Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι,

Η αριθμητική επίδοση των χειρουργείων στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2024, διενεργήθηκαν περίπου 175.000 χειρουργικές επεμβάσεις, ένας αριθμός που όχι μόνο επαναφέρει τα προηγούμενα στάνταρ, αλλά τα ξεπερνά σημαντικά σε σχέση με το έτος 2019.

Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ο εκσυγχρονισμός του είναι κυρίαρχη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Προχωρούν 6.500 προσλήψεις μέσα στο 2024, αυξήθηκαν ήδη οι απολαβές των γιατρών του ΕΣΥ και οι αποζημιώσεις των εφημεριών τους, και υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ανακαινίσεις σε 80 νοσοκομεία και 156 κέντρων υγείας όπως είχαμε δεσμευθεί στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του 2023.

——

Η ανακοίνωση της Eurostat για τον πληθωρισμό κατά τον μήνα Μάιο επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα για την ανάσχεση του πληθωρισμού που έλαβε και εφάρμοσε η Ελληνική Κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει της συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας, ήδη έχουν σταδιακά αρχίσει να αποδίδουν.

Η ακρίβεια είναι πράγματι το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλα τα νοικοκυριά και γι’ αυτό έχουμε κάνει μια σειρά παρεμβάσεων στην αγορά και την εφοδιαστική αλυσίδα προκειμένου να μετριάσουμε τις συνέπειές της.

Ο πληθωρισμός στη χώρα μας κατέγραψε μια σημαντική πτώση από το 3,2% του Απριλίου, στο 2,3% του Μαΐου και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η Ελλάδα έχει τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι αντίθετα, στην ευρωζώνη ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε από 2,4% τον Απρίλιο στο 2,6% τον Μάιο.

Πτώση καταγράφει και ο πληθωρισμός τροφίμων ο οποίος αφορά άμεσα τα νοικοκυριά. Όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στην Ελλάδα μειώνεται από το 4,8% στο 2,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, από τον Ιούλιο του 2021.

Έχουμε πει πολλές φορές πως τα θετικά νέα για την οικονομία της χώρας, θέλουμε να μεταφράζονται σε μέτρα που θα βελτιώσουν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών.

Και σε αυτή μας τη δέσμευση θα μείνουμε προσηλωμένοι, με στόχο ως το τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950€ και ο μέσος μισθός στα 1500€.

——

Ξεπέρασε τις 150.000 ο αριθμός των επιστολικών ψήφων που έχουν ήδη παραληφθεί από το κέντρο διαλογής στο Περιστέρι, με το ποσοστό της ενσωμάτωσης να έχει ξεπεράσει συνολικά το 70%.

Οι εντός επικράτειας εκλογείς που επέλεξαν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο μπορούν έως και σήμερα να επισκεφθούν κάποιο κατάστημα των συμβεβλημένων εταιρειών ταχυμεταφοράς και να ταχυδρομήσουν το ψηφοδέλτιό τους διασφαλίζοντας εγγυημένη παράδοση.

Οι εταιρείες θα συνεχίσουν να παραλαμβάνουν σφραγισμένα ψηφοδέλτια και τις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εγγυηθούν την έγκαιρη παράδοσή τους.

—–

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε, παρουσία δικαστικού λειτουργού, αστυνομική επιχείρηση σε ισόγειο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη ο οποίος τελούσε υπό κατάληψη από την 8 Νοεμβρίου 2023.

Είναι μια ακόμα επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης σε συνέχεια όσων έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στην Νομική Σχολή Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και σε Πανεπιστήμια της Αττικής.

Οι χώροι των Πανεπιστημίων παραδόθηκαν εκεί που ανήκουν, στους φοιτητές και τους καθηγητές.

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως η τήρηση του νόμου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να επεμβαίνουμε όπου υπάρχουν παράνομες πράξεις.

Τα Πανεπιστήμια αποτελούν χώρους κοινωνικοποίησης, μάθησης και προόδου για τους φοιτητές. Όχι χώρους επαναστατικής γυμναστικής και καταφύγια για δράστες έκνομων ενεργειών.

——

Ξεκίνησε χθες η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο «Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων-Ανέργων περιόδου 2024-2025» της ΔΥΠΑ.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2024 και θα αφορά σε 300.000 επιταγές, με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 43% από πέρυσι, ενώ συνολικά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία 5ετία.

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον Αύγουστο, αντίστοιχα αυξημένες κατά 20% είναι οι επιδοτήσεις και για τις περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Σημειώνουμε ότι η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας εκτός των Σποράδων.

Το πρόγραμμα προβλέπει ειδική μοριοδότηση για μονογονεϊκές οικογένειες και για άτομα με αναπηρία καθώς και αυξημένη μοριοδότηση για δικαιούχους με χαμηλότερο εισόδημα.

Επίσης, για τα άτομα με αναπηρία προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής κάθε χρόνο, δικαίωμα συνοδού και μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ δεν τους επιβάλλεται κύρωση αν δεν κάνουν χρήση των επιταγών τους.

Για τους γονείς, προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για κάθε ανήλικο παιδί.

Συνολικά, τον Μάιο ενεργοποιήθηκαν 23.195 επιταγές κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ σε τουριστικά καταλύματα της χώρας.

—–

Συνεχίζεται με μεγάλη ανταπόκριση η συμμετοχή στη νέα δωρεάν εφαρμογή και πλατφόρμα JOBmatch της ΔΥΠΑ για την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά σε συναφείς αντίστοιχες ειδικότητες, με συνολικά περισσότερες από 11.400 εγγραφές.

Στις τρεις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της, έχουν ήδη εγγραφεί 1.793 επιχειρήσεις και 9.622 πολίτες, 4.440, δηλαδή 46%, εκ των οποίων είναι άνεργοι, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 12.300 αντιστοιχίσεις ανάμεσα σε επιχειρήσεις και υποψηφίους και έχουν ολοκληρωθεί 4.127 συνεντεύξεις χωρίς καμία διαμεσολάβηση.

Συνεχίζουμε σταθερά τις στοχευμένες κινήσεις για την αύξηση των θέσεων εργασίας με στόχο να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η ανεργία έχει μειωθεί από το 17,4% σε σχεδόν 10% τα τελευταία χρόνια ενώ η μείωση είναι σημαντική και στις γυναίκες και τους νέους, δύο δείκτες που στο παρελθόν δυστυχώς ήταν αυξημένοι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά μετά το 2011 ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας είναι κάτω από 900.000 χιλιάδες.

—-

Παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ο τρίτος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» προϋπολογισμού 33 εκατ. ευρώ για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, τρικύκλων και ποδηλάτων από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Το Υπουργείο έχει καταβάλει την επιδότηση σε 7.772 δικαιούχους, με το ποσό πλέον των 26,1 εκατ. ευρώ, για αγορά ηλεκτρικού οχήματος. Προγραμματίζεται, στις 5 Ιουνίου, η πληρωμή επιπλέον 478 αιτήσεων, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.

Κύριο χαρακτηριστικό του νέου Προγράμματος είναι η εισαγωγή αυξημένης ανώτατης επιδότησης για φυσικά πρόσωπα, στις 9.000 ευρώ, η οποία αν συνδυαστεί και με την αύξηση της επιδότησης για απόσυρση παλαιού οχήματος, η οποία είναι 2.000 ευρώ, το συνολικό ποσό φτάνει τις 11.000 ευρώ.

Η επιδότηση προσαυξάνεται για συμπολίτες μας με αναπηρία, πολύτεκνους, καθώς και νέους έως 29 ετών.

Αύριο, Τετάρτη 5 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Θεσσαλονίκη, στην Προβλήτα 1 στο Λιμάνι της πόλης.

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, θα μεταβεί στην Γαλλία, όπου θα παρευρεθεί στην Διεθνή Επετειακή Τελετή για την συμπλήρωση 80 ετών από την απόβαση στην Νορμανδία.

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική ομιλία του στην Πλατεία Συντάγματος.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Καλησπέρα, κ. Εκπρόσωπε. Γιατί η Κυβέρνηση θεωρεί επιλήψιμο ή έστω λειψό το Πόθεν Έσχες που κατέθεσε χτες ο κ. Κασσελάκης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, ξεκινάμε από αυτό, ότι αυτό το οποίο κατέθεσε, τέλος πάντων, έδειξε, σε μια ομιλία του και έστειλε στη συνέχεια με mails σε δημοσιογράφους και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως είπε ο κ. Κασσελάκης, δεν είναι Πόθεν Έσχες. Δεν είναι δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Και τυχαίνει και όσοι έχουμε τη σχετική υποχρέωση εκ του νόμου να γνωρίζουμε και περισσότερο ότι είναι μια διαδικασία, η οποία απαιτεί συγκεκριμένα στοιχεία, δικαιολογητικά, τεκμηρίωση, η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη, ορίζεται από τον νόμο, την ακολουθούν όλοι όσοι είναι υπόχρεοι και δεν έχει καμία σχέση με το μονοσέλιδο Excel, το οποίο επέδειξε μετά από πολλές παλινωδίες, τις οποίες ο ίδιος επέλεξε να ακολουθήσει ως τακτική ο κ. Κασσελάκης. Κάνοντας, μάλιστα, ο ίδιος -με την στρατηγική που ακολούθησε- ζήτημα συζήτησης την τελευταία προεκλογική εβδομάδα των ευρωεκλογών, το ζήτημα του Πόθεν Έσχες. Παράδειγμα, όταν αναφέρεσαι σε δάνεια πρέπει να εξηγείς τι είναι αυτά τα δάνεια, να έχεις σχετικά στοιχεία για τα δάνεια αυτά: είναι στεγαστικά, είναι επιχειρηματικά; Όταν αναφέρεσαι σε έσοδα πρέπει να αναφέρεις τι έσοδα είναι αυτά. Είναι από τόκους; Δεν προκύπτει αυτό από τις καταθέσεις του. Αυτό ισχύει για όλους, έτσι; Είναι από επιχειρηματική δραστηριότητα και πόση είναι η συμμετοχή στην Α ή στην Β εταιρεία, το κεφάλαιο, δηλαδή, που έχει ο έχων την υποχρέωση να τα πει όλα αυτά, σε σχέση με τα κέρδη; Συγκρίνεται, δηλαδή, ένα κεφάλαιο με κέρδη. Όταν αναφέρεσαι σε διάφορα στοιχεία, τα οποία, μάλιστα, έχουν και μια προέκταση δανεισμού, πρέπει αυτά να τα τεκμηριώνεις αναλυτικά. Άρα, το ξεκαθαρίζουμε αυτό, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση: Αυτό δεν ήταν Πόθεν Έσχες, δεν ήταν δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Ήταν, εν πάση περιπτώσει, ένα μονοσέλιδο Excel στο πλαίσιο ενός προεκλογικού σόου. Ακόμη, όμως, και από αυτό, το οποίο επελέγη να δοθεί λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, ενώ μπορούσε να γίνει και νωρίτερα, έχουμε μία διαπίστωση, νομίζω, την οποία κανείς δεν αμφισβητεί, ότι υπάρχει μια παραβίαση της νομοθεσίας. Έπρεπε να έχει αποχωρήσει από οποιανδήποτε αλλοδαπή εταιρεία ως αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και -κατά δήλωση του πλέον- από 31/12/23, τουλάχιστον, παρέμενε σε αλλοδαπή εταιρεία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που, προφανώς, θα απασχολήσει τη Δικαιοσύνη, όχι εμάς. Αλλά το σημειώνουμε γιατί δεν συμβαίνει καθημερινά αυτό το πράγμα. Και, βέβαια, αυτό το οποίο προκύπτει από μία απλή ανάγνωση αυτής της σελίδας, χωρίς να είμαστε λογιστές, αλλά νομίζω κάθε πολίτης που το είδε, ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα. Αν κάτσει κανείς και βάλει κάτω τις δανειακές υποχρεώσεις, τις καταθέσεις, αλλά ακόμη και τα επενδυτικά προϊόντα και σκεφτεί ότι ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης έχει πει ότι εγώ δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψω στη ζωή μου ποτέ ξανά με βάση τα λεφτά τα οποία έχω και δει τον βίο που διάγει ο κ. Κασσελάκης με ελικόπτερα, μετακινήσεις, -ο οποίος βίος δεν ποινικοποιείται, δεν κατηγορείται κάποιος για τη ζωή που κάνει, δεν είναι αυτό αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης- αλλά αν συνυπολογίσει όσα ο ίδιος είπε ότι έχει και τις δανειακές υποχρεώσεις που παράλληλα έχει, η αλήθεια είναι ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Αλλά, αυτό είναι κάτι που, προφανώς, θα το απαντήσει ο ίδιος. Δεν είναι, επαναλαμβάνω, δική μας δουλειά ούτε να το ελέγξουμε, ούτε να το αξιολογήσουμε, αλλά να το επισημαίνουμε. Και, μάλιστα, θεωρούμε κιόλας ότι δεν είναι και το κύριο θέμα, το οποίο απασχολεί τους πολίτες ενόψει της τελευταίας εβδομάδας των ευρωεκλογών. Όλα αυτά καλό είναι κάποια στιγμή να εξηγηθούν και, σίγουρα, αυτοί οι οποίοι θα τα αξιολογήσουν -γιατί μπερδεύονται λίγο στον ΣΥΡΙΖΑ- είναι η αρμόδια επιτροπή Πόθεν Έσχες. Και επειδή αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση, στην οποία έχουν περιέλθει, προσπαθούν να κάνουν έναν παιδικό -με την έννοια του παιδαριώδους για την ακρίβεια- αντιπερισπασμού, βάζοντας ζητήματα λυμένα και από τη Δικαιοσύνη και από τις αρμόδιες επιτροπές σχετικά με τον Πρωθυπουργό. Εντάξει, αυτό νομίζω ότι είναι αυτό που λέμε: Δεν υπάρχει δράκος στο συγκεκριμένο παραμύθι, δεν τους πιστεύουν ούτε οι πιο φανατικοί τους, όσοι -τέλος πάντων- βρίσκονται στις ομιλίες τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, καταθέτει κατά τον νόμο -όχι με mail και ομιλίες- Πόθεν Έσχες, δήλωση περιουσιακής κατάστασης, είκοσι χρόνια τώρα. Το οποίο ελέγχεται εξονυχιστικά, όπως και για τους υπόλοιπους αρχηγούς, βουλευτές, Υπουργούς, Υφυπουργούς, οποιονδήποτε έχει υποχρέωση από τον νόμο. Ελέγχεται και επί των ημερών πολλών διαφορετικών κυβερνήσεων. Έχει ελεγχθεί και επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, ασχέτως αν είναι μια ανεξάρτητη επιτροπή, το επισημαίνω αυτό, του ΠΑΣΟΚ, κυβερνήσεις της Ν.Δ., δεν έχει βρεθεί το παραμικρό, δεν έχει ποτέ ειπωθεί κάτι. Ανασύρουν παλιές θεωρίες συνομωσίας, συκοφαντικά δημοσιεύματα, υποθέσεις οι οποίες όλες έχουν λυθεί από τις αρμόδιες αρχές. Φέρνουν πίσω ιστορίες προ πενταετίας, επταετίας, δεκαετίας. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε τη δύσκολη θέση, στην οποία έχουν περιέλθει. Και κάτι τελευταίο, επειδή το λένε συνέχεια, βέβαια το πάνε 40, 42, 39 ακίνητα, σας το έχω πει ξανά, αλλά τώρα επειδή είναι στην επικαιρότητα, τους καλώ να μας υποδείξουν -το ξαναλέω- ποια είναι τα 39 ή 40 ή 42 ακίνητα του Πρωθυπουργού -αλλάζουν μέρα με τη μέρα- για να τα ξέρει και ο ίδιος, γιατί όχι 40 δεν έχει, ούτε τέσσερα δεν έχει. Και, μάλιστα, αυτή η πολιτική τακτική να μετατρέπουν αγροτεμάχια ή εκτάσεις σε ακίνητα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι θα απέδιδε πριν τα χρόνια που κυβέρνησαν, που όλοι κατάλαβαν την έμφυτη τάση που έχουν στην πολιτική εξαπάτηση, αλλά πλέον επειδή ο κόσμος θέλει στοιχεία, τα στοιχεία αυτά δεν υπάρχουν. Ας σταματήσουν, λοιπόν, αυτό το παραμύθι. Υποτιμάει τη νοημοσύνη των πολιτών ή, εν πάση περιπτώσει, αν γνωρίζουν ότι υπάρχουν ακίνητα -γιατί το διαβάζει κανείς στο Πόθεν Έσχες, αυτά είναι κατατεθειμένα, έτσι;- τα οποία τα αγνοούμε, ας μας τα πούνε για να δούμε αν υπάρχουν κι ακίνητα, τα οποία δεν τα ξέρει ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αυτά είναι γελοίες στρατηγικές, γελοίες τακτικές και, βέβαια, δεν απαντούν σε κανένα από τα ερωτήματα των πολιτών ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη στιγμή που είπατε ότι ο κ. Κασσελάκης παραβιάζει τη νομοθεσία, πώς του επιτρέπεται η συμμετοχή στις εκλογές; Δεν έχουν ενεργοποιηθεί μηχανισμοί; Μέχρι πότε αυτός ο άνθρωπος πρέπει να υποβάλλει δήλωση αναλυτική, για να ξέρουν οι πολίτες το τι έχει και τι δεν έχει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ μπερδεύουμε δύο πράγματα. Το ένα είναι μέχρι πότε πρέπει να υποβάλλει αρχική δήλωση, γιατί κάνουν αυτό τον αντιπερισπασμό με τον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός αρχική δήλωση υπέβαλλε το 2004 για το 2004. Όλοι, δηλαδή, όταν ξεκινάμε να έχουμε σχετική υποχρέωση, έχουμε ένα χρονικό διάστημα να υποβάλλουμε αρχική δήλωση. Πράγματι, έχει δοθεί παράταση, αλλά ο ίδιος είχε πει, για να παίζουμε με ίσα όπλα, ότι τη δική του αρχική δήλωση θα την υποβάλλει προεκλογικά. Υπέβαλλε ένα μονοσέλιδο Excel. Αυτό είναι ένα ζήτημα του νόμου. Ένα άλλο ζήτημα του νόμου είναι αν επιτρέπεται -που δεν επιτρέπεται με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2016- να συμμετέχει σε αλλοδαπές εταιρείες. Είχε υποχρέωση, λοιπόν, να φύγει άμεσα ή, τουλάχιστον εντός ευλόγου -μέχρι δύο μήνες- χρονικού διαστήματος. Άμεση είναι αυτή η υποχρέωση. Αν σκεφτείτε πότε εξελέγη ο κ. Κασσελάκης, 23 Σεπτεμβρίου του 2023, και πότε δηλώνει ότι παρέμενε, τουλάχιστον μέχρι τότε, γιατί δεν ξέρουμε αν είναι και μετά τις 31/12, σημαίνει ότι έχει παραβιαστεί η νομοθεσία. Τώρα, από εκεί και πέρα, το ποιες διαδικασίες θα κινηθούν από τη Δικαιοσύνη, είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να τις προχωρήσει. Δεν είναι δουλειά της Κυβέρνησης, ούτε θα υποδείξουμε εμείς στη Δικαιοσύνη τι θα κάνει, ασχέτως αν αυτό αφορά έναν πολιτικό μας αντίπαλο. Δεν είναι αυτή η επιδίωξή μας, να σας πω την αλήθεια, αλλά είναι ένας κοινός τόπος, μια δημόσια παραδοχή. Αλλά, αυτό δεν έχει να κάνει με την εκλογική διαδικασία. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία είναι άλλες, να μην τα συγχέουμε και να μην δημιουργούμε εντυπώσεις που δεν υπάρχουν.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Πάντως, ο κ. Κασσελάκης επικαλέστηκε για το χαρτί που έδωσε χθες, γι΄ αυτό το μονοσέλιδο excel που λέτε, ότι είναι κλειστή η πλατφόρμα «πόθεν έσχες». Έχει δοθεί μια αναβολή, μια παράταση. Για ποιο λόγο, όμως, δόθηκε εξάμηνη παράταση, δίνοντας έτσι ουσιαστικά την ευκαιρία στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην καταθέσει και τυπικά κανονικά το «πόθεν έσχες» πριν από τις ευρωεκλογές. Επίσης, δεν έχετε απαντήσει σε όσα κατηγορεί τη Ν.Δ., σχετικά με την καμπάνια την διαφημιστική της και τη διαδικτυακή.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάνω στο πρώτο και ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να απαντήσω και στο δεύτερο, στους άλλους δράκους που εφηύραν για να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα μετά τη χθεσινή ομιλία-κατάθεση μονοσέλιδου excel. Όταν ο κ. Κασσελάκης ρωτήθηκε για το «πόθεν έσχες» και είπε «θα το δώσω πριν από τις ευρωεκλογές», ήξερε για την παράταση. Και είπε ότι, παρά την παράταση, εγώ θα το δώσω πριν τις ευρωεκλογές. Δεν το είπαμε εμείς αυτό, το είπε ο κ. Κασσελάκης. Και να ξέρετε ότι κανείς δεν θα επανέφερε αυτή τη συζήτηση πρώτον, αν ο ίδιος απλά είχε δώσει τα στοιχεία που έκρινε ο ίδιος ότι πρέπει να δώσει. Δεν του απαγορεύει κανείς να τα καταθέσει, πρώτον. Και δεύτερον, αν ο ίδιος δεν έβγαινε με απίστευτη, πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά, αλαζονεία, να λέει πόσο επιτυχημένος είναι,  -ούτε αυτό ποινικοποιείται-  πόσο δεν έχει ανάγκη να ξαναδουλέψει, γιατί έχει βγάλει τόσα λεφτά για να ζήσει, να χρησιμοποιεί, μάλιστα, ως προτέρημά του ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει δουλέψει, λες και είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει δουλέψει, αλλά να μην ξέρουμε τι σημαίνει αυτό το οποίο αναλύει. Και ταυτόχρονα -και εδώ είναι το κρίσιμο- να κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους για ζητήματα για τα οποία έχουν ελεγχθεί όλοι. Δηλαδή, είχαμε έναν άνθρωπο, ο οποίος γυρνούσε όλη την Ελλάδα και συκοφαντούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους για προσωπικά ζητήματα -αναφέρομαι σε ζητήματα «πόθεν έσχες», οικονομικής φύσεως για ακίνητα που δεν έχουν- αλλά ο ίδιος δεν μας είχε πει την πραγματικότητα. Αυτό, λοιπόν, το οποίο δεσμεύτηκε να το κάνει πριν τις ευρωεκλογές, δεν το έκανε ως «πόθεν έσχες», το έκανε ως μονοσέλιδο excel. Γέννησε τα ερωτήματα, τα οποία γέννησε. Εμείς δεν χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο. Το excel μιλά από μόνο του.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Και το δεύτερο ερώτημα για την καμπάνια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Λέμε δύο πράγματα, για τη διαδικτυακή καμπάνια και για τον κ. Γκρίνμπεργκ. Ας το απαντήσουμε, λοιπόν, και αυτό ξανά. Η διαδικτυακή καμπάνια γίνεται με βάση τα κονδύλια που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Κάθε κόμμα έχει συγκεκριμένο ποσό το οποίο δαπανά, με συγκεκριμένες διαδικασίες που δηλώνει. Όλα όσα δαπανά η Ν.Δ., φαντάζομαι και τα υπόλοιπα κόμματα, είναι πλήρως δηλωμένα με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες. Το γεγονός ότι επιλέγει η Ν.Δ. να μην γεμίζει αφίσες όλη την Ελλάδα, παραβιάζοντας τον νόμο -και εδώ είναι και η ευθύνη των περιφερειαρχών που έχουν την αρμοδιότητα σε όλη την Ελλάδα να επιβάλλουν τον νόμο και ευτυχώς γίνεται αυτό στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων- δεν σημαίνει ότι φταίει η Ν.Δ.. Η Ν.Δ., το 2024, τα χρήματα που της αναλογούν, παράλληλα με την πληρωμή των υποχρεώσεών της, με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος και δημόσιες αναρτήσεις των εξόδων, ακολουθεί μια διαδικτυακή καμπάνια, που εν μέρει κάνουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Ούτε τυπώνει πολλές αφίσες, ούτε γεμίζει τους δρόμους, ούτε φτιάχνει μεγάλα πανό. Αυτό είναι κάτι το οποίο συνέβη και στις προηγούμενες εκλογές. Και είναι μια στρατηγική, μια τακτική επικοινωνιακή που είναι επιλογή του κάθε κόμματος. Άλλα κόμματα τυπώνουν αφίσες, γεμίζουν αφίσες όλη την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, όλη την Ελλάδα, με τα πρόσωπα των προέδρων τους. Δυστυχώς, δεν είναι ένα και δύο. Προέρχονται κυρίως από έναν πολιτικό χώρο, της Αριστεράς και της Προόδου και του «Περιβάλλοντος». Άλλο ένα σημείο υποκρισίας. Δεν τους κατηγορήσαμε εμείς, πέραν της παραβίασης του νόμου, γιατί προτιμούν την α΄ ή τη β΄ επικοινωνιακή στρατηγική. Αν υπάρχει κάτι μεμπτό, το οποίο προφανώς δεν υπάρχει, να έρθουν να μας το πουν. Αλλά το ότι επιλέγει η Ν.Δ. τη διαφημιστική της δαπάνη να την κατανέμει σε διαδικτυακή καμπάνια για την ενημέρωση των πολιτών και για το πρόγραμμά της, δεν θα πάρουμε την άδεια του ΣΥΡΙΖΑ γι΄ αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια άλλη ή εν μέρει μια άλλη στρατηγική. Δεν τους κατηγορήσαμε. Αλλά αυτό που τους λέμε είναι να μην μολύνουν τις πόλεις με τις αφίσες τους. Να μην μας γυρίζουν πίσω στο 1990 και στο 1980. Κάποτε ήταν το μέσο διάδοσης των προγραμμάτων και των ιδεών οι αφίσες. Τώρα, είναι κάτι το οποίο μολύνει το περιβάλλον.

Τώρα, για τον κ. Γκρίνμπεργκ. Ο κ. Γκρίνμπεργκ, όπως και όποιος, τέλος πάντων, έχει έναν ρόλο επικοινωνιακό, πληρώνεται με σύμβαση, η οποία είναι κατατεθειμένη, είναι υπογεγραμμένη και από τη Ν.Δ. και από τον ίδιο, με συγκεκριμένη αμοιβή, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, όπως συνέβη και στις προηγούμενες εκλογές. Έχω απαντήσει ξανά ότι δεν είμαι εγώ ο Εκπρόσωπος της Ν.Δ. για να σας πω, αλλά προφανώς ενημερώθηκα, γιατί και εγώ εκεί ανήκω και είναι και μια καραμέλα, η οποία είναι αστεία. Δηλαδή, για να καταλάβω κιόλας και πού θέλει να το πάει η Αντιπολίτευση. Ένας άνθρωπος ο οποίος ασχολείται με την επικοινωνία και τη στρατηγική, με μια μεγάλη εμπειρία, ο οποίος δουλεύει προφανώς με συμβάσεις, με συγκεκριμένα συμβόλαια και με τιμολόγια, τα οποία κόβει μηνιαίως, με τους εντολείς τους οποίους έχει, τι θα έκανε ακριβώς; Θα δούλευε δωρεάν, θα δούλευε παράτυπα, θα δούλευε παράνομα; Δηλαδή, ήρθε στην Ελλάδα ο κ. Γκρίνμπεργκ να παρανομήσει. Αυτό λένε. Δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλουν να πουν. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το αντεπιχείρημα σε κάτι, το οποίο είναι απτό, χειροπιαστό, είναι ποιον επιλέγει ένα κόμμα να χρησιμοποιήσει για να τον συμβουλεύσει για κάποια ζητήματα επικοινωνίας ή ποια είναι η επικοινωνιακή στρατηγική, τη στιγμή που όλα τα δημοσιεύει, τα αναρτά και ακολουθεί τη νόμιμη διαδικασία. Εγώ απελπισία το ονομάζω και σταματάω εδώ.

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέποντας χθες την περιουσιακή κατάσταση του κ. Κασσελάκη, εγώ διαπιστώνω ότι δεν έχει έμμισθη σχέση από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως Πρόεδρος, άρα δεν έχει αμοιβή, εκτός κι αν το έχει παραλείψει και το προσθέσει στη συνέχεια. Άρα, δεν προκύπτει φόρος για τον ίδιον και φυσικά δεν έχει και εισφορές στο Σύστημα Υγείας. Και το ερώτημα προς εσάς είναι: Εγώ και ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να ζητάει δύο μήνες και τρεις μήνες από τον εργοδότη του να δουλεύει άμισθος; Αυτό είναι το ερώτημα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, είναι κάτι το οποίο το έχει δηλώσει ο ίδιος ότι δεν πληρώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που δεν είναι παράλληλα και βουλευτής, δεν έχει και βουλευτική αποζημίωση. Αλλά αυτό είναι δικαίωμά του το πώς, αν και εφόσον ο Πρόεδρος έχει κάποιο μισθό ή ένας εξωκοινοβουλευτικός, τέλος πάντων, που έχει μια συγκεκριμένη θέση σε ένα κόμμα. Αυτό είναι ζήτημα του ιδίου και του κόμματος. Δεν είναι ζήτημα δικό μας να το σχολιάσουμε. Αυτό, απλά, που με ρωτάτε, επιβεβαιώνει αυτό που είπα πριν, ότι δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Αν δει κανείς τα έσοδα, τα έξοδα, τις καταθέσεις, τα δάνεια και τα επιχειρηματικά προϊόντα και τα βάλει σε ένα ζύγι, εφόσον είναι μόνο αυτά, εγώ αναρωτήθηκα χθες με μια ανακοίνωσή μου, πώς διάγει τόσο πολυτελή βίο. Ερώτημα έθεσα. Δεν είμαι ούτε λογιστής, ούτε η Επιτροπή «πόθεν έσχες», ούτε εισαγγελέας. Έθεσα ένα ερώτημα, το οποίο νομίζω είναι εύλογο. Η δική σας ερώτηση το διευρύνει το ερώτημα αυτό, δεδομένου ότι δεν υπάρχει, όπως είπατε, μισθοδοσία, άρα κάποια πηγή εισοδημάτων. Και να υπενθυμίσουμε -ελπίζω να έχει σεβαστεί, μετά τον Ιανουάριο, την υποχρέωσή του να φύγει, αλλά η τέλεση του αδικήματος έχει διαπιστωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο τουλάχιστον- ότι, δεδομένου του γεγονότος ότι δεν μπορεί να συμμετέχει και σε αλλοδαπές εταιρείες, δεν μπορεί να έχει και εισοδήματα από οποιαδήποτε αλλοδαπή εταιρεία που είχε μέχρι πρότινος. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό θα το απαντήσει ο ίδιος.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Σχετικά με τον κ. Γκρίνμπεργκ έχει προκληθεί και σύγχυση, διότι ο προηγούμενος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Οικονόμου, είχε πει ότι ήταν φιλική η σχέση. Άρα, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρχει έμμισθη σχέση. Αυτό σαν αναφορά. Από εκεί και πέρα, όλη αυτή η συζήτηση γίνεται, γιατί η Ν.Δ. χρωστάει 500 εκατομμύρια, έχει χρέη. Και μάλιστα, ο κ. Σκέρτσος βγήκε και είπε ότι τα χρέη αυτά είναι ρυθμισμένα. Και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει θέσει συγκεκριμένη ερωτήματα σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα. Πώς ρυθμίστηκαν τα χρέη; Με ποιους όρους; Αν υπάρχουν κουρέματα και αν υπάρχουν ευνοϊκοί όροι σε σχέση με τους πολίτες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτά τα ερωτήματα μπορείτε να τα απευθύνετε στη Ν.Δ. να σας απαντήσει. Σε όλα έχει απάντηση. Είναι κατά τον νόμο ρυθμισμένα, εξυπηρετούνται. Δεν υπάρχει τίποτα παράτυπο, ούτε παράνομο. Έχουμε απαντήσει, πάρα πολλές φορές, θυμάμαι, ως Ν.Δ. και η Αντιπολίτευση κρούει ανοιχτές θύρες, μόνο και μόνο για να κάνει -όσο μπορεί, τέλος πάντων- αστείους συμψηφισμούς -γιατί δεν μπορεί να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα τα οποία τις έχουν τεθεί- προς τον κ. Γκρίνμπεργκ. Εγώ επικοινώνησα με τη Ν.Δ. και επαναλαμβάνω ότι για την παρούσα προεκλογική περίοδο και για κάθε φορά που έχει παράσχει συγκεκριμένες υπηρεσίες, γιατί μπορεί να τον ρωτούν και κάποιες συμβουλές στο ενδιάμεσο -αυτές μπορεί να τις δίνει ο άνθρωπος στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας που είχε στο παρελθόν ή στο παρόν ή στο μέλλον θα έχει. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι μια ενεργή σύμβαση με τιμολόγια, τα οποία κόβονται. Είναι όλα κατατεθειμένα και προκύπτει, μάλιστα, και από τους ισολογισμούς -τα παρόντα προφανώς θα προκύψουν- της Ν.Δ.. Άρα, αυτό θα διαπιστώσουν όλοι όταν θα κατατεθούν και θα δουν ότι κυνηγούν φαντάσματα.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες λένε πως τους επιτίθεστε με έναν αντισυνταγματικό νόμο. Θα καταθέσουν, λένε, προσφυγή στη Δικαιοσύνη και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις. Εσείς, ως δικηγόρος, να φανταστούμε ότι είστε στο πλευρό τους;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι η βασική μου ιδιότητα, γιατί είναι αυτή με την οποία έχω καταφέρει να ζω και τον εαυτό μου και την οικογένειά μου πάρα πολλά χρόνια, τώρα είμαι σε αναστολή εκ του νόμου, είναι του ελεύθερου επαγγελματία, του δικηγόρου. Και μάλιστα, ως ελεύθερος επαγγελματίας βίωσα και τον νόμο Κατρούγκαλου, βίωσα και τους 27 φόρους που αύξησε ή επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και είδα την πρώτη Κυβέρνηση, μετά από πάρα πολλά χρόνια, να μειώνει ή να καταργεί πάνω από 50 φορολογικούς συντελεστές. Και γι΄ αυτό, μάλιστα, είμαι υπερήφανος που είμαι στη Ν.Δ. και που είμαι Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό ως μια γενική διαπίστωση. Και το διαπιστώνουμε και βλέποντας τις φορολογικές μας δηλώσεις, σχετικά με τον φόρο εισοδήματος, την προκαταβολή φόρου, τη μείωση των εισφορών, που βέβαια προφανώς πρέπει να γίνει ακόμη πιο έντονη και όλα τα υπόλοιπα. Τώρα, για τον συγκεκριμένο νόμο, έχω απαντήσει πάρα πολλές φορές. Δεν είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι απόψεις συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες μάλιστα φτάνουν στο σημείο μέχρι και να εργαλειοποιούν τραγικά δυστυχήματα για να κάνουν προεκλογική καμπάνια υπέρ κομμάτων. Να το συνεννοηθούμε αυτό. Δεν σημαίνει, δηλαδή, ότι κάποιοι συνδικαλιστές είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Εγώ για τον νόμο αυτό έχω τοποθετηθεί. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει στοχοποίηση κατά -συλλήβδην- των ελεύθερων επαγγελματιών. Γι΄ αυτό και υπήρξαν εξαιρέσεις. Υπήρξε η δυνατότητα, όπως πολύ σωστά εκ των υστέρων, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, προβλέφθηκε να αμφισβητηθεί αυτό το τεκμήριο. Αλλά, αν θέλουμε να λέμε όλη την αλήθεια, όπως είχαμε πει και τότε, δεν μπορεί το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό των μισθωτών. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε την ίδια στιγμή την Κυβέρνηση ότι θέλει να επιτεθεί -που δεν θέλει να επιτεθεί- στους ελεύθερους επαγγελματίες και να την κατηγορούμε ότι δεν κάνει και τίποτα για τη φοροδιαφυγή. Η Κυβέρνηση οφείλει να ισορροπήσει, στο πλαίσιο της πραγματικότητας που βιώνουμε συνολικά ως χώρα. Γι΄ αυτό και είναι σημαντικό ότι έχει μειωθεί το κενό Φ.Π.Α.. Προφανώς έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, αλλά έχουμε καταφέρει και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Ο στόχος ποιος είναι; Ο στόχος είναι να συνεχίσουμε την πολιτική φοροαπαλλαγών, μείωσης των φόρων, στον δρόμο που χαράξαμε στην πρώτη τετραετία και έχουμε συνεχίσει και στη δεύτερη τετραετία και να μην τους τσουβαλιάζουμε όλους και να μην τους βάζουμε απέναντί μας. Υπάρχουν εξαιρέσεις. Υπάρχουν δυνατότητες προσβολής του τεκμηρίου. Και υπάρχουν και συγκεκριμένες κινήσεις, με την τελευταία την κίνηση υπέρ των γυναικών, των μητέρων ελεύθερων επαγγελματιών και για τις μητέρες αγρότισσες για το επίδομα μητρότητας, που από ένα μικρό εφάπαξ κάτω των 1.000 ευρώ επίδομα, έγινε 9 Χ 830, συν το επίδομα γέννας, σχεδόν και σε κάποιες περιπτώσεις, αν είναι πάνω από τρία παιδιά, πάνω από 10.000 ευρώ. Αυτές είναι μητέρες που είναι δικηγόροι, που είναι αγρότισσες, που είναι λογίστριες, που είναι μηχανικοί και έβλεπαν για πάρα πολλά χρόνια το κράτος να τις αντιμετωπίζει ως μητέρες δεύτερης κατηγορίας, κατώτερου Θεού. Δεν ισχύει, πλέον, αυτό. Άρα, ως ελεύθερος επαγγελματίας, αναγνωρίζοντας τις πολλές δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, βλέπω ότι γίνονται πολύ σημαντικά βήματα και πλέον δεν υπάρχει μια Κυβέρνηση που συνεχώς βάζει φόρους, κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Να πάω στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», το οποίο αναφέρει ότι απομακρύνονται βοσκοί, αλλά και τα κοπάδια τους από επτά βραχονησίδες, τις οποίες οι Τούρκοι θεωρούν «γκρίζες ζώνες». Παράλληλα, λέει το δημοσίευμα, ότι υποχρεώνεται ο Δήμος Αστυπάλαιας να σταματήσει να μισθώνει εκτάσεις και μάλιστα, κάνει λόγο, με βάση αυτά που αναφέρει, για απεμπόληση της εθνικής επικράτειας και του εθνικού πλούτου. Πώς απαντάτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πριν σας απαντήσω, επειδή το είδα σήμερα το πρωτοσέλιδο αυτό, όπως διάφορα άλλα πρωτοσέλιδα, τα οποία πρέπει να δούμε αν ισχύουν ή όχι, επικοινώνησα με τον Δήμαρχο Αστυπάλαιας. Ο άνθρωπος απόρησε. Μου λέει, δεν ξέρω από πού προκύπτει αυτό, ισχύει το εντελώς αντίθετο στη στρατηγική που ακολουθεί και ο Δήμος και συνολικά η Κυβέρνηση για εξαιρετικής σημασίας νησιά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση -είναι και ένα από τα πρότυπα παραδείγματα «πράσινου» νησιού η Αστυπάλαια- ισχύει το εντελώς αντίθετο. Ενθαρρύνεται η οικονομική δραστηριότητα στις συγκεκριμένες περιοχές. Παράλληλα με τον σεβασμό της βιοποικιλότητας, με συγκεκριμένες κινήσεις του Δήμου, οι οποίες μάλιστα έχουν ανακοινωθεί. Θα έλεγα, λοιπόν, πριν γραφτούν τα όποια ρεπορτάζ γράφονται, να ερωτάται και ο εκάστοτε εκπρόσωπος, εν προκειμένω, είτε ο Δήμαρχος, είτε κάποιος από τον Δήμο Αστυπάλαιας, για να λύσει τις απορίες. Άρα, το διαψεύδω κατηγορηματικά και μάλιστα επισημαίνω ότι ισχύει το εντελώς αντίθετο από αυτό το οποίο ισχυρίζεται το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, ως γνωστόν η Κύπρος δεν έχει διυλιστήρια, προμηθεύεται καύσιμα από την Ελλάδα, δηλαδή, έχει επιπλέον κόστος μεταφοράς στο νησί. Είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προφανώς αντιμετωπίζει όσα περιγράφει ο κύριος Μητσοτάκης, ως αιτίες της ελληνικής ακρίβειας. Γιατί η βενζίνη είναι 50 λεπτά πιο φθηνή; Έχει κάποια απάντηση η Κυβέρνηση;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο ότι το ζήτημα του πληθωρισμού πρέπει να το βλέπουμε και συνολικά, αλλά προφανώς, και κατά περίπτωση. Το γεγονός, δηλαδή, ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, ούτε ότι δεν υπάρχουν πιο ακριβά προϊόντα ή πιο προβληματικές επί μέρους κατηγορίες σε σχέση με άλλες χώρες. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεσθε, γι’ αυτό και δεν υπάρχει γενικός πληθωρισμός, γιατί αυτός υποδηλώνει στο σύνολο, αν δηλαδή βάλεις όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που έχουν να κάνουν με τον καταναλωτή, με τους πολίτες, βγαίνει σε μία σειρά. Άρα, η χώρα μας, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, ίσως το μεγαλύτερο, που είναι ο πληθωρισμός, πολύ πιο έντονος σίγουρα στα τρόφιμα ή σε κάποιες υπηρεσίες ή σε κάποια αγαθά, όπως το πετρέλαιο ή η βενζίνη, μπορεί να έχει σε άλλες περιπτώσεις μεγαλύτερο πρόβλημα, σε άλλες περιπτώσεις μικρότερο, το αντιμετωπίζει με καλύτερο τρόπο συγκριτικά. Όπως, επίσης, δεν σημαίνει ότι ενώ μειώνεται ο πληθωρισμός, εσύ λύνεις το πρόβλημα, γιατί το ότι έχεις χαμηλότερο πληθωρισμό, δεν σημαίνει ότι έχεις αποπληθωρισμό. Αυτά τα βάζω, για να μην υπάρχει κάποια παρανόηση. Στο ζήτημα της βενζίνης, εμείς έχουμε κάνει διάφορες κινήσεις, όπως κατά καιρούς επιδοτήσεις, παρεμβάσεις, κάνουμε πολλούς περισσότερους ελέγχους. Έχει διατυπωθεί πολλές φορές το ζήτημα της φορολογίας, ουδείς από αυτούς που το έχουν διατυπώσει, δεν έχει εξηγήσει από πού θα βρεθούνε τα λεφτά και ειδικά σε μια κυβέρνηση που έχει μία στρατηγική να μειώσει τους φόρους. Και όπως και να έχει, σας το ξαναλέω αυτό, η βενζίνη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα προφανώς είναι ακριβότερη από κάποιες άλλες χώρες, υπάρχει μία διακύμανση από περιοχή σε περιοχή, αλλά παράδειγμα -παρά και τα δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών- με βάση τις παρεμβάσεις έχουμε πολύ φθηνότερο ρεύμα, υπάρχουν άλλα προϊόντα στα οποία έχουμε πολύ μικρότερο πληθωρισμό, έχουμε και αποπληθωρισμό, οπότε, προφανώς, εμείς τι θέλουμε; Εμείς θέλουμε να ενισχύουμε το εισόδημα των πολιτών, να κάνουμε παρεμβάσεις, όταν ξεφεύγουν πολύ οι τιμές, όπως το έχουμε κάνει πολλές φορές στη βενζίνη, όταν ξεφεύγουν πολύ οι τιμές, να κάνουμε ελέγχους, που κάνουμε και στα καύσιμα, πλέον, και στα τρόφιμα και συνολικά σε όλα τα προϊόντα και το πλεόνασμα της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας και της καλής της πορείας,  να επιστρέφει στους πολίτες με αύξηση των εισοδημάτων. Αυτή είναι η στρατηγική μας.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συμπληρωματικά από την προηγούμενη συζήτηση, πότε μας είπατε πώς η συνολική διαφημιστική δαπάνη της Νέας Δημοκρατίας είναι τα νόμιμα, πως οι δανειακές υποχρεώσεις είναι ρυθμισμένες και πως οι συμβάσεις του κυρίου Γκρίνμπεργκ είναι κατατεθειμένες. Αυτά μπορείτε να μας πείτε, πού μπορούν να τα βρουν οι πολίτες; Θα τα δώσει στη δημοσιότητα  η Νέα Δημοκρατία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ό,τι προβλέπεται. Η Νέα δημοκρατία δίνει κάθε χρόνο τον Ισολογισμό της. Και είναι στη διάθεση όσων θέλουν τα στοιχεία τα οποία μπορούν να δοθούν. Από κει και πέρα σας λέω, σας δηλώνω, έχοντας επίγνωση των συνεπειών, ότι για τον κύριο Γκρίνμπεργκ που με ρωτήσατε, υπάρχει σύμβαση, ρώτησα τη Νέα Δημοκρατία και μου το είπαν, με συγκεκριμένη διάρκεια, με τιμολόγια τα οποία κόβει ο άνθρωπος μηνιαίως, για να πληρώνεται για τις υπηρεσίες που παρέχει, όπως κάθε εταιρεία επικοινωνίας το κάνει αυτό, μια ατομική επιχείρηση ή μία εταιρεία που κάνει την επικοινωνία ή συμβουλεύει στρατηγικά ένα κόμμα. Αυτά είναι συγκεκριμένα, υπάρχουν. Δηλαδή, ό,τι ισχύει για κάθε οργανισμό, για κάθε εταιρεία, ισχύει και για τη Νέα Δημοκρατία. Δεν θα σας απαντήσει ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος από το briefing, ούτε η Κυβέρνηση αρμοδίως. Αλλά το ξαναλέω, αυτός ο οποίος το λέει, έχει την ευθύνη ν’ αποδείξει ότι αυτό το οποίο που λέει, ισχύει. Το ότι κάποιος μπορεί να τρελάθηκε ή να είναι κοινός συκοφάντης ή να πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα και να λέει ότι ένας επικοινωνιολόγος -μάλιστα είναι εγνωσμένου διεθνούς κύρους- δεν πληρώνεται κατά το νόμο, αυτός οποίος το λέει, θα πρέπει να το αποδείξει. Εμείς λέμε ότι πληρώνεται και έχει σύμβαση, έχει και τιμολόγια. Τα τιμολόγια πώς αποδεικνύονται; Κατατίθενται στην Εφορία τα τιμολόγια. Πώς πληρώνεται; Πληρώνεται με τιμολόγια και με εμβάσματα τραπεζικά, όπως πληρώνονται τα τιμολόγια. Προφανώς, όλα αυτά ακολουθούν τη νόμιμη διαδικασία και όχι τις θεωρίες συνωμοσίας τις οποίες διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο και μόνο -το ξαναλέω- για να δικαιολογήσει κάπως τ’ αδικαιολόγητα και όλο αυτό, επαναλαμβάνω τη λέξη, δείχνει απελπισία.

 

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, σκεπτόμουν το εξής: Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Κασσελάκης, από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος, έχει ο ίδιος με δηλώσεις του πει ότι είμαι πλούσιος, έχω χρήματα, δεν χρειάζεται να δουλεύω. Χθες παρουσιάζει κάποια οικονομικά στοιχεία που φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται απόλυτα. Ωστόσο, το ερώτημα είναι το εξής: Εσείς βλέπετε, ως κυβέρνηση, ότι ο βασικός πολιτικός σας αντίπαλος, όπως έχετε πει κι ενόψει των ευρωεκλογών, έχει αλλάξει προφίλ ως επικεφαλής μιας αριστερής παράταξης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, το ποιος είναι ο βασικός πολιτικός μας αντίπαλος, το επιλέγουν οι πολίτες. Αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος του κόμματος που είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως το επέλεξαν οι πολίτες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Από κει και πέρα, την επόμενη φορά που θα κληθούν να επιλέξουν οι πολίτες, θ’ αποφασίσουν και ποιον θέλουν να έχουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση και ούτω καθ’ εξής. Γενικά εμείς δεν ποινικοποιούμε ούτε την επιχειρηματική δραστηριότητα -το έχουμε δείξει με την πολιτική μας- θέλουμε να μπαίνουν στην πολιτική άνθρωποι οι οποίοι έχουν ένσημα, έχουν δουλέψει. Ήταν λίγο αλαζονικό, έως πολύ αλαζονικό, όλο αυτό το οποίο προσπαθούσε να κάνει ο κύριος Κασσελάκης, να πει ότι εγώ είμαι ο μόνος που έχω δουλέψει, έχω βγάλει λεφτά, δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψω. Αλλά, αυτά τα βλέπει ο κόσμος και τα αξιολογεί. Τώρα, το τι είναι και τι όχι αριστερό, νομίζω ότι έχει λίγο κουράσει τον κόσμο. Δηλαδή, αν για παράδειγμα Αριστερά ήταν αυτό το οποίο ζήσαμε το 2015 – 2019, η εξαπάτηση, οι ουρές στα ΑΤΜ, ένα μνημόνιο το οποίο θα καταργούσαν και το υπέγραψαν, ο νόμος Κατρούγκαλου, οι περισσότεροι φόροι, όλο αυτό αν ήταν κοινωνική πολιτική ή ένας Ποινικός Κώδικας κομμένος και ραμμένος στα μέτρα βαρυποινιτών, οι μαζικότερες αποφυλακίσεις που συνέβησαν τα χρόνια αυτά, αν κοινωνική πολιτική είναι να λες ότι θέλω τη νομική καθιέρωση του όρου «γυναικοκτονίες» και να βάζεις εναλλακτική ποινή στην ανθρωποκτονία ισόβια ή μέχρι 15 χρόνια και να μειώνεις ποινές σε βαρύτατα αδικήματα ή να μην κάνεις τίποτα για ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, να μην έχεις σκεφθεί καν εφαρμογές, όπως το Panic Button, ή γραμμή βοήθειας, αν αυτό, ας πούμε, είναι κοινωνική πολιτική, εγώ θα πω ότι όλο αυτό είναι υποκρισία. Νομίζω, λοιπόν, καλύτερα είναι να φύγουμε από τις ταμπέλες και να πάμε στην ουσία. Το ποιος είναι και ποιος δεν είναι αριστερός είναι ένα ερώτημα το οποίο θα το απαντήσουν οι ίδιοι, που έχουν έτσι και τις γνώσεις της ιστορίας και όλης αυτής, τέλος πάντων, της διαδικασίας. Δεν με απασχόλησε ποτέ στη ζωή μου, ούτε θα με απασχολήσει και δεν απασχολεί κανέναν εδώ στην Κυβέρνηση, ούτε και στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό το οποίο κάνουμε είναι ν’ απαντάμε, όταν μας κατηγορούν και να εξηγούμε τι θέλουμε να κάνουμε στη χώρα, η οποία έχει πολλά ακόμα προβλήματα να λύσει. Και ευκαιρίας δοθείσης, έχουμε μια κρίσιμη εκλογική διαδικασία στην οποία ουσιαστικά είναι και το τελευταίο σταυροδρόμι σταθερότητας στη χώρα μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από αυτή που ήταν το 2019, έχει πολλά ακόμα να κάνει. Η Ελλάδα έχει καταφέρει κι έχει αντιμετωπίσει πολλές εκ των συνεπειών μιας πολυετούς κρίσης. Η κυβέρνηση, λοιπόν, δείχνει το δρόμο για την πλήρη επιστροφή της χώρας σε όλα τα επίπεδα, το να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη και η αντιπολίτευση επαναφέρει τη ρητορική που ήταν η αιτία να χρεωκοπήσουμε, να φθάσουμε στο χείλος του γκρεμού.

 

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη που επανέρχομαι, γιατί δεν κατάλαβα την απάντησή σας. Από τη στιγμή που παραβιάζει τη νομοθεσία αυτός ο άνθρωπος, είναι αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πως έχει δικαίωμα συμμετοχής σε εκλογές; Θα πάνε οι πολίτες να ψηφίσουν την Κυριακή γνωρίζοντας ότι ένας άνθρωπος παραβιάζει τη νομοθεσία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ξαναλέω. Το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές το κρίνει ο Άρειος Πάγος. Το ότι η νομοθεσία λέει ότι απαγορεύεται να συμμετέχει σε μια αλλοδαπή εταιρία και ο κ. Κασσελάκης συμμετέχει, είναι ένα δεδομένο. Το τι θα κάνει η Δικαιοσύνη γι’ αυτό είναι ένα δεύτερο ζητούμενο, το οποίο θα απαντήσει η Δικαιοσύνη. Το πως και με ποιες προϋποθέσεις συμμετέχει σε εκλογές το προβλέπει ο νόμος. Έχω την εντύπωση ότι αυτό στο οποίο αναφέρεστε δεν έχει να κάνει με τους περιορισμούς ή τις προϋποθέσεις για να ανακηρυχθεί ένα κόμμα από τον Άρειο Πάγο. Άρα, επαναφέρετε  νομίζω κάτι το οποίο δεν έχει τεθεί καν στο δημόσιο διάλογο. Τη συζήτηση αυτή, αν θυμάστε, την κάναμε με αφορμή άλλα κόμματα και άλλους συσχετισμούς. Αλλά, εδώ μιλούσαμε για άλλα αδικήματα, είτε περιπτώσεις ποινικής δίωξης ή πρωτόδικης καταδίκης, είτε περιπτώσεις αμετάκλητης καταδίκης. Εδώ, νομίζω ότι δεν είμαστε εκεί, είναι άλλο θέμα. Το δεύτερο που σας είπα -το θέμα της Δικαιοσύνης – θα το απαντήσει η Δικαιοσύνη, δεν θα σας το απαντήσω εγώ.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, πάντως αν κατάλαβα καλά συμφωνείτε κι εσείς – είναι θέση της Κυβέρνησης, δηλαδή – με τον κ. Γεωργιάδη, που δήλωσε ότι θεωρεί δεδομένο πως θα ασκηθεί ποινική δίωξη στον κ. Κασσελάκη; Και, αν μου επιτρέπετε, ένα ακόμη ερώτημα. Σας κατηγορεί, παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Πρωθυπουργός δεν απάντησε την Κυριακή στα επτά ερωτήματα που του έθεσε ο κ. Κασσελάκης.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Γεωργιάδης έκανε μια διαπίστωση με βάση το τι ισχύει από το νόμο και το τι δήλωσε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης στο μονοσέλιδο excel, που κατέθεσε χθες. Παραδέχτηκε ότι παραβίασε τη νομοθεσία. Από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη θα το αξιολογήσει αυτό. Έχω μια αυξημένη ευαισθησία και ως δικηγόρος να μην σχολιάζω ή να μην προδικάζω ενέργειες ή αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά αυτό είναι μια δική μου στάση.

Τώρα, επανέρχεστε στη συνέντευξη Τύπου. Ήταν νομίζω όλο αυτό το οποίο ζήσαμε λίγο πριν, από τον κ. Κασσελάκη, μια πρωτοφανής φαρσοκωμωδία. Είναι Τρίτη, μέχρι Παρασκευή μπορεί να κάνει διακαναλική συνέντευξη ο κ. Κασσελάκης και αν δεν κάνω λάθος δεν έχει ανακοινώσει διακαναλική συνέντευξη, όπου δηλαδή -όπως ξέρετε πολύ καλύτερα εσείς ως δημοσιογράφοι -μπορεί να δηλώσει όποιο Μέσο επιθυμεί, να κάνει όποια ερώτηση επιθυμεί και στο πλαίσιο του χρόνου – εμείς, μάλιστα, δώσαμε και μια μεγάλη παράταση– να γίνουν ερωτήσεις, πολλές ερωτήσεις. Αυτό δεν το θέλει ο κ. Κασσελάκης. Επιλογή του, δικαίωμα του. Δεν είναι υποχρεωτικό. Είναι μια δυνατότητα, μάλιστα και δωρεάν προβολής σ’ όλα τα κανάλια -με βάση τις ερωτήσεις που κάνουν οι δημοσιογράφοι και τις απαντήσεις που δίνει ο ερωτώμενος- των θέσεων του κόμματός του. Κάνει, λοιπόν, αυτή την επιλογή ο κ. Κασσελάκης για τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου και έρχεται λίγο πριν τη διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού και κάνει υποδείξεις, ποιες ερωτήσεις θα ερωτηθούν. Νομίζω, μπορείτε να το αξιολογήσετε. Και, βέβαια, αν δείτε και τις ερωτήσεις που έχουν τεθεί στον Πρωθυπουργό σε όλες του τις συνεντεύξεις, είτε στη διακαναλική, είτε σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, νομίζω έχουν ειπωθεί όλα και έχουν απαντηθεί όλα, τα πάντα. Και όχι μόνο έχουν απαντηθεί τα πάντα, πολλές από αυτές τις ερωτήσεις, σε επίπεδο ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, εγώ τις έχω απαντήσει δέκα, δεκαπέντε, είκοσι φορές. Εντάξει, άμα δεν ακούν τις απαντήσεις εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, είναι δικό τους πρόβλημα.

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην αρχική σας τοποθέτηση αναφέρατε αριθμό χειρουργείων, που έγιναν από αρχές του έτους. Αν είναι για τα απογευματινά, θα ήθελα να πληροφορηθώ ποιο είναι το κόστος για τους ασθενείς, γιατί το απόγευμα πληρώνουν. Και το δεύτερο ερώτημα, είναι επειδή είδαμε τα τιμολόγια του Ιουνίου αρκετά υψηλά, αν η Κυβέρνηση σκέφτεται –αν συνεχιστεί η άνοδος της κιλοβατώρας– να επανέλθει το σύστημα των επιδοτήσεων ανά μήνα για τα νοικοκυριά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς τα χειρουργεία να πούμε ότι αυτά είναι συνολικά τα χειρουργεία που έχουν διενεργηθεί. Τα πρωινά χειρουργεία είναι η συντριπτική πλειοψηφία, όπως αντιλαμβάνεστε, γιατί τα απογευματινά ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα μήνα και τα πρωινά είναι πολλά περισσότερα σε όλα τα νοσοκομεία. Προϋπόθεση για να γίνουν απογευματινά χειρουργεία είναι να μην μειωθεί, έστω και κατ’ ελάχιστον ο αριθμός των πρωινών χειρουργείων σε μια κλινική, για ευνόητους λόγους. Για να μην επιλέγεται το απογευματινό χειρουργείο έναντι του πρωινού χειρουργείου, το οποίο είναι δωρεάν για τους ασθενείς. Για τα απογευματινά χειρουργεία, αυτό που λέμε είναι ότι είναι πολύ φθηνότερα απ’ ότι σε μια ιδιωτική δομή. Και βέβαια, όπως έχουμε υποσχεθεί θα υπάρξει και το συντομότερο δυνατό ένα πρόγραμμα δωρεάν απογευματινών χειρουργείων για ανθρώπους, οι οποίοι είναι σε λίστα αναμονής και θέλουν να χειρουργηθούν σε απογευματινό χειρουργείο, νωρίτερα. Τα απογευματινά χειρουργεία έχουν μόνο όφελος για όσους τα επιλέγουν, δεν είναι υποχρεωτικά. Γι’ αυτούς οι οποίοι δεν ήταν ούτε στα πρωινά, αλλά ήθελαν να πάνε ενδεχομένως σε μια ιδιωτική δομή, έχουν τώρα και την επιλογή να χειρουργηθούν νωρίτερα και φθηνότερα από ότι στον ιδιωτικό τομέα, σ’ ένα απογευματινό χειρουργείο. Γι’ αυτούς που ήταν στην αναμονή στα πρωινά χειρουργεία και θέλουν οικειοθελώς να χειρουργηθούν νωρίτερα μέχρι να έχουμε και το πρόγραμμα αυτό, χειρουργούνται νωρίτερα στα απογευματινά χειρουργεία, αντί να επέλεγαν, για παράδειγμα, να πάνε σ’ ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Γι’ αυτούς που παραμένουν στα πρωινά χειρουργεία, χειρουργούνται νωρίτερα απ’ ότι πριν, γιατί κάποιοι έχουν βγει από τη σειρά και έχουν πάει στα απογευματινά χειρουργεία, άρα και αυτοί που παραμένουν στα πρωινά χειρουργεία, χειρουργούνται νωρίτερα. Είναι δεδομένο ότι όσο προχωράει το σύστημα αυτό θα τελειοποιείται και περισσότερο, θα έχουμε και τη δυνατότητα των δωρεάν χειρουργείων, όπως έχουμε πει και θα είναι ένα ακόμα όπλο. Και -ξέχασα- το πιο βασικό όφελος, το οποίο είναι ένα επιπλέον εισόδημα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και τους ανθρώπους οι οποίοι συμμετέχουν σ’ ένα χειρουργείο. Γιατί ωραία τα λέμε, ότι υπάρχει ζήτημα στο ΕΣΥ -γιατί υπάρχει ζήτημα στο ΕΣΥ – βγαίνουν πολλές προκηρύξεις άγονες, αλλά η λύση δεν είναι τα ωραία λόγια. Η λύση είναι να αυξάνονται τα εισοδήματα των υγειονομικών. Έχουν γίνει κινήσεις, χρειάζονται να γίνουν περισσότερες για να φτάσουν σ’ ένα ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο, αλλά ένας άλλος τρόπος να τα αυξάνεις, είναι και ένας έμμεσος. Να κάνεις έμμεσες κινήσεις, όπως είναι και τα απογευματινά χειρουργεία.

Τώρα, ως προς το ρεύμα, για να μην ξεχάσουμε. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι για έξι συνεχόμενους μήνες έχουμε φθηνότερο ρεύμα. Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή είναι κάτω από τον Ιανουάριο και μπορεί κανείς να βρει τιμές και στο πράσινο τιμολόγιο, που είναι και κάτω από 12 σεντς και σε σταθερό τιμολόγιο να βρει πολύ καλές και φθηνότερες τιμές. Τα δημοσιεύματα περί αυξήσεων 70% δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Και, αν θέλετε, γιατί κυμαίνεται και η τιμή με βάση και τη χρήση των ΑΠΕ, των φωτοβολταϊκών, συνολικά, δηλαδή, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράδειγμα, το φθινόπωρο αυξάνεται πολύ γιατί μειώνεται η ζήτηση, όπως και την Άνοιξη. Αποδεικνύεται πόσο σοφή ήταν η επιλογή των πολύχρωμων τιμολογίων, γιατί η λέξη-κλειδί είναι ο ανταγωνισμός, η διαφάνεια στις τιμές και η δυνατότητα επιλογής που έχει ο καταναλωτής. Υπάρχει, ας πούμε, μια ανακοίνωση, νομίζω, που τη διάβασα το πρωί από τη ΔΕΗ, ότι έχει το φθηνότερο τιμολόγιο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο αξιολογείται από τους πολίτες. Άρα, δεν είμαστε σε καμία περίπτωση στο σημείο επιδότησης αυτή τη στιγμή. Υπάρχει δυνατότητα οι πολίτες να έχουν και το ένα χρώμα, το πράσινο ή και το μπλε τιμολόγιο φθηνότερο απ’ ότι πριν. Ο μέσος όρος είναι χαμηλότερος καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου και τον μήνα αυτόν. Δεν είμαστε στο σημείο επιδότησης. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αν -ω μη γένοιτο, που δεν υπάρχει τέτοια αίσθηση-  φτάσουμε σε σημείο να χρειάζονται επιδοτήσεις, δεν θα αφήσουμε τους πολίτες ακάλυπτους, αλλά δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, ούτε νομίζω ότι θα υπάρξει. Αλλά, επειδή ποτέ δεν ξέρεις, εμείς εδώ είμαστε.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, το νέο του Γραφείο, τρίτο κατά σειρά, ετοιμάζεται  να εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, πέρα από αυτό που έχει στο Μαξίμου και στη Βουλή. Βρίσκεται στον 6ο όροφο του μεγάρου Μποδοσάκη. Θεωρείτε σε μια τέτοια συγκυρία μεγάλων δημοσιονομικών περιορισμών είναι πρέπον ο Πρωθυπουργός να αποκτά  και τρίτο Γραφείο σε τέτοια μικρή απόσταση από τα άλλα; Και ποια είναι η χρησιμότητά του;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Δεν θα έχει τρίτο Γραφείο ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός έχει το Γραφείο του, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν του ανήκει, είναι γραφείο του Πρωθυπουργού της χώρας. Έχει το Γραφείο του Πρωθυπουργού της χώρας στη Βουλή, που, επίσης, είχαν όλοι οι προκάτοχοί του και έχει και ο ίδιος. Το συγκεκριμένο κτίριο είναι ένα κτίριο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάποιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού. Δεν θα έχει εκεί έδρα ο Πρωθυπουργός, ούτε θα χρησιμοποιεί κάποια έδρα, ούτε έχει προσωπικό Γραφείο Πρωθυπουργού αυτή τη στιγμή, οπότε δεν υφίσταται κάποιο τέτοιο θέμα.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μαθαίνουμε πως στα ακτοπλοϊκά πάμε σε αυξήσεις που φτάνουν το 40%. Θεωρείτε λογικές αυτές τις τιμές; Γιατί μιλάτε για έσοδα από τον τουρισμό, αλλά οι πολίτες καλούνται να ζήσουν σε κόστος ζωής τουρίστα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς, εμείς επιδιώκουμε τις χαμηλότερες δυνατές τιμές. Υπάρχει το δεδομένο της λειτουργίας της αγοράς, υπάρχει και το δεδομένο ελέγχων των τιμών. Το 40% δεν είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή έχει καταμετρηθεί και είναι ένα επίσημο στοιχείο. Ενδεχομένως, να υπάρχουν – δεν θέλω να σας αμφισβητήσω – περιπτώσεις ακτοπλοϊκών που να είναι ακριβότερες – δεν ξέρω αν είναι 40%. Είχαμε κάνει αυτή τη συζήτηση και πέρσι. Θα φουντώσει, προφανώς, τους επόμενους μήνες. Εμείς σίγουρα παρακολουθούμε το θέμα, παρακολουθούμε το φαινόμενο και σε περίπτωση που δούμε υπέρογκες και αδικαιολόγητες αυξήσεις, θα ασκήσουμε όποιο, τέλος πάντων,  μέσο μπορούμε να ασκήσουμε ως Πολιτεία υπέρ των καταναλωτών, υπέρ των πολιτών.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και κάτι για την πυροπροστασία, γιατί έχει γίνει πολύς ντόρος αυτές τις ημέρες. Πρώτα απ’ όλα, ο Συνήγορος του Πολίτη λέει πως ο κανονισμός πυροπροστασίας θίγει το συνταγματικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Αν μπορείτε να μας δώσετε μία απάντηση. Και, επίσης, διαμαρτύρονται και οι στρατιωτικοί, που λένε πως τους στέλνετε  μόνο στις φωτιές. Γιατί Ιούνιο μήνα έχουμε ανοιχτά τέτοιου είδους ζητήματα ακόμα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί πλέον η αντιπυρική περίοδος εκτείνεται σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι ένα από αυτά που λέμε, μία από τις εκφάνσεις των συνεπειών, τέλος πάντων, της κλιματικής κρίσης. Τη μεγαλύτερη ευθύνη, προφανώς, την έχει πάρει όλη το Κράτος. Τα Σώματα Ασφαλείας, όσοι έχουν -κυρίως οι πυροσβέστες- εμπλοκή με τη διαδικασία αντιμετώπισης φαινομένων πυρκαγιών και έντονων, τέλος πάντων, καιρικών φαινομένων. Υπάρχει και το σημείο της ατομικής ευθύνης, η οποία, προφανώς, δεν επιμερίζεται σε ίσο βαθμό με την ευθύνη της Πολιτείας. Γίνονται κινήσεις, αυτό που λέμε, πρόληψης, μιας πολιτικής που δίνει  έμφαση στην πρόληψη. Χωρίζεται αυτή η πολιτική σε εκτάσεις, οι οποίες είναι περιαστικές και σε εκτάσεις οι οποίες είναι δασικές. Υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες. Ειδικά στην πρώτη περίπτωση, είναι πιο σύντομη η προθεσμία αυτή. Νομίζω ότι χρειάζεται ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, στο μερίδιο που του αναλογεί, είτε αυτό αφορά τον καθαρισμό μιας έκτασης, κυρίως για τη δική του προστασία, του ιδίου, των γειτόνων του, της περιοχής του, είτε αυτό αφορά την αυξημένη επιμέλεια που πρέπει να δείχνει, ειδικά σε μέρες που υπάρχει μεγάλος ή μεγαλύτερος ή ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Γι’ αυτό και έχουμε κάνει και κινήσεις, πέραν αυτών, όπως η αυστηροποίηση της νομοθεσίας  και για εμπρησμούς από αμέλεια. Γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι πολλές φορές η αμέλεια μπορεί να αποβεί μοιραία, ακόμα και να στερήσει και ανθρώπινες ζωές.

Είμαστε ευγνώμονες συνολικά και ως Κράτος και συνολικά ως πολίτες για τη στάση και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να υπάρχουν και περιπτώσεις που η κόπωση είναι αυξημένη. Αλλά ειδικά πέρσι, και θεωρώ ότι και κάθε χρονιά, ήταν καταλυτική η συνδρομή  των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλο το σχέδιο αυτό της Κυβέρνησης, για να έχουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση έντονων φαινομένων. Και, βέβαια, επαναλαμβάνω – ελπίζω να μην χρειαστεί να την κάνουμε πολλές φορές αυτή τη συζήτηση αυτό το Καλοκαίρι – συνεχίζουμε και έχουμε απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών των πολιτών και, βέβαια, στη συνέχεια, του φυσικού  περιβάλλοντος.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι προαιρετικά τα όσα προβλέπει ο κανονισμός, που είπε ο κ. Σκυλακάκης σήμερα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα. Οι περιαστικές εκτάσεις που έχουν συγκεκριμένη προθεσμία και το ζήτημα των δασικών εκτάσεων ή, τέλος πάντων, των εκτάσεων που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, όπου εκεί προχωρά κανονικά ο σχεδιασμός, αλλά υπάρχει μια κατανόηση και ένας χρόνος προσαρμογής, για να εφαρμοστεί σωστά ο νόμος. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν είναι τιμωρητικός ο χαρακτήρας ή ο σκοπός των συγκεκριμένων διατάξεων. Είναι ζήτημα προστασίας των πολιτών από πολύ πιο έντονα πλέον φαινόμενα. Στην πρώτη περίπτωση, είναι δεδομένο ότι είναι πολύ κοντά η προθεσμία και όσα προβλέπει ο νόμος θα ισχύσουν στο ακέραιο.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΔηλώσεις ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη για μέτρα στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθροΗ Ομάδα Δράσεων Ενεργών πολιτών Δήμου Αλεξάνδρειας θέτει το ζήτημα της λειτουργίας ασθενοφόρου