Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι,

Στην Ορεστιάδα βρίσκεται αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός όπου παρουσιάζεται το συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Έβρου, το οποίο βασίζεται σε 4 πυλώνες:

1. Το Σχέδιο Στήριξης & Αποκατάστασης (2023-2025), αξίας 90 εκατ. Ευρώ ως πρώτες δράσεις ανταπόκρισης στην καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά

2. Το Σχέδιο Ανάπτυξης Έβρου 2021-2030, 2,5 δις ευρώ, που περιλαμβάνει 136 μεγάλα έργα, στην πλειονότητά τους σε εξέλιξη. Όλων η πρόοδος είναι δημόσια ορατή πλέον μέσα από την πλατφόρμα erga.gov.gr, για να μπορεί κάθε πολίτης να ενημερώνεται και να αξιολογεί.

3. Το Νέο πρόγραμμα έργων & μελετών (Evros Meta) (2025-2030), αξίας 180 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το οποίο μπορεί να εμπλουτίζεται και -εφόσον υπάρχει χώρος- μπορεί να εντάσσονται νέα έργα.

4. Τα 19 στοχευμένα μέτρα πολιτικής που παρουσιάζονται σήμερα, συνολικού ύψους άνω των 60 εκ ευρώ.

Ο Έβρος, παρά τις προκλήσεις, βρίσκεται σε μία πολύ θετική μετάβαση. Πολλά εμβληματικά έργα προχωρούν κανονικά, κάποια έχουν ολοκληρωθεί και πριν λίγες μέρες ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Τερματικός Σταθμός LNG που βάζει οριστικά την Αλεξανδρούπολη στον χάρτη των σημαντικών ευρωπαϊκών κόμβων ενέργειας, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή σταθερότητα και τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας στο πεδίο.

Η σιδηροδρομική γραμμή, ο φράχτης και ο Μεθοριακός σταθμός στους κήπους, η Ανατολική Περιφερειακή στην Αλεξανδρούπολη, οι φοιτητικές εστίες, η αναβάθμιση του Λιμένα, των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου, και βέβαια η Αστυνομική Διεύθυνση, το Δικαστικό Μέγαρο της Αλεξανδρούπολης, τα δίκτυα ευρυζωνικότητας είναι μερικά μόνο από όσα γίνονται στην περιοχή.

Πρόκειται για έργα που ξεπερνούν τα 2,83 δις ευρώ και έρχονται να προστεθούν στις παρεμβάσεις που ανακοινώνονται σήμερα, συνολικού ύψους τουλάχιστον 60 εκ ευρώ.

—-
Συνεδρίασε χθες υπό τον Πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
Αξιολογήθηκε η κατάσταση ασφαλείας, ενώ συζητήθηκε το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο.
Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Η Ελλάδα στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση.
Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, εντείνουν ελέγχους και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλων, στην οικογένεια και στους οικείους του 26χρονου Ίωνα Καρούση που δολοφονήθηκε από σφαίρες τρομοκρατών, πριν από δύο ημέρες στην επίθεση που έγινε στο Τελ Αβίβ.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβανο. Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό και με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπογράφηκε από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κοινή Υπουργική Απόφαση για 10ετή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από συνδέσεις αγροτικού ρεύματος με μηδενικό επιτόκιο.
Η εν λόγω ρύθμιση μπορεί να αξιοποιηθεί από το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης κατά την 31η.12.2023, συμπεριλαμβανομένων των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, ανεξαρτήτως ισχύος και ανεξαρτήτως ένταξής τους στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ».
Για την ένταξη των οφειλών των δικαιούχων σε ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο πρέπει να πληρούνται, συνολικά, οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
– Να υπάρχει οφειλή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για περίοδο κατανάλωσης πριν την 31η Δεκεμβρίου 2023 και οι λογαριασμοί κατανάλωσης πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας Απόφασης.
– Το ποσό της οφειλής θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 100 ευρώ.
– Να μην έχει ενταχθεί η οφειλή στη ρύθμιση για τις πληγείσες από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 περιοχές.
Η ρύθμιση μπορεί να γίνει σε 120, ισόποσες, μηνιαίες δόσεις, οι οποίες δεν μπορούν να είναι μικρότερες από τα 10 ευρώ το μήνα.
—-
Σε διπλασιασμό του μηνιαίου επιδόματος αναδοχής για παιδιά με αναπηρία και σε σημαντική αύξηση του αντίστοιχου επιδόματος για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης προχώρησε το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στο πλαίσιο της συντεταγμένης και στοχευμένης πολιτικής αποϊδρυματοποίησης.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και του Υφυπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά, διπλασιάζεται το επίδομα αναδοχής για παιδιά με αναπηρία από 375 σε 750 ευρώ το μήνα και αυξάνεται από 325 σε 525 ευρώ για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης.
Με την αύξηση των επιδομάτων αυτών αναγνωρίζουμε και αποδεικνύουμε εμπράκτως την στήριξης της Πολιτείας στην κοινωνική αποστολή που έχουν αναλάβει εκατοντάδες ανάδοχοι γονείς. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί όλα τα πρόσφορα μέσα, για να δώσει προοπτική σε κάθε παιδί που σήμερα μεγαλώνει σε κάποιο ίδρυμα, για να βρεθεί σύντομα στο περιβάλλον που αξίζει.
—-
Μέσα στον Νοέμβριο αρχίζει το πρόγραμμα Επαγγελματικής Αναδοχής για παιδιά με βαριές αναπηρίες και θα έχουμε τις πρώτες συνδέσεις μεταξύ επαγγελματιών αναδόχων γονέων και παιδιών που ζουν σε ιδρύματα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% ή ψυχικής αναπηρίας άνω του 50%.
Με την υλοποίηση του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής, ανάδοχοι γονείς, οι οποίοι για πρώτη φορά λαμβάνουν ειδική επιμόρφωση σε συνεργασία με δημόσια Πανεπιστήμια όπως είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα αναλάβουν τη φροντίδα παιδιών με αναπηρία, συμβάλλοντας έτσι στην άρση των εμποδίων για την κοινωνική τους ένταξη και προσφέροντας τους ένα οικογενειακό πλαίσιο που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες τους.
Αναγνωρίζοντας τις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις, οι οποίες σχετίζονται με τα έξοδα ενός παιδιού με υψηλά ποσοστά αναπηρίας, η μηνιαία αποζημίωση των επαγγελματιών αναδόχων ανέρχεται σε 1850 ευρώ μικτά, χωρίς ωστόσο να διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος αναδοχής ή των λοιπών προνοιακών επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία.
—-
Ξεκινά η εμπροσθοβαρής επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για τις περιοχές που επλήγησαν από τον Daniel.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε προκειμένου να συμπεριλάβει και ένα πιο διευρυμένο σχήμα επιδότησης έως και 15 μήνες.
Η επιδότηση μπορεί να χορηγηθεί ως εξής:
(1) Οι ιδιοκτήτες και οι χρήστες κατά δωρεάν παραχώρηση κύριας κατοικίας με κατάλληλο προς χρήση σπίτι που έλαβαν επιδότηση για το πρώτο τρίμηνο, δύναται να λάβουν άμεσα την αναλογούσα επιδότηση για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι την επέκταση των 15 μηνών.
(2) Οι ιδιοκτήτες και χρήστες κατά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας με ακατάλληλο προς χρήση σπίτι «κίτρινο» και «κόκκινο» δηλαδή, που έλαβαν επιδότηση για το πρώτο τρίμηνο, δύναται να λάβουν άμεσα την αναλογούσα επιδότηση για άλλα 4 τρίμηνα, υποβάλλοντας τη σχετική υπεύθυνη δήλωση, ώστε να συμπληρώσουν τους 15 μήνες (εάν έχουν λάβει το δεύτερο τρίμηνο, λαμβάνουν άλλα τρία τρίμηνα).

Αύριο, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στις 20:00 ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στην εκδήλωση για την 50η επέτειο ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας έξω από τα ιστορικά γραφεία του κόμματος στην οδό Ρηγίλλης.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Καλό μεσημέρι, κ. Εκπρόσωπε. Θέλω να σας ρωτήσω για τη νέα ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της Ν.Δ.. Είναι η δεύτερη που κατατίθεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και, μάλιστα, λίγο πριν και τα γενέθλια της παράταξης. Πώς το ερμηνεύετε; Είναι, τελικά, ακόμη ένα σήμα στην Κυβέρνηση αυτό ή όχι; Γιατί από κάποιους ερμηνεύεται έτσι. Από την Πειραιώς υποβαθμίζεται και ακούμε κάποιες πηγές να μας λένε ότι είναι απλά μια ακόμη ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Τι σχολιάζει η Κυβέρνηση; Ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω είχαμε μετρήσει μέχρι την προηγούμενη ότι είχαν γίνει άλλες 6.200 ερωτήσεις βουλευτών της Ν.Δ. στα πέντε χρόνια και κάποιους μήνες που είναι Κυβέρνηση η Ν.Δ. και Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και γίνεται τόση συζήτηση για αυτές τις δύο τελευταίες, που είναι κρίμα για τις προηγούμενες 6.200. Δηλαδή, έχουν αδικηθεί πάρα πολύ. Αλίμονο αν ήταν πρόβλημα μια ερώτηση βουλευτών και, πραγματικά, δεδομένων και των στατιστικών στοιχείων και του τρόπου που διαχρονικά λειτουργεί η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., είναι φοβερό πώς κάποιοι ανακάλυψαν ότι υπάρχει, μάλιστα, και εσωκομματικό πρόβλημα, όταν οι ίδιοι οι βουλευτές που ρωτάνε, στηρίζουν την Κυβέρνηση σε όλα τα νομοσχέδια και κάνουν πάρα πολύ καλά την δουλειά τους. Ξέρετε, το έχω πει πάρα πολλές φορές: Βασικό μέλημα, βασικό καθήκον των βουλευτών είναι να προασπίζονται τα συμφέροντα των πολιτών, των ψηφοφόρων τους και, συνολικά, των ανθρώπων οι οποίοι ζουν και εργάζονται στις εκλογικές τους περιφέρειες, είτε ψηφίζουν την Ν.Δ. είτε όχι, απευθύνουν ερωτήματα στους Υπουργούς, πιέζουν την Κυβέρνηση για πολύ πιο γρήγορες λύσεις, παίρνουν απαντήσεις, λύνουν τοπικά ζητήματα. Αυτοί, λοιπόν, που σε όλο αυτό, το οποίο είναι μια μέρα στην δουλειά για ένα σοβαρό κόμμα, όπως η Ν.Δ., θα τα ακούν αυτοί που έχουν πραγματικά εσωκομματικά προβλήματα σε άλλα κόμματα ή αυτοί που έχουν ζήσει στο παρελθόν σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα, θα ακούν ότι αυτό παρουσιάζεται ως εσωκομματικό πρόβλημα και θα γελάνε.
Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά την ερώτηση των οκτώ βουλευτών για τα φάρμακα, αν ακολουθήσει κι άλλη μια ερώτηση από έναν αριθμό βουλευτών για την ενέργεια και με δεδομένο ότι με το μοντέλο που έχει εφαρμόσει ο κ. Σκυλακάκης, εύκολα κάποιος, και για τα νοικοκυριά, να βρει ποιος είναι ο πιο ακριβός και φτηνός πάροχος. Αυτό, αν ακολουθηθεί και αν το δούμε στην πράξη, και τα στοιχεία λένε ότι μόνο για τα τιμολόγια του Οκτωβρίου οι πάροχοι έδωσαν τιμές ως 65% πάνω από το κόστος και, επειδή χρησιμοποιήσατε μία φράση, ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. -εκεί θέλω να καταλήξω- κάνουν καλά την δουλειά τους που κάνουν ερωτήσεις, υπάρχουν Υπουργοί που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους, γιατί δημιουργούνται αυτά τα ερωτήματα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το αντίθετο. Όλο αυτό είναι μία διαδικασία η οποία είναι συμπληρωματική. Δηλαδή, καθήκον των βουλευτών είναι να παρεμβαίνουν, να ρωτάνε, να διεκδικούν περισσότερα, να συνδιαμορφώνουν και των Υπουργών, των Υφυπουργών και, συνολικά, της Κυβέρνησης να δίνουν λύσεις στα προβλήματα με βάση τα όσα προβλέπει το πρόγραμμα της Ν.Δ. προεκλογικά και τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι έχουμε τρεις εξουσίες στην χώρα. Η καθεμία έχει την πολύ ξεχωριστή, δική της σημασία και η Ν.Δ., επειδή είναι έτσι και επετειακές αυτές οι μέρες, αύριο γιορτάζει 50 χρόνια, έχει αντέξει στον χρόνο. Το μόνο κόμμα που κατάφερε να είναι μια μεγάλη παράταξη καθ’ όλη την διάρκεια της Μεταπολίτευσης -δεν είχε αυξομειώσεις- γιατί σέβεται τους θεσμούς, σέβεται τον ρόλο του βουλευτή και ο ίδιος ο βουλευτής, είτε αντιστοίχως, Υπουργός ή Υφυπουργός, σέβεται τον ρόλο τον οποίο υπηρετεί, την θέση την οποία υπηρετεί εκείνη την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τώρα, ως προς το ρεύμα έχω απαντήσει πολλές φορές αναλυτικά. Δικαιώνεται η πολιτική μας και με τα πολύχρωμα τιμολόγια. Στρέφουμε την προσοχή μας στις τιμές χονδρικής του ρεύματος. Έδωσα, νομίζω, μια πολύ αναλυτική απάντηση στην προηγούμενη ενημέρωση πολιτικών συντακτών, στην οποία αναφέρομαι. Δεν είχαμε κάποια νεότερη εξέλιξη. Και, όπως έχουμε πει και από εδώ, και από αυτό το βήμα το έχω πει κι εγώ και ο αρμόδιος Υπουργός και ο Πρωθυπουργός, κάθε φορά που θα υπάρχει ανάγκη στήριξης, εμείς αυτό θα το κάνουμε για να μην πληρώνουν οι πολίτες βάρη τα οποία δεν τους αναλογούν, αλλά -δόξα τω θεώ- αυτή την στιγμή δεν είμαστε εκεί.
Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Καταλαβαίνω ότι χθες στο ΚΥΣΕΑ το μεταναστευτικό ήταν στο τραπέζι και σας ανησυχεί μια ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, οι δυνατότητες της χώρας είναι δεδομένες, είναι συγκεκριμένες. Πώς θα αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο ότι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και μια ενδεχόμενη περαιτέρω μεταναστευτική κρίση ευρύτερη, όχι μόνο για τη χώρα. Δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, είμαστε υποχρεωμένοι σε μια συνεδρίαση και μάλιστα έκτακτη, να μείνουμε μόνο σε όσα έχουν ανακοινωθεί. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν είμαστε σε ένα σημείο, αυτή τη στιγμή, αυξημένης επικινδυνότητας ή κάποιας ορατής απειλής αύξησης του αριθμού. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, οφείλει η χώρα να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, παρά το γεγονός ότι δεν παρατηρείται, αυτή τη στιγμή, κάποια τέτοια ανάγκη, κάποιος τέτοιος κίνδυνος. Και βέβαια, η πολύ επιτυχής διαχείριση του μεταναστευτικού, εν συγκρίσει με σχεδόν όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, – το γεγονός ότι από 93.000 διαμένοντες έχουμε φτάσει στους 21.000 διαμένοντες-. Η πολιτική που εφαρμόζουμε προστασίας των συνόρων, μια δίκαιη και αυστηρή μεταναστευτική πολιτική μας δείχνει τον δρόμο. Δεν υπάρχει, λοιπόν, αυτή τη στιγμή κάποιος ορατός κίνδυνος, αλλά προφανώς είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ακούσαμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αναφορικά με την παραβατικότητα ανηλίκων, να λέει πως «αν ο δάσκαλος μου έριχνε ένα χαστούκι, ο πατέρας μου, μου έριχνε άλλα δέκα», γιατί έλεγε πως για με χτυπήσει ο δάσκαλος κάτι κακό θα είχα κάνει. Θέλω να ρωτήσω, αν είναι νόμιμο ένας δάσκαλος να χειροδικεί ή οποιοσδήποτε εναντίον ενός παιδιού, εάν αυτή η αναφορά συνάδει με την αντιμετώπιση της αυξημένης ενδοοικογενειακής βίας της εποχής και αν προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την παραβατικότητα των ανηλίκων με λύσεις του 1950. Δηλαδή, έχει προτείνει και η ΝΙΚΗ την επαναφορά της ποδιάς. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο ότι δεν επιτρέπεται να χειροδικήσει κανένας σε κανέναν, πολύ περισσότερο αν είναι δάσκαλος και ένας ενήλικας σε ένα παιδί. Δεν το συζητάμε αυτό. Προφανώς χρησιμοποίησε αυτό το σχήμα ο Υπουργός Δικαιοσύνης για να καταδείξει τη μεγάλη ευθύνη που έχουν οι γονείς σε όλο αυτό το οποίο συμβαίνει. Εμείς δεν έχουμε κρύψει τα λόγια μας. Και μάλιστα, πάρα πολλές εκ των πολιτικών μας έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, πολύ πριν γίνει πρώτο θέμα, γιατί είναι πολλά τα περιστατικά, η βία των ανηλίκων. Είναι δεδομένο ότι το κράτος είναι παρόν, η Αστυνομία κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Έχουν διπλασιαστεί και σε κάποιες υποκατηγορίες εγκλημάτων πολλαπλασιαστεί πάνω από το 100%, το 200%, ο αριθμός των συλλήψεων. Έχουμε δημιουργήσει μια πλατφόρμα για τη βία μέσα στα σχολεία, την πλατφόρμα για το bullying, 407 είναι τα περιστατικά που έχουν γίνει γνωστά αυτή τη στιγμή μέσα από αυτή την πλατφόρμα και όχι μόνο με προεκτάσεις πειθαρχικές, αλλά και με συνδρομή άμεσα κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων για την αντιμετώπισή τους μέσα στα ίδια τα σχολεία, όχι προφανώς με τέτοια μέσα, τα οποία ρωτήσατε και τα οποία απαγορεύονται. Για όνομα του Θεού. Το 10201 και αυτό είναι κάτι που δημιούργησε αυτή η Κυβέρνηση για να προλάβει περιστατικά, να αντιμετωπίσει γρήγορα περιστατικά. Το «Safe Youth» που είναι μια πλατφόρμα πολύ σημαντική που θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες, σε λίγες ημέρες και θα έχει και emergency button, να μπορούν δηλαδή άμεσα να ειδοποιούνται οι Αρχές, πέραν των παραδοσιακών τρόπων, όπως είναι το 100 ή η Γραμμή Βοήθειας που σας είπα. Όλες αυτές είναι πολιτικές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα συνολικά. Αλλά εδώ δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από τα λόγια μας. Υπάρχει και η ευθύνη των γονέων. Όταν ένα παιδί συμμετέχει σε μαχαιρώματα, όταν ένα παιδί δίνει ραντεβού να παίξει ξύλο, ξανά και ξανά και ειδικά όταν είναι πολύ-πολύ κάτω από το όριο της ενηλικίωσης, εδώ υπάρχει τεράστια ευθύνη των γονέων. Είναι αδιανόητο, δηλαδή, αυτό το πράγμα να το αφήνει κάποιος να συμβαίνει. Έχουν ευθύνη όλοι σίγουρα και το σχολείο και συνολικά ως κοινωνία, προφανώς πρέπει να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Και γι’ αυτό και θα αυστηροποιηθεί πολύ αυτό που λέμε «παραμέληση ανηλίκου» και όλες οι προεκτάσεις αυτών των αδικημάτων. Άρα, ουσιαστικά αυτό το οποίο ήθελε να πει ο Υπουργός, -χρησιμοποιώντας κάτι που προφανώς δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε αυτές τις εποχές, της ράβδου, «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος», δεν θέλουμε, σε καμία περίπτωση και το τονίζω αυτό-, είναι ότι πρέπει να είναι σύμμαχοι οι γονείς σε αυτή την προσπάθεια και να μην δικαιολογούν τα παιδιά τους και να μην κατηγορούν τους δασκάλους και να τους στηρίζουν όταν προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη με τα νόμιμα μέσα, για να σταματήσει αυτή η μάστιγα να τη βλέπουμε μπροστά μας να συμβαίνει σε τέτοιο μεγάλο βαθμό.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Πάνω στο ίδιο ζήτημα. Πέρα από τις σφαλιάρες, που αναφέρθηκε από τον κ. Φλωρίδη, η κυρία Κατερίνα Μονογυιού είπε, σε συζήτηση για τη βία των ανηλίκων, ότι πρέπει να επιστρέψουμε στις βάσεις μας. Έχει απομακρυνθεί και ο κόσμος λίγο από αυτό που λέμε «θρησκεία» και τα παιδιά στην επαρχία πηγαίνουν και ένα κατηχητικό εν αντιθέσει με τα παιδιά των πόλεων. Θεωρείτε ότι αν τα παιδιά πηγαίνουν στο κατηχητικό θα αντιμετωπιστεί η βία στους ανήλικους;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μια πρόταση από μια βουλευτή, την οποία την ακούμε με ενδιαφέρον. Δεν νομίζω ότι θα λύσει το πρόβλημα μόνο με το να πηγαίνει ένα παιδί στο κατηχητικό. Σίγουρα, όμως, γενικά, το να ωθούμε τα παιδιά σε υγιείς εξωσχολικές δραστηριότητες, είτε να συμμετέχουν σε διαδικασίες, όπως αυτή, είτε στον αθλητισμό, είτε σε πολλά άλλα πράγματα τα οποία εκπέμπουν υγεία, είναι μια διάσταση της επίλυσης του προβλήματος. Αλλά ας μην πυροβολούμε μία ή έναν βουλευτή, επειδή εξέφρασε μια άποψη που μπορεί σε κάποιους να μην άρεσε. Νομίζω ότι δεν κάνει κακό αυτή η πρόταση και καμία τέτοια πρόταση. Όλοι, νομίζω, στην ίδια σελίδα είμαστε, να βοηθήσουμε θέλουμε. Και είναι ένα πρόβλημα το οποίο, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να πει κανείς ότι μπορεί να μας χωρίζει με κομματικούς όρους.
Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός παραβρέθηκε σε μια εκδήλωση με τον υποψήφιο Πρόεδρο ΕΒΕΑ, κ. Μπρατάκο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ότι τα μέλη των Επιμελητηρίων έχουν ένα βασικό πρόβλημα από την κυβερνητική πολιτική και αναφέρομαι στα τεκμήρια διαβίωσης που έβαλε το ΥΠΕΘΟ. Στο ενδεχόμενο ο κ. Μπρατάκος να μην αναδειχθεί Πρόεδρος στον ΕΒΕΑ, όπως επιθυμεί, και είναι πρόσφατο, θα γίνουν εκλογές στις αρχές Δεκεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου, θα υπάρχει πρόβλημα για την Κυβέρνηση ή θα δώσει την ευκαιρία στο πολιτικό σύστημα να πει «εσείς χάσατε τον ΕΒΕΑ γιατί είστε ακόμη Κυβέρνηση;»
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι έχει κάποια λογική αυτό το οποίο με ρωτάτε. Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε σε μια προεκλογική εκδήλωση ενός ανθρώπου που ήταν στενός του συνεργάτης, όπως ήταν και δικός μου στενός συνεργάτης και στην Κυβέρνηση, ως Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και στη Ν.Δ.. Υπάρχουν και οι ανθρώπινες σχέσεις και υπάρχει και η αξία των ανθρώπων που αναδεικνύεται μέσα από αυτές τις συνεργασίες. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους εμάς να βλέπουμε ανθρώπους που έχουν δώσει δείγματα γραφής σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο επιχειρείν, να διεκδικούν τόσο σημαντικά αξιώματα. Από εκεί και πέρα, το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, δεν θέλω αυτή τη στιγμή να κάνω κάποια δήλωση υπέρ ενός υποψηφίου, παρά τη γνωστή σχέση που υπάρχει, γιατί είμαι στο βήμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Είναι απόφαση των ανθρώπων που ψηφίζουν, των ψηφοφόρων. Και όποια απόφαση και να πάρουν οι άνθρωποι αυτοί, θα είναι απολύτως σεβαστή για την Κυβέρνηση, το ίδιο που ισχύει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι αυτονόητο αυτό και το έχει αποδείξει η Κυβέρνηση αυτή και ο Πρωθυπουργός σε αυτά τα πεντέμισι περίπου χρόνια που κυβερνά τον τόπο. Έχουμε συνεργαστεί με το σύνολο των Δημάρχων, των Περιφερειαρχών, των Επιμελητηριακών, των Προέδρων των Επαγγελματικών ή Επιστημονικών Συλλόγων. Αλίμονο εάν ένα αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι αυτό το οποίο επιθυμεί κάποιος, τον οδηγήσει στο να γυρίσει την πλάτη στο μεγαλύτερο Επιμελητήριο της χώρας.
Τώρα, ως προς το τεκμήριο, έχουμε δώσει πάρα πολλές φορές απαντήσεις. Πέρασαν και κάποια περαιτέρω φίλτρα και κάποιες διορθώσεις. Το είπε και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Ο στόχος είναι να φτάσουμε στο σημείο, κατ΄ αρχάς να μην είναι απαραίτητο, με την έννοια του να δηλώνονται τα λεφτά και να προχωρήσουμε σε περαιτέρω αυξήσεις του μέσου εισοδήματος των πολιτών, που να είναι η συντριπτική πλειοψηφία πάνω από το τεκμήριο. Και είναι άδικο για την προσπάθεια της Κυβέρνησης να περιορίζεται η συζήτηση μόνο σε ένα από τα πολλά μέτρα, τα οποία ήδη εφαρμόζονται, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία των εσόδων, έχει ήδη ξεκάθαρα αποτελέσματα, ορατά αποτελέσματα.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πριν από τρία χρόνια, στη διαμαρτυρία των πυροσβεστών έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τραυματίστηκε από τη χρήση της αύρας εναντίον τους, ένας φωτορεπόρτερ. Το δικαστήριο επιδίκασε, σήμερα, στον συνάδελφο Παναγιώτου αποζημίωση 30.000 ευρώ για τον τραυματισμό του από τα ΜΑΤ. Πώς σχολιάζετε την απόφαση αυτή ως αρμόδιος Υπουργός για τον Τύπο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η αρμοδιότητά μου δεν είναι να σχολιάζω αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Είναι σεβαστή κάθε απόφαση της Δικαιοσύνης. Προφανώς υπάρχει ένα σκεπτικό και πολύ καλά έκανε ένας πολίτης, ένας εργαζόμενος, εφόσον θεώρησε ότι πρέπει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και προσέφυγε και από ό,τι φαίνεται, δικαιώθηκε. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, μια δικαστική απόφαση.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις συναδέλφων, να ασκεί έφεση στο Δημόσιο στην προκειμένη περίπτωση, γνωρίζετε για την υπόθεση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό. Και πολλές φορές ασκούνται ένδικα μέσα, γιατί είναι υποχρέωση των εχόντων τη σχετική αρμοδιότητα να ασκούν. Αλλά δεν γνωρίζω a priori να σας απαντήσω.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε λίγες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα βγάλει το τελικό πόρισμα για τη διαρροή αρχείων προσωπικών δεδομένων των αποδήμων. Εάν η Αρχή καταλήξει πως ευθύνεται η Νέα Δημοκρατία, άρα βάλει πρόστιμο στο κόμμα και διαψευστεί πλήρως η έρευνα Μαξίμου, που έχετε πει πολλές φορές κι εσείς ότι είναι επαρκής, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει ανάληψη πολιτικής ευθύνης από ανθρώπους που έχουν εκθέσει την Κυβέρνηση στη συγκεκριμένη υπόθεση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ας περιμένουμε την απόφαση. Μην μιλάμε υποθετικά. Έχουμε τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές κι όταν έχουμε την απόφαση, θα τοποθετηθούμε. Προφανώς, πριν και πάνω απ’ όλα, οι φερόμενοι ότι έχουν μία ευθύνη, να δούμε αν θα ασκήσουν και τα όποια προβλεπόμενα ένδικα βοηθήματα, ένδικα μέσα τους δίνει ο νόμος. Αλλά ας μην μιλάμε για κάτι το οποίο ακόμα δεν το έχουμε δει.
Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για το τρομοκρατικό χτύπημα το οποίο έγινε στο Τελ Αβίβ, που είχαμε, δυστυχώς, έναν Έλληνα νεκρό, έχουμε ανακοινώσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης από χθες και υπάρχει, μεταξύ άλλων, και ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σας καλεί να αναλάβετε τα απαραίτητα μέτρα και να επανέλθετε στις βασικές αρχές της διπλωματίας της χώρας, λειτουργώντας όχι ως προκεχωρημένο φυλάκιο, αλλά ως διαμεσολαβητής. Έχουμε ανακοινώσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα που σας ασκούν κριτική για την εξωτερική πολιτική. Τι απαντάτε σε όλα αυτά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να πω ότι η Ελλάδα έχει μία υποδειγματική και ισορροπημένη εξωτερική πολιτική. Και ο βασικός στόχος της πολιτικής αυτής είναι η αποκλιμάκωση. Και δεν είναι λόγια, αλλά είναι πράξεις και πολύ σημαντικές συναντήσεις, όπως αυτές που έκανε ο Πρωθυπουργός στην Νέα Υόρκη, πριν από μία εβδομάδα. Το δεύτερο είναι ότι δολοφονήθηκε, πριν από λίγες ημέρες, ένας Έλληνας, ένα νέο παιδί από σφαίρες τρομοκρατών. Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν μπορείς να μην σταθείς και να το κοιτάξεις και να σταθείς με σεβασμό και οδύνη στους συγγενείς του ανθρώπου αυτού. Πρέπει να υπάρξει ένα όριο. Και ας κοιτάξουν λίγο τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και ειδικά της Αριστεράς, που είναι και μια ιστορική αναφορά, ποιοι βγάζουν ποιες ανακοινώσεις, ποιοι δεν ονοματίζουν ξεκάθαρα τρομοκρατικές αυτές τις δολοφονικές επιθέσεις και να δουν με ποιους είναι στην ίδια σελίδα. Ας κάνουν αυτή την άσκηση κάποια στιγμή. Ας βγουν λίγο πέρα από τα όρια τα στενά τα κομματικά των δικών τους συλλογικοτήτων και οργανώσεων.
Από εκεί και πέρα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε εκφράσει τη στήριξή μας σε ανθρώπους οι οποίοι χάνονται τόσο άδικα, στις οικογένειές τους, έχουμε μιλήσει για την προστασία αμάχων και στην Παλαιστίνη. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αρχηγό της Παλαιστινιακής Αρχής. Αλλά η επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ ήταν μια τρομοκρατική επίθεση και είναι αυτονόητη και ανθρώπινη η αντίδραση στήριξης στον λαό του Ισραήλ και στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν. Όπως αντίστοιχα, στηρίζουμε και τις οικογένειες των ομήρων. Όπως αντίστοιχα, ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός και να υπάρχουν δίοδοι για τη στήριξη των αμάχων και στην Παλαιστίνη. Αυτό είναι μία σωστή, θεωρώ, ισορροπημένη εξωτερική πολιτική που ασκεί η Ελλάδα, η οποία τιμά την Ιστορία της και, βέβαια, τιμά και τη σχέση της με τους διαχρονικούς της συμμάχους.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ακούσαμε τον κ. Κικίλια προχθές να λέει για τη φωτιά στην Κορινθία, πώς δεν περιμέναμε Οκτώβρη μήνα τέτοια φωτιά και πως το ανάγλυφο της περιοχής είναι δύσκολο. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση στο Ξυλόκαστρο εκκρεμότητα. Πρώτα απ’ όλα, είναι εκκρεμότητα; Τι είναι για την Κυβέρνηση αυτή η καταστροφή; Τι φταίει και αντί να ετοιμαζόμαστε για τις πλημμύρες τέτοια περίοδο, μετράμε ακόμα καμένα στρέμματα; Κι αν επιβεβαιώνετε την ανακοίνωση των πυροσβεστών, που μιλούν για 4.000 κενά. Λένε, μάλιστα, πως δεν φτάνουν οι πυροσβέστες, δεν πήραν και διώχνουν πυροσβέστες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κάθε χρόνο έχουμε και περισσότερους πυροσβέστες και περισσότερα μέσα επίγεια και εναέρια. Προφανώς χρειαζόμαστε και περισσότερα και ο στόχος είναι του χρόνου να έχουμε περισσότερα. Φέτος το καλοκαίρι εκλήθη το Πυροσβεστικό Σώμα και συνολικά όσες και όσοι συνδράμουν από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις εκλήθησαν να διαχειριστούν πάνω από 5.000 πυρκαγιές. Αντιλαμβάνεστε ότι κάποιες εξ αυτών θα ξεφύγουν. Ευτυχώς, φέτος το καλοκαίρι η συντριπτική τους πλειοψηφία αναχαιτίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά ή πολύ λίγες ώρες. Έχουμε μια πολιτική πρόληψης που εφαρμόζουμε, όπως είναι η εφαρμογή και η χρήση των drones, καθαρισμός των οικοπέδων. Υπάρχουν, όμως και πυρκαγιές που ξεφεύγουν, παρά την άμεση ανταπόκριση και των εναέριων και των επίγειων μέσων. Ο στόχος είναι, χρόνο με τον χρόνο, οι πυρκαγιές οι οποίες ξεφεύγουν να είναι όλο και λιγότερες. Φέτος ήταν πολύ λιγότερες από πέρυσι. Κάποιες ξέφυγαν. Και μέσα σε αυτή, παρά τις προειδοποιήσεις και τις εκκενώσεις, είχαμε και την τραγική είδηση απώλειας δύο ανθρώπων.
Προέχει, λοιπόν, η συνεχής βελτίωση. Και τα επίσημα στοιχεία και του προσωπικού και των μέσων, δείχνουν ότι βελτιώνεται η χώρα μας. Βέβαια, όλο και πιο πολύ δείχνει τα «δόντια» της η κλιματική κρίση, γι’ αυτό κι εμείς, το ξαναλέω, πρέπει κάθε χρόνο να είμαστε όλο και πιο έτοιμοι.
Ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΑπόλυτα ικανοποιημένοι οι επιχειρηματίες από το eErgani της Megasoft
Επόμενο άρθροΚαραμέρος: Όταν οι ελεγκτές των διαβάσεων στο σιδηρόδρομο είναι ανεκπαίδευτοι διμηνίτες, απολύεται ο υπουργός όχι ο ελεγκτής