Ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών στη Βόρειο Ελλάδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ-

Με φράσεις όπως, “τέρμα οι συζητήσεις και ο πολιτισμένος διάλογος, ώρα για έργα” και “θα στήσουμε τα μπλόκα μας στα σημεία που έχουμε αποφασίσει”, οι αγρότες στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ξεκινούν από σήμερα κιόλας να κατευθύνονται στα σημεία που έχουν επιλέξει, διαδικασία που θα κορυφωθεί την Τρίτη 31 Ιανουαρίου.       

Στην εφαρμογή των εναλλακτικών τους σχεδίων, ώστε να φτάσουν στο τελωνείου του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής των Σερρών, οι οποίοι από την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου έχουν κατασκηνώσει στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα. Η δύναμή τους στο σημείο έχει ενισχυθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και όπως όλα δείχνουν η σημερινή ημέρα θα αποτελέσει ορόσημο για τις δυναμικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν το τελευταίο διάστημα. Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, με τον επικεφαλής να έχει επανειλλημένα τονίσει σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ότι οι εντολές τους είναι να μην επιτρέψουν την κατεύθυνση των αγροτών και κτηνοτρόφων στον Προμαχώνα.

Σημειώνεται ότι Βούλγαροι ευρωβουλευτές ψήφισαν θέση με την οποία ζητούν από την Κομισιόν να ασχοληθεί με τα προβλήματα στα σύνορα Βουλγαρίας-Ελλάδας. Οι ευρωβουλευτές αναφέρονται στην πρόθεση των Ελλήνων αγροτών να στήσουν μπλόκα στους δρόμους και υποστηρίζουν ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τις ενέργειές τους είναι οι βουλγαρικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στους τομείς των εμπορίου, τουρισμού και της ελαφράς βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του περασμένου έτους, περισσότεροι από 6.000 οδηγοί φορτηγών, αναγκάστηκαν να περάσουν μέρες εν αναμονή της άρσης του αποκλεισμού, χωρίς χρήματα, τρόφιμα και χωρίς την ύπαρξη των βασικών συνθηκών υγιεινής στη μέση του χειμώνα, υπενθύμισαν οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές.

Στην Κεντρική Μακεδονία το πρώτο μπλόκο που θα στηθεί, θα είναι αυτό στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινοβραδινή συνέλευσης της αρμόδιας συντονιστικής επιτροπής. Μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι κινητοποιήσεις σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινούν σήμερα και θα κλιμακωθούν, με την κορύφωσή τους να γίνεται την Τρίτη 31 Ιανουαρίου.

Το μπλόκο των Ευζώνων, θα ενισχυθεί μέχρι και την Τρίτη, από αγρότες και κτηνοτρόφους των περιοχών Χαλκηδόνας, Γιαννιτσών και άλλων σε Πέλλα και Πιερία, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποί τους. Αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Χαλκιδικής, όπως μας είπε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Παπαδάκης, κτηνοτρόφος, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου θα βάλουν μπρος τα τρακτέρ τους και μετά τις 11 το πρωί θα ξεκινήσουν με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, όπου και θα στήσουν το μπλόκο τους σε περιοχή του αεροδρομίου “Μακεδονία”.

Στο μεταξύ, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής, Φιλαλήθης Καπάνδριας, από την Τρίγλια Χαλκιδικής, αύριο 10 το πρωί θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο της Τρίγλιας, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, απο αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής του Νομού Χαλκιδικής. Απαντώντας σε ερώτησή μας είπε ότι η δράση του μπλόκου θα αποφασίζεται απο γενικές συνελεύσεις στο σημείο, ενώ ο ίδιος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σε δεύτερο στάδιο, να μετακινηθούν σε άλλο σημείο για ενίσχυση του, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, που συμμετείχε στη συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σήμερα από τις 11 το πρωί, θα συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονικής-Σερρών, αγρότες και κτηνοτρόφοι απο τα χωριά Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι και ‘Ασσηρο, ενώ αναμένεται να φανεί το τι μέλλει γενέσθαι με τον Λαγκαδά, όπως διευκρίνισε. Μας συμπλήρωσε, δε, ότι την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου θα μεταφερθούν στο Δερβένι, όπου θα στήσουν τις δυνάμεις τους και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος.

Ήδη ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στην είσοδο του Κιλκίς, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής και έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τις 30/1 να μαζευτούν οι δυνάμεις των τρακτέρ και να κατευθυνθούν κομβόϊ στο τελωνείο των Ευζώνων, όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Βαφειάδης.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, στήνετε και το μπλόκο στα διόδια των Μαλγάρων και το ακριβές πρόγραμμα της κινητοίησης θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση που θα γίνει την ίδια ημέρα, αφού πρώτα παραταχθούν τα τρακτέρ, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας εκ των δύο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β΄Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, που πέρυσι ηγείτο του μπλόκου στα Μάλγαρα και συμμετέχει και φέτος ως ένας εκ των δύο επικεφαλής, ενώ είναι και μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, μας διευκρίνισε ότι “ναι μεν στήνετε σήμερα το μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων, αλλά δεν αποκλείεται πέραν της όποιας χιλιομετρικής απόστασης μας χωρίζει απο ένα άλλο, να μεταβούν δυνάμεις σε αυτό, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο”.

Από την πλευρά τους οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης, έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση αύριο στις 18.00, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας αγρότες της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

 Επισημαίνεται ότι οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, δεν προτίθεται να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων, όπως επανειλλημένα ξεκαθάρισαν και αυτό που προκρίνετε-σύμφωνα με αποτελέσματα γενικών συνελεύσεων σε περιοχές των Σερρών, Παγγαίου και Δράμας και Ελευθερούπολη και περιοχές των Σερρών, όπως Αχινού, Μαυροθάλασσας και Δήμου Νέας Ζίχνης- είναι η διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου στην 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτοροφίας και Πτηνοτροφίας “Ζοοtechnia” που ανοίγει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 2 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι αγρότες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πως θα κινηθούν. Πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν, “παρακολουθούν στενά τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο κινητοποιήσεων”.

Προηγούμενο άρθροΓόβα στιλέτο ή υγεία; – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Επόμενο άρθροΑ1 ΕΠΣ Ημαθίας (16η αγ.) – Αποτελέσματα