Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών και ανταποκριτών Ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλο Μαρινάκη

Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών και ανταποκριτών Ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι,

Στο Παρίσι μετέβη χθες ο Πρωθυπουργός για να συμμετάσχει στη διάσκεψη που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε: «Πιστεύω ότι επαναβεβαιώσαμε την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στην ρωσική εισβολή. Νομίζω ότι καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο το οποίο δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς μπορεί αυτή η βοήθεια, με πρακτικό τρόπο, να έχει πιο ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για την Ουκρανία».

Διαβεβαίωσε παράλληλα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι  δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας.

Επισημαίνεται ότι με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, παρατείνεται η ισχύς του καθεστώτος προσωρινής προστασίας για τους εκτοπισθέντες από την Ουκρανία στην χώρα μας.

—-

Συνεδρίασε χθες, υπό τον Πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, εγκρίθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides» για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Το ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκε από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, σχετικά με την πορεία του μεταναστευτικού, τη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τη σταδιακή αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί πάνω από 25% σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου.

Η μείωση των ροών αφορά στο θαλάσσιο σύνορο κυρίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου παρατηρείται πολύ μεγάλη βελτίωση καθώς στον Έβρο οι ροές έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρακολουθεί με προσοχή την ροή που έχει παρατηρηθεί από τη νοτιοανατολική ακτή της Λιβύης.

Μετά από πρόταση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε η τροποποίηση του Σχεδίου «Αιγίς», για την προμήθεια 300 νέων οχημάτων για τις δασικές υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, συνολικού ύψους 2,1 δις,  προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Ήδη έχουν δημοπρατηθεί έργα 800 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων οι προκηρύξεις ύψους  700 εκατομμυρίων βγήκαν στον αέρα το τελευταίο 6μηνο του 2023. Πρόκειται για προμήθειες αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πλωτών μέσων διάσωσης και μεταφοράς, πυροσβεστικών οχημάτων, drones κ.α.

 Όπως έχει τονίσει ο Υπουργός στόχος είναι μέχρι το τέλος του Μαρτίου να έχει προκηρυχθεί σε διαγωνισμούς όλο το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ.

—–

Άνοιξε χθες η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα δήλωσης απασχόλησης των συνταξιούχων. Οι συνταξιούχοι οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν από δω και πέρα θα λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους από το 70% που λάμβαναν έως τώρα.

Πρόκειται για μια ουσιώδη βελτίωση στο εισόδημα των εργαζόμενων συνταξιούχων. Πλέον οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι συμπολίτες μας, θα μπορούν να εισπράττουν τη σύνταξή τους στο ακέραιο, ενώ θα υπάρχει μια παρακράτηση 10% επί του μισθού τους. Μάλιστα αυτή η παρακράτηση θα επιφέρει σταδιακώς και αύξηση της σύνταξής τους. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον έσοδα για τον καθένα εργαζόμενο συνταξιούχο που μπορούν να φθάσουν έως 3.500 ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται ότι από την παρακράτηση του 10% επί των αποδοχών υπέρ ΕΦΚΑ εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως: τα άτομα με ψυχική αναπηρία, όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα, οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας.

—-

Στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα τα κράτη συμφώνησαν για την ανάγκη αναθεώρησης της τρέχουσας ΚΑΠ και υπέβαλαν τις προτάσεις τους.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου δεσμεύτηκε η αναθεώρηση να γίνει με την παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή πριν τις Ευρωεκλογές.

Η Ελλάδα, προσήλθε στη διαπραγμάτευση με μια συνολική πρόταση για δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ, η οποία συνοψίζεται σε 19 συγκεκριμένες προτάσεις που στοχεύουν:

  • Στην απλοποίηση, διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών των ελέγχων,
  • στην επιτάχυνση διαπραγμάτευσης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ,
  • στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις επιμέρους τροποποιήσεις του,
  • στην απλοποίηση εφαρμογής των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων,
  • στην ευελιξία στην ανακατανομή αχρησιμοποίητων κονδυλίων και
  • στην απλούστευση των διαδικασιών για αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων και πυρκαγιών, με τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού και αξιοποίηση του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας.

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα για την υιοθέτηση περισσοτέρων τεχνικών βελτιώσεων αλλά και δομικών αλλαγών στη νέα ΚΑΠ.

Με  πρωτοβουλία της Ελλάδας συνεδρίασαν και  οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας των χωρών της Μεσογείου που αποτελούν την ομάδα της EU MED-9.

—–

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και την αποδέσμευση δικαστικών υπαλλήλων και αστυνομικού προσωπικού προχωρά με την έναρξη των ψηφιακών επιδόσεων ποινικών εγγράφων.  Συγκεκριμένα, ψηφιακά θα γίνονται οι επιδόσεις

των ποινικών διαταγών,

των αποφάσεων Λιπομαρτύρων και

των κλήσεων Μαρτύρων.

Πρόκειται για μια σημαντική υπηρεσία, με την οποία μειώνεται η γραφειοκρατία και αναβαθμίζεται το επίπεδο προστασίας των δεδομένων των πολιτών, καθώς οι επιδόσεις θα γίνονται άμεσα με ηλεκτρονικό τρόπο.

Επιπλέον, με τη μεταρρύθμιση αυτή αποδεσμεύεται σημαντικός αριθμός δικαστικών υπαλλήλων και αστυνομικού προσωπικού,  ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το έργο αυτό. Με την ψηφιοποίηση των επιδόσεων των τριών αυτών ποινικών εγγράφων, τα οποία ετησίως αγγίζουν περίπου τις 170.000, αναμένεται να απελευθερωθεί περίπου το 1/3 του αστυνομικού προσωπικού, που απασχολείται αυτή τη στιγμή γενικά στις επιδόσεις. Υπολογίζεται ότι απαιτούνται κατά μέσο όρο 670 αστυνομικοί την ημέρα. Ενδεικτικά το 2023 επιδόθηκαν σχεδόν 1.200.000 έγγραφα ποινικής, αστικής, διοικητικής, στρατολογικής φύσεως.

Σε πρώτη φάση, οι ψηφιακές επιδόσεις θα ξεκινήσουν από την Εισαγγελία Αθηνών.

—-

Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια θα πραγματοποιηθούν νέες προσλήψεις για την στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η προκήρυξη αφορά στην πλήρωση 1.213 θέσεων μόνιμου προσωπικού, αριθμός που προέκυψε έπειτα από την υποβολή αντίστοιχων αιτημάτων στην οποία προχώρησαν οι Δήμοι, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως τόνισε και η αρμόδια Υπουργός Νίκη Κεραμέως: «Βασική μας μέριμνα είναι να βελτιώνουμε διαρκώς τις υπηρεσίες που λαμβάνουν οι Πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, κάνουμε πράξη τη στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας, για πρώτη φορά έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια, μέσα από μία καθαρά αξιοκρατική και πλήρως αμερόληπτη διαδικασία υπό τον Α.Σ.Ε.Π., προκειμένου να συνδράμουμε τους Δήμους στο απαιτητικό έργο που αφορά στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών τους».

—-

Άνοιξε χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα παιδιού, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 11 Μαρτίου. Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση για το φετινό έτος 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022.

Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

—-

20 νέοι Δήμοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, από τους οποίους οι μισοί είναι Δήμοι της Θεσσαλίας που επλήγησαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Daniel». Παράλληλα ενισχύεται ο αριθμός των γευμάτων στους Δήμους που αποδεδειγμένα έχουν αυξημένες ανάγκες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 350 εκ. ευρώ. για να εξασφαλιστεί καθημερινά η παροχή των σχολικών γευμάτων σε περισσότερους από 231 χιλιάδες μαθητές από 217 χιλιάδες που στηρίζει σήμερα το πρόγραμμα.

Στο πρόγραμμα, μετά από αυστηρή ιεράρχηση αναγκών στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων προστέθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλίας οι δήμοι Αλμυρού, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Αγιάς, Κιλελέρ, Τεμπών, Φαρκαδόνας, Παλαμά, Μουζακίου και Πύλης.

Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των γευμάτων που παρέχονται σε σχολεία των δήμων Βόλου, Λάρισας, Τρικκαίων, Καρδίτσας, Ελασσόνας, Φαρσάλων, Τυρνάβου και Σοφάδων.

—-

Συναντάται σήμερα ο Πρωθυπουργός  με τον Αρμένιο ομόλογό του Νικόλ Πασινιάν.

Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, στις 11:00, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο. Για τα θέματα της συνεδρίασης θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μόλις είδα ότι το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για αύριο είναι κενό. Υπάρχει πιθανότητα να μεταβεί ο Πρωθυπουργός στα Τίρανα; Αυτό διαρρέεται από κυβερνητικά Μέσα της πλευράς Ράμα λόγω της Συνόδου Κορυφής, που υπάρχει εκεί για την Ουκρανία, κι εκεί βρίσκεται από σήμερα ο κ. Ζελένσκι. Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ενημέρωση που έχω είναι πως δεν θα μεταβεί στα Τίρανα ο Πρωθυπουργός.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, καλησπέρα. Αύριο ξημερώνει η θλιβερή επέτειος του δυστυχήματος στα Τέμπη και θα ήθελα να μας πείτε ποιες είναι πλέον οι προθέσεις της Κυβέρνησης, οι σκέψεις και για τα θύματα και για τους συγγενείς τους και, κυρίως, αν θα μεταβεί κάποιο στέλεχος της Κυβέρνησης στο μνημόσυνο που θα γίνει στον τόπο του δυστυχήματος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από ένα τραγικό δυστύχημα που συγκλόνισε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, μας συγκλόνισε όλους και, κυρίως, ήταν μια μέρα που η ζωή κάποιων ανθρώπων, και αναφέρομαι στους συγγενείς των θυμάτων, άλλαξε οριστικά. Κανένας δεν μπορεί να καταλάβει πώς νιώθει ένας άνθρωπος που έχει χάσει έναν δικό του άνθρωπο σε ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα αν δεν έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο και είναι κάτι που κανένας δεν θέλει να ξέρει πώς είναι. Είναι δεδομένη η στήριξη στους ανθρώπους αυτούς, η επιθυμία όλων ημών, ανεξαρτήτως του που ανήκει ο καθένας πολιτικά -αλίμονο αν αυτό ήταν θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης- να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, να έχουμε την ταχύτερη και δικαιότερη κρίση της Δικαιοσύνης και να αποδοθούν, προφανώς, ευθύνες σε όσους είχαν την οποιαδήποτε ευθύνη σε οποιονδήποτε βαθμό. Αυτό είναι κάτι το οποίο, νομίζω ότι, ενδεχομένως, θα ήταν περιττό να ειπωθεί, αλλά είναι αυτονόητο ότι πρέπει να το λέμε και να το επαναλαμβάνουμε. Και, προφανώς, να αφήσουμε την Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να περιμένουμε τα δικά της πορίσματα. Από εκεί και πέρα, βέβαια, η Πολιτεία, το Κράτος, η Κυβέρνηση έχουν ευθύνη όχι μόνο σε επίπεδο σιδηροδρόμου, συνολικά σε επίπεδο ασφάλειας των συγκοινωνιών να προχωρήσει όσα έχει υποσχεθεί. Μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών έχει αναληφθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ένα σύνολο πρωτοβουλιών για την ανάταξη, για την αναβάθμιση της λειτουργίας του ελληνικού σιδηροδρόμου. Στις άμεσες ενέργειες περιλαμβάνονται οι εργασίες αποκατάστασης του εξοπλισμού στο δίκτυο του ΟΣΕ που αφορούν στις Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, τις σήραγγες και τις ραδιοεπικοινωνίες. Η σύμβαση για την τηλεδιοίκηση και την σηματοδότηση ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος με ένα μέρος αυτής, λόγω της κακοκαιρίας, του σφοδρότατου φαινομένου της θεομηνίας Ντάνιελ, να έχει καταστραφεί και να προχωράει άμεσα η αποκατάσταση του τμήματος αυτού, στο τμήμα σήραγγας Όθρυος μέχρι τη Λάρισα. Τον Δεκέμβριο επαναλειτούργησε η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, αρχικά, για τις μεταφορές, για τα επαγγελματικά, τα μεταφορικά, και στη συνέχεια για το επιβατικό κοινό. Τοποθετήθηκαν 300 κάμερες παρακολούθησης σε όλες τις σήραγγες βασικού άξονα για τη συνεχή εποπτεία της κίνησης των συρμών. Τα έργα μόνιμης αποκατάστασης από την κακοκαιρία εκτιμώνται σήμερα σε 450 εκατομμύρια, για να υπάρχει και μια τάξη μεγέθους, μέσω των οποίων καλύπτεται ένα μέρος κι από το Ταμείο Ανάκαμψης και όλα όσα αναφέραμε, στόχος μας είναι να έχουν ολοκληρωθεί -κάποια έχουν ήδη φτάσει σε φάση ολοκλήρωσης- συνολικά εντός διετίας. Η κυβερνητική πλειοψηφία θα εκπροσωπηθεί, σε αυτό που με ρωτήσατε, από τον βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ., τον κ. Γιώργο Σταμάτη.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο Άρειος Πάγος παρενέβη χθες και ζήτησε τη διερεύνηση όλων των καταγγελιών για το έγκλημα των Τεμπών και τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα. Γιατί θεωρείτε πως ήταν απαραίτητη μια τέτοια παρέμβαση για κάτι τόσο αυτονόητο; Μήπως τελικά είχαν δίκαιο οι 330 ευρωβουλευτές στο ψήφισμά τους, που είχαν ειδική αναφορά στα Τέμπη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πρέπει να συμφωνήσουμε κάποια στιγμή σ’ αυτή τη χώρα, ότι τη Δικαιοσύνη πρέπει να την αφήνουμε ήσυχη να κάνει τη δουλειά της απρόσκοπτα με τον ανεξάρτητο ρόλο της, χωρίς να παρεμβαίνουμε αν δεν μας αρέσει μια απόφαση ή μια κρίση ή μια ανακοίνωσή της ή το αντίθετο αν κάτι μας αρέσει να πανηγυρίζουμε. Η Δικαιοσύνη έχει ανεξάρτητο ρόλο. Αυτή είναι η αποστολή της και αυτό είναι το καθήκον της. Και θεωρώ ότι η απάντηση σ’ αυτό το οποίο με ρωτήσατε είναι η  ίδια  απάντηση σε αντίστοιχη ερώτηση, που είχα δεχθεί όταν εξέδωσε την ανακοίνωση, η οποία έχει εκδοθεί σε απάντηση του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για το οποίο έχουμε τοποθετηθεί και έχουμε απαντήσει και για οικονομία χρόνου επαναλαμβάνω όσα έχω πει και εγώ και όσα έχουν ειπωθεί από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό στο παρελθόν. Η Δικαιοσύνη απάντησε και στην πράξη μ’ αυτό το οποίο έκανε και για τη συγκεκριμένη υπόθεση και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση, αλλά δεν περιμένει υποδείξεις από οποιοδήποτε κόμμα ή από οποιοδήποτε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Το γεγονός ότι κρίνει η Δικαιοσύνη μια δεδομένη χρονική στιγμή – σε οποιοδήποτε διαδικαστικό στάδιο βρίσκεται μια υπόθεση ή για οποιαδήποτε υπόθεση – ότι χρειάζεται να γίνει μια παραπάνω έρευνα, μια επιπλέον έρευνα, μια επιπλέον διαδικαστική διαδικασία δεν σημαίνει ότι αυτό γίνεται επειδή κάποιοι στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισαν ένα συκοφαντικό ψήφισμα για την Ελλάδα. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Και αυτό το οποίο είπαν οι εκπρόσωποι των δικαστών, νομίζω ότι δεν αναιρείται από την μετέπειτα ενέργειά τους. Ίσα-ίσα ενισχύεται και δείχνει ότι το τελευταίο πράγμα που μπορεί να κατηγορήσει κανείς – και μάλιστα ειδικά άνευ στοιχείων και με το να πετάει τη «λάσπη στον ανεμιστήρα» – είναι για συγκάλυψη. Και θα σας πω και κάτι. Όταν, μάλιστα, αυτό γίνεται από κάποιες πολιτικές δυνάμεις, κάποια κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου – που δυστυχώς δεν είναι μόνο η Αξιωματική Αντιπολίτευση- οι οποίοι επενδύουν, προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν, προσπαθούν να κάνουν πολιτική πάνω στον ανθρώπινο πόνο, στη δυστυχία των συγγενών των θυμάτων, αυτό με συγχωρείτε, αλλά είναι ακόμα πιο θλιβερό.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με συγχωρείτε να συμπληρώσω. Είχαμε τις προηγούμενες ημέρες από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ένα δημοσίευμα, που αναφέρεται σε αλλοίωση του νόμου που ψήφισε η Κυβέρνησή σας την προηγούμενη περίοδο, επί θητείας του κ. Καραμανλή, του 4632/2019 και κάνει λόγο για αλλοίωση με την απαλοιφή από το νόμο «της ευθύνης του Κράτους να διασφαλίζει τη συνολική σιδηροδρομική ασφάλεια με προτεραιότητα την πρόληψη των ατυχημάτων, όπως ορίζεται στο ενωσιακό δίκαιο».  Θα ήθελα μια απάντηση σ’ αυτό. Και δεύτερον, αύριο έχουμε πανελλαδική απεργία. Η ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος, μια σειρά από συνδικάτα, οργανώσεις καλούν ενάντια στη συγκάλυψη. Επίσης, έχουμε ένα ψήφισμα – αυτές τις ημέρες- διαδικτυακό, που έχει συμπληρώσει πάνω από 700.000 υπογραφές. Αυτό είναι μόνο κάποια κόμματα της Αντιπολίτευσης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς εγώ σας μίλησα για τη στάση που ακολουθούν κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα. Δεν έβαλα στο ίδιο τσουβάλι ούτε τους πολίτες, οι οποίοι μπορεί να έχουν προφανώς στη Δημοκρατία μας την οποιαδήποτε άποψη και ποτέ δεν θα ακούσετε εμάς να κατηγορούμε τον οποιονδήποτε για την οποιαδήποτε άποψη έχει, ακόμα και αν είναι πολύ αντίθετη σ’ αυτό το οποίο πρεσβεύουμε και πιστεύουμε. Μακριά από εμάς αυτές οι λογικές της στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων, της στοχοποίησης πολιτών, της στοχοποίησης δημοσιογράφων. Αλλού νομίζω ότι ανήκουν και εκφράζονται -από άλλους εκφράζονται-αυτές οι λογικές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράσει την οργή του, την αγανάκτησή του, να διαμαρτυρηθεί με τον οποιοδήποτε τρόπο προβλέπει ο νόμος. Αυτό, όμως, δεν έχει να κάνει με τη στάση κάποιων κομμάτων, που προσπαθούν να κάνουν πολιτική πάνω σ’ ένα τραγικό δυστύχημα.

Ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, εγώ έχω απαντήσει πάρα πολλές φορές για όλες τις εν εξελίξει υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, ότι η Δικαιοσύνη αξιολογεί όλα τα δεδομένα και όλες τις πτυχές κάθε υπόθεσης, πολλώ δε μάλλον μιας υπόθεσης η οποία είχε αυτήν την τραγική κατάληξη. Κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων. Ένα τραγικό δυστύχημα. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω από πολιτικής πλευράς είναι ότι κανένας έως τώρα δεν έχει βρεθεί να αποδείξει με στοιχεία και όχι πετώντας «λάσπη στον ανεμιστήρα» ότι η Κυβέρνηση είτε νομοθέτησε, είτε ενήργησε προσπαθώντας να κρύψει αδυναμίες, να συγκαλύψει καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Κάθε φορά που λέγεται κάτι, καλό είναι να τεκμηριώνεται. Από εκεί και πέρα, το ξαναλέω, αυτή τη στιγμή η Δικαιοσύνη ερευνά ένα τραγικό δυστύχημα, τα αίτια του, το τι συνέβη, ποιος έχει ευθύνη σε οποιονδήποτε βαθμό και αν είναι αυτός. Ολοκληρώνεται και μια διαδικασία στη Βουλή. Ας περιμένουμε συνολικά τα πορίσματα, ας περιμένουμε τις εξελίξεις και εδώ είμαστε να τα σχολιάσουμε όλα.

 

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Θέλω να σας πάω, κ. Εκπρόσωπε, στο θέμα του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά. Ήδη, εισήχθη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σήμερα. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, όσο και το ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με το νομοσχέδιο. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε λόγο, κατηγόρησε την Κυβέρνηση χθες για διευθέτηση συμφερόντων, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον σας. Πώς το σχολιάζετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως έναν τίτλο αυτών που θέλω να πω, προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσω με δεδομένα, με στοιχεία και με επιχειρήματα που προκύπτουν και από τα Προγράμματα των άλλων κομμάτων, αλλά και με προγενέστερες δηλώσεις και θεωρώ την κοινή λογική και την πραγματικότητα, θα ήθελα να πω ότι αποδεικνύεται τελικά ότι πάμε να αποκτήσουμε ως Αντιπολίτευση έναν «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ». Και μάλιστα σε ζητήματα όπως τα ζητήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γιατί δεν μιλάμε μόνο για μη κρατικά πανεπιστήμια, μιλάμε και για τα δημόσια πανεπιστήμια και ένα νομοσχέδιο που, όπως θα σας πω στη συνέχεια, αφορά κυρίως το δημόσιο πανεπιστήμιο. Έχουμε την ίδια ρητορική, την ίδια επιχειρηματολογία κενή περιεχομένου και το ίδιο ύφος. Το ύφος μηδενισμού και απαξίωσης. Ένας παρωχημένος λόγος ο οποίος, νομίζω, δεν κάνει στο τέλος της ημέρας καλό σε κανέναν. Ούτε στην Αντιπολίτευση, ούτε στη χώρα, ούτε στους πολίτες, ούτε στους φοιτητές. Μιλάει, λοιπόν, για διευθέτηση συμφερόντων ο κ. Ανδρουλάκης.  Λέει από πριν ότι θα καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο και επειδή καλύτερα είναι τα δεδομένα από τα λόγια του αέρα, εγώ θα σας πω με βάση αυτά τα οποία προβλέπουν τα άρθρα του νομοσχεδίου τι προτίθεται να καταψηφίσει και το λέει, μάλιστα, και προκαταβολικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δεν ξέρω συνολικά, αλλά κατ’ επέκταση και το κόμμα του, όπως ο ίδιος έχει πει.

Ένα νομοσχέδιο που πάνω από το 70% των άρθρων του αναφέρονται στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Ο κ. Ανδρουλάκης – ξεκινώ από το πρώτο που βλέπω μπροστά μου – είναι απόφοιτος, όπως είμαι κι εγώ, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ένα νομοσχέδιο που ξεκινάει με τη στήριξη του συγκεκριμένου πανεπιστημίου. Ένα πανεπιστήμιο εθνικής σημασίας. Και θα έπρεπε αυτό ένας απόφοιτός του να το γνωρίζει. Μια ουσιαστική ενδυνάμωση, μια σειρά από αιτήματα που διαχρονικά τίθενται από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, με την ξεχωριστή θέση που έχει στη χώρα και αξία, ικανοποιούνται και μάλιστα παίρνει μία δυναμική την οποία χρειαζόταν πάρα πολλά χρόνια.

Καταψηφίζει όλες τις διατάξεις που αναφέρονται στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα είναι πλέον – όπως λέει ο νόμος, δεν το λέμε εμείς, ο νόμος το λέει,– θα είναι αυτοδιοίκητο και η διοίκησή του δεν θα διορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Παίρνει δύναμη, λοιπόν, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, παίρνει ελευθερίες. Και ξέρετε ποιο είναι το φοβερό; Ότι αυτό αποτελεί και πρόταση του ΠΑΣΟΚ, όχι του ’80 ή του ΄90 ή πριν από 15-20 χρόνια, προεκλογική πρόταση του ΠΑΣΟΚ τώρα με τον κ. Ανδρουλάκη πρόεδρο. Το καταψηφίζει και αυτό. Τι άλλο καταψηφίζει ο κ. Ανδρουλάκης; Δημιουργία κοινών προγραμμάτων ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων με κορυφαία ξένα πανεπιστήμια με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δηλαδή, προγράμματα τα οποία θα δώσουν πολύ μεγαλύτερη αξία και δυνατότητες στους φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων – το τονίζω – πρόσβαση  ξένων φοιτητών στα αγγλόφωνα μαθήματα των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων για σύντομες περιόδους σπουδών έως δύο εξάμηνα. Δηλαδή, προσέλκυση ξένων φοιτητών στα δικά μας πανεπιστήμια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευσή μας, για την οικονομία μας. Αναγνώριση περιόδων σπουδών ξένων φοιτητών και δυνατότητα μεταγραφών στα αγγλόφωνα προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων. Μία τελευταία εκκρεμότητα για την κύρωση της Σύμβασης της Λισσαβόνας. Δυνατότητες που δίνονται στα μέλη ΔΕΠ συνολικά, για να μην καταχραστώ τον χρόνο σας. Απλουστεύσεις διαδικασιών στις εκλογές πρυτάνεων. Μέριμνα για προσλήψεις ανά μία αποχώρηση, για να μην αιμορραγούν σε διοικητικό προσωπικό και επιστημονικό προσωπικό τα πανεπιστήμια. Και βέβαια ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπου εδώ πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μπαίνει ως πρόφαση αυτό το οποίο λέει το ΠΑΣΟΚ ως εξυπηρέτηση συμφερόντων. Και, εν πάση περιπτώσει, ποια συμφέροντα από τη στιγμή που μιλάνε οι ίδιοι και λένε για ακαδημαϊκά κριτήρια και για συγκεκριμένα κριτήρια. Και ερχόμαστε εδώ και μήνες, ολόκληρες εβδομάδες σίγουρα, και τους λέμε πείτε μας μία χώρα που έχει θεσπίσει αυστηρότερα κριτήρια. Πείτε μας ποιο κριτήριο από αυτά που βλέπετε δεν σας ικανοποιεί; Τα πιο αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια, ελάχιστος αριθμός σχολών, ελάχιστος αριθμός κύκλου σπουδών, προϋποθέσεις αυστηρές για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, για την υλικοτεχνική υποδομή, πρόβλεψη για βιβλιοθήκες για συγκεκριμένους χώρους. Και σε κάθε περίπτωση, όπως είπε και σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, όλα αυτά θα αξιολογούνται συνεχώς με προφανώς τη δυνατότητα στην αρμόδια εποπτική Αρχή, την ΕΘΑΑΕ, να αναστέλλει την άδεια οποιουδήποτε ιδρύματος.

Με λίγα λόγια όλα αυτά που λέει ο κ. Ανδρουλάκης νομίζω είναι προσχηματικά. Επανέρχομαι σε αυτό που είπα αρχικά. Μιλάμε πλέον για τη δημιουργία ενός «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ». Οι πολίτες έχουν απορρίψει τη μηδενιστική λογική, έχουν απορρίψει το «όχι σε όλα». Για κάποιο λόγο ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να το επαναφέρει με άλλο φόντο. Δικαίωμά του. Η χώρα, όμως, θα προχωρήσει μπροστά. Και θα προχωρήσει μπροστά, όχι μόνο γιατί το λέει στο Πρόγραμμά μας, γιατί ήταν μια προεκλογική μας εξαγγελία. Θα προχωρήσει μπροστά, γιατί φέρνουμε ένα απολύτως συνταγματικό νομοσχέδιο και δεν το λένε μόνο συνταγματολόγοι που μπορεί να έχουν ταχθεί στον χώρο τον ευρύτερο της Κεντροδεξιάς, το λέει ο κ. Βενιζέλος, το λέει ο κ. Αλιβιζάτος. Θα προχωρήσει μπροστά γιατί 40.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι περισσότεροι, σε απόλυτο αριθμό, από αυτούς οι οποίοι είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο, από την Ισπανία, από την Πορτογαλία. Θα προχωρήσει μπροστά γιατί θέλουμε η Ελλάδα να γίνει ένα κέντρο εκπαίδευσης, που θα προσελκύει ξένους φοιτητές. Θα προχωρήσει μπροστά γιατί δεν μπορούμε άλλο να πηγαίνουμε και να λέμε σε έναν Έλληνα φοιτητή «αν έχεις λεφτά», όπως είπε χθες ο κ. Κασσελάκης, «μπορείς να πας στη Σορβόννη», γιατί να πρέπει να υπάρχει εδώ και ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο; Γιατί, ξέρετε, στο τέλος της ημέρας, μέσα από την εφαρμογή των πολιτικών, αναδεικνύεται και η αληθινή υποκρισία. Και επειδή αναφερθήκατε και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ -και κλείνω με αυτό- χθες, ο κ. Κασσελάκης, προσπερνώντας τις φορές που αναφέρθηκε στον εαυτό του και στην αυτοαποθέωση και την αποθέωση από τον κόσμο, κάτι τέτοιο δεν το έχουμε παρατηρήσει να συμβαίνει ούτε σε μεγάλους ποδοσφαιριστές, αλλά δικαίωμά του είναι να χαίρεται για την αποθέωση που δέχτηκε, θετικό είναι αυτό για τον ίδιο αν το πιστεύει ότι είναι τόσο σημαντικό για τους πολίτες, δεν ξέρω αν τους απασχολεί, αλλά σε κάθε περίπτωση, μέσα σε λίγα λεπτά, ο κ. Κασσελάκης συμπύκνωσε όλη αυτή την υποκρισία ενός συγκεκριμένου χώρου. Τι μας λέει αυτή η επιχειρηματολογία; Ότι εάν ένα παιδί έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει να σπουδάσει σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό, καλώς να πάει. Αν δεν έχει αυτή την οικονομική δυνατότητα, αλλά θέλει, του το απαγορεύουν. Εμείς δεν πιστεύουμε σε αυτές τις απαγορεύσεις και ταυτόχρονα, στηρίζοντας και ενισχύοντας το δημόσιο πανεπιστήμιο, θέλουμε η χώρα να προχωρήσει μπροστά.

 

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, την προηγούμενη εβδομάδα, σε σχετική ερώτηση για τη δίκη του ΚΕΕΛΠΝΟ, καλύψατε την παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη εντός της αίθουσας του δικαστηρίου. Σε δημοσίευμα του «Documento» αναφέρεται ότι στο παρελθόν είχατε εργαστεί στο δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Αθανασόπουλου, ο οποίος είναι συνήγορος υπεράσπισης του Σταμάτη Πουλή και συζύγου της Ανδρονίκης Θεοφιλάτου, δύο εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων στη δίκη για τις 22 παράνομες προσλήψεις και συνεργατών του κ. Γεωργιάδη. Θεωρείτε αντικειμενική την κρίσης σας σε αυτή την υπόθεση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απολύτως αντικειμενική. Ξέρετε, είχαν συνηθίσει πολλοί στη χώρα μας, και κυρίως αναφέρομαι σε άλλους πολιτικούς χώρους, ένας πολιτικός να είναι ανεπάγγελτος και τα ένσημά του να είναι διάφορες πορείες, οι αγώνες που έχει δώσει για έναν ιδεολογικό χώρο – τους οποίους, προφανώς, δεν τους κατηγορώ συλλήβδην, δεν τους «τσουβαλιάζω» – και αγνοείται ότι κάποιοι άνθρωποι μπήκαν στην πολιτική αφού πρώτα είχαν εργαστεί και προφανώς, όταν θα επιτρέπεται αυτό – γιατί υπάρχουν και ζητήματα αναστολών – εκεί θα επιστρέψουν. Και είμαι πολύ υπερήφανος που, από τότε που πήρα το πτυχίο μου, εργάζομαι.  Και έχω εργαστεί και σε διάφορα γραφεία και έχω τη δυνατότητα να έχω και το δικό μου γραφείο μαζί με άλλους δικηγόρους. Αυτό είναι ένα δεδομένο. Και μάλιστα δεν το έχω κρύψει αυτό και από το βιογραφικό μου. Ένα δεύτερο δεδομένο είναι ότι δεν κάλυψα κανέναν. Σας είπα αυτά τα οποία έχω ζήσει από τη δική μου επαγγελματική εμπειρία, τα οποία μπορεί να τα βεβαιώσει ο οποιοσδήποτε δικηγόρος, ότι μία συνεδρίαση είναι δημόσια, ο οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να παραστεί, εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά το δικαστήριο, είτε αποβάλλει κάποιον από τη συνεδρίαση, είτε κρίνει ότι μια εξέταση μάρτυρα πρέπει να είναι όχι σε μια δημόσια συνεδρίαση – αυτές είναι τεχνικές λεπτομέρειες. Ούτε επιβεβαίωσα, λοιπόν, ούτε διέψευσα την οποιαδήποτε παρέμβαση. Εγώ, αν θυμάστε καλά, έψεξα το φοβερά παράδοξο, αυτοί οι οποίοι λένε ότι πρέπει να ελέγξουν τη Δικαιοσύνη και κλείσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους στη φυλακή, να κατηγορούν για παρεμβάσεις σε ένα δικαστήριο ή να επικαλούνται το Κράτος Δικαίου και τη Δικαιοσύνη. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό,  για να μην πω  κωμικό. Θα το πω και ξανά. Από εκεί και πέρα, το να θεωρούμε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, κάτι το οποίο ελέχθη από μία πλευρά, και να το υιοθετούμε έτσι άκριτα, εμείς δεν θα το κάνουμε.

Επαναλαμβάνω αυτό που είπα και σε εκείνη την περίπτωση και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, εμείς δεν δεχόμαστε άκριτα το οτιδήποτε λέγεται. Περιμένουμε από το οποιοδήποτε δικαστήριο να βγάλει τη δική του απόφαση, την όποια θεωρεί δίκαιη απόφαση. Και για να έχετε και μία ενημέρωση, από το γραφείο, στο οποίο αναφέρεστε, εγώ έχω αποχωρήσει, αν δεν κάνω λάθος, οκτώ χρόνια. Από τότε έχω δουλέψει σε άλλα δύο γραφεία και τώρα έχω το δικό μου γραφείο. Αν θεωρείτε εσείς ότι υπάρχει κίνητρο ένας δικηγόρος, για ένα γραφείο που δούλευε πριν από οκτώ χρόνια, το οποίο έχει υπεράσπιση σε έναν κατηγορούμενο, να καλύψει μία παρέμβαση κάποιου, τότε με συγχωρείτε, αλλά κυνηγάτε φαντάσματα τα οποία δεν υπάρχουν.

 

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, σύμφωνα με έρευνα του News247, αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τουλάχιστον για το μήνα Δεκέμβριο του 2023, ήταν ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος αλλοδαπής εταιρείας, πράγμα που απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία για τα ασυμβίβαστα των πολιτικών προσώπων. Η κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το ζήτημα. Θα ήθελα, λοιπόν, το σχόλιό σας κι εφόσον παραβιάζεται ο νόμος, τι πρέπει να γίνει;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που μου γίνεται αυτή η ερώτηση. Δεν θ’ αποφύγουμε ν’ απαντήσουμε σε κάποια ερώτηση. Η κυβέρνηση, είτε αφορά του ενός ή του οποιουδήποτε άλλου κόμματος, θεωρεί ότι ο νόμος είτε αφορά έναν πολίτη, είτε αφορά τον οποιονδήποτε, πρέπει να εφαρμόζεται, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς αστερίσκους. Ό,τι προβλέπει ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται. Και αν υπάρχει τέλεση οποιασδήποτε παράνομης πράξης και αποδειχθεί αυτό από τη Δικαιοσύνη, είναι προφανές ότι πρέπει ν’ ακολουθηθεί όλη η κατά τον νόμο διαδικασία. Εν προκειμένω, ο κύριος Κασσελάκης φαντάζομαι ότι θ’ απαντήσει αρμοδίως, όταν κληθεί. Εμείς δεν μπορούμε εκ των προτέρων να βγάλουμε απόφαση, για το τι συνέβη πραγματικά, να υποκαταστήσουμε το ρόλο της Δικαιοσύνης, είμαστε εδώ, περιμένουμε την προβλεπόμενη διαδικασία και όταν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη, οποιαδήποτε απόφαση, χωρίς να παρεμβαίνουμε στον ανεξάρτητο ρόλο της Δικαιοσύνης, θα το σχολιάσουμε.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που βρίσκεται στις επιτροπές στη Βουλή. Σας διαβάζω μερικά ονόματα: Αλκιβιάδης Δερβιτσιώτης, Γιάννης Δρόσος, Ακρίτας Γκαϊτατζής, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Ξενοφών Κοντιάδης, Παναγιώτης Ματζούφας, Γιώργος Σωτηρέλης, Κώστας Χρυσόγονος. Αυτοί είναι οκτώ συνταγματολόγοι που αποφαίνονται πως το νομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο 16. Η κυβέρνηση πώς τοποθετείται σε αυτό; Θέλω να πω, μας είπατε ότι υπάρχουν κάποιοι συνταγματολόγοι, οι οποίοι υποστηρίζουν πως είναι όλα καλά, πως μπορεί να γίνει. Από την άλλη υπάρχει ένας έντονος διάλογος στην ακαδημαϊκή κοινότητα και δεν σας αναφέρω ξανά, να μη σας φάω το χρόνο, των ανακοινώσεων των καθηγητών και φυσικά των συλλόγων φοιτητών.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε πολλές φορές τεκμηριώσει την άποψή μας ότι είναι πλήρως σύμφωνο με το Σύνταγμα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έχουμε επικαλεστεί και απόψεις συνταγματολόγων, έχει κάνει αναλυτική παρουσίαση και ο υπουργός Παιδείας, ο κύριος Πιερρακάκης και συνολικά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Εμείς εκφράζουμε τα επιχειρήματά μας, είμαστε σίγουροι γι’ αυτά και από κει και πέρα Δημοκρατία έχουμε και επιστημονικά, αλλά και προσωπικά, ο καθένας εκφράζει την άποψή του· τι να κάνουμε; Έτσι είναι οι διαδικασίες, οι ανοιχτές διαδικασίες, οι δημοκρατικές διαδικασίες, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ο νομικός διάλογος, ο ευρύτερος διάλογος. Δεν νομίζω να χρειάζεται να σχολιάζουμε, να επιτιθέμεθα σε κάποιον που έχει μια διαφορετική επιστημονική άποψη. Εμείς έχουμε τα επιχειρήματά μας, θεωρούμε ότι είναι στέρεα, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ή καμία περίπτωση αυτό να θεωρηθεί αντισυνταγματικό, από κει και πέρα θα προχωρήσουμε παρακάτω και θα συνεχίσουμε κανονικά, εφαρμόζοντας αυτά που θέλουμε να νομοθετήσουμε.

 

 

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Χθες, η Ν.Δ. καταδίκασε την επίθεση που δέχτηκε ο βουλευτής Παύλος Χρηστίδης από Αρχιμανδρίτη. Όμως, βλέπουμε ότι και άλλοι μητροπολίτες εμμένουν σε αυτό το κυνήγι, τέλος πάντων, των βουλευτών αυτών που έχουν ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Φοβάστε, ως Κυβέρνηση, ότι οι Εκκλησίες θα γίνουν τα εκλογικά κέντρα που θα αναπτυχθεί μια αντικυβερνητική φωνή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω την απόλυτη καταδίκη στη στοχοποίηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Χρηστίδη, και ακόμα χειρότερα όταν σε αυτή τη στοχοποίηση περιλαμβάνονται και εικόνες που έχουν μέσα μέλη της οικογένειάς του. Αυτά είναι πράγματα, τα οποία δεν μπορούμε να μην τα σχολιάσουμε, να μην τα καταδικάσουμε και να τα αφήσουμε να συμβαίνουν. Από εκεί και πέρα, ας μην ισοπεδώνουμε και ας μην τσουβαλιάζουμε, με κάποιες μειοψηφικές συμπεριφορές, μεμονωμένες περιπτώσεις, συνολικά την Εκκλησία, η οποία διαχρονικά επιτελεί έναν σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, της στήριξης των αδυνάμων, σε περιόδους κρίσεις, δεν θεωρώ ότι αντιπροσωπεύουν την Εκκλησία συνολικά, τους ιερείς μας, τους ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν τέτοιες μεμονωμένες συμπεριφορές.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Χθες, ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ και ο τομεάρχης δικαιοσύνης, κ. Σαρακιώτης, σας κάλεσε, εσάς προσωπικά, να απολογηθείτε εκ μέρους της Κυβέρνησης για την ατιμωρησία, αλλά και τα βαριά εγκλήματα. Μάλιστα, είπε ότι η Αθήνα θυμίζει Σικάγο. Σας καταλόγισε, επίσης, ότι συνιστά, όπως είπε, αθλιότητα και ύβρη το γεγονός ότι είπατε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 2019 έναν Ποινικό Κώδικα, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εγκληματικών. Πώς απαντάτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Σαρακιώτης, ουσιαστικά με αυτή του την τοποθέτηση, είπε ένα πολύ μεγάλο ψέμα, το οποίο για μένα ήταν και απολύτως προκλητικό, γιατί δεν εμφανίστηκε στην πολιτική τα τελευταία χρόνια. Θυμάται τι συνέβη το 2019 και ευτυχώς τα γραπτά μένουν. Και έβαλε και έναν τίτλο για να δημιουργήσει εντυπώσεις, ο οποίος είναι απολύτως παραπλανητικός, όπως γι΄ αυτό που είπε για το τι συμβαίνει στην Αθήνα. Και προεισαγωγικά να σας πω ότι, προφανώς δεν γίνεται να εξαφανιστεί η εγκληματικότητα, ούτε ισχυριστήκαμε ποτέ ότι με την πολιτική μας θα έχουμε τη δυνατότητα να εξαφανιστεί το έγκλημα, είτε το μεσαίο, είτε το βαρύ. Άρα, επειδή προτιμώ να μιλώ με στοιχεία και όχι με λόγια του αέρα, όπως οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, κατά παράδοση, ειδικά των τελευταίων ετών, έχω εδώ σε τρία αδικήματα νομίζω με διαβάθμιση, ανθρωποκτονίες, κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες, τα στατιστικά στοιχεία των ετών 2019 και 2023. Και ο λόγος που είναι 2019 και 2023, μάλιστα, είναι γιατί το 2019 είναι η τελευταία χρονιά που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2023 είναι μια χρονιά μετά και από την πανδημία, για να είναι συγκρίσιμα τα δεδομένα. Το 2019, λοιπόν, καταγράφηκαν 79 ανθρωποκτονίες και 117 απόπειρες. Το 2023 οι ανθρωποκτονίες μειώθηκαν κατά 71. Παρένθεση, εδώ, δεν σημαίνει ότι επειδή σημειώνονται ανθρωποκτονίες φταίει η μία ή η άλλη Κυβέρνηση. Τι έχει μεγάλη σημασία; Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι το ποσοστό εξιχνίασης, μαζί με τις απόπειρες 192, είναι επί των ημερών της Ν.Δ. 90%. Το ποσοστό μεταβολής από τα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι -10,13% στο ειδεχθέστατο αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Κλοπές, διαρρήξεις:  Το 2019 καταγράφηκαν 81.734 περιστατικά. Είναι τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας. Το 2023 καταγράφηκαν 62.868 περιστατικά. Η μεταβολή είναι -23,08%.

Ληστείες: Το 2019, 4.287 περιστατικά. Το 2023, 2.781 περιστατικά. Δηλαδή, για τις ληστείες, το ποσοστό μεταβολής είναι 35,13%.

Το ξαναλέω, το έχω πει και σε άλλη μου απάντηση συνολικά για την πολιτική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, παρά τον πολύ μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει, το πολυδιάστατο του εγκλήματος, μικρή, μεσαία, μεγάλη παραβατικότητα, τη διάσταση κάποιων επιθέσεων με συγκεκριμένο χαρακτήρα -σήμερα είναι και εν εξελίξει μια πολύ μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας- τα στατιστικά στοιχεία αποτυπώνουν μείωση και στη μεσαία και στη μικρή εγκληματικότητα και σε αδικήματα, όπως είναι η ανθρωποκτονία.

Πάμε, όμως, τώρα στο μεγάλο ψέμα, γιατί το πρώτο απαντά στα «περί Σικάγο», που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό είναι και περισσότερο επιτυχία και της Αστυνομίας. Εμείς δεν θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση συλλαμβάνει έναν εγκληματία ή αν μια υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη, φταίει μια Κυβέρνηση. Αλλά επειδή μας κατηγόρησε ο κ. Σαρακιώτης για «Σικάγο», παρέθεσα κάποια συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία. Πάμε, όμως, στο μεγάλο ψέμα. Και πραγματικά εγώ, αν ήμουν ένας εκ των βουλευτών που ψήφισε τον Ποινικό Κώδικα το 2019 ή ήμουν από τότε σε αυτό το κόμμα, τουλάχιστον θα ντρεπόμουν να μιλήσω για τον Ποινικό Κώδικα. Γιατί υπήρξαν βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου το 2019, που σας διαβάζω τρία παραδείγματα μόνο, είναι πάρα πολλά, αλλά νομίζω ότι αυτά είναι τα πιο χτυπητά. Βιασμός ανηλίκου. Βιασμός ανηλίκου, το ξαναλέω. Μέχρι το 2019 η ποινή ήταν κάθειρξη έως 20 έτη, Ποινικός Κώδικας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ποινή κάθειρξη έως 15 έτη. Μιλάμε για βιαστές ανηλίκων. Και ήρθε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ποινή αυτή είναι ισόβια. Ένα παράδειγμα, λοιπόν, πρώτο, ο βιασμός ανηλίκων. Ήρθαν και ψήφισαν και δεν ντρέπονται να επιτίθενται σε εμάς να μειωθεί η ποινή για τους βιαστές ανηλίκων.

Συνεχίζω. Ανθρωποκτονία και γυναικοκτονία, που βγαίνουν στους δρόμους και φωνάζουν ότι δεν αναγνωρίζεται. Μέχρι το 2019, αποκλειστική ποινή τα ισόβια. Ποινικός Κώδικας 2019 ισόβια ή κάθειρξη μέχρι 15 χρόνια. Έδωσαν, δηλαδή, τη δυνατότητα στα δικαστήρια σε έναν δολοφόνο να πάρει ποινή μέχρι 15 χρόνια, ενώ μέχρι τότε ήταν τα ισόβια. Επαναφέραμε αποκλειστική ποινή τα ισόβια. Και για να μην πάμε μόνο σε τέτοιας φύσεως αδικήματα, πάμε και στη δωροδοκία κρατικού αξιωματούχου, όπου ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ποινή ήταν κακουργηματικής τάξεως, κάθειρξη μέχρι 10 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και την έκανε πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή, η οποία μπορεί να ανασταλεί. Αυτά έκαναν οι φιλεύσπλαχνοι Αριστεροί. Και να σας πω και κάτι; Επειδή τα στοιχεία είναι δεδομένα και αμείλικτα, είναι κάτι στο οποίο δεν έχουν απάντηση. Ήρθαν υποσχόμενοι ότι θα αλλάξουν την Ευρώπη, ότι θα δώσουν στους πάντες τα πάντα, ότι θα εφαρμόσουν ένα φιλολαϊκό πρόγραμμα και στο τέλος της διακυβέρνησής τους η μόνη επιμέρους κατηγορία από ομάδα ψηφοφόρων, που τους έδωσε κατά πλειοψηφία τη στήριξη, ήταν οι έγκλειστοι στις φυλακές. Αυτό τα λέει όλα.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αναφορικά με την Επιτροπή για τα Τέμπη. Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Τσιόδρας, δήλωσε σήμερα πως ο πρόεδρος των Μηχανοδηγών δεν κλήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή, επειδή ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και θα μιλούσε από κάποια πολιτική σκοπιά. Με τι κριτήρια καλούσε η Επιτροπή μάρτυρες; Θέλω να πω, αγνοώντας την επαγγελματική τους ιδιότητα; Και δεύτερον, έχει επιχειρηματολογία και για άλλα πρόσωπα που δεν κλήθηκαν, το Μέγαρο Μαξίμου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι αληθές αυτό. Δεν είπε αυτό. Συνδέετε μεταξύ τους δύο διαφορετικά πράγματα. Προφανώς, το πώς και για ποιο λόγο καλείται ένας μάρτυρας ή δεν καλείται ένας μάρτυρας, αυτό δεν γίνεται με βάση την πολιτική, την κομματική, την οποιαδήποτε ιδιότητα έχει κάποιος. Αλίμονο, αν καλείτο κάποιος με αυτό το κριτήριο. Έχουν περάσει από τις Εξεταστικές μάρτυρες, οι οποίοι μπορεί να είναι και βουλευτές, μπορεί να ήταν και Υπουργοί, μπορεί να ήταν και μέλη του οποιουδήποτε κόμματος. Και νομίζω ότι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, εκτός από έναν, αν δεν κάνω λάθος, όλοι οι υπόλοιποι μάρτυρες που εκλήθησαν στη συγκεκριμένη Εξεταστική, που εξέτασε σχεδόν διπλάσιο αριθμών μαρτύρων από ό,τι οποιαδήποτε άλλη Εξεταστική, ήταν προτάσεις της Αντιπολίτευσης και όχι μόνο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των υπόλοιπων κομμάτων. Τώρα, από εδώ και πέρα, το ότι κάποιος ανέφερε την κομματική ταυτότητα κάποιου άλλου, ο οποίος καταδικάζει και κατηγορεί την Κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας μόνο, πολλές φορές, τη συνδικαλιστική του ιδιότητα…

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο συγκεκριμένος έχει στείλει μια σειρά από επιστολές…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, μην εξανίσταστε. Δεν αμφισβητούμε το περιεχόμενο a priori των λεγομένων κάποιου με βάση του ότι ανήκει σε κάποιο κόμμα. Αλλά καλό είναι, όταν τοποθετούμαστε στον δημόσιο λόγο και χρησιμοποιούμε μόνο μία εκ των ιδιοτήτων μας, να χρησιμοποιούμε όλες μας τις ιδιότητες. Άλλο αυτό και άλλο ότι επειδή κάποιος ανήκει σε ένα κόμμα, εκλήθη ή δεν εκλήθη σε μια Εξεταστική Επιτροπή. Αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα και δεν είναι καλό να τα μπλέκουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Προηγούμενο άρθροΕμμανουήλ Φράγκος (Φραγκούλης): Καταψήφιση του προβληματικού Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού
Επόμενο άρθροΑυτοκίνητο: Η τεχνολογία του υδρογόνου αποτελεί πεδίο επένδυσης για πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες