Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα
Ξεκινώ με τις ευχές μου για Χρόνια Πολλά στον Δημήτρη και τη Δήμητρα. Χρόνια Πολλά στη Θεσσαλονίκη που γιορτάζει την απελευθέρωσή της και τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο.
Α. Για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ
Ολοκληρώθηκε, χθες το βράδυ, στη Βουλή, η τριήμερη συζήτηση, που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ υποβάλλοντας πρόταση μομφής στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Μία πρόταση μομφής που μετατράπηκε τελικά -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός- σε μπούμερανγκ κατά του προκατόχου του. Με τη συζήτηση και την ψηφοφορία, επαναβεβαιώθηκε η ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και η στήριξη στον Υπουργό Οικονομικών.
Ταυτόχρονα δόθηκε η ευκαιρία να προβληθεί το κυβερνητικό έργο και βέβαια η ουσιαστική διαφορά με τις πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς σε διάστημα 16 μηνών μειώσαμε 18 φόρους ή ρυθμίσαμε φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε ή αύξησε 29 φόρους. Ψηφίσαμε 115 νομοσχέδια από τα οποία τα 12 αφορούν σε κύριες διαρθρωτικές αλλαγές, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ γίνονταν αντιμεταρρυθμίσεις, όπως στην Παιδεία.
Εξαλείψαμε το μεγαλύτερο από τα ελλείμματα. Το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Και με την αυξημένη αξιοπιστία της Πατρίδας μας σε διεθνές επίπεδο, βελτιώσαμε το επενδυτικό περιβάλλον. Αποτέλεσμα; Παρά την παγκόσμια κρίση που προκαλεί η πανδημία, σήμερα στη χώρα μας να υλοποιούνται 43 στρατηγικές επενδύσεις ύψους 13,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, με κορυφαία την επένδυση της Microsoft.
Αλλά και να δανειζόμαστε με τα ιστορικά χαμηλότερα επιτόκια. Γεγονός που μας επέτρεψε να αντλήσουμε 16 δισεκατομμύρια και να μπορούμε να στηρίξουμε την κοινωνία απλώνοντας ένα ευρύ δίχτυ προστασίας το οποίο στο τέλος του χρόνου θα φτάσει τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην ίδια συζήτηση αναδείχθηκε η αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι η δική του Κυβέρνηση που προχώρησε στην κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, την πραγματοποίηση περισσότερων από 25.000 πλειστηριασμών και τη θέσπιση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την καθιέρωση αυτόφωρης διαδικασίας κατά των διαμαρτυρόμενων. Και βέβαια σε ό, τι αφορά το νομοσχέδιο για τη «δεύτερη ευκαιρία», είναι σημαντικό το γεγονός ότι πράγματι παρέχει μια δεύτερη ευκαιρία εκεί που υπήρχε μια «οιονεί οικονομική φυλακή».
Διότι -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- υπάρχει και σήμερα «ατομική χρεοκοπία» η οποία είναι ουσιαστικά αιώνια, διαρκεί δεκαετίες ολόκληρες, ακινητοποιεί γενιές ολόκληρες, μεταφέρει βάρη σε παιδιά και σε εγγόνια. Αυτή η μάστιγα με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα τώρα τελειώνει. Μετατρέπουμε το τέλος σε μία νέα αρχή και δίνουμε πραγματικά μία δυνατότητα, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, να διαγραφούν χρέη προς το Δημόσιο και προς τις τράπεζες.
Στην ίδια συζήτηση καταδείχθηκε, ταυτόχρονα, η αδυναμία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να συλλάβει και να προσφέρει πειστικές απαντήσεις στις μεγάλες εξωγενείς προκλήσεις -τις τουρκικές αυθαιρεσίες και το νέο κύμα του κορονοϊού- που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας. Και η απόδειξη για αυτό ήταν ότι ο κ. Τσίπρας προχώρησε στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών σε μια μέρα που κυριαρχούσε η ανάγκη για πατριωτική συσπείρωση, πολιτική ενότητα και κοινωνική αλληλεγγύη.
Β. Σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα
Τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία επιδίδεται σε μια επίμονη προσπάθεια να αποδείξει πως όχι μόνο αποτελεί ταραξία στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και παντελώς αναξιόπιστο συνομιλητή. Η έκδοση νέας παράνομης Navtex, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή που επικαλύπτει τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου, δείχνει για πολλοστή φορά την επιμονή της σε μια προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, που αγνοεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, περιφρονεί τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της περιοχής. Ενημερώσαμε γι’ αυτό Συμμάχους και εταίρους και επιδώσαμε στην Άγκυρα διάβημα διαμαρτυρίας.
Υπενθυμίζεται ότι λίγο πρωτύτερα, και ελάχιστες ώρες μετά τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι συμφώνησε στην αποφυγή στρατιωτικών ασκήσεων κατά τις εθνικές επετείους, η Άγκυρα είχε προχωρήσει σε άλλη Navtex, με την οποία ανακοίνωνε στρατιωτική άσκηση κατά την 28η Οκτωβρίου. Αποδείκνυε έτσι ότι άλλα συμφωνεί τη μια, και άλλα κάνει την επόμενη μέρα. Και αυτή η αναξιοπιστία της Τουρκίας γίνεται αντιληπτή πλέον διεθνώς. Η μεγάλη επιτυχία της Πατρίδας μας είναι ότι μετέτρεψε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μία ελληνοτουρκική διαφορά, ή τουρκοκυπριακή διαφορά, σε ευρωτουρκική διαφορά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σταθερά έχουν στάση ουδετερότητας απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία, για πρώτη φορά στηρίζουν με τόσο μεγάλη ένταση τα ελληνικά δίκαια. Υπάρχει πια μία διακομματική συναίνεση σε Βουλή και Γερουσία η οποία αντιλαμβάνεται την Τουρκία ως τον ταραχοποιό της ευρύτερης γειτονίας της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα έχει οικοδομήσει νέες συμμαχίες με χώρες της Μέσης Ανατολής με ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα, όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όλα αυτά είναι απτά αποτελέσματα. Και είναι απόρροια της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η Κυβέρνηση.
Η Ελλάδα σήμερα, και το κατάφερε αυτό μέσα σε έξι μήνες, έχει μία υπογεγραμμένη συμφωνία οριοθέτησης σε όλη τη γεωγραφική έκταση με την Ιταλία. Έχει μια συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Και έχει επίσης μία συμφωνία επί της αρχής με την Αλβανία να υπογραφεί συνυποσχετικό, ώστε το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αφού, όμως, η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, οπότε το επίδικο της απόφασης της Χάγης θα είναι σχετικά περιορισμένο.
Παράλληλα με τη διπλωματία, η Ελλάδα έχει την αποτρεπτική ισχύ να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα από κάθε επιβουλή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και το έχουν αποδείξει στο πεδίο.
Γ. Για τον κορονοϊό
Αποτελεί ήδη κοινή διαπίστωση ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε επιθετική έξαρση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίζονται ως υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου. Σε πείσμα όσων μεμψιμοιρούν, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες χώρες. Μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες, είναι οι καλύτερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων.
Σε αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο μαζί με τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Στον δείκτη θετικότητας στα τεστ, η Ελλάδα είναι στο 3,6 «πράσινη» δηλαδή, μαζί με τη Γερμανία, τις Βαλτικές χώρες και τις Σκανδιναβικές χώρες. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι όλες στο «πορτοκαλί». Και στον χάρτη θνησιμότητας, η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα από όλες τις χώρες οι οποίες μετρούνται στον αντίστοιχο δείκτη. Και είναι ενδεικτικό το διάγραμμα με τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Παρόλα αυτά, είναι προφανές ότι έξαρση παρατηρείται και στη χώρα μας, με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να παρουσιάζει σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, με στόχο να προλάβουμε τα χειρότερα, ήδη εφαρμόζονται δύο νέα μέτρα: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περιοχές των επιπέδων 3 και 4 από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 το πρωί και υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
Διαπιστώνεται, στο μεταξύ, ότι η εξάπλωση του ιού εντοπίζεται κυρίως μεταξύ των νέων. Γι’ αυτό και οι ειδικοί, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, απευθύνουμε έκκληση στους νεότερους να προσέχουν και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις. Τώρα είναι η ώρα να μετατρέψουν -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- την ορμή τους σε ευθύνη και να γίνουν πρωτοπόροι στα δύσκολα. Τους καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη τις επόμενες ημέρες.
Παρατηρείται ακόμη, ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμμορφώνεται στα μέτρα, την ίδια στιγμή εκδηλώνονται μεμονωμένες, συνειδητά οργανωμένες προσπάθειες απείθειας στα ισχύοντα μέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι διασποράς του ιού. Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες Αρχές -η Αστυνομία, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η ΔΗ.Μ.Ε.Α.- προχώρησαν σε εντατικοποίηση των ελέγχων.
Και αυτό θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα. Ήδη η Αστυνομία πραγματοποίησε το Σάββατο, 49.745 ελέγχους στους οποίους βεβαιώθηκαν 520 παραβάσεις για μετακίνηση από 00:30 έως 05:00 και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 150 ευρώ, διαπιστώθηκαν 25 παραβάσεις και έγιναν 5 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ενώ επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε 6 καταστήματα.
Είναι πλέον προφανές -και το έχουμε πει πολλές φορές- ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο. Οφείλουμε όλοι να εφαρμόσουμε σχολαστικά τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία. Πρώτ’ απ’ όλα για να σωθούν ζωές. Να μην αυξηθεί σε αβάσταχτα επίπεδα η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Και, βέβαια, για να μην υπάρξει ανάγκη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων. Είναι, άλλωστε, για πρώτη φορά από την αρχή αυτής της περιπέτειας, ορατή στον ορίζοντα η προοπτική να διαθέτουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο στο τέλος του χρόνου, ή τις αρχές του επόμενου. Και η Κυβέρνηση έχει φροντίσει να το προμηθευτούμε έγκαιρα και να το διαθέσουμε, με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Δ. Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα στις 17:00 θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Στις 18:00 θα υποδεχθεί τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι.
Την Τετάρτη, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υποβρύχιο «Παπανικολής» και θα συνομιλήσει με το πλήρωμα.
Την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Λ. ΜΠΟΛΑ: Επειδή μιλήσατε ήδη, κ. Πέτσα, για το ενδεχόμενο να έχουμε νέα και αυστηρότερα μέτρα, αν δεν τηρηθούν τα υπάρχοντα, ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι τα στοιχεία εκείνα, που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μας δείξουν σε δύο εβδομάδες ότι τα μέτρα αυτά που έχουν ληφθεί είναι επαρκή, δηλαδή για πόσα κρούσματα θα μιλάμε τότε, και τι είναι εκείνο που θα χτυπήσει καμπανάκι; Και αν τα κρούσματα δεν δείξουν σημάδια βελτίωσης, αν υπάρχουν κι άλλα μέτρα, πριν φτάσουμε στο lockdown.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Από την αρχή της πανδημίας δίναμε μία μάχη με τον χρόνο. Ευτυχώς, χάρις στη σημαντική συμβολή των ειδικών μας, που ανέπτυξαν πολύ χρήσιμα εργαλεία, αλλά και στην υπεύθυνη στάση των πολιτών, καταφέραμε να κερδίσουμε πολύ χρόνο, να έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα, πολύ λιγότερους θανάτους, πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, από άλλες πολύ πιο προηγμένες χώρες.
Αυτή τη μάχη με τον χρόνο φαίνεται για πρώτη φορά ότι μπορεί να την συναντήσει στο εγγύς μέλλον ένα εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται μέχρι να φτάσουμε εκεί με ασφάλεια. Παρατηρούμε κάθε μέρα πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και βλέπουμε κάποια θετικά και κάποια αρνητικά νέα. Τα θετικά νέα είναι ότι σε περιοχές, όπως είναι η Αττική, βλέπουμε μία σταθεροποίηση. Και ξέρετε ότι στην Αττική είναι περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ θετικό. Βλέπουμε, όμως, από την άλλη στη Βόρεια Ελλάδα, συγκεκριμένες πηγές ανησυχίας, όπως είναι τα Ιωάννινα, οι Σέρρες, η Θεσσαλονίκη.
Εκεί προσπαθούμε με συνεχή τεστ, να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση, να βρούμε ποιος είναι ο πραγματικός ρυθμός μετάδοσης του ιού στην κοινότητα, μέσω του ποσοστού θετικότητας στα τεστ. Οι επόμενες 48 ώρες θα είναι πολύ σημαντικές, για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση στο Βόρειο Ελλάδα και να δούμε αν χρειάζεται να έχουμε μετακίνηση περιοχών σε άλλη επιδημιολογική κατηγορία ή θα παραμείνουμε εδώ που είμαστε και αν το Σύστημα Υγείας μπορεί ν’ αντέξει. Γιατί δεν μπορούμε να δούμε μεμονωμένα μόνο ένα Νομό σε ό,τι αφορά το Σύστημα Υγείας, αλλά να βλέπουμε μια μητροπολιτική περιοχή, σε σχέση με το σχεδιασμό του Συστήματος για ν’ ανταποκριθεί στην εξάπλωση της πανδημίας.
Είναι μια επιδημιολογική κατάσταση, η οποία είναι δυναμική. Βλέπουμε στοιχεία τα οποία μας κάνουν να είμαστε πιο αισιόδοξοι, βλέπουμε στοιχεία που μας κάνουν να είμαστε πιο απαισιόδοξοι σε τοπικό επίπεδο. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να περιχαρακώσουμε τη διασπορά και να μην υπάρξει ευρύτερη μετάδοση σε ολόκληρη την Επικράτεια.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να εστιάσω σε αυτό που είπατε, «στο ό,τι χρειαστεί». Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο σαφής; Γιατί υπάρχει μια ανασφάλεια ειδικά στον εμπορικό κόσμο και στον κόσμο της Οικονομίας, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι θα γίνει, τι θ’ επακολουθήσει αργότερα. Τι μέτρα θα πάρουμε, ως Κράτος, ως Κυβέρνηση, ώστε να είναι προετοιμασμένοι; Δεν πρέπει να ξέρουμε, και να πείτε και στον κόσμο, ότι αν συμβούν αυτά, εάν έχουμε τόσα κρούσματα, θα κάνουμε αυτό, μετά θ’ ακολουθήσουμε αυτό, ώστε να είναι προετοιμασμένοι; Δηλαδή τι μέτρα θα πάρετε, εάν κάτι δεν πάει καλά;
Στ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι το μόνο στοιχείο που λαμβάνουμε υπόψη για τις αποφάσεις μας. Ο αριθμός των κρουσμάτων όταν μιλάμε για ηλικίες νεότερες, που δεν μεταφράζεται σε πίεση στο Σύστημα Υγείας, είναι άλλο πράγμα, από έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σ’ ένα γηροκομείο για παράδειγμα, ή σε μια ομάδα ηλικιακή άνω των 45, άνω των 55 ετών. Άρα, αυτά σταθμίζονται πάντα.
Για παράδειγμα στην Αττική που υπήρχε μία αναμενόμενη πίεση στο Σύστημα Υγείας, πριν από ορισμένες εβδομάδες, αυτή έχει περιοριστεί για δύο λόγους: Από τη μια γιατί σταθεροποιήθηκε η κατάσταση και από την άλλη γιατί μπήκαν πολλές κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Σύστημα. Αυτή τη στιγμή μία στις δύο κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική είναι κατειλημμένες. Πριν από, 4-5 εβδομάδες, σας είχα ενημερώσει ότι ήταν περίπου δύο στις τρεις κατειλημμένες. Άρα, έχουμε μία πρόοδο σε τοπικό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο, όμως, θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε προσοχή σε συγκεκριμένες περιοχές.
Αναφορικά με τον εμπορικό κόσμο που είπατε, είναι σαφές, και από την εισήγηση των ειδικών, ότι το λιανεμπόριο για παράδειγμα, δεν είναι μία πηγή, η οποία προκαλεί ανησυχία για υπερμετάδοση του ιού. Επομένως, και στις «κόκκινες» περιοχές, το λιανεμπόριο θα δουλεύει. Αυτό είναι μία απόφαση πολύ σημαντική και φαίνεται ότι τέτοιου είδους μέτρα λαμβάνονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Άρα, ορισμένοι κλάδοι, ακόμα και σε χειρότερη εικόνα επιδημιολογικής κατάστασης, μπορεί να μην πληγούν τόσο. Για άλλους κλάδους όμως μπορεί να χρειαστεί να είναι πιο δραστικά τα μέτρα, όπως για παράδειγμα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κάθε φορά θα αξιολογούμε τα δεδομένα και σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Οικονομία. Και αυτό γιατί έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες που έχει το Κράτος αυτήν την περίοδο, με ιστορικά χαμηλά επιτόκια από τις αγορές.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι αναμένει η Κυβέρνηση από την επίσκεψη Λαβρόφ; Αυτή είναι η πρώτη μου ερώτηση. Και η δεύτερη ερώτηση είναι: Ποια είναι η ανταπόκριση στους κόλπους της Ευρώπης της πρότασης του Πρωθυπουργού για το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας; Ευχαριστώ.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σε ό,τι αφορά την πρώτη ερώτηση, νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον κ. Λαβρόφ, που αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη. Και φυσικά θα έχουμε το απόγευμα τη συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό, οπότε δεν θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω. Αλλά είναι μία πολύ σημαντική επίσκεψη μετά από αρκετά χρόνια, σε μία πολύ σημαντική και κρίσιμη συγκυρία για πολλά θέματα και στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ερώτηση, η αντίδραση που υπάρχει αυτό το διάστημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι θετική. Είναι, όμως, άλλο πράγμα τι γίνεται από εδώ και εμπρός, όσον αφορά την προμήθεια οπλικών συστημάτων και τι γίνεται με παραγγελίες που εκκρεμούν. Άρα, η μάχη γίνεται σε δύο επίπεδα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα υπάρξει κάποια παρέμβαση από την πλευρά της Κυβέρνησης και σε επίπεδο ΝΑΤΟ; Διότι ακούμε τον κ. Στόλτενμπεργκ να προσπαθεί να βρει μία λύση, η Τουρκία -το είπατε κι εσείς νωρίτερα- την ίδια στιγμή βγάζει NAVTEX για τις 28 Οκτωβρίου. Και σήμερα ο κ. Ακάρ δηλώνει ότι η Τουρκία θα προχωρήσει κανονικά στη δοκιμή των S-400 και στην ετοιμότητά τους σε κάθε ενδεχόμενο.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπαμε και πριν η Τουρκία αποδεικνύει συνεχώς την αναξιοπιστία της. Και αυτό γίνεται ξεκάθαρο όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε νατοϊκό επίπεδο, πλέον. Γι’ αυτό και ο Γενικός Γραμματέας, αλλά και τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας είναι βέβαιο ότι λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες στρέφονται ευθέως εναντίον των νατοϊκών συμφερόντων.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης υπήρχε συνωστισμός. Υπήρχαν αστυνομικοί που έκαναν τη δουλειά τους, προσπαθώντας να τηρηθούν αποστάσεις. Αλλά ο αδιάψευστος φακός κατέγραψε αρχιερείς να μπαίνουν, να κυκλοφορούν χωρίς μάσκες. Αναρωτιέμαι εάν εξαιρούνται οι αρχιερείς από τη γενική υποχρέωση όλων μας. Και μια δεύτερη ερώτηση. Χθες, ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, μεταξύ άλλων, σε μια αποστροφή του λόγου του, εγκάλεσε, κατά κάποιο τρόπο, τον προκάτοχό του, τον πρώην Πρωθυπουργό, και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης του είπε «αναρωτιέμαι πού ζείτε». Αλλά, εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι όλα αυτά περί των κυριαρχικών δικαιωμάτων που λέτε, παραπέμπουν σε μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ που έχετε κάνει. Θα αντέτεινε κανείς ότι και εσείς έχετε κάνει μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει διαφορά;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά στο πρώτο ερώτημά σας. Κατ΄ αρχάς, δεν εξαιρείται κανείς από την εφαρμογή των μέτρων. Και είναι ευθύνη όλων μας να τηρούμε τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί και θεσπίζει η Κυβέρνηση. Από την άλλη, πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η δυσκολία του εγχειρήματος αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι ότι μιλάμε για ανθρώπινες κοινωνίες. Η μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας είναι ότι κατάφερε να πείσει τους πολίτες, στη συντριπτική πλειοψηφία, να τηρούν τα μέτρα. Και δεν είναι ένα πρόβλημα της Ελλάδας. Είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο.
Πρέπει να κυβερνήσουμε ανθρώπινες κοινωνίες. Δεν λειτουργούμε σε συνθήκες εργαστηρίου. Δεν ακολουθούν όλοι τα μέτρα. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Δεν πείθονται εύκολα από τις συστάσεις των ειδικών. Γι΄ αυτό θα συνεχίσουμε συνεχώς να δίνουμε αυτή τη μάχη. Συνεχώς θα κάνουμε έκκληση, γιατί είναι προς το καλό της κοινωνίας να ακολουθεί τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, προκειμένου για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Επομένως, δεν είναι μόνο η προσέλευση στην Εκκλησία. Είναι σε οποιαδήποτε συνάθροιση. Χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε πολλές φορές το μήνυμα, προκειμένου να γίνει συνείδηση στους πολίτες να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, είναι προφανές ότι κάποιοι θέλουν να εμφανιστούν βασιλικότεροι του βασιλέως στην Παράταξη που προσχώρησαν εσχάτως και διατυπώνουν μαξιμαλιστικές απόψεις ή απόψεις που δεν λαμβάνουν υπόψη, ό,τι θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψη ένας πολιτικός, πριν προχωρήσει σε μια δημόσια τοποθέτηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι το πρόσωπο, το οποίο εκφράζει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τις απόψεις του κόσμου του Κέντρου. Εκφράζει όλη την Παράταξη από το Κέντρο μέχρι την Κεντροδεξιά. Και αυτή την περίοδο, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, απολαμβάνει την εμπιστοσύνη αυτού του τμήματος του πληθυσμού.
ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Άκουσα την απάντηση που δώσατε για τα μέτρα. Αναφερθήκατε στις «κόκκινες» περιοχές, για το λιανεμπόριο. Επισημάνατε ότι ορισμένοι κλάδοι μπορεί να πληγούν από τα μέτρα λιγότερο, άλλοι μπορεί να πληγούν περισσότερο, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Και θέλω να ρωτήσω: Εξετάζεται το ενδεχόμενο το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να έρθει νωρίτερα από τις 24:00. Δηλαδή, να κλείνουν πριν τις 24:00 σε περιοχές που θα αρχίσουν να ανεβαίνουν επίπεδα στον υγειονομικό χάρτη;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η απάντηση είναι απλή: Όχι.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Επ’ αυτού. Το Σαββατοκύριακο υπήρξαν πληροφορίες ότι μπορεί να εξεταστεί σε δεύτερη φάση ακόμα και ο περιορισμός κυκλοφορίας των άνω των 65 ετών ή των ευπαθών ομάδων. Εξετάζετε, είναι στη φαρέτρα της Κυβέρνησης τέτοια μέτρα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Επίσης, όχι.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αφορμή και τον συνωστισμό, χθες, στον Άγιο Δημήτριο, στις «κόκκινες» περιοχές, εκτός από τα μπαρ και τα λοιπά, θα λάβετε κάποια μέτρα και για τις Εκκλησίες ή η Θεία Κοινωνία θα συνεχίσει να γίνεται κανονικά;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Απάντησα πριν σε αυτή την ερώτηση. Είναι μια διαρκής προσπάθεια πειθούς, ιδίως απέναντι στους πολίτες, όσον αφορά αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τέτοιου είδους ζητήματα. Νομίζω ότι η στάση της Εκκλησίας, που ρωτήσατε, υπήρξε πολύ υπεύθυνη όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Για, δε, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πραγματικά η συντριπτική πλειοψηφία εφαρμόζει τα μέτρα. Οι λίγοι ασυνείδητοι θα εντοπίζονται από την Αστυνομία και θα υπάρχει είτε επιβολή προστίμων, είτε κλείσιμο των καταστημάτων, προκειμένου να μην θριαμβεύουν οι λίγοι πονηροί, σε βάρος των πολλών και συνεπών.
ΔΗΜ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Ήθελα να ρωτήσω, ενόψει του Υπουργικού Συμβουλίου για το πολεοδομικό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη. Θα έρθει τώρα στη Βουλή; Θα αποφασιστεί να μπει στη Βουλή; Τι θα γίνει;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο η ατζέντα δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα. Διαμορφώνεται, αλλά δεν έχω υπόψη μου εάν αυτό το νομοσχέδιο θα εγκριθεί σε αυτή τη φάση για να πάρει το πράσινο φως για να πάει στη Βουλή. Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν είναι ικανοποιημένος ο Πρωθυπουργός από το γεγονός ότι για δεύτερη εβδομάδα δεν έχει καταφέρει η Ελληνική Αστυνομία να βρει τον φυγόδικο, κ. Παππά, ο οποίος είναι καταδικασμένος και δεν βρίσκουμε τα ίχνη του.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν είναι ικανοποιημένος, από την πρώτη μέρα, όχι μετά από δύο εβδομάδες. Αυτή είναι η μια απάντηση. Από την άλλη, είναι σαφής και η τοποθέτηση από την Ελληνική Αστυνομία και από τους αρμόδιους, Υπουργό και Υφυπουργό, σχετικά με το περιοριστικό πλαίσιο, το οποίο ίσχυε κατά τον χρόνο στον οποίο θα έπρεπε να δηλώνει την παρουσία του ο κ. Παππάς. Αλλά, να είστε βέβαιοι ότι η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της και θα οδηγηθεί ο κ. Παππάς εκεί που αποφάσισε η Δικαιοσύνη.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός είπε ότι έχουν κατασταλάξει και θα παρουσιαστούν στην Επιτροπή Εξοπλισμών, σε μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις, οι τελικές προτάσεις της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, σε ό,τι αφορά την ενίσχυσή του με νέο πλοίο, αλλά και πιθανότατα με την ενδιάμεση λύση. Μπορείτε να μας διαφωτίσετε ως προς αυτό; Πότε υπάρχει αυτός ο προγραμματισμός; Και δευτερευόντως, γράφτηκε το Σαββατοκύριακο ότι, κατά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Σίσι, έδωσε μια απόρρητη ενημέρωση στους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου, αναφορικά με την καθοδήγηση ομάδων τζιχαντιστών, που μπορεί να αποτελέσουν απειλή για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Μπορείτε να μας πείτε κάτι επ΄ αυτού;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, είναι θέμα των επόμενων εβδομάδων. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, φυσικά και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε καμία τέτοιου είδους ενημέρωση, ιδίως όταν την χαρακτηρίζετε και εσείς ως απόρρητη. Από την άλλη πλευρά, αυτό που ήθελε να πει ο Πρωθυπουργός το είπε δημόσια.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Η Ελλάδα συμφώνησε με το ΝΑΤΟ για μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων στις εθνικές επετείους, 28 και 29 Οκτωβρίου. Παρ΄ όλα αυτά, η Τουρκία φαίνεται ότι δεν δείχνει μια καλή θέληση, έχοντας ακόμα έξω το Oruc Reis για έρευνες. Τι απαντά η Αθήνα γι’ αυτό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση και στις προηγούμενες ερωτήσεις, είναι απόδειξη αναξιοπιστίας άλλα να λες τη μια μέρα, να συμφωνείς σε ένα επίπεδο -ιδίως μάλιστα, όταν αυτό γίνεται σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ- και την άλλη μέρα να κάνεις ακριβώς το αντίθετο. Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να αναδεικνύουμε αυτή την αναξιοπιστία της Τουρκίας σε όλα τα fora. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Υπάρχει μια έντονη φημολογία, αλλά δεν είναι φημολογία, γιατί η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς έχει κατατεθεί στο Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για αύξηση κεφαλαίου. Επειδή βλέπω ότι πιέζεται και το Χρηματιστήριο, θα ήθελα να μου εάν στην Κυβέρνηση έχουν γίνει συσκέψεις επί του θέματος και ποια είναι η άποψη της Κυβέρνησης μέσα σε αυτό το κλίμα, λόγω της πανδημίας που έχει δημιουργήσει μια οικονομική κρίση, να ξεκινήσουν αυξήσεις κεφαλαίου οι τράπεζες.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά δεν είναι τόσο απλό, όπως το θέσατε στην ερώτησή σας. Είναι για πολύ επαΐοντες, το τι συμβαίνει με μετατρέψιμες ομολογίες και άλλα τέτοια θέματα. Είναι θέμα των επόμενων εβδομάδων να το συζητήσουμε στη λεπτομέρειά του. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι οι αγορές και οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα. Αυτό αποτυπώνεται παντού σε όλους τους δείκτες και έτσι θα προχωρήσουμε.