Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι,

Σήμερα τα ξημερώματα άγνωστοι πέταξαν βόμβα μολότοφ έξω από το σπίτι της Προέδρου του Αρείου Πάγου, μια επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του αστυνομικού που φρουρούσε την οικία.

Είμαστε σταθερά απέναντι σε θρασύδειλους τρομοκράτες. Οι θεσμοί της Δημοκρατίας μας δεν τρομοκρατούνται. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την επίθεση και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στον αστυνομικό.

Η άμεση σύλληψη των δραστών είναι απόλυτη προτεραιότητα των αρχών.

—-

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα μετάσχει  στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε λίγη ώρα ξεκινά η Σύνοδος ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στην ατζέντα των συζητήσεων του Συμβουλίου θα βρεθούν η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, μια συνολική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος, οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και στην Ουκρανία, οι ενταξιακές συνομιλίες της οποίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις έλαβαν επισήμως «πράσινο φως» στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που έγινε στο Λουξεμβούργο.

—-

Ξεκίνησε την Τρίτη 25 Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα.

Η προθεσμία λήγει στις 31 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα ανέρχεται πλέον σε 1.500 ευρώ για φοιτητές που ζουν μόνοι τους και σε 2.000 ευρώ για όσους έχουν συγκάτοικο, ενώ μέχρι το 2022 ήταν 1.000 ευρώ.

Από αυτό το ακαδημαϊκό έτος για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε πόλεις της Περιφέρειας το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα είναι προσαυξημένο κατά 500 ευρώ, δηλαδή 2.000 ευρώ για όσους μένουν μόνοι και 2.500 για όσους έχουν συγκάτοικο.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές της χώρας με ένα σημαντικό βοήθημα απέναντι στις υψηλές τιμές των ενοικίων προκειμένου να επιβαρύνονται κατά το δυνατόν λιγότερο.

—–

Στο 90% βρίσκεται η ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση των παραλιών, ένα σύστημα που αντικατέστησε το προηγούμενο καθεστώς των επιμέρους παραχωρήσεων ανά Δήμο.

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα μεγάλο και λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος έχουν ενταχθεί στη διαδικασία των ηλεκτρονικών δημοπρασιών και επιπλέον τμήματα παραλιών και αιγιαλού που δεν είχαν ενταχθεί στο παρελθόν.

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 1.700 ηλεκτρονικές δημοπρασίες, ενώ η αρχική πρόβλεψη για φέτος ήταν να ολοκληρωθούν περίπου 1.200 και απομένουν να ολοκληρωθούν επιπλέον 225 μέσα στις επόμενες ημέρες. Η συντριπτική πλειονότητα των νέων παραχωρησιούχων έχει υπογράψει τις μισθώσεις και έχει εγκατασταθεί στους χώρους.

Επιπλέον, μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι πολίτες για την απρόσκοπτη πρόσβαση και χρήση των παραλιών με την χρήση της εφαρμογής ΜyCoast. 52.000 πολίτες έχουν «κατεβάσει» την εφαρμογή στα κινητά τους, ενώ οι καταγγελίες έχουν φθάσει στις 8.911.

Παράλληλα εντείνονται οι έλεγχοι από τις επόμενες ημέρες, με τη χρήση drones, τη λήψη δορυφορικών εικόνων και τα μικτά κλιμάκια ελεγκτών.

Στόχος της πρακτικής αυτής είναι να διασφαλιστεί τόσο η τουριστική ανάπτυξη και η επισκεψιμότητα στις παραλίες αλλά και η προσβασιμότητά τους με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

—-

Ιδιαίτερα ικανοποιητικά είναι τα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας ΔΥΠΑ στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, τα τελευταία δύο χρόνια, άγγιξε το 77%, ενώ, από αυτούς, ένα ποσοστό της τάξης του 45% βρήκε δουλειά σε διάστημα δύο έως έξι μηνών, μετά το τέλος της φοίτησης και της πρακτικής άσκησης.

Επίσης, από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι σπουδαστές των ΕΠΑ.Σ. σε πολλές περιπτώσεις διατηρούνται ως εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις, στις οποίες ολοκλήρωσαν την πρακτική τους άσκηση, ενώ, όσοι βρίσκουν εργασία, συνεχίζουν να απασχολούνται στο ίδιο αντικείμενο και δεν αλλάζουν επαγγελματική πορεία τα επόμενα χρόνια σε ποσοστό που κυμαίνεται από 65% έως 70%.

Σημειώνεται ότι, φέτος, ο αριθμός των ειδικοτήτων, που προσφέρονται από τις Σχολές, ανέβηκε στις 37, καθώς, στο πλαίσιο της προτεραιότητας της ΔΥΠΑ να εστιάσει σε επαγγέλματα με υψηλή ζήτηση στη σύγχρονη αγορά εργασίας, εντάχθηκαν και οκτώ νέες ειδικότητες, με ιδιαίτερη δυναμική, όπως είναι οι «πράσινες» και ψηφιακές.

Στόχος είναι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση να αναδειχθούν στην κοινωνία και να γίνουν συνειδητή επιλογή για τους νέους προκειμένου να υπάρχουν περισσότεροι απόφοιτοι σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης. Αυτή η πρακτική θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την ανεργία, να καλύψουμε το κενό των θέσεων εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και να διευρύνουμε τις επαγγελματικές προοπτικές των νέων ανθρώπων.

—-

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να πάω στη χτεσινή, μαραθώνια θα έλεγα, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. με 37 βουλευτές να λαμβάνουν τον λόγο. Η Κυβέρνηση δέχθηκε κριτική, ωστόσο ορισμένοι βουλευτές έθεσαν μετ’ επιτάσεως και θέμα ιδεολογικής ταυτότητας της Ν.Δ.. Παράδειγμα ο κ. Κακλαμάνης ή ο κ. Στυλιανίδης που είπε ότι οι προσχωρούντες πρέπει να αποδέχονται τον αξιακό μας κώδικα, όχι να τον μεταλλάσσουν. Δηλαδή, έδειξαν ότι είναι αρνητικοί στην διεύρυνση. Επίσης, υπήρχε και ένα «κατηγορώ» σε σχέση με την αξιοποίηση των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών. Και ήθελα το σχόλιό σας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω τέτοιες διαδικασίες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της Ν.Δ., είναι μία ιστορική κατάκτηση για τη Ν.Δ. και η χτεσινή συνεδρίαση ήταν μια τέτοια συνεδρίαση. Και νομίζω ότι η εικόνα αυτή διαφοροποιεί και ιστορικά, αλλά και στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μάλιστα, με πολύ γλαφυρό τρόπο τη Ν.Δ. από τα υπόλοιπα κόμματα. Μάλιστα, μετά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα που, παρά την διαφορά από τον στόχο του 33% του προηγούμενου εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών, ήταν και μια νίκη για τη Ν.Δ. σε σχέση με την διαφορά κιόλας από το δεύτερο κόμμα, παρ’ όλα αυτά, η Ν.Δ. μέσα σε ένα διάστημα ούτε τριών εβδομάδων προσπάθησε -και η Κυβέρνηση και το κόμμα- να αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα των πολιτών, όσων δεν μας στήριξαν, όσων απείχαν, που ήταν περισσότεροι, χωρίς να στηρίξουν κάποιο άλλο κόμμα, έγιναν αλλαγές μετά τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού στο κυβερνητικό σχήμα και έγινε και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου, όπως πολύ σωστά είπατε, πήραν τον λόγο όσοι και όσες βουλευτές το ζήτησαν. Ακούστηκαν, και από τον Πρωθυπουργό, όλες οι τοποθετήσεις. Έγινε ένας γόνιμος διάλογος. Αυτό για εμάς είναι κάτι αυτονόητο. Δεν το λέμε για να πανηγυρίσουμε, αλλά, δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν είναι αυτονόητο σε όλα τα κόμματα. Μακάρι να γίνει.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι έχουν ξεχωριστή σημασία οι επισημάνσεις που έγιναν χτες, ειδικά επειδή προέρχονται από τους εκπροσώπους των πολιτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο, που όλες και όλοι μαζί απαρτίζουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., που είναι μία δύναμη που καθημερινά στηρίζει και το κυβερνητικό έργο. Αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπουμε και πρώτος ο Πρωθυπουργός αποκρυπτογραφεί τα μηνύματα, τις εισηγήσεις, τις επισημάνσεις που, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έγιναν κάτω από ενωτικό κλίμα και σε μία εσωτερική διαδικασία, που, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα. Ως προς τις δύο ερωτήσεις σας, ως προς το ζήτημα της ιδεολογικής ταυτότητας της Ν.Δ.: Η Ν.Δ. -τα λέει και το καταστατικό στην ίδρυσή της- είναι ένα κόμμα το οποίο είναι παρόν σε όλα τα μεγάλα γεγονότα για την χώρα, βάζει πάντοτε την πατρίδα πάνω από το κομματικό συμφέρον. Πιστεύει στην κατεύθυνσή μας προς τη Δύση, ισχυροποιεί την χώρα και παίρνει αποφάσεις, οι οποίες στο τέλος της ημέρας έχουν θετικό αντίκτυπο για τους πολίτες. Η Ν.Δ. των τελευταίων πέντε ετών κινείται απολύτως προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ελλάδα έχει μεγαλώσει, έχει δυναμώσει, έχει ισχυροποιηθεί. Η Ελλάδα που βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού και οικονομικά και όχι μόνο, η Ελλάδα που ήταν το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, επί των ημερών της Κυβέρνησης της Ν.Δ., είναι μία χώρα πολύ πιο ισχυρή, που προσπαθεί να επουλώσει πληγές της προηγούμενης δεκαετίας, να μειώσει την απόσταση σε πάρα πολύ σημαντικούς δείκτες με την Ευρώπη, που πίσω από αυτούς τους δείκτες κρύβεται η ευημερία των πολιτών. Είμαστε, λοιπόν, κάτι παραπάνω από προσηλωμένοι στις αρχές της Ν.Δ., αλλά, ταυτόχρονα, το βλέμμα μας είναι στραμμένο στα προβλήματα των πολιτών και στο μέλλον.

Ως προς το σκέλος της διεύρυνσης, επειδή έχουμε κληθεί πολλές φορές και εγώ προσωπικά, να απαντήσουμε σε αντίστοιχες ερωτήσεις, να σας πω ότι εγώ δεν θα το πω διεύρυνση, θα το πω μία συνειδητή επιλογή, που φαίνεται ότι επικροτείται από τους πολίτες. Μία συνειδητή επιλογή συνύπαρξης στελεχών, που όπως κι εγώ, από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας είμαστε στη Ν.Δ., όπως είναι και ο Πρωθυπουργός και δεν φύγαμε ούτε μία στιγμή από τη Ν.Δ., βρισκόμαστε μαζί με ανθρώπους που ήρθαν να μας βρουν. Ήρθαν να ενταχθούν στη Ν.Δ., να πιστέψουν στο κοινό μας όραμα και κοινή συνισταμένη όλων των ανθρώπων αυτών -είτε είναι κυβερνητικά, είτε κοινοβουλευτικά στελέχη, είτε και τα δύο-  είναι η ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, είναι η ισχυροποίηση της χώρας. Η επιλογή των Υπουργών, των Υφυπουργών, των μελών της Κυβέρνησης είναι, όπως συμβαίνει διαχρονικά και όπως θα συνεχίσει να συμβαίνει, αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Και κριτήριο της επιλογής αυτής είναι, αυτά τα οποία θεωρεί ως επιμέρους στοιχεία ο Πρωθυπουργός, η καταλληλόλητα ενός προσώπου για μία θέση, που στο τέλος της ημέρας αξιολογείται μετά από κάθε επιμέρους αλλαγή. Βεβαίως, συνολικά όλοι αξιολογούμαστε από τους πολίτες.

Η παράταξη μας έχει μία παράδοση στις κυβερνήσεις που καταρτίζονται, να υπερισχύουν τα κοινοβουλευτικά στελέχη. Έχουμε και μία κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Αυτή την παράδοση τη συνεχίζει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως την ίδια αξία έχουν όλα τα μέλη της Κυβέρνησης, τα οποία κρίνονται το ίδιο αυστηρά, όπως πρέπει να συμβαίνει, από τους πολίτες. Ακούστηκε ότι δεν έχει φύγει ποτέ κανένας εξωκοινοβουλευτικός τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν έχει αποχωρήσει από έναν ανασχηματισμό. Αυτό δεν είναι ακριβές, το αντίθετο συμβαίνει. Έχουν αποχωρήσει 15 στελέχη εξωκοινοβουλευτικά από το 2019 μέχρι σήμερα. Το είδα, το παρατήρησα γιατί μου έκανε εντύπωση αυτή η καλοπροαίρετη -θεωρώ εγώ- παρατήρηση, γιατί πολύ απλά, όπως και σε μια επιλογή δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών, έτσι και σε μία αξιολόγηση, η αξιολόγηση αυτή δεν γίνεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά από τον Πρωθυπουργό. Η συνύπαρξη αυτή έχει, όπως είπα, κοινή συνισταμένη το αποτέλεσμα. Και με βάση το αποτέλεσμα, θα συνεχίσει να αξιολογείται η Κυβέρνηση. Οπότε, είναι σημαντική αυτή η συζήτηση, αλλά η συντήρησή της δεν ωφελεί κανέναν, ούτε την Κυβέρνηση, ούτε το κόμμα. Και επειδή αυτά έχουν λίγη σημασία για τους πολίτες, κυρίως δεν ωφελεί τους πολίτες.

Ως προς την παρουσία, επίσης, εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, οφείλω να σημειώσω ότι πολλά εξ αυτών των στελεχών, είτε στελέχη τα οποία προσήλθαν στη Ν.Δ., είτε στελέχη που ήταν διαχρονικά στη Ν.Δ. και είχαν μια κυβερνητική θέση, όσα εξ αυτών πολιτεύτηκαν στις εκλογές του 2023, τιμήθηκαν από τους πολίτες, από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.. Ήταν πολλές οι περιπτώσεις κυβερνητικών στελεχών που εξελέγησαν και μάλιστα σε πολύ υψηλές θέσεις, ακόμη και πρώτες θέσεις μεγάλων εκλογικών Περιφερειών. Ο κ. Πιερρακάκης στην Α΄ Αθηνών, ο κ. Θεοδωρικάκος στον Νότιο Τομέα, πρώτος, δεύτερος, ο κ. Χρυσοχοΐδης στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, η κυρία Ζαχαράκη στην Ανατολική Αττική, ο κ. Τριαντόπουλος στη Μαγνησία. Που σημαίνει ότι αυτή την επιλογή του Πρωθυπουργού που, με σεβασμό στις ρίζες της παράταξης, στην ιδεολογική της διακήρυξη, αλλά και με έναν στόχο ενοποίησης δυνάμεων, με ανθρώπους οι οποίοι ήρθαν και μας βρήκαν και συντάχθηκαν μαζί μας, αυτή η επιλογή επικροτείται από τους πολίτες. Ο ρόλος του βουλευτή είναι εξαιρετικά σημαντικός, είναι σπουδαίος, είναι απαραίτητο, αναγκαίο συστατικό της λειτουργίας της Δημοκρατίας μας. Αποτελούν οι βουλευτές μαζί μια ξεχωριστή από τις τρεις εξουσίες μας, τη νομοθετική εξουσία, έναν ισχυρό πυλώνα της Δημοκρατίας. Οι βουλευτές δεν είναι εν αναμονή Υπουργοί. Αυτό είναι κάτι, το οποίο οφείλουμε να το επισημάνουμε.

Και κλείνω όλη αυτή τη συζήτηση, της οποίας η συνέχιση δεν έχει καμία αξία για τον κόσμο, με αυτό το οποίο επισημαίνω πάρα πολλές φορές: Οι πολίτες επανεξέλεξαν την Κυβέρνηση αυτή και με μεγαλύτερο ποσοστό, γιατί είδαν ότι έγινε μια σοβαρή προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους και μάλιστα σε πολύ δύσκολα χρόνια. Θα αξιολογήσουν αυστηρά ξανά την Κυβέρνηση σε τρία χρόνια, με βάση τα παραδοτέα. Αυτό, λοιπόν, μας ενδιαφέρει, να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Αυτό είναι το βασικό μέλημα του Πρωθυπουργού και σε αυτή τη διαδικασία, ξεχωριστή σημασία έχει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτό φάνηκε και χθες. Και συνολικά, όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια, η οποία -το ξαναλέω- θα αξιολογηθεί από τους πολίτες το 2027.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης έχει κληθεί να παραστεί τη Δευτέρα στην εκδήλωση των πρώην Πρωθυπουργών στο Πολεμικό Μουσείο, όπου παρουσιάζεται το βιβλίο του κ. Κοττάκη; Το ρωτώ και γιατί, χθες, πολλοί βουλευτές έλεγαν ότι θα παραστούν σε αυτή την εκδήλωση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχω απαντήσει σε προηγούμενη ερώτηση, σε προηγούμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σας έχω πει ότι και εγώ θα παραστώ στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Θεωρώ δεδομένο ότι έχει προσκληθεί ο Πρωθυπουργός, όπως προσεκλήθησαν και πολλοί βουλευτές. Αλίμονο. Είναι μια σημαντική εκδήλωση, με παρουσίαση ενός ιστορικού βιβλίου, που μάλιστα θα έχουμε και την ευκαιρία να ακούσουμε και δύο πρώην Προέδρους μας και Πρωθυπουργούς της χώρας. Και ειδικά όσοι ανήκουμε στην παράταξη αυτή και μάλιστα διαχρονικά, για εμάς έχει σημασία να ακούμε με σεβασμό τις απόψεις και ιστορικών στελεχών και πολύ περισσότερο και στελεχών, τα οποία ηγήθηκαν της παράταξης, κράτησαν το τιμόνι και της Ν.Δ. και της χώρας.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Ο κ. Σαλμάς έκανε σοβαρότατες καταγγελίες στη συνεδρίαση της Κ.Ο., λέγοντας ότι η Κυβέρνηση εξυπηρετεί τους λίγους και όχι τους πολλούς. Κατ’ αρχάς, ισχύουν οι συγκεκριμένες καταγγελίες, μιας και έγιναν και από βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος; Και αν δεν ισχύουν, υπάρχει ζήτημα αποπομπής;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες μια εσωτερικής διαδικασίας. Αντιλαμβάνομαι ότι από διάφορες διαρροές μπορεί να βγήκαν κάποια εκ των λεγομένων των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση της Κ.Ο.. Άρα, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι ένα γενικό σχόλιο για τη φράση «περί λίγων και πολλών», με συγκεκριμένα παραδείγματα. Η Ν.Δ., η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, με την πολιτική μας εξυπηρετούμε όλους τους Έλληνες. Γιατί 400.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν και συνεχίζουν να δημιουργούνται αυτά τα χρόνια, δεν αφορούν λίγους. Γιατί πάνω από 50 φόροι που μειώθηκαν και συνεχίζουν να μειώνονται ή κάποιοι να καταργούνται, δεν αφορούν τους λίγους. Αφορούν πολλούς ή και όλους τους πολίτες. Γιατί η ενδυνάμωση της χώρας, η οχύρωση των συνόρων, το ψηφιακό κράτος, η νέα διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, η περαιτέρω χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των σχολείων είναι ζητήματα, είναι πολιτικές που αφορούν όλους τους πολίτες, η επιστολική ψήφος, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η ενδυνάμωση των δημόσιων πανεπιστημίων. Η πολιτική της Κυβέρνησης αυτής είναι μια πολιτική, η οποία δεν έχει ούτε κομματική απόχρωση, ούτε απευθύνεται σε λίγους. Είναι μια πολιτική που απευθύνεται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και είναι πολύ καλύτερο να μιλάς με παραδείγματα και με στοιχεία και με δεδομένα, παρά με ταμπέλες, οι οποίες δεν αποδεικνύονται από κανένα συγκεκριμένο γεγονός.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω, ωστόσο, επειδή γράφτηκε σε πολύ μεγάλο μέρος του Τύπου, πως ο βουλευτής σας ανέφερε την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων έναντι των πολλών, του ζητήθηκαν παραδείγματα, του ζητήθηκε να κατονομάσει, του έχουν ζητηθεί εξηγήσεις; Τι λέει ο Πρωθυπουργός; Είναι ανοιχτή η πόρτα του Μαξίμου και για τον κ. Σαλμά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή τυχαίνει το γραφείο μου να είναι στο Μέγαρο Μαξίμου, -καθημερινά έρχονται και έτσι είναι και το σωστό, γιατί είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της λειτουργίας και της Κυβέρνησης η Κ.Ο., είτε μέσω της παρουσίας, κυρίως κοινοβουλευτικών, κυβερνητικών στελεχών, αλλά και μέσω της παρουσίας ενός ή μιας βουλευτού- η πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ήταν, είναι και παραμένει ανοιχτή για το σύνολο της Κ.Ο.. Μάλιστα, πριν τις ευρωεκλογές, πέραν των κατά μόνας συναντήσεων και του Πρωθυπουργού και στελεχών της Κυβέρνησης που στεγάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, είχαμε και ανά διοικητική Περιφέρεια συναντήσεις, παρουσία και Υπουργών, με το σύνολο της Κ.Ο., όπου διήρκησαν πάρα πολλές ώρες και δεν είχαν αντικείμενο προεκλογικό. Είχαν αντικείμενο καταγραφής των ζητημάτων κάθε Νομού, κάθε επιμέρους Περιφερειακής Ενότητας. Αυτό είναι δεδομένο. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, ούτε να επιβεβαιώσω, ούτε να διαψεύσω κάτι που ειπώθηκε σε μια εσωτερική διαδικασία και μάλιστα, την Κ.Ο. της Ν.Δ.. Εδώ είναι ενημέρωση πολιτικών συντακτών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει κάτι, το οποίο να μπορεί κανείς να πει, κάτι με το οποίο να υπονοείται μια τέτοια συμπεριφορά την οποία περιγράφετε.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Θα επιμείνω στα της Κ.Ο.. Από χθες, μέσω τοποθετήσεων των βουλευτών της Ν.Δ., έχει ανοίξει μια συζήτηση για τον επόμενο ή την επόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αρκετοί φαίνεται ότι φωτογράφησαν την κυρία Σακελλαροπούλου όταν στηλίτευσαν τα επινίκια για την ψήφιση για την ισότητα στον γάμο με τα ομόφυλα ζευγάρια. Χθες, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε, μάλιστα, στους πανηγυρισμούς, μετά την ψήφιση. Σήμερα, πριν από λίγο, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο κ. Καράογλου είπε ότι είναι αρνητικός, για παράδειγμα, για μια δεύτερη θητεία για την κυρία Σακελλαροπούλου. Πώς τα σχολιάζετε αυτά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μια εξαιρετικά πρόωρη συζήτηση. Δεν είναι ωφέλιμο, έξι μήνες, ίσως και περισσότερο, να συζητάμε για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όταν έρθει εκείνη η στιγμή, τουλάχιστον έξι μήνες μετά, προφανώς θα γίνει αυτή η συζήτηση. Είναι μια πολύ σοβαρή συζήτηση. Αλλά, πέραν του πρόωρου, θεωρώ ότι είναι και εξαιρετικά προσβλητικό να συμβαίνει όλο αυτό τόσο νωρίς, όταν αφορά έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της χώρας, τον θεσμό του Προέδρου, εν προκειμένω, της Προέδρου της Δημοκρατίας. Άρα, θεωρώ ότι πρέπει να κλείσει, τώρα που είμαστε πολύ νωρίς, αυτή η συζήτηση. Προφανώς ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει, να εκφράζει την άποψή του. Αλλά είναι μια συζήτηση, η οποία δεν οδηγεί κάπου, δεν είναι η ώρα της. Και επειδή αναφερθήκατε, μιλώντας για τα επινίκια, στο ζήτημα της ισότητας στον γάμο, νομίζω ότι ένα από τα λάθη που έγιναν -και δεν θέλω να πω ότι δεν φταίμε εμείς σε αυτό, όλοι πρέπει να κοιτάξουμε ο καθένας την ευθύνη που έχει- για ένα ζήτημα, το οποίο είχε πολύ λιγότερη σημασία σε σχέση με άλλα πολύ σημαντικά νομοθετήματα ή προσπάθειες της Κυβέρνησης τον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας, καθίσαμε και συζητήσαμε πάρα πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα. Δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος, να κάνουμε μονοθεματικές συζητήσεις που είτε δεν είναι η ώρα τους, είτε δεν χρειάζεται να αφιερώνουμε τόσο μεγάλο χρόνο σε σχέση με άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν, δηλαδή, ενώ προσπαθούμε να αυξήσουμε το εισόδημα, να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας, να βελτιώσουμε τα νοσοκομεία και να κριθούμε αυστηρά για όλα αυτά από τους πολίτες, επί έξι μήνες να μας ακούν να μιλάμε για το τι θα συμβεί μετά από έξι, επτά, οχτώ μήνες, που είναι η διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει, όταν έρθει εκείνη η ώρα. Με την απόφαση που θα λάβει, αφού προφανώς μετρήσει όλα τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός. Πρέπει να σεβόμαστε τον θεσμό. Πρέπει να σεβόμαστε τα πρόσωπα, που εκπροσωπούν μάλιστα όλους τους Έλληνες. Και όταν έρχεται εκείνη η στιγμή, να κάνουμε τη συζήτηση αυτή. Τώρα, ως προς το αν ενόχλησαν ή όχι τα επινίκια, έχουμε νομίζω απαντήσει στο θέμα αυτό. Γενικά δεν χρειάζεται να μιλάμε για το ένα ή το άλλο νομοσχέδιο με όρους πανηγυρισμών ή να υπάρχουν, ας πούμε, λογικές του να κάνουμε ένα επινίκιο γλέντι. Το έχουμε πει αυτό πάρα πολλές φορές. Καταλάβαμε τη δυσαρέσκεια μιας μερίδας των ψηφοφόρων μας και του κόσμου. Μιλήσαμε, απαντήσαμε, εξηγήσαμε. Έχουν καταγραφεί όλα αυτά. Έχουν ληφθεί τα μηνύματα. Και νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω για τα πάρα πολλά σημαντικά, τα οποία έχουμε να κάνουμε.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα μηνύματα για τα ομόφυλα ζευγάρια ελήφθησαν, τώρα, μετά τις εκλογές; Δεν ελήφθησαν όταν στην ψηφοφορία στη Βουλή, 52 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, είπαν όχι; Οι μισοί απείχαν και οι μισοί δεν ψήφισαν. Πρώτον. Δεύτερον, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το είπαν και χθες οι βουλευτές. Όταν οι βουλευτές λένε ότι αυτήν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν την ψηφίζουμε, αυτό δεν προσμετράται, δεν ακούγεται από το Μαξίμου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ, δεν είπα ότι δεν προσμετράται. Είπα ότι δεν είναι δυνατόν επί έξι μήνες να κάνουμε μια συζήτηση για κάτι το οποίο αφορά το 2025. Τις αρχές του, αλλά το 2025. Δε νομίζω ότι βοηθάει ούτε τη Δημοκρατία μας, ούτε το δημόσιο διάλογο, ούτε τον στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών, επί έξι μήνες ένα από τα βασικά θέματα να είναι κάτι το οποίο είναι σοβαρό, είναι σημαντικό, αλλά είναι στην ατζέντα του 2025, στις αρχές του 2025. Αυτό είπα. Θα έρθει εκείνη η ώρα να εκφραστούν οι απόψεις και κυρίως να εκφραστούν δια της ψήφου των βουλευτών.

Τώρα, ως προς τα ομόφυλα, μην κάνουμε πάλι αυτή τη συζήτηση. Ήταν μια ψήφος κατά συνείδηση, απολύτως σεβαστή και προσμετρήθηκε η κάθε άποψη, όχι μόνο η κάθε ψήφος. Και τα μηνύματα ελήφθησαν και τότε, ελήφθησαν και στην κάλπη. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε όλα όσα έχουμε ήδη πει. Εκφράστηκαν οι απόψεις. Εκφράστηκαν εκατέρωθεν τα επιχειρήματα. Υπάρχουν πάρα πολλά και πολύ πιο σοβαρά θέματα, που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών τα οποία έχουμε υποχρέωση να συζητήσουμε.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, κάτι συμπληρωματικό σε σχέση με την κοινή εκδήλωση του κ. Καραμανλή και του κ. Σαμαρά. Είπατε σήμερα, ότι θεωρείτε δεδομένο ότι έχει λάβει πρόσκληση ο Πρωθυπουργός. Στο προηγούμενο briefing είπατε ότι θα ενημερωθείτε. Άρα, θεωρείτε δεδομένο ή είναι δεδομένο; Διότι υπάρχει μια τεράστια κουβέντα αν ο κ. Μητσοτάκης είναι απομονωμένος από τους πρώην Πρωθυπουργούς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας λέω είμαι σχεδόν βέβαιος ότι έχει λάβει πρόσκληση, αλλά επειδή θέλω να είμαι ακριβής σ’ αυτά τα οποία απαντάω, αν ισχύει κάτι αντίθετο θα επανέλθω. Νομίζω έχει λάβει πρόσκληση. Όλα αυτά τα οποία γράφονται και λέγονται είναι αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας. Η εκδήλωση αυτή, μάλιστα, είναι από εκδοτικό οίκο και τις προσκλήσεις στέλνει και ο συγγραφέας του βιβλίου. Έχω την εντύπωση ότι έχει σταλεί πρόσκληση, όπως έχει σταλεί και σε μέλη της Κ.Ο. και σε μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως εστάλη και σ’ εμένα και έχω πει ότι θα παρευρεθώ. Αλλά τα περί απομόνωσης είναι, ξέρετε, κάποιες «ωραίες» ιστορίες, που κάποιοι δημιουργούν για να δημιουργήσουν δήθεν εσωκομματικά προβλήματα. Ας κοιτάξουν σε άλλα κόμματα για τέτοια ζητήματα. Αυτά δεν υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία. Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν πολλές απόψεις, που δημοκρατικά ακούγονται και συνθέτουν μια δυναμική πρόταση που έχει αντέξει στο χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, τελικά αποσαφηνίσατε στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Κυβέρνηση τι ζητούσαν οι βουλευτές, χθες, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα; Ακούσαμε περίπου 40 βουλευτές να τοποθετούνται, οι περισσότεροι επικριτικοί προς την Κυβέρνηση. Ταυτόχρονα ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να απορρίπτει την κριτική για τον κοινωνικό και πατριωτικό χαρακτήρα του κόμματος. Να απορρίπτει, ουσιαστικά, την κριτική και για τις ρίζες και να αφήνει ανοιχτό έναν ανασχηματισμό για τους Γενικούς Γραμματείς, να ζητάει ετοιμότητα από τους βουλευτές να αναλάβουν ρόλο ανά πάσα στιγμή και να υπόσχεται ανοιχτές πόρτες στα Υπουργεία. Θέση ζητούσαν οι βουλευτές; Συμμετοχή στη νομή της εξουσίας, μεγαλύτερη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν ακούσει κανείς τις τοποθετήσεις, το αντίθετο θα συμπεράνει. Μιλήσανε για ζητήματα της εκλογικής τους περιφέρειας, εξέφρασαν προβληματισμούς για κάποια νομοσχέδια. Επεσήμαναν την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά και η παράταξη, η οποία πέρασε πάρα πολύ δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια όταν είχε να αντιμετωπίσει αυτούς που θα έλυναν όλα τα προβλήματα με «ένα νόμο και ένα άρθρο». Ακούστηκαν πάρα πολύ σοβαρές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αναλύσεις, σύντομες, αλλά περιεκτικές τοποθετήσεις με κοινή συνισταμένη το ότι έχουμε καταφέρει πολλά, μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα με στόχευση τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή νωρίτερα μιλήσατε για σημαντικά θέματα, απασχολεί την Κυβέρνηση ότι «κροίσοι» – τι να πω – ολιγάρχες, την περασμένη Παρασκευή, βρέθηκαν στην Ύδρα, σηκώθηκαν και έφυγαν, δεν τους ενόχλησε κανένας και μία εβδομάδα μετά, πριν από μία ώρα, παρενέβη η Εισαγγελία Πρωτοδικών, για να δει τι έγινε, και αυτούς τους ανθρώπους τους άφησαν να φύγουν από την Ελλάδα χωρίς κανένας να τους εξετάσει, χωρίς κανένας να τους πάρει κατάθεση και έβαλαν φυλακή, χθες, προφυλάκισαν και έβαλαν και περιοριστικούς όρους στο πλήρωμα της θαλαμηγού στην οποία επέβαιναν; Δεν είναι σοβαρό αυτό το θέμα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι πολύ σοβαρό αυτό το θέμα. Αφορά τη Δικαιοσύνη. Δεν μπορώ εγώ να σχολιάσω μία υπό διερεύνηση υπόθεση. Απάντησα και στην προηγούμενη Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών και σε συνεντεύξεις που έχω δώσει τις τελευταίες ημέρες, ότι αυτό που μπορούσε να κάνει η Κυβέρνηση ως προς την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, δυνάμει του οποίου εξετάζεται και η συγκεκριμένη υπόθεση, το έχει κάνει. Έχουμε αυστηροποιήσει το πλαίσιο σε πάρα πολλές επί μέρους περιπτώσεις που καταλήγουν σε εμπρησμό. Από εκεί και πέρα, περιμένουμε τις αρμόδιες Αρχές, τη Δικαιοσύνη να κάνει τα δέοντα, όπως εκείνη και εκείνες κρίνουν. Δεν μπορούμε ούτε να παρέμβουμε, ούτε να σχολιάσουμε, ούτε να ασκήσουμε δημόσια ή ιδιωτική κριτική. Δεν είναι δική μας δουλειά. Υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Οι αρμόδιες Αρχές κάνουν τη δουλειά τους και,  από εκεί και πέρα, εφόσον υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να γίνει καλύτερα ή διαφορετικά, οι επικεφαλής της κάθε Υπηρεσίας οφείλουν να το δουν και να το βελτιώσουν.

Δεν μπορώ, λοιπόν, να ξέρω λεπτομέρειες μιας υπόθεσης, ούτε μπορώ να σας πω αν έγινε σωστά ή λανθασμένα κάποια ενέργεια. Μπορώ να σας πω ότι η Κυβέρνηση αυτή έχει θωρακίσει το θεσμικό πλαίσιο, ούτως ώστε τέτοιες περιπτώσεις να εξετάζονται σε πολύ πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, ειπώθηκε χθες ότι οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί δεν έβγαιναν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε να στηρίξουν την Κυβέρνηση σε δύσκολες υποθέσεις. Μάλιστα, ειπώθηκε και η περίπτωση των Τεμπών. Υπάρχει τέτοιο θέμα και υπουργοί ακολουθούν προσωπική ατζέντα, χωρίς να ακολουθούν την κυβερνητική γραμμή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει κανέναν τέτοιο θέμα, απολύτως. Η Κυβέρνηση έχει ένα συνεκτικό αφήγημα, το οποίο είναι πάρα πολύ απλό και καθαρό. Είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος που έχει ως στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την επίλυση των πολλών προβλημάτων που ακόμα υφίστανται. Και μήνα-μήνα, χρόνο-χρόνο και, κυρίως, μετά το τέλος κάθε τετραετίας όλο αυτό αξιολογείται για την αποτελεσματικότητά του από τους πολίτες.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, τελικά τι θα κάνετε με τον κ. Σαλμά, θα τον διαγράψετε; Γιατί δεν ήταν σαφές.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω κάποια τέτοια ενημέρωση, ούτε έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Σας είπα ότι ήταν μια εσωτερική διαδικασία, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Δεν μπορώ εγώ  αυτή τη στιγμή να μπω στη λογική του δημόσιου σχολιασμού όσων ελέχθησαν σε μια εσωτερική διαδικασία.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Να σας πάω σε ένα άλλο θέμα, αν μου επιτρέπετε, στην επίθεση έξω από το σπίτι της Προέδρου του Αρείου Πάγου. Δεδομένου ότι είχε γίνει στόχος το τελευταίο διάστημα κριτικής για τη στάση του Ανώτατου Δικαστηρίου σε μια σειρά από ζητήματα, εκτιμάτε ότι έχει παίξει ρόλο αυτό στη συγκεκριμένη επίθεση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θα μπορούσαμε να το πούμε αυτό το πράγμα. Κατ’ αρχάς, δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας επίθεσης. Η Αστυνομία ερευνά όλα τα ενδεχόμενα. Υπάρχουν τα δεδομένα και υπάρχουν αυτά τα οποία ερευνώνται. Το δεδομένο είναι ότι δέχθηκε επίθεση ένας αστυνομικός, ο οποίος ήταν φρουρός, φυλούσε την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Άρα, αυτό δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε. Το ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος, ποια ήταν τα κίνητρα και ποιοι ήταν οι δράστες, είναι υπό διερεύνηση από την Αστυνομία. Αν εμείς, λοιπόν, αρχίσουμε και καλλιεργούμε θεωρίες ή συνδέουμε μεταξύ τους γεγονότα, δεν προσφέρουμε κάτι. Μόνο, νομίζω, σύγχυση δημιουργούμε. Ας περιμένουμε πού θα καταλήξουν οι αστυνομικές Αρχές. Περιμένουμε την ταχύτερη δυνατή σύλληψη των δραστών. Και μετά τις σχετικές ενέργειες της Δικαιοσύνης και τη δική της κρίση, όταν έρθει εκείνη η στιγμή, δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο, παρά να καταδικάσουμε απερίφραστα τέτοιες εγκληματικές ενέργειες.

Είναι δεδομένο ότι χρειάζεται, έτσι λίγο, να δούμε  με μια απόσταση από τα γεγονότα και τον θεσμό από μόνο του,  είτε της Προέδρου είτε της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, των εκπροσώπων δηλαδή του Ανώτατου Δικαστηρίου. Προσπαθούν να κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά.  Μια δουλειά η οποία ακουμπάει πολλές φορές και σε πολλά και σοβαρά ζητήματα που απασχολούν κυρίως τους πολίτες. Και νομίζω ότι εκτελούν τα καθήκοντά τους όπως ορίζει ο νόμος, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, αλλά ακούγοντας και τις ανάγκες της κοινωνίας, χωρίς ποτέ να φεύγουν από αυτό το οποίο επιτάσσει η θεσμική τους λειτουργία. Είναι καλό, λοιπόν, να έχουμε εμπιστοσύνη. Είναι σημαντικό, είναι κρίσιμο να έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη συνολικά, στους εκπροσώπους της, σε κάθε μία και σε κάθε έναν δικαστή. Να μην πολιτικοποιούμε δικαστικές υποθέσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γίνει τέτοια προσπάθεια. Και, ξέρετε, επειδή κατά καιρούς  βλέπουμε επιθέσεις στη Δικαιοσύνη, επειδή μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, εν προκειμένου στις επιθέσεις, μία απόφαση, αυτό κάποια στιγμή θα το βρούμε μπροστά μας. Πρέπει να σταματήσει όλο αυτό. Να εμπιστευτούμε τη Δικαιοσύνη, αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να την αποδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και όλα όσα συμβαίνουν, συμβαίνουν επειδή ο νόμος δίνει τη δυνατότητα, εν προκειμένω στην Πρόεδρο ή στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια που ο λόγος για τη Δικαιοσύνη, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν κάνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναφορά στον Δικηγορικό Σύλλογο για τα θέματα απονομής της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου με αιχμές και προς την πλευρά του Αρείου Πάγου, ποιο είναι το σχόλιο σας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θα μπω ποτέ στη διαδικασία να έρθω σε αντιπαράθεση με συνδικαλιστικά ή θεσμικά όργανα. Έχουν δικαίωμα να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και να προχωρούν σε ενέργειες, όπως μια προσφυγή, όπως αξιολογούν με βάσει τις αποφάσεις των οργάνων τους. Εγώ θα σας μιλήσω ως πολίτης, ως δικηγόρος, που αυτή την περίοδο εκ του νόμου είμαι σε αναστολή, αλλά είναι αυτό το επάγγελμα που με ζει όλα αυτά τα χρόνια και είναι η πιο σταθερή επαγγελματική μου ιδιότητα. Χρειάζεται λίγο να βλέπουμε και τι συμβαίνει γύρω μας, δηλαδή όταν, σας το λέω από τις επίσημες ενημερώσεις που παίρνω, συλλαμβάνονται 50-60 δράστες την ημέρα, για πάρα πολλούς μήνες, για συγκεκριμένης φύσεως εγκλήματα, δηλαδή εγκλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με ενδοοικογενειακή βία, είτε πιο ήπια περιστατικά που όλα όμως έχουν τη σοβαρότητα τους, ακόμα και απόπειρες ή και δολοφονίες, το οποίο δείχνει ότι λειτουργεί καλύτερα ο κρατικός μηχανισμός. Αλλά δείχνει και ότι υπάρχει ένα μεγάλο θέμα, ένα μεγάλο ζήτημα. Όταν αρχίζεις και βλέπεις ότι πλέον μπορεί να μιλάνε περισσότερο τα θύματα, λειτουργεί καλύτερα ο κρατικός μηχανισμός, όμως είναι εδώ, υπάρχει, το πρόβλημα αυτό. Διαβάζεις καταθέσεις, μαρτυρίες γυναικών οι οποίες είναι σοκαριστικές, πρέπει να λειτουργείς, νομίζω εγώ, ειδικά και όταν έχεις μια επαγγελματική ιδιότητα, χωρίς να κλείνεις τα μάτια σου σε αυτό το οποίο συμβαίνει γύρω σου. Δεν δικάζουμε εμείς, δικάζουν αυτοί οι οποίοι έχουν την ευθύνη κάθε υπόθεσης από την δικαιοσύνη. Οι δικαστές, οι ανακριτές, οι εισαγγελείς. Ούτε βγάζουμε αποφάσεις. Κανείς δεν είναι αθώος ή ένοχος επειδή το λέει κάποιος, πέραν του φυσικού του δικαστή. Αλλά η αλήθεια είναι ότι προκαλεί μεγάλη απορία πως γίνεται να σπεύδουμε να δικαιολογήσουμε μια συμπεριφορά πριν καλά-καλά διαβάσουμε μια δικογραφία. Εγώ δεν ξέρω την Α ή την Β δικογραφία των τελευταίων ημερών, τις λεπτομέρειες της. Διαβάζω ό,τι διαβάζετε και εσείς, ό,τι βλέπετε. Δεν θα πήγαινα ποτέ όμως να σπεύσω, να δικαιολογήσω μια συμπεριφορά ή να πω ότι μπορεί να είναι πιο ήπια ως προς τα χαρακτηριστικά της. Νομίζω ότι το μεγάλο αυτό θέμα, το μεγάλο αυτό ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, με τις πάρα πολλές προεκτάσεις που έχει, είναι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό για να περιορίζεται σε λογικές υπεράσπισης ενός κλάδου ή σε λογικές οι οποίες έχουν να κάνουν  με πολιτικοποίηση υποθέσεων ή με επιθέσεις στη Δικαιοσύνη. Χρειάζεται συνεχής συλλογική προσπάθεια, κυρίως της Πολιτείας, κυρίως των Αρχών, περισσότερα κέντρα υποδοχής κακοποιημένων γυναικών, εφαρμογή, όπως συμβαίνει, μιας δίκαιης και αυστηρής νομοθεσίας, ενθάρρυνση των θυμάτων να μιλήσουν, χρήση του panic button  ή της γραμμής βοήθειας όποτε απαιτείται, ακόμη περισσότερα εξειδικευμένα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την Ελλάδα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο τέλος της ημέρας όλες αυτές οι υποθέσεις θα πηγαίνουν στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη θα αποφασίζει ποιος φταίει, τι έχει κάνει, ποια είναι η διαβάθμιση της ευθύνης του και ποια θα είναι η ποινή του.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσω, επειδή τώρα έχουμε μπει και στο σχολιασμό σε σχέση με τη Δικαιοσύνη. Αυτό που σας ρώτησε προηγουμένως η συνάδελφος, για την προσφυγή των Δικηγορικών Συλλόγων με αιχμές εναντίον του Αρείου Πάγου, αφορά κυρίως τις συνεχείς παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου την προηγούμενη εβδομάδα, 4 τον αριθμό, στην υπόθεση του ποινικολόγου του Λύτρα. Είναι αυτό λειτουργία της Δικαιοσύνης να παρεμβαίνει ο Άρειος Πάγος 4 φορές μέσα σε δύο μέρες για μια τέτοια υπόθεση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ποιες ήταν οι 4 φορές; Μία πειθαρχική έρευνα έγινε που δεν είναι κατ΄ ανάγκην πειθαρχική δίωξη, όπως προβλέπει ο νόμος. Δεν έγιναν 4 παρεμβάσεις, δεν ισχύει αυτό που λέτε.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχε και την επόμενη μέρα μια άλλη παρέμβαση του Αρείου Πάγου να επισπευσθεί η διαδικασία και την τρίτη μέρα μια άλλη παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το τι έχει δηλώσει ο κ. Κούγιας σε σχέση με τον κ. Κασσελάκη…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι άλλο πράγμα, μισό λεπτό…

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα βάλανε όλα μαζί όμως μέσα, με συγχωρείται..

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι δεν τα βάλανε όλα μαζί.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και χθες βγάλανε πάλι ανακοίνωση ο Άρειος Πάγος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Άρειος Πάγος όταν υπάρχει… Ναι αλλά εσείς είπατε για 4 παρεμβάσεις για μια δικαστική απόφαση. Μια παρέμβαση έγινε για μια πειθαρχική έρευνα όπως ακριβώς έδινε ο νόμος τη δυνατότητα στην ηγεσία του Αρείου Πάγου να κάνει. Και δεν ήταν η πρώτη, ούτε θα είναι η τελευταία φορά και όπως το κρίνουν οι έχουσες, εν προκειμένω την εξουσία να το κάνουν και την διακριτική ευχέρεια, να το πω καλύτερα να το κάνουν, δεν έγιναν 4 παρεμβάσεις. Η επίσπευση όλων αυτών των υποθέσεων είναι κάτι το οποίο είναι μια κοινή παραδοχή ότι πρέπει να  συμβαίνει και συμβαίνει, όλο και πιο γρήγορα πρέπει να τρέχουν αυτές οι υποθέσεις. Τώρα δεν έχει καμία σχέση αυτό το οποίο μου λέτε με την υπόθεση που μου είπατε με τον κ. Κούγια και με τον κ. Κασσελάκη, αυτό είναι κάτι άλλο ξεχωριστό, που δεν έχει νόημα νομίζω να συνεχίσουμε να το αναπαράγουμε.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες βγάλανε δελτίο τύπου, άλλο δελτίο Τύπου, πάλι για την υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας, δεν είναι μία η παρέμβαση είναι πολλές παρεμβάσεις, διαμαρτύρονται οι δικηγόροι και οι δικαστές…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό… μην βάζουμε στο τσουβάλι όλους τους δικηγόρους και όλους τους δικαστές. Το γεγονός ότι μπορεί να παίρνει μια απόφαση ένα συνδικαλιστικό όργανο, υπάρχουν και πάρα πολύ δικηγορικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν πάρα πολλά συνδικαλιστικά όργανα, και οι δικηγόροι και οι δικαστές και οι δημοσιογράφοι, πριν και πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι. Εγώ έβαλα το ζήτημα στην ευρύτερη διάσταση του. Ας δούμε τα στοιχεία, ας δούμε τι συμβαίνει σε κάθε γειτονιά ουσιαστικά. Αν δει κανείς τα περιστατικά και τα προσθέσει και δει πόσα είναι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, προφανώς θα είναι αντίστοιχα και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν άνοιγαν τόσο πολύ τα στόματα. Θεωρώ, χρειάζεται να το κάνουμε αυτό για να δούμε τι συμβαίνει γύρω μας πριν μπούμε σε μια διαδικασία, του να μιλάμε στα στενά συνδικαλιστικά ή κομματικά πλαίσια. Αυτό είπα εγώ και τίποτα περισσότερο.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχουμε διαβάσει για μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα, που έχετε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τις δείτε, αν θα παρέμβετε. Υπάρχει περίπτωση να παρέμβετε με επιδοτήσεις; Με κάποιες ανακοινώσεις; Και δεύτερον, όσον αφορά τα ακτοπλοϊκά, είμαστε στο τέλος Ιουνίου, καταγράφονται πάρα πολύ αυξημένες τιμές. Ακούσαμε τον υπουργό Ναυτιλίας να μιλάει για ελέγχους. Πρόκειται να παρέμβετε κι εκεί; Γιατί ο κόσμος έχει λίγες ημέρες για διακοπές, περιμένει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τ’ ακτοπλοϊκά έχουν ενταθεί οι έλεγχοι. Επιβεβαιώνω αυτά τα οποία είπε ο υπουργός, ο κύριος Στυλιανίδης, ο υπουργός Ναυτιλίας. Όπως είπε ο κύριος Στυλιανίδης πρακτικά, πλέον, υπάρχει ένας νέος μηχανισμός, ο οποίος αξιολογεί μεμονωμένες περιπτώσεις αδικαιολόγητων αυξήσεων και από κει και πέρα, όπως συμβαίνει και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αν παρατηρηθεί κάποια παράβαση της νομοθεσίας, κάποια αδικαιολόγητη αύξηση ή οτιδήποτε άλλο που προβλέπει ο νόμος, θα υπάρχουν και οι αντίστοιχες κυρώσεις. Δεν μπορούμε να μιλάμε κατά περίπτωση. Ως προς το ρεύμα, έδωσα μια αναλυτική απάντηση, στην προηγούμενη ενημέρωση πολιτικών συντακτών. Αυτή τη στιγμή είμαστε 12,5%, κατά μέσο όρο κάτω, σε σχέση με τον Ιανουάριο που ξεκίνησε το νέο μέτρο των πολύχρωμων τιμολογίων και 18% κάτω σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Υπάρχει μία αύξηση της τιμής της χονδρικής τους καλοκαιρινούς μήνες, για συγκεκριμένους λόγους που τους απαρίθμησα την προηγούμενη φορά. Δεν φαίνεται ότι θα βρεθούμε στο σημείο υπέρογκων αυξήσεων, όπως γράφεται, αν, όμως, χρειαστεί η κυβέρνηση να παρέμβει στο πλαίσιο αδικαιολόγητων αυξήσεων στις τιμές των καταναλωτών, θα το κάνει. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, δεν φαίνεται ότι θα φθάσουμε. Αν ο μη γένοιτο φθάσουμε, εδώ είμαστε για να ανακοινώσουμε τι παρεμβάσεις θα κάνουμε.

Γ. ΣΚΙΝΤΖΗ: Σήμερα κλείνουν εννιά χρόνια από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και είχα θυμηθεί σήμερα ότι ο κύριος Παπάς είχε πει τότε, τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου, «σήμερα ξημερώνει μία όμορφη μέρα». Εννιά χρόνια μετά, σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε της οικονομίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τελικά, ξημέρωσαν μαύρες ημέρες για την Ελλάδα. Μέρες αβεβαιότητας, μέρες χρεωκοπίας, μέρες capital controls, μέρες που βρεθήκαμε όλοι στις ουρές, που δεν ξέραμε εάν θα έχουμε δουλειά την επόμενη χρονιά, μήνες και χρόνια που αυξήθηκε ο ένας φόρος μετά τον άλλον, από την κυβέρνηση που θα καταργούσε το Μνημόνιο μ’ ένα νόμο κι ένα άρθρο, θα αύξανε τις συντάξεις, κι έκανε το αντίθετο. Αυτά ανήκουν στην ιστορία. Η Ελλάδα τα έχει αφήσει πίσω της, γιατί έχει, πλέον, μια κυβέρνηση που παρά τα πολλά προβλήματα που καλείται ακόμα ν’ αντιμετωπίσει, έχει καταφέρει και η Ελλάδα, πλέον, είναι μία χώρα η οποία έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, είναι πρώτη σε ρυθμούς μείωσης του χρέους της ως προς το ΑΕΠ, άρα δεν υποθηκεύει τις επόμενες γενιές, δεν δίνει περισσότερα απ’ όσα μπορεί και αντέχει η οικονομία μας, αυξάνει τις θέσεις εργασίας, η ανεργία από τα ιστορικά υψηλά των προηγούμενων ετών, πλέον είναι σε οριακά μονοψήφια ποσοστά, είναι στο 10%, η Ελλάδα, πλέον, δεν απασχολεί τη διεθνή κοινότητα μόνο για αρνητικούς λόγους, αλλά προσπαθεί να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή θετικών ειδήσεων. Δεν πρέπει, λοιπόν, ποτέ να ξεχάσουμε όλα αυτά τα οποία ζήσαμε τότε, όχι γιατί έχει αξία να κάνουμε συζητήσεις του παρελθόντος, αλλά αυτή η επέτειος και κάθε τέτοια αρνητική θλιβερή επέτειος έχει αξία για να μας θυμίζει ότι κάθε μαθητευόμενος μάγος, κάθε λαϊκιστής ο οποίος τάζει στους πάντες τα πάντα, μπορεί στην αρχή να είναι ευχάριστος για κάποιους, αλλά στο τέλος μπορεί ν’ αποδειχθεί μοιραίος για έναν ολόκληρο λαό.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Χθες ακούσαμε τον Πρωθυπουργό, στο τέλος της διαδικασίας στη Βουλή, να λέει πως έμαθε πράγματα που δεν γνώριζε. Και πριν λίγες ημέρες, μετά την επίσκεψή του στο Αγροτικής Ανάπτυξης, επίσης είπε ότι δεν γνώριζε ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα φαινόμενα αισχροκέρδειας, όπως και σε άλλα βασικά αγαθά. Πόσα ακόμα δεν γνωρίζει ο Πρωθυπουργός, μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο τελευταίος που θεωρεί τον εαυτό του παντογνώστη και ότι τα ξέρει όλα, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάθε φορά, σε κάθε σύσκεψη προσπαθεί να μάθει όλο και περισσότερα. Και κυρίως περιμένει ν’ ακούσει τ’ αρνητικά. Έχει γυρίσει πάρα πολλές φορές όλη την Ελλάδα, θα συνεχίσει να το κάνει, συναντιέται με κυβερνητικά στελέχη, όπως κάνει κάθε Πρωθυπουργός, με τους βουλευτές, με τους πολίτες, με συνδικαλιστικές οργανώσεις, με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Προσπαθεί να προωθήσει το κυβερνητικό έργο, να διορθώσει λάθη, ν’ αποκαταστήσει αδικίες και όταν χρειάζεται ν’ αλλάξει μια απόφαση ή να βελτιωθεί μία προηγούμενη απόφαση, δεν διστάζει να το κάνει, εφόσον αυτό είναι για το καλό της Ελλάδας. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει και θα συνεχίσει να ενημερώνεται, γιατί, αλίμονο, αν κλειστούμε σε μία γυάλα και νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα και όλα όσα κάνουμε είναι απολύτως σωστά, αν δεν μας το πουν αυτό οι πολίτες.

Ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΟμιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην βουλή
Επόμενο άρθροΒέροια: Ευχαριστήρια επιστολή της Ευγενίας Καβαλλάρη