Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργώ παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργώ παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι και καλό μήνα,

Συνεδρίασε χθες υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση «η προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας διατρέχει και τα θέματα της συνεδρίασης: αντιμετώπιση της ακρίβειας και μέτρα για την υποστήριξη των αγροτικών μας προϊόντων, αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και βέβαια θέματα ασφάλειας μέσα και έξω από τα σύνορά μας.» Αυτές είναι, είπε: «οι τρεις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, προφανώς όχι μόνο στο νομοθετικό πεδίο, αλλά και στην πρακτική εφαρμογή του έργου μας στη διάρκεια ολόκληρης της τετραετίας».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανέλυσε στο Υπουργικό Συμβούλιο την πορεία εφαρμογής των μέτρων κατά της ακρίβειας που έχουν ήδη νομοθετηθεί και δείχνουν ήδη τα πρώτα τους αποτελέσματα και παρουσίασε το Νομοσχέδιο για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα τα 4 νέα μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης που είχαν προαναγγελθεί.

Συγκεκριμένα:

  1. Η μείωση εκπτώσεων προμηθευτών προς σούπερ μάρκετ με στόχο την μεταφορά του οφέλους στον καταναλωτή με μείωση των τιμών τιμοκαταλόγων
  2. Το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους του βρεφικού γάλακτος
  3. Η αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων
  4. Οι «καθαρές» τιμές σε νωπά προϊόντα

Μετά την νομοθέτηση των συγκεκριμένων διαρθρωτικών μέτρων, τον Φεβρουάριο 2024 ανατιμήθηκαν 890 κωδικοί προϊόντων, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν ανατιμηθεί 3.760 κωδικοί προϊόντων. Η εφαρμογή της ρύθμισης επέφερε τον περιορισμό των ανατιμήσεων κατά 76% μέσα σε ένα χρόνο.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση που υποχρεώνει τους προμηθευτές να μειώσουν κατά 30% τις προσφορές προς τις εταιρείες λιανεμπορίου, με την υποχρέωση να μειώσουν ισόποσα τις τιμές τιμοκαταλόγου, έχει ήδη οδηγήσει σε μειώσεις σε περισσότερα από 3.900 προϊόντα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις διορθώνονται κατεστημένες πρακτικές και δυσλειτουργίες δεκαετιών που νόθευαν τον ανταγωνισμό και  αλλοίωναν το κριτήριο του καταναλωτή. Βασική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προστασία όλων των καταναλωτών και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει με σταθερότητα να στηρίζει τους πολίτες απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια απ’ την πρώτη στιγμή.  Έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από έκτακτα μέτρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού, η μόνιμη μείωση τιμής τουλάχιστον κατά 5%, το market pass, αλλά και σε μια σειρά από μόνιμες μειώσεις φόρων, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αυξάνοντας ταυτόχρονα και αυστηροποιώντας τους ελέγχους από την ΔΙΜΕΑ. Ήδη έχουν γίνει πάνω από 20.000 έλεγχοι την περασμένη χρονιά και 12 εκ. ευρώ πρόστιμα έχουν εισπραχθεί.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για α) την Έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, β) τον Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και γ) τη Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Με τη ρύθμιση αυτή η Ελλάδα καθίσταται πιο ανταγωνιστική ως προς την επιχειρηματικότητα στον τομέα της άμυνας και μπορεί να αναπτύξει τεχνολογίες που θα ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και την εθνική ασφάλεια.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής. Το νέο Σώμα θα συμβάλλει στην επιπλέον θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων ενόψει των σύγχρονων προκλήσεων κυβερνοασφάλειας και της διαχείρισης των πληροφοριακών συστημάτων των υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έχουν ως σκοπό την περαιτέρω αναβάθμισή τους ως νευραλγικού πυλώνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

—-

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που αφορά: α) το θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα και β) Ελεγκτικά όργανα και τους ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με το νομοσχέδιο αυτό θεσπίζεται  ένα ενιαίο, λεπτομερές και σύγχρονο εθνικό θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με:

  • Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης,
  • Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και
  • Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα,

σε όλα τα στάδια, από την πιστοποίηση των επιχειρήσεων που τα παράγουν, τα συσκευάζουν και τα εμπορεύονται μέχρι τη διαπίστωση παραβάσεων και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και προστίμων.

Δημιουργείται έτσι, ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για τη συστηματική καταγραφή όλων των ειδών παραβάσεων, των διοικητικών προστίμων και των κυρώσεων που προβλέπονται για καθεμία απ’ αυτές, ώστε τελικά να προστατεύονται τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές, αλλά και ο υγιής ανταγωνισμός και να διασφαλίζεται η ποιότητα και αξιοπιστία των ελληνικών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών πριν λίγες ημέρες, πως θα εξετάσουμε και θα προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άμεσα δρομολογεί αυτήν την δέσμευση.

Η Κυβέρνηση εδώ και περίπου ένα χρόνο πρωταγωνιστεί μαζί με τις χώρες της EU- MED 9 στην κατεύθυνση της ήπιας προσαρμογής στην πράσινη καλλιέργεια και των διαπραγματεύσεων για την νέα ΚΑΠ. Επισημαίνουμε ότι έχουν ήδη κατατεθεί 19 ελληνικές προτάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, βελτίωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τεχνικού χαρακτήρα, σημαντικές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Είναι σημαντικό να στηρίξουν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα αυτές τις διεκδικήσεις απέναντι στη λογική των κομμάτων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη. Ας αφήσουν λοιπόν τα μισόλογα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και ας συνταχθούν με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της χώρας.

—-

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοθετική πρωτοβουλία για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Με το νομοσχέδιο εισάγεται καθολικά η ψηφιακή επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, αποτυπώνοντας έτσι με ακρίβεια τις συναλλαγές αυτές προκειμένου να μην επιδέχεται αμφισβήτησης ενώπιον δικαστικής αρχής ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.

Επιπλέον, προβλέπεται η αξιοποίηση των δυνατοτήτων διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων του Δημοσίου για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, ενώ καταργείται η υποχρέωση των επιτηδευματιών και των επιχειρήσεων να τηρούν απλογραφικά βιβλία, καθώς τα στοιχεία μεταβιβάζονται στο myDATA.

Ακόμη, προβλέπεται η αυτοματοποίηση της σύνταξης και υποβολής φορολογικής δήλωσης, ώστε οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος, να μην απαιτείται καν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και να γίνεται αυτόματα ο προσδιορισμός της φορολογικής τους υποχρέωσης.

Τέλος, με το νομοσχέδιο, οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών, ενώ ενισχύεται η βαρύτητα των υποθέσεων των πρόσφατων χρήσεων, αντί των παλαιοτέρων.

—-

Με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, ενώ παράλληλα η ελληνική νομοθεσία προσαρμόζεται  στις καλές πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών.

Ειδικότερα, με το Νομοσχέδιο επιχειρείται  η διευκόλυνση της πρόσβασης των ιατρών του Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα και αντίστοιχα η προσέλκυση ιδιωτών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αντιμετωπίζεται η ανάγκη διενέργειας απογευματινών χειρουργείων για την κάλυψη των αναγκών όλου του πληθυσμού, ενώ παράλληλα, αντιμετωπίζονται σημαντικά ζητήματα τόσο των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Υγειονομικών Περιφερειών όσο και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Προβλέπονται, επιπλέον, δράσεις για την πρόληψη κλινικών και αναπτυξιακών προβλημάτων παιδιών που ανακύπτουν κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωσή τους.

Δίνεται πρόσβαση για όλες τις γυναίκες, άνω των 45, σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού.

Υλοποιείται το σύνολο των δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές,

Τέλος, λαμβάνονται μέτρα για τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό του συστήματος δημόσιας υγείας με την αναδιοργάνωση του ΕΟΔΥ.

—-

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η συνεχής ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με υποδομές και προσωπικό και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Έχει ήδη ανακοινωθεί πως δρομολογούνται μέσα στο 2024, 6.500 προσλήψεις μόνιμων θέσεων υγειονομικού προσωπικού.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα, υπογράφηκε απόφαση για την προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία, διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων, σε συνέχεια των 2.145 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού που προκηρύχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν περίπου 100 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. διαφόρων ειδικοτήτων στον βαθμό του Συντονιστή Διευθυντή.

—–

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη παρουσίασε το Πρόγραμμα Period Poverty. Καθώς υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των γυναικών στην Ελλάδα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το μηνιαίο κόστος των προϊόντων περιόδου για τις ίδιες ή και τις κόρες τους, πολλά κορίτσια απουσιάζουν έως και 30 ημέρες ή περισσότερο, από το σχολείο λόγω της έλλειψης προϊόντων περιόδου. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική και η Δυτική Θεσσαλονίκη και θα περιλαμβάνει: διανομή 14.000.000 προϊόντων περιόδου στα σχολεία, εκπαίδευση για την έμμηνο ρύση για γονείς (ιδιαίτερα για μονογονεϊκές οικογένειες), εκστρατείες αποστιγματισμού και παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης για όλα τα κορίτσια της χώρας.

Την άμεση έναρξη του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» για την ανακαίνιση σχεδόν 12.500 κλειστών κατοικιών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 50 εκατ. ευρώ και προβλέπει την επιδότηση του 40% της ανακαίνισης έως του ποσού των 10.000 ευρώ, με μάξιμουμ προκαταβολή τα 2000 ευρώ. Αναγκαίες προϋποθέσεις τα σπίτια να είναι δηλωμένα ως «κλειστά» στο Ε2 και να διατεθούν για μακροχρόνιες μισθώσεις.

Στόχος είναι να δώσουμε κίνητρο σε ιδιοκτήτες να μπορέσουν να ανοίξουν κάποια από τα χιλιάδες κενά διαμερίσματα τα οποία είναι αυτή τη στιγμή κλειστά, προκειμένου να διευρύνουμε το οικιστικό απόθεμα την ώρα που η ζήτηση για στέγη και τα ενοίκια είναι αυξημένα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται σε μια δομημένη στεγαστική πολιτική, την οποία ήδη εφαρμόζει η Κυβέρνηση.

Διαθέτουμε 2,3 δισεκατομμύρια σε στεγαστικά προγράμματα. Ήδη μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχουμε ήδη σχεδόν 4.200 εκταμιευμένα δάνεια και στο τέλος της χρονιάς, θα φτάσουν τα 9.800. Προχωράμε  το πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» και θα ξεκινήσουμε σύντομα το πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής.

—–

Τροπολογία για την «Κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας 2024-2025» και για το επίδομα μητρότητας κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αφορά σε ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ και στις οικογένειές τους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή φυσικές καταστροφές και σε περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018. Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται και οι άνεργοι αυτών των περιοχών καθώς και οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ζώνης Περάματος και Ελευσίνας.

Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που να έχει ενεργό ΑΜΚΑ και να στερείται το δικαίωμα δωρεάν νοσηλείας σε δημόσιο νοσοκομείο. Η δυνατότητα αυτή δόθηκε το 2014, δηλαδή πριν από 10 χρόνια, από την τότε Κυβέρνηση της ΝΔ. Ειδικά σε ότι αφορά στα παιδιά, στα άτομα με αναπηρία και στους χρονίως πάσχοντες, υπενθυμίζουμε ότι οι κατηγορίες πολιτών αυτές καλύπτονται και από ιδιώτες γιατρούς, για συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων, όπως προβλέπει προγενέστερη απόφασή του 2022.

Η τροπολογία περιλαμβάνει και δύο ουσιαστικές διασαφηνίσεις  ως προς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας και ως προς τη μεταβίβαση αυτής στον άλλο γονέα. Με βάση αυτές τις αλλαγές η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας 9 μηνών, η οποία ξεκινά μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει στις δικαιούχους μητέρες μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό.

Αναφορικά με το δικαίωμα της μητέρας να μεταβιβάζει την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα τονίζουμε πως η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητάς της στον πατέρα. Σε περίπτωση που ο πατέρας εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας λαμβάνει, πλέον της ειδικής παροχής Προστασίας μητρότητας, αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

—-

Για 1+1 μήνα παρατείνεται η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές μετά από απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ.

Για την απόφαση αυτή λήφθηκαν υπόψη τόσο τα αιτήματα της ίδιας της αγοράς παρόχων POS και ταμειακών μηχανών όσο και των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός σύνθετου και πολυεπίπεδου έργου.

Σημειώνεται ότι η πρόοδος του έργου μέχρι σήμερα είναι πολύ σημαντική, καθώς έχει αναβαθμιστεί το 85% των συστημάτων POS και ταμειακών, ενώ οι διασυνδέσεις ξεπέρασαν τις 60.000, με τα προγραμματισμένα ραντεβού τις αμέσως επόμενες ημέρες να ανέρχονται στις 20.000.

Συγκεκριμένα, και προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, δίνεται παράταση μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματα τους. Σημειώνεται πως η παράταση αυτή μπορεί να επεκταθεί για έναν επιπλέον μήνα:

  • Για τις επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να κλείσουν ραντεβού εντός Μαρτίου αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού μέσα στον Απρίλιο και
  • για τις επιχειρήσεις που θα δηλώσουν στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης.

—-

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Καλησπέρα, κ. Εκπρόσωπε. Η Πρόεδρος του Συλλόγου των θυμάτων από το δυστύχημα στα Τέμπη, η κ. Καρυστιανού, προχώρησε σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία πως ο κ. Τριαντόπουλος έδωσε εντολή για το μπάζωμα του σημείου της τραγωδίας στα Τέμπη. Τι απαντά η Κυβέρνηση σε όλο αυτό; Δόθηκε τέτοια εντολή και, αν ναι, από ποιον; Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησε πριν από λίγο στη Βουλή ο κ. Τριαντόπουλος και επιβεβαιώνω κι εγώ πλήρως όλα όσα είπε. Δεν δόθηκε ποτέ καμία εντολή ούτε από τον κ. Τριαντόπουλο, ούτε από κανένα άλλο μέλος της Κυβέρνησης. Όλες οι ενέργειες οι οποίες έγιναν, από ένα σημείο και μετά, ήταν ενέργειες στο πλαίσιο των επιχειρησιακών αναγκών με βασικό γνώμονα τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων μετά από αυτό το τραγικό δυστύχημα. Όλα αυτά κατατίθενται στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη διεξάγει μία έρευνα η οποία είναι εν εξελίξει, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη διακινούνται ειδήσεις, οι οποίες μπορούν να προκαλούν και αναταραχή και στους συγγενείς των θυμάτων. Επαναλαμβάνω, όπως είπε και ο κ. Τριαντόπουλος, ουδέποτε δόθηκε κάποια τέτοια εντολή.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα και καλό μήνα. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση διαπιστώθηκε το εξής: Οι πολίτες μέχρι 45 ετών τάσσονται στην πλειοψηφία τους κατά της ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, ενώ οι πολίτες από 45 και άνω τάσσονται υπέρ. Θα ήθελα το σχόλιό σας για αυτό το εύρημα και κατά πόσο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Κυβέρνησης όσον αφορά στην πρωτοβουλία αυτή.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να πούμε ότι η επικεφαλίδα όλων των μετρήσεων, από την πιο επιεική υπέρ των μη κρατικών, μέχρι την πιο αυστηρή, ας πούμε, μέτρηση σε σχέση με τα μη κρατικά, δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι υπέρ αυτής της μεταρρύθμισης. Και να σημειώσω, όπως συμβαίνει σε κάθε μεταρρύθμιση, το σημείο αποδοχής της είθισται να είναι το χαμηλότερο δυνατό όταν ξεκινάει η συζήτηση μιας μεταρρύθμισης, γιατί είναι λογικό πολλοί συμπολίτες μας να έχουν καχυποψία και να θέλουν να δουν στην πράξη αυτά τα οποία τους λέμε. Από εκεί και πέρα, εμείς τι θέλουμε; Εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι μια από τις πιο διαχρονικές, σταθερές προτάσεις της Ν.Δ., του δικού μας ιδεολογικού χώρου. Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και ερχόμαστε να κάνουμε μία μεταρρύθμιση με τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Το κυριότερο είναι, όμως, ότι το νομοσχέδιο που επίκειται να ψηφιστεί σε λίγες ημέρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο -την επόμενη εβδομάδα θα αποτελεί νόμο του Κράτους- κυρίως αναφέρεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε χρηματοδότηση πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από διάφορους πόρους, που μνημονεύονται συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο, στη στήριξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στη στήριξη και την ενίσχυση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, σε δύναμη που δίνεται συνολικά στα δημόσια πανεπιστήμια, δυνατότητες για αγγλόφωνα τμήματα, συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια, συμμετοχή ξένων φοιτητών. Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Εμείς πιστεύουμε πολύ σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Έχουμε καθήκον συνεχώς να εξηγούμε γιατί είναι μια μεταρρύθμιση που στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο, σε συνέχεια όσων κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε για το δημόσιο πανεπιστήμιο και, βέβαια, ναι, να στηρίξουμε απολύτως μια μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά, που άργησε πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα.

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό μεσημέρι, κ. Εκπρόσωπε. Θα επανέλθω στην πρώτη ερώτηση του συναδέλφου. Είπατε ότι ο κ. Τριαντόπουλος δεν έδωσε κάποια εντολή. Επειδή γνωρίζουμε ότι οι Υπουργοί δεν δίνουν γραπτές εντολές, αλλά προφορικές, αν έχει διερευνηθεί αυτό το ενδεχόμενο να είναι προφορική η εντολή και, το δεύτερο, πιο σημαντικό, από τη στιγμή που έγινε κάποια πρωτοβουλία που αναζητείται ποιος έριξε τα μπάζα κι αποκρύφτηκαν σημαντικά στοιχεία, έχει κάποιος την ευθύνη για αυτή την απόκρυψη στοιχείων;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω: Ο κ. Τριαντόπουλος δεν απάντησε μόνο ως προς το σκέλος μιας γραπτής εντολής. Απάντησε συνολικά. Και δεν δόθηκε καμία εντολή για τη συγκεκριμένη ενέργεια. Κι αυτό, προφανώς, το ερευνά η Δικαιοσύνη. Δεν είμαστε εμείς δικαστές, ούτε ανακριτές, αλλά εμείς απαντάμε στις ερωτήσεις που μας γίνονται, όπως έχουμε καθήκον. Το ξεκαθαρίζουμε αυτό. Δεν βγάζουμε εμείς πορίσματα, εμείς δίνουμε απαντήσεις. Και όλοι αυτοί οι οποίοι μας πετάνε λάσπη, και αναφέρομαι στην Αντιπολίτευση για να μην παρεξηγηθώ, καλό είναι όταν πετάνε λάσπη να έχουν στοιχεία. Αν δεν έχουν στοιχεία, απλά λαϊκίζουν. Τώρα, ως προς το θέμα αυτό – καθαυτό, το ξαναλέω, ήταν μια επιχειρησιακή απόφαση, η οποία, σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με όσα έχουν καταθέσει οι αρμόδιοι, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω με λεπτομέρεια τις καταθέσεις που βρίσκονται σε μια δικογραφία, αλλά κάποια πράγματα έχουν λεχθεί και δημοσίως, δεν έγινε με κανένα σκοπό συγκάλυψης. Σε καμία περίπτωση. Κρίθηκε αναγκαία για επιχειρησιακούς λόγους, για να μπορέσουν οι έρευνες να προχωρήσουν γρήγορα, ούτως ώστε να βρεθούν άνθρωποι όσο το δυνατόν νωρίτερα και, ενδεχομένως να διασωθούν κάποιοι εξ αυτών. Δεν έχει προκύψει μέχρι τώρα, από όσα γνωρίζω τουλάχιστον εγώ, γιατί το να διακινούμε θεωρίες συνωμοσίας και να παίζουμε με τον πόνο των συγγενών δεν είναι και κάτι το οποίο το θεωρώ τίμιο να συμβαίνει και, δυστυχώς, συμβαίνει και από κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Εγώ δεν γνωρίζω μέχρι τώρα να προκύπτει ότι κάποιος επί σκοπώ έδωσε μια τέτοια εντολή, έκανε μια τέτοια ενέργεια για να κουκουλώσει κάτι. Το ξαναλέω ότι αυτό το οποίο καταλαβαίνουμε από τα όσα λένε οι άνθρωποι που πήγαν στο πεδίο και έτσι έκριναν ότι έγιναν κάποιες ενέργειες για να προχωρήσει πιο γρήγορα η ανύψωση κάποιων βαγονιών, η συλλογή ανθρώπων, όσο το δυνατόν περισσότερων εν ζωή, και όλη αυτή η διαδικασία σε μια τραγική νύχτα και μια τραγική μέρα που ξημέρωσε με τόσο φριχτές εικόνες, τις οποίες είδαμε όλοι. Εγώ αυτό γνωρίζω. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα αυτά τα οποία λένε όσοι έχουν κατηγορηθεί για μια δήθεν εντολή και αυτά που μπορώ να απαντήσω.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΚΙΤΖΗ: Πριν από λίγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασσελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προστατεύει ποινικά τον κ. Καραμανλή. Λέγοντας επί λέξει ότι το ένα τζάκι προστατεύει το άλλο. Και μάλιστα είπε ότι είναι ανοιχτός να διερευνηθούν όποιες ευθύνες αν υπάρχουν και για τον κ. Σπίρτζη. Πως απαντάτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από την πρώτη στιγμή το έχουμε πει, συνεχίζουμε να το λέμε και το εννοούμε, όλα στο φως, όλα  να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της με τον ανεξάρτητο ρόλο της. Όμως για να κάνει σωστά τη δουλειά της η δικαιοσύνη, αυτό πρέπει να το αφήσουμε να γίνει με ψυχραιμία, αντικειμενικότητα, νηφαλιότητα και μακριά από κορώνες λαϊκισμού και σε καμία περίπτωση με το να πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα. Το είπε χθες ο Πρωθυπουργός, το επαναλαμβάνω, όσο και αν όλους μας πονάει αυτή η υπόθεση, κάθε άνθρωπο τον πονάει αυτή η υπόθεση και κάποιους συνανθρώπους μας τους πόνεσε πολύ περισσότερο, που βίωσαν τον απόλυτο  πόνο, πρέπει όλοι να πάρουμε μια απόσταση από την έρευνα της δικαιοσύνης και όπως συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες έρευνες, να την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της. Αναφερθήκατε στην ερώτησή σας στον κ. Κασσελάκη και σε άλλη μια συνέντευξη που έδωσε γεμάτη αόριστες αναφορές, συκοφαντίες και κατηγορίες άνευ κανενός επιχειρήματος. Όμως δεν θέλω να αφήσω τίποτα να πέσει κάτω. Κατ’ αρχάς ο κ. Κασσελάκης – επειδή αναφέρθηκε και στον κ. Σπίρτζη και τον κ. Καραμανλή- μιλάει εκ του ασφαλούς. Και γιατί μιλάει εκ του ασφαλούς ο κ. Κασσελάκης; Γιατί είναι σημαντικό  οι πολίτες να ξέρουν την αλήθεια. Γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2019 που είχε τη δυνατότητα δεν προέβη σε συνταγματική αναθεώρηση για να αλλάξει το καθεστώς της αποσβεστικής προθεσμίας των υπουργών. Άρα για τον Σπίρτζη ο Κασσελάκης, μιλάει εκ του ασφαλούς. Δεν ξέρω αν το ξέρει ή δεν το ξέρει, αλλά να τον ενημερώσουμε ότι αλλαγή στη συγκεκριμένη πρόβλεψη έγινε μετά το 2019 από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και πλέον εξομοιώνεται η προθεσμία παραγραφής των υπουργών με τους υπόλοιπους πολίτες. Πάμε όμως να απαντήσουμε γιατί την ακούω αυτή την κατηγορία ξανά τις τελευταίες ημέρες, αν και έχει απαντηθεί και από αρμόδια κυβερνητικά χείλη και στο πλαίσιο της προκαταρκτικής συζήτησης αρχικά στη Βουλή και σπεύδω ξανά να διαχωρίσω τις πολιτικές ευθύνες για τις οποίες έχουμε μιλήσει επανειλημμένα και έχει γίνει εκτενής συζήτηση και προφανώς είναι μια συζήτηση που θα γίνεται κάθε φορά που τίθενται ερωτήματα με τις ποινικές ευθύνες. Μιλώντας λοιπόν για ποινικές ευθύνες υπουργών, ποιο είναι το επιχείρημα το οποίο ακούγεται; Υπήρξε καθυστέρηση της 717, έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση για αυτά και σε επίπεδο πολιτικών ευθυνών και όλα αυτά προφανώς τα ερευνά η δικαιοσύνη, αν είχε ολοκληρωθεί η 717 θα είχαμε τα δέοντα συστήματα και ενδεχομένως πολύ πιθανόν θα είχε αποφευχθεί αυτή η μοιραία σύγκρουση. Εξ αυτού λοιπόν του λόγου, εξαιτίας λοιπόν αυτής της καθυστέρησης, κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια με το θάνατο των συμπολιτών μας, των νεών αυτών ανθρώπων. Υπάρχει δηλαδή ποινική ευθύνη υπουργών για ανθρωποκτονία. Όχι πολιτική, ποινική ευθύνη υπουργών. Εμείς με αυτό το συλλογισμό δεν συμφωνούμε. Διαφωνούμε με αυτό το συλλογισμό και θεωρώ ότι οποιοσδήποτε νομικός, οποιοσδήποτε έχει επαφή με το ποινικό δίκαιο και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο στερείται λογικής.  Θα σας πω δύο παραδείγματα, αν δεχόμασταν αυτή τη λογική. Δύο παραδείγματα τα οποία είναι πολύ απλά και κατανοητά. Το πρώτο το βασίζω στην αγόρευση του Εισαγγελέα για το Μάτι. Και έχω καταγράψει ένα μέρος αυτής. Λέει ο εισαγγελέας στην υπόθεση, ο εισαγγελέας έδρας, το ξαναλέω: «το ότι δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση επέδρασε καταλυτικά στους τόσους θανάτους και τους εγκαυματίες και αν λαμβανόταν απόφαση έγκαιρης απομάκρυνσης, οι πολίτες θα ενημερώνονταν έγκαιρα και  από τα ΜΜΕ. Πώς θα γινόταν η ενημέρωση ή η έγκαιρη απομάκρυνση; Πόρτα- πόρτα, με ηχητικά σήματα, με διερχόμενα οχήματα και με κάθε άλλο πρόσφορο η δόκιμο τρόπο. Η εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση θα βοηθούσε τους πολίτες για τον επερχόμενο κίνδυνο». Θα μπορούσε λοιπόν να πει κάποιος,  κακώς θεωρώ εγώ -για να μην παρεξηγηθώ- λάθος λογική, ότι επειδή η τότε κυβέρνηση δεν είχε προνοήσει να υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο, δεν κατάφερε να κάνει κάτι με το 112, που ω του θαύματος, κάναμε εμείς μέσα σε λίγους μήνες μετά το 2019, ότι υπήρχε ποινική ευθύνη του τότε υπουργού πχ Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για ανθρωποκτονία;

Δεν υπάρχει ποινική ευθύνη για ανθρωποκτονία, το ξαναλέω. Δεν υπάρχει τέτοια λογική νομικά.

Ή ένα άλλο παράδειγμα. Πόσοι συνάνθρωποί μας έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια στον Οδικό άξονα της Κρήτης. 132 νεκροί που έχουν καταγραφεί μέσα σε 117 θανατηφόρα δυστυχήματα, στον οδικό άξονα Κρήτης, απ’ το 2011. Είναι δεδομένο ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί ο ΒΟΑΚ και γι’ αυτό και υπάρχει πολύ σκληρή κριτική από συγγενείς θυμάτων και δικαιολογημένη και πολιτικές ευθύνες. Είναι δυνατόν όμως να αναζητήσουμε  ποινικές ευθύνες και να κατηγορήσουμε για ανθρωποκτονία, τους υπουργούς επί των ημερών των οποίων δεν ολοκληρώθηκε όλα αυτά τα χρόνια ο ΒΟΑΚ; Ο κ. Κασσελάκης και πολλοί άλλοι δυστυχώς στην αντιπολίτευση περιμένουν ένα οποιοδήποτε τραγικό γεγονός, περιμένουν μία κρίση για να κάνουν πολιτική καριέρα για να χτίσουν αφήγημα. Γιατί στην πραγματικότητα δεν έχουν τίποτα να πουν, δεν έχουνε καμία αντιπρόταση. Δεν μπορούν να κάνουν πολιτική και κάνουν πολιτική ακόμα και στις πλάτες συγγενών, ακόμα και στο όνομα θυμάτων, ακόμα και στο όνομα νεκρών. Αυτό το επαναλαμβάνω γιατί κάποιοι άνθρωποι κάποιοι απ’ την Αντιπολίτευση μίλησαν για ντροπή, ντροπή είναι η τυμβωρυχία. Ντροπή είναι να επιλέγεις νεκρούς και να κάνεις καριέρα στο όνομα κάποιων εξ’ αυτών. Ντροπή είναι να κάνεις πολιτική και καμπάνιες πάνω στον πόνο ανθρώπων και σε κάθε περίπτωση επειδή είναι πολύ σοβαρή η έρευνα της δικαιοσύνης που πρέπει να καταλήξει σε συμπεράσματα και να αποδοθούν ευθύνες σε όποιους πιστεύει η Δικαιοσύνη χωρίς εξαιρέσεις αλλά και χωρίς να λαϊκίζουμε, ή να διακινούμε fake news και να κάνουμε επιθέσεις χωρίς να έχουμε στοιχεία. Και σε κάθε περίπτωση ο κάθε Κασσελάκης αν θεωρεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε συγκάλυψη να φέρει στοιχεία γι’ αυτό, να τα καταθέσει αλλιώς να σταματήσει να παίζει τώρα με τον πόνο των ανθρώπων.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Ο κ. Τριαντόπουλος, που ήταν Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ τότε, είχε αναφέρει λίγες μέρες μετά το δυστύχημα το εξής: Το κομμάτι το επιχειρησιακό που τρέξαμε εκείνες τις ημέρες ήταν να προχωρήσει γρήγορα όλη η διαδικασία συλλογής και αποκατάστασης της περιοχής. Άρα, ο ίδιος παραδέχεται ότι εμπλέκεται σε υπηρεσιακές διαδικασίες, επειδή προηγουμένως είπατε ότι ήταν επιχειρησιακές πρωτοβουλίες. Και ας δεχτούμε, για παράδειγμα, ότι ήταν επιχειρησιακές πρωτοβουλίες. Δηλαδή, λέει η Κυβέρνηση ότι δεν υπήρχε πολιτική εποπτεία σε μια τέτοια διαδικασία σε ό,τι αφορά το μπάζωμα και τα λοιπά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, το ένα που αναφέρεστε δεν επιβεβαιώνει το άλλο, το οποίο θεωρείτε ότι επιβεβαιώνεται. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Είναι ξεκάθαρο αυτό το οποίο λέμε, το απάντησε και στο Κοινοβούλιο ο κ. Τριαντόπουλος. Είχε απαντηθεί και στο παρελθόν και το αντίθετο ουδέποτε και από πουθενά έχει προκύψει. Προφανώς, το κράτος εποπτεύει κάθε έρευνα, κάθε διαδικασία με την πολιτική ευθύνη που υπάρχει. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, στο πεδίο υπάρχει ιεραρχία των Σωμάτων Ασφαλείας, των σωστικών συνεργείων, διαφόρων άλλων επιχειρήσεων που γίνονται εκείνη τη στιγμή. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε μια αστυνομική επιχείρηση, να δίνει, όπως αντιλαμβάνεστε, οδηγίες σημείο-σημείο για κάθε επιχείρηση. Το καταλαβαίνετε. Την καταλαβαίνετε τη διαφορά. Υπάρχουν επιχειρησιακοί, υπηρεσιακοί με ιεραρχία, πρωτόκολλα ενεργειών για μια, παράδειγμα, διάσωση, για μια αστυνομική επιχείρηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι υπό την ευρύτερη εποπτεία η Αστυνομία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Πυροσβεστική του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και όλα τα αντίστοιχα Σώματα Ασφαλείας, οι Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν αναιρεί το ένα το άλλο. Εδώ μιλάω για μια επιχειρησιακή απόφαση, η οποία ελήφθη. Η Δικαιοσύνη λαμβάνει και έχει λάβει καταθέσεις για όλα αυτά τα σημεία και σε καμία περίπτωση, από κανένα σημείο, δεν έχει προκύψει η οποιαδήποτε υποψία συγκάλυψης. Δεν λέμε, δηλαδή, εμείς, αφού δεν έδωσε εντολή ο Τριαντόπουλος ή κάποιος άλλος που εμείς το λέμε αυτό, σημαίνει ότι αυτός που έδωσε την εντολή πήγε να συγκαλύψει κάτι. Είμαστε καθαροί. Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κάτι. Δεν είμαστε, όμως, ο Ανακριτής. Δεν είμαστε ο Εισαγγελέας. Δεν είμαστε αυτοί που θα κρίνουν τι πραγματικά συνέβη. Λέμε τη δική μας θέση, η οποία δεν διαψεύδεται, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, από κανένα άλλο στοιχείο.

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Θέλω να σας γυρίσω πίσω στο θέμα των μη κρατικών Α.Ε.Ι.. Μετά την κυρία Γιαννακοπούλου από το ΠΑΣΟΚ, ακούσαμε σήμερα το πρωί και τον κ. Κωνσταντινόπουλο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια. Υπό προϋποθέσεις, είπε, θα το ψήφιζα. Πώς το σχολιάζει η Κυβέρνηση αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τα εσωκομματικά ζητήματα που έχουν προκύψει για το συγκεκριμένο θέμα στο ΠΑΣΟΚ από κάποιους βουλευτές, εγώ δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο. Είναι ζητήματα που αφορούν ένα άλλο κόμμα και είναι θέμα του κ. Ανδρουλάκη και των βουλευτών του. Από εκεί και πέρα, δεν είναι μόνο αυτοί ίσως στους οποίους αναφερθήκατε, είναι και κορυφαίοι συνταγματολόγοι ή πολιτικές προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου στο οποίο ανήκει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Καμίνης, ο κ. Λοβέρδος, η κυρία Διαμαντοπούλου, ο κ. Αλιβιζάτος, που έχουν τοποθετηθεί, με τις δικές τους αποχρώσεις, υπέρ του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης. Δεν νομίζω ότι έχουν και κάποια κομματική ιδιοτέλεια οι συγκεκριμένοι για να τοποθετηθούν υπέρ του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Ο κ. Ανδρουλάκης, νομίζω ότι είναι καλύτερο να αφήσει αόριστες κατηγορίες, όπως μας κατηγορεί για «τσιτάτα». Αυτός λέει «τσιτάτα» και μάλιστα και προσβλητικές εκφράσεις που δεν αποδεικνύονται από κανένα στοιχείο περί συμφερόντων, διευθετήσεων. Να δει την πραγματικότητα, το έχουμε πει πολλές φορές. Να έρθει στο 2024, να δει τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες. Να δει τα κριτήρια. Να δει τι λέει το νομοσχέδιο. Να το ξαναδιαβάσει, να το συγκρίνει με το πρόγραμμά του, τι λέει για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο το πρόγραμμά του, τι λέει γενικότερα για τα μη κρατικά και τι έχει πει στο παρελθόν. Και βέβαια, η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη ουσιαστικά είναι να αποκλείσουμε αυθαίρετα κάποια παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων και να προκρίνουμε άλλα, αντί για ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο που θα ισχύει για όλους, όπως νομοθετεί η Κυβέρνηση. Η θέση, λοιπόν, αυτή του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος μας κατηγορεί για διευθετήσεις και για εξυπηρέτηση συμφερόντων, εκτός από νομικά έωλη, είναι και ιδιαίτερα παρεξηγήσιμη.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Επειδή λέτε συνεχώς, και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρξει κάποια συγκάλυψη, γιατί δεν δίνετε μία εβδομάδα παράταση στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως ζητούν τα κόμματα Αντιπολίτευσης, προκειμένου να μελετηθεί η δικογραφία που έχει σταλεί στη Βουλή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη είναι η Εξεταστική που εξέτασε τους περισσότερους μάρτυρες από οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη διαδικασία. Εξετάστηκαν σχεδόν διπλάσιοι μάρτυρες, 39 αν δεν κάνω λάθος, από την αμέσως επόμενη σε αριθμό μαρτύρων που εξετάστηκαν σε Εξεταστική Επιτροπή. Και, μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των μαρτύρων που εξετάστηκαν, νομίζω πλην ενός, ήταν προτάσεις των κομμάτων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της υπόλοιπης Αντιπολίτευσης. Έχει την αξία της, έχει τη σημασία της, θα δούμε τα πορίσματά της, αλλά μην γελιόμαστε, έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, γιατί γίνεται από κόμματα. Η κορυφαία διαδικασία γι’ αυτό το τραγικό δυστύχημα, που θα αναδείξει τις ευθύνες, τους κατηγορούμενους και, στο τέλος της ημέρας, τους ενόχους γι’ αυτή την πράξη, είναι η διαδικασία της Δικαιοσύνης. Από  αυτή τη διαδικασία δεν αποκλείεται κανένα στοιχείο, καμία έρευνα και κανένας, σε καμία περίπτωση. Ερευνώνται όλα, όλες οι πτυχές μιας υπόθεσης. Είναι εν εξελίξει, θεωρώ, δεδομένων των συνθηκών, του όγκου της πληροφορίας και της σοβαρότητας της υπόθεσης -έχοντας και μια προσωπική επαγγελματική εμπειρία από άλλες υποθέσεις- προχωράει η έρευνα αυτή σε ικανοποιητικό βαθμό, χωρίς να θέλω να λέω μεγάλα λόγια, γιατί δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει ακόμα, αλλά φαίνεται ότι προχωράει η έρευνα αυτή και σύντομα θα έχουμε τα πρώτα πορίσματα της προδικασίας. Οι χρόνοι είναι οι κατάλληλοι, με βάση το τι επιλέγει η Δικαιοσύνη. Το ξαναλέω: Ας πάρουμε μία απόσταση από την έρευνα της Δικαιοσύνης και ας περιμένουμε τα συμπεράσματά της.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω, έχετε καταλάβει τι ακριβώς έγινε με τα ονόματα των νεκρών από τα Τέμπη, που γράφτηκαν, σβήστηκαν και ξαναγράφτηκαν; Ο Δήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Δούκας, δήλωσε χθες ότι μία συγγνώμη δεν είναι αρκετή και, μάλιστα, ότι σκοπεύει να ανεγερθεί  μνημείο. Πώς σχολιάζετε την κατάσταση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ξαναλέω όλοι μας συγκλονιστήκαμε από αυτό το οποίο συνέβη στα Τέμπη, αυτό το τραγικό δυστύχημα. Για κάποιους ανθρώπους σταμάτησε ο χρόνος εκείνη την ημέρα. Έζησαν κάτι το οποίο κανείς μας δεν μπορεί να το καταλάβει. Είναι λογικό, κάθε πολίτης να θέλει να διαμαρτυρηθεί, να εκφράσει την λύπη του, την οδύνη του, με τον οποιονδήποτε τρόπο επιλέγει και σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και κάποιοι που εκφράζονται βουβά για όλο αυτό.

Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη είναι ένας ιερός χώρος τιμής των στρατιωτών οι οποίοι έπεσαν υπέρ πατρίδος, την ώρα του καθήκοντος.

Ο κ. Δούκας ας μην κρύβεται πίσω από τις ευθύνες του και ας τις αναλάβει κάποια στιγμή. Και να γνωρίζει και το τι προβλέπεται και τι μπορεί να συμβεί σε ένα συγκεκριμένο χώρο γιατί δεν είναι όλοι οι χώροι ίδιοι.

Και να σας πω κάτι, δεν υπάρχουν μετρήσεις και μετρητές ευαισθησίας και εν πάση περιπτώσει δεν υπάρχουν κάποιοι περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι  με βάση έναν ακτιβισμό που μπορεί να κάνουν, όταν -και αναφέρομαι συγκεκριμένα- βάζουν στο ίδιο κάδρο ονόματα νεκρών με σύμβολα του δικού τους πολιτικού χώρου.

Δεν υπάρχουν νεκροί με πολιτικές αποχρώσεις. Δεν υπάρχουν περισσότερο σημαντικές υποθέσεις. Όλοι μας συγκλονιστήκαμε με αυτό που συνέβη στα Τέμπη. Και σας μιλάω και ως νέος πατέρας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην λύγισε, δεν υπάρχει άνθρωπος -υγιής νους εν πάση περιπτώσει- που να μην θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και με αφορμή την επέτειο απ’ τον ένα χρόνο, όλες αυτές οι μνήμες ξύπνησαν και περισσότερο. Όμως, αυτό, από το να φτάνουμε στο σημείο να τα μηδενίζουμε όλα έχει μια απόσταση. Το ξαναλέω. Σεβαστός ο πόνος, σεβαστή η οργή, σεβαστές οι διαδηλώσεις αλλά το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη είναι κάτι ξεχωριστό.

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη από χούλιγκαν. Υπάρχει κάτι νεότερο; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας της Αστυνομίας. Ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό να έχουμε εξελίξεις. Δεν γνωρίζω τι γίνεται σε μία εν εξελίξει έρευνα, όπως αντιλαμβάνεστε. Όπως για κάθε τέτοια περίπτωση, για κάθε τραγική υπόθεση, για κάθε δολοφονία, όπως η συγκεκριμένη, στόχος είναι να υπάρχει η ταχύτερη δυνατή και πληρέστερη δυνατή διαλεύκανση της υπόθεσης. Ένα τραγικό συμβάν, μια τραγική δολοφονία, που δεν ήταν, δυστυχώς, η πρώτη. Έχουμε κάνει σημαντικές ενέργειες. Είναι ενθαρρυντικό το ξεκίνημα στο σκέλος του ανοίγματος των γηπέδων με φιλάθλους, με κανόνες, με μια διαδικασία η οποία, όπως βλέπετε, προχωράει. Ας μην λέμε, όμως, μεγάλα λόγια, πρέπει να συνεχίζουμε να προστατεύουμε τον επαγγελματικό αθλητισμό και τον αθλητισμό συνολικότερα. Και, βέβαια, αναμένουμε, ελπίζω το συντομότερο, νεότερα για κάθε τέτοια υπόθεση, όπως κι αυτή που με ρωτήσατε.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας επαναφέρω στο ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το 2025 το παράρτημα του Πανεπιστημίου YALE στη Σιγκαπούρη θα κλείσει. Επίσης, το 2028 κλείνει και το παράρτημα του Πανεπιστημίου TEXAS A&M στο Κατάρ. Δύο μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, που είχαν δημιουργήσει τέτοια παραρτήματα στο εξωτερικό και μεγάλα και γνωστά και ισχυρά αποχωρούν μετά από περίπου 20-25 χρόνια το καθένα. Η Κυβέρνηση προβληματίζεται από αυτές τις πρωτοβουλίες που παίρνουν τα πανεπιστήμια αυτά, ενόψει της ίδρυσης μη κρατικών ιδρυμάτων και στη χώρα μας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει μία τάξη σε ένα αρρύθμιστο τοπίο. Και όταν θέλεις να βάλεις τάξη, βάζεις κανόνες. Και βάζουμε τους πιο αυστηρούς κανόνες. Και προβλέπουμε και διαδικασίες ελέγχων από την ΕΘΑΑΕ και από τον ΕΟΠΠΕΠ, οι οποίοι θα γίνονται διαρκώς. Δηλαδή, και αν πληρούνται όλες οι προδιαγραφές, οι πιο αυστηρές από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη για την ίδρυση των συγκεκριμένων μη κρατικών παραρτημάτων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά και αν συνεχίζουν να πληρούνται. Είναι προφανές ότι αυτό είναι μια διαδικασία η οποία δεν θα γίνει άπαξ. Και προφανώς είναι μια διαδικασία που θα γίνεται και κάθε χρόνο για να βλέπουμε ποιο είναι το ενδιαφέρον και πόσα καλύτερα πανεπιστήμια και περισσότερα μπορούν να έρθουν στη χώρα μας να ιδρύσουν παραρτήματα, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά και αν συνεχίζουν να πληρούν τις προδιαγραφές σε ακαδημαϊκό επίπεδο, εργαστηριακό επίπεδο, επίπεδο προσωπικού, κτιριακό, όλα όσα περιγράφει ο νόμος ο οποίος θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα που άλλαξε η κατάσταση σε χώρες, όπως στην Κύπρο, όπως στην Τσεχία με την ίδρυση μη κρατικών, με την πρόβλεψη λειτουργίας τους. Εμείς τι θέλουμε; Να μην απαγορεύεται. Εμείς θέλουμε να μπορεί να συμβαίνει με αυστηρούς κανόνες. Δεν σημαίνει ότι αυτό μπορεί να επιβληθεί. Είμαστε αισιόδοξοι μετά την ψήφιση του νόμου ότι θα υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον. Φτιάχνουμε ένα συμπαγές πλαίσιο για τη λειτουργία και ταυτόχρονα ενδυναμώνουμε, όχι μόνο τώρα, το έχουμε ξεκινήσει πολλά χρόνια πίσω με παραπάνω χρηματοδότηση, με παραπάνω δυνατότητες για τα δημόσια πανεπιστήμια. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να μην απαγορεύεται σε κάποιον αν θέλει και μπορεί να ιδρύσει και να μην απαγορεύεται στο τέλος της ημέρας σε κάποιον αν θέλει να φοιτήσει. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο υποκριτικό από αυτό που λένε κάποιοι, κυρίως από την Αριστερά και την Κεντροαριστερά, «αφού υπάρχει η Σορβόννη, γιατί δεν πάει εκεί;». «Αφού μπορεί να πάει στην Κύπρο, γιατί δεν πάει εκεί;». Δεν έχουν σκεφτεί αυτοί ότι μπορεί αυτό να απαιτεί δαπάνη περισσότερων χρημάτων. Ίσως γιατί τα έχουν λυμένα αυτά τα προβλήματα. Εμείς θέλουμε αυτή τη δυνατότητα να την έχουν όλα τα παιδιά.

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με βάση την ελληνική νομοθεσία η μόνη Αρχή που έχει γνώση και μπορεί να διερευνήσει ένα ατύχημα είναι η Αρχή Διερεύνησης Ατυχημάτων, η οποία συστάθηκε μετά το θλιβερό δυστύχημα. Το ερώτημα το δικό μου είναι, ο εφέτης-ανακριτής ζήτησε τη βοήθεια τεχνικών συμβούλων από την Ελλάδα ή το εξωτερικό για να διερευνήσει ένα θέμα, το οποίο ήταν πρωτόγνωρο και για τον ίδιον και σχεδόν για όλες τις κρατικές υπηρεσίες; Και φυσικά η ανεξάρτητη Αρχή έχει ένα άτομο και δεν ξέρω αν μπορεί να συνδράμει, από εδώ και πέρα, στη βοήθεια του θέματος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουν διερευνηθεί στο παρελθόν πάρα πολλά δυστυχήματα διαφορετικής φύσεως. Η Δικαιοσύνη ακολουθεί μια διαδικασία η οποία είναι δεδομένη. Χρησιμοποιεί πραγματογνώμονες, χρησιμοποιεί τεχνικούς ελέγχους. Δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας. Προφανώς, έμπειροι δικαστές σε όλες τις βαθμίδες και όσοι, τέλος πάντων, έχουν χρεωθεί τη συγκεκριμένη υπόθεση κάνουν όσα προβλέπει ο νόμος. Και μάλιστα αυτό το οποίο λέτε δεν έχει ακουστεί ακόμα και από τους πιο σκληρούς επικριτές. Προβλέπεται μια συγκεκριμένη διαδικασία, υπάρχουν και δεύτερες πραγματογνωμοσύνες, διατάσσεται τώρα μία ακόμα. Προφανώς, αυτό το οποίο χρειάζεται να γίνει, θα γίνει. Και εγώ να σας πω και κάτι; Είναι θετική εξέλιξη όταν υπάρχει η οποιαδήποτε υποψία και κρίνει ο δικαστής ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση να γίνει και περαιτέρω πραγματογνωμοσύνη. Δεν πρέπει να μένουν σκιές σε αυτή την υπόθεση, όπως και σε καμία υπόθεση.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να κάνω μία συμπληρωματική ερώτηση για το ζήτημα των ιδιωτικών ΑΕΙ. Θέλω το σχόλιό σας σε διάφορες τοποθετήσεις που έχουν γίνει και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά και από εκπαιδευτικούς, ότι το σύστημα εισαγωγής το οποίο προβλέπεται στον νόμο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, δημιουργεί συνθήκες ανισότητας σε σχέση με τους υποψηφίους για τα δημόσια πανεπιστήμια. Μάλιστα υπάρχουν και κάποια παραδείγματα ότι τη στιγμή που κάποιος υποψήφιος για την Ιατρική στην Αθήνα πρέπει να γράψει 19, για να μπει σε μία αντίστοιχη ιατρική σχολή σε μη κρατικό πανεπιστήμιο θα χρειάζεται 9.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αρχικά λέγανε ότι έφτιαξε η Κεραμέως την ελάχιστη βάση εισαγωγής την προηγούμενη 4ετία και ολοκλήρωσε το «έγκλημα» ο Πιερρακάκης τώρα για να στείλει «πελατεία» η Κυβέρνηση Μητσοτάκη –αυτός είναι ο ισχυρισμός– στα μη κρατικά πανεπιστήμια, ιδιωτικά, όπως τέλος πάντων τα λέγανε. Ήρθε ο Υπουργός Παιδείας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, και απάντησε σε αυτό το ερώτημα με τον νόμο ο οποίος βάζει την ελάχιστη βάση εισαγωγής και στα μη κρατικά.

Από εκεί και πέρα, όπως αντιλαμβάνεστε, συγκρίνετε δύο ανόμοια πράγματα ως προς τον τρόπο εισαγωγής. Στη μία περίπτωση έχουμε δημόσια πανεπιστήμια στα οποία υπάρχει η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και υπάρχει η προτεραιότητα που ορίζεται με τις βάσεις. Παράδειγμα, αν έχει 350 εισακτέους η Νομική Αθηνών περνάνε οι 350 πρώτοι -όλα τα χρόνια αυτό συνέβαινε- που έγραφαν τον μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό συμβαίνει στα μη κρατικά μέχρι το όριο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Δεν θα μπορούσε να συμβαίνει με τον ίδιο τρόπο. Ποιος θα ήταν αυτός ο τρόπος που λέτε; Άρα, συγκρίνουν αυτοί που το λένε αυτό ανόμοια πράγματα. Άμα θέλει να πάει κάποιος να σπουδάσει Νομική στην  Κύπρο πρέπει να περάσει κάποια βάση; Σε ποιο μη κρατικό πανεπιστήμιο κάποιος πρέπει να περάσει κάποια βάση; Για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων υπάρχουν προϋποθέσεις αυστηρές, για να υπάρχουν, να λειτουργούν, να μπορούν να λειτουργούν σε όλα τα κράτη. Η χώρα μας θα έχει τις πιο αυστηρές προϋποθέσεις. Από εκεί και πέρα, το πόσους εισακτέους θα έχουν, το ποια θα είναι η διαδικασία εισαγωγής, αν έχουν πάρει την άδεια και είναι όλα αυτά σύννομα, το επιλέγουν τα πανεπιστήμια. Αυτό είναι μια διαδικασία για μη κρατικό. Συγκρίνουμε, δηλαδή, τον τρόπο εισαγωγής σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο. Τι είναι το οριζόντιο που έχουμε βάλει; Η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Γιατί το βάζουμε αυτό; Για να υπάρχει ένα ελάχιστο όριο απόδοσης των μαθητών, κάτω από το οποίο αν περάσει κάποιος, να μην μπορεί να περάσει σε κανένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ANT. KOTZAΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες έγινε μία δημόσια αντιπαράθεση, σχετικά με το σβήσιμο των ονομάτων των θυμάτων στο Σύνταγμα. Έδωσε ο κύριος Τασούλας την εντολή για να γίνει αυτή η διαδικασία ή έχει ευθύνες ο κύριος Δούκας; Γιατί αυτή ήταν η αντιπαράθεση χθες.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησα αναλυτικά προηγουμένως, για το συγκεκριμένο θέμα. Σε καμία περίπτωση δεν δόθηκε εντολή από τον κύριο Τασούλα, αλλά από την άλλη πλευρά, αυτό δεν είναι αρμοδιότητα δηλαδή της Βουλής, είναι γνωστό ότι είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Όμως, εγώ δεν έκρυψα τα λόγια μου, παρά το γεγονός ότι συμμερίζομαι πλήρως και την ανάγκη και νεότερων ανθρώπων και όλων των πολιτών να διαδηλώσουν, ο καθένας όπως πιστεύει, να διαμαρτυρηθούν, να εκφράσουν τη λύπη τους, την οδύνη τους για το συγκεκριμένο γεγονός. Απάντησα ότι το συγκεκριμένο μνημείο, του Άγνωστου Στρατιώτη, είναι εκεί για να μας θυμίζει αυτούς οι οποίοι έπεσαν στο καθήκον για την Πατρίδα.

 

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να πω και εγώ καλοδεχούμενες οι νέες μειωμένες τιμές στα απορρυπαντικά και στα άλλα είδη, αλλά νομίζω ότι οι καταναλωτές θα περίμεναν μείωση και σε τρόφιμα, όπως κρέατα, ελαιόλαδο, και άλλα προϊόντα. Αυτό η Κυβέρνηση το έχει αφήσει σε δεύτερη μοίρα, τα τρόφιμα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Αυτό το οποίο λέτε, καταρχάς, αφορά μία από τις τέσσερις παρεμβάσεις. Η παρέμβαση, αυτή δηλαδή που αφορά τις καθαρές τιμές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μειώσεις, ελπίζουμε τις μεγαλύτερες δυνατές, ήδη με τις τιμές τιμοκαταλόγου τα πρώτα στοιχεία ήταν ενθαρρυντικά. Υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις, άλλη παρέμβαση είναι για το βρεφικό γάλα, άλλη παρέμβαση είναι για τις καθαρές τιμές «από το χωράφι στο ράφι» νωπών προϊόντων, αυτή δηλαδή η παρέμβαση αναφέρεται σε νωπά προϊόντα. Και συνολικά έχουμε την παρέμβαση για την απαγόρευση προωθητικών ενεργειών για προϊόντα, τα οποία έχουν ανατιμηθεί. Και σας παρέθεσα μόλις και αναλυτικά στατιστικά στοιχεία. Άρα, αυτό είναι ένα πλέγμα, ένα μέρος του οποίου αφορά τα προϊόντα στα οποία αναφερθήκατε. Και βέβαια, να πούμε ότι το σύνολο των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης και αυτές οι οποίες ισχύουν μέχρι σήμερα, όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και οι μόνιμες παρεμβάσεις αύξησης του εισοδήματος, αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, το σύνολο των πολιτών και στο τέλος της ημέρας, την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αυτού του δυναμικού εισαγόμενου φαινομένου από όλους τους πολίτες.

 

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μία συμπλήρωση στον κύριο συνάδελφο, εάν μου επιτρέπετε, συμπληρωματική ερώτηση εννοώ. Ας υποθέσουμε ότι στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων είναι ένα προϊόν, η τιμή ενός προϊόντος αυξήθηκε κατά 30%, η Κυβέρνηση έρχεται με τα μέτρα, πολύ σωστά, που λαμβάνει και λέει ότι θα μειωθεί γύρω στο 15%. Αυτό που επιτυγχάνεται αυτή τη στιγμή, τι είναι; Απλώς, φρενάρισμα στις αυξήσεις; Υπάρχει δηλαδή, να το θέσω πιο επεκτατικά, υπάρχει μία πρόθεση, σταδιακά, αυτό το φρενάρισμα να γίνει και μείωση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, σωρευτικά ο πληθωρισμός στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι 14%. Ο πληθωρισμός τροφίμων είναι παραπάνω από 25%, νομίζω είναι 27%, όσο ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Άρα, σημαίνει ότι κάποια προϊόντα μπορεί να αυξήθηκαν, όπως λέτε, και 30%, κάποια μπορεί να αυξήθηκαν και 15%. Και επειδή δεν είναι μόνο τα τρόφιμα, φαίνεται ότι σε άλλες κατηγορίες είναι λιγότερο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, πιο καλών αποτελεσμάτων και στη χώρα μας, είναι το δίλημμα της ενέργειας. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, στο πιο επίμονο σκέλος του, που είναι τα καταναλωτικά αγαθά, δεν έχουν σκοπό να μηδενιστεί ο πληθωρισμός από τη μια μέρα στην άλλη. Εάν αυτό μπορούσε να το κάνει κάποια χώρα, θα το έκανε. Ο στόχος ποιος είναι; Ο στόχος είναι κάθε επιμέρους παρέμβαση να οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές. Υπάρχουν περιπτώσεις προϊόντων που αυτές οι μειώσεις, που επίκεινται και εφαρμόζονται από σήμερα, θα εξαφανίσουν ενδεχομένως και κάποιες αυξήσεις, υπάρχουν περιπτώσεις προϊόντων που θα μειώσουν και κάποιες αυξήσεις. Εμείς δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο, δεν λέμε ότι έχουμε το μαγικό ραβδί που θα εξαφανίσει τον πληθωρισμό που έχουν και όλες οι υπόλοιπες χώρες. Γιατί, πιστέψτε με, όποιος το έχει και πραγματικά ισχύει, θα του το ζήταγαν και οι υπόλοιποι να το πάρουν. Κανένας μας δεν θέλει να πληρώνει περισσότερα και ειδικά οι συμπολίτες μας που έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη.

 

ANT. KOTZAΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε προηγουμένως ότι για το δυστύχημα στα Τέμπη είναι απαράδεκτο η πολιτικοποίηση του τραγικού αυτού συμβάντος. Όμως, παράλληλα, ο κύριος Γενιδούνιας αποκλείστηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και δεν καλέστηκε. Και ο κύριος Γενιδούνιας ήταν ο πρόεδρος των μηχανοδηγών που έστελνε ενημερωτικές επιστολές και έθετε ζητήματα ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Άρα, μήπως και η Κυβέρνηση πολιτικοποιεί αυτήν την κατάσταση;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησα προηγουμένως. Καταρχάς, για τη συγκεκριμένη ερώτηση έχω απαντήσει σε προηγούμενη ενημέρωση πολιτικών συντακτών, σε καμία περίπτωση δεν αποκλείστηκε κανένας μάρτυρας για πολιτικούς λόγους. Εκλήθησαν οι περισσότεροι μάρτυρες από ποτέ, και όπως είπα και πριν, οι 38 από τους 39 ήταν προτάσεις της αντιπολίτευσης. Άρα, αυτό που λέτε διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα.

 

ANT. KOTZAΪ: Απλά, το είχε πει και ο κύριος Τσιόδρας.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχω απαντήσει γι’ αυτό το οποίο είπατε ότι είπε, ή εσείς ή κάποιος άλλος, ο κύριος Τσιόδρας. Δεν είπε αυτό ο κύριος Τσιόδρας. Ένα πράγμα είναι, ένας ο οποίος έχει μία συνδικαλιστική ιδιότητα να λέει και την κομματική του ιδιότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή έχει την όποια κομματική ιδιότητα αποκλείεται από μία διαδικασία. Ουδέποτε συνέβη αυτό.

Ευχαριστώ πολύ. Καλό Σαββατοκύριακο!

Προηγούμενο άρθροΟμιλία του ΠΘ και Προέδρου της Ν.Δ Κ. Μητσοτάκη στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
Επόμενο άρθροΣαν σήμερα 2 Μαρτίου – Σημαντικά γεγονότα