Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου
Για τις καταστροφές στην Κρήτη
Εκ μέρους της Κυβέρνησης, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μας για το χαμό δύο συνανθρώπων μας από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το Σάββατο την Κρήτη και ειδικότερα τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου. Η σφοδρότητα του φαινομένου -όπως επισημαίνουν όλοι οι επιστήμονες- αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι είμαστε αντιμέτωποι με την κλιματική κρίση. Είχαμε επισημάνει, από το Καλοκαίρι του 2021 κιόλας, ότι η σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων αυξάνεται συνεχώς, ως συνέπεια της προϊούσας περιβαλλοντικής καταστροφής. Η ένταση των φαινομένων είναι σαφώς πια εκτός των προδιαγραφών που έχουν κατασκευαστεί τα πολλά δημόσια έργα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο και χρειαζόμαστε πολλή δουλειά και τεράστιες επενδύσεις από τη μια, και από την άλλη πολιτικές άμεσης αναστροφής της κλιματικής κρίσης. Στην Ελλάδα, η Κυβέρνησή μας εφαρμόζει επείγον σχέδιο και στις δύο αυτές κατευθύνσεις.
Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του φαινομένου το Σάββατο στην Κρήτη και της κινητοποίησης από τον κρατικό μηχανισμό, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 453 κλήσεις μέσα σε μία μόνο ώρα και απεγκλώβισε δεκάδες άτομα από τις πληγείσες περιοχές.
Για την εκτίμηση της κατάστασης, μετέβη χθες στην Κρήτη κυβερνητικό κλιμάκιο με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από τις Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες. Σε συσκέψεις που έγιναν με τοπικούς αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες αποφασίστηκε η δρομολόγηση σχεδίου άμεσης στήριξης των πληγέντων. Χορηγείται άμεσα ποσό 6 χιλ. ευρώ σε καθένα από τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί, καθώς και ποσό των 800 χιλ. ευρώ στο Δήμο Μαλεβιζίου και το Δήμο Σητείας για τις άμεσες ανάγκες. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια της Περιφέρειας, τα οποία θα συνδράμουν και κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να δοθούν προκαταβολές σε όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί καταστροφές.
Για το μεταναστευτικό
Δυστυχώς, ένα ακόμη θλιβερό και απάνθρωπο περιστατικό στον Έβρο αποδεικνύει, για πολλοστή φορά, ότι συνεχίζεται από την Τουρκία απροκάλυπτα η εργαλειοποίηση των μεταναστών και μάλιστα με πρωτοφανείς και αδιανόητες πρακτικές βαρβαρότητας. Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, σε συνεργασία με την Frontex, διέσωσαν την Παρασκευή, από τις όχθες του ποταμού Έβρου, 92 μετανάστες, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί εκεί, γυμνοί. Όπως οι ίδιοι δήλωσαν στους Έλληνες Αστυνομικούς, είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των τουρκικών Αρχών, ενώ στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να περάσουν στην ελληνική πλευρά.
Η απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό και οφείλει η ηγεσία της Τουρκίας, αντί να κατηγορεί άλλους για τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν μέσα στην επικράτειά της, να διερευνήσει το περιστατικό, να τιμωρήσει τους άμεσα εμπλεκόμενους και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, που προκύπτουν από την Κοινή Δήλωσή της με την Ε.Ε..
Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, έχει ήδη ενημερώσει τον Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχει ζητήσει και θα δει την ερχόμενη Δευτέρα τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει ήδη ενημερώσει την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο, Ylva Johansson και σήμερα θα αποστείλει σχετική επιστολή ενημέρωσης στους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2023
Ξεκινά σήμερα, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023. Είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα χρόνια που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου της μνημονιακής επιτήρησης ή της ενισχυμένης εποπτείας. Και αυτό μεγιστοποιεί την ευθύνη όλων μας, μεγιστοποιεί την εθνική ευθύνη απέναντι στις θυσίες που όλοι κάναμε, που έκανε ο ελληνικός λαός, αλλά και την ευθύνη να ορίζουμε και να πετυχαίνουμε τους αναγκαίους στόχους έτσι ώστε να μην ξαναγυρίσουμε ποτέ σε εποχές που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.
Γεγονός επίσης είναι ότι και ο νέος Προϋπολογισμός καταρτίζεται σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες, σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας, καθώς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο ενεργειακός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Ρώσος Πρόεδρος στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα δεν έχουν ξεπεραστεί και οι αρρυθμίες που προκάλεσε όλο το προηγούμενο διάστημα στην διακίνηση αγαθών η πανδημία. Ο Προϋπολογισμός αυτός καλείται να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία, να υπηρετήσει την ανάπτυξη, αλλά και να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων για τη στήριξη της κοινωνίας και κυρίως των πιο ευάλωτων πολιτών.
Η Κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας και στο στόχο επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας. Επιδιώκεται, παράλληλα η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, τη στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη θα πιέζεται από τις υφεσιακές τάσεις της ενεργειακής κρίσης. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας το 2023, θα κινηθεί σε ποσοστά που θα κινηθεί πολύ πάνω από το μέσο όρο των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης. Διασφαλίζονται ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό, τα περιθώρια για μόνιμα μέτρα, αλλά και για έκτακτες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας. Άλλωστε, σε όλη τη διάρκεια των μεγάλων κρίσεων που έχουμε βιώσει τα τρία τελευταία χρόνια, η πρόοδος της οικονομίας, χάρη στην κυβερνητική πολιτική, μας δίνει τη δυνατότητα και τους πόρους να στηρίζουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με αλλεπάλληλα προγράμματα ενίσχυσης.
Για το σκοπό αυτό έχει συμπεριληφθεί και στον Προϋπολογισμό του 2023 η εφαρμογή του συνόλου των μέτρων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και επιπλέον 1 δισ. ευρώ για έκτακτες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται 11 παρεμβάσεις:
1ον: Η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.
2ον. Η αύξηση των συντάξεων από την 1/1/2023 που εκτιμάται στο 7%.
3ον. Η μονιμοποίηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 2,2 εκατ. εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
4ον. Η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από την 1η Ιανουαρίου 2023, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης, που μεσο-σταθμικά εκτιμάται στο 10%.
5ον. Τη διάθεση επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους του έκτακτου υγειονομικού προσωπικού.
6ον. Μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αφορούν: Τη μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Θητείας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. Την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και την ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων.
7ον. Την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στα 1.500 ευρώ και για συγκατοίκηση στα 2.000 ευρώ.
8ον.Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
9ον. Την παράταση της αναστολής του Φ.Π.Α. για τις νέες οικοδομές.
10ον. Την παράταση του μειωμένου Φ.Π.Α. σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, καθώς και στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο.
11ον. Την εφαρμογή του πλαισίου δράσεων για τη νέα στεγαστική πολιτική, τις πρωτοβουλίες για τη νέα γενιά, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ..
Η Κυβέρνησή μας, όπως αποδεικνύει όλα αυτά τα χρόνια, έχει σχέδιο, συνέπεια, επαγγελματισμό και κυρίως τη βούληση να συνεχίσει να απαντά με πράξεις, να συνεχίσει να απαντά με έργα στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της κοινωνίας.
Για την ακρίβεια και τους μύθους του ΣΥΡΙΖΑ
Παρά τις δράσεις που η Κυβέρνησή μας ανέπτυξε και θα συνεχίσει να αναπτύσσει και όλα αυτά που έχουμε δρομολογήσει για το επόμενο διάστημα, η κοινωνία, και πολύ περισσότερο οι πιο αδύναμοι οικονομικά, οι πιο ευάλωτοι, δοκιμάζονται και θα υποστούν σοβαρές πιέσεις στα εισοδήματά τους και το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που καμιά Κυβέρνηση, πουθενά στον κόσμο, πουθενά στην Ευρώπη, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ριζικά και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με τρόπο που να μην αφήνει κανένα αποτύπωμα στην κοινωνία. Ήδη, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει ξεπεράσει το 10% και σπάει όλα τα ρεκόρ των προηγούμενων δεκαετιών.
Αποτελεί κατ’ επέκταση κορύφωση του λαϊκισμού η προσπάθεια κάποιων -και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ- να παρουσιάσουν ένα παγκόσμιο πρόβλημα σαν ελληνικό φαινόμενο. Αλλά και η απόπειρά τους να υπόσχονται εύκολες, μαγικές λύσεις σε δύσκολα παγκόσμια προβλήματα. Αυτή την προσπάθεια αποδόμησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας την Παρασκευή στη Βουλή στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στην επίκαιρη ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
Υπογράμμισε την παγκόσμια διάσταση του προβλήματος, αλλά και τη σιωπή του Αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για τον πραγματικό ένοχο, της ενεργειακής κρίσης και της πληθωριστικής έξαρσης που δεν είναι άλλος από το Ρώσο Πρόεδρο και την εισβολή στην Ουκρανία.
Αποδόμησε τους μύθους του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας, τα υπερέσοδα και τη διαχείρισή τους από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και διυλιστηρίων, καθώς και τις εξαγγελίες περί δήθεν κρατικοποίησης της Δ.Ε.Η.. Απέδειξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται διαρκώς στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης, σ’ ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης. Επισημαίνεται σχετικά ότι:
-Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel, η Ελλάδα είναι δεύτερη ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. καθώς έχει δαπανήσει για το σκοπό αυτό το 3,72% του Α.Ε.Π. της.
-Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατατάσσεται στη δέκατη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ως προς το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά.
-Σύμφωνα με τα στοιχεία του HEPI (του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Ενέργειας) η τιμή λιανικής στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη φθηνότερη, το Σεπτέμβριο 2022, ανάμεσα στις 15 ευρωπαϊκές χώρες με κυμαινόμενα τιμολόγια.
-Παράλληλα η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που επέβαλε έκτακτη φορολόγηση -και μάλιστα 90% την υψηλότερη στην Ευρώπη- για τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας για το διάστημα μέχρι τον Ιούλιο.
-Όπως, επίσης, η χώρα μας εφάρμοσε έναν εθνικό μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων των εταιρειών ενέργειας από τον οποίο μέχρι στιγμής έχουμε εισπράξει 2,7 δισ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες. Και αυτός ο μηχανισμός είναι μια εθνική επιτυχία, όχι μόνο γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίζουμε πολύ αποτελεσματικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όχι μόνο γιατί αποδίδει, αλλά και διότι -όπως υπογράμμισε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός- υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται, ήδη, υποχρεωτικός σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία υποφέρει από την εισαγόμενη ακρίβεια, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Και είναι σίγουρα πολύ σκληρό για ένα λαό που έχει βασανιστεί από μια δεκαετή οικονομική κρίση, που ταλαιπωρήθηκε από την πανδημία και μετά από τις συνέπειες πολέμου, να βιώνουμε τώρα και αυτό. Οι αντοχές μας δοκιμάζονται και δοκιμάζονται σκληρά. Πρέπει, ταυτόχρονα, όλοι να έχουμε συνείδηση ότι η κατάσταση εύκολα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη όσον αφορά και στις τιμές, αλλά και στην επάρκεια αγαθών. Αυτό συμβαίνει, ήδη, σε μια σειρά από χώρες. Εμείς είμαστε εδώ με την πολιτική που εφαρμόζουμε, με την προσπάθεια που καθημερινά καταβάλλουμε, με πλήρη συναίσθηση της δυσκολίας της κατάστασης για να αντιστεκόμαστε και να καταφέρνουμε, στο πλαίσιο του δυνατού, να μειώσουμε αρκετά τη δύναμη της κρίσης, ώστε αυτή να φτάσει στον πολίτη, όσο το δυνατόν πιο αποδυναμωμένη.
Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής άφησε ανοιχτό παράθυρο για την επιστροφή της επιδότησης στο diesel κίνησης. Αναμένονται αποφάσεις τις επόμενες μέρες;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, δεν αναμένονται αποφάσεις τις επόμενες μέρες. Είναι γεγονός ότι παρατηρούμε μια έξαρση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη ως απότοκο των διεθνών εξελίξεων. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν αντιδρά σπασμωδικά. Παρατηρεί τα φαινόμενα, δεν τα προσπερνά. Τα μελετά και στο σωστό χρόνο, έχοντας αξιολογήσει τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει, κάνει παρεμβάσεις με στόχο να έχουν τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα, κύριε Εκπρόσωπε. Σήμερα ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως θα ήταν εθνικά υπεύθυνο να συμφωνήσουν τα κόμματα να ισχύσει από την πρώτη Κυριακή ο εκλογικός νόμος της δεύτερης για να αποφύγουμε την αστάθεια μιας υπηρεσιακής Κυβέρνησης, καθώς παραμένει η ένταση με τη γείτονα. Το Σύνταγμα κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις, ώστε να μην επιτρέπει σε μια Κυβέρνηση να αλλάζει κατά το δοκούν τον εκλογικό νόμο, χωρίς την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Καλεί ο Υπουργός Μετανάστευσης σε παράκαμψη του Συντάγματος; Εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν νομίζω ότι ήταν καμιά δήλωση παράκαμψης του Συντάγματος. Εξέφρασε μια άποψη. Η συζήτηση, πάντως, του εκλογικού νόμου έχει κλείσει οριστικά. Είναι σαφές ότι πάμε στις εκλογές με την απλή αναλογική καταρχήν, αυτή την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ που ναρκοθετεί τη σταθερότητα στη χώρα και, αμέσως μετά, με την ενισχυμένη αναλογική, που, κατά τη δική μας άποψη, θα εδραιώσει και θα δώσει μεγαλύτερη ισχύ στην επιλογή που θα κάνουν οι ψηφοφόροι κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, με την απλή αναλογική. Είναι σαφές ποιο είναι το τοπίο και ο ορίζοντας και ο τρόπος με τον οποίο θα πάμε στις επόμενες εκλογές.
Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ενόψει της Συνόδου Κορυφής αυτή την εβδομάδα, τι μπορούμε να περιμένουμε στο θέμα του φυσικού αερίου; Η Ελλάδα έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Θα παρθούν αποφάσεις επιτέλους;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε αυτή τη φορά συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα παρθούν αποφάσεις. Φαίνεται από τη συζήτηση που γίνεται και από τις πληροφορίες που έχουμε ότι κινείται η Ε.Ε. προς την κατεύθυνση αυτή και σε ό,τι αφορά στην υιοθέτηση προτάσεών μας που έχουν να κάνουν με την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά με τη φιλοσοφία και τη λογική των προτάσεών μας για την επιβολή κάποιου είδους πλαφόν στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή, που πρωτοστάτησε στη διαμόρφωση των προτάσεων αυτών στην ανάδειξη της ανάγκης για άμεσες πρωτοβουλίες από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επιμείνει προς την κατεύθυνση αυτή και στο Συμβούλιο Κορυφής.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Παρότι είχαμε το ραντεβού Akar-Παναγιωτόπουλου που έδειξε να ανοίγει ένας διάλογος με την Τουρκία, μάλλον ίσως μια προσπάθεια να πέσει η ένταση, είχαμε καινούργιες δηλώσεις από τον κ. Bahçeli σήμερα, ο οποίος μιλάει για το Αιγαίο, μιλάει για τα συμφέροντα της Τουρκίας, ότι θα είναι παρούσα. Πώς κρίνει αυτή τη συμπεριφορά η Κυβέρνηση και τέτοιου είδους δηλώσεις;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εμείς πάντοτε επιδιώκουμε διαύλους επικοινωνίας και θεωρούμε ότι είναι απολύτως καλό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Έχουμε επανειλημμένα καλέσει την Τουρκία να αφήσει αυτή την αδιέξοδη τακτική των προκλήσεων, των ύβρεων, των ανυπόστατων και ανιστόρητων χαρακτηρισμών και να συνειδητοποιήσει ότι με αυτή την τακτική δεν είναι δυνατόν να λυθούν προβλήματα ή εν πάση περιπτώσει να συνυπάρξουν αρμονικά μέσα στο διεθνές σκηνικό και πλαίσιο δύο χώρες που είναι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά ο δρόμος του σεβασμού των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου. Νομίζω ότι η χώρα μας με την εξωτερική της πολιτική, αλλά και με τη γενικότερη στάση της έχει καταφέρει να καταλαβαίνουν όλοι -σύμμαχοι, εταίροι, μεγάλες δυνάμεις- ποιος είναι παράγων σταθερότητας στην περιοχή και ποιος, σε ρητορικό επίπεδο και όχι μόνο, είναι παράγων αστάθειας. Η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι τελείως αδιέξοδη αυτή η επιλογή και αυτός ο δρόμος. Η τουρκική ηγεσία και οι πολιτικές προσωπικότητες στη γείτονα χώρα να αφήσουν πίσω τους αυτή την αδιέξοδη -επαναλαμβάνω- τακτική.
ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι στον Προϋπολογισμό περιλαμβάνεται και 1 δισ. για έκτακτες δαπάνες για την ενεργειακή κρίση. Δεδομένου ότι μόνο τους τελευταίους μήνες η Κυβέρνηση χρειάζεται περίπου 2 δισ. σχεδόν τον μήνα για να εφαρμόσει το σχέδιό της για την αντιμετώπιση της κρίσης, θεωρείτε ότι είναι επαρκές; Μήπως, ενδεχομένως, η Κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρξει παρέμβαση ξανά στον Προϋπολογισμό;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εκτός από τους πόρους του Κρατικού Προϋπολογισμού που αξιοποιούμε για τη στήριξη της κοινωνίας, όχι μόνο στην ενέργεια και αλλού, υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Όπως, για παράδειγμα, το μοντέλο τιμολόγησης μέσα από το οποίο μπορούμε και ανακτούμε τεράστια ποσά από τα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Η Κυβέρνηση έχει σταθμίσει τις αντοχές και τα όρια του Προϋπολογισμού. Από την άλλη, ισχύει αυτό για το οποίο έχουμε μιλήσει και έχουμε δεσμευτεί πάρα πολλές φορές -και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- ότι όσο διαρκεί η κρίση, θα αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει ή που δημιουργούμε, για να μετριάζουμε το «αποτύπωμά» της στον οικονομικό βίο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη χώρα μας.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Η Κυβέρνηση, δια του Υπουργείου Εξωτερικών, επικρότησε τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και κάλεσε την Τουρκία, ουσιαστικά να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα. Δεδομένου ότι για τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ήταν καθοριστικός και ο αμερικανικός παράγοντας, δεν σας ανησυχεί ο φόβος μήπως οδηγηθούμε σε μια συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για τη συμφωνία Ισραήλ και Λιβάνου, που είναι μια εξαιρετικά σημαντική και επωφελής και για τα δικά μας εθνικά συμφέροντα συμφωνία, καθοριστικός υπήρξε ο παράγοντας του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αυτό από μόνο του είναι ιδιαίτερα σημαντικό και νομίζω ότι απαντά και στην ερώτησή σας.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Είχαμε για δεύτερη φορά, σήμερα, στο Δικαστήριο, έναν φασιστικό χαιρετισμό, με πολύ προκλητικό τρόπο. Μπορεί η Κυβέρνηση να πάρει μέτρα, ώστε να περιοριστούν τέτοια φαινόμενα που προκαλούν και το δημόσιο αίσθημα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατ’ αρχήν, έχουμε καταδικάσει απερίφραστα και επανειλημμένα αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Είναι συμπεριφορές που δεν γίνονται ανεκτές. Η Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, είμαι σίγουρος ότι εξετάζει αυτές τις συμπεριφορές και δεν θα τις αφήσει αναπάντητες.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο στενός σύμβουλος του Πρωθυπουργού για τα της πανδημίας, δήλωσε, πριν από λίγες ημέρες, πως «η επικοινωνία κινδύνου χρειάζεται ειδικούς, ομάδα, συνεργασία, να ανιχνεύεις τι πιστεύει το κοινό σου, κάτι που αποτύχαμε παταγωδώς. Αποτύχαμε γιατί σταματήσαμε να εμπιστευόμαστε την επιστήμη και εμπιστευόμασταν την ιδεοληψία μας». Σας έχει ενημερώσει ο κ. Τσιόδρας για τις απόψεις του; Σε τι αποτύχαμε, κύριε Εκπρόσωπε;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι το περιέγραψε ο κ. Τσιόδρας, κατά την άποψή του, στην «επικοινωνία κινδύνου» από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας. Ήταν μια επιστημονική διάλεξη που έκανε και που, πολύ αναλυτικά, αναφέρθηκε σε αυτό το συγκεκριμένο πράγμα. Γιατί να μας ενημερώσει; Ήταν σαφής, κατά την άποψή του.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Μετά την καταγγελία του βιασμού της 19χρονης μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, τι έχει να πει η Κυβέρνηση στις γυναίκες, στους πολίτες, όλους που δεν θα νιώθουν πλέον και πολύ ασφαλείς να ζητήσουν τη βοήθεια της Αστυνομίας. Και επίσης, το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοια πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια σε θλιβερά περιστατικά ανομίας. Θα λάβετε κάποια μέτρα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, έχουν εκκινήσει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για διερεύνηση του περιστατικού. Ήδη, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα οι δύο φερόμενοι ως ένοχοι αυτής της απαράδεκτης πράξης. Αυτό που έχει να πει η Κυβέρνηση στις γυναίκες και τους πολίτες, είναι ότι μεμονωμένα τέτοιου είδους περιστατικά, που προφανώς δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά σε καμία τους διάσταση, που είναι απολύτως καταδικαστέα και που η έρευνα θα οδηγήσει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, δεν μπορούν να ρίχνουν σκιές στη σπουδαία δουλειά που κάνει η Ελληνική Αστυνομία για την ασφάλεια της κοινωνίας και των πολιτών.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είχαμε αυτή την υπόθεση βιασμού στο Α.Τ. Ομόνοιας, όπου μάθαμε ότι δεν δουλεύουν οι κάμερες. Επίσης, στο «Documento» της Κυριακής αποκαλύψαμε πως ο κατηγορούμενος, ο 53χρονος στον Κολωνό, κατηγορούμενος για μαστροπεία, είχε κάποιες πολύ πιο στενές σχέσεις με άλλο Αστυνομικό Τμήμα, με αποτέλεσμα, μάλιστα, να μείνει και στο απυρόβλητο, καταδικασμένος για ενδοοικογενειακή βία. Σας απασχολεί η κατάσταση των Αστυνομικών Τμημάτων και οι καταγγελίες που έρχονται στο φως; Είστε ικανοποιημένοι με την εικόνα που δίνεται στον κόσμο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατ’ αρχήν, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του βιασμού και της υπόθεσης του 53χρονου στον Κολωνό, πιστεύω ότι συμφωνούν όλοι ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει υποδειγματικά τη δουλειά της, όπως υποδειγματικά έχει κάνει τη δουλειά της σε μια σειρά από υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο το τελευταίο διάστημα με τη δολοφονία του άτυχου νέου, φιλάθλου του Άρη στη Θεσσαλονίκη, τη δολοφονία της μητέρας στα Γλυκά Νερά. Σε μια σειρά από τέτοιου είδους υποθέσεις, η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει υποδειγματικά τη δουλειά της. Και οι Ελληνικές Αρχές, πάντοτε στο πλαίσιο του νόμου, οφείλουν να κυνηγούν το έγκλημα και να είναι τριπλά και τετραπλά αυστηρές με επίορκους που, με τη συμπεριφορά τους, δεν τιμούν ούτε τη στολή που φορούν, ούτε την αποστολή που τους αναθέτει η Ελληνική Πολιτεία. Αυτό για την Ελληνική Κυβέρνηση είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή.
ΧΡ. ΚΡΑΤΣΗ: Ποια θα είναι η τύχη των 92 αυτών ανθρώπων που βρέθηκαν γυμνοί στον Έβρο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως σας είπα και προηγουμένως, οι Ελληνικές Αρχές τους έχουν περιθάλψει και ακολουθούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται στις περιπτώσεις αυτές από το νόμο που ισχύει.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την καταδίκη του εκδότη κ. Κουρτάκη, την περασμένη εβδομάδα, για συκοφαντική δυσφήμιση του κ. Τσίπρα, για τα περί βίλας, που έχουμε δει, όπως καταγγέλλει και η υπεράσπιση του κ. Τσίπρα, ότι δεκάδες μέλη και του Υπουργικού Συμβουλίου και της Νέας Δημοκρατίας είχαν πάρει θέση συμπαραστάτη στον εκδότη;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν σχολιάζω αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Δεν το έχω κάνει για καμία υπόθεση.