Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη
Για την σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων
Η χώρα μας ξεκίνησε ήδη την πορεία για τη νέα κανονικότητα. Μετά το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και των σχολείων είμαστε τώρα στην επόμενη φάση. Διανύουμε κιόλας τις πρώτες μέρες μετά το άνοιγμα του τουρισμού και των μουσείων, την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, την κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής μηνυμάτων και τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας.
Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται συγκεκριμένοι κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ για το άνοιγμα του τουρισμού δημιουργήθηκαν πέντε ζώνες άμυνας:
-Η πρώτη αφορά τις πύλες εισόδου. Όλοι οι ταξιδιώτες οφείλουν να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι τους και να προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του), είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την ημερομηνία νόσησης. Από την 1η Ιουνίου θα γίνει ενεργοποίηση του Green Pass.
-Η δεύτερη ζώνη -και πάλι στις πύλες εισόδου- αφορά στη διενέργεια στοχευμένων δειγματοληπτικών τεστ.
-Η τρίτη αφορά στη δημιουργία πλέγματος ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της χώρας.
-Η τέταρτη αφορά στην εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων για τις δραστηριότητες στον τουρισμό.
-Και η πέμπτη στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Κοινός στόχος τώρα είναι να αποδειχθούν στέρεα τα βήματα που κάνουμε. Έτσι ώστε να ακολουθήσουν, με ασφάλεια και χωρίς κανένα πισωγύρισμα, τα επόμενα. Είμαστε στην αρχή του τέλους και όχι στο τέλος της προσπάθειας. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Δεν ξεχνάμε ότι ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και καραδοκεί.
Και γι΄ αυτό -όπως επίμονα συνιστούν οι ειδικοί- οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας: Να φοράμε τη μάσκα, να κρατάτε τις αποστάσεις, να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό. Αναπτύσσουμε δραστηριότητες που μας έλειψαν, εγκαταλείπουμε περιορισμούς που μας κούρασαν, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση. Δεν εφησυχάζουμε. Ο εφησυχασμός μπορεί να είναι καταστροφικός.
Είναι απαραίτητο και οι επαγγελματίες να συμμορφώνονται στους ειδικούς όρους λειτουργίας. Τα προηγούμενα 24ωρα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κατέγραψαν παραβάσεις στη λειτουργία καταστημάτων εστίασης στην Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.
Το Σάββατο σε 72.911 ελέγχους, καταγράφηκαν 278 παραβιάσεις των μέτρων, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 151.400 ευρώ, έγιναν πέντε συλλήψεις και επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε οκτώ επιχειρήσεις. Ήδη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και συνεχίζουν ακόμα πιο εντατικά τους ελέγχους.
«Θα είμαστε», όπως τόνισε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «αυστηροί στη επιβολή του νόμου καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα και καθώς θα φτάνουμε πια στον Ιούνιο και θα έρχονται πολλοί περισσότεροι επισκέπτες στη χώρα μας, τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι πολύ καλύτερα από ό,τι είναι και σήμερα ώστε να περάσουμε ένα Καλοκαίρι πραγματικά ελεύθερο. Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα».
Η Κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει σεβασμός των μέτρων από όλους ώστε να συνεχίσουμε με ασφάλεια και να αποφύγουμε επιδημιολογικές εξάρσεις. Είναι ταυτόχρονα ανάγκη να αξιοποιούμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και -πάνω απ όλα- να σπεύσουμε για εμβολιασμό.
Να ενημερώσουμε όσους διστάζουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Να γίνει κοινή πεποίθηση ότι αυτή είναι η ασπίδα για την προστασία μας και την επανάκτηση της ελευθερίας μας. Ότι, με αυτό το όπλο, θα νικήσουμε τον ιό. Και το όπλο αυτό κανένας δεν πρέπει να το στερηθεί. Το οφείλουμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στους γύρω μας.
Έχουν ήδη γίνει ήδη περίπου 4.300.000 εμβολιασμοί, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 1.550.000 συμπολίτες μας και συνεχίζουμε με συνεχώς επιταχυνόμενους ρυθμούς.
Για την οικονομία και τις προοπτικές της
Εξαιρετικά σημαντικό -όπως ήδη επισημαίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- είναι το γεγονός ότι η χώρα μας κατάφερε να μετριάσει την ύφεση και να στηρίξει την απασχόληση. Διατέθηκαν για το σκοπό αυτό περίπου 24 δισ. ευρώ το 2020 και διατίθενται επιπλέον 15,5 δισ. τη χρονιά που διανύουμε. Από αυτά περίπου 3 δισ. θα δοθούν για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών το αμέσως επόμενο διάστημα. Αφορούν κυρίως:
-Την ολοκλήρωση του έβδομου κύκλου της «επιστρεπτέας προκαταβολής».
-Το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «Γέφυρα ΙΙ».
-Την επιδότηση μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων.
-Την αποζημίωση ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία» για τους εργαζόμενους.
-Τη νέα δράση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της εστίασης για την οποία άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.
-Τα προγράμματα στήριξης επιμέρους τομέων, ανάμεσα στα οποία το πρόγραμμα ενίσχυσης των γυμναστηρίων και των παιδότοπων και το πρόγραμμα για την ψηφιακή αναβάθμιση στο χώρο των δικηγόρων.
-Στο μεταξύ, καταρτίζεται ήδη πρόγραμμα για την ενίσχυση του τουρισμού, ενώ εξετάζονται οι δυνατότητες για προγράμματα στήριξης και σε άλλους τομείς.
Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα μπαίνει σταδιακά σε μια νέα εποχή οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής ανάτασης. Όπως ήδη εκτιμάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει το 4,1% και το 2022 το 6% του Α.Ε.Π.. Συντείνουν στην κατεύθυνση αυτή:
-Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, γεγονός που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο.
-Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν, καθώς κι αυτές που προωθούνται τώρα, προκαλώντας έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
-Οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
-Η αύξηση κατά περίπου 22 δισ. των καταθέσεων, μέρος των οποίων θα μπει στην κατανάλωση και την πραγματική οικονομία.
-Και βέβαια οι πόροι που μπορεί να αντλήσει τα επόμενα χρόνια η χώρα μας από τα κοινοτικά ταμεία (το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης) που συνολικά ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ και μπορούν να στηρίξουν το σχέδιο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναμόρφωση της χώρας και τη δημιουργία μιας νέας καλύτερης Ελλάδας.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσπά ήδη ευμενή σχόλια και αναμένεται να εγκριθεί σύντομα. Το ξεκίνημα μιας νέας καλύτερης μέρας για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, είναι μπροστά μας. Ας τηρήσουμε όλοι τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας. Ας κάνουμε όλοι ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από τον κλοιό της παγκόσμιας καταιγίδας.
Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη για να παραστεί στα εγκαίνια αναβάθμισης του αεροδρομίου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης του επενδυτικού προγράμματος, ύψους 440 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων διαχείρισης από την Fraport Greece.
Σας ευχαριστώ.
Καλώς ήρθατε από κοντά μετά από πολύ καιρό και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει ένας προβληματισμός στην Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την εικόνα τήρησης των μέτρων συμμόρφωσης με τα υγειονομικά πρωτόκολλα τις προηγούμενες δύο ημέρες και διερωτώμαι εάν πέραν της προτροπής και της παραίνεσης που κάνει η Κυβέρνηση έχει στο μυαλό της και ένα plan B, σε περίπτωση που αυτές δεν εισακουστούν. Θα ξεκινήσουμε από τοπικής εμβέλειας μέτρα και θα πάμε σε οριζόντια;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ελπίζω πως θα εισακουστούν. Οι έλεγχοι είναι εντατικοί και όπως σας προανέφερα, θα εντατικοποιηθούν και άλλο. Πρέπει όλοι να συμμορφωθούμε. Θα επαναλάβω ότι είμαστε στη σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων. Θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να μην εφησυχάζουμε, για να μπορέσουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση. Ελπίζουμε πως τα μέτρα που αναφέρετε δεν θα χρειαστούν. Σε κάθε περίπτωση, αν και όπου υπάρξουν τοπικές εξάρσεις, προφανώς θ’ αντιμετωπιστούν με τον δέοντα τρόπο.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Έρχομαι στα εθνικά θέματα. Ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στο Forum των Δελφών, έκανε μια πρόταση προς την Κυβέρνηση, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να θέσει ως προϋπόθεση για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, να υπάρξει αποκλιμάκωση και στο μέτωπο του Κυπριακού, αλλά και εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι κάτι το οποίο η Κυβέρνηση σκέφτεται να θέσει υπόψη των ευρωπαίων εταίρων;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κατ’ αρχάς, να θυμίσω ότι η Κυβέρνηση κατάφερε μέχρι σήμερα να συνδέσει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με τις σχέσεις Ελλάδας με την Τουρκία και με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο και συνολικά με την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή.
Σας θυμίζω ότι υπάρχουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, στα οποία γίνεται αναφορά σε ενδεχόμενους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, με ταυτόχρονη ρητή αναφορά στο να μην επαναληφθούν οι προκλήσεις και παραβατικές συμπεριφορές στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης προφανώς θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο που εντάσσεται στη λεγόμενη θετική ατζέντα. Ωστόσο, η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει πρώτα την υφιστάμενη τελωνειακή ένωση κι αυτό αφορά τόσο την πλήρη εφαρμογή της ως προς την Κύπρο, όσο και το να μην παραβαίνει θεμελιώδεις κανόνες της. Και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο έχουμε εγείρει επανειλημμένα.
Σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, υπάρχουν, επίσης, τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και έχουν επανεκκινήσει οι διερευνητικές επαφές. Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει, και είναι και στο χέρι της Τουρκίας το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον προχωρήσουν το επόμενο στάδιο θα ήταν μία διαπραγμάτευση.
Και αν αυτή δεν ευοδωθεί, η προσφυγή στη Χάγη, βάσει συνυποσχετικού. Τα λέω όλα αυτά, για να επαναλάβω ότι εδώ δεν τίθεται θέμα υπεραπλούστευσης. Δεν πρέπει να γίνεται υπεραπλούστευση σ’ αυτά τα ζητήματα, διότι η ζωή και η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Πελώνη, έχετε κάποιο σχόλιο αναφορικά με την κατάθεση του κ. Καλογρίτσα στη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν έχω κάποιο σχόλιο, κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι μια υπόθεση που διερευνάται από τη Βουλή, από την Επιτροπή.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα κάνει η Κυβέρνηση αποδεκτές τις τροπολογίες που έχουν καταθέσει στο νομοσχέδιο για την αναγκαστική συνεπιμέλεια, η κυρία Γιαννάκου και η κυρία Κεφαλογιάννη, εκφράζοντας τις αντιδράσεις πολλών γυναικών και γυναικείων οργανώσεων;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σαμαρά, όλες οι βουλευτικές τροπολογίες μελετώνται και εξετάζονται. Η διαβούλευση, η σύνθεση απόψεων, το να ακούσει η Κυβέρνηση ή ενδεχομένως να διορθώσει, όπου μπορεί, ζητήματα, είναι και ο λόγος που γίνεται συζήτηση στις Επιτροπές.
Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύρια Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα σχόλιό σας, μία εκτίμηση, για το πώς πήγε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ζάεφ. Και δεύτερο: Μπορείτε να μας πείτε κάποιες προτάσεις-ιδέες που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στον ομόλογό του, που αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και το θέμα που προέκυψε με τη Βουλγαρία;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Ριστόφσκα, όπως ξέρετε, υπήρξε ενημέρωση γι’ αυτή τη συνάντηση, όπου διερευνήθηκε πεδίο δυνατοτήτων συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας. Τοποθετήθηκε και ο κ. Ζάεφ επ’ αυτού στις δηλώσεις του. Ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική. Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των γειτόνων μας, των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, υπό όρους και προϋποθέσεις πάντα, και εφόσον εκπληρώνονται τα κριτήρια.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, προεκλογικά θυμάμαι ότι ο Πρωθυπουργός έλεγε για το θέμα της εγκληματικότητας, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, «λύστε τα χέρια στην Αστυνομία», και «δεν τους αφήνετε να κάνουν τη δουλειά τους». Τα απανωτά κρούσματα εγκληματικότητας το τελευταίο διάστημα τι σημαίνουν; Ότι παρότι τους λύσατε τα χέρια εξακολουθούν να μην είναι αποτελεσματικοί; Πού οφείλεται αυτή η υψηλή εγκληματικότητα;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Γκουτζάνη, υψηλή εγκληματικότητα δεν τεκμηριώνεται από στοιχεία. Θα επαναλάβω ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα. Έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών και ληστειών σε ολόκληρη την Ε.Ε. και η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Το Σάββατο η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε στη Γάζα κτίριο, όπου στεγάζονταν το Al Jazeera και το Associated Press. Στελέχη των δυο Πρακτορείων μιλούν για απόπειρα φίμωσης της ενημέρωσης και έγκλημα πολέμου. Εσείς προσωπικά τον Μάρτη, με αφορμή επίθεση στον «ΣΚΑΪ», εκ μέρους της Κυβέρνησης βέβαια, δηλώνατε ότι η επίθεση σε ένα Μέσο Ενημέρωσης είναι επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου, βασικού συστατικού στοιχείου της Δημοκρατίας. Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο σχόλιο της Κυβέρνησης για την επίθεση του Σαββάτου;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Μπαλοδήμα, για την κατάσταση στην περιοχή, στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, έχει υπάρξει ήδη τοποθέτηση. Έχουν υπάρξει δύο τοποθετήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών. Σας παραπέμπω σ’ αυτές. Με αφορμή αυτό, θα ήθελα να σας πω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας είχε πριν από λίγο επικοινωνίες με τον Παλαιστίνιο Πρέσβη στην Αθήνα και τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του τον κ. Σούκρι.
Γ. ΜΙΕΛΝΙΚ: Όσον αφορά την επανεκκίνηση του τουρισμού, μήπως έχετε τα πρώτα στοιχεία για τον αριθμό των τουριστών που ήρθαν στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η εικόνα που έχουμε είναι θετική. Τις πρώτες δύο ημέρες είχαμε γύρω στις 24.000 αφίξεις. Όλα βαίνουν καλώς προς το παρόν με βάση τους ελέγχους, με βάση τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει, με πιστοποιητικό εμβολιασμού, με PCR test και με δειγματοληπτικούς ελέγχους και ελπίζουμε σε καλή και καλύτερη συνέχεια.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Με βάση τις εικόνες που είδαμε χθες, καταστρατήγησης των μέτρων, το διευρυμένο ωράριο θα παραμείνει μέχρι τις 00:30;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Μόλις ξεκίνησε η εφαρμογή αυτού του μέτρου. Όπως έχουμε πει, πηγαίνουμε σταδιακά και με προσοχή. Επί της παρούσης, δεν έχω κάτι παραπάνω γι’ αυτό.
ΔΗΜ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Μια ερώτηση για την επιστρεπτέα. Παρατηρήθηκε ότι δόθηκε περισσότερο σε κλάδους οι οποίοι εργαζόντουσαν. Αντίθετα, κλάδοι οι οποίοι είχαν ανοίξει ΚΑΔ δύο μήνες πριν από το πρώτο lockdown και δεν είχαν τζίρο, δεν πήραν ούτε ένα ευρώ επιστρεπτέα και συνεχίζουν να παίρνουν κλάδοι οι οποίοι λειτουργούν. Γιατί αυτό;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Είναι συγκεκριμένοι οι όροι που έχουν ανακοινωθεί για την επιστρεπτέα. Δεν ξέρω σε ποια επιστρεπτέα αναφέρεστε.
ΔΗΜ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Εννοώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν ανοίξει δύο μήνες πριν από το lockdown, δεν μπόρεσαν να κάνουν τζίρο, δεν πήραν επιστρεπτέα.
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα στο οποίο αναφέρεστε. Πάντως, οι όροι είναι σαφείς και σαφές το ποιος δικαιούται.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Να μείνω στα ελληνοτουρκικά. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούς Σελίν Κιράν, ο οποίος προ ημερών βρέθηκε στην Θράκη, επέμεινε στα περί «τουρκικής» μειονότητας, στα περί της ανάγκης αυτονομίας εκπαίδευσης και θρησκείας στην περιοχή και είπε ότι οι «ομοεθνείς» τους, επί της ουσίας, όπως το λέει, ξέρουν ότι η Τουρκία είναι πάντα μαζί τους. Έχετε ένα σχόλιο γι’ αυτές τις δηλώσεις; Και δεύτερον, αυτές οι δηλώσεις δημιουργούν ένα θετικό κλίμα ενόψει της διαφαινόμενης συνάντησης Δένδια-Τσαβούσογλου και ίσως της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ως προς τα δύο τελευταία, δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να σας πω. Ως προς τις τοποθετήσεις αυτές, οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι σαφείς και ξεκάθαρες. Η Ελλάδα εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Είναι ξεκάθαρη η πρόβλεψη της Συνθήκης της Λωζάνης, η επισήμανση για μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα. Οτιδήποτε άλλο είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας και παραποίηση των στοιχείων.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ο κ. Ζάεφ, την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ», είχε πει τότε ότι έχει την υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη ότι σύντομα θα έρθουν τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Υπάρχει κάτι νεότερο επ’ αυτού; Ισχύει αυτό ότι σύντομα θα έρθουν; Και ένα δεύτερο: Ανησυχεί την Κυβέρνηση ότι κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχουν πει ότι δεν θα τα ψηφίσουν ή μάλλον θα τα καταψηφίσουν;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχω απαντήσει επ΄ αυτού. Δεν έχω κάτι νεότερο. Απάντησα στο προηγούμενο briefing ότι θα τεθούν προς κύρωση ανάλογα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό και ότι αυτό θα προσαρμοστεί στο νομοθετικό έργο και όχι αντίστροφα. Τα υπόλοιπα, στην ώρα τους.
Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Μια διευκρίνιση για τον τουρισμό. Όσοι έχουν νοσήσει, μπορούν να έρθουν με τεστ αντισωμάτων;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Με βάση τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, απαιτείται ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή PCR test ή βεβαίωση νόσησης. [Εκ παραδρομής αναφέρθηκε και πιστοποιητικό αντισωμάτων.]