά γνώση της εγχώριας αγοράς καφέ, η Ελληνική Ένωση Καφέ συστάθηκε με στόχο την εκπροσώπηση των επαγγελματιών του κλάδου του καφέ στην Ελλάδα και την προάσπιση των θέσεων και συμφερόντων τους. Την Ελληνική Ένωση Καφέ απαρτίζουν συνολικά 24 μέλη, κορυφαίοι επαγγελματίες του κλάδου, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 85% της αγοράς.
Η Ένωση επικεντρώνεται σε θεσμικά ζητήματα που αγγίζουν μεταξύ άλλων θέματα φορολόγησης και δασμών, καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και παραεμπορίου, υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και συσκευασιών, των απαραίτητων προδιαγραφών και επισημάνσεων στα προϊόντα καφέ, καθώς και τα ζητήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Παράλληλα, βασικό σκοπό της Ένωσης αποτελεί η συμμετοχή στη διατύπωση των θέσεων, τη διαβούλευση αλλά και την υλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου για τον κλάδο του καφέ στην Ελλάδα και την Ευρώπη.