Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών Ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπου Παύλο Μαρινάκη
Καλό μεσημέρι,
Ένας νέος άνθρωπος 31 ετών συνεχίζει να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ύστερα από μια δολοφονική ενέργεια, μια πράξη ωμής οπαδικής βίας.
Επαναλαμβάνουμε, για ακόμα μια φορά, την αμέριστη συμπαράστασή μας στον ίδιο και στην οικογένειά του και ευχόμαστε να βγει νικητής από αυτή τη μάχη.
Αξίζουν συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία γιατί, μέσα από τις άμεσες, επαγγελματικές και αποτελεσματικές ενέργειές της, συνελήφθη ο καθ’ ομολογίαν φυσικός αυτουργός του φρικτού αυτού εγκλήματος. Δυστυχώς και μέσα από αυτή την υπόθεση αναδεικνύεται ότι πίσω από τους φυσικούς αυτουργούς όλων αυτών των πράξεων πολλές φορές κρύβονται ένας ή και περισσότεροι ηθικοί αυτουργοί, εκείνοι που τους υποθάλπουν αλλά και όσοι τους ανέχονται.
Η δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού δεν είναι το πρώτο περιστατικό ακραίας οπαδικής βίας. Εδώ και πολλά χρόνια, εγκληματίες με τον μανδύα του οπαδού τελούν βαριά κακουργήματα, τραυματίζοντας σοβαρά και σκοτώνοντας.
Γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε απόλυτα την οργή της κοινωνίας, όλων των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών, μπροστά σε εικόνες που δεν παραπέμπουν σε αθλητισμό.
Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εξαντλήσει τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος. Και μάλιστα έχουμε κάνει σαφές ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι δυναμικές, δηλαδή θα επανεξετάζονται διαρκώς με βάση τα αποτελέσματά τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, τους τελευταίους μήνες η ΕΛΑΣ ενέτεινε την παρουσία της στα αθλητικά γεγονότα, προβαίνοντας σε προσαγωγές και συλλήψεις, όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο, οι έλεγχοι σε γήπεδα και συνδέσμους πολλαπλασιάστηκαν, ενώ αυξήθηκαν οι σφραγίσεις παράνομων συνδέσμων. Ταυτόχρονα, ενώ έχει ήδη αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τα σχετιζόμενα με την αθλητική βία αδικήματα, με το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αυστηροποιείται συνολικά το πλαίσιο χορήγησης αναστολών αλλά και οι προϋποθέσεις για την υφ’ όρον απόλυση.
Ενώ δώσαμε χρόνο και χώρο για τη συμμόρφωση όλων με τις αποφάσεις μας, δυστυχώς απεδείχθη ότι απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις ακόμα πιο δραστικές, αλλά απολύτως δίκαιες και αναγκαίες.
Τη δολοφονική συμπεριφορά εγκληματικών οργανώσεων και την θλιβερή ανοχή μιας ελάχιστης οπαδικής μειοψηφίας δεν θα την πληρώσουν ούτε οι αθλητές, ούτε οι φίλαθλοι, ούτε οι πολίτες και η πολιτεία.
Για τον λόγο αυτό, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό, παρουσία των συναρμόδιων Υπουργών ανακοινώνουμε:
- Τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους 2 μήνες, δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της super league 2 οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. Εκδίδεται σήμερα σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει, παράλληλα, ότι με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής της αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.
Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.
- Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων:
– Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και
– Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Επιπρόσθετα, μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.
- Αύριο, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.
Επιπλέον οι Υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.
Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων «στρατών», οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Οι ανωτέρω αποφάσεις τελούν σε γνώση και συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.
Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Το οφείλουμε σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας, σε όσους κινδύνευσαν, σε όσους έχασαν περιουσίες και σε αυτούς που στερήθηκαν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους.
Οφείλουμε, ταυτόχρονα, στον αστυνομικό που δίνει την πιο δύσκολη μάχη η έρευνα να μην περιοριστεί στη σύλληψη του φυσικού αυτουργού.
Είναι σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε δίπλα μας όλους όσοι εμπλέκονται στον χώρο του ποδοσφαίρου, όσοι επενδύουν χρήματα. Θέλουμε να βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα, θωρακίζοντας τον επαγγελματικό αθλητισμό, ενισχύοντας έτσι ευρύτερα τον αθλητισμό. Τα μεγαλύτερης ή μικρότερης έκτασης θλιβερά περιστατικά των τελευταίων πολλών ετών αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα δεν είναι ενός ή δύο συλλόγων, αλλά δυστυχώς έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση.
Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που ανακοινώνουμε και ξεκινάμε άμεσα να εφαρμόζουμε θα αποδειχτούν επαρκή, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο αποκτήνωσης.
Εάν, όμως, κρίνουμε ότι χρειάζονται και ακόμα πιο σκληρά αλλά δίκαια μέτρα, διαβεβαιώνουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα πως δεν θα διστάσουμε στιγμή. Δεν θα σταματήσουμε λεπτό, θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, μέχρι να υλοποιηθούν και να αποδώσουν προς όφελος των πολιτών το σύνολο των πρωτοβουλιών μας.
Η δύσκολη αλλά αυτονόητη μάχη απέναντι σε κάθε μορφής παραβατικότητα, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός γηπέδων, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στις γειτονιές, σε κάθε γωνιά της χώρας είναι για εμάς το πιο ιερό καθήκον απέναντι στο σύνολο των πολιτών και η μεγαλύτερη ευθύνη μας για τις επόμενες γενιές.
Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στον χθεσινό εβδομαδιαίο του απολογισμό: «όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν την μάχη. Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται».
—-
Ο Πρωθυπουργός το πρωί επισκέφτηκε την έδρα της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς, γνωστής πια ως ΔΙ.Μ.Ε.Α., όπου ενημερώθηκε για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για διενέργεια ελέγχων στην αγορά και την αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών, ειδικά στην περίοδο εισαγόμενου πληθωρισμού που διανύουμε.
Όπως ανέφερε μετά την σύσκεψη ο Πρωθυπουργός, από τη συγκρότηση της ΔΙΜΕΑ από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2020 έως σήμερα έχουν γίνει δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι. Έχει επιβληθεί μεγάλος αριθμός προστίμων, τα μισά εκ των οποίων έχουν ήδη εισπραχθεί, και έχει εμπεδωθεί στην ίδια την αγορά ότι υπάρχει ένας κρατικός μηχανισμός ο οποίος μπορεί να εντοπίζει παραβάσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε εργαλεία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως η πρωτοβουλία για τη μόνιμη μείωση τιμών, το ταμπελάκι 5%, στην οποία έχουν ενταχθεί περισσότερα από 1.200 προϊόντα, το «Καλάθι των Χριστουγέννων», και ψηφιακά μέσα όπως ο «e-Kαταναλωτής».
—
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας- Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών».
Τα δέκα βασικά σημεία που προβλέπονται στο Νομοσχέδιο είναι τα εξής:
- Αναβάθμιση του 112
Προβλέπονται επιπλέον προληπτικά μέτρα στο 112 όπως
- προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας
- μερική αναστολή της υποχρέωσης για εργασία
- αναστολή λειτουργίας σχολείων
- τηλεργασία
- αναστολή υπαίθριων εκδηλώσεων, συναυλιών κ.α.
- Η σύσταση Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου από ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτελούμενη από εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, με αντικείμενα
α) τη διαρκή παρακολούθηση όλων των επικίνδυνων φυσικών φαινομένων
β) την πρόγνωση πιθανών συνεπειών στις υποδομές, την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών
γ) τη διαμόρφωση της ενδεδειγμένης Διαβάθμισης Κατάστασης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού
δ) τη λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία της περιουσίας, της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών
- Η δυνατότητα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να διενεργεί ελέγχους για την τήρηση μέτρων πρόληψης από τους ΟΤΑ (αντιπυρική προστασία, καθαρισμοί ρεμάτων, αντιπλημμυρικά έργα κλπ)
- Οι καθαρισμοί οικοπέδων
Δημιουργείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες υποχρεούνται να δηλώνουν ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.
Σε περίπτωση παράλειψης επιβάλλεται τέλος ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης επιβάλλεται ποινική κύρωση.
- Διάνοιξη επιπλέον αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Δυνατότητα διάνοιξης και από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ, όπου υπάρχουν καλώδια υψηλής τάσης.
- Υποχρέωση καθαρισμού στα στρατόπεδα σε περίμετρο 100 μέτρων,
- Αυστηροποίηση προστίμων για εμπρησμό από θερμές εργασίες κατά την αντιπυρική περίοδο. Σε περίπτωση υποτροπής τα πρόστιμα θα φτάνουν τις 50.000 €
- Απλοποίηση και καθετοποίηση των διαδικασιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- Επιπλέον μέτρα σε καθεστώς ειδικής πολιτικής κινητοποίησης
- Υποχρέωση συμμόρφωσης παραχωρησιούχων των αυτοκινητοδρόμων με κάθε υπόδειξη της Πολιτικής Προστασίας σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.
Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία 10 νέων Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων σε ισάριθμες Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας.
——
Ανοίγει σήμερα εκ νέου η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, για την υποβολή και τροποποίηση αιτήσεων από τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.
Ειδικότερα, αιτήσεις και διορθώσεις μπορούν να υποβάλλουν:
επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις για πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης,
ιδιοκτήτες ακινήτων για πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής,
νοικοκυριά για ενίσχυση για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής.
—–
Από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου έως και την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι του Χριστουγέννων», όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε την Παρασκευή ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.
Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» που είναι ήδη σε ισχύ, καθώς προστίθενται 6 νέες κατηγορίες τροφίμων για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τους καταναλωτές απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως το Καλάθι του Νοικοκυριού, η Μόνιμη Μείωση Τιμής, συνεχίζοντας παράλληλα και με αμείωτο ρυθμό τους ελέγχους στην αγορά.
—-
Η σύσκεψη για την προσθήκη νέας ειδικής εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης στο gov.gr, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει σήμερα στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 12 Δεκεμβρίου.
Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί το απόγευμα της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων και στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο θα λάβει χώρα την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για μια κρίσιμη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς – μεταξύ άλλων – συζητείται και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
- Επισημαίνεται ότι το μέτρο της απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και της παρουσίας θεατών έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ισχύει και στους αγώνες ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Ελλάδος, καθώς και φιλικών αγώνων, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε, Εκπρόσωπε, αντιλαμβάνομαι πως το μέτρο αφορά σε δύο μήνες, είναι δίμηνης διάρκειας με επανεξέταση, αλλά θέλω να ρωτήσω κατά πόσον δύναται να επεκταθεί και στον εντός έδρας αγώνα της Εθνικής, η οποία δίνει ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι, νομίζω αρχές Μαρτίου, με το Καζακστάν για την πρόκρισή της στο EURO του 2024. Ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το μέτρο αυτό αφορά τους αγώνες της Super League 1, όλους τους αγώνες Super League 1, καθώς και τους αγώνες των ομάδων Β που υπάγονται στις αντίστοιχες ομάδες της επαγγελματικής κατηγορίας. Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, επαναλαμβάνω, δίνεται η δυνατότητα να εκδίδεται κατά περίπτωση Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους δύο συναρμόδιους Υπουργούς, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού για περιπτώσεις εντός αυτού του διμήνου ευρωπαϊκών αγώνων των ελληνικών ομάδων. Η πρώτη αντίστοιχη απόφαση για αυτή τη βδομάδα εκδίδεται για τον αγώνα του Ολυμπιακού, για προφανείς λόγους ασφαλείας και δημόσιας τάξης, μετά τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν με θύμα έναν 31χρονο αστυνομικό και θα εφαρμοστεί την προσεχή Πέμπτη. Όπως είπατε πολύ σωστά θα επανεξεταστεί και ισχύει μόνο για αυτά τα οποία ανέφερα και όχι για κάτι άλλο, σε κάποιο άλλο άθλημα ή κάποια άλλη περίπτωση.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ακούσαμε τα μέτρα που κατάρτισε η Κυβέρνηση και θέλω να ρωτήσω η Πολιτεία, η Κυβέρνηση τι έχει να πει στους κατόχους των εισιτηρίων διαρκείας που έχουν πληρώσει αυτή την επιλογή τους να πηγαίνουν στο γήπεδο να βλέπουν αγώνες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αντιλαμβανόμαστε πλήρως, ενδεχομένως, και την οργή κάποιων εξ αυτών και την απογοήτευσή τους, γιατί η αλήθεια είναι ότι σε μια συνολική παρέμβαση είναι η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων, οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη για αυτά, τα όσα συμβαίνουν. Καταρχάς να πούμε ότι αφορά το σύνολο των γηπέδων, αυτή η απόφαση, γιατί πολύ απλά, νομίζω συμφωνούμε όλοι, να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ότι δεν ξεκίνησε το φαινόμενο την τελευταία βδομάδα, μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο αστυνομικός, ούτε τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, συμβαίνει πολλά χρόνια και δεν συμβαίνει σε έναν ή δύο συλλόγους ή σε μερίδα οργανωμένων οπαδών ενός ή δύο συλλόγων. Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν είναι η μοναδική παρέμβαση. Αν ερχόμασταν και λέγαμε απλά για δύο μήνες ή για ένα οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, παίρνουμε μία οριζόντια απόφαση κλεισίματος των γηπέδων από μόνη της αυτή η απόφαση όντως δεν θα ήταν αρκετή, δεν θα είχε καμία ιδιαίτερη αξία και, σε κάθε περίπτωση, θα είχε πολύ μεγάλη βάση αυτή η κριτική των ανθρώπων που έχουν αγοράσει εισιτήρια. Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι αν δει κανείς, είναι μια συνολική παρέμβαση, η οποία η βάση της είναι η συνολική, ποινική αντιμετώπιση ενδεχόμενων εγκληματικών οργανώσεων. Η συνολική ποινική αντιμετώπιση, όπως θα κρίνει η Δικαιοσύνη, μιας σειράς παράνομων πράξεων, που ενδεχομένως να σχετίζονται μεταξύ τους. Και να ερευνηθεί, προφανώς, ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις πράξεις, τις μεμονωμένες, ενδεχομένως, όλες αυτές που έχουν σχέση μεταξύ τους, ποιοι ανέχονται αυτές τις πράξεις και ποιοι υποθάλπουν τέτοιες συμπεριφορές. Εγώ θα πω κάτι στους ανθρώπους αυτούς, ως ένας κι εγώ από τους πολλούς που από πολύ μικρός πηγαίνω στο γήπεδο σε περισσότερα από ένα αθλήματα, ότι -επαναλαμβάνω- αντιλαμβάνομαι, ενδεχομένως, και την στενοχώρια τους και την απογοήτευσή τους, ότι είναι ουσιαστικά και η δική τους συνεισφορά, αυτή η θυσία, το να μην πηγαίνουν στο γήπεδο, για να λύσουμε επιτέλους ένα διαχρονικό, μεγάλο, τεράστιο πρόβλημα, που ξεκινά από το ποδόσφαιρο, αλλά επεκτείνεται σε όλες τις γειτονιές. Και κάποια πρακτικά που πρέπει να πούμε: Εμάς μας ενδιαφέρει -κάναμε στάθμιση- να επιστρέψει η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων στα γήπεδα με ασφάλεια. Γιατί, ξέρετε, ναι, μπορούσε να πει κανείς: Μα, δεν ευθύνονται αυτοί που κάθονται σε θύρες εκτός οργανωμένων, για αυτά τα οποία συμβαίνουν σε άλλες θύρες ή εκτός γηπέδων. Γιατί να την πληρώσουν; Αυτή τη στιγμή, μέχρι να εξασφαλιστούν όλες αυτές οι προδιαγραφές που έχουμε βάλει αυτούς τους δύο μήνες, δεν είναι ασφαλής η παρουσία και των υπόλοιπων φιλάθλων στις υπόλοιπες θύρες. Ποιος μας λέει εμάς ότι δεν μπορούν να παρεισφρήσουν εγκληματικά στοιχεία και στις υπόλοιπες θύρες; Κανείς. Για αυτό και αν δείτε, δεν είναι μια απόφαση οριζόντια με τη λογική ότι απλά παίρνουμε μια απόφαση για δύο μήνες. Βάζουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα πασχίσουμε να τηρηθούν αυτή τη φορά, γιατί, ναι, δώσαμε χώρο και χρόνο και είδαμε ότι δεν είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα, για να επιστρέψει η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων με ασφάλεια στα γήπεδα. Σταθμίσαμε, με λίγα λόγια, την ασφάλεια των φιλάθλων, την ανάγκη να επιστρέψουν όπως πρέπει στα γήπεδα, με κάμερες, με ταυτοπροσωπία, με έλεγχο εισόδου, με το να μην μπορεί να μπει κάποιος στη θέση κάποιου άλλου. Μπορούμε να ξέρουμε ότι στη συγκεκριμένη θέση κάθεται ο συγκεκριμένος φίλαθλος που έχει μπει με την ταυτότητά του και σε περίπτωση που συμβεί κάτι, με την δυνατότητα που θα έχουν οι κάμερες να δουν συγκεκριμένα την όποια παράνομη πράξη τελείται, κατευθείαν να είναι προσωπική η ευθύνη. Άρα, οι παρεμβάσεις -επαναλαμβάνω- μου δώσατε τη δυνατότητα να κάνω και μία περαιτέρω επεξήγηση με το ερώτημά σας, είναι συνολικές, δεν είναι καμία από μόνη της αρκετή. Αν δείτε, ξεκινούν από τη ρίζα του προβλήματος, που είναι αυτοί οι οποίοι τελούν τα αδικήματα αυτά, που προφανώς δεν είναι η πλειοψηφία των φιλάθλων που πηγαίνουν στα γήπεδα και έχουν μια λογική συνολική. Και έτσι θα τους αντιμετωπίσουμε και το ξαναλέω: Μακάρι να φανούν αρκετές.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Με τα δεδομένα της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού και του Μιχάλη Κατσουρή και την εξαγγελία μέτρων τα οποία, ορισμένα από αυτά, τα έχουμε ακούσει κι άλλες φορές. Έχουν ξανακλείσει τα γήπεδα, έχει ξαναειπωθεί ότι θα μπουν κάμερες. Έχει ξαναειπωθεί ότι θα υπάρχει ταυτοπροσωπία για να μπαίνει κάποιος στο γήπεδο. Γιατί αυτά, ενώ έχουν εξαγγελθεί, δεν έχουν τηρηθεί και δεν έχουν εφαρμοστεί;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αρκετά, συνολικά για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και στα γήπεδα και εκτός γηπέδων. Και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, συνολικά στο νομοθετικό πλαίσιο, συγκεκριμένες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που τιμωρεί τα εγκλήματα σχετιζόμενα με την οπαδική βία, τη μη δυνατότητα αναστολής, την αυστηροποίηση των ποινών, μια σειρά από παρεμβάσεις, μια σειρά από παρεμβάσεις για την ασφάλεια των γηπέδων. Σας θυμίζω ότι φέτος δεν άνοιξαν πολλά γήπεδα, αν δεν είχαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας, μια απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού και μια σειρά από ανακοινώσεις, που έχετε δίκιο, κάποιες εξ αυτών, τις έχουμε συζητήσει και τα προηγούμενα χρόνια και τις έχουμε συζητήσει και αυτό το χρονικό διάστημα. Είχε πει ο Πρωθυπουργός στις ανακοινώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA και τους προέδρους των μεγάλων ΠΑΕ, ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί -γιατί είναι υποχρέωση όλων να είμαστε στην ίδια σελίδα- ότι δεν είμαστε στην ίδια σελίδα ή δεν τηρούνται όλα όσα πρέπει να τηρηθούν για να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε όλοι στο γήπεδο, όπως πρέπει να πηγαίνουμε, με ασφάλεια, να μπορούμε να πηγαίνουμε με τα παιδιά μας, τότε θα πάρουμε περαιτέρω μέτρα. Αυτή είναι και η λογική, λοιπόν, της παρέμβασης για τα γήπεδα. Τα γήπεδα κλείνουν για τους φιλάθλους για δύο μήνες, ελπίζουμε μόνο για δύο μήνες, για να ανοίξουν όπως πρέπει να ανοίξουν. Γιατί κάποια πράγματα, τα οποία είχαν νομοθετηθεί κι είχαν προβλεφθεί, δεν τα τήρησαν όλοι. Ή δεν τα τήρησαν όπως πρέπει να τα τηρήσουν. Εμείς, λοιπόν, ερχόμαστε και λέμε ότι είναι δικό μας καθήκον να φροντίσουμε να τηρηθούν και σε περίπτωση που δεν τηρηθούν, προφανώς να επαναξιολογηθεί αυτό το μέτρο. Και το ξαναλέω: Δεν είναι μία απόφαση που αφορά μόνο τα γήπεδα, με κάποιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Όπως σας είπα θα υπάρξει και μια σειρά ανακοινώσεων από τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, θα προβλεφθεί Ειδικός Πειθαρχικός Κώδικας σε ένα πλαίσιο πειθαρχικό, όπου θα δίνεται η δυνατότητα στον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού να επιβάλλει ποινές σε περιπτώσεις επεισοδίων, κροτίδας και διάφορων άλλων, που πολλά χρόνια συμβαίνουν, εκτός των ποινών που επιβάλλει η αθλητική Δικαιοσύνη. Να ξέρουν, δηλαδή, και οι υπαίτιοι των πράξεων αυτών ότι οι πράξεις θα έχουν συνέπειες, πέραν των συνεπειών που προβλέπει η αθλητική Δικαιοσύνη. Και το ξαναλέω: Υπάρχει μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την αυριανή επίσκεψη των αρμόδιων Υπουργών στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου, γιατί το κυριότερο είναι να τιμωρηθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ευθύνη.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είπατε τώρα με τις κάμερες και τους ηλεκτρονικούς ελέγχους εισιτηρίων, σημαίνει ότι η Αστυνομία θα φύγει από τις θύρες των οργανωμένων; Αυτό το μέτρο που είχατε λάβει πριν τρεις μήνες, τώρα θα το αναιρέσετε ή θα εξακολουθήσει να υπάρχει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι οι κάμερες να είναι στις προδιαγραφές σε όλα τα γήπεδα. Και εγκατεστημένες και στα σωστά σημεία και με τις προδιαγραφές της UEFA, προδιαγραφές ευκρίνειας για να γίνονται τα παιχνίδια και σε όλα τα σημεία που πρέπει να υπάρχουν και σε αυτές τις κάμερες να έχουν πλήρη πρόσβαση οι αρμόδιες Αρχές για αυτονόητους και προφανείς λόγους και να είναι εγκατεστημένο και να λειτουργεί πλήρως το σύστημα αυτό και για να μπει κάποιος στο γήπεδο να έχουμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Είναι δεδομένο ότι αυτά θα ελεγχθούν – το ξαναλέω- μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και το αν λειτουργούν και αν λειτουργούν όπως πρέπει και θα επαναξιολογείται και συνεχώς αυτό. Δεν σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργεί κάτι σε δύο μήνες. Πρέπει να δούμε αν λειτουργεί στη διάρκεια του χρόνου, όπως αντιλαμβάνεστε, με την προβλεπόμενη διαδικασία.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Αστυνομία, όμως;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Αστυνομία θα έχει τον ρόλο που πρέπει να έχει. Πολλές φορές η Ελληνική Αστυνομία, οι αστυνομικοί υπερβάλλουν το καθήκον τους, κάνουν πολλά περισσότερα από αυτά που κάνει ο μέσος αστυνομικός, βρίσκονται σε πολλά περισσότερα σημεία από αυτά που προβλέπεται. Είναι μια ευθύνη συνολική. Είναι σημαντική και αυτονόητη η παρουσία της Αστυνομίας. Και ξέρετε; Δεν θα σταματήσουν ούτε οι έλεγχοι στους Συνδέσμους, ούτε οι σφραγίσεις των Συνδέσμων -σε περίπτωση που βρεθεί κάτι- η διαβίβαση δικογραφιών, οι έλεγχοι που γίνονται όπου γίνονται και θα πρέπει να είναι περισσότεροι, όμως είναι κάτι -το ξαναλέω, επαναλαμβάνω, ίσως το έχω επαναλάβει πολλές φορές, αλλά είναι πολύ σημαντικό- πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Και να κάνουν όλοι ό,τι πρέπει για να προστατεύσουμε τον Αθλητισμό και τον επαγγελματικό Αθλητισμό, ειδικότερα.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας στα γήπεδα ποιος θα τον κάνει; Η Αστυνομία ή οι ΠΑΕ;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτά θα τα αναλύσει διεξοδικά και τις επόμενες ημέρες, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού. Είχε πει ο Πρωθυπουργός τον Αύγουστο ότι σε κάποιες περιπτώσεις, θυρών με μεγαλύτερη επικινδυνότητα θα κάνει ελέγχους η Αστυνομία. Αυτό είχε ξεκαθαριστεί από τον Πρωθυπουργό ότι είναι κατά περίπτωση. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, που ισχύει και στους ευρωπαϊκούς και στους ελληνικούς αγώνες, για το ποιος ελέγχει την είσοδο των φιλάθλων στο γήπεδο. Αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται. Αλλά θα εξηγήσει περισσότερα πράγματα ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού. Το ξαναλέω, άλλο αν σε κάποιες θύρες συνέβαινε λόγω αυξημένης επικινδυνότητας να κάνει έλεγχο η Αστυνομία, υπάρχει και η ξεκάθαρη ευθύνη των ομάδων.
ΣΩΤ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, συγχωρέστε με αν κάνω λάθος, αλλά ο άτυχος Άλκης Καμπανός σκοτώθηκε εκτός γηπέδου και μακριά μάλλον από το γήπεδο, όπως και ο άτυχος φίλαθλος της ΑΕΚ, ο Μιχάλης Κατσουρής. Επίσης, δεν γινόταν κάποιος αγώνας τότε. Ακόμα και ο αστυνομικός που τραυματίστηκε πριν από λίγες ημέρες ήταν 500 μέτρα από το γήπεδο. Μήπως αυτό το οι αγώνες να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών χαρακτηριστεί άγονο εν τη γενέσει του, με την έννοια ότι θα γίνονται επεισόδια έξω και θα την «πληρώνουν» οι ομάδες και οι φίλαθλοι που θέλουν να δουν τους αγώνες; Μήπως έτσι πάμε σε αγώνες κεκλεισμένων των θυρών όλο τον χρόνο; Γιατί μιλάμε για περιστατικά εκτός γηπέδου, εκτός αγώνων, ειδικά αυτά που έγιναν τελευταία.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ερώτησή σας έχει έναν προβληματισμό και μια κριτική που θα είχε απόλυτη βάση αν η μόνη μας παρέμβαση, όπως είπα και σε προηγούμενη απάντηση, ήταν η απόφαση να γίνουν αγώνες χωρίς θεατές για ένα χρονικό διάστημα, για δυο μήνες. Η απόφασή αυτή δεν είναι η μόνη απόφαση που ανακοινώνουμε σήμερα. Όπως σας είπα, θα δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στον ρόλο που έχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στο να αιτηθούμε να συσχετιστούν μια σειρά από υποθέσεις και να γίνει έρευνα εις βάθος σε αυτούς οι οποίοι είναι φυσικοί, ηθικοί αυτουργοί, σε αυτούς οι οποίοι με όσα λένε, με όσα γράφουν ενθαρρύνουν τον κόσμο να προβεί σε παράνομες πράξεις, προβαίνουν σε διέγερση για τέτοια αδικήματα. Γιατί πάρα πολύ σωστά, όπως είπατε, τα πιο τραγικά περιστατικά των τελευταίων ετών γίνανε εκτός γηπέδων. Και ο Άλκης σκοτώθηκε εκτός γηπέδων και ο Μιχάλης σκοτώθηκε εκτός γηπέδων και τη μάχη για τη ζωή του τη δίνει ο 31χρονος αστυνομικός για κάτι το οποίο έγινε έξω από το γήπεδο. Να συμφωνήσουμε, όμως, ότι η μήτρα αυτών των παράνομων πράξεων, τις οποίες όλοι συζητάμε, είναι όσα συμβαίνουν στα γήπεδα. Δηλαδή, η βία που ξεκινάει από τα γήπεδα. Ξεκινάει μέσα από τα γήπεδα και δυστυχώς επεκτείνεται σε όλη την κοινωνία, επεκτείνεται σε άλλα αθλήματα. Μην κοροϊδευόμαστε, πολλοί εξ αυτών που πηγαίνουν να δούνε ξαφνικά βόλεϊ, χάντμπολ, δεν ξέρουν ούτε τα βασικά των αθλημάτων. Πάνε να δούνε βόλεϊ και δεν ξέρουν, όπως είπα και προ ημερών, τι είναι το φιλέ. Άρα, κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Ξεκινάμε από τη ρίζα του προβλήματος, η οποία είναι οι εγκληματικές αυτές πράξεις. Η διερεύνηση ύπαρξης όχι μίας ή δύο, μπορεί να είναι και παραπάνω, δεν ξέρω εγώ πόσες είναι, η Δικαιοσύνη θα το κρίνει, συμμοριών ή εγκληματικών οργανώσεων. Είδαμε τώρα στο περιστατικό ότι κάποιος φαίνεται ότι έδωσε εντολές να γίνει αυτό το οποίο έγινε. Ποιος έδωσε εντολές στην κάθε περίπτωση; Ποιος χρηματοδοτεί αυτούς τους «στρατούς» που μετακινούνται από δω κι από κει; Ποιος τους δίνει αυτόν τον εξοπλισμό να μπορούν να κάνουν αυτές τις πράξεις; Ποιος τους ανέχεται;
Όλη, λοιπόν, αυτή η συζήτηση γίνεται γιατί ακριβώς είναι δεδομένο ότι τα περισσότερα εξ αυτών των περιστατικών είναι εκτός γηπέδων. Τώρα, γιατί έχουμε ανακοινώσεις και για τα γήπεδα; Πρώτον, γιατί έχουμε περιστατικά και στα γήπεδα. Δεν είναι ότι δεν έχουμε. Ευτυχώς, δεν έχουμε τόσο ακραία περιστατικά τα τελευταία χρόνια. Όμως, έχουμε περιστατικά. Έχουμε περιστατικά που έχουν οδηγήσει σε τραυματισμούς φιλάθλων κάποιες φορές μεταξύ τους. Θυμάστε τι είχε γίνει σε έναν τελικό στον Βόλο. Δεν το ξεχνάμε αυτό. Δεν είναι ότι ξεκίνησε δηλαδή τώρα. Θυμάστε τι συνέβη σε άλλα παιχνίδια με τραυματισμούς παικτών σε πάρα πολλά γήπεδα, όχι σε ένα και δύο γήπεδα. Και γίνεται και στα γήπεδα. Γιατί, όπως είπα, ξεκινάει αυτό από τα γήπεδα και καταλήγει στην κοινωνία, αλλά κάποιες φορές καταλήγει και στα γήπεδα. Καταλήγει και στα γήπεδα και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτός ο οποίος πηγαίνει με τη γυναίκα του, με τα παιδιά του, με τους φίλους του στο γήπεδο είναι ασφαλής και δεν έχει γύρω του μέλη οργανώσεων, είτε συμμοριών είτε εγκληματικών οργανώσεων που δρουν παραβατικά.
Π. ΜΙΧΟΣ: Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της 23ης Οκτωβρίου σας ενημέρωσα δημοσίως για δύο γεγονότα. Για τον ξυλοδαρμό της ΔΑΠ-ΑΣΠΑΙΤΕ από αριστερούς και για την κατάσταση ασφαλείας στο Πάντειο, εδώ δίπλα που κάνουμε το briefing. Την περασμένη Πέμπτη αναρχικοί, αριστεροί, τραμπούκοι επιτέθηκαν σε εκδήλωση που γινόταν υπό τον κ. Κοτζιά, τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, στην οποία έτυχε να είμαι και παρών. Οφείλω να σας ρωτήσω τι συμβαίνει με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία; Η Κυβέρνηση περιμένει να θρηνήσουμε θύματα ή κάποιον σοβαρό τραυματισμό και στους χώρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, οι ανακοινώσεις αυτές αφορούσαν την οπαδική βία και αν παρατηρήσατε, στο τέλος αναφέρθηκα στην εισηγητική μου τοποθέτηση ότι η βία δεν περιορίζεται ούτε μέσα στα γήπεδα, σε συνέχεια αυτών που είπα στον συνάδελφό σας, ούτε έξω από τα γήπεδα. Η βία υπήρχε, υπάρχει και δυστυχώς όσο κι αν προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να συνεχίζουμε να την αντιμετωπίζουμε σε όλη την έκταση της Επικράτειας. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο στη χώρα μας. Υπάρχει δράση που πρέπει να υπάρχει αντίδραση, η οποία είναι η εφαρμογή του νόμου. Μιλάμε για μια Κυβέρνηση η οποία έχει κάνει πάρα πολλά και πρέπει να κάνει περισσότερα. Θα συμφωνήσω ότι πρέπει να κάνει περισσότερα και στο νομικό πλαίσιο, την κατάργηση του ασύλου και την επαναφορά του στην αληθινή του έννοια. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις που βλέπετε, εκκένωση καταλήψεων, δημιουργία βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ, σε πείσμα πολλών συνεχείς απελευθερώσεις χώρων πανεπιστημίων από παραβατικούς, γίνονται γιατί έχει θεσπιστεί μια νομοθεσία, η οποία δίνει τη δυνατότητα να γίνουν όλα αυτά. Δεύτερον, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, όπου συνεχώς επανεξετάζεται ο ρόλος της, έχει την παρουσία εκεί που κρίνεται απαραίτητο, αλλά υπάρχουν, αυτά που μου περιγράφετε είναι δουλειά κάποιες φορές, τις περισσότερες, των γενικών καθηκόντων της Αστυνομίας, της τακτικής Αστυνομίας. Και βέβαια και σε επίπεδο αλλαγών στη νομοθεσία, ανέφερα και πριν ότι έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ένας νέος ποινικός κώδικας ο οποίος κλείνει όλα τα παραθυράκια αναστολών και εύκολης υφ’ όρον απόλυσης. Με λίγα λόγια ένα πράγμα είναι να τους συλλαμβάνεις όλους αυτούς οι οποίοι μολύνουν με την παραβατική τους συμπεριφορά τον οποιονδήποτε χώρο. Γιατί η παραβατικότητα είναι παραβατικότητα και για μένα δεν πρέπει να μπαίνει πρόθεμα από πού προέρχεται. Ο παραβατικός είναι παραβατικός και είτε είναι σε πανεπιστήμιο είτε είναι σε γήπεδο πρέπει να συλλαμβάνεται και να δίνεται στη Δικαιοσύνη. Άρα, το ένα είναι το επιχειρησιακό και η Αστυνομία κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί για να αντιμετωπίζει όλους αυτούς οι οποίοι παρανομούν και δεύτερον όταν γίνεται η σύλληψη και οδηγείται στη Δικαιοσύνη πόσες φορές έχουμε δει συλλαμβάνεται κάποιος επειδή χαρακτηρίζεται το αδίκημά του ως πλημμέλημα, πηγαίνει στο Αυτόφωρο, παίρνει μια αναβολή, ελεύθερος. Και κάποια στιγμή δικάζεται και παίρνει αναστολή. Αυτό με τον ποινικό κώδικα αυτόν τελειώνει. Δεν θα υπάρχει αυτό, δεν θα είναι ο κανόνας. Σταματάει να είναι ο κανόνας. Και αυτό έχει την αξία του. Να ξέρουν, δηλαδή, όλοι αυτοί οι οποίοι ελαφρά τη καρδία καίνε, καταστρέφουν και ακόμα χειρότερα επιτίθενται κατά ανθρώπων, ακόμα και να κάνουν πλημμέλημα θα βρεθούν στη φυλακή. Θέλει, όμως, χρόνο, θέλει συνεχή προσπάθεια, θέλει να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα, κυρίως η Πολιτεία να μην κάνει εκπτώσεις για να δούμε αποτελέσματα σε κάτι το οποίο πραγματικά ταλανίζει και τη χώρα μας πάρα πολλά χρόνια.
Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Το περιστατικό προχθές δεν είναι το πρώτο. Είχαμε μια σειρά από περιστατικά και η Κυβέρνηση έχει πάρει μία σειρά από μέτρα τα οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έχουν εφαρμοστεί για να έχουμε κάθε τρεις και λίγο αντίστοιχα γεγονότα. Το ερώτημα που τίθεται είναι θα εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος; Θα εφαρμόζετε τα μέτρα που λαμβάνετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εφαρμόζουμε τα μέτρα που λαμβάνουμε, αλλά, όπως είπαμε και τον Αύγουστο, όπως το λέμε και σήμερα ελπίζουμε να μην χρειαστούν άλλα μέτρα, κάποιες φορές φαίνεται ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα, περισσότερες παρεμβάσεις. Εφαρμόζεται η σφράγιση Συνδέσμων. Εφαρμόζονται οι επιχειρήσεις σε παράνομους Συνδέσμους. Εφαρμόζονται οι συλλήψεις έξω από τα γήπεδα. Κάθε βδομάδα η ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώνει, όχι μόνο σε ένα αλλά σε περισσότερα γήπεδα συλλήψεις οπαδών οι οποίοι πηγαίνουν, τελώντας παράνομες πράξεις, εκείνη τη στιγμή έχουν ακόμα και πράγματα τα οποία απαγορεύονται με τον νόμο περί όπλων, βεγγαλικών. Έχουν γίνει συλλήψεις για διάφορες παραβάσεις έξω από τα γήπεδα. Έχουν γίνει αντίστοιχες επιχειρήσεις, έχω κάνει αναλυτική παρουσίαση των ενεργειών της Αστυνομίας και μια σειρά από παρεμβάσεις του Υπουργείου Αθλητισμού για την ασφάλεια των γηπέδων, για την ενιαία κάρτα των σωματείων και την καταγραφή των σωματείων, το ενιαίο μητρώο σωματείων, τον έλεγχο στα γήπεδα που γίνεται. Προφανώς όλα αυτά αξιολογούνται και βλέπουμε αν είναι αρκετά. Όταν προβαίνεις σε μια σειρά από ανακοινώσεις και βλέπεις ότι κάποιοι επιμένουν, τότε πρέπει να επιμείνεις κι εσύ. Το λέμε και σήμερα. Μακάρι αυτά που ανακοινώνουμε σήμερα να είναι αρκετά. Αν δεν είναι αρκετά θα πάμε και σε περισσότερες αποφάσεις.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Γιατί κεκλεισμένων των θυρών σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αναφέρεστε στην Πέμπτη. Νομίζω ότι η απάντηση βρίσκεται σε όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. Για λόγους ασφαλείας προβλέπεται πλέον αυτό από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μπορεί να εκδοθεί μια ΚΥΑ, η οποία εξειδικευμένα για κάποιο ευρωπαϊκό παιχνίδι να οδηγείται σε αυτή την απόφαση. Πριν από λίγες ημέρες, είχαμε ένα τραγικό γεγονός, μια απόπειρα -ελπίζουμε να μείνει απόπειρα- ανθρωποκτονίας ενός αστυνομικού. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να μας πει ότι μπορεί μετά από λίγες ημέρες να γίνει ένας αγώνας του Ολυμπιακού, εν προκειμένω, με την Αστυνομία να είναι απέξω και να φυλάει το γήπεδο, με αυτή την κατάσταση. Και πριν και πάνω απ΄ όλα, προέχει η ασφάλεια των φιλάθλων, των πολιτών, των ποδοσφαιριστών, συνολικά των ανθρώπων που πρέπει να πάνε στο γήπεδο. Γι΄ αυτό, λοιπόν, υπάρχει αυτή η απόφαση για τον συγκεκριμένο αγώνα.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Γιατί ενώ είδαμε ότι στα τελευταία επεισόδια τα οποία, όπως γνωρίζουμε, έγιναν εκτός γηπέδων, αλλά στο πλαίσιο ενός αγώνα βόλεϊ οι αποφάσεις είναι μόνο για το ποδόσφαιρο; Αντιστοίχως έχουμε δει και άλλα επεισόδια και στο Μπάσκετ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως είπα και πριν, θεωρούμε ότι τα επεισόδια αυτά προφανώς επεκτείνονται οπουδήποτε και σε άλλα αθλήματα και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, κάποιες φορές και στο Μπάσκετ, όμως ο πυρήνας τους είναι η βία στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, όσα συμβαίνουν και ξεκινούν από εκεί. Δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα του βόλεϊ ή της κατάστασης που επικρατεί, αυτό που συνέβη εκεί. Απλά βρήκαν εκείνη τη ημέρα την αφορμή, μεταφέρθηκε ο ένας στρατός, γιατί δεν είναι ένας, είναι περισσότεροι από ό,τι φαίνεται, και έκανε ό,τι έκανε έξω από το γήπεδο. Ως προς το Μπάσκετ και προφανώς όλα αυτά αξιολογούνται, έχει αξιολογηθεί το γεγονός ότι φαίνεται ότι μπορεί να γίνουν αγώνες και πολύ κρίσιμοι αγώνες και τελικοί του ελληνικού πρωταθλήματος και συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, με εξασφαλισμένη την ασφάλεια των φιλάθλων που πηγαίνουν στο γήπεδο, με ένταση, με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αλλά, αυτό είναι ένα παράδειγμα, που προφανώς μακάρι να συνεχίσει να υφίσταται, που δείχνει ότι μπορούμε να κάνουμε και πολύ οριακούς αγώνες μεταξύ δύο κορυφαίων, όχι μόνο ελληνικών, αλλά ευρωπαϊκών ομάδων και στο ελληνικό πρωτάθλημα των υπόλοιπων ομάδων, χωρίς να έχουμε αυτά τα οποία συμβαίνουν σε αντίστοιχους αγώνες του ποδοσφαίρου. Γι΄ αυτό και δεν θεωρούμε ότι ήταν σωστό να έχουμε την απόφαση αυτή και στο Μπάσκετ ή στα υπόλοιπα αθλήματα.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Τι εννοείτε με την αναστολή εκτέλεσης ποινών κατά τη διάρκεια της ισχύος της;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, αν υπάρχει μια ποινή που ήδη έχει επιβληθεί σε μια ομάδα κεκλεισμένων των θυρών ή επιβληθεί μια άλλη ποινή από την αθλητική Δικαιοσύνη μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, δεν συμψηφίζεται με τους δύο μήνες που υπάρχει το κλείσιμο των θυρών, των γηπέδων, των κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό νομίζω το αντιλαμβάνεστε γιατί γίνεται. Για να μην εφαρμοστεί μια ήδη επιβληθείσα απόφαση σε μια απόφαση που δεν είναι ποινή, αφορά το σύνολο των γηπέδων. Με λίγα λόγια, υπάρχει μια ομάδα ή περισσότερες ομάδες που έχουν μια ποινή ήδη από προηγούμενη περίσταση, μιας, δύο, τριών, οσωνδήποτε αγωνιστικών. Δεν θα την εκτίσουν μέσα στο διάστημα που, ούτως ή άλλως, θα είναι κλειστά τα γήπεδα, -παγώνει δηλαδή με λίγα λόγια, δεν συμψηφίζεται- και θα εφαρμοστεί αμέσως μετά. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί περαιτέρω παράταση, όλοι αυτό θέλουμε, γι΄ αυτό θα πασχίσουμε αμέσως μετά, αυτό το χρονικό διάστημα.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι πράγματι η τρίτη δέσμη μέτρων που ανακοινώνεται για την αθλητική βία μέσα σε διάστημα δύο σχεδόν χρόνων. Ακούμε εσάς να μιλάτε για κάποιους που αναρωτιέστε αν βρίσκονται στην ίδια σελίδα, τον Πρωθυπουργό και εσάς πριν από λίγο, να λέτε πως «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που υποκινούν την αθλητική βία ή έστω την ανέχονται». Μιλάτε για κάποιους συγκεκριμένους, κατηγορείτε κάποιους συγκεκριμένους για την αποτυχία των κυβερνητικών μέτρων; Έχετε κάτι συγκεκριμένο να δηλώσετε ως Κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Η Κυβέρνηση δεν υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη. Δεν είναι δουλειά ούτε του Πρωθυπουργού, ούτε κανενός Υπουργού και κανενός που μετέχει στην άσκηση της εκτελεστικής ή της νομοθετικής εξουσίας, να υποκαταστήσει τον ρόλο της δικαστικής. Εμείς παραθέτουμε πραγματικά περιστατικά. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι όλοι αυτοί δρουν από μόνοι τους και απλά έτυχε να βρεθούν στον ίδιο χώρο ή έτυχε να υπάρχει αυξημένη παραβατικότητα, συγκεκριμένα σε επίπεδο οργανωμένων οπαδών. Προφανώς, λοιπόν, όταν κάτι παρατηρείται και παρατηρείται για πάρα πολλά χρόνια, ενδέχεται να μαρτυρά την ύπαρξη μιας υποδομής, μιας οργάνωσης, μιας ιεραρχίας. Αυτό παραπέμπει σε άλλα ποινικά αδικήματα. Το ποιοι συμμετέχουν σε αυτές τις δομές, το πόσες είναι, μπορεί μια ομάδα να έχει περισσότερες από μια, αυτό δεν θα το πούμε εμείς, ούτε έχουμε τη θεσμική δυνατότητα να το κάνουμε. Αλίμονο. Υπάρχει Δικαιοσύνη. Αλλά οφείλουμε, ως Κυβέρνηση, να παρουσιάσουμε τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη και από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη να κρίνει αν υπάρχουν, που φαίνεται ότι υπάρχουν, πόσες υπάρχουν, πόσες υπάρχουν κάτω από τον μανδύα μιας ομάδας, δηλαδή εκμεταλλευόμενες ενδεχομένως την οπαδική ιδιότητα μιας ομάδας, ποια είναι η δομή τους, μέχρι πόσο ψηλά φτάνουν, ποιοι δίνουν εντολές και τους χρηματοδοτούν. Όλα αυτά, αλίμονο αν τα διερευνούσε μια Κυβέρνηση ή έπαιρνε αποφάσεις μια Κυβέρνηση ή έβαζε ταμπέλα σε οποιονδήποτε που μετέχει στον επαγγελματικό αθλητισμό ότι μετέχει ή όχι σε μια τέτοια παραβατική συμπεριφορά. Αλλά, δυστυχώς, υπάρχει το ένα σκέλος που είναι το ποιοι συμμετέχουν σε όλο αυτό. Και υπάρχει και ένα άλλο σκέλος της συζήτησης που εφάπτεται του πρώτου, ποιοι τους ανέχονται. Και εδώ νομίζω, για να κάνουμε την αυτοκριτική μας, δεν έχουν γίνει συνολικά οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να απομονωθούν οι άνθρωποι αυτοί από τα γήπεδα, οι οποίοι, ναι, είναι πολλοί λίγοι μπροστά συνολικά στο κοινό των εκατομμυρίων φιλάθλων. Δεν σημαίνει, προφανώς, ότι όποιος τους ανέχεται συμμετέχει στην παραβατική τους συμπεριφορά, αλλά σίγουρα έχει ευθύνη, διαφορετική ευθύνη που τους ανέχεται. Και συνεχίζει να τους ανέχεται να συμμετέχουν. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να παίρνουν εισιτήρια μαζικά. Δεν πρέπει να έρχονται μαζικά ουσιαστικά ως «στρατός» στα γήπεδα. Υπάρχει, λοιπόν, διαβάθμιση της ευθύνης. Το ποια είναι η ευθύνη του καθενός, δεν θα το αξιολογήσει η Κυβέρνηση, ούτε θα μπορούσε ποτέ να το κάνει μια Κυβέρνηση, ούτε πρόκειται να το κάνει. Έχουμε διάκριση των εξουσιών. Η Κυβέρνηση, όμως, οφείλει να προσκομίζει το σύνολο των στοιχείων, να αιτείται στη Δικαιοσύνη μια σειρά από ενέργειες, που η Δικαιοσύνη θα κρίνει πώς και αν θα τις κάνει, όπως είναι συγκεκριμένα η συσχέτιση μιας σειράς από υποθέσεις. Και βέβαια, δια των οργάνων της, δια των Αρχών να επιβάλλει τον νόμο και να αυστηροποιεί τον νόμο όταν έχει τη δυνατότητα.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και κάτι συμπληρωματικό, εξαιτίας και της αυξημένης ευαισθησίας σας ως δικηγόρος. Ακούσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, Πέμπτη -Παρασκευή, ειδικά την Παρασκευή, αρκετές καταγγελίες προσαχθέντων ότι προσήχθησαν στον σωρό, δεν τους δόθηκε δικαίωμα να δουν τους δικηγόρους, ήταν χωρίς νερό. Έχετε υπόψη σας αυτές τις καταγγελίες; Ισχύουν, δεν ισχύουν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έγινε μια επιχείρηση από την Αστυνομία, μετά από μια εγκληματική ενέργεια. Όπως ενημέρωσα τη Δευτέρα, μετά την ενημέρωση που είχα από την Αστυνομία, ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες με την εποπτεία εισαγγελικών Αρχών. Υπήρχαν, δηλαδή, και εισαγγελείς, οι οποίοι επόπτευαν τη διαδικασία αυτή. Δεν ήταν μια ανεξάρτητη διαδικασία των οργάνων της Αστυνομίας. Η διαδικασία αυτή είχε και αποτέλεσμα. Και να πω εδώ έτσι ότι κάποιοι, οι οποίοι έσπευσαν να κρίνουν και να καταδικάσουν την Αστυνομία και να επιτεθούν στην Αστυνομία και από κάποιους άλλους πολιτικούς χώρους, να μας πουν τι έχουν να πουν τώρα που είχε αποτέλεσμα η επιχείρηση αυτή της Αστυνομίας, η οποία οδήγησε στη σύλληψη και την ομολογία του φυσικού αυτουργού. Μένει να δούμε αν υπάρχει και άλλος ή και άλλοι, οι οποίοι σχετίζονται με αυτή την εγκληματική ενέργεια.
Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, η Κυβέρνηση συχνά, όταν κατεβάζει κάποιο νομοθέτημα, επικαλείται και τις πρακτικές στην Ε.Ε., αναφέροντας χώρες, παραδείγματα και τα λοιπά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στα μέτρα αυτά που λαμβάνει, μπορείτε να μας πείτε αν και από ποιες χώρες ελήφθη υπόδειγμα ή ιδέες για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή αυτών των μέτρων;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, η δέσμη αυτή χωρίζεται σε δύο, το ξαναλέω: Η μία που έχει να κάνει με τα γήπεδα και η άλλη που έχει να κάνει με τη διερεύνηση ύπαρξης συμμοριών ή εγκληματικών οργανώσεων. Φαντάζομαι στο δεύτερο, είναι κάτι το οποίο δεν έχει να κάνει με βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Άμα έχεις υποψίες ότι κάτι είναι περισσότερο οργανωμένο από την ύπαρξη μεμονωμένων φυσικών αυτουργών, οφείλεις να απευθυνθείς στη Δικαιοσύνη και από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Τώρα, στο σκέλος των μέτρων, όλα αυτά τα οποία λέμε είναι στις προδιαγραφές της ΟΥΕΦΑ, που στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία συμμετέχουν όλες οι υπόλοιπες Ομοσπονδίες. Γι΄ αυτό και σας είπα ότι αυτά είναι σε γνώση και σε συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να πάρουμε μέτρα, τα οποία δεν είχαν υποστεί προηγουμένως τη σχετική επεξεργασία.
Κ. ΑΝΤΙΛΙΑΝ: Τις τελευταίες ημέρες αποκαλύπτεται ότι στην ΑΑΔΕ, με βάση στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας το «DOCUMENTO» την Κυριακή, λειτουργεί κύκλωμα που έστελνε ανώνυμες επιστολές προς τις υπηρεσίες της. Στις υπηρεσίες ελέγχου, τα μέλη του κυκλώματος έδιναν εντολές ελέγχου, χωρίς να τηρούνται οι διαδικασίες προτεραιοποίησης, όπως προβλέπει ο νόμος. Μάλιστα, στοχοποιούν επιχειρηματίες και ΜΜΕ, όπως το «DOCUMENTO», με τη δικαιολογία ότι έπαιρναν διαφημίσεις με μεγάλη έκπτωση από ιδιωτικές εταιρείες, ακόμα και από κρατικούς φορείς, υπονοώντας ότι ακόμα και οι κρατικοί φορείς έδιναν μαύρο χρήμα, όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει η Κυβέρνηση για την εξιχνίαση του συγκεκριμένου κυκλώματος, λαμβάνοντας υπόψη, με βάση τις χθεσινές αποκαλύψεις, ότι και το Μαξίμου ήταν ενήμερο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν συνηθίζει η Κυβέρνηση να σχολιάζει ή να υιοθετεί την ενδεχόμενη ύπαρξη της οποιαδήποτε παράνομης πράξης, επειδή αυτό το ισχυρίζεται ένα οποιοδήποτε Μέσο. Αυτό είναι δουλειά των Αρχών και της Δικαιοσύνης. Εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όσα λέτε. Προφανώς, διαψεύδουμε την οποιαδήποτε εμπλοκή, όπως είπατε εσείς, του Μαξίμου. Είναι κάτι το οποίο, ούτε γνωρίζουμε την αξιοπιστία του, ούτε μπορούμε να γνωρίζουμε τι ισχύει από όλα αυτά. Είναι ένα δημοσίευμα από τα πολλά, δυστυχώς, δημοσιεύματα των τελευταίων ετών που έχουν κατηγορήσει την Κυβέρνηση, μεμονωμένα Υπουργούς επί οποιασδήποτε πιθανής και απίθανης παράνομης πράξης. Οπότε, δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να σχολιάζουμε ένα δημοσίευμα.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ως προς τα ελληνοτουρκικά να κάνω μια ερώτηση, διότι χθες είχαμε μια παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού, κ. Καραμανλή, στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία αναφέρει πως γκρίζες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν στόχο, με αυθαίρετη ερμηνεία των συνομιλητών μας, να παγώσουν ή να αναστείλουν την άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Και αυτό, κρίθηκε ότι αφορά το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας που υπέγραψαν ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ερντογάν, μια κριτική του πρώην Πρωθυπουργού σε αυτή την κίνηση της Κυβέρνησης. Έχετε κάποιο σχόλιο από την πλευρά σας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κριτική. Ίσα-ίσα, ούτε είναι αντίθετο αυτό το οποίο λέει ο πρώην Πρωθυπουργός με αυτό το οποίο κάνει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, ούτε θεωρώ ότι στη Διακήρυξη που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχει κάποια αμφισβήτηση των γκρίζων ζωνών της χώρας. Ίσα-ίσα, όπως προέκυψε και από αυτή την πολύ σημαντική διμερή συνεργασία των δύο χωρών, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, διατυπώθηκαν πλήρως και με σαφήνεια οι διαχρονικές ελληνικές θέσεις και αυτό που διαχρονικά κάνει η χώρα μας, θα συνεχίσει να το κάνει, ισχυροποιώντας την και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο συμπληρωματικές ερωτήσεις, εάν το μέτρο του «κεκλεισμένων των θυρών» αφορά και στα παιχνίδια Κυπέλου Ελλάδος, εντός του διμήνου αυτού και να υποθέσω πως τα γήπεδα τα κλειστά, σε μπάσκετ και βόλεϊ, τηρούν ανεξαιρέτως όλους τους κανόνες ασφαλείας και δεν συμπεριελήφθησαν στο δικό σας μέτρο, για «κεκλεισμένων των θυρών»;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς τους αγώνες Κυπέλλου, πρέπει να γίνει διευκρίνιση σχετική από το αρμόδιο Υπουργείο, σίγουρα αυτό αφορά τις ομάδες Σούπερ Λιγκ 1. Για το Σούπερ Λιγκ 1, όμως, πρέπει να υπάρξει σχετική διευκρίνιση από το Υπουργείο Αθλητισμού για τους αγώνες Κυπέλλου, σίγουρα με γηπεδούχους συλλόγους, που είναι στη Σούπερ Λιγκ 1, και θα επανέλθουμε σε αυτό, σε διευκρίνιση. Η ερώτηση η άλλη, κοιτάξτε, κατ’ αρχάς, για ν’ ανοίξει ένα γήπεδο, αναφερόμενος στα πρωτόκολλα ασφαλείας, έπρεπε να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, γι’ αυτό, όπως είπα και πριν, πολλά γήπεδα δεν άνοιξαν φέτος. Δηλαδή, πολλά γήπεδα τα οποία έπρεπε ν’ ανοίξουν για τη νέα αγωνιστική σεζόν, όχι μόνο του ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων, και όχι μόνο των μεγάλων κατηγοριών και μικρότερων κατηγοριών, μετά από απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, μέχρι να έχουν κάποια απαιτούμενα πιστοποιητικά πυρασφάλειας, συνολικής ασφάλειας και των εγκαταστάσεων, δεν άνοιξαν. Και μάλιστα, υπήρχαν και πάρα πολλές αντιδράσεις από ανθρώπους του αθλητισμού, οι οποίες, όμως, δεν έκαναν την απόφαση αυτή ν’ αλλάξει. Τώρα, αν αναφέρεστε στις προδιαγραφές που έχουμε βάλει στο ποδόσφαιρο, για να μην παραταθεί η απόφαση αυτή, αυτό συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, συμβαίνει στη Σούπερ Λιγκ 1, για ευνόητους λόγους, αντιλαμβάνεστε. Γιατί εκεί παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα και μεγαλύτερη επικινδυνότητα. Και για να υπάρξει επανεκκίνηση των αγώνων με θεατές, δηλαδή να επιστρέψουν οι θεατές στο γήπεδο, πρέπει να πληρούνται αυτές οι προδιαγραφές. Είναι προφανές, γιατί επιλέγεται αυτό να συμβαίνει στη Σούπερ Λιγκ 1 και συγκεκριμένα στην πρώτη μεγάλη κατηγορία του ποδοσφαίρου.
—-Επισημαίνεται εκ νέου ότι το μέτρο της απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και της παρουσίας θεατών έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ισχύει και στους αγώνες ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Ελλάδος, καθώς και φιλικών αγώνων, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024.—-
Π. ΜΙΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, άρθρο 2 της Ελληνοτουρκικής Διακήρυξης της περασμένης Πέμπτης, «τα μέρη δεσμεύονται ν’ απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει το σύνολο του Συμφώνου». Δηλαδή, οι ασκήσεις στο Αιγαίο ή στα νησιά, η αποστολή νέων όπλων στα νησιά, ή αναδιάταξη του αμυντικού εξοπλισμού της χώρας μας, δηλαδή η αφαίρεση κάτι από τον βορά, να το πάμε στο νότο ή το οτιδήποτε, μπορεί να προσληφθεί από την Τουρκία ως παραβίαση του πνεύματος του Συμφώνου; Και επίσης, πιθανή επέκταση των χωρικών υδάτων και όχι ως τα 12, ως τα 10, γιατί 12 είναι το όριο, είναι κι αυτό παραβίαση, από πλευράς Ελλάδος, του Συμφώνου; Αυτό δηλαδή, τι συζητήσατε; Γιατί, φυσικά, αυτά θα τέθηκαν και υπό ερμηνείες. Είναι λίγο φλατ αυτά, αν μπορείτε να μας τα εξηγήσετε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχει σχέση η Διακήρυξη η συγκεκριμένη, μεταξύ των δύο κρατών, με την άσκηση όσων προβλέπονται για μία χώρα. Την αμυντική πολιτική που εφαρμόζει, το πώς ασκεί προληπτικά οτιδήποτε ασκεί στο πλαίσιο της αμυντικής της πολιτικής, το πώς εξοπλίζεται μία χώρα, αυτό δεν έχει καμία σχέση με το να μην υπάρχουν προκλήσεις μεταξύ των δύο χωρών ή δηλώσεις οι οποίες οδηγούν, τέλος πάντων, σε εντάσεις. Το ένα δεν έχει να κάνει με το άλλο, είναι σαφές αυτό, δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφισβήτηση γι’ αυτό και προφανώς η χώρα μας θα συνεχίσει να κάνει ό,τι κάνει μέσα στα σύνορά της για την προάσπιση των συνόρων της, για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων και ό,τι άλλο, τέλος πάντων, κάνει και ασκεί συνολικά, ως αμυντική πολιτική.
Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πάω στη Σύνοδο Κορυφής, γιατί αναφερθήκατε για τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην αναθεώρηση του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κύριος Μητσοτάκης έχει πει επανειλημμένα ότι δεν θα δεχθεί αναθεώρηση του Προϋπολογισμού, ο οποίος θα αφορά μόνο στη διασφάλιση 50 δισεκατομμυρίων βοήθεια για την Ουκρανία. Η δέσμευση αυτή ισχύει; Και αν, ναι, ποια στάση θα τηρήσει, δεδομένου ότι διαβάζουμε ότι η βασική στόχευση αυτή τη στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι να επιταχύνει τη διαδικασία εκταμίευσης χρημάτων βοήθειας για την Ουκρανία.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ό,τι λέει ο Πρωθυπουργός ισχύει και νομίζω ότι φαίνεται από τις πράξεις, οι οποίες αποδεικνύουν τα λόγια. Και ό,τι έχει πει και στο συγκεκριμένο θέμα, προφανώς θα το επαναλάβει και θα διεκδικήσει με τα επιχειρήματα, τα οποία έχει εκθέσει επανειλημμένως την επιβεβαίωση της θέσης αυτής. Μένει να δούμε περισσότερα σε μια πολύ σημαντική Σύνοδο, όπως πολύ σωστά είπατε, και να σχολιάσουμε και την Πέμπτη, που θα είναι η πρώτη ημέρα, όσα μπορούμε να πούμε και όσα έχουμε, ήδη, μάθει. Και προφανώς, και τη Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωσή της.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πάλι στο θέμα της αθλητικής βίας. Μιλάγατε προηγουμένως, για στρατούς εγκληματιών οι οποίοι μεταφέρονται από γήπεδο σε γήπεδο και τα λοιπά. Ωραία, την Πέμπτη, λοιπόν, αφού η Αστυνομία διαπίστωσε ότι ένας τέτοιος στρατός έμπαινε μέσα, γιατί δεν έκανε ελέγχους, που ήταν υποχρεωμένη; Το έχει πει ο Πρωθυπουργός, το είπατε και προηγουμένως, «κατά περίπτωση η Αστυνομία θα κάνει ελέγχους, όταν διεξάγονται ‘‘υψηλής επικινδυνότητας’’ ―κατά δήλωσή σας― παιχνίδια». Γιατί δεν έκανε ελέγχους; Πρώτον, και δεύτερον, είναι το μοναδικό περιστατικό ή μερικές μέρες νωρίτερα η Αστυνομία έριχνε χημικά μέσα στα γήπεδα, με αποτέλεσμα να φεύγει ο κόσμος και οι θεατές και να διακόπτονται οι αγώνες; Αυτή είναι, δηλαδή, καλή λειτουργία της Αστυνομίας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, γενικά υπάρχει μια τάση σε αυτή τη χώρα να κατηγορούμε την Αστυνομία επί δικαίων και αδίκων. Και να στοχοποιούμε και να βάζουμε απέναντι την Αστυνομία, προφανώς δεν αναφέρομαι σε εσάς, κάποιες φορές και αυτή η λογική, η οποία έχει επικρατήσει κατά της Αστυνομίας, τα συνθήματα αυτά τα οποία έχουμε κατά της Αστυνομίας, η στοχοποίηση των αστυνομικών, έχει «βοηθήσει» κάποιους, έχει οδηγήσει κάποιους να προβαίνουν και σε πιο ακραίες συμπεριφορές. Ο έλεγχος, κατά περίπτωση, θυρών, οργανωμένων οπαδών, συνδέσμων, ανακοινώθηκε και συνεχίζει να υφίσταται. Όπως αντιλαμβάνεστε, όμως, η Αστυνομία έχει μία συνολική δουλειά να κάνει σε όλη την Επικράτεια, δεν είναι Αστυνομία μόνο για τα γήπεδα, είναι για όλη την ελληνική Επικράτεια, για την αντιμετώπιση του εγκλήματος όλων των μορφών έκφανσής του και των διαβαθμίσεων αυτού και πάρα πολύ άλλες πολύ σημαντικές υποχρεώσεις, στο πλαίσιο του καθήκοντος. Εδώ μιλάμε για έναν αγώνα βόλεϊ, το ξανά λέω, έναν αγώνα βόλεϊ, μεταξύ δύο ομάδων, όχι, δηλαδή, για ένα παιχνίδι της Σούπερ Λιγκ ή για ένα παιχνίδι κρίσιμο ευρωπαϊκό ή για ένα παιχνίδι μπάσκετ. Υπήρχε παρουσία της Αστυνομίας πέριξ του χώρου, γι’ αυτό και επενέβη, όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια με αυτά τα τραγικά αποτελέσματα που είχαμε με την εγκληματική αυτή ενέργεια. Τώρα, ως προς αυτό που μου λέτε, εγώ δεν βλέπω κάποια σύνδεση μεταξύ αυτών που συνέβησαν στο Βόλο με αυτά που συνέβησαν στο Ρέντη. Να σας το πω διαφορετικά, ακόμα και αν κάποιος θεωρεί ότι κάποιοι αστυνομικοί στο Βόλο χρησιμοποίησαν περισσότερο απ’ ό,τι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα, που η Αστυνομία απάντησε συγκεκριμένα τι έκανε και ελέγχεται γι’ αυτό το οποίο έκανε, δεν σημαίνει ότι ένας άνθρωπος λογικός, νουνεχής και προφανώς νομοταγής, αυτό που κάνει είναι να πάει μετά να σκοτώσει έναν αστυνομικό ή να επιτεθεί σ’ έναν αστυνομικό. Μην πάμε, δηλαδή, να δικαιολογούμε εγκληματικές συμπεριφορές κάποιων, επειδή μπορεί να έχουν στο μυαλό τους οργιστεί, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, για χρήση χημικών ή πολύ χειρότερα, επειδή ένα πέναλτι ήταν ή δεν ήταν, επειδή ένα οφσάιντ ήταν ή δεν ήταν. Κι εγώ, πολλές φορές, έχω πάει στο γήπεδο, έχω διαμαρτυρηθεί για ένα πέναλτι, για ένα οφσάιντ, αλλά δεν έχει περάσει ποτέ από το μυαλό μου να επιτεθώ στους απέναντι οπαδούς ή στους αστυνομικούς. Μην κανονικοποιούμε τους εγκληματίες, οι εγκληματίες είναι εγκληματίες, δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να λέμε, «εντάξει, έτσι όπως παίζει ο διαιτητής, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει μετά απ’ έξω». Το έχουμε ακούσει, δυστυχώς, κάποιες φορές έχουμε συμμετάσχει σε τέτοιες συζητήσεις. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτές τις συζητήσεις. Όσες κι αν είναι οι διαφορές, όσα κι αν είναι τα παράπονα, όποια και αν είναι η κατάσταση, οι εγκληματίες είναι εγκληματίες. Και ούτε δικαιολογείται η οποιαδήποτε ενέργειά τους, ούτε θα πρέπει να δικαιολογείται. Και όχι μόνο νομικά και στη συζήτηση που κάνουμε στο δημόσιο διάλογο.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, στα ελληνοτουρκικά πάλι και στα όσα δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν έφυγε από τη χώρα μας. Μεταξύ άλλων διαβάσαμε πώς είπε πως «οι δύο χώρες έχουν τη γνώση, εμπειρία και βούληση να λύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά, χωρίς την παρέμβαση τρίτων» και επιπλέον, πως «είναι δυνατή μία δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινή χρήση στην Ανατολική Μεσόγειο». Πώς ερμηνεύετε αυτά τα λόγια. Έθεσε τέτοιου είδους ζητήματα, δηλαδή, διμερείς διαπραγματεύσεις και συνεκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο, στις συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές, οι θέσεις μας είναι διατυπωμένες, είναι ξεκάθαρες, δεν υπάρχει ζήτημα συνεκμετάλλευσης, το έχει πει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και είναι μία διαχρονική θέση της χώρας, που προφανώς δεν έχει αλλάξει και ισχύει και την επαναλαμβάνουμε. Έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι μία η διαφορά μας με την Τουρκία, οποία θέλουμε να διευθετηθεί επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, δεν ξέρω πότε θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο, αυτή είναι και η δική μας επιθυμία, άρα προϋποθέτει πριν την ύπαρξη ενός συνυποσχετικού, και από κει και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι ξεκάθαρα διατυπωμένα, όπως είναι ξεκάθαρες και οι συμμαχίες της χώρας μας, οι οποίες παραμένουν, προφανώς, εν ισχύ, και είναι πολύ σημαντικές.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Πάλι θα σας πάω πίσω στα οπαδικά. Ήθελα να ρωτήσω τα υπόλοιπα παιχνίδια, τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, που είναι να γίνουν την Πέμπτη, θα διεξαχθούν κανονικά; Εννοώ των άλλων ελληνικών ομάδων.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όλα θα διεξαχθούν τα παιχνίδια. Και το παιχνίδι του Ολυμπιακού θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Απλά τα υπόλοιπα θα γίνουν με κόσμο. Τα άλλα δύο παιχνίδια των ελληνικών ομάδων θα γίνουν με κόσμο. Σας είπα το λόγο που αυτό γίνεται, δεν είναι και για τα τρία παιχνίδια, για προφανείς λόγους ασφαλείας, μετά από όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Να σας πάω σε ένα άλλο θέμα. Σήμερα στις 3:00 το μεσημέρι γίνεται η δίκη σε αλβανικό δικαστήριο, για να εξετάσει το αίτημα του Φρέντυ Μπελέρη για την άδειά του να ορκιστεί ως δήμαρχος Χειμάρρας. Και σκέπτομαι, αν η Κυβέρνηση, σε περίπτωση που βγει πάλι αρνητική η κρίση του δικαστηρίου, τι θα κάνει και αν θα αξιοποιήσει όσα κατήγγειλε ο πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας, ο Σαλί Μπερίσα, ότι χρηματίστηκαν μάρτυρες για να ενοχοποιήσουν, έναντι αμοιβής, τον φυλακισμένο δήμαρχο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου στο πρόσωπο, εν προκειμένω, του νόμιμα εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, του Φρέντυ Μπελέρη, είναι ύψιστης σημασίας για τη χώρα μας, για την Κυβέρνηση, προσωπικά για τον Πρωθυπουργό και νομίζω και για κάθε πολίτη της χώρας, που συμμερίζεται αυτήν την αυτονόητη διαπίστωση. Ότι ο νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος δεν είναι δυνατόν να μην ασκεί τα καθήκοντά του, να μην μπορεί να ορκιστεί και να γίνεται αυτό από εκείνον ο οποίος έχει καταψηφιστεί από τους δημότες του Δήμου Χειμάρρας. Και είναι προφανές ότι δεν θα σταματήσουμε να προβάλουμε, με όλα μας τα θεσμικά όπλα, αυτήν τη διεκδίκηση, μέχρι να δικαιωθεί στο αυτονόητο και δίκαιο αίτημά του ο Φρέντυ Μπελέρης.
Ευχαριστώ πολύ.