Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα,

Μια ακόμα αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου από σταθερό σε θετικό, ήρθε από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s τον περασμένο Απρίλιο.

Η αναβάθμιση αυτή επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την αποδοτικότητα της πολιτικής της Ελληνικής Κυβέρνησης και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

—-

Θετική, όμως, είναι και η πορεία για τα μεγέθη της ελληνικής αγοράς εργασίας τα τελευταία χρόνια, από την πρώτη, ήδη, τετραετία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως καταγράφεται στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, η μεγαλύτερη μείωση στην ανασφάλεια της εργασίας από το 2015 έως το 2022 σημειώθηκε στην Ελλάδα μετά το 2019 και κατόπιν στην Ισπανία – πάνω από 8 ποσοστιαίες μονάδες – με αποτέλεσμα να μειωθεί η ψαλίδα με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Η μείωση σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα οφείλεται στη σημαντική μείωση της ανεργίας και στα μέτρα προστασίας των εισοδημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως καταγράφει η έκθεση, η ανεργία μειώθηκε από το 18% που ήταν στο τέλος του 2019 κοντά στο 10% τον Απρίλιο του 2024, ενώ η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό σημείωσε αύξηση πάνω από το 2% μεταξύ του δ’ τριμήνου του 2019 και του α’ τριμήνου της φετινής χρονιάς.

Μέσα σε 5 χρόνια, από το 2019 ως σήμερα, δημιουργήθηκαν 400.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ, παράλληλα, με τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28% και ο μέσος μισθός κατά 20%.

Επιπλέον, από την ανάλυση που κάνει ο ΟΟΣΑ προκύπτει ότι το πραγματικό μέσο ωρομίσθιο για τους εργαζόμενους σε κλάδους όπου αυτό είναι χαμηλότερο – όπως ο τομέας της εστίασης και των καταλυμάτων – αυξήθηκε 21% μεταξύ του α’ τριμήνου της φετινής χρονιάς και του δ΄ τριμήνου του 2019, περισσότερο απ’ ό,τι στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει απαρέγκλιτα και με συνέπεια την εφαρμογή της πολιτικής της, ώστε να αυξάνεται ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών και να δημιουργούνται ακόμα περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για όλους, με στόχο να προσεγγίσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και να υλοποιήσουμε την δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1500 ως το τέλος της τετραετίας.

—-

Δημοσιεύθηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ  σχετικά με την ανταγωνιστικότητα και τη  ρύθμιση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών για το 2023. Η Ελλάδα στον αναθεωρημένο δείκτη, ο οποίος αποτυπώνει τις αποδόσεις των χωρών μελών του Οργανισμού και των υπό ένταξη χωρών σε μια σειρά τομέων που επηρεάζουν το επίπεδο ανταγωνισμού, τα εμπόδια εισόδου και άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και τους ρυθμιστικούς περιορισμούς παρέχοντας ουσιαστικά μια εικόνα της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων αγορών, παρουσίασε βελτίωση της τάξης του 27,5% σε σχέση με το 2018.

Η χώρα μας, χάρη στις βασικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, τις μεταφορές, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την παραγωγή και τις επενδύσεις κινείται, πλέον, στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι σε σύνολο 34 επιμέρους δεικτών βελτίωσε τη θέση της σημαντικά σε 20 εξ αυτών ενώ παρέμεινε σταθερή στους υπόλοιπους 14, χωρίς να καταγράψει επιδείνωση σε κανένα πεδίο.

—-

74 άτομα συνελήφθησαν από την ΕΛΑΣ μετά το βίαιο επεισόδιο που σημειώθηκε έξω από γήπεδο το Σάββατο το απόγευμα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για μια σειρά από αδικήματα όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας, εγκληματική οργάνωση, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, για κατοχή όπλων, ναρκωτικών ουσιών και παράβαση του νόμου περί αθλητισμού.

Η βία δεν μπορεί να σταματήσει από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε με το πάτημα ενός κουμπιού. Χρειάζεται αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας, ισχυρή βούληση και πρόληψη.

Η Κυβέρνηση δεν αρκείται σε ευχολόγια όταν λέει «νομιμότητα παντού». Με την πολύτιμη συνδρομή των αρχών, των γυναικών και των ανδρών της ΕΛΑΣ συνεχίζουμε την προσπάθεια για να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Εδώ και μήνες βλέπουμε συντονισμένες επιχειρήσεις της Αστυνομίας που έχουν οδηγήσει σε μια σειρά από εκκενώσεις κατειλημμένων χώρων σε Πανεπιστήμια, στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που, είτε έχουν σχέση με τον χώρο των γηπέδων -και μετά λόγου γνώσεως δεν χρησιμοποιώ εδώ την λέξη αθλητισμός γιατί οι δράστες τέτοιων πράξεων δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό-, είτε άλλου είδους όπως τα κυκλώματα σε εφορίες, φυλακές, Δήμους κλπ.

Επιπλέον, κατά μέσο όρο 50 συλλήψεις την ημέρα γίνονται για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν περίπου 300 συλλήψεις ενώ σε 150 γυναίκες χορηγήθηκε το Panic Button.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αυστηρότερη ποινική νομοθεσία και στο επίπεδο του πλαισίου ποινών αλλά και στο επίπεδο της έκτισής τους, αποδεικνύουν πως η φράση «νομιμότητα παντού» είναι μια ιερή δέσμευση την οποία τηρούμε με προσήλωση.

Θα το ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση για ακόμα μια φορά: Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί παραβατικές συμπεριφορές σε οποιονδήποτε τομέα της κοινωνίας μας. Χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά με πράξεις διαρκείς που φέρνουν αποτελέσματα.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε ενισχύοντας τις παρεμβάσεις της Πολιτείας και παρέχοντας στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη κάθε πρόσφορο μέσο για να διευκολύνουμε το έργο της.

—-

Την επέκταση και αναβάθμιση των λειτουργιών της πλατφόρμας για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών επιδόσεων εγγράφων στην ποινική διαδικασία, καθώς και την ανάπτυξη λογισμικού για τη μετάφραση εγγράφων της ποινικής διαδικασίας, αποφάσισαν σε Μνημόνιο Συνεργασίας ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι εκτός από τις ηλεκτρονικές επιδόσεις που ήδη πραγματοποιούνται θα ενταχθούν στην υπάρχουσα πλατφόρμα και μια σειρά άλλων εγγράφων.

Ο πλήρης ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος επιδόσεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους με την σταδιακή αποδέσμευση αστυνομικών της ΕΛΑΣ, οι οποίοι θα διατεθούν σε άλλες υπηρεσίες αλλά και δικαστικών επιμελητών.
Επίσης, θα επιταχυνθεί και θα ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του δικαιοδοτικού έργου,  μέσω της δραστικής μείωσης των καθυστερήσεων στις επιδόσεις εγγράφων, της εξάλειψης των δυσχερειών και των κινδύνων εντοπισμού εκείνων στους οποίους απευθύνονται τα έγγραφα και της διασφάλισης της έγκαιρης και ασφαλούς ενημέρωσής τους.

Η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και ο εκσυγχρονισμός στην απόδοσή της είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την ελληνική πολιτεία και με σταθερά βήματα και νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως ο νέος Δικαστικός χάρτης και η διεύρυνση της ύλης των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

—-

Σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης τέθηκε ο διαγωνισμός για την ανανέωση του στόλου λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αφορά 700 οχήματα και συγκεκριμένα ηλεκτρικά λεωφορεία βραχείας, καθώς και ταχείας φόρτισης, αλλά και τρόλεϊ σύγχρονης τεχνολογίας κίνησης.

Με  τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιδιώκει την προμήθεια ενός μεγάλου αριθμού νέων οχημάτων, ικανού να συμβάλλει καθοριστικά στην περεταίρω ανανέωση του στόλου των Οργανισμών Αστικών Συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στόχος μας είναι η διαρκής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, η εξασφάλιση της προσβασιμότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ο περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

—-

Με απόφαση του Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και της προέδρου του Άννας Ροκοφύλλου, μετά από σχετικά αιτήματα Πανεπιστημίων, το Ίδρυμα αναλαμβάνει τα έξοδα στέγασης δικαιούχων φοιτητών σε ξενοδοχεία, σε 3 Πανεπιστήμια, σε 8 πόλεις για τα επόμενα δύο χρόνια, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες σε φοιτητικές εστίες.

Η απόφαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να διατεθούν κλίνες για 650-700 δικαιούχους κάθε χρόνο για τα επόμενα δύο χρόνια, σε φοιτητές που σπουδάζουν στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο βοήθημα έχει τόσο μεγάλη έκταση, η οποία δίνει σημαντική οικονομική ανάσα στους φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια στέγασης. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι ενέργειες του Ιδρύματος για την αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών αρμοδιότητάς του, καθώς και της βελτίωσης της παρεχόμενης σίτισης των φοιτητών.

Υπενθυμίζεται ότι από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος αυξάνεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια της Περιφέρειας και ανέρχεται σε 1500 ευρώ και 2000 ευρώ σε φοιτητές που μένουν μόνοι τους ή συγκατοικούν αντίστοιχα.

—-

Άνοιξε την Πέμπτη η πλατφόρμα  για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους των voucher για την ένταξη σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, δηλαδή σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ατόμων με αναπηρία.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στην ειδική ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης έως την 1η Αυγούστου 2024.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φέτος ξεπερνά τα 360 εκ. ευρώ και αφορά στην κάλυψη 173.000 vouchers. Με απόφαση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και οικογένειας  το ποσό αυξήθηκε κατά  20.000.000 ευρώ σε σχέση με την περίοδο 2023- 2024.

Επίσης, φέτος, για πρώτη φορά προσφέρονται αυξημένα μόρια σε τρίτεκνες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες, αντί για 40 μόρια που λάμβαναν πέρυσι, φέτος θα λάβουν 50 μόρια.

Από την Πέμπτη 11 Ιουλίου που άνοιξε η πλατφόρμα έχουν υποβληθεί έως σήμερα 85.000 αιτήσεις και έχουν οριστικοποιηθεί οι 35.400.

Η στήριξη της οικογένειας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση με συγκεκριμένες και μετρημένες πολιτικές που θα διευκολύνουν τις νέες οικογένειες, αλλά και να δώσουν την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια.

—-

Άλλη μια διεθνής επιτυχία σημειώθηκε για την Ελλάδα και τον βραβευμένο από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του Εγκλήματος, πρωτοποριακό Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης, χάρη στον οποίο μέσα τρία μόλις χρόνια έχουν σωθεί πάνω από 5.000 παιδιά και έφηβοι που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες και κινδυνεύουν να εργαλειοποιηθούν από το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης μέσω τηλεφωνικής γραμμής και των εφαρμογών Viber και What’s app ενημερώνεται άμεσα από πολίτες, αρχές ακόμη και από τα ίδια τα παιδιά που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Με τις κινητές μονάδες που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο μηχανισμός μπορεί άμεσα να εντοπίσει τα παιδιά σε επισφάλεια και σε συνεργασία με τις αρχές να προχωρήσει στην καταγραφή του αιτήματος ασύλου τους, ενώ στη συνέχεια προχωρά στην άμεση στέγασή τους σε δομές επείγουσας φιλοξενίας.

Ο Εθνικός Μηχανισμός συμπεριλήφθηκε ως καλή πρακτική και σύσταση προς τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στις 20:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου της Περιφέρειας Αττικής «Αθηναϊκή Ριβιέρα, Αστικός Περίπατος», στον Δημοτικό Κινηματογράφο Αλίμου.

Αύριο Τρίτη, 16 Ιουλίου στις 10:00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπου θα παρουσιαστούν οι ψηφιακές υπηρεσίες που υλοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και η παρουσίαση των δράσεων και των μεταρρυθμίσεων που δρομολογούνται το προσεχές χρονικό διάστημα.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

 

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Καλησπέρα, κύριε Εκπρόσωπε. Η κυβέρνηση πολιτικά, το τονίζω πολιτικά, στηρίζει το αίτημα των Σαμαρά, Στουρνάρα, Γεωργιάδη, Λοβέρδου, για να βγουν οι κουκούλες των μαρτύρων για την υπόθεση της Novartis; Από τη στιγμή, μάλιστα, που αποκαλύφθηκε ότι ο δικηγόρος τους κι ενδεχομένως και οι ίδιοι έλαβαν χρήματα για τις μαρτυρίες τους.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η απόφαση για την ικανοποίηση ή όχι για το αν θα γίνει δεκτό ή όχι ένα αίτημα, είναι αποκλειστική απόφαση της Δικαιοσύνης. Δεν μπορούμε σε αυτό να πούμε πολλά, είναι ανεξάρτητη η ελληνική Δικαιοσύνη κι αποφασίζει όπως εκείνη κρίνει, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις. H κυβέρνηση, όμως, με τις τελευταίες αλλαγές, στον Ποινικό Κώδικα και εν προκειμένω στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ουσιαστικά δίνει ακόμα μεγαλύτερες ελευθερίες στους εισαγγελικούς λειτουργούς, για να κρίνουν, όπως εκείνοι πιστεύουν, ανά περίπτωση, αν ένας προστατευόμενος μάρτυρας πρέπει να συνεχίσει να είναι ένας προστατευόμενος μάρτυρας, αν, δηλαδή, συνεχίζει να πληροί τις προϋποθέσεις εκείνες που ορίζει ο νόμος, για να έχει αυτό το ειδικό καθεστώς προστασίας. Τώρα, σε πολιτικό επίπεδο, νομίζω ότι μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις, ουσιαστικά εδώ τι έχουμε; Ήρθε μια πρωτοφανής σκευωρία να συναντήσει πάρα πολλά λεφτά. Λεφτά, πολλά λεφτά, και σκευωρία μαζί συνθέτουν το υποτιθέμενο μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού Κράτους, όταν αυτό ελέχθη από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος αναφερόταν σε πολιτικά πρόσωπα και όχι στο υπόλοιπο σκέλος της υπόθεσης Novartis, για να μην παρεξηγηθώ. Όλο αυτό φαίνεται ότι τελικά ήταν μία πρωτοφανής για τα ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα σκευωρία, που πίσω από αυτήν φαίνεται ότι δόθηκαν και πάρα πολλά λεφτά. Αυτά τα ποσά ζαλίζουν, για να πούμε λίγο την πραγματικότητα. Εμείς, αυτό το οποίο λέμε είναι δύο πράγματα, πέραν του προφανούς για τη Δικαιοσύνη, σας έχω απαντήσει, ούτε ποτέ πρόκειται η κυβέρνηση αυτή να εμπλακεί σε αποφάσεις τις Δικαιοσύνης ή να ζητήσει το Α ή το Β από τη Δικαιοσύνη. Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές, τότε που λειτουργούσαν παρα-υπουργεία Δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μαξίμου. Το πρώτο, χθες έπεσαν και οι τελευταίες, έστω για τα μάτια του κόσμου, μάσκες, ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Κασσελάκη είναι κάτι διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Τσίπρα. Έβαλε πλάτη για να μιλάμε όσο γίνεται απλά και κατανοητά ο τωρινός ΣΥΡΙΖΑ στον προηγούμενο ΣΥΡΙΖΑ, ένα πράγμα είναι και στη ρητορική τους και στα «λεφτόδεντρα» και στη στήριξη και τις «μαύρες ημέρες» της σκευωρίας της Novartis και το δεύτερο για το οποίο αναρωτιόμαστε, επειδή ακούμε σ’ έναν ευρύτερο διάλογο για το πού θα πάει η Κεντροαριστερά, που δεν μας πέφτει κανένας λόγος πού θα πάει η Κεντροαριστερά, αυτό θα το αποφασίσουν οι ίδιοι, να μιλάνε για μια ευρύτερη συμμαχία. Συμμαχία δυνάμεων. Αυτήν την περιβόητη προοδευτική συμμαχία. Κι αναρωτιέμαι, απευθυνόμενος στους εν δυνάμει ηγέτες, αρχηγούς, επικεφαλής των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, για να μην κοροϊδευόμαστε, εάν σε αυτή την ευρύτερη συμμαχία, συμπεριλαμβάνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ της Novartis, που είναι ένας. Δεν υπάρχουν δύο, ένας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, της Novartis. Κι έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να απαντήσουν, κατά τη διάρκεια αυτού του προεκλογικού διαλόγου, οι επίδοξοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και όσοι συμμετέχουν σε αυτόν τον διάλογο, αν τελικά αποτελεί κόκκινη γραμμή αυτή η συμπεριφορά και η υπεράσπιση αυτής της συμπεριφοράς, για τη σκευωρία της Novartis ή όχι, για τους ίδιους.

 

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Στο κομμάτι της Novartis το ένα σκέλος της ερώτησής μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί τις τελευταίες δύο ημέρες για έλλειψη σεβασμού προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης και για αντιθεσμικές παρεμβάσεις προς τους Έλληνες δικαστές. Μάλιστα, σας κατηγορεί ότι προσπαθείτε να αποπροσανατολίσετε από τα χρονίζοντα προβλήματα, πετώντας λάσπη στον ΣΥΡΙΖΑ.  Αυτό είναι το ένα κομμάτι της ερώτησης και το άλλο, επειδή αναφερθήκατε στον ΣΥΡΙΖΑ και στα όσα σας προσάπτει, επιμένουν από την αξιωματική αντιπολίτευση για τις επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις, στο ρεύμα. Ζήτησε, μάλιστα, και την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Τι απαντάει η κυβέρνηση σε αυτά τα δύο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να τα πάρουμε με τη σειρά. Η απάντηση είναι πολύ λιτή: Στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί. Το να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, όταν έχει έναν δικό του πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, τον κύριο Κοντονή, που όχι μία, ούτε δύο, αλλά πολλές φορές έχει πει τι συνέβη εκείνα τα χρόνια στη χώρα μας, έχει μιλήσει για παρα- υπουργεία Δικαιοσύνης, για φωτογραφικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Όταν έχει δύο υπουργούς αμετάκλητα καταδικασμένους από τη Δικαιοσύνη, για πάρα πολύ σοβαρά αδικήματα, όταν πλέον βγαίνουν στο φως τέτοια στοιχεία, νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει δύο πράγματα: Ή να σιωπήσει, ή να ζητήσει συγνώμη για τα έργα και τις ημέρες του. Δεν κάνει τίποτα από αυτά τα δύο, αλλά κυνικά βγαίνει, υπερασπίζεται τους πρωταγωνιστές εκείνων των ημερών και προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο. Για τα προβλήματα των πολιτών, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι είναι βασική μας υποχρέωση και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Αν δει κανείς και τις δικές μου ενημερώσεις και τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών, αλλά και κάθε πρωτοβουλία που παίρνει η Κυβέρνηση, όπως περιγράφονται και στον εβδομαδιαίο απολογισμό του Πρωθυπουργού, με αυτά ασχολούμαστε, αυτή είναι η δουλειά μας. Αλλά, δεν θα κάνουμε το μαύρο-άσπρο, επειδή έτσι βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, ως προς το ρεύμα, ήταν άλλη μια περίπτωση. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε μια διαστρέβλωση της πραγματικότητας που είναι η συνήθης τακτική της Αντιπολίτευσης, σε πάρα πολύ μεγάλη ένταση. Ξεκινήσαμε από την υποτιθέμενη 6ήμερη εργασία, πέρασε και ένα δεύτερο Σάββατο από τότε που το λέει η Αντιπολίτευση. Δεν νομίζω ότι είδαμε κάποια διαφορά, πέραν των συγκεκριμένων περιπτώσεων επιχειρήσεων που εφαρμόζεται κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις μια έκτακτη μέρα εργασίας και όχι 6ήμερη εργασία. Το απαντήσαμε αυτό, ότι δεν υπάρχει, δεν ισχύει. Το απάντησε και ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του σε ξένο δίκτυο, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις Η.Π.Α.. Στη συνέχεια πήγαμε στην υποτιθέμενη απαγόρευση από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και από τον κ. Φλωρίδη της κάλυψης των δικών, απαντήσαμε και σε αυτό, σημείο-σημείο, διάταξη-διάταξη, τα βάλαμε δίπλα. Και για να κλείσει «καλά» η εβδομάδα, αυτό το οποίο ειπώθηκε είναι ότι δήθεν επιστρέφουν οι επιχειρήσεις τις επιδοτήσεις ρεύματος. Πήραμε τα πλήρη στοιχεία. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, τα πραγματικά δεδομένα για να δείτε πώς αλλάζει η πραγματικότητα και δημιουργούνται εντυπώσεις σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν μεγάλες ανάγκες, όπως είναι οι άνθρωποι που έχουν επιχειρήσεις. Δόθηκαν συνολικά 10 δισ. ευρώ από την Πολιτεία για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος του ρεύματος. Δέκα δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 5 δισ. αφορούσαν μόνο τις επιχειρήσεις. Από αυτά τα 5 δισ., 800 εκατ. χορηγήθηκαν σε 1.250.000 καταναλωτές, οι οποίοι είναι επιχειρήσεις με παροχές ισχύος πάνω από 35 KVA, αγρότες, καθώς και αρτοποιεία, δηλαδή με μεγάλη κατανάλωση. Από αυτά, λοιπόν, τα λεφτά, τα 800 εκατ., προέκυψε η ανάγκη επαναϋπολογισμού των κρατικών ενισχύσεων για έναν μικρό αριθμό επιχειρήσεων. Και μάλιστα, για να μιλάμε και με ακριβή δεδομένα, από αυτές όλες τις επιχειρήσεις που σας είπα ότι είναι 1.250.000, υπάρχουν 130.000 επιχειρήσεις που θα τους δοθούν επιπλέον χρήματα 4,2 εκατ. ευρώ, άρα δεν θα έχουν επιστροφές, θα έχουν πιστωτικό. Και από αυτές, 2.200 επιχειρήσεις, που είναι δηλαδή το 1,7 τοις χιλίοις επί του συνόλου των επιχειρήσεων, θα τους ζητούνται κάποιες επιστροφές που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ποσά μέχρι 200 ευρώ. Τα ποσά που θα επιστραφούν, το ποσό αυτό δηλαδή, συνολικά είναι κάτω από 1 εκατ. ευρώ, είναι το 1,2 τοις χιλίοις επί του συνόλου των χρημάτων που έχει λάβει μόνο αυτή η υποκατηγορία των επιχειρήσεων. Δηλαδή, αυτά τα 800 εκατομμύρια. Ούτε τα 5 δισ., ούτε τα 10 δισ. Είναι το 1,2 τοις χιλίοις των 800 εκατομμυρίων. Και γι΄ αυτό όλο, που στην πραγματικότητα είναι επί 4 τα πιστωτικά, δηλαδή το κράτος τελικά έπρεπε να δώσει και περισσότερα, άλλα 4 εκατ. και τα δίνει. Το συμπέρασμα που έβγαλε η Αντιπολίτευση, είναι ότι είναι φιάσκο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη οι επιδοτήσεις του ρεύματος, γιατί -επαναλαμβάνω- από τα 10 δισ. θα επιστραφούν 970.000 ευρώ. Και βέβαια, κλασικά ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και παραίτηση Υπουργού. Στο ίδιο έργο θεατές. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους πολίτες, όπου υπάρχει ανάγκη, να στηρίζουμε τα πραγματικά τους προβλήματα, να μειώσουμε και άλλο το χάσμα με την Ευρώπη, για να μην μείνει κανένας αβοήθητος, είτε είναι ένα νοικοκυριό, είτε είναι μια επιχείρηση.

 

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω στο θέμα της Novartis. Δημιουργείται ένα απλό ερώτημα στον μέσο πολίτη που δεν τα ξέρει καλά τα θέματα. Διαπιστώνουμε ότι οι άνθρωποι που έδωσαν πληροφορίες στις αμερικανικές Αρχές, είχαν μια σημαντική ανταμοιβή. Δεν γνωρίζω -ή και πολλοί δεν γνωρίζουν- αν οι ίδιοι άνθρωποι, είναι οι  άνθρωποι που, όπως λέγεται «φοράνε την κουκούλα» και είπαν κάποια πράγματα. Αυτοί οι άνθρωποι από τη μια πλευρά πληρώθηκαν και είπαν σωστά πράγματα και στις ελληνικές δικαστικές Αρχές είπαν διαφορετικά πράγματα και είναι ψεύτες και συκοφάντες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, το ότι αυτά τα οποία είπαν, όσοι τα είπαν, για τα πολιτικά πρόσωπα, αποδείχτηκαν αναληθή, ψευδή, δεν ευσταθούσαν, αποδεικνύεται από το πέρας της υπόθεσης. Η υπόθεση, ετέθη για όλα τα πολιτικά πρόσωπα, στο αρχείο. Και η αρχειοθέτηση μιας υπόθεσης σημαίνει ότι δεν υπήρχαν ούτε ενδείξεις ενοχής. Δεν είναι ότι παραπέμφθηκαν, γιατί για την παραπομπή αρκούν οι ενδείξεις. Για την καταδίκη κάποιου χρειάζονται αποδείξεις. Το γεγονός ότι οι πολιτικοί αυτοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι στοχοποιήθηκαν, δεν παραπέμφθηκαν καν, σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη έκρινε ότι δεν υπήρχαν ούτε ενδείξεις, πολλώ δε μάλλον αποδείξεις. Τώρα, εγώ δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω λεπτομέρειες της υπόθεσης, χωρίς να γνωρίζω και το πλήρες της δικογραφίας, ούτε ως νομικός ήμουν στη συγκεκριμένη υπόθεση, ούτε προφανώς μπορώ να υποκαταστήσω τη Δικαιοσύνη, αλίμονο! Η πραγματικότητα είναι αυτή. Έρχονται, λοιπόν, μετά από κάποια χρόνια, τα στοιχεία, η δημοσιογραφική έρευνα και παρουσιάζουν πάρα πολλά λεφτά. Υπάρχουν, λοιπόν, τα σχετικά αιτήματα από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη με τον ανεξάρτητο ρόλο της θα κρίνει. Τίποτε περισσότερο δεν μπορούμε να πούμε.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κατηγορούμενοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού που εμπλέκονται στην υπόθεση της σπείρας που εκβίαζε καταστηματάρχες, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, έχουν γερό βιογραφικό όσον αφορά τη σχέση τους με την Υπουργό Πολιτισμού, κυρία Μενδώνη, αλλά και με το δεξί της χέρι, τον αρχισυνδικαλιστή και κατηγορούμενο για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιάννη Τσοκοπιάκο, που λύνει και δένει στο Υπουργείο. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι εμπλέκονται και στο σκάνδαλο του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, που είπα και πριν, και στην παράνομη διαδρομή δημόσιου χρήματος από αυτό προς την Ομοσπονδία Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού.  Θα προχωρήσει η Κυβέρνηση σε κάποιες κινήσεις σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα στην προηγούμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι η Υπουργός Πολιτισμού έκανε άμεσα, αυθημερόν, μόλις έλαβε γνώση, τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας και όλες οι πειθαρχικές διαδικασίες για τυχόν εμπλοκή υπαλλήλων του Υπουργείου. Συστάθηκε το αρμόδιο Πειθαρχικό, έδωσε εντολή προς τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου για άμεση εκκίνηση των σχετικών ελεγκτικών διαδικασιών σε βάρος των εν λόγω υπαλλήλων. Αυτό το οποίο λέει το Υπουργείο -και νομίζω ότι είναι κάτι, το οποίο είναι προφανές- είναι ότι υπάρχουν στη συνέχεια κάποια δημοσιεύματα που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από την ουσιαστική έρευνα, την ουσία της έρευνας που ανήκει στη Δικαιοσύνη, σε κατηγορίες που είναι ανυπόστατες. Αυτό το οποίο προέχει, είναι να λάμψει η αλήθεια σε μια υπόθεση από τις πολλές που τους τελευταίους μήνες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, μετά από ενδελεχή, οργανωμένη και αποτελεσματική, από ό,τι φαίνεται, έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΦΙΛ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Έχετε κάποιο σχόλιο για την απόπειρα δολοφονίας κατά του κ. Τραμπ; Επίσης, πόσο θεωρείτε ότι το συγκεκριμένο συμβάν επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά ειδικά και στην Ευρώπη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα τη συγκεκριμένη απόπειρα κατά του πρώην Προέδρου των Η.Π.Α.. Από την πρώτη στιγμή το δήλωσε και ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο δεν χωρεί κανέναν άλλο σχολιασμό ή κάποια άλλη ερμηνεία. Ήταν σοκαριστικό αυτό που είδαμε. Τέτοιες εγκληματικές ενέργειες, τέτοιες πράξεις άνευ πολλών άλλων διατυπώσεων, δεν έχουν χώρο στην πολιτική ζωή καμίας χώρας, ούτε των Η.Π.Α.. Δεν νομίζω ότι ούτε ο ρόλος μου, ούτε η θέση μου, αυτή τη στιγμή, προσφέρονται για να κάνω ανάλυση για το πώς μπορεί κάτι τέτοιο να επηρεάσει μια εκλογική διαδικασία, πολλώ δεν μάλλον σε μια άλλη χώρα. Εμείς περιμένουμε, με απόλυτο σεβασμό, την ετυμηγορία πολιτών για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος των Η.Π.Α..

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Πάνω στο θέμα ήθελα να ρωτήσω -που είπε ο συνάδελφος- αν θεωρείτε ότι η άνοδος του Τραμπ στην εξουσία των ΗΠΑ, εάν θα επηρεάσει την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τις χαρακτηριστικές κατακτήσεις της, όπως είναι για παράδειγμα το πρόγραμμα των F-35, την καθυστέρηση των F-16 στην Τουρκία και τις ίσες αποστάσεις που κρατήθηκαν από την Ουάσιγκτον απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός. Είναι εξαιρετικά καλές οι σχέσεις και με τους δύο υποψηφίους Προέδρους των Η.Π.Α.. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να πάρουμε θέση ή να εκφράσουμε οτιδήποτε παραπάνω απ’ αυτό. Ξέρετε, πάρα πολύ καλά ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τις Η.Π.Α. είναι βαθύτατες, είναι στενές, υπάρχει η καλύτερη συνεργασία που υπήρχε ποτέ και βρίσκονται τώρα στο καλύτερο σημείο και καθορίζονται από πάρα πολλούς παράγοντες. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συνεχίσουμε και δεν έχουμε και καμία ένδειξη για το αντίθετο, ανεξαρτήτως του ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιστρέφει ο Φρέντι Μπελέρη στην Ελλάδα και αυτήν την ώρα από τα όσα έχουμε πληροφορηθεί, έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και θα πάει για να ορκιστεί ως ευρωβουλευτής. Σας έχει ασκηθεί όλο αυτό το διάστημα, από την πρώτη στιγμή της φυλάκισής του, κριτική από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς σας. Τελικά, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για όλη αυτή την υπόθεση και τώρα και το προηγούμενο διάστημα; Τι σχολιάζει η Κυβέρνηση επ’ αυτού καθώς η κριτική έχει συνεχιστεί και πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του και μετά και από τη στιγμή που εξελέγη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο ότι έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από την Ελληνική Κυβέρνηση σε συνεργασία και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – θέλω να το δηλώσω αυτό- ούτως ώστε να λάβει την άδεια αυτή ο ευρωβουλευτής, πλέον, της χώρας μας, ο Φρέντι Μπελέρης και να ορκιστεί. Και είναι μια σημαντική εξέλιξη, χωρίς να πανηγυρίζουμε, γιατί μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος βρέθηκε στη φυλακή, δεν μπόρεσε να ορκιστεί δήμαρχος ενώ ήταν η ετυμηγορία των δημοτών, των ψηφοφόρων του Δήμου Χειμάρρας αυτή. Εμείς από την πρώτη στιγμή, χωρίς καμία παρέκκλιση από τη θέση μας αυτή, σ’ όλα τα επίπεδα – σε επίπεδο Πρωθυπουργού, Υπουργείου Εξωτερικών, σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, ΕΛΚ – στηρίξαμε τον αυτονόητο αγώνα του Φρέντι Μπελέρη για μια δίκαιη δίκη, για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο τεκμήριο αθωότητας. Και η υποψηφιότητα Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας συμβολίζει όλα αυτά τα αιτήματα και είναι πολύ ευτυχές το γεγονός ότι ένας άνθρωπος, ο οποίος δοκιμάστηκε και άντεξε θα ορκιστεί ευρωβουλευτής και θα εκπροσωπήσει τη χώρα του, τη χώρα που τόσο αγαπά και την παράταξη, βέβαια, στην οποία διαχρονικά ανήκει. Αλλά θα δώσει τις μάχες του με ειλικρίνεια για το κράτος δικαίου και όχι υποκριτικά όπως τις έδωσαν κάποιοι άλλοι, ζητώντας μέσα στην πενταετία που μας πέρασε να κοπούν χρήματα για τους συμπολίτες τους, μόνο και μόνο για να κάνουν το δικό τους πολιτικό παιχνίδι.

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα μείνω και εγώ στο θέμα του κ. Μπελέρη. Η ολιγοήμερη άδεια του επιτρέπει να είναι και στην κρίσιμη ψηφοφορία για την Πρόεδρο της Κομισιόν; Και προκύπτει και ένα άλλο υπο-ερώτημα: ότι αυτή η υποψηφιότητα τελικά, μήπως έδωσε τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό κ. Ράμα να συνομιλεί απευθείας με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν;  Γιατί η ψήφος του είναι καθοριστική αν θα εκλεγεί και μήπως θεωρητικά κάποιος να πει ότι αυτά τα δύο πολιτικά πρόσωπα μίλησαν απευθείας «δώσ’ του την άδεια, για να έρθει να ψηφίσει».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν υφίσταται κάτι τέτοιο και ούτε επηρεάζεται η ψήφος ενός Έλληνα ευρωβουλευτή από τη γνώμη ή τη συνεννόηση της κυρίας Φον ντερ Λάιεν με τον κ. Ράμα. Είναι δύο άσχετα μεταξύ τους πράγματα. Η άδεια είναι συγκεκριμένης διάρκειας. Στη διάρκεια αυτή συμπεριλαμβάνεται και η κρίσιμη ψηφοφορία, όπου αναμένουμε την εκλογή, μετά τη σχετική ετυμηγορία και την ψήφο των ευρωβουλευτών. Αυτοί αποφασίζουν. Εμείς από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε και στηρίζουμε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και είναι σημαντικό ότι ένας εκ των ευρωβουλευτών από το σύνολο της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας θα είναι εκεί για να στηρίξει αυτήν την υποψηφιότητα. Και επειδή δεν απάντησα πριν. Όντως, σε λίγη ώρα, ίσως και τώρα που μιλάμε θα είναι και στο Μέγαρο Μαξίμου ο Φρέντι Μπελέρης για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας είχα ρωτήσει και στο προηγούμενο briefing, αν έχετε κάποια νεότερη ενημέρωση σε ό, τι αφορά την αδράνεια της Κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών των νεφροπαθών. Εδώ και δύο χρόνια ταλαιπωρούνται με την αύξηση των κομίστρων στα ταξί κατά 30%.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ενημερώθηκα γι’ αυτό που με ρωτήσατε. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Αφορά μια κατηγορία συμπολιτών μας, που χρειάζεται να στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε και είναι αξιέπαινος ο αγώνας που δίνουνε. Έχει υποβληθεί από τον Σύλλογο τους ένα αίτημα να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τις μετακινήσεις τους με ταξί, όπως πολύ σωστά με ρωτήσατε την προηγούμενη φορά. Αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ με το Υπουργείο Οικονομικών μια πρόταση, να ληφθεί βασικά μια απόφαση για την μεγαλύτερη δυνατή αύξηση της χρηματοδότησής τους. Έχουν ζητήσει νομίζω 35% αύξηση, αν δεν κάνω λάθος. Πρέπει να δούμε τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας για να δούμε πόσο περισσότερο μπορεί να δοθεί. Είναι δύσκολο να φτάσουμε – για να είμαστε ειλικρινείς- στο 30-35%. Μόλις υπάρχει σαφής εικόνα και τελική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και του ΕΟΠΥΥ θα υπάρξει και σχετική ανακοίνωση.

 

 

 

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ:  Κύριε Εκπρόσωπε, να σας πάω σε ένα άλλο θέμα, επανέρχεται το ζήτημα της ασφάλειας, είδαμε νέα γυναικοκτονία και είδαμε και άλλα περιστατικά τις τελευταίες ημέρες. Τελικά αποδίδουν, θεωρείτε, τα όσα κάνετε; Σας ασκείται κριτική από την αντιπολίτευση, από όλα τα κόμματα στον τομέα της ασφάλειας. Διαβάσαμε και τον Πρωθυπουργό, στην ανάρτηση του να το προτάσσει. Τι σχολιάζετε για όλα αυτά, είναι αρκετά τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση; Σας ευχαριστώ.

 

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Όσο υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που χάνεται, όσο ακούμε έστω και για ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό, μιας δολοφονίας, τότε δεν μπορεί να πεις ότι είναι αρκετά αυτά που κάνεις, αλλά σίγουρα γίνονται όσα δεν είχαν γίνει για ολόκληρες δεκαετίες. Δηλαδή μετά από πάρα πολλά χρόνια, βλέπουμε ένα συντονισμένο σχέδιο από την αστυνομία, γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα, τις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., σας είπα και στην αρχική μου εισήγηση μου, έχουμε 50 συλλήψεις μέσο όρο μόνο για αυτά τα αδικήματα, υπάρχουν και μέρες που είναι πολλές περισσότερες. 300 περιπτώσεις την τελευταία εβδομάδα, στις μισές και λίγο παραπάνω, από τις οποίες χρησιμοποιήθηκε το panic batton. Έχουμε μια αυστηροποίηση  της νομοθεσίας και σε επίπεδο ποινών, αλλά και σε επίπεδο έκτισης των ποινών. Έχουμε εργαλεία τα οποία πλέον δίνονται σε ανθρώπους, οι οποίοι εξετάζουν τέτοια περιστατικά, είτε πραγματογνώμονες, είτε γιατρούς για να μπορούν να τα καταγγέλλουν, όπως συνέβη σε μια υπόθεση που πήρε πολύ δημοσιότητα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, χωρίς να κινδυνεύουν να διωχθούν στην συνέχεια από τον θύτη με μία μήνυση και να ταλαιπωρηθούν επειδή έκαναν μια πολύ σοβαρή δουλειά, που μπορεί να έσωσε έναν άνθρωπο, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορείς να πεις ότι πατάς ένα κουμπί και εξαφανίζεται η εγκληματικότητα. Δυστυχώς είναι εδώ, υπάρχει και στη χώρα μας, για αυτό και πρέπει να συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια με μεγαλύτερη ένταση και να δούμε και όλες τις υπόλοιπες προεκτάσεις αυτού του φαινομένου. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Δηλαδή, ένας τομέας της πολιτικής είναι η αυστηροποίηση των ποινών. Έχει μεγάλη αξία γιατί, πρώτον, ξέρουν όλοι αυτοί ότι θα έχουν πολύ πιο σοβαρές συνέπειες, θα μπουν στη φυλακή, ακόμα και για πλημμελήματα και θα μείνουν πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα στη φυλακή. Ο δεύτερος λόγος που είναι πολύ σημαντική αυτού του είδους η παρέμβαση, είναι γιατί πλέον πολύ πιο δύσκολα, έως απίθανα, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει καταδικαστεί για τέτοια αδικήματα και τουλάχιστον μετά από πάρα πολλά χρόνια και πάρα πολλές προϋποθέσεις, θα τον δούμε ξανά έξω. Ειδικά για τα πιο σοβαρά δεν θα τον δούμε ξανά έξω, για τουλάχιστον 18, 19 χρόνια. Αυστηροποιήθηκε δηλαδή και η έκτιση των ισοβίων σε περίπτωση ανθρωποκτονίας και μάλιστα με όρους. Ο δεύτερος τομέας της παρέμβασης, έχει να κάνει με την λειτουργία της αστυνομίας και τα εργαλεία που έχει. Τα εξειδικευμένα γραφεία σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας πλέον, πολλά στην Αττική, προσπαθούμε να τα κάνουμε όλο και περισσότερα, αλλά βέβαια το panic button, η γραμμή SOS. Ο τρίτος τομέας παρέμβασης είναι η προστασία των θυμάτων, όπου εκεί υπάρχουν οι ασφαλείς χώροι, τα περιβόητα safe houses, ειδικοί επιστήμονες, ψυχολόγοι για την υποστήριξη των θυμάτων, δυνατότητα προστασίας και των οικογενειών τους, των οικογενειών των θυμάτων. Όλα αυτά έχουν την αξία τους. Υπάρχει όμως και μια ευρύτερη συζήτηση για την κοινωνία, για αυτά τα οποία ακούμε, για τις συμπεριφορές τις οποίες ακούμε, που μπορεί να ξεκινάνε από μια πολύ ήπια ένταση και να κορυφώνονται. Εκεί πρέπει ο καθένας να κάνει ότι μπορεί και κυρίως εμείς ως Πολιτεία. Είναι μια μάχη καθημερινή, δύσκολη, κυρίως η μάχη αυτή είναι δύσκολη για τις γυναίκες που απειλούνται και πολλές φορές μάλιστα φοβούνται να μιλήσουν, να τις ενθαρρύνουμε να μιλήσουν, να δούμε τι γίνεται γύρω μας, να δούμε τι γίνεται στην γειτονιά μας, στο σπίτι μας, στην οικογένεια μας, να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς στο πιο δύσκολο αγώνα που κάνουν για την επιβίωση τη δική τους και πολλές φορές των παιδιών τους.

 

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, έρχομαι στα θέματα τα ενεργειακά. τις τελευταίες 3 μέρες είδαμε ενδοσυνεδριακά, παραγωγός να πουλάει την τιμή του ρεύματος προς 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα, υπήρχε και πιο ακριβός που έδινε 800 ευρώ. Τελικά η τιμή έκλεισε στα 600 ευρώ. Το ερώτημα για εσάς είναι, ο μέσος καταναλωτής και το νοικοκυριό, το οποίο επιβαρύνεται από αυτές τις συναλλαγές, για τις οποίες δεν γνωρίζει τίποτα, και το μόνο που βλέπει είναι ότι η τιμή ανεβαίνει και τα τιμολόγια του Αυγούστου θα είναι ακριβότερα κατά 25%. Η Κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αναζητήσει το τι συμβαίνει ενδοσυνεδριακά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και γιατί ανεβαίνουν οι τιμές;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση κοιτάει όλα τα δεδομένα και όλες τις παραμέτρους και ειδικά για το ζήτημα της ακρίβειας στο ρεύμα, της ενεργειακής κρίσης έχει λάβει και μέτρα που συναρτήσει του ΑΕΠ της Ελλάδας είναι τα πιο υποστηρικτικά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αυτό δεν αμφισβητείται και λόγω του άλλου θέματος, το οποίο απάντησα και πριν προκύπτουν και τα συγκεκριμένα στοιχεία. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο λέμε και το έχουμε παραθέσει με στοιχεία, είναι ότι τους τελευταίους μήνες οι τιμές ρεύματος σε σχέση με τον Δεκέμβριο του ΄23 ή τον Ιανουάριο του ΄24 που ξεκίνησε αυτή η νέα πολιτική των πολύχρωμων τιμολογίων, φαίνεται ότι έχουμε φτάσει στα επίπεδα πριν από την έναρξη εφαρμογής και μάλιστα συγκριτικά οι μειώσεις είναι και πάνω από 10%. Είχαμε πει ότι θα είναι πιο δύσκολοι οι καλοκαιρινοί μήνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα φτάσουμε στις τιμές που ακούγαμε πριν από ενάμιση, δύο χρόνια, αλλά έχουμε πει επίσης πάρα πολλές φορές ότι αν προκύψει ανάγκη στήριξης των πολιτών ή των επιχειρήσεων σε ενδεχόμενο υπέρμετρων αυξήσεων, το κράτος θα είναι εδώ. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, νομίζω δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά αν φανεί ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν αβοήθητο, είτε κάποιο νοικοκυριό είτε μια επιχείρηση. Αυτό είναι το δεδομένο. Παρακολουθούμε το θέμα, μετράμε μήνα-μήνα τα δεδομένα και τις τιμές και εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο.

Ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθη ένα άτομο στην Πιερία για κλοπή από λουόμενο
Επόμενο άρθροΘολότητα στο νερό του δικτύου της πόλης της Αλεξάνδρειας