Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

    Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

     

    Καλό μεσημέρι,

    Ψηφίστηκε χθες το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο προβλέπει την δυνατότητα ψηφοφορίας μέσω επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα.

    Με τον νέο νόμο αλλάζει το τοπίο της ψήφου των αποδήμων, αλλά και το τοπίο για τους εκλογείς στην Ελλάδα.

    Πρόκειται για μια μεγάλη, ουσιαστική κίνηση, για την ενίσχυση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

    Η δυνατότητα αύξησης της συμμετοχής συνεπάγεται διεύρυνση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας, καθώς αυτή γίνεται πιο αντιπροσωπευτική.

    Το Κράτος εκσυγχρονίζεται, υιοθετεί καλές πρακτικές δημόσιας διοίκησης και αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία, προσαρμόζοντάς την στα δεδομένα της χώρας.

    Μετά την χθεσινή υπερψήφιση του νόμου οι Έλληνες εκλογείς σε κάθε γωνιά της γης θα μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, όπως και οι εντός Ελλάδος εκλογείς. Αυτό το μεγάλο βήμα, το «επικύρωσαν» με την ψήφο τους μόνο τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

    Δυστυχώς, η αντιπολίτευση και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απέδειξαν ότι η αρχική συναίνεση προς το νομοσχέδιο ήταν προσχηματική καταψηφίζοντας τελικά:

    • το να μπορεί με επιστολική ψήφο ένας Έλληνας εκλογέας που ζει στο εξωτερικό να συμμετέχει στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές από τον τόπο μόνιμης κατοικίας του,

    αλλά, καταψηφίζοντας και να μπορεί να ψηφίσει με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και ένας συμπολίτης μας:

    • που μένει στην Ελλάδα και ίσως πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια,
    • Έχει κάποια αναπηρία,
    • σπουδάζει ή εργάζεται μακριά από τον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος.

    Η πρόταση για την επέκταση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και στις εθνικές εκλογές είναι μια τομή, μια κίνηση που θα ισχυροποιήσει τη Δημοκρατία μας, 50 χρόνια μετά την αποκατάστασή της. Η Ιστορία γράφεται με πράξεις που εν προκειμένω, είναι η ψήφος της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας σε ένα εμβληματικό νομοσχέδιο, και όχι με λόγια.

    Η συγκεκριμένη τροπολογία, θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές, όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    —–

    Μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια παρουσιάστηκαν στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού.

    Ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την Εθνική Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.  Το νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε χθες το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση, εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών, ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.

    Αποτελεί υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, που περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης της ΝΔ.

    Την ισότητα στον γάμο έχουν νομοθετήσει 36 χώρες στον κόσμο, 20 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη. Η νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο αυτόματα συνεπάγεται την εφαρμογή ολόκληρου του νομοθετικού πλαισίου των σχέσεων συγγένειας, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθεσίας, που έχει θεσπιστεί και ισχύει σε 39 χώρες στον κόσμο, εκ των οποίων 23 κράτη βρίσκονται στην Ευρώπη και 16 είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε.

    Τονίζουμε για ακόμα μια φορά ότι με το νομοσχέδιο ΔΕΝ επεκτείνεται το δικαίωμα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε ζευγάρια ανδρών, σε ζευγάρια εκτός γάμου ή σε σύμφωνο συμβίωσης, ΔΕΝ γίνεται καμία αναφορά στις έννοιες: Γονέας 1/ Γονέας 2 και ΔΕΝ τροποποιείται καθόλου το νομοθετικό πλαίσιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο Υφυπουργός Γιάννης Μπούγας παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τον νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας, το οποίο προβλέπει:

    1. την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων, δηλαδή των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, ώστε το σύνολο των δικαστών να εκδικάζει όλες τις υποθέσεις πρώτου βαθμού, τόσο αστικές όσο και ποινικές με σκοπό την ταχύτερη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.
    2. τον ορθολογικό επανασχεδιασμό των δικαστικών σχηματισμών της χώρας. Στην περιφερειακή ενότητα (πρώην νομός) θα λειτουργούν πρωτοβάθμια δικαστήρια, δηλαδή το Πρωτοδικείο καθώς και περιφερειακά Πρωτοδικεία, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές.
    3. με το νομοσχέδιο οι αρμοδιότητες των Προϊσταμένων των Δικαστηρίων επικεντρώνονται στα δικαστικά και δικαιοδοτικά τους καθήκοντα.

    —-

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας, παρουσίασαν το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027.

    Η κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην Ελληνική Διασπορά και στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών του μητροπολιτικού κέντρου με την ελληνική ομογένεια.

    Το σχέδιο περιλαμβάνει έξι στρατηγικούς στόχους:

    1. την υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας
    2. την αξιοποίηση της παρουσίας του ομογενειακού στοιχείου για προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος
    3. την διατήρηση των στοιχείων ελληνικότητας με ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, παράδοσης και πολιτισμού με έμφαση στην νέα γενιά.
    4. την διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας
    5. την ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς.
    6. την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας.

    —-

    Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

    Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις απαραίτητες συμπληρωματικές ρυθμίσεις με σκοπό την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή στην ελληνική έννομη τάξη του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

    —-

    Μετά τις προσλήψεις νέων οδηγών που υλοποιήθηκαν στον ΟΑΣΘ μετά από 11 χρόνια αυξάνονται τα δρομολογημένα λεωφορεία στην Θεσσαλονίκη. Περισσότερα από 300 λεωφορεία του ΟΑΣΘ, κυκλοφορούν, σήμερα, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. Η αύξηση αυτή αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου και της καθημερινότητας των κατοίκων. Με την προμήθεια 110 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων, τα οποία εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσουν τον Απρίλιο και φυσικά, με τη λειτουργία του Μετρό, το δεύτερο εξάμηνο του 2024, προχωράμε στη σταδιακή αποσυμφόρηση του προβλήματος της κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη. Με σχέδιο, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά  κάνουμε πράξη τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως τόνισε και ο αρμόδιος Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συνάντησή του με την διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

    —-

    Τις προκηρύξεις διαγωνισμών για δεκατέσσερις νέες δομές, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», υπέγραψε ο Υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για θέματα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, Δημήτριος Βαρτζόπουλος.

    Πρόκειται για Κέντρα Ημέρας ,Οικοτροφεία και Κινητές Μονάδες για άτομα με Αυτισμό, με Άνοια καθώς και για άτομα με σοβαρή ψυχική διαταραχή. Οι νέες δομές θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες. Οι μονάδες αυτές θα αναπτυχθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λασιθίου, Λέσβου, Τρικάλων και Σερρών.

    Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας ολοκληρώνεται με την αναγκαία συμπλήρωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ιδιαιτέρως για τα άτομα με αυτισμό και άνοια. Οι παρεμβάσεις μας σκοπό έχουν να καλύψουν ολιστικά τις ανάγκες των ωφελουμένων, να συνδράμουν τις οικογένειες στη μείωση του φορτίου φροντίδας και στην μείωση των δαπανών των νοικοκυριών που προκαλούν οι χρόνιες παθήσεις.

    —-

    Αύριο, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ολομέλεια της Βουλής απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέα Αριστερά Αλέξη Χαρίτση με θέμα το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

    Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

    Ν. ΡΟΥΜΠΟΣ: Από ό,τι φαίνεται για τον κ. Βορίδη, διευθετήθηκε το θέμα. Θα κάνει αποχή. Δεν τίθεται θέμα συμμετοχής στην Κυβέρνηση, από ό,τι καταλάβαμε. Για τους Υφυπουργούς ή για όποιους Υφυπουργούς, τηρήσουν την ίδια στάση, αποχή δηλαδή, θα ισχύσει το ίδιο; Και αν καταψηφίσουν, τι θα γίνει;

    Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να επαναλάβουμε, αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη στην ΕΡΤ, ότι οι βουλευτές κατά παράδοση αντίστοιχων ψηφοφοριών που αφορούν νομοσχέδια δικαιωμάτων, θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, χωρίς δηλαδή την ύπαρξη κάποιας κομματικής πειθαρχίας. Από εκεί και πέρα, οι συμμετέχοντες στο Υπουργικό Συμβούλιο έχουν μια αυξημένη θεσμική υποχρέωση λόγω του γεγονότος ότι εγκρίνονται τα νομοσχέδια από το Υπουργικό Συμβούλιο. Χθες έγινε μία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με πολύ σημαντικά θέματα, ένα εκ των οποίων και το νομοσχέδιο για την ισότητας στον πολιτικό γάμο, το οποίο ετέθη μετά την έγκρισή του, άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Ο κ. Βορίδης διατύπωσε τις διαχρονικές του απόψεις, τις οποίες είχε, μάλιστα, και πριν αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Επικρατείας. Από εκεί και πέρα, όμως, ο ίδιος δήλωσε ότι θα απέχει στηρίζοντας συνολικά τις επιλογές της Κυβέρνησης. Πράγματι, δεν υπάρχει κάποιο θέμα για τον κ. Βορίδη. Από εκεί και πέρα, είναι καλό να μην προεξοφλήσουμε τη στάση του κάθε βουλευτή, είτε είναι Υφυπουργός, είτε δεν είναι, να δούμε πώς θα τοποθετηθούν στην ψηφοφορία, σε ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, όπως και όλα τα υπόλοιπα τα οποία φέρνουμε προς ψήφιση. Εδώ θα είμαστε να το σχολιάσουμε και, βέβαια, δεν μπορώ και να σας προαναγγείλω, δεν μπορώ και να γνωρίζω εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι όποιες αποφάσεις του Πρωθυπουργού, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη τι θα γίνει στην ψηφοφορία. Ας περιμένουμε και εδώ θα είμαστε να το σχολιάσουμε.

    ΣΤ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα επιμείνω στο ερώτημα του συναδέλφου. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Αν εσείς δεν συμφωνούσατε με ένα νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, θα υποβάλλατε την παραίτησή σας ή θα παραμένατε στην Κυβέρνηση; Και ένα δεύτερο ερώτημα, αν μου επιτρέπετε παρακαλώ: Η κίνηση της Κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, τη στιγμή που είχε διαμορφωθεί ευρεία συναίνεση, δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές πέρασε μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ., ήταν λάθος τακτικής πιστεύετε;

    Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πολύ γρήγορα το πρώτο σκέλος. Το έχω απαντήσει πολλές φορές και δεν έχει, νομίζω, και αξία να απαντάμε σε υποθετικές ερωτήσεις. Ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι δεν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, αν και έχει δηλώσει επανειλημμένως την αντίθεσή του, είπε ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο της αποχής, εξηγώντας -στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου- ένα σκεπτικό. Από εκεί και πέρα, εγώ έχω απαντήσει πολλές φορές σε αντίστοιχη ερώτηση. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να στηρίζεις, πάντοτε, όμως, έχει και αξία να εκφράζεσαι εντός των οργάνων, όπως έκανε χτες και ο κ. Βορίδης τις αντιρρήσεις σου ή τις επισημάνσεις σου για να γίνεται ένα νομοσχέδιο καλύτερο. Θεωρώ ότι ανήκουμε σε μία ομάδα, η οποία έχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη απέναντι στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Είναι σημαντικό να στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες. Εδώ, όμως, είναι κι ένα θέμα που αφορά δικαιώματα, που κατά παράδοση δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Τώρα, ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, μου δίνετε την ευκαιρία να βάλω κι εγώ με τη σειρά μου, όπως έκανε με πολύ αναλυτικό τρόπο νομίζω και η πολιτική ηγεσία και ο Υπουργός και ο αναπληρωτής Υπουργός του Υπουργείου Εσωτερικών, κάποια πράγματα. Καταρχάς, να θυμίσουμε και σε εσάς και στους πολίτες, ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε την προσπάθεια για να αρθούν όλοι οι περιορισμοί των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και είχαν περιορισμούς, ουσιαστικά, σε περίπτωση που ψήφιζαν από τον τόπο διαμονής τους και δεν ερχόντουσαν με ένα αεροπλάνο στην Ελλάδα. Με τα πολλά, καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες να υπάρξει η κατάλληλη συναίνεση για την αυξημένη πλειοψηφία, μετά την επανεκλογή της παρούσας Κυβέρνησης με τον  Κυριάκο Μητσοτάκη, και αυτό να ψηφιστεί. Στη συνέχεια, φέραμε το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Πολλές φορές, είχαμε ρωτηθεί αν θα επεκτείνουμε αυτή την δυνατότητα και στις βουλευτικές εκλογές. Ποτέ δεν είχαμε κρύψει την πρόθεσή μας αυτό να γίνει κάποια στιγμή, αλλά είχαμε επισημάνει ότι είναι διαφορετικές οι πλειοψηφίες που απαιτούνται, εν προκειμένω για τους Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού και είχαμε απαντήσει ότι, προφανώς, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες αυτό θα γίνει. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, μέσα από τον διάλογο για την ψήφο και των Ελλήνων του εξωτερικού και των εκλογέων των Ελλήνων πολιτών εντός Ελλάδος, ότι υπήρχε μία πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, αυξημένη συναίνεση. Κι αυτό ήταν ευχάριστο. Θεώρησε, λοιπόν, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, συνολικά η Κυβέρνηση, ότι δεν έπρεπε να χαθεί αυτή η ευκαιρία και πρότεινε μία τροπολογία στην αρχή μίας συζήτησης με τη δυνατότητα, δηλαδή, να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων ή όποιες αντιδράσεις ή όποιες αντιπροτάσεις. Γιατί; Γιατί υπήρχε δυνατότητα να ψηφιστεί μεν το νομοσχέδιο που επί της αρχής είχε τη στήριξη 230 βουλευτών, το οποίο, βέβαια, δεν χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία για να περάσει, αλλά είχε έναν συμβολισμό η αυξημένη πλειοψηφία. Και επί τη ευκαιρία, εφόσον συμφωνούσαν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, αν υπήρχε η επίτευξη των 200 τουλάχιστον ψήφων, των 2/3, να περάσει και για τις βουλευτικές. Εδώ, λοιπόν, έχουμε τα εξής που θέλω να επισημάνω. Καταρχάς, οι πολίτες θέλουν περισσότερο από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να φύγουν από τη διαδικασία, την οποία πάντοτε σεβόμαστε και τηρούμε, και να πάνε στην ουσία. Η ουσία, για να μην κρύβουμε τα λόγια μας, είναι ότι κάποιος ο οποίος πραγματικά πιστεύει την επιστολική ψήφο, πραγματικά θέλει να δώσει τη δυνατότητα σε συμπολίτες του να ψηφίσουν για τους όποιους λόγους, είτε γιατί είναι στο εξωτερικό, είτε γιατί είναι ασθενείς, είτε γιατί είναι υπερήλικες, είτε γιατί δουλεύουν, αν το πιστεύει αυτό και αναφέρομαι τώρα στο εξωτερικό, για τις ευρωεκλογές, προφανώς και θα έπρεπε να το θέλει και για τις βουλευτικές. Αλλιώς θεωρεί ότι υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές εκλογικές διαδικασίες ή, εν πάση περιπτώσει, αυτή η αρχική συναίνεση είναι προσχηματική. Σημείωση Β: Εφόσον είσαι υπέρ επί της αρχής ενός νομοσχεδίου και δεν σου αρέσει ο τρόπος που κατατίθεται μία τροπολογία, έχεις κάθε δυνατότητα να καταγγείλεις τη διαδικασία, να καταγγείλεις τον τρόπο, αλλά δεν τιμωρείς, εντός ή εκτός εισαγωγικών, τους εκλογείς του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού για τις ευρωεκλογές, καταψηφίζοντας και το νόμο και την τροπολογία. Το τρίτο που θέλω να επισημάνω είναι ότι είχαν τη δυνατότητα, εν πάση περιπτώσει, αν διαφωνούσαν μόνο με την τροπολογία, να μην αλλάξουν στάση μέσα σε λίγες μέρες. Να ψηφίσουν το νόμο για τις ευρωεκλογές και να καταψηφίσουν την τροπολογία. Ούτε αυτό έγινε. Και εν πάση περιπτώσει, η συναίνεση είχε μεγάλη αξία συμβολικά για τις ευρωκλογές, όχι για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, αλλά ουσιαστικά η συναίνεση είχε αξία για τις βουλευτικές εκλογές. Με λίγα λόγια έδωσαν, αρχικά, τη συναίνεση σε μία διαδικασία, η οποία δεν θα άλλαζε την υπερψήφιση ενός νομοσχεδίου. Όταν εκλήθησαν να δώσουν συναίνεση για κάτι το οποίο ήταν απαραίτητο να δοθεί, για να περάσει για τις βουλευτικές εκλογές, ήραν συνολικά τη συναίνεση. Εμείς, όμως, κρατάμε τη μεγάλη εικόνα, η οποία ποια είναι; Ότι με τις ψήφους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. πλέον στις ευρωεκλογές, έγινε μία σημαντική αρχή. Και για τους εκτός Ελλάδος Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους για τις ευρωεκλογές, αλλά και για τους συμπολίτες μας, τους εκλογείς εντός Ελλάδος. Εμείς θα επαναφέρουμε, όπως δήλωσε ρητώς ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο την τροπολογία αυτή, μετά τις ευρωεκλογές, γιατί, έστω και σε δεύτερο χρόνο, είναι σημαντικό να επιτευχθεί αυτή η συναίνεση, γιατί δεν νομίζω ότι είναι προς όφελος ενός κόμματος, σε καμία περίπτωση. Είναι προς όφελος των Ελλήνων σε κάθε γωνιά της γης.

    Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα ήθελα ένα σχόλιο στη χτεσινή κίνηση του κ. Κασελάκη να προσφέρει ένα σπίτι στη συνταξιούχο δημοσιογράφο, κ. Κολοβού, που έχει δεχτεί, κατά κάποιον τρόπο, έξωση από το σπίτι της.

    Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, δεν θα σχολιάσω μεμονωμένα αυτή την κίνηση. Αυτό που θα πω -το έχω πει πολλές φορές- είναι ότι ο κ. Κασελάκης δεν ίδρυσε ένα νέο κόμμα, που θα μπορούσε, ενδεχομένως, να κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού. Σίγουρα δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα και σίγουρα ο κ. Κασελάκης πρέπει να θυμηθεί ότι το κόμμα του -γιατί εξελέγη Πρόεδρος ενός κόμματος, που προϋπήρχε, κυβέρνησε τεσσεράμισι χρόνια και αρχής γενομένης από τον νόμο 4354/2015- προέβλεψε ρητώς ότι οι αδειοδοτούμενες εταιρείες διαχείρισης δανείων, νομιμοποιούνται να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων. Δεν θεσμοθέτησε την υποχρεωτικότητα από την πλευρά των πιστωτών στην αποδοχή των ρυθμίσεων, δεν νομοθέτησε το δικαίωμα των δανειοληπτών να εξαγοράζουν το δάνειό τους κατά την μεταβίβαση των απαιτήσεων σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Τον Φεβρουάριο του 2019 κατήργησε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το 2017 νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τον Δεκέμβριο του 2017 έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Και, μάλιστα, έγιναν περίπου 30.000 πλειστηριασμοί επί των ημερών του κόμματος που είναι Πρόεδρος ο κ. Κασελάκης. Και επειδή επίσης έχει σημασία και η σύγκριση, τι παραλαμβάνεις και τι συνεχίζεις να κάνεις, να πούμε ότι το 2019 το 43,5% του συνόλου των δανείων ήταν κόκκινα. Και εδώ θα έρθει κανείς και θα πει: εσείς τι κάνατε για αυτά; Εμείς τι κάναμε; Εμείς κάναμε μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις που οδήγησαν στη μείωση των κόκκινων δανείων και στην αύξηση των πράσινων δανείων. Συγκεκριμένα, τα ληξιπρόθεσμα κόκκινα δάνεια το ’18 – ‘23 ανέρχονταν σε 107 δισεκατομμύρια ευρώ και έπεσαν κατά 23 δισεκατομμύρια ευρώ, στα 84 δις.. Η μείωση του συνολικού ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα από το 68,3% πήγε στο 61%. Η αύξηση των ενήμερων πράσινων δανείων πήγε από 111 στα 141 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ η χώρα μας είναι 17η, προφανώς χρειάζεται κι άλλος δρόμος, στην Ευρώπη ως προς το ποσοστό του ιδιωτικού χρέους ΑΕΠ, είναι 101%, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 133%, ενώ μειώθηκαν κατά 9,5 μονάδες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ως ποσοστό των συνολικών οφειλών. Και συνεχίζουμε με παρεμβάσεις. Ο τελευταίος νόμος του Υπουργείου Οικονομικών για τους servicers. Ξέρετε -επαναλαμβάνω- δεν ξέρω πόσα σπίτια έχει ο κ. Κασελάκης για να δώσει σε συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε αυτή την πολύ δύσκολη θέση, αλλά η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται αλλιώς την άσκηση της πολιτικής, με νομοθετικές παρεμβάσεις που προστατεύουν τους οφειλέτες, ρυθμίζουν μια κατάσταση με δίκαιο τρόπο, προασπίζοντας τα δικαιώματά τους, διασφαλίζοντας ότι οι ρυθμίσεις που θα έρθουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα τηρηθούν και έτσι, αυτό έχει όφελος, το οποίο αντανακλάται σε πολλούς συμπολίτες μας, εκατοντάδες ή χιλιάδες, κάποιες φορές, συμπολίτες μας, γιατί αυτός νομίζω είναι και ο σωστός τρόπος να ασκείς την πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, κρινόμαστε όλοι μας.

    Λ. ΛΑΖΑΡΟΥ: Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ήθελα να ρωτήσω. Ακούσαμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να λέει ότι είναι κομματικά υποκινούμενες, μάλιστα. Και αυτό το οποίο ήθελα να ρωτήσω είναι ότι δεν ξέρω κατά πόσο έχει υπόψη της η Κυβέρνηση τα τέσσερα βασικά αιτήματα των αγροτών και κατά πόσο μέσα σε αυτά μπορεί ν’ αναγνωρίσει οποιαδήποτε κομματική χροιά, πρώτον. Και ένα δεύτερο, ένας αγρότης όταν βγαίνει στο δρόμο με το τρακτέρ του, αφορά την Κυβέρνηση ή την αφορά το τι ψηφίζει ή ποιος του είπε να βγει;

    Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω έχει αποδείξει η Κυβέρνηση αυτή ότι δεν νομοθετεί μόνο γι’ αυτούς οι οποίοι την υποστηρίζουν. Και αλίμονο, εάν μια κυβέρνηση νομοθετούσε μόνο για το συμφέρον των ψηφοφόρων του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Και το έχουμε αποδείξει αυτό στην πράξη σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Καθήκον μας είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του συνόλου των Ελλήνων πολιτών και όλων των επαγγελματικών ομάδων. Άρα, προφανώς, σεβόμαστε τα αιτήματα, τα ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή, αυτό δηλώνει ρητώς και ο αρμόδιος υπουργός, ο Λευτέρης Αυγενάκης. Συνολικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει προχωρήσει σε πολύ σημαντικές πράξεις, έχω μια σειρά από καταβολές αποζημιώσεων, προκαταβολών και για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πρωτοφανών φυσικών φαινομένων στη Θεσσαλία και συνολικά. Το σύνολο των αποζημιώσεων που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 260 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν ήδη καταβληθεί προκαταβολές 150 εκατομμυρίων και μια σειρά από χρήματα έχουν διασφαλιστεί, μετά και τη παρέμβαση του Πρωθυπουργού, μετά τις πολύ έντονες φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία. Από κει και πέρα, ακούμε, προφανώς, με προσοχή όλα τα αιτήματα των αγροτών, τα αξιολογούμε, προσπαθούμε να επιλύουμε προβλήματα με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Και νομίζω, εάν δει κανείς συγκριτικά τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, αντιλαμβάνεται ότι σε περιόδους κρίσεων, εισαγόμενων κρίσεων, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που επιλύονται. Από κει και πέρα, σίγουρα υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτικών δυνάμεων, που πολλές φορές επισπεύδουν κάποιες αντιδράσεις για να δημιουργείται μία ένταση. Όμως, αυτό δεν αφορά τον αγροτικό κόσμο ή την πολιτική της Κυβέρνησης. Η πολιτική της Κυβέρνησης είναι να λύνει προβλήματα όλων των αγροτών και όλων των επαγγελματιών. Άρα, σε καμία περίπτωση, ούτε τα χρωματίζουμε τα αιτήματα, ούτε τ’ απαξιώνουμε, ούτε θα το κάνουμε ποτέ αυτό. Τ’ αξιολογούμε και προσπαθούμε με ειλικρίνεια να τα επιλύουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    ΒΙΡΓ. ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Αυτή την ώρα που μιλάμε είναι σε εξέλιξη πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι ότι έχουμε καταλήψεις σε πολλά πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και στο ΑΠΘ, με κίνδυνο πολλά παιδιά να χάσουν την εξεταστική τους. Η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων χθες έκανε λόγο ακόμη και για κίνδυνο να χαθεί το εαρινό εξάμηνο. Σας ανησυχεί η κατάσταση αυτή; Οι αντιδράσεις; Και υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε προς την ομαλοποίηση της κατάστασης στα πανεπιστήμια;

    Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το σημαντικό είναι ότι η Κυβέρνηση προχωρά σε μια εμβληματική μεταρρύθμιση και για το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά και για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, η οποία σας δηλώνω κι εγώ ότι θα ψηφιστεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, θα είναι νόμος του Κράτους. Και εδώ, ξέρετε, έχουμε την αντίθεση δύο εικόνων. Από τη μία η συντριπτική πλειοψηφία των  φοιτητών, των καθηγητών, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που θέλει, επιτέλους, να κάνουμε ένα βήμα στο μέλλον. Και θέλει να σταματήσει η χώρα μας να είναι η κακή εξαίρεση, σχεδόν όλου του κόσμου. Και αναφέρομαι στο ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και την ουσιαστική ενίσχυση των πανεπιστημίων, η οποία έχει ήδη  ξεκινήσει από το 2019, με περισσότερη χρηματοδότηση, με σημαντικά νομοθετήματα. Υπάρχουν, όμως, και αυτές οι θλιβερές μειοψηφίες, που γίνονται όλο και πιο μικρές μειοψηφίες, στις οποίες αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι είναι προς το συμφέρον τους, όπως και για όλους τους φοιτητές -αν και κάποιοι εξ αυτών δεν είναι πλέον φοιτητές- που συμμετέχουν σε αυτές όλες τις κινητοποιήσεις, οι οποίοι αντιδρούν μόνο και μόνο γιατί αντιδρούν στα πάντα και θέλουν να μείνουμε πίσω. Το νομοσχέδιο, λοιπόν, θα περάσει, θα γίνει νόμος του Κράτους, γιατί αυτό είναι στην πολιτική της Κυβέρνησης, είναι στο Πρόγραμμα της Κυβέρνησης και είναι προς το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας, των φοιτητών και των καθηγητών. Είναι δεδομένο ότι επιθυμία της Κυβέρνησης, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των φοιτητών, να διασφαλιστούν οι εξεταστικές και γι’ αυτό δίνουμε ένα σημαντικό θεσμικό οπλοστάσιο στα πανεπιστήμια, για να διασφαλιστεί η διενέργεια της Εξεταστικής σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Είναι δεδομένο ότι όπου κληθούν οι Αρχές, όπως συνέβη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από τις πρυτανικές αρχές, θα επιβάλουμε το νόμο. Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο. Πέρασαν οι εποχές που κάποιοι είχαν τα πανεπιστήμια ως ορμητήριά τους και εξαιρούνταν από την εφαρμογή του νόμου, αλλά ναι, προφανώς, εμείς είμαστε εδώ κι έχουμε υποχρέωση δια των Αρχών να εφαρμόσουμε το νόμο και σε κάθε περίπτωση να πάμε παρακάτω, να φύγουμε μπροστά, να σταματήσουμε να βιώνουμε όλη αυτήν την κατάσταση, που στο τέλος της ημέρας δεν ωφέλησε καθόλου διαχρονικά τους φοιτητές. Και σας μιλάει ένας άνθρωπος που έχασε -και το έχω πει πολλές φορές- δύο εξάμηνα, δύο εξεταστικές, ως τότε φοιτητής της Νομικής Κομοτηνής, γιατί κάποιοι ήθελαν να κάνουν, πριν από αρκετά χρόνια -έχουν περάσει περίπου 18 χρόνια- «επαναστατική γυμναστική» στον τότε νόμο της αείμνηστης Μαριέττας Γιαννάκου. Η Ελλάδα προχωράει μπροστά, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτήν την απόφαση έχει πάρει και νομίζω έχει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

    Ρ. ΛΕΠΙΔΟΥ: Ήθελα να ρωτήσω, αν και είπατε νωρίτερα, κύριε Μαρινάκη, ότι δεν έχει αξία ν’ απαντήσουμε, αν πρέπει να παραιτηθεί ή όχι ο κύριος Βορίδης. Ήθελα να ρωτήσω, εάν μπορεί να μείνει στη θέση της η κυρία Κεφάλα, γιατί δεν είναι απλά μία υπουργός, μία υφυπουργός, ένας βουλευτής, είναι η υφυπουργός του Υπουργείου που θα εφαρμόσει το νέο νόμο για το οικογενειακό δίκαιο και την ισότητα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών; Έχει μια έντονη προσωπικότητα σε αυτό το πεδίο.

    Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν απάντησα εάν έχει  ή όχι αξία. Κάθε απόφαση ενός βουλευτή, ενός υπουργού είναι προσωπική απόφαση, όπως υπαγορεύει η συνείδησή του. Απλά, σας παρέθεσα τα γεγονότα, όπως συνέβησαν και απάντησα ότι δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό θέμα. Από κει και πέρα, ας μην προεξοφλήσουμε τη στάση μίας υφυπουργού, ενός υπουργού, μίας υπουργού, ενός ή μίας βουλευτή. Επίκειται η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, εντός των επόμενων εβδομάδων, δεν θα περάσουνε πολλές ημέρες μέχρι τότε, ας δούμε πώς θα αξιολογήσει και πώς θα ψηφίσει, εν πάση περιπτώσει, ο κάθε και η κάθε βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου και όπως είπα, εδώ είμαστε για να το σχολιάσουμε.

    ΙΑΣ. ΜΠΑΝΤΙΟΣ: Εχθές η πρόεδρος του Συλλόγου θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ότι ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, την ενημέρωσε ότι προχώρησε στο μπάζωμα του σημείου του δυστυχήματος, μετά από εντολές υπουργών, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Επιβεβαιώνετε τον ισχυρισμό του γαλάζιου πρώην περιφερειάρχη, σε σχέση με τη διαχείριση του σημείου του δυστυχήματος;

    Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, είναι μια εν εξελίξει διαδικασία η διαδικασία της Εξεταστικής που γίνεται, όπως προβλέπει ο νόμος, από το ελληνικό Κοινοβούλιο και δικαστική διαδικασία, στις οποίες, νομίζω, δεν είναι θεσμικά σωστό, ούτε θα μπορούσαμε να έχουμε άποψη για τις επιμέρους καταθέσεις ή να σχολιάσουμε. Πρέπει να αφήσουμε τις διαδικασίες αυτές να «τρέξουν» με τον ανεξάρτητο ρόλο τους, να έχουν τα πορίσματα που έχουν και στο τέλος της ημέρας οι αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης είναι για εμάς διαχρονικά σεβαστές. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, υπάρχουν και μαρτυρίες ανθρώπων που κανείς δεν μπορεί να συμμερισθεί τον πόνο τους, αν δεν το έχει ζήσει αυτό, οπότε θα μου επιτρέψετε να περιμένω να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Κάθε μαρτυρία, προφανώς, είναι σεβαστή, αξιολογείται εάν ισχύει ή όχι, κρίνεται όπως σε κάθε υπόθεση, σε κάθε δικαστήριο, σε κάθε Εξεταστική Επιτροπή. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι δικός μου ρόλος, ούτε θα μπορούσα εγώ να γνωρίζω τι ισχύει και τι δεν ισχύει και αν έχει ειπωθεί το οτιδήποτε, σε μια διαδικασία που έχει ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα. Άρα, κανένα σχόλιο για καμία μαρτυρική κατάθεση. Περιμένουμε τη διαδικασία να εξελιχθεί και εδώ είμαστε να σχολιάσουμε τα πορίσματα.

    Β. ΠΛΑΚΑΣ: Προ ημερών έγινε μία ακόμη σύσκεψη, με  συμμετοχή κορυφαίων συναδέλφων σας στην Κυβέρνηση και συνεργατών του Πρωθυπουργού, για το Flyover και τοπικών παραγόντων. Και επειδή ξαναβλέπω ότι υπάρχει το αίτημα μετά και τις ήδη διαπιστωμένες δυσλειτουργίες στο κυκλοφοριακό, το χάος στη Θεσσαλονίκη από το Flyover, αν υπάρχει πλέον στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης η σκέψη να ικανοποιηθεί αίτημα τοπικών φορέων, νομίζω, μεταξύ των οποίων και του Δημάρχου, να παγώσουν τα έργα μέχρι την ολοκλήρωση  του μετρό.

    Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουν γίνει πολλές αντίστοιχες συσκέψεις. Νομίζω πάνω από δεκαπέντε φορές έχει συνεδριάσει η αντίστοιχη συντονιστική επιτροπή και έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες, οι οποίες μειώνουν τις συνέπειες ενός προσωρινού κυκλοφοριακού προβλήματος. Το λέω προσωρινό γιατί ολοκληρώνονται, πρώτον το μετρό και στη συνέχεια αυτό το έργο θα γίνει για την  την πιο μόνιμη αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, όπως είναι το  Flyover. Οι τροχονόμοι έχουν αυξηθεί από πενήντα σε εκατό. Συγκεκριμένες ενέργειες αύξησης των δρομολογίων του ΟΑΣΘ, νέα λεωφορεία, τα οποία είπα, αλλά και αυτά τα οποία έρχονται τον Απρίλιο, τα 110 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, η δρομολόγηση της διέλευσης μέσα από το Στρατόπεδο Καρατάσιου. Η θέσπιση έκτακτων διαδρομών για έκτακτα περιστατικά, μια σειρά από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι οποίες υλοποιούνται, κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη γίνει, όπως οι ενέργειες τις οποίες σας ανέφερα, με σκοπό τη διευκόλυνση των κατοίκων για όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Από την αρχή το είπαμε ότι πάμε να βρούμε μόνιμες λύσεις σε χρόνια προβλήματα της πόλης και σίγουρα θα έχουμε μια προσωρινή ταλαιπωρία, που προσπαθούμε να είναι η λιγότερο δυνατή. Το μετρό, το έχουμε πει, έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση συνολικά, θα είναι όπως λέει το χρονοδιάγραμμα, τον Νοέμβριο, δηλαδή, έτοιμο και σίγουρα θα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα με άμεση επέκταση, εντός εξαμήνου, και στην Καλαμαριά, για τη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Προτιμούμε, λοιπόν, να μην κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, να μην παίρνουμε προσωρινά μέτρα – πολλές φορές χρειάζονται και το κάνουμε– αλλά να παίρνουμε κυρίως μόνιμα μέτρα, για να λύνουμε μόνιμα και διαχρονικά προβλήματα.

    Τ. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, βγήκε μία ανακοίνωση, προχθές το βράδυ, από το υπερταμείο, σχετικά με το project της ανάπλασης της Δ.Ε.Θ., που δεν διευκρίνιζε και πολύ τα πράγματα σχετικά με το χρηματοδοτικό μοντέλο που θα ακολουθηθεί. Και δεν γνωρίζουμε εάν αυτό το έργο της ανάπλασης θα συνεχίσει να καθυστερεί μέχρι να ληφθούν οι αποφάσεις και να ξεκινήσει ή εάν θα αναβληθεί. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης  απέναντι σε αυτό το  project;

    Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχω απαντήσει, νομίζω, και στις δύο τελευταίες Ενημερώσεις Πολιτικών Συντακτών από τη Θεσσαλονίκη. Ισχύει ό,τι είπα στις προηγούμενες μου απαντήσεις. Δεν έχει αλλάξει κάτι ούτε ως προς το χρονοδιάγραμμα ούτε ως προς τις προθέσεις της Κυβέρνησης.

    Ρ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Με βάση τα όσα διατύπωσε η Εκκλησία για τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, θα ξεκινήσουν αντιδράσεις σε διάφορες Μητροπόλεις σε όλη τη χώρα. Αυτό, ενδεχομένως, προκαλέσει και μαζικές αντιδράσεις του κόσμου. Τι προτίθεται να κάνει γι’ αυτό η Κυβέρνηση; Γιατί έχει ουσία ένα νομοσχέδιο, ένας νόμος, αν τυχόν  τον δέχεται  και η ίδια η κοινωνία.

    Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι έχει γίνει σαφές ότι σεβόμαστε πλήρως την Εκκλησία, τις απόψεις της και μάλιστα τον διαχρονικά υποστηρικτικά ρόλο της στην κοινωνία και ειδικά σε περιόδους μεγάλων εισαγόμενων κρίσεων, όπως τα τελευταία χρόνια. Έχει τις απόψεις της, είναι απολύτως σεβαστές, από εκεί και πέρα η Εκτελεστική Εξουσία εισηγείται νομοσχέδια και η Νομοθετική Εξουσία τα ψηφίζει. Έτσι συνέβαινε στη χώρα μας, έτσι θα συνεχίσει να συμβαίνει. Και εμείς θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας, με απόλυτο σεβασμό στις απόψεις και της Εκκλησίας και του συνόλου της κοινωνίας, Άρα, συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε, υλοποιούμε το πρόγραμμά μας και προχωράμε μπροστά.

    Μ. ΣΑΜΟΛΑΔΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια μέρα μετά το «πράσινο φως» της τουρκικής εθνοσυνέλευσης στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζο Μπάιντεν, με επιστολή του στο Κογκρέσο, ζητά  να εγκριθεί η πώληση των μαχητικών F16 στην Τουρκία. Υπάρχει νεότερη ενημέρωση από την αμερικανική πλευρά για το ελληνικό αίτημα, σχετικά με τα F35;

    Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ό,τι σας είπαμε μετά  και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. στα Χανιά, ισχύει. Θα υλοποιηθεί πλήρως το εξοπλιστικό πρόγραμμα και η συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών, η οποία δεν ετεροκαθορίζεται από τα προγράμματα μεταξύ των Η.Π.Α. και ενός άλλου κράτους. Ισχύει στο ακέραιο, θα προχωρήσει όπως έχουμε πει και όταν θα έχουμε κάτι επίσημο, εμείς θα το ανακοινώσουμε. Μέχρι τότε δεν μπορώ, όπως καταλαβαίνετε, να πω κάτι περισσότερο.

    Γ. ΦΑΚΗΣ: Βγήκε χθες μία έκθεση με στοιχεία από τη ΓΣΕΒΕΕ, όπου προκύπτει ότι ο μισθός φτάνει μόλις, στα περισσότερα νοικοκυριά, για τις 19 από τις 30  ημέρες του μήνα, για το 2023 πάντα τα στοιχεία. Μάλιστα, μιλάμε για μία χρονιά όπου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε, έγιναν και κάποιες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης σε σχέση με τις τιμές, βλέπουμε και μια προσπάθεια το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα με το βρεφικό γάλα, αλλά συνήθως, με βάση και τα στοιχεία, οι τιμές αυξάνονται σε σχέση με τη μείωση που υπάρχει. Ποιες θα είναι οι κινήσεις το επόμενο διάστημα, ώστε τα στοιχεία του 2024 να είναι ασφαλώς καλύτερα, να μην φτάνει ο μισθός ουσιαστικά για 19 ημέρες – προβλέπεται άλλωστε και η αύξηση του κατώτατου μισθού – αλλά να είναι καλύτερες οι ημέρες και πιο ευοίωνες για τα ελληνικά νοικοκυριά;

    Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα πέρασε μία πολυετή οικονομική κρίση, πολύ δύσκολα χρόνια, παρατεταμένες δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες οδήγησαν στη συρρίκνωση του εισοδήματος των πολιτών, του ΑΕΠ της χώρας και στην αύξηση του χρέους. Φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Και τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά, το ζήσαμε όλοι και οι νεότερες γενιές πολύ περισσότερο. Πολλοί εκ των νέων ανθρώπων έφυγαν στο εξωτερικό, ενώ είδαμε περικοπές -μην τα επαναλάβω, νομίζω είναι γνωστά– και σε συντάξεις και σε μισθούς.

    Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι προφανώς δεν θα φτάσουμε στο επιθυμητό, δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο επιθυμητό από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως, μέρα με τη μέρα, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βελτιώνει την κατάσταση ως προς το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Από  το 2019, λοιπόν, μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί, όπως πολύ σωστά είπατε, τρεις φορές ο κατώτατος μισθός, 20% συνολικά. Επίκειται νέα αύξηση τους επόμενους μήνες, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος τα 950 ευρώ εντός τετραετίας, με σταδιακές αυξήσεις. Αυξήθηκε ο μέσος μισθός κατά 15%, ενώ σε χώρες που έχουν κατώτατο μισθό, από τη 18η θέση, έχουμε φτάσει στη 12η. Και αυξήθηκε κατά πολύ και το μέσο ημερομίσθιο. Και όταν μιλάμε για διαθέσιμο εισόδημα, προφανώς αναφερόμαστε και στο εισόδημα, αλλά και στις δαπάνες.

    Οι πρωτοβουλίες είναι πολλές. Είναι η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά έναν μισθό τον χρόνο, το ξεπάγωμα των τριετιών, μια σειρά από μειώσεις φόρων. Πενήντα καταργήσεις ή μειώσεις την προηγούμενη τετραετία, ακόμα περισσότερες στη δεύτερη τετραετία σε συνέχεια των προηγούμενων, όπως η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά κατά 1.000 ευρώ, η μονιμοποίηση προσωρινά μειωμένων φόρων όπως είναι ο ΦΠΑ για τις μεταφορές ή για αγαθά που σχετίζονται με την υγεία και κάποια ακόμα. Η στήριξη με μόνιμα μέτρα, αλλά και με έκτακτα μέτρα, όπως είναι τα χρήματα που δόθηκαν τον Δεκέμβριο για ευάλωτους συμπολίτες μας, τα μέτρα κατά της ακρίβειας, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά  και οι επιχειρήσεις και βέβαια με πολύ μεγάλη έμφαση στις οικογένειες με παιδιά, στους νέους γονείς. Δεν έχει κανείς αμφιβολία ότι αυτά τα οποία ανακοίνωσε προ ημερών η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, και εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι Υπουργοί, για στήριξη στην οικογένεια, την αναπροσαρμογή του επιδόματος παιδιού, για τη γέννηση ενός παιδιού, είναι σημαντική στήριξη, έχει την αξία της για ένα νέο ζευγάρι, αλλά δεν θα  λύσει προφανώς το πρόβλημα.  Κανένα από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα. Όλα αυτά μαζί, όμως, έχουν πολύ μεγάλη αξία, γιατί σταδιακά  αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν αυτές οι κρίσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις που αυξάνουν άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα των πολιτών. Δεν πιστεύουμε σε μαγικές   συνταγές. Θα συνεχίζουμε να δημιουργούμε τις συνθήκες, να δημιουργούνται καλύτερες και περισσότερες θέσεις εργασίας. Μην ξεχνάμε ότι αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκαν 400.000 νέες θέσεις εργασίας, με παράλληλη αύξηση του μέσου μισθού. Και αυτή είναι και η κεντρική πολιτική της Κυβέρνησης. Επαναλαμβάνω: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι εισαγόμενη ακρίβεια, άρα είναι και η απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει. Και το μεγαλύτερο στοίχημα και για μένα και για όλους μας και πρώτα για τον Πρωθυπουργό, εθνικό στοίχημα, είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών του δημογραφικού. Γι’ αυτό και τους επόμενους μήνες θα ανακοινωθούν και περισσότερα μέτρα από το αρμόδιο Υπουργείο Οικογένειας και Ισότητας και τη Σοφία Ζαχαράκη και συνολικά την Κυβέρνηση.

    Σ. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ: Υπάρχουν κάποιες φωνές εντός της Εκκλησίας που άρχισαν να διατυπώνουν την άρνησή τους αναφορικά με τη βάπτιση των τέκνων των ομόφυλων ζευγαριών, με όλα τα πιθανά παρελκόμενα, έκθεσης δηλαδή αυτών των παιδιών στην κοινωνία, μη προστασίας των προσωπικών δεδομένων τους κ.τ.λ.. Σκοπεύετε να αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία, ούτως ώστε να προστατευτούν αυτά τα παιδιά;

    Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γενικός μας στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, γι΄ αυτό και προχωράμε σε αυτή τη νομοθέτηση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πολλές φορές μας έχουν πει «μα, πώς είναι δυνατόν να κάνετε ό,τι κάνετε και δεν σκέφτεστε τα παιδιά». Επειδή σκεφτόμαστε τα παιδιά κάνουμε ό,τι κάνουμε. Και δεν θέλουμε να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Και αναφέρομαι, προφανώς, όχι στην Εκκλησία, αλλά στη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Τη στιγμή που μεγαλώνουν, σήμερα που μιλάμε, παιδιά, με δύο άνδρες ή δύο γυναίκες, αλλά στο σχολείο μπορεί να πάει να τα επισκεφθεί μόνο ο ένας εκ των δύο ή μία εκ των δύο και ο άλλος είναι ένας αόρατος πατέρας ή μια αόρατη μητέρα που τα μεγαλώνει ή όταν αυτά τα παιδιά κάποιοι αιτούνται να τα υιοθετήσουν, κρίνονται μόνο ο ένας ή μία εκ των δύο. Τώρα, θα κρίνονται και οι δύο. Και πολλά άλλα, όπως είναι το να μπορούν να κληρονομήσουν και τους δύο, να μπορούν να μείνουν με τον έναν, που θα μείνει στη ζωή, αν ο άλλος, ω μη γένοιτο, φύγει από τη ζωή. Πάγια, λοιπόν, άποψή μας είναι το να προστατεύουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών, χωρίς να μας ενδιαφέρει εάν αυτοί είναι πολλοί λίγοι. Έχουμε καθήκον για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά να προστατεύουμε τα δικαιώματά του. Από εκεί και πέρα, τα ζητήματα της Εκκλησίας αφορούν την Εκκλησία. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στα ζητήματα της Εκκλησίας. Σίγουρα, όμως, έχουμε μια σχέση διαχρονικού σεβασμού, διαλόγου, αλληλοκατανόησης. Θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα, το οποίο στο τέλος της ημέρας δεν θα μας διχάσει, παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν. Αυτός είναι ο στόχος μας και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, οπότε, βήμα-βήμα. Εμάς αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει, αυτή τη στιγμή, είναι να ψηφιστεί, με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, αυτό το νομοσχέδιο. Να γίνει νόμος του κράτους. Να υπάρχει ισότητα στον πολιτικό γάμο και να προστατευτούν τα δικαιώματα των παιδιών και να προχωρήσουμε παρακάτω. Και νομίζω ότι με καλή θέληση δεν θα υπάρχει ούτε κλίμα διχασμού στην ελληνική κοινωνία, για να αντιμετωπίσουμε και όλα τα υπόλοιπα πολλά προβλήματα, με τόσες εισαγόμενες κρίσεις που υπάρχουν και απασχολούν τους πολίτες.

    Κ. ΚΟΠΤΣΙΟΥ: Θα ήθελα να πάμε λίγο στο ζήτημα της αισχροκέρδειας, με αφορμή και το νέο πρόστιμο ύψους 561.000 ευρώ σε εταιρεία γάλακτος, που ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σκρέκας. Κατά το παρελθόν έχουν επιβληθεί αντίστοιχα πρόστιμα σε εταιρείες. Θα μπορούσε η Κυβέρνηση να δημοσιοποιεί και το συγκεκριμένο προϊόν που εντοπίστηκε η αισχροκέρδεια, ώστε να το γνωρίζουν οι πολίτες; Επιπλέον, αυτά τα χρήματα συνολικά θα επιστρέψουν στους πολίτες με κάποια μορφή;

    Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, να πούμε ότι έφερε τεκμήρια και αποδείξεις ο Υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Σκρέκας, γιατί υπήρχαν και αυτοί οι οποίοι αμφισβητούσαν ότι τα πρόστιμα αυτά υφίστανται ή εισπράττονται. Όχι απλά υφίστανται, εισπράττονται κιόλας κατά πολύ μεγάλο ποσοστό και θα εισπραχθούν προφανώς στο σύνολό τους. Από μόνος του ως πυλώνας αντιμετώπισης της ακρίβειας, προφανώς και δεν αρκεί. Αλλά είναι ένας σημαντικός πυλώνας που έχει πολύ μεγάλη αξία και εισπρακτική. Και στο ερώτημα που κάνατε, προφανώς και αυτά τα χρήματα και όλα τα υπόλοιπα έσοδα του κράτους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στους πολίτες επιστρέφουν με έκτακτη στήριξη. Ανακοινώθηκαν προ ημερών, το είπα και πριν, μέτρα αύξησης του επιδόματος για τη γέννηση παιδιού. Δίνονται έκτακτες στηρίξεις στους πολίτες, όπως τον Δεκέμβριο. Το έχει αποδείξει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση ότι το υπερπλεόνασμα ή την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας την επιστρέφει στους πολίτες που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη, ειδικά σε ανθρώπους που έχουν οικογένειες με παιδιά. Τα πρόστιμα καθορίζονται με βάση το ύψος που εντοπίζεται μια παράβαση, το ύψος της παράβασης είναι πολλαπλάσιο του παρανόμως εισπραχθέντος ποσού από μια εταιρεία, είτε για πώληση ειδών με εικονικές εκπτώσεις, είτε για παραβίαση του νόμου για το πλαφόν για το μέγιστο περιθώριο κέρδους, είτε για οποιαδήποτε άλλη παραβίαση μιας διάταξης. Έχει παρατηρηθεί ότι στις περιπτώσεις που επιβάλλονται πρόστιμα, στη συνέχεια, κατά συντριπτική πλειοψηφία, οι τιμές μειώνονται μέχρι και 25%. Τώρα, ως προς τη δημοσιοποίηση -έχω απαντήσει πολλές φορές αυτή την ερώτηση- αν υπήρχε κάποια πρόθεση της Κυβέρνησης να προστατεύσει με κάποιον τρόπο τις εταιρείες, δεν θα δημοσιοποιούσε τα ονόματα των εταιρειών. Το γεγονός ότι δημοσιοποιούνται τα ονόματα των εταιρειών, νομίζω ότι είναι πιο επιζήμιο για μια εταιρεία και περνά ένα πολύ πιο δυνατό μήνυμα από ό,τι να δημοσιοποιούνταν τα ονόματα ή οι ονομασίες των προϊόντων. Και σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο κοιτούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι εάν στα προϊόντα πάνω στα οποία μπαίνουν τα πρόστιμα, στη συνέχεια επανέρχονται στις τιμές και βασικά οι εταιρείες αυτές εφαρμόζουν, από εκεί και στο εξής, τη νομοθεσία. Και αυτό φαίνεται και στις τιμές και με τον έλεγχο που κάνει η ΔΙΜΕΑ, η αρμόδια Υπηρεσία. Και στη συνέχεια, προφανώς, είτε προχωράμε παρακάτω, είτε έχουμε νέα πρόστιμα.

    Δ. ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ: Είχαμε, χθες, την επίθεση στη σύντροφο του αρχιδιαιτητή κύριου Μάνταλου. Ένα σχόλιό σας για την επίθεση και αν αυτή μπορεί να αλλάξει την κυβερνητική απόφαση για επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα, στις 12 Φεβρουαρίου.

    Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι χωρούν πολλές ερμηνείες όταν τελείται μια παράνομη πράξη. Αφενός, μεν, καταδικάζουμε κάθε παράνομη πράξη, οποτεδήποτε συμβαίνει, οπουδήποτε συμβαίνει. Δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι να εξετάσουμε τι ακριβώς συνέβη, ποιος έκανε τι, αλλά είναι οι αρμόδιες Αρχές και η Δικαιοσύνη. Ούτε ποτέ μια εν εξελίξει υπόθεση την σχολιάζουμε ως προς το δικαστικό της σκέλος. Από εκεί και πέρα, η Κυβέρνηση αυτό το οποίο λέει, το εννοεί. Και η τρανότερη απόδειξη και στο θέμα του ποδοσφαίρου και των γηπέδων είναι ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων -πέραν του σκέλους που αφορά τη Δικαιοσύνη και τις αρχές, που εκεί προφανώς συνέβη κάτι που περιμένουμε να εξελιχθεί και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να παρέμβουμε- στο σκέλος που αφορά την εκτελεστική εξουσία, ήδη εισάγεται προς ψήφιση ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, κ. Γιάννη Βρούτση, που υλοποιεί όλα όσα είπαμε την ημέρα που ανακοινώθηκε το κλείσιμο των γηπέδων. Βάζει ένα αυστηρό, αλλά δίκαιο, πλαίσιο τιμωρίας, με αυτόματη, ας πούμε, τιμωρία σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται μια παράνομη πράξη και όλο το καθεστώς προστασίας των φιλάθλων. Αυτή η πρόταση προφανώς δεν αλλάζει. Τεχνικές λεπτομέρειες και το ακριβές της εφαρμογής όλων αυτών, προφανώς θα ανακοινωθούν και ήδη έχουμε και δηλώσεις και ανακοινώσεις από το Υπουργείο Αθλητισμού.

    ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Συμπληρώνεται περίπου ένας μήνας από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα νέα τιμολόγια στην ενέργεια. Οι πολίτες εξακολουθούν να είναι προβληματισμένοι και να μην έχουν ξεκαθαρίσει το πώς ακριβώς γίνονται οι υπολογισμοί για διάφορα από αυτά. Ήθελα να μου πείτε, εάν έχετε κάνει μια αποτίμηση από την εφαρμογή του νέου μέτρου και αν η Κυβέρνηση το δει συνολικότερα και πότε, αν υπάρχουν προβλήματα, ποια είναι αυτά και πώς θα αντιμετωπιστούν.

    Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα πρώτα συμπεράσματα από τον πρώτον μήνα εφαρμογής ήταν ενθαρρυντικά. Δηλαδή, η πρωτοβουλία αυτή οδήγησε μεσοσταθμικά σε όφελος στους καταναλωτές. Προφανώς κάθε πρωτοβουλία αξιολογείται στον χρόνο, όχι μόνο μια φορά και αυτό θα κάνουμε. Ο στόχος κάθε παρέμβασης της Κυβέρνησης, είτε νομοθετικής, είτε κάποιας απόφασης, είναι αυτή να έχει όφελος στον καταναλωτή, στο σύνολο των πολιτών. Έχουμε επαναλάβει, πολλές φορές, γιατί αυτό είναι προς όφελος των καταναλωτών. Γιατί δίνει τη δυνατότητα -ως προς το «πράσινο» τιμολόγιο, αν το επιλέξουν, οι καταναλωτές- να κάνουν σύγκριση τιμών και να αλλάζουν πάροχο. Μην κάτσουμε πάλι και κουράσουμε με την επιμέρους ανάλυση, είναι γνωστό. Αυτή είναι η πρόθεσή μας και σε κάθε περίπτωση, συνολικά για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης ακρίβειας και εν προκειμένω με την ακρίβεια στο ρεύμα, έχουν δοθεί πάνω από 13 δισεκατομμύρια και μάλιστα σε δύσκολες περιόδους, , είτε με προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ακριβώς γι΄ αυτό τον λόγο. Είμαστε σε μια περίοδο καλύτερη από την προηγούμενη. Παρακολουθούμε τις τιμές, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και παρεμβαίνουμε όποτε θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει αυτό.

    Σ. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ: Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τη δήλωση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, κ. Μπούγα, ότι θα απόσχει για λόγους συνείδησης από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

    Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η δήλωση αυτή νομίζω ότι έγινε λίγο πριν την έναρξη της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, οπότε δεν έχω κάτι περισσότερο να πω γι΄ αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε. Κάθε Υπουργός, Υφυπουργός, τοποθετείται με βάση τη συνείδησή του, ισχύουν όσα έχουμε πει μέχρι τώρα. Και από εκεί και πέρα, όταν θα υπάρχουν περαιτέρω πράγματα προς ανακοίνωση, εδώ θα είμαστε να τα ανακοινώσουμε και να τα σχολιάσουμε.

    Γ. ΜΗΤΡΑΚΗΣ: Μόλις χθες, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος έκανε λόγο για 90.000 θέσεις εργασίας ακάλυπτες στην μεταποίηση της χώρας και ζήτησε να γίνουν ενέργειες, ώστε να έρθουν αλλοδαποί εργαζόμενοι για να καλυφθεί το κενό. Το ίδιο αίτημα έχετε λάβει και από τους τουριστικούς φορείς. Σε δύο-τρεις μήνες ξεκινά η τουριστική σεζόν και βεβαίως, υπάρχει πάντα ένα τέτοιο αίτημα και από τον αγροτικό κόσμο, γιατί υπάρχουν αγροτικές εργασίες και δεν υπάρχουν χέρια. Υπάρχει στον προγραμματισμό σας κάτι το οποίο να έχει ένα δυναμικό και επείγοντα χαρακτήρα για να εξυπηρετηθούν αυτές οι ανάγκες;

    Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να λύνει το πρόβλημα, κυρίως με διακρατικές συμφωνίες συγκεκριμένες, όπως έχουν ανακοινωθεί, χωρίς να ισχύουν όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί από την προπαγάνδα της Αντιπολίτευσης, μικρότερων ή μεγαλύτερων κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Υπήρξε μια τροπολογία για την οποία έγινε πολύ συζήτηση για συγκεκριμένο αριθμό αδειών διαμονής για εργασία. Υπάρχει μια σειρά από πρωτοβουλίες του πρώην ΟΑΕΔ, νυν ΔΥΠΑ, στην κατεύθυνση της στήριξης, της ενίσχυσης της εργασίας. Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Τα γνωρίζουμε τα αιτήματα. Προσπαθούμε να τα αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο και κάθε φορά, κάθε πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, μετά από τη συζήτηση που γίνεται, έχει αυτό τον στόχο.

    Δ. ΚΡΗΤΙΚΟΥ: Για το θέμα της υγείας ήθελα να ρωτήσω. Υπάρχουν κινητοποιήσεις στα περιφερειακά Νοσοκομεία των ιατρών του Ε.Σ.Υ. και ταυτόχρονα έχουμε και εξόδους τους προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά ακόμα και στο εξωτερικό. Οι ανακοινωμένες προσλήψεις δεν φαίνεται να καλύπτουν τα κενά, όπως τουλάχιστον λένε οι ειδικοί. Πώς σκέφτεται η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτή την έξοδο των ιατρών; Και τα κενά που θα δημιουργηθούν, αν καλύπτονται πραγματικά από τις νέες προσλήψεις μέχρι τα μέσα του 2024.

    Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αρχικά να πούμε ότι την προηγούμενη τετραετία αυξήθηκε το προσωπικό που υπηρετεί στο Ε.Σ.Υ., παρά τις αποχωρήσεις και σε μια πολύ δύσκολη περίοδο πανδημίας. Έχει ανακοινωθεί και υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσλήψεων για την Υγεία και τη δεύτερη τετραετία και θα υλοποιηθεί στο ακέραιο, με το μεγαλύτερο μέρος των προσλήψεων το 2024 να αφορά την Υγεία και κρίσιμες υποδομές της Υγείας και του Ε.Κ.Α.Β. και τη στήριξη των εξωτερικών Ιατρείων. Η Υγεία στηρίζεται και με προσλήψεις. Η Υγεία στηρίζεται και με πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως είναι η νέα λίστα φαρμάκων, η ενιαία λίστα χειρουργείων, μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες, από τις πρώτες προτεραιότητες της Κυβέρνησης και στο πρόγραμμα των εκλογών του 2023 και παραμένει προτεραιότητα και προσπαθούμε, σημείο-σημείο, να εφαρμόζουμε όλα όσα είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένα από τα ζητήματα που προβληματίζουν περισσότερο τους πολίτες και γι΄ αυτό κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση.

    Λ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΔΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο από την ελληνική Κυβέρνηση για τα 25.500 θύματα στη Γάζα αφενός -σήμερα είχαμε και το χτύπημα στο κέντρο του Ο.Η.Ε.- και δεύτερον, εάν η ελληνική Κυβέρνηση υιοθετεί τη λύση των δύο κρατών, που μπήκε πια στη συζήτηση.

    Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ελληνική Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει εκφράσει τη θέση της. Έχει την ίδια στάση και για τη λύση στο συγκεκριμένο θέμα, όπως έχει περιγραφεί τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια. Αρχικά, δήλωσε αλληλέγγυα στον λαό του Ισραήλ και καταδίκασε την τρομοκρατική Χαμάς, διαχωρίζοντάς την από τον παλαιστινιακό λαό. Όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών στις πρόσφατες δηλώσεις του, πριν από τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, ύψιστη προτεραιότητα κάθε κράτους πρέπει να είναι η προστασία των αμάχων και η παύση των εχθροπραξιών. Από εκεί και πέρα, βέβαια, εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις, προσπαθούμε να στείλουμε, με τον κάθε δυνατό τρόπο, όπως έχει ανακοινωθεί, ανθρωπιστική βοήθεια. Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε στις θέσεις μας, οι οποίες δεν έχουν αλλάξει και παραμένουν σταθερές.

    Σας ευχαριστώ πολύ.

    Προηγούμενο άρθροΠράσινο Κίνημα: Να προστατευτεί η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς
    Επόμενο άρθροEurobank 25-01-2024: 7 Ημέρες Οικονομία -Δομική ανάλυση της αγοράς εργασίας στο 9μηνο-23