Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

 Καλό μεσημέρι.

Όπως γνωρίζετε σήμερα ξεκινά η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στη Βουλή στις 17:00. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας θα περιγράψει με σαφήνεια τους άξονες πάνω στους οποίους πρόκειται να κινηθεί η Κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού θα σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας περιόδου σκληρής δουλειάς από όλα τα κυβερνητικά στελέχη με μοναδικό στόχο την ευημερία των πολιτών και την ανάπτυξη της χώρας με γρήγορα και στέρεα βήματα.

Εκδόθηκε χθες η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με στόχο την έκτακτη στήριξη του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές.

Αν στις προαναφερθείσες περιοχές, λοιπόν, δεν υπάρχουν οδηγοί οι Ένοπλες Δυνάμεις ή το Πυροσβεστικό Σώμα μπορούν να διαθέσουν προσωπικό τους μέχρι 31.12.2023, εκτός προφανώς από οπλίτες θητείας, για την κάλυψη των αναγκών. Ελλείψει προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων ή του Πυροσβεστικού Σώματος, δίνεται η δυνατότητα για την απόσπαση προσωπικού από οικείους ΟΤΑ.

Η διακομιδή ασθενών, προφανώς, θα πραγματοποιείται συνοδεία είτε διασώστη/πληρώματος ασθενοφόρου ή ιατρικού προσωπικού.

Η ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας είναι η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού. Η παρέμβαση αυτή σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας για το ΕΚΑΒ και την Δημόσια Υγεία στο σύνολό της, οι οποίες θα προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό.

Η έκδοση της ΠΝΠ αποτελεί μια προσωρινή λύση μέχρι την δρομολόγηση και οριστική πραγματοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, στις οποίες θα αναφερθεί και σήμερα ο Πρωθυπουργός.

Οι φωνές που αναφέρονται σε «μπαλώματα και ξηλώματα του ΕΚΑΒ και της δημόσιας υγείας» είναι οι ίδιες φωνές που αμφισβητούσαν την δυνατότητα της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει ικανό αριθμό εμβολίων προκειμένου για την κάλυψη όλου του πληθυσμού απέναντι στον Covid.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα αποδείξουν ότι γνωρίζουν πολύ καλά πως θα λύσουν τα προβλήματα των πολιτών και θα το κάνουν. Βήμα βήμα, με σχέδιο και χωρίς εκπτώσεις.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκει την Ελλάδα να έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε τέσσερις από τις πέντε συστάσεις που είχαν γίνει το 2022.

Συγκεκριμένα, η Έκθεση διαπιστώνει πρόοδο: στην αύξηση ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων στη Δικαιοσύνη, στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης , στην αύξηση της διαφάνειας για την ιδιοκτησία ΜΜΕ αλλά και τη δημιουργία ειδικής task force για την ασφάλεια των Ελλήνων Δημοσιογράφων, στην αύξηση του αριθμού των διώξεων και των καταδικαστικών αποφάσεων για υποθέσεις διαφθοράς, στην υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες, στη νομοθέτηση αυστηρών ποινών για την κατοχή και την εμπορία κατασκοπευτικού λογισμικού.

Επίσης, καταγράφονται συστάσεις, όπως σε όλα τα κράτη και η προσπάθεια βελτίωσης είναι διαρκής.

Η διαρκής επαγρύπνηση για τη βελτίωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και την ενίσχυση της διαφάνειας στην Ελλάδα αποτελεί πυλώνα της διακυβέρνησης της χώρας.

Για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, αποτελούν μέγιστο μέλημα και παρά την προσπάθεια που κατέβαλε -και συνεχίζει να καταβάλει- η αντιπολίτευση για να πείσει περί του αντιθέτου, τα επίσημα στοιχεία τους διαψεύδουν και μας δικαιώνουν καθημερινά.

 

Συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg παραχώρησε προ ημερών ο Πρωθυπουργός και, αναφερόμενος στην αναπτυξιακή και επενδυτική προοπτική της Ελλάδας, τόνισε ότι στόχος της χώρας μας είναι να αναπτυχθεί σημαντικά και το 2023. Αυτό θα δώσει τον δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται για να μειώσει η χώρα περαιτέρω το χρέος της, ώστε έτσι να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε πριν το τέλος του έτους τις υποχρεώσεις μας από το πρώτο μνημόνιο.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, κάτι που πιστοποιείται και από την πρόωρη αποπληρωμή των υποχρεώσεων του πρώτου μνημονίου, ενώ το κλίμα πολιτικής σταθερότητας μετά τις εκλογές δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την αύξηση των επενδύσεων.

Με την επενδυτική βαθμίδα να επανέρχεται μετά από 13 χρόνια, η Ελλάδα θα αποτελεί πόλο επενδυτικού ενδιαφέροντος, θα αναπτυχθεί, θα αυξήσει το ΑΕΠ της, τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, θα μπορεί να δώσει πια αυξημένες και ανταγωνιστικές απολαβές στους εργαζομένους της και να «μεγαλώσει την πίτα» για όλους τους πολίτες.

Αύριο, ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις 10 το πρωί. Αμέσως μετά την επιστροφή του από το Βίλνιους, όπου θα βρίσκεται την Τρίτη και την Τετάρτη για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις επισκέψεις στα Υπουργεία και τις αντίστοιχες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό για την υλοποίηση των στόχων μας.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κύριος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Bloomberg μεταξύ άλλων είπε ότι θα έρθει κάποια στιγμή και το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Πότε θα συμβεί αυτό; Πότε θα είναι αυτή η κάποια στιγμή; Θα φέρετε ρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών άμεσα; Και πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία και η Νέα Δημοκρατία είναι ώριμη για να το δεχτεί αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς είναι ένα σύνολο αλλαγών και πρωτοβουλιών που έχει λάβει από την προηγούμενη τετραετία η Κυβέρνηση. Ο στόχος μας είναι να σεβαστούμε πλήρως ―αυτό υπηρετεί μια ουσιαστικά φιλελεύθερη πολιτική―  το σύνολο των Ελλήνων πολιτών και τα δικαιώματά τους. Έχει αναφερθεί στο ζήτημα και προεκλογικά ο Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και προσφάτως, όπως πολύ σωστά είπατε, ισχύουν στο ακέραιο όλα όσα είπε και για τους χρόνους και όλα τα υπόλοιπα θα ενημερωθείτε όταν είναι η κατάλληλη στιγμή από τους αρμοδίους.

ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες είδαμε από το ΠΑΣΟΚ το διαζύγιο του Ανδρέα Λοβέρδου με το κόμμα του. Συζητάει η Νέα Δημοκρατία με τον Ανδρέα Λοβέρδο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μας αφορά αυτή η συζήτηση, αφορά ένα άλλο κόμμα και αυτή η συζήτηση δεν έχει καμία σχέση με εμάς.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, συνεχίζεται η κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, του κυρίου Μπελέρη, και από χθες σε αυτό το φόντο των ελληνικών επιδιώξεων, όπως ετέθησαν και από τον Πρωθυπουργό στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, προστέθηκε και η παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τροπολογία, η οποία μάλιστα είναι στο Παράρτημα της Έκθεσης για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Θέλω να ρωτήσω ποια είναι τα επόμενα βήματα και τι σηματοδοτεί αυτή η τροπολογία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πράγματι, με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κατατέθηκε τροπολογία από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο πλαίσιο της Έκθεσης για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, η τροπολογία αυτή αναφέρεται στην ανησυχία που έχει προκαλέσει η κράτηση του Φρέντυ Μπελέρη, καθώς και συνολικά στην αντιμετώπιση της Αλβανικής Κυβέρνησης στην ελληνική μειονότητα, κυρίως ως προς τα περιουσιακά δικαιώματα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες, έθεσε σε ανώτατο επίπεδο το ζήτημα, εκφράζοντας την επιθυμία του το ζήτημα να διευθετηθεί και σε κάθε περίπτωση, όπως πολύ σαφώς τόνισε, η διευθέτησή του ή η μη διευθέτησή του ―ελπίζουμε για τη διευθέτησή του― θα αποτελέσει και βασικό κριτήριο της χώρας μας στη στάση της για την αξιολόγηση της Αλβανικής Κυβέρνησης, για την ευρωπαϊκή της πορεία. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε ανώτατο επίπεδο είναι ότι η στάση της Αλβανικής Κυβέρνησης, σ’ έναν εκλεγμένο δήμαρχο και συνολικά στην ελληνική μειονότητα, δεν είναι εχθρική μόνο απέναντι στην ελληνική μειονότητα, αλλά είναι και απέναντι στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτές τις αρχές πρέπει να αποδείξει ότι τις σέβεται η Αλβανική Κυβέρνηση, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά απέναντι και σε όλα τα κράτη – μέλη. Και η κράτηση αυτή δυστυχώς αποδεικνύει το αντίθετο.

ΠΑΝ. ΜΙΧΟΣ: Καλημέρα, κύριε Εκπρόσωπε. Μπορείτε να μας δώσετε ένα περίγραμμα των αλλαγών και των αυξήσεων στο μισθολόγιο του Δημοσίου, που θα κάνει ανακοίνωση ο Πρωθυπουργός σήμερα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε πολύ λίγες ώρες για την εναρκτήρια ομιλία του Πρωθυπουργού. Θ’ ακολουθήσουν και οι ομιλίες των αρμόδιων υπουργών, οπότε είναι καλό να περιμένουμε μέχρι εκείνη τη στιγμή.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για να συνεχίσω την ερώτηση της συναδέλφου, όσον αφορά στο ζήτημα του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών, ο Πρωθυπουργός έχει μετρήσει πιθανές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας από πιο συντηρητικά τμήματα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω έχει αποδείξει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός, με όλες τις μεταρρυθμίσεις, πρώτον ότι τηρεί το λόγο του και ότι γνώμονάς του είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων του συνόλου των Ελλήνων πολιτών. Αυτό είναι και το βασικό κριτήριο, εν προκειμένω.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αναφερθήκατε στην Έκθεση της Κομισιόν για το κράτος Δικαίου. Μεταξύ άλλων, στην ίδια Έκθεση αναφέρονται, όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, απειλές ή επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, σωματικές, λεκτικές, προσβολές, αυθαίρετη κράτηση, χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, αναφορές στο Pretador και μάλιστα, με χαρακτηρισμό για μείζονα παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των δημοσιογράφων. Επίσης, η Έκθεση μιλά για πλουραλισμό, την οποία υιοθετεί η Κομισιόν, τοποθετείται η Ελλάδα στις χώρες υψηλού κινδύνου. Αυτά τα λάβατε υπόψη σας, αυτές τις αναφορές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως είπα και στην αρχική μου εισήγηση, σε συνέχεια της Έκθεσης του 2022, από τις πέντε συστάσεις που είχαν γίνει, στις τέσσερις από τις πέντε παρατηρείται βελτίωση και μάλιστα σαφής βελτίωση. Και ειδικά στους δείκτες της διαφθοράς, η Ελλάδα δείχνει σημαντική βελτίωση. Ανεβαίνει, δηλαδή, ως προς το επίπεδο της διαφάνειας. Η μία ουσιαστική από τις πέντε συστάσεις, στη μόνη την οποία δεν έχει παρατηρηθεί πρόοδος δεν θα μπορούσε να παρατηρηθεί, λόγω του ότι απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση και αφορά τον τρόπο επιλογής των επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων. Προφανώς, όπως και σε όλα τα κράτη, όχι μόνο στην Ελλάδα, πέρα από τις επισημάνσεις για βελτίωση, υπάρχουν και κάποιες συστάσεις που γίνονται και, όπως είπα στην αρχική μου εισήγηση, τις λαμβάνουμε όλοι μας υπόψη για να βελτιωνόμαστε διαρκώς. Όμως, η γενική εικόνα είναι ξεκάθαρα πολύ καλύτερη στους τέσσερις από τους πέντε πυλώνες της Έκθεσης αυτής.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δυο μέρες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας είχαμε πάλι περιστατικά, τραγικά περιστατικά, στα οποία φαίνεται ότι υπήρξε καθυστέρηση στην παρέμβαση του ΕΚΑΒ. Πότε η Κυβέρνηση προβλέπει να προχωρήσει η ενίσχυση του Κέντρου με τους πυροσβέστες και τις Ένοπλες Δυνάμεις;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως προείπα, η πολιτική μας χωρίζεται σε δύο άξονες: Στις άμεσες παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν περιγραφεί και περιγράφονται για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εφαρμόζεται άμεσα. Και στις μόνιμες παρεμβάσεις, που είναι οι κυριότερες, ισχύουν στο ακέραιο όσα έχουμε πει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Το χρονοδιάγραμμα είναι άμεσο, η υλοποίηση είναι άμεση, 800 προσλήψεις και όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται στο πρόγραμμά μας θα γίνουν το ταχύτερο δυνατό. Και σε καμία περίπτωση -να τονίσω ξανά- οι προσωρινές παρεμβάσεις δεν υποκαθιστούν τις μόνιμες παρεμβάσεις.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την απόφαση του ΣτΕ για τα διευθυντικά στελέχη στον Ε.Φ.Κ.Α..

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ, σε αντίθεση με τα όσα προσπάθησε να παρουσιάσει η Αντιπολίτευση, η απόφαση αυτή κρίνει τον νόμο συνταγματικό. Ακυρώνεται η Κανονιστική Πράξη, λόγω ελλιπούς αιτιολογίας ως προς τους λόγους που επιλέγει μια Διεύθυνση να επιλέξει κάποιον ιδιώτη για τη Διεύθυνσή της. Προφανώς, θα εκδοθεί νέα Κανονιστική Πράξη που θα διορθώνει την αιτιολογία αυτή με σαφή αιτιολογία, ούτως ώστε να εξηγείται πλήρως, γιατί χρειάζεται μια Διεύθυνση, Διευθυντή από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Άρα, η μεταρρύθμιση προχωρά και εφαρμόζεται κανονικά. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να συνεχίσουν να δίνονται οι συντάξεις το πολύ σε 60 μέρες, όπως γίνεται σήμερα και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε το παραμικρό βήμα πίσω, σεβόμενοι πάντοτε τις συστάσεις του ΣτΕ.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους; Υπάρχει κάποια ατζέντα γι΄ αυτή τη συνάντηση; Γίνεται κάποια προετοιμασία; Και ένα δεύτερο σχετικό ερώτημα με αυτό, θα συζητηθεί το Κυπριακό και μάλιστα στο φόντο της δήλωσης του κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος διέγνωσε ιστορική ευκαιρία η επίλυση αυτού;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα υπάρξει προγραμματισμένη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους μεταξύ των δύο ηγετών. Αυτό, πράγματι, είναι μια θετική εξέλιξη. Εμείς προσερχόμαστε με πίστη στις θέσεις μας και αυτοπεποίθηση. Οι ελληνικές θέσεις, όμως, όπως έχουν περιγραφεί αναλυτικά από τον Πρωθυπουργό, είναι ξεκάθαρες και δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Μοναδική μας διαφορά είναι η Α.Ο.Ζ. και η υφαλοκρηπίδα για τη λύση της στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, Δημήτρης Μεθενίτης, σχετικά με την  κίνηση για το ΕΚΑΒ, υποστήριξε ότι είναι επικίνδυνη αυτή η κίνηση, γιατί οι στρατιωτικοί δεν έχουν την ανάλογη εκπαίδευση που απαιτείται. Ένας οδηγός ασθενοφόρου δεν είναι ένας απλός οδηγός. Και είπε ότι, δυστυχώς, υπάρχει μια νοοτροπία ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι τα παιδιά για όλες τις δουλειές. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Μ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σεβόμαστε και τιμάμε απολύτως τις Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα έχουν βάλει πλάτη σε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές πολλών κρίσεων τα προηγούμενα χρόνια της χώρας, όπως, για παράδειγμα, στις επιχειρήσεις εμβολιασμού. Η Π.Ν.Π. περιγράφει αναλυτικά και τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις για τη διάθεση των στελεχών και των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος. Δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να διακινδυνεύσουμε τη λειτουργία είτε των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε του Πυροσβεστικού Σώματος. Και αυτό θα γίνει με απόλυτη σύνεση και εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων διατάξεων. Όπως είπα, ούτως ή άλλως και στην αρχική μου τοποθέτηση, πέρα του οδηγού του ασθενοφόρου που θα χρησιμοποιηθεί λόγω έκτακτων αναγκών, θα υπάρχει και όλο το υπόλοιπο πλήρωμα για να διασφαλιστούν πλήρως οι διακομιδές.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άκουσα προηγουμένως που είπατε ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι έκτακτες, δεν θα ακυρώσουν τα επόμενα βήματα του προγράμματος. Για να φτάσει, όμως, το ΕΚΑΒ να έχει τέτοια κενά και να δανείζεται από τον Στρατό και την Πυροσβεστική, μήπως κάτι δεν κάνατε καλά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήταν τέσσερα χρόνια που η Κυβέρνηση έκανε αρκετά βήματα στον τομέα της υγείας. Τέσσερα χρόνια που είχαμε τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Αυξήθηκε η χρηματοδότηση για την υγεία από τα 3,8 στα 5,2 δις. Αυξήθηκε το προσωπικό με 15.000 προσλήψεις και ως προς το ισοζύγιο πήγε από τις 100.000 στις 107.000. Διπλασιάστηκαν οι Μ.Ε.Θ.. Προχώρησαν προγράμματα, όπως είναι ο «Προσωπικός Γιατρός», οι προληπτικές εξετάσεις, το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» και πάρα πολλές άλλες πρωτοβουλίες. Όμως, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι ένας από τους τομείς που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση, γιατί πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα σημαντικά βήματα, είναι ο τομέας της υγείας. Γι΄ αυτό και είναι μια από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη μας προτεραιότητα. Σίγουρα υπάρχουν πολλά κενά, τα οποία τα καλύπτουμε και με την άμεση, αλλά και με τη συνολική μας παρέμβαση και θα παρακολουθούμε, μάλιστα, και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για να γίνουν το συντομότερο δυνατό.

ΦΙΛ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Το νομοσχέδιο για την επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους, τελικά δεν θα είναι το πρώτο που θα έρθει στη Βουλή από την Κυβέρνηση; Έχουμε κάποιο χρονοδιάγραμμα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα πρώτα δύο νομοσχέδια που θα κατατεθούν, με σειρά είναι το οικονομικό και το νομοσχέδιο για τη λειτουργία του επιτελικού κράτους, όπως είπε και στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι απαντάτε στις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης ότι μέσω της Π.Ν.Π. και σε βάθος χρόνου, ο στόχος είναι η αξιοποίηση από την Κυβέρνηση των ιδιωτικών ασθενοφόρων;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι δεν έχουν κάποια λογική όλα όσα λέει η Αντιπολίτευση. Η Κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη πολιτική. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κατά καιρούς δωρεές ασθενοφόρων, οι οποίες έχουν γίνει. Αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση. Είναι κάποιες δωρεές του ιδιωτικού τομέα για να λειτουργεί ακόμα καλύτερα το ΕΚΑΒ και συνολικά το Ε.Σ.Υ..  Δεν βγάζει κάποιο νόημα όλο αυτό. Εμείς θα στηρίζουμε το δημόσιο Ε.Σ.Υ. με παρεμβάσεις, με προσλήψεις, με ακόμα καλύτερο τρόπο λειτουργίας και ακόμα καλύτερες υλικοτεχνικές υποδομές και το αποδεικνύουμε στην πράξη.

ΠΑΝ. ΜΙΧΟΣ: Η Ελλάδα θα προσέλθει με πίστη και αυτοπεποίθηση στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Θέλω να ρωτήσω εάν εκτιμάτε ή εκτιμάται αν οι προθέσεις της Τουρκίας είναι ειλικρινείς ή αν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να εξυπηρετήσει ουδέτερες επιδιώξεις εντός ή εκτός ΝΑΤΟϊκού πλαισίου. Θέλω να πω ότι μονίμως η κρίση μεταξύ των δύο χωρών είναι υπαιτιότητα αποκλειστική της Άγκυρας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως είπα και σε προηγούμενη ερώτηση, εμείς προσερχόμαστε με πίστη στις θέσεις μας και με οποιαδήποτε διάθεση υποχώρησης. Από εκεί και πέρα, όλα αυτά θα κριθούν μετά τη συνάντηση εκ του αποτελέσματος.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πριν από λίγες μέρες, ακούσαμε τον Υπουργό Εργασίας να λέει ότι κλιμάκιο των Αρχών επισκέφθηκαν το συγκεκριμένο μαγαζί στη Ρόδο και βρέθηκαν όλα εντάξει και μετά από δύο μέρες μάθαμε προς το μαγαζί είναι παράνομο από το 2016 και έχει διαταχθεί η σφράγισή του. Ποιο είναι το σωστό και για ποιο λόγο ο Υπουργός εμφανίστηκε τουλάχιστον ανενημέρωτος;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ συγχέετε δύο διαφορετικά ζητήματα. Έγιναν δύο άμεσες επεμβάσεις. Η μία αφορούσε το εργασιακό ζήτημα από τον Υπουργό Εργασίας και η άλλη είχε να κάνει με το ζήτημα της λειτουργίας και των κατασκευών αυτών. Δύο εντελώς διαφορετικές διαδικασίες. Η μία αφορά το Υπουργείο Εργασίας, η άλλη αφορά την αρμόδια Υπηρεσία και ευρύτερα και το Υπουργείο Ναυτιλίας. Ως προς την πρώτη παρέμβαση, είναι αυτά τα οποία είπε ο Υπουργός. Ως προς το δεύτερο σκέλος, γίνεται έρευνα και θα τηρηθούν πλήρως οι διαδικασίες, όπως προβλέπονται και εφόσον υπάρχει κάτι που δεν έχει τηρηθεί, θα επιληφθούν άμεσα, χωρίς καμία έκπτωση, οι αρμόδιες Αρχές. Εφόσον, δηλαδή, υπάρχει η οποιαδήποτε απόφαση, η οποία από δεν έχει γίνει σεβαστή.

 

ΧΡ. ΚΡΑΤΣΗ: Ήθελα το σχόλιό σας για τη συνέντευξη του Πάνου Καμμένου, στην οποία υποστηρίζει ότι το 2015 ο τότε Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης, είχε εισηγηθεί, στην ουσία, την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Και, επίσης, το σχόλιό σας για το γεγονός ότι – όπως, τουλάχιστον, λέει στη συνέντευξή του ο κ. Καμμένος – μεσολάβησε στις Η.Π.Α. για να μην γίνει αυτό, την ίδια ώρα που ήταν πολύ επικριτικός σε άλλες πολιτικές δυνάμεις που είχαν κάνει υποχωρήσεις, ακριβώς για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο για τη συνέντευξη του κ. Καμμένου. Συνολικά περιγράφονται μαύρες μέρες για τη χώρα. Η χώρα βρέθηκε σχεδόν ένα βήμα από το χείλος του γκρεμού. Ευτυχώς, με την υπεύθυνη στάση και της δικής μας παράταξης αυτό αποφεύχθηκε. Οκτώ χρόνια μετά, η Ελλάδα είναι μια χώρα πολύ πιο ισχυρή, που μιλάει για ανάπτυξη, μιλάει για περισσότερες δουλειές, αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της νωρίτερα, είναι ένας ισότιμος και ισχυρός συνομιλητής. Και νομίζω ότι αυτό που θέλουν οι πολίτες, είναι να προχωρήσουμε μπροστά, με ακόμη μεγαλύτερη ορμή, στις μεγάλες αλλαγές που έχουν ανάγκη.

ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τις προηγούμενες ημέρες στον δημόσιο διάλογο περιγράφεται μία Βουλή για το μέλλον, που δίνει μια εικόνα «Βαβέλ». Δεν το έχουμε δει ακόμα. Είναι στα σχέδια της Κυβέρνησης η πρόταση για τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά το Προεδρείο της Βουλής και τη Διάσκεψη των Προέδρων. Εμείς αυτό που θα κάνουμε, ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι να σεβαστούμε πλήρως τον Κανονισμό της Βουλής, τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να είμαστε εκεί, ούτως ώστε η εικόνα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να τιμά την ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και τους Έλληνες πολίτες.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτή την ώρα στην Ευρωβουλή από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων συζητιέται το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Έχουν ακουστεί πολύ άσχημα πράγματα και για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ως παντελώς αναξιόπιστη, που χρησιμοποιείται για συγκάλυψη, όπως είδαμε και σε προηγούμενες έρευνες, για επαναπροωθήσεις.  Την ίδια ώρα, έχουμε μάθει ότι η FRONTEX έχει ζητήσει διευκρινήσεις για το βίντεο που δημοσίευσαν οι New York Times προ εβδομάδων με αναναπροωθήσεις, με προθεσμία μέχρι τις 10 Ιουλίου. Και είδαμε και δημοσίευμα της Washington Post, η οποία υποστηρίζει ότι το πολύνεκρο δυστύχημα θα μπορούμε να έχει αποφευχθεί. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης και πώς το σχολιάζετε αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς το δυστύχημα αυτό, αυτή την τραγωδία σε διεθνή ύδατα, έχουμε τοποθετηθεί. Η διερεύνηση συνολικά του συμβάντος είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και είναι καλό να περιμένουμε τα πορίσματά της. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να κατηγορήσουμε συλλήβδην ή προκαταβολικά τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού  Σώματος, που με αυταπάρνηση, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όχι μόνο την τελευταία περίοδο, είτε κατά την περίοδο της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης είτε κατά την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης, πριν και τώρα, υπερβάλλουν εαυτούς, για να σώζουν, όπως έχουν καθήκον, τις ανθρώπινες ζωές, αλλά και να προστατεύουν τα σύνορα της χώρας. Ας περιμένουμε τα εν λόγω πορίσματα, να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες και θα τοποθετηθούμε.

Ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΠροσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Βέροιας
Επόμενο άρθροΠαναγία Σουμελά: 25ο συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας