Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη
Καλό μεσημέρι και καλή χρονιά,
Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο, 8 Ιανουαρίου, στο Κάιρο για να συμμετάσχει στη 10η Σύνοδο Κορυφής του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Πριν από την έναρξη των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα ακολουθήσουν δηλώσεις των τριών ηγετών στον Τύπο.
Η τριμερής συνάντηση Κορυφής πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που το τοπίο στη Μέση Ανατολή αναδιαμορφώνεται και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου ως άξονα σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή.
—-
Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Στόχος των ρυθμίσεων είναι η συμμόρφωση των οδηγών, η επιβολή δίκαιων ποινών που να αντιστοιχούν στη σοβαρότητα και επικινδυνότητα της κάθε παράβασης, αλλά και η διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων.
Οι ποινές πρέπει να είναι ανάλογες των παραβάσεων και κατατάσσονται ως προς την επικινδυνότητά τους, ενώ προβλέπεται κλιμάκωση των ποινών για τους οδηγούς που υποπίπτουν συχνά σε παραβάσεις.
Οι ρυθμίσεις έχουν γνώμονα την οδική ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ είναι σύμφωνες με τις ανάγκες της σύγχρονης κινητικότητας και τη σταδιακή ψηφιοποίηση των διαδικασιών.
- Προβλέπεται ο εξορθολογισμός των ποινών και η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων ανάλογα με την επικινδυνότητα.
- Η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων σε τρεις βασικές κατηγορίες καθιστά το κυρωτικό πλαίσιο ρεαλιστικότερο και ευκολότερα εφαρμόσιμο από τα όργανα ελέγχου και πιο κατανοητό από τους πολίτες.
- Για τις σοβαρότερες παραβάσεις που αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων τίθενται αποτρεπτικές κυρώσεις.
- Οι ποινές για επικίνδυνες οδηγικές συπεριφορές, πλέον, επικεντρώνονται στον οδηγό και όχι στο όχημα (δεν αφαιρούνται τα στοιχεία του οχήματος)
- Η μείωση της ανώτατης ταχύτητας κίνησης εντός του αστικού ιστού και σε οδούς γειτονιάς στα 30 χλμ/ώρα, υπό τις ειδικές προϋποθέσεις που προβλέπονται κατά περίπτωση.
- Αυστηροποιείται το κυρωτικό πλαίσιο για τα οχήματα μικροκινητικότητας και τα μηχανοκίνητα δίκυκλα, καθώς η χρήση του κράνους και η τήρηση των ορίων ταχύτητας είναι αδιαπραγμάτευτα και τιμωρούνται αυστηρά.
- Αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τη διεύρυνση της δυνατότητας αξιοποίησης τεχνικών ή ηλεκτρονικών μέσων, όπως είναι οι κάμερες στα λεωφορεία για τη διαπίστωση των παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
—-
Παρουσιάστηκε η Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, που έχει ως κύριο στόχο να βοηθήσει τους γονείς και τους ανήλικους στην υπεύθυνη, λελογισμένη χρήση, προστατεύοντας τους νέους από βλαβερό περιεχόμενο και κακές ή εθιστικές πρακτικές, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την κοινωνική ωρίμανση, την απόκτηση γνώσεων και την ψυχική υγεία τους.
Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου, ώστε να υιοθετηθούν κοινοί κανόνες και να καλυφθούν κενά που παρατηρούνται σήμερα.
Το πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσει συνδυαστικά με άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί, όπως η απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου από μαθητές στα σχολεία και η εφαρμογή SAFE.YOUth.
Υπεύθυνη χρήση, φυσικά, δεν συνιστά μη χρήση, ούτε ισοδυναμεί με απαγόρευση. Αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο τόσο των γονέων και κηδεμόνων, όσο και των παιδιών, καθώς η αντιμετώπιση του εθισμού των ανηλίκων στο διαδίκτυο δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τεχνικές ή ρυθμιστικές παρεμβάσεις, αλλά προϋποθέτει τη συνεργασία γονέων και παιδιών ώστε να υπάρξει απτό αποτέλεσμα.
Οι τρεις άξονες της Εθνικής Στρατηγικής:
Στον πρώτο άξονα περιλαμβάνεται η ιστοσελίδα parco.gov.gr, η οποία παρέχει οδηγίες στους γονείς, ώστε να αξιοποιούν εργαλεία γονικού ελέγχου που είναι προεγκατεστημένα στις περισσότερες συσκευές.
Ο δεύτερος άξονας αφορά εργαλεία που προσφέρονται στους γονείς, με κυριότερο την εφαρμογή Kids Wallet, η οποία θα είναι διαθέσιμη για εγκατάσταση τον Απρίλιο του 2025. Αυτό το «ψηφιακό πορτοφόλι» των παιδιών θα συνδέεται με το Gov.gr Wallet του γονέα και εκεί θα διατίθενται με απλό τρόπο διάφοροι γονικοί έλεγχοι.
Ο τρίτος άξονας αφορά στις ρυθμιστικές κινήσεις της κυβέρνησης και περιέχει δύο βασικές πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο,
– Πρώτον την καθιέρωση Ηλικίας Ψηφιακής Ενηλικίωσης στα 15 έτη.
– Δεύτερον την υποχρέωση όλων των κατασκευαστών συσκευών που διατίθενται στην Ελλάδα και συνδέονται στο διαδίκτυο να προεγκαθιστούν ή να παρέχουν πρόσβαση σε λογισμικό γονικού ελέγχου.
—
Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις των προγραμμάτων Εξοικονομώ 2025 και Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα.
Προβλέπεται πως μέσω του «Εξοικονομώ 2025», το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 434 εκατομμύρια ευρώ, θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% ανά περίπτωση, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης, κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, κάθε κατοικίας που θα ενισχυθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Διευκρινίζεται πως το πρόγραμμα αφορά σε κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία.
Βασική στόχευση του προγράμματος είναι η στήριξη ενεργειακά ευάλωτων και πληγέντων ομάδων πληθυσμού. Ειδικότερα, περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα, δηλαδή, αυξημένο ποσοστό επιχορηγήσεων και ειδικό προϋπολογισμό για: τη στήριξη οικογενειών με μέλος/μέλη άτομα με αναπηρία, πληγέντες από φυσικές καταστροφές της Θεσσαλίας, σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου και της Σάμου, οικογένειες με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα και ευάλωτα νοικοκυριά.
Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»:
Πέραν της ενίσχυσης των νοικοκυριών για την εγκατάσταση νέων ηλιακών θερμαντήρων νερού ή/και συστημάτων αντλίας θερμότητας σύγχρονης τεχνολογίας, παρέχεται και η δυνατότητα αντικατάστασης ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμαντήρων παλαιάς τεχνολογίας. Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στο πρόγραμμα.
Αξίζει να επισημανθεί πως από τα 223,2 εκατ. ευρώ που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του, δεσμεύονται 44,6 εκατ. ευρώ για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά.
Επιπρόσθετα, θα συνεισφέρει στη μείωση της χρήσης συστημάτων θέρμανσης που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα και βιομάζα, τα οποία επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.
Μέσω των προγραμμάτων αυτών, οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, αλλά και να εξοικονομήσουν χρήματα από την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
—-
Το 2024 η ελληνική οικονομία κατέγραψε υψηλές επιδόσεις και παρουσίασε δυναμική ανάπτυξη με δημοσιονομική στοχοθεσία και κοινωνικό πρόσημο, αξιοποιώντας πλήρως τους εθνικούς και ενωσιακούς πόρους, οι οποίοι χρηματοδότησαν κρίσιμα για την κοινωνία και την οικονομία έργα και μεταρρυθμίσεις.
Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 13,3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,3 δισ. ευρώ στη διάρκεια του έτους, εκτελέστηκε σε ποσοστό 101,25%. Οι πόροι που οδηγήθηκαν στην κοινωνία και στην οικονομία, ήταν το 2024 αυξημένοι κατά 2,1, δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2023.
Το 2025, διαθέτοντας επιπλέον πόρους στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, επιταχύνουμε περαιτέρω την υλοποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο, κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας, έτσι ώστε κάθε ευρώ του ΕΣΠΑ 2021-2027, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και του Ταμείου Ανάκαμψης να στηρίξει την ανθεκτική και δυναμική ελληνική οικονομία, να δημιουργήσει ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας, να αποδώσει το μέρισμα της ανάπτυξης στην κοινωνία, μετατρέποντας την συλλογική ευημερία σε ατομική προκοπή για τους συμπολίτες μας.
—-
Συνεχίζονται οι εργασίες για τη δημιουργία του Εθνικού Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων, στον Πειραιά, το οποίο θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του, το 2026.
Θα εκτίθενται περισσότερα από 2.500 εκθέματα και θα παρουσιάζονται πλήθος τεχνολογικών εφαρμογών, διαθέτοντας άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια συντήρησης και αποθηκευτικούς χώρους. Παράλληλα με το νέο κτήριο, αναδεικνύεται και προβάλλεται, ο ταινιόδρομος, ο οποίος εξυπηρετούσε το φόρτωμα των πλοίων. Το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα αναδεικνύει τους θησαυρούς των ελληνικών θαλασσών, ενώ συγχρόνως θα αποτελεί το εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Το έργο του Εθνικού Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων χρηματοδοτείται με το ποσό των 93.000.000 ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού που είναι σε εξέλιξη σήμερα.
—
Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου το Υπουργικό Συμβούλιο. Για τα θέματα της συνεδρίασης θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.
—
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Καλό μεσημέρι κ. Εκπρόσωπε και καλή χρονιά. Δέχεται η Κυβέρνηση μια κριτική, μετά τον θάνατο του Κ. Σημίτη, ότι τιμάτε με τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού, τι απαντάτε σε όλη αυτή την κριτική και ένα υποερώτημα σε αυτό το σκέλος. Υπάρχουν αναφορές από την κ. Λατινοπούλου για τον Κ. Σημίτη. Είπε μεταξύ άλλων, «δεν θα με δείτε να κάνω αγιογραφία του Κ. Σημίτη, όπως έκαναν τα υπόλοιπα κόμματα και η Νέα Δημοκρατία», θα ήθελα το σχόλιο σας, ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πριν από όλα να πω και εγώ με τη σειρά μου, από αυτό εδώ το βήμα, εκπροσωπώντας όλη την Κυβέρνηση, ειλικρινή συλλυπητήρια, στην οικογένεια του πρώην Πρωθυπουργού, του Κ. Σημίτη, στη σύζυγο, στις κόρες του. Θα μου επιτρέψετε να μην πάρουμε μέρος, ούτε εγώ προσωπικά, ούτε η Κυβέρνηση, σε, ας πούμε, έναν διαγωνισμό μικροψυχίας, που ευτυχώς εκφράζεται από μια πολύ μικρή μειοψηφία του πολιτικού συστήματος. Θέλουμε να αφήσουμε όλοι μας πίσω την τοξικότητα. Να μην την τροφοδοτεί η αντιπολίτευση, να μην απαντάει η Κυβέρνηση. Γίνεται μια τέτοια προσπάθεια, το τελευταίο χρονικό διάστημα και παρά τις έντονες διαφορές μας θα προσπαθήσουμε αυτό να το θωρακίσουμε, αλλά ακόμα και τα πολύ τοξικά χρόνια, της πάνω και της κάτω πλατείας, ο σεβασμός στους νεκρούς δεν είχε αμφισβητηθεί. Δηλαδή η δήλωση σαν αυτή για την οποία με ρωτήσατε, τέτοια δήλωση δεν θυμάμαι να έχει γίνει, ούτε στα πολύ τοξικά χρόνια της πάνω και της κάτω πλατείας. Των εκπροσώπων της άκρας δεξιάς, της αριστεράς, αυτών οι οποίοι τέλος πάντων, έλεγαν ό,τι έλεγαν τότε. Αλίμονο λοιπόν αν αμφισβητήσουμε αυτόν τον ιερό σεβασμό, στη μνήμη ενός ανθρώπου, ο οποίος έφυγε από την ζωή. Ήταν πρώην Πρωθυπουργός της χώρας μας, προσπάθησε και εκείνος, θα κριθεί προφανώς, να κάνει το καλύτερο δυνατό, όπως εκείνος το έκρινε, για τον τόπο του. Εγώ θα πω, παρά το γεγονός ότι ανήκω διαχρονικά σε μια άλλη παράταξη, στην Νέα Δημοκρατία, ήταν πάντοτε πολιτικός αντίπαλος ο εκλιπών, ότι πορεύτηκε με αξιοπρέπεια. Και κατά τη διάρκεια του πολιτικού του βίου και στη συνέχεια, αυτά τα αρκετά χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τότε που παρέδωσε την εξουσία, στην επόμενη Κυβέρνηση και εκείνος και η οικογένειά του και είναι νομίζω ο ελάχιστος θεσμικός σεβασμός και από την Κυβέρνηση και από τον Πρωθυπουργό και το μήνυμα του Πρωθυπουργού, σε έναν πρώην Πρωθυπουργό που έφυγε από την ζωή. Ως προς την απόφαση, επειδή πάντοτε υπάρχουνε οι εντός εισαγωγικών «καλοπροαίρετοι», μόνο καλοπροαίρετοι δεν είναι αυτοί που το λένε αυτό, από διάφορα Μέσα, να σας πω ότι είναι ακριβώς η ίδια απόφαση, ακριβώς η ίδια απόφαση, όπως μας ενημέρωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, με εκείνη που είχαμε το 2017 όταν απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ακριβώς η ίδια απόφαση, οπότε ας αφήσουμε λίγο την μικροψυχία στην άκρη και πάλι ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καθότι η συγκεκριμένη συζήτηση ωστόσο αποτελεί και μια ευκαιρία, έτσι, ένδειξης και μεγαλοσύνης από μέρους σας, ήταν λάθος η χρήση όρου «αρχιερέας της διαπλοκής» εκείνα τα χρόνια από τη Νέα Δημοκρατία;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχει ταφεί αυτή τη στιγμή ένας νεκρός. Ο Κώστας Σημίτης που απεβίωσε πριν από κάποιες ώρες, πριν από ελάχιστες ημέρες. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Αυτή η συζήτηση θα γίνει από τους ιστορικούς του μέλλοντος. Ο καθένας έχει την άποψή του. Θεωρώ ότι δεν αρμόζει στην περίσταση, στις στιγμές, στην ημέρα και δεν είναι και η δουλειά, αν θέλετε, η δική μου, ασχέτως ημερών και ωρών, να κάνουμε αυτή την ανάλυση για χρόνια τα οποία είναι είκοσι χρόνια πίσω. Όλα έχουν την αξία τους, δεν υποβαθμίζω καμία συζήτηση, αλλά δεν είναι ούτε η δική μου δουλειά ούτε ο δικός μου ρόλος και πολύ περισσότερο δεν είναι και η στιγμή να κάνουμε αυτή τη συζήτηση.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Καλημέρα, κ. Εκπρόσωπε και Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά! Στις 30 Δεκεμβρίου έγιναν ανακοινώσεις από τη πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και συγκεκριμένα από τον κ. Μητσοτάκη. Εσείς και δύο ακόμα πρόσωπα από τη Νέα Δημοκρατία, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, θα είστε υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. Αυτή η ανακοίνωση άνοιξε μία κουβέντα, μία σεναριολογία για πιο γρήγορες εκλογές απ’ ό,τι το 2027. Την κλείνετε αυτή τη συζήτηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Την κλείνει η ίδια η ανακοίνωση που αναφέρεται σε εκλογές το 2027. Τότε θα γίνουν οι εκλογές. Δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση. Ακολουθείται μία, εγώ θεωρώ, πολύ λογική πρακτική με αυτή που ακολουθήθηκε την πρώτη τετραετία. Προσωπικά και από αυτό το βήμα, αν και δεν είναι το βήμα αυτό για κάτι τέτοιο, αλλά επειδή με ρωτήσατε, θέλω και από εδώ να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό. Πιστεύω πολύ στους αιρετούς, πιστεύω βαθιά ότι οι πολίτες είναι αυτοί που πρέπει να μας κρίνουν. Είμαστε περαστικοί από την κάθε θέση την οποία κατέχουμε. Οπότε, πέραν της πολύ σημαντικής εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού σε κάθε κυβερνητικό στέλεχος, εν προκειμένω και σε εμένα για τη θέση του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, θεωρώ ότι αν αυτό το οποίο κάνω, το κάνω καλά, σωστά, αν ο κόσμος θέλει να με δει, και εμένα και τον οποιονδήποτε άλλο, ο μόνος τρόπος είναι η εκλογική διαδικασία. Άρα, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, εφόσον κάποιος το επιθυμεί και αποφασίζει τελικά ο καθ’ ύλην αρμόδιος, που είναι ο πρόεδρος του κάθε κόμματος, εν προκειμένω ο Πρωθυπουργός ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είναι θετική εξέλιξη και τα κυβερνητικά και τα μη κυβερνητικά στελέχη να είναι υποψήφιοι με σταυρό, όπως και οι εν ενεργεία βουλευτές. Άρα, οι εκλογές, για να το κλείσουμε – το έχουμε ούτως ή άλλως κλείσει πριν καν ανοίξει και την προηγουμένη και αυτή την τετραετία – θα γίνουν στην ώρα τους το 2027.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Καλημέρα, κ. Εκπρόσωπε, και καλή χρονιά. Θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με την επίκαιρη ερώτηση που προτίθεται να καταθέσει, όπως ο ίδιος δήλωσε, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης για το αγροτικό ζήτημα και, μάλιστα, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την περιφέρεια, θα απαντήσει ο Πρωθυπουργός στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Νίκου Ανδρουλάκη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, από ό,τι ξέρω δεν έχει κατατεθεί επίσημα. Μόλις κατατεθεί επίσημα θα ανταποκριθούμε θετικά. Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή, στη διαδικασία η οποία προβλέπεται, εντός ολίγων σχετικά ημερών, δηλαδή εντός του μήνα, με βάση και τον προγραμματισμό του Κοινοβουλίου και το πρόγραμμα με τα ταξίδια του εξωτερικού του Πρωθυπουργού. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, έτσι την αντιλαμβανόμαστε, αυτή η ερώτηση. Εγώ δεν θα σας πω ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα των αγροτών, των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Αλίμονο. Υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα τα οποία πρέπει να δούμε και να αντιμετωπίσουμε. Όμως, θεωρώ ότι όσα έχει κάνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον πρωτογενή τομέα δεν έχουν γίνει ολόκληρες δεκαετίες. Και ευχαριστούμε την Αντιπολίτευση για την ευκαιρία που μας δίνει να παρουσιάσουμε τι έχουμε κάνει, γιατί εμείς θα μιλήσουμε με έργο, με δεδομένα, με αποτέλεσμα και όχι με λόγια του αέρα. Να θυμηθούμε ποιος εφαρμόζει από 01/01/25 την μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο. Ένα αίτημα πολλών ετών του αγροτικού κόσμου. Ποιος εξασφάλισε για μια δεκαετία φτηνό ρεύμα για τους αγρότες, ποιος μείωσε το Φ.Π.Α. στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές, στα αγροτικά μηχανήματα. Να μιλήσουμε για το πρόγραμμα, το μεγαλύτερο αρδευτικό πρόγραμμα, πάνω από 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, το πρόγραμμα ΥΔΩΡ. Να μιλήσουμε για μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως οι πρωτοβουλίες για τα θερμοκήπια. Προφανώς, να μιλήσουμε και για τα υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν, αλλά αυτή είναι η δουλειά αυτής της Κυβέρνησης και αυτή είναι και η θέση μας. Η χώρα έχει πολλά ακόμη να κάνει. Η Κυβέρνηση αυτή έχει πολλά προβλήματα ακόμη να λύσει, αλλά έχει λύσει ήδη αρκετά. Έχει να δείξει σημαντικό έργο και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ευκαιρίες και το έργο μας να δείξουμε, αλλά και ποια άλλα προβλήματα να συζητήσουμε, πρέπει να λύσουμε επίσης. Αναμένουμε από την Αντιπολίτευση κοστολογημένες προτάσεις και όχι γενικόλογες διαπιστώσεις.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα 2025», διεξάγει από σήμερα η Τουρκία σε περιοχές του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Μάλιστα, στις 9 Ιανουαρίου στη ναυτική βάση του Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο αναμένεται να πραγματοποιηθούν ασκήσεις υπό το βλέμμα του Ερντογάν. Ανησυχείτε για αυτές τις κινήσεις της Τουρκίας, που γίνονται ενώ το επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι κάτι για το οποίο υπήρχε σχετική ενημέρωση. Δεν είναι εντός των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, από την ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Και σχετικά με το ευρύτερο της ερώτησής σας, να σας πω ότι εμείς θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε και να διατηρούμε το διάλογο, χωρίς να παραχωρούμε την οποιαδήποτε περίπτωση, έστω και αμφισβήτησης, ούτε καν συζήτησης ζητημάτων κυριαρχίας, ζητημάτων «κόκκινων» γραμμών. Πιστεύουμε στο διάλογο. Ναι, έχει παράξει αποτελέσματα ο διάλογος, θετικά για τη χώρα. Δεν έχει στερήσει το οτιδήποτε στη χώρα, ούτε καν σε επικοινωνιακό επίπεδο. Η Ελλάδα το 2025 είναι μια χώρα ισχυρή, μια χώρα υπερήφανη, μια χώρα πρωταγωνίστρια. Η Ελλάδα την οποία παρέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – η Κυβέρνηση αυτή – ήταν μια χώρα «επαίτης», το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης και το αντι-παράδειγμα για όλες τις κυβερνήσεις.
Και, επειδή, όλα συνδέονται – και τα εθνικά θέματα αλλά και τα ευρύτερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής – σ’ ένα περιβάλλον παγκόσμιας πολιτικής αστάθειας, αβεβαιότητας η χώρα μας είναι όπως είπε ο Πρωθυπουργός, ένας «φάρος σταθερότητας». Αυτό είναι μια εθνική κατάκτηση, αποτέλεσμα και της πολιτικής της Κυβέρνησης, η οποία δεν είναι μια πολιτική ψευτοπατριωτισμού, μια πολιτική η οποία δεν οδηγεί πουθενά, μόνο και μόνο για να είναι αρεστοί κάποιοι υπουργοί, κάποιοι πολιτικοί, όπως συνέβη στο παρελθόν, αλλά βέβαια των θυσιών, της υπομονής, της πίστης των Ελλήνων πολιτών. Είναι σημαντικό, λοιπόν, αυτό το οποίο έχουμε τώρα. Και αν κοιτάξουμε γύρω μας τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και τι συμβαίνει στην Ελλάδα, τότε πρέπει να νιώσουμε υπερήφανοι, όχι μόνο για το έργο της Κυβέρνησης, αλλά για τη συλλογική προσπάθεια.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πρωτεργάτης των λεγόμενων «ήρεμων νερών» ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο κ. Φραγκογιάννης. Είναι αληθείς οι πληροφορίες περί παραίτησής του; Και αν ναι, ποιος ήταν ο λόγος;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σίγουρα δεν υπάρχει κανένα πολιτικό ζήτημα με τον κ. Φραγκογιάννη. Από εκεί και πέρα αν υπάρχει κάτι άλλο, εγώ δεν το γνωρίζω. Διαβάζω και εγώ διάφορα δημοσιεύματα. Αν υπάρξει κάποια τέτοια πραγματική εικόνα θα σας την μεταφέρω, αλλά -προς το παρόν- πραγματικά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι.
Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Σας ασκείτε κριτική από την Αντιπολίτευση για την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Μάλιστα, κυκλοφορεί και ένας πίνακας από το ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα νούμερα. Τι απαντάτε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι όσο επικίνδυνος είναι ένας πανηγυρισμός σε μια περίοδο που ακόμα υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που έχουν σημαντικά προβλήματα, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι και η απαξίωση και ο μηδενισμός όλων όσων έχει πετύχει η χώρα και όχι μόνο η Κυβέρνηση. Όπως διαπιστώθηκε και από τη συζήτηση στον Προϋπολογισμό στη Βουλή, λίγο πριν φύγει το 2024, η Ελλάδα μπαίνει στο 2025 και κάποιες πολύ σημαντικές επιτυχίες. Είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στη μείωση της ανεργίας. Έχουμε καταφέρει, πλέον, η ανεργία να έχει παγιωθεί κάτω από το 10% και φαίνεται ότι θα πάμε ακόμα καλύτερα, δημιουργώντας 500.000 θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό το οποίο με ρωτήσατε και μάλιστα έχω και τα ακριβή στοιχεία το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π., το πραγματικό κατά κεφαλήν Α.Ε.Π., δηλαδή αν συνυπολογίσει κανείς και την επίδραση του πληθωρισμού στη χώρα μας, έχει αυξηθεί 8,7% μέσα στα τελευταία χρόνια, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η χώρα μας σε διπλάσιο ρυθμό το έχει αυξήσει και μάλιστα με μεγαλύτερη ταχύτητα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, σε μείωση των φόρων ως προς το Α.Ε.Π. των τελευταίων ετών. Πήγε συγκεκριμένα από το 42,8% στο 40,7%. Είναι πρώτη σε επενδύσεις, οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 84%. Και παράλληλα, επειδή η βασική αιτία όλων όσων ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια είναι οι ανέξοδες υποσχέσεις που έγιναν μαξιμαλιστικές πολιτικές, είμαστε και η πρώτη χώρα σε ρυθμό μείωσης του χρέους ως προς το Α.Ε.Π.. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι ιδανική η κατάσταση. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε για να γίνει πλήρως αντιληπτό από την κοινωνία αυτό το οποίο περιγράφουν οι αριθμοί. Όμως και η πραγματικότητα για τους πολίτες δεν είναι ιδανική -επαναλαμβάνω- αλλά είναι σαφέστατα βελτιωμένη. Μια χώρα, η οποία δημιουργεί μισό εκατομμύριο δουλειές και αυξάνει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα διπλάσια από ό,τι αυξάνεται στην Ευρώπη, δεν είναι μια χώρα όπου ισχύει μια «μαύρη» πραγματικότητα. Και να σας πω και κάτι; Είναι αυτό το οποίο είδαμε και στις γιορτές, όπου κάποιοι είχαν προεξοφλήσει αυξήσεις ρεκόρ. Ευτυχώς -θα πω εγώ- είχαμε μειώσεις σε σχέση με πέρυσι, έστω κατά 3% από ό,τι φαίνεται στο καλάθι. Δεν είναι αρκετές αυτές οι μειώσεις, γιατί είχαμε πολύ μεγάλες αυξήσεις τα προηγούμενα χρόνια λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πλήρως τα παράπονα των πολιτών που θέλουν και άλλα, θέλουν περισσότερα. Όμως, ξέρουμε ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και θα τρέξουμε το πρόγραμμά μας και όσα περισσότερα μπορούμε να κάνουμε, ούτως ώστε και το 2025 και το 2026 το πλεόνασμα της απόδοσης της ελληνικής οικονομίας που προέρχεται από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, από το 1 δισ. που έχουμε παραπάνω, λόγω των 500.000 θέσεων εργασίας, να οδηγηθεί σε ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στην κοινωνία και κυρίως στη μεσαία τάξη με μόνιμα μέτρα.
Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Είχαμε ένα περιστατικό στην Κομοτηνή με τον εκφοβισμό ενός παιδιού από ακροδεξιούς που το εξανάγκασαν να φωνάζει «ζήτω ο Κασιδιάρης». Και ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε μια ανακοίνωση που λέει ότι «οι νοσταλγοί του Χίτλερ επιχειρούν να σηκώσουν ξανά κεφάλι με την ανοχή της Κυβέρνησης». Τι απαντάτε εσείς σε αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία ανοχή και προφανώς δεν έχω λεπτομερή ενημέρωση για το περιστατικό. Το καταδικάζω, ασχέτως από πού προέρχεται, πολλώ δε μάλλον όταν είναι ένα παιδί, το οποίο είναι θύμα. Και είναι δεδομένο ότι πρέπει να επιληφθούν οι αρμόδιες Αρχές για το συγκεκριμένο συμβάν, για να εντοπιστούν οι δράστες του συγκεκριμένου περιστατικού και να ακολουθηθεί η κατά τον νόμο διαδικασία.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε για τον Ίλον Μασκ ότι δεν είναι κομψό αυτό που κάνει να παρεμβαίνει στα πολιτικά άλλων χωρών. Δεν θα καταργήσουμε τη Δημοκρατία. Δεν γίνεται να τινάζουμε αγώνες αιώνων για να κάνει κάποιος το χαβαλέ του επειδή είναι δισεκατομμυριούχος. Συμφωνείτε με αυτή τη δήλωση του Υπουργού Υγείας; Και ποια είναι η άποψη της Κυβέρνησης για τις παρεμβάσεις του Μασκ υπέρ ακροδεξιών κομμάτων στην Ε.Ε.;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι πολύ σωστό αυτό το οποίο είπε ο Υπουργός Υγείας. Για το ποια θα είναι η Κυβέρνηση σε έναν τόπο, το ποιος θα εκλεγεί βουλευτής, το ποιος, τέλος πάντων, θα είναι δήμαρχος ή περιφερειάρχης σε έναν δήμο ή σε μια περιφέρεια, αποφασίζουν οι ψηφοφόροι κάθε δήμου, κάθε περιφέρειας και εν συνόλω οι πολίτες κάθε χώρας και κανένας άλλος.
Α. ΚΑΤΖΟΥ: Μόλις πριν από λίγη ώρα, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών έβγαλε μια ανακοίνωση σχετικά με τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και τις παραδέχεται. Μάλιστα, φαίνεται θετική για να ξεκινήσει έναν διάλογο και με την Πολιτεία, όπως λέει, και με την εποπτευόμενη Αρχή, έτσι ώστε να μην έχουμε αυτές τις αυξήσεις. Είστε έτοιμοι να μπείτε σε έναν διάλογο με τις ασφαλιστικές για τη μείωση των ασφαλίστρων υγείας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ και κάποιους μήνες επεξεργάζεται ένα σχέδιο το αρμόδιο Υπουργείο. Όταν έχουμε κάτι, το οποίο μπορεί να ανακοινωθεί -και δεν θα αργήσουμε θεωρώ- θα έχουμε και σχετικές απαντήσεις από την Κυβέρνηση. Είναι δεδομένο, όμως, ότι υπάρχει συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο όλοι το εντοπίζουμε και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους πολίτες και τους οδηγούς ότι μετά την ανακάλυψη και της τρίτης λίμνης στον Κηφισό, δεν υπάρχει πρόβλημα στον δρόμο, στη γέφυρα, μπορούν, δηλαδή, οι πολίτες και οι οδηγοί να κυκλοφορούν άνετα, χωρίς να πιστεύουν ότι κινδυνεύει η ζωή τους;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ζητήσαμε σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κατ’ αρχάς να πούμε ότι τυπικά, η αρμοδιότητα, δηλαδή, συντήρησης των έργων, του οδικού και του υδραυλικού, διενεργείται από την περιφέρεια Αττικής, είναι μια αρμοδιότητα που παραχωρήθηκε, που περιήλθε, τέλος πάντων, από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ το 2010 και ανήκει στην Περιφέρεια, επί της ουσίας, όμως, επειδή δεν μπορεί, προφανώς, η κεντρική κυβέρνηση να μένει απαθής, έχει συγκληθεί μία σύσκεψη η οποία θα γίνει μεθαύριο μεταξύ του αρμόδιου υπουργείου, της Περιφέρειας και της ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα η οποία προκύπτει, δεν προκύπτουν μακροσκοπικά ευρήματα τα οποία να δικαιολογούν αυτήν την καλλιεργούμενη ανησυχία, παρ’ όλα αυτά, μοιάζει να μην υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος ή επιβεβαιωμένος, τέλος πάντων, κίνδυνος. Έχει πραγματοποιηθεί, με συγχωρείτε, ήδη μια σύσκεψη πρώτη σήμερα, είναι η πρώτη συνάντηση εσωτερική του Υπουργείου και όπως σας είπα, μεθαύριο με πρωτοβουλία του Χρήστου Σταϊκούρα, θα έχουμε συνάντηση μεταξύ του κύριου Σταϊκούρα, του περιφερειάρχη Αττικής και της ΕΥΔΑΠ.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μιας και αναφέρατε πως είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, θυμόμαστε πριν από περίπου δύο μήνες τον περιφερειάρχη, τον κύριο Χαρδαλιά, που είχε πει πως η Αττική είναι ανοχύρωτη έναντι των πλημμυρών. Είχε προειδοποιήσει γι’ αυτήν την κατάσταση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τη συγκεκριμένη περίπτωση την είδαμε μετά από τη συγκεκριμένη έρευνα και αυτοψία η οποία έγινε, που φαίνεται να μην δημιουργεί μεγάλη ανησυχία. Σίγουρα, όμως, υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων για την Αττική, γι’ αυτό και η Κυβέρνηση αυτή προωθεί σημαντικά έργα τα οποία έχουν ξεκινήσει ήδη, κάποια έχουν δρομολογηθεί ήδη, είναι όλα εγκεκριμένα και πολύ μεγάλο μέρος των έργων αυτών, των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων είναι στην Αττική.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως αποκάλυψε το Documento, πριν κάποιες εβδομάδες ένας αρχιμανδρίτης πέρασε το κατώφλι του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας για να καταγγείλει αστυνομική αυθαιρεσία, σ’ ένα συμβάν που ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Το αποτέλεσμα ήταν αστυνομικοί να του περάσουν χειροπέδες για αντίσταση κατά της Αρχής και να του μιλάνε με όρους «θα βλέπεις την Αστυνομία και θα τρέμεις». Για το συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας και πρακτικές εκφοβισμού. Τι λέει η κυβέρνηση γι’ αυτές τις καταγγελίες και αν προτίθεται να κάνει κάποια κίνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν κατά το νόμο οι προβλεπόμενες διαδικασίες ενός πολίτη ο οποίος θεωρεί ότι θίγονται τα δικαιώματά του κατά τη διενέργεια μίας διαδικασίας, είτε αστυνομικής προανάκρισης, είτε έρευνας, είτε σύλληψης. Μπορεί, λοιπόν, να προσφύγει στις κατά το νόμο προβλεπόμενες Υπηρεσίες κι εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, τότε έχουμε και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο εφαρμόζεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν γνωρίζω, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τέτοιες συμπεριφορές, ούτε μπορώ και να τις διαψεύσω, σίγουρα, όμως, εφόσον υπάρχει κάτι τέτοιο, πρέπει να γίνει άμεσα έρευνα και να δούμε τι ισχύει και τι όχι.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μέσα στις γιορτές ακούσαμε τον κύριο Δένδια, τον υπουργό Άμυνας, ν’ αναφέρεται σε δημοσιογράφους που «τα πιάνουν» από εταιρείες για εξοπλιστικά προγράμματα. Εσείς, ως αρμόδιος υπουργός για τον Τύπο, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου συνολικά, του ζητήσατε εξηγήσεις γι’ αυτό; Έχει να καταγγείλει κάτι ο υπουργός;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η αλήθεια είναι την ακούω πρώτη φορά αυτή τη δήλωση που μου λέτε, δεν το γνωρίζω καν, το ακούω πρώτη φορά από εσάς, θα επανέλθω. Αλλά, προφανώς, δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Κι αν γνώριζα, θα έπρεπε ν’ απευθυνθώ κάπου αλλού και όχι σε δημοσιογράφους, στη Δικαιοσύνη.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κρατώ τη δέσμευσή σας, να επανέλθετε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.