Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη
Καλό μεσημέρι, καλό μήνα και καλή εβδομάδα,
Με απόφαση του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της Κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων, και συμμετέχει στον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου.
Ο Στέλιος Κουτνατζής ορίζεται Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού με τις προβλεπόμενες από τον νόμο αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας, καθώς και την επιμέλεια της νομοθετικής ύλης για λογαριασμό του Πρωθυπουργού.
—-
Όπως ανακοινώθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Παρασκευή, από σήμερα ξεκινά να ισχύει ο νέος κατώτατος μισθός ο οποίος φτάνει πλέον τα 830, από 650 που ήταν το 2019.
Αυτό σημαίνει αύξηση 27,7%, επιπλέον 180 ευρώ το μήνα δηλαδή, σε σχέση με το 2019. Άρα 706 ευρώ καθαρά το μήνα.
Σε 12μηνη βάση ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 968 ευρώ το μήνα, επιπλέον 210 ευρώ σε σχέση με το 2019. Άρα 824 ευρώ καθαρά το μήνα.
Το χρόνο η αύξηση αυτή ανέρχεται στα 2.218 ευρώ καθαρά, ποσό που ισοδυναμεί με 4 επιπλέον καθαρούς μισθούς στην τσέπη του εργαζόμενου σε σχέση με το 2019, σε 14μηνη βάση.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες, δώρα και 13 κατηγορίες επιδομάτων και παροχών, όπως την τακτική επιδότηση ανεργίας, την ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, το ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων, το ειδικό εποχικό βοήθημα και το επίδομα εργασίας.
Οι τέσσερις αυτές αυξήσεις του κατώτατου μισθού υπερκαλύπτουν την αύξηση του πληθωρισμού.
Από το 2019 έως το τέλος του 2024 σωρευτικά ο πληθωρισμός θα είναι 16,5% και η μεταβολή στον κατώτατο μισθό είναι 27,7% σε μικτή και 28,9% σε καθαρή βάση.
Ο μέσος μισθός από το 2019 μέχρι το τέλος του 2023 έχει αυξηθεί 19%. Την ίδια περίοδο σωρευτικά ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατά 13%.
Με τη νέα αυτή αύξηση, η Ελλάδα ανεβαίνει στη 11η θέση ανάμεσα στις 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν κατώτατο μισθό.
Η Κυβέρνηση πιστή στις δεσμεύσεις της συνεχίζει τις στοχευμένες ενέργειες και λαμβάνει μόνιμα, το τονίζω, μόνιμα μέτρα για την αύξηση του εισοδήματος όλων των πολιτών.
Αυξήσαμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, ξεπαγώσαμε τις τριετίες για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αυξήσαμε τις συντάξεις και όλα αυτά σε συνδυασμό με μια σειρά από έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.
Η παγκόσμια πληθωριστική κρίση επηρεάζει τον προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού. Είμαστε, όμως, εδώ με μια συνεκτική, κοστολογημένη, προσεκτικά διαμορφωμένη οικονομική πολιτική που ενισχύει το εισόδημα των Ελλήνων χωρίς να εκτροχιάζει τα δημόσια οικονομικά της χώρας.
—-
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και η Υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοθετική πρωτοβουλία για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει αναμόρφωση των ποινών για τις παραβάσεις οδικής ασφάλειας, χωρίς ωστόσο να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Στόχος είναι η συμμόρφωση των οδηγών, η επιβολή δίκαιων ποινών που να αντιστοιχούν στη επικινδυνότητα της κάθε παράβασης αλλά και στη διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων.
Οι ποινές θα αφορούν κυρίως στον οδηγό και θα είναι ανάλογες των παραβάσεων με βάση κατηγοριοποίηση αυτών ως προς την επικινδυνότητά τους. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τους ευάλωτους χρήστες της οδού που έχουν αυξημένες ανάγκες ασφάλειας.
—-
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο, με το οποίο αυστηροποιούνται οι ποινές ενάντια στην παράνομη διακίνηση μεταναστών και εκσυγχρονίζεται μια σειρά από διατάξεις για το άσυλο με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Συγχρόνως ενισχύεται η στελέχωση των προξενείων της Ελλάδας στο εξωτερικό για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των μετακλήσεων και των ταξιδιωτικών θεωρήσεων.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά νέου τύπου αδειών πρόσβασης στην αγορά εργασίας για την προσέλκυση ταλέντων και την αναβάθμιση της Ελλάδας σε διεθνές ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επενδυτικό κέντρο.
—-
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται μία σειρά από τροποποιήσεις σε επιμέρους διατάξεις νομοθετημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου. Ειδικότερα, με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου εναρμονίζεται το δίκαιο της αναψηλάφησης, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ώστε να καταστεί δυνατή η έμπρακτη συμμόρφωση της Ελλάδας, και στο πεδίο των ιδιωτικών διαφορών, στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Παράλληλα, εξορθολογίζονται οι διαδικασίες που αφορούν στη λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και οι εθνικές διατάξεις εναρμονίζονται με την Απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τις διαδικασίες παράδοσης μεταξύ των κρατών μελών.
—–
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης εισηγήθηκε την Έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών.
Με τη 2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, η Ελλάδα πληροί τους όρους και τις απαιτήσεις της Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ. Η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα καθορίζει τις αρχές και προτείνει μέτρα για τη διατήρηση και προστασία όλων των υδάτων ‐ποτάμια, λίμνες, μεταβατικά, παράκτια και υπόγεια ύδατα.
Συνδυάζει ποιοτικούς, οικολογικούς και ποσοτικούς στόχους για την προστασία των υδάτων και θέτει ως κεντρική ιδέα την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους στη γεωγραφική κλίμακα των Λεκανών Απορροής Ποταμών.
—–
Σύμφωνα με τα ευρήματα της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στο δείκτη ποσοστιαίας αύξησης εξαγωγών σε παγκόσμιο μερίδιο αγοράς για την τελευταία πενταετία. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η μεταποίηση έχει αυξηθεί κατά 21% στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρωζώνη κατά 5%.
Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται με σαφήνεια και αποδεικνύεται πως η πολιτική που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδίδει και βελτιώνει έμπρακτα την οικονομία της χώρας.
—-
Αύριο, Τρίτη, 2 Απριλίου ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Καλάβρυτα. Για το πρόγραμμα της επίσκεψης θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.
—
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χτες είχαμε ένα πρωτοσέλιδο από την εφημερίδα «Εστία», το οποίο, μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ένα sms, που σύμφωνα με την εφημερίδα εστάλη από την κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγο του Πρωθυπουργού, στον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Θέλω το σχόλιό σας για τη συγκεκριμένη υπόθεση και στο φόντο όσων έγιναν και στη Βουλή την προηγούμενη βδομάδα. Και ακόμη ένα σκέλος: αν έχετε κάποιο σχόλιο για την σχετική, εντός ή εκτός εισαγωγικών, ανάρτηση της κ. Ακρίτα. Ευχαριστώ πολύ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να ξεκινήσουμε ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα είχε διαψευστεί πανηγυρικά τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και μια σειρά από άλλες διαψεύσεις που είχαμε χτες. Συνολικά τέσσερις. Και από την πρώτη στιγμή, στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσα μιλήσαμε για αισχρά ψεύδη. Γιατί είδαμε και κάποιες ανακοινώσεις της Αντιπολίτευσης, οι οποίες έλεγαν ότι δεν τοποθετηθήκαμε για την ουσία. Είναι πάρα πολύ απλό, είναι ξεκάθαρο αυτό το οποίο είπαμε. Είναι αισχρά ψεύδη και θεωρώ ότι πέραν του ψευδούς της όλης ιστορίας και του όλου δημοσιεύματος, θεωρώ το πιο τραγικό -το οποίο συμβαίνει για ακόμη μια φορά- ότι η πιο χυδαία τακτική που μπορεί να ακολουθήσει κανείς είναι η στοχοποίηση της συζύγου του Πρωθυπουργού και οποιουδήποτε συγγενικού ανθρώπου, οποιουδήποτε πολιτικού, οποιουδήποτε ανθρώπου έχει το οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα. Για όνομα του Θεού, ας σταματήσει πια αυτός ο βούρκος. Το λέω ειλικρινά. Είτε αφορά τον Πρωθυπουργό της χώρας που για ακόμη μια φορά, όπως στο παρελθόν, με αποτυχία στο τέλος, όλα αυτά αποδείχθηκαν ψευδή, αλλά συνέβη ξανά και από δημοσιεύματα, δυστυχώς και από την Αντιπολίτευση. Ας σταματήσει αυτός ο βούρκος. Ας σταματήσουμε να πολιτευόμαστε με όρους βούρκου, με όρους τόσο χυδαίους. Υπάρχουν πολλά τα οποία μπορεί να προσάψει η μία πλευρά στην άλλη και η κάθε πλευρά να απαντήσει με βάση τα επιχειρήματά της. Ακόμη και μία σφοδρή πολιτική σύγκρουση να έχει πολιτικούς όρους. Είναι αδιανόητο να ακολουθείται αυτή η τακτική, είναι αδιανόητο να στοχοποιούνται σύζυγοι και οικογένειες. Τώρα, ως προς αυτό που έγραψε η κ. Ακρίτα, δεν υπάρχουν λόγια, πραγματικά. Μιλάμε για μια βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν από τις αλλεπάλληλες συκοφαντικές διατυπώσεις, η μία μετά την άλλη, το μίσος που εκπέμπει αυτή η ανάρτηση, τα ψέματα τα οποία λέει, πραγματικά δεν έχουν προηγούμενο. Ξεπερνάνε κάθε φορά τον εαυτό τους οι ίδιοι σε έναν πήχη -τον πήχη της χυδαιότητας-, που δυστυχώς τον βάζουν ψηλά. Τι έχει να πει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κ. Ακρίτα; Είναι δυνατόν να πολιτευόμαστε ξανά με τέτοιους όρους; Είναι αδιανόητο πραγματικά.
Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κ. Εκπρόσωπε, και καλό μήνα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς αξιολογεί η Ελληνική Κυβέρνηση τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία και αν εκτιμά ότι θα επηρεάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων, συζητήσεων με την Άγκυρα για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι δουλειά της Κυβέρνησης να σχολιάζει τα αποτελέσματα εκλογών σε μία άλλη χώρα. Είναι προφανώς το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας, εν προκειμένω, του τουρκικού λαού, η οποία προφανώς είναι σεβαστή, όπως και κάθε απόφαση των πολιτών σε κάθε χώρα. Εμείς συνεχίζουμε στην ίδια ακριβώς λογική, να επιδιώκουμε τον διάλογο, σταθεροί στις θέσεις μας, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και όταν έχουμε κάτι περισσότερο, προφανώς, να σας ενημερώνουμε αναλυτικά.
Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν έχουμε καταλάβει ή δεν έχει διευκρινιστεί, αν γνώριζε ο Πρωθυπουργός για τη συνάντηση των δύο Υπουργών του, του κ. Παπασταύρου και του κ. Μπρατάκου -πρώην, τέλος πάντων- με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Αν γνώριζε γι’ αυτή τη συνάντηση, αν είχε ειδοποιηθεί και γιατί αποπέμφθηκαν από τη στιγμή που ήταν γνωστό ότι είχαν φιλικές σχέσεις και γιατί είχαν βρεθεί και σε μια κλειστή ομάδα, δηλαδή ήταν μια κλειστή ομάδα, που έκαναν εκείνη τη γιορτή στο σπίτι του επιχειρηματία.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και με τη στάση του και με την ομιλία του και με τις κινήσεις οι οποίες έγιναν. Είναι σαφής η απάντηση ότι δεν υπήρχε γνώση του Πρωθυπουργού. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Και πέραν του ότι έχει απαντηθεί, προκύπτει και από τη συνολική στάση της Κυβέρνησης. Δεν θέλω – νομίζω – να δώσουμε συνέχεια σ’ αυτό το γεγονός. Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι στην παράταξη αυτή, στην Κυβέρνηση αυτή υπάρχουν λέξεις άγνωστες για άλλους πολιτικούς χώρους, όπως είναι η ανάληψη ευθύνης, η παραίτηση. Αυτό συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση, χωρίς να ακυρώνεται σε καμία περίπτωση και η συνεισφορά των ανθρώπων αυτών και η δουλειά που έχουν κάνει και η προσωπική σχέση που έχουν και με τον Πρωθυπουργό. Θέλω να το επαναλάβω και από αυτό εδώ το βήμα. Από εκεί και πέρα, όμως, ό,τι είχαμε να πούμε για το συγκεκριμένο θέμα το είπαμε αναλυτικά, τεκμηριωμένα από την πρώτη στιγμή. Έδωσε πλήρεις απαντήσεις ο Πρωθυπουργός και για την αιτία στην οποία φτάσαμε να κατατίθεται η πρόταση δυσπιστίας και για την κατάληξη που είχε και όλα τα σχετικά επιχειρήματα. Και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε μπροστά με βασικό χρέος, προφανώς, να απαντάμε κάθε φορά που υπάρχει οποιαδήποτε αιτίαση.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ωστόσο δεν συνηθίζεται να αποπέμπονται δύο τόσο υψηλόβαθμα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Κάτι τέτοιο είχαμε να το δούμε από το Καλοκαίρι του 2022. Εσείς την προηγούμενη εβδομάδα μας είπατε για μια φιλική συνάντηση. Δεν οφείλετε να εξηγήσετε στον κόσμο, τι κόμισαν αυτοί οι δύο Υπουργοί σ’ αυτή τη συνάντηση και τους έφερε εκτός Μεγάρου Μαξίμου; Μπορείτε να μας δώσετε – και στον κόσμο, δηλαδή – κάποιες απαντήσεις; Τι συζήτησαν εκ μέρους του Πρωθυπουργού;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε απαντήσει ότι δεν ήταν κάποια συζήτηση εκ μέρους του Πρωθυπουργού. Άρα, πως μπορώ να σας απαντήσω εγώ γι’ αυτό; Πρώτον. Και δεύτερον, έχουμε απαντήσει ότι εστάλη το λάθος «μήνυμα» σε μια περίοδο, που η Κυβέρνηση είχε μια σαφή θέση γύρω από ένα ζήτημα υποτιθέμενης μονταζιέρας, που δημιουργούσε πολύ σοβαρές και ψευδείς εντυπώσεις γύρω από ένα τόσο τραγικό θέμα, όπως το δυστύχημα των Τεμπών. Αυτό ήταν ξεκάθαρο, ήταν σαφές, έχει εκφραστεί με όλους τους τρόπους από την Κυβέρνηση και δεν νομίζω ότι χωρά κάποια περισσότερη ανάλυση.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σταϊκούρας και η κυρία Αλεξοπούλου ή -ξέρω ΄γω- ποιος Γενικός Γραμματέας έχουν ασχοληθεί καθόλου με τους υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ, που μπαινοβγαίνουν στο γραφείο της εντεταλμένης ευρωπαϊκής εισαγγελίας και καταβάλλουν εγγυοδοσίες 700.000 και 800.000 και 1 εκ. για να μείνουν ελεύθεροι για τη σύμβαση 717; Είναι δυνατόν, δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν τόσα χρήματα, να έχουν τέτοια περιουσιακή βάση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς δεν ξέρω αν έχουν καταβληθεί και από ποιους έχουν καταβληθεί, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση – σας μιλάω και ως δικηγόρος, που ασχολείται με το Ποινικό – υπάρχουν και διαδικασίες περί αίτησης της εγγυοδοσίας, που μέχρι να εκδικαστούν, νομίζω ότι υπάρχει ένας παραπάνω χρόνος, υπάρχει άλλη διαδικασία, όπως είναι η εγγραφή υποθήκης. Και, μάλιστα, έχω δει και μια ανακοίνωση των εργαζομένων, που διαψεύδει ότι έγιναν άμεσες καταβολές από κάποιους. Αλλά, αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Και ποια θα είναι η εγγύηση και ποιο είναι το ύψος της εγγύησης και πως θα καταβληθεί και αν αυτός που την καταβάλει μπορεί να την καταβάλει. Δεν είναι δουλειά της Κυβέρνησης, ούτε του αρμόδιου Υπουργού. Δουλεία του αρμόδιου Υπουργού είναι να εποπτεύει τους φορείς που έχει, να προχωρά το κυβερνητικό έργο, να βλέπει ότι γίνεται η δουλειά όπως πρέπει να γίνει από κάθε υπάλληλο, αντίστοιχα των ανθρώπων που εποπτεύουν τους φορείς και πάνω από αυτούς είναι τα Υπουργεία. Δεν είναι δουλειά του Υπουργού, να κρίνει, εφόσον καταβληθεί μια εγγύηση, να κάνει τη δικαστική έρευνα πως καταβλήθηκε αυτή η εγγύηση. Προφανώς, όλα αυτά εφόσον γεννούν ερωτήματα, σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, πρέπει να τα απαντήσει η Δικαιοσύνη με την έρευνα που κάνει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε ένας έχει καταβάλει ή δεν έχει καταβάλει ή ότι είναι κάποια μομφή σε κάποιον από τους κατηγορουμένους. Είναι μια δουλειά αποκλειστικά της Δικαιοσύνης.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Κασσελάκης, σε ανάρτησή του, προαναγγέλλει ότι αύριο το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καταθέσει κατηγορητήριο, προκειμένου να γίνει σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Και μάλιστα καλεί τον Πρωθυπουργό να το διαβάσει και να δεσμευτεί ότι θα υπερψηφίσει τη συγκεκριμένη πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή. Πώς απαντάτε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς αυτό που έχουμε πει από την πρώτη στιγμή είναι ότι περιμένουμε να δούμε κατηγορητήριο κατατεθειμένο και υπογεγραμμένο. Μόλις συμβεί αυτό, προφανώς με την πρώτη ευκαιρία και μόλις το διαβάσουμε και το δούμε, θα απαντήσουμε. Δεν μπορούμε, όπως αντιλαμβάνεστε, να απαντάμε για ένα κατηγορητήριο το οποίο έχει προαναγγελθεί ότι θα κατατεθεί. Είναι μία δουλειά η οποία πρέπει να έχει μία τεκμηριωμένη ανάγνωση όλων αυτών που κατατίθενται και, βέβαια, εννοείται στη συνέχεια εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έχοντας, όπως λένε οι πληροφορίες, στα χέρια του δύο δημοσιεύματα, ένα αυτό του «Βήματος της Κυριακής» και ένα ακόμα της «Καθημερινής», σύμφωνα με το οποίο, λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, τουλάχιστον πέντε ανώτατα στελέχη του ΟΣΕ μπαινόβγαιναν στον χώρο της Λάρισας, προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους ηχητικές συνομιλίες. Ήθελα να ρωτήσω αν είναι σε γνώση σας εάν υπάρχει κάποια έρευνα από τον ΟΣΕ γι’ αυτή την κατάσταση που, όπως φαίνεται, επικράτησε εκείνες τις πρώτες ώρες. Εάν, σύμφωνα πάντοτε με το δημοσίευμα, υπήρχε μια άτυπη έρευνα που έγινε στον ΟΣΕ, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν ξέρω αν η Κυβέρνηση ή ο ΟΣΕ έχει συνεχίσει αυτή την έρευνα ή αν εσείς γνωρίζετε κάτι παραπάνω.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή θεωρώ ότι απ’ όλα αυτά τα οποία έχουν συζητηθεί τις τελευταίες περίπου δέκα ημέρες, από την προηγούμενη Κυριακή που έχει βγει το συγκεκριμένο δημοσίευμα μέχρι σήμερα, συμφωνούμε όλοι ότι το μόνο ζήτημα το οποίο μένει να ερευνηθεί, κυρίως από τη Δικαιοσύνη, είναι το ζήτημα της διαρροής στοιχείων, πέραν της αρμόδιας αποστολής που πρέπει να γίνεται, σε κάθε περίπτωση, που είναι στη Δικαιοσύνη, που δυστυχώς δεν συνέβη μόνο σε αυτή την υπόθεση και πρέπει κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, η Δικαιοσύνη να ελέγχει γιατί διαρρέουν στοιχεία από μια υπόθεση πριν καλά-καλά προβεί σε κάποια κρίση, είτε προδικαστική είτε δικαστική, η Δικαιοσύνη, είναι αυτό. Νομίζω ότι κάποιο σοβαρό επιχείρημα περί μονταζιέρας, περί οποιουδήποτε δόλου να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη, μετά από όσα έχουμε πει και κυρίως και μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, έχει καταρριφθεί.
Προφανώς, λοιπόν, όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση που κακώς διαρρέουν στοιχεία, πρέπει να δοθούν οι αντίστοιχες απαντήσεις από αυτούς που πρέπει και κυρίως από τη Δικαιοσύνη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει τα πολιτικά κόμματα να μετατρέπονται σε δικαστές και ανακριτές για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Δεν είναι δουλειά δική μας να βγάζουμε αποφάσεις ή να αποδίδουμε κατηγορίες. Δουλειά δική μας είναι να ζητάμε από τη Δικαιοσύνη – όπως και κάνει – να «τρέχει» όλες τις έρευνες και να δίνει απαντήσεις. Να εξετάζει τους μάρτυρες που πρέπει, να συλλέγει τα έγγραφα που απαιτούνται, ούτως ώστε, στο τέλος της ημέρας, να λαβαίνουν οι πολίτες απαντήσεις. Έτσι αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας. Δικαίωμα, προφανώς, του κ. Ανδρουλάκη να κάνει την οποιαδήποτε ενέργεια εκείνος θεωρεί. Εμείς θέλουμε να χυθεί φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης, αλλά, νομίζω, έχει πλέον έχει γίνει ξεκάθαρο, σαφές, ότι δεν υπάρχει καμία έστω και περίπτωση, υπήρχε κάποιος σκοπός, κάποιος δόλος, να παραποιηθούν στοιχεία.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω, κ. Εκπρόσωπε, επιμένουν κυβερνητικά, αλλά και κομματικά στελέχη στις κατηγορίες τους εναντίον του κ. Κασσελάκη, για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία. Και επιπλέον ψέγουν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά για τη στάση που τήρησε σε αυτό το διάστημα. Ποιο είναι το σχόλιό σας, για ακόμη μία φορά γιατί έχετε ερωτηθεί ξανά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ αυτό το οποίο θα σας πω, είναι ότι ο κ. Κασσελάκης άσκησε ένα νόμιμο δικαίωμα που είχε. Δηλαδή, να επιλέξει ως ομογενής να κάνει αυτή τη συγκεκριμένη θητεία, να εξαγοράσει στη συνέχεια. Δεν έχει κάνει ο άνθρωπος κάτι παράνομο. Και νομίζω ότι, με βάση και την ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο Άμυνας, προβλεπόταν, τέλος πάντων, και να συμμετέχει και στην παρέλαση. Η κριτική η οποία ασκείται είναι σε επίπεδο επικοινωνίας. Δηλαδή, ο τρόπος που όλο αυτό επικοινωνήθηκε. Αλλά, θα σας πω και κάτι, επειδή δεν θεωρώ ότι αυτό είναι αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Σας μιλάει ένας άνθρωπος ο οποίος, για σοβαρούς λόγους υγείας, έχει πάρει νόμιμη απαλλαγή από το 2018. Δεν θα τολμούσα ποτέ να παραστήσω ούτε τον μάχιμο ούτε τον «κομάντο», επειδή τρέφουμε όλοι τεράστιο σεβασμό στις Ένοπλες Δυνάμεις και στους ανθρώπους που επέλεξαν να υπηρετήσουν και στις Ειδικές Δυνάμεις. Προφανώς, όλο αυτό είναι ζήτημα του πώς το επικοινωνείς και πώς το εκπέμπεις. Αλλά, επαναλαμβάνω, υπάρχουν πολλά πράγματα με τα οποία μπορούμε να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Κασσελάκη, δεν θεωρώ ότι είναι αυτό αντικείμενο αντιπαράθεσης, ειδικά από τη στιγμή που ακολουθήθηκε πλήρως η προβλεπόμενη κατά τον νόμο διαδικασία.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε πρόσφατα ο κ. Κασσελάκης ότι δεν θεωρεί δεδομένο πως οι ευρωεκλογές θα είναι αδιάβλητες. Σκέφτεστε να πάρετε κάποιο πρόσθετο μέτρο, ούτως ώστε να διασφαλίσετε τη διαδικασία ή αυτά είναι αρκετά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε απαντήσει πολλές φορές σε αυτό. Και απάντησε και η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Ο κ. Κασσελάκης κάθε φορά, ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που θέτουν το οποιοδήποτε θέμα για την εκλογική διαδικασία δεν επιτίθενται ούτε στη Νέα Δημοκρατία ούτε στην Κυβέρνηση. Προσβάλλουν ένα κεκτημένο 50 ετών, το οποίο, μάλιστα, το έχουν διασφαλίσει όλα τα πολιτικά κόμματα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις –όπως έχω πει και σε προηγούμενές μου απαντήσεις– σε πολύ δύσκολα και ταραχώδη χρόνια. Τις εκλογές τις εγγυώνται, τις κάνουν οι δικαστές, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, άνθρωποι που έχουν δώσει όρκο γι’ αυτό ακριβώς το πράγμα και για πολλά άλλα που κάνουν στα καθήκοντά τους.
Θεωρώ ότι, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, είναι δύο όψεις. Είναι η φαιδρή οπτική όλου αυτού, στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας, αλλά είναι εννοείται και η συνειδητή υπονόμευση του Πολιτεύματος. Εμείς τι θα κάνουμε; Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε το παραμικρό σημείο να απειληθεί ένα κεκτημένο. Αλλά καλούμε συνολικά και τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν τον οποιονδήποτε δημόσιο λόγο να μην αφήσουν, να προστατεύσουν αυτό το κεκτημένο. Και το ξαναλέω. Είναι ένα κεκτημένο που το διασφαλίζουν άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το οποιοδήποτε κόμμα και την οποιαδήποτε Κυβέρνηση. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι εγγυώνται για την κάθε κάλπη και για το κάθε αποτέλεσμα.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Θέλω να ρωτήσω εάν υπάρχει πιθανότητα ο Πρωθυπουργός να αποφασίσει το επόμενο διάστημα ανασχηματισμό στην Κυβέρνηση. Αν θα έχουμε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα ανασχηματισμού. Το κάνω σαφές, για να μην υπάρχει και καμία παρερμηνεία.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επανέλθω στο ζήτημα για την πρόταση δυσπιστίας. Από τη μία ο κ. Μητσοτάκης έλεγε στη Βουλή ότι δεν θα συγκυβερνήσει με παράκεντρα, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα δύο από τους πιο στενούς του συνεργάτες, όπως είπαμε και προηγουμένως, πήγαν να συναντήσουν τον εκδότη και επιχειρηματία, κύριο Βαγγέλη Μαρινάκη. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού πήγαν για κοινωνική εκδήλωση, όπως υποστηρίζετε εσείς, ή μίλησαν εκ μέρους του Πρωθυπουργού για την αποκλιμάκωση της έντασης, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του επιχειρηματία; Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Και γιατί αν πήγαν για κοινωνική εκδήλωση αποπέμφθηκαν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε απαντήσει αναλυτικά και πριν από λίγα λεπτά απάντησα συνολικά σε αυτή την ερώτηση. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το κάνουμε ξανά, να προβάλλουμε την ίδια επιχειρηματολογία.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να ρωτήσω συμπληρωματικά σε αυτό και στο προηγούμενο. Εσείς, για να καταλάβουμε, διαψεύδετε τις πληροφορίες της «ΕΣΤΙΑΣ» περί μηνύματος, γιατί δεν ακούσαμε να διαψεύδεται και το δημοσίευμα του «DOCUMENTO» περί τηλεφωνήματος.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Διαψεύδουμε ότι υπήρχε η οποιαδήποτε επικοινωνία, όπως διαψεύστηκε και από την άλλη πλευρά και από τον επιχειρηματία και από δύο…
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και τα δύο δημοσιεύματα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως, διαψεύδουμε ότι υπήρχε η οποιαδήποτε επικοινωνία, ξεκάθαρα και κατηγορηματικά. Και μάλιστα ήταν, νομίζω, στις πρώτες σειρές της ανακοίνωσής μου. Μιλήσαμε για ψεύδη. Δεν επιτεθήκαμε και δεν συνηθίζουμε να επιτιθέμεθα στον οποιονδήποτε κάνει τη δουλειά του. Εμείς απαντάμε όταν θεωρούμε ότι κάτι που γράφεται είναι ψευδές. Αυτό είναι το καθήκον μας.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συμπληρωματικά στη συνάδελφο που ρώτησε προηγουμένως περί ανασχηματισμού. Δηλαδή, επειδή είδαμε δύο στενότατους συνεργάτες, επιμένω, ο Γραμματέας του Πρωθυπουργού και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Παπασταύρου, όλοι οι υπόλοιποι Υπουργοί, με όλα τα υπόλοιπα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ικανοποιημένος ο Πρωθυπουργός; Στέλνουν τα σωστά μηνύματα; Υπάρχει κάποιος που να στέλνει εξίσου λάθος μηνύματα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι, επειδή αυτή είναι μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση, από τις πιο δύσκολες, η πιο υπεύθυνη, γιατί έχει να κάνει με τη διακυβέρνηση του τόπου, οι ατομικές συμπεριφορές είναι κάτι που -το έχει πει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- αξιολογούνται καθημερινά. Από εκεί και πέρα, όμως, η παραγωγή έργου είναι μια διαδικασία που θέλει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αυτό είναι μια αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, το χρονικό διάστημα που ο ίδιος επιλέγει να προβαίνει στις επιμέρους αξιολογήσεις μέσα σε μια τετραετία. Αλλά είναι δεδομένο ότι τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου χαίρουν της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού. Διαχειρίζονται πολύ σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα σε εποχές κρίσιμες, πολλών εισαγόμενων κρίσεων. Ο στόχος είναι να εφαρμοστεί το κυβερνητικό έργο με μεγάλη ακρίβεια και κάποιες φορές ίσως και πιο γρήγορα -όπως η περίπτωση των τριετιών- από ό,τι είχαμε υποσχεθεί, γιατί είναι και αυξημένες οι ανάγκες των πολιτών και αυτό γίνεται. Αλλά, στο τέλος της ημέρας, ο Πρωθυπουργός αξιολογεί. Αλλά, επειδή ρωτήθηκε -και το επαναλαμβάνω και τώρα, για να μην αφήνουμε περιθώρια παρερμηνείας- δεν τίθεται θέμα κάποιου ανασχηματισμού.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Να σας πάω στην υπόθεση με τα e-mails των αποδήμων. Τελικά έχει ζητηθεί η συνδρομή της Ν.Δ. στην έρευνα από την αρχή; Έχουν κληθεί κάποια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, νυν και πρώην, όπως ο κ. Θεοδωρόπουλος ή η κυρία Ασημακοπούλου, η οποία παραμένει Ευρωβουλευτής;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ποιος έχει κληθεί, είτε από τη Δικαιοσύνη, είτε από την αρμόδια Αρχή, αυτό το απαντά ο ίδιος, εφόσον εκλήθη και τι απαντάει συγκεκριμένα. Φαντάζομαι ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση και έχουν κάποια σχέση με αυτή και από τη Δικαιοσύνη και από την αρμόδια Αρχή, θα κληθούν. Νομίζω ότι η κυρία Ασημακοπούλου το έχει πει κιόλας και έχει πει ότι έχει δώσει εξηγήσεις και θα δώσουν τις απαντήσεις τους, ούτως ώστε τα πορίσματα να βγουν μετά από την εξέταση όλων των εμπλεκόμενων προσώπων. Οτιδήποτε, λοιπόν, πρέπει να κάνει η Αρχή και τον οποιονδήποτε πρέπει να ρωτήσει, θα τον ρωτήσει, ούτως ώστε να μην μείνουν σκιές. Όπως απαντάμε σε κάθε υπόθεση, έτσι απαντάμε και σε αυτήν.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ζητά εκλογές, να παραιτηθεί η Κυβέρνηση, να φύγει ησύχως ο κ. Μητσοτάκης. Τι απαντάτε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απαντάμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση έχουν μια νωπή λαϊκή εντολή -δεν είμαστε ούτε στο πρώτο τέταρτο μιας τετραετίας. Μια, μάλιστα, εντολή ανανέωσης της κυβερνητικής θητείας, με ένα πάρα πολύ μεγάλο και τιμητικό ποσοστό που έχει βέβαια και μια πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη. Αυτό νομίζω ότι κανένας δεν το αμφισβητεί. Ο στόχος είναι να εφαρμόσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Δικαίωμα του καθενός είναι να υποβάλλει το οποιοδήποτε αίτημα. Σε αρκετές εβδομάδες, αλλά σε λίγους μήνες, σε δύο μήνες έχουμε μια εθνική κάλπη, όχι εθνικών εκλογών, αλλά με μια πολύ μεγάλη σημασία, όπου θα αποτυπωθούν οι συσχετισμοί. Θα κάνει μια πολύ σημαντική επαναβεβαίωση ο ελληνικός λαός, με πάντοτε τη δική του άποψη κυρίαρχη και ό,τι επιλέξουν οι πολίτες, της πολιτικής σταθερότητας του τόπου και της συνέχισης των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Και νομίζω ότι η Κυβέρνηση αυτή, το απέδειξε και στη Βουλή, έχει και τη στήριξη την ισχυρή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., πέραν της ψήφου της απόρριψης της πρότασης δυσπιστίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε, μάλιστα, πριν από λίγες μέρες που επιβεβαιώθηκε και με τις τοποθετήσεις των βουλευτών, με τον τρόπο που εκείνοι τις έκαναν, τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν και μάλιστα των αρμόδιων Υπουργών, πέραν του ζητήματος της πρότασης δυσπιστίας, για τα χαρτοφυλάκιά τους.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας για τον κ. Δούκα, είπε ότι ο Δήμος της Αθήνας είναι ο πιο ακροαριστερός στην Ελλάδα. Υιοθετεί αυτή τη γραμμή η Κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς αναφέρεστε στο περιστατικό με τον αστυνομικό. Εγώ άκουσα την απάντηση του κ. Δούκα. Θέλω να πιστεύω πραγματικά, καλοπροαίρετα, ότι και ο κ. Δούκας και όπως όλοι μας, συμφωνούμε ότι δεν υιοθετούνται, είναι αδιανόητο να υιοθετούνται χαρακτηρισμοί κατά των αστυνομικών, με τη γνωστή φράση, τέλος πάντων, που ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ακραίες φράσεις, είναι προσβλητικές, συλλήβδην για το αστυνομικό Σώμα. Δεν πιστεύω καθόλου ότι μπορώ να διανοηθώ ότι ο Δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης υιοθετεί αυτή την έκφραση. Έδωσε σαφή απάντηση ότι δεν την υιοθέτησε και εμείς πραγματικά καλοπροαίρετα θέλουμε αυτό να το πιστέψουμε και να πάμε παρακάτω και να μην, εν πάση περιπτώσει, του επιτεθούμε, γιατί έδωσε ο ίδιος εξηγήσεις. Στην πράξη θα κριθούν και οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες. Έχουν μια πολύ νωπή εντολή να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που έχουν υποσχεθεί στους πολίτες και γι΄ αυτό τους εξέλεξαν. Και, όπως και να έχει, ειδικά στο ζήτημα της ασφάλειας, επειδή οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας κάνουν κάτι παραπάνω από το καθήκον τους πολλές φορές και ειδικά στα κέντρα των μεγάλων πόλεων για να είμαστε ασφαλείς, πρέπει να έχουν τον διαρκή και ουσιαστικό σεβασμό όλων μας, της κοινωνίας, που τον έχουν και βέβαια όσων έχουν το οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα.
Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να κάνω μια συμπληρωματική ερώτηση σε αυτό που σας ρώτησε συνάδελφος για την υπόθεση των e-mails. Έχουμε κάποια εξέλιξη, σχετικά με την εσωτερική έρευνα που πραγματοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την υπόθεση αυτή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχουμε κάτι περισσότερο. Εμείς αυτό το οποίο είπαμε, σε αυτά τα οποία προέκυψαν μετά από όσα είπαν οι εμπλεκόμενοι, τα έχουμε πει. Αναλήφθηκαν οι ευθύνες, έγιναν οι παραιτήσεις, οι οποίες έγιναν. Από εκεί και πέρα, προφανώς προέχει η έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής και της Δικαιοσύνης. Εφόσον υπάρχει κάτι περισσότερο, προφανώς θα ενημερωθείτε.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει πρωτοσέλιδο εφημερίδας σήμερα που αναφέρει ότι κόβονται φάρμακα σε καρκινοπαθείς και ήθελα να σας ρωτήσω αν ισχύει κάτι τέτοιο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησε ο υπουργός Υγείας, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν κόβονται φάρμακα, ό,τι πρέπει να γράφεται, θα γράφεται», σας διαβάζω τι λέει, «και ό,τι πρέπει να δίνεται, θα δίνεται, άρα σε κανέναν ασθενή που πρέπει να πάρει ένα φάρμακο δεν το κόβουμε». Ανέφερε ο υπουργός ότι «η Ένωση των Ογκολόγων, επισήμως, μας είπε ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε τα Ογκολογικά Συμβούλια, γιατί θεωρούν ότι πολλά φάρμακα που γράφονται, δεν θα έπρεπε να γράφονται. Το ότι η Ένωση Ογκολόγων έχει ζητήσει να ενεργοποιήσουμε τα Ογκολογικά Συμβούλια, δηλαδή να ελέγχεται εάν καλώς γράφεται ή όχι ένα φάρμακο, σημαίνει ότι εμείς οι πολιτικοί ή ο υπουργός, εν προκειμένω, κόβει τα φάρμακα;» Αυτή είναι η δήλωσή του και ξεκάθαρα είπε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα και ξέρετε, επειδή μιλάμε για ανθρώπους που εξαρτάται η πορεία της υγείας τους ή η επιβίωσή τους από μια τέτοια αγωγή, δεν είναι καλό να λέγονται πράγματα, τα οποία διαψεύδονται από τα πιο επίσημα χείλη, η πραγματικότητα τα διαψεύδει. Δημιουργούνται αγωνίες που δεν μπορεί κανείς να τις καταλάβει, αν δεν το έχει ζήσει, ή αν δεν είναι ένας άνθρωπος στο σπίτι του που παίρνει μία σοβαρή αγωγή. Και νομίζω ότι είναι καλό πριν βγει ένας πομπώδης τίτλος, ή κάτι το οποίο λέει «τέλος τα φάρμακα» ή «κόβονται φάρμακα», να κάνει μία διασταύρωση, γιατί οι άνθρωποι αυτοί ανησυχούν. Τους διαβεβαιώνω, λοιπόν, από τη δήλωση και του υπουργού ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα να κοπεί το οποιοδήποτε φάρμακο.
Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω, αν μπορείτε, να μου κάνετε μία διευκρίνιση από την ομιλία του Πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή και μάλιστα, ήταν στην αρχή. Απευθυνόμενος προς τους συγγενείς των θυμάτων, ο Πρωθυπουργός είπε: «Έχοντας βιώσει την αδικία της απώλειας μπορούν ακόμα και να αδικούν την Πολιτεία, αναζητώντας ευθύνες και ενόχους, κάποιες στιγμές ενδεχομένως και στα τυφλά». Ποια είναι η αδικία που υφίσταται η Πολιτεία από τους συγγενείς ή και τους επιζήσαντες του δυστυχήματος;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε μία ομιλία, που όπως έχει καθήκον και το είδαμε και στην πράξη και σε όσα είπε, κυρίως απευθυνόταν στους συγγενείς με απόλυτο σεβασμό και λέγοντας ότι έχουν τον πλήρη σεβασμό και του ιδίου και όλης της Κυβέρνησης. Και σε όλη μας την πορεία και σε όλη μας τη στάση, ακόμα και φράσεις που επίτηδες, παραπλανητικά, η αντιπολίτευση προσπάθησε να χρησιμοποιήσει, δήθεν ότι στρέφονταν κατά των συγγενών, ενώ δεν στρέφονταν κατά των συγγενών. Όλο αυτό νομίζω ότι δημιούργησε και ψευδείς εντυπώσεις. Αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί με τον πόνο τους, με την οργή τους δικαιολογείται να απευθύνουν κατηγορίες, να θεωρούν τον οποιοδήποτε ένοχο, προφανώς, διά των συνηγόρων τους, στη Δικαιοσύνη να υποβάλουν αιτήματα, να θεωρούν ότι ο οποιοσδήποτε πρέπει κριθεί για οτιδήποτε. Αυτό είναι ένα ζήτημα απολύτως σεβαστό, προβλέπεται προφανώς και από το Δίκαιό μας. Οι άνθρωποι αυτοί εκπροσωπούν τα θύματα, τους συγγενείς τους, δια των συνηγόρων τους. Το να παριστάνουν, όμως, τους δικαστές τα πολιτικά κόμματα ή οι πολιτικές δυνάμεις αυτό είναι και εκτός οποιασδήποτε δεοντολογίας και μόνο κακό κάνει στη δικαστική έρευνα. Και το είπα και σε μία πρόσφατη συνέντευξή μου, είναι μία τακτική η οποία είναι πολύ επικίνδυνη, πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης έβαζαν τεχνητά ως δήθεν, ως ασπίδα τους ανθρώπους αυτούς, για να μπορούν ν’ απευθύνουν συκοφαντίες και κατηγορίες στην κυβέρνηση ή σε οποιονδήποτε πολιτικό. Ας αφήσουμε εκτός αντιπαράθεσης τους ανθρώπους αυτούς, ας μην τους εργαλειοποιούμε, ας μην τους χρησιμοποιούμε. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν την αλήθεια. Θέλουν δικαιοσύνη. Όλοι δικαιοσύνη θέλουμε. Όλοι οι πολίτες δικαιοσύνη θέλουμε, πιστέψτε με. Δεν χρειάζεται να είναι αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό είπε ο Πρωθυπουργός και το είπε πολλές φορές.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή όμως αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν, παίρνουν μέρος στο δημόσιο διάλογο και μόλις χθες ζήτησαν την αποπομπή, την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση τι απαντά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ξεκάθαρα στους πολιτικούς που χρησιμοποιούν μια τέτοια θεωρία. Δεν αναφέρθηκε στους συγγενείς των θυμάτων. Αν βάλετε και δείτε το ηχητικό, αν δείτε το video, θα καταλάβετε ότι αυτό ήταν μία παρανόηση. Θεωρώ ότι ήταν τεχνητή από την αντιπολίτευση, είναι αυτό που σας έλεγα πριν, αλλά ουδέποτε ο υπουργός Δικαιοσύνης επετέθη στους συγγενείς. Αλίμονο αν το κάναμε ποτέ αυτό. Θα ήταν ντροπιαστικό να το έκανε ο οποιοσδήποτε, δεν το έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο υπουργός μίλησε για τους πολιτικούς, τις πολιτικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν διάφορες θεωρίες για να δημιουργήσουν εντυπώσεις ενδεχομένως και στους συγγενείς των θυμάτων. Απάντησε και ο υπουργός, απαντάμε κι εμείς και νομίζω ότι αυτό είναι ξεκάθαρο.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να ρωτήσω κάτι συμπληρωματικό όσον αφορά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν έγινε. Επειδή στις αρχές Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός είχε πει πως «εφόσον προσκληθούμε, θ’ ανταποκριθούμε». Τελικά, λάβαμε πρόσκληση ή δεν λάβαμε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα στην προηγούμενη, νομίζω, ενημέρωση ότι αν και δεν συνηθίζετο να παρευρίσκεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός σ’ αυτήν την ετήσια εκδήλωση, για την εθνική μας επέτειο, επειδή φέτος ήθελε να πάει, έγινε προσπάθεια να συνδυαστούν οι ημερομηνίες. Όμως, επειδή ήταν από πριν ανακοινωμένο το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που είναι για τα 50 χρόνια και είναι μια σημαντική ομιλία για τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή, δεν μπορούσε χρονικά να συνδυάσει και τα δύο αυτά γεγονότα. Γι’ αυτό και δεν κατέστη εφικτό ούτε φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, να πάει. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έχει συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν και νομίζω ότι αυτό είναι, και έχει να κάνει σας είπα, μόνο με το θέμα του αν γινόταν να συνδυαστούν όλα αυτά στο πρόγραμμα. Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό.
Ευχαριστώ πολύ.