Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη
Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Πατησίων που λειτουργεί ως εμβολιαστικό Κέντρο όπου διαπίστωσε την άριστη λειτουργία του και ευχαρίστησε το προσωπικό για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Όπως ο ίδιος ανέφερε σε δήλωσή του:
«Στη χώρα μας η διαδικασία προχωρά οργανωμένα και πιο γρήγορα από τα πιο πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Γι’ αυτό και τα εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο οι συμπολίτες μας. Σήμερα, ξεπερνάμε τον συμβολικό αριθμό του ενός εκατομμυρίου δόσεων. Που σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα που περνά, χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια».
Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες 65 και άνω και στην Ελλάδα. Θετικό είναι και το γεγονός ότι τον Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων, καθώς η εταιρεία Pfizer, επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις για τον επόμενο μήνα θα ξεπεράσουν το 1.000.000 δόσεις.
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» -η μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη επιχείρηση που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό Κράτος- εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και χωρίς σημαντικές απώλειες εμβολίων γεγονός που την κατατάσσει στις καλύτερες του κόσμου. Κι αυτό διότι η Κυβέρνηση έχει στηρίξει, από την αρχή, το επιχειρησιακό σχέδιο σε τρεις πυλώνες που -όπως αποδεικνύεται στην πράξη- τηρούνται στο ακέραιο.
-Ο πρώτος πυλώνας είναι η ασφάλεια, από την παραλαβή, την αποθήκευση και την διανομή, μέχρι και την διενέργεια των εμβολιασμών. Υπήρξαν μόνο έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.
-Ο δεύτερος είναι ο πυλώνας της διαφάνειας και της τήρησης της προτεραιοποίησης, όπως την έχει ορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
-Ο τρίτος πυλώνας είναι η αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας για τους πολίτες. Μέχρι στιγμής οι εμβολιασθεντες -στην πλειονότητά τους άνω των 75 ετών- δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο που λειτουργεί ο μηχανισμός.
Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε όλες τις υπηρεσίες και όλους τους λειτουργούς που συμμετέχουν στην επιχείρηση.
Για την έξαρση της πανδημίας
Δυστυχώς όπως συμβαίνει -σε πολύ μεγαλύτερες βέβαια διαστάσεις σε άλλες χώρες- την ώρα αυτή παρατηρείται ανησυχητική έξαρση της πανδημίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό εξαιτίας κυρίως των μεταλλάξεων που κυκλοφορούν και έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα.
Παρατηρείται μάλιστα όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Κανείς, λοιπόν -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- δεν πρέπει να αισθάνεται άτρωτος. Και βέβαια ο καθένας να μην ξεχνά ότι μπορεί να μεταδίδει γύρω του τον κορονοϊό, βάζοντας τους υπόλοιπους σε νέες δοκιμασίες.
Ήδη, από σήμερα το πρωί, η Κυβέρνηση τροποποίησε τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για την αποτροπή της διασποράς. Στόχος είναι ο περιορισμός της κινητικότητας που -όπως αποδεικνύεται- αποτελεί βασική αιτία διασποράς. Ανάμεσα στ’ άλλα η μετακίνηση για την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης (κωδικός 2), επιτρέπεται μόνο εντός οικείου Δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο της κατοικίας. Το ίδιο ισχύει και την μετάβαση στις τράπεζες (κωδικός 3). Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο ζώο (κωδικός 6) γίνονται αποκλειστικά με τα πόδια ή ποδήλατο. Οι μετακινήσει για παροχή βοήθειας (κωδικός 4) θα ελέγχονται πιο αυστηρά.
Ταυτόχρονα, υπάρχει μερική αναπροσαρμογή ως προς τις ώρες κυκλοφορίας. Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας, ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή από τις 7 το απόγευμα έως 5 το πρωί.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Ε.Σ.Υ.
Η νέα έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο Σύστημα Υγείας και ειδικότερα στα νοσοκομεία της Αττικής. Στις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες Μ.Ε.Θ. Covid φτάνοντας στις 319, δηλαδή αύξηση 40%, ενώ ετοιμάζονται επιπλέον κλίνες για τις αμέσως επόμενες μέρες.
Παρόλα αυτά στην Αττική η πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ. είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό το Σύστημα περνά από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε πλήρη ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από την αρχή της κρίσης και εφαρμόστηκε σε ένα βαθμό τον περασμένο Νοέμβριο στη Βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό:
-Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο Δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non Covid νοσοκομείο.
-Το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non Covid περιστατικών.
-Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.
-Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας.
-Τα νοσοκομεία Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.
-Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες Μ.Ε.Θ. για non Covid περιστατικά στην Αττική.
-Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας -στο πλαίσιο της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- σκοπεύει να πάρει κάθε σχετική αναγκαία απόφαση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Ας προσέξουμε λοιπόν όλοι ακόμη περισσότερο έτσι ώστε τα μέτρα αυτά να καταστούν σύντομα απολύτως αχρείαστα. «Αυτές οι εβδομάδες», όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «μοιάζουν με το τελευταίο εμπόδιο πριν φτάσουμε στο νήμα της ελπίδας. Η τελευταία πρόκληση, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Γι’ αυτό και μια τελευταία προσπάθεια θα μας φέρει όλους νωρίτερα στο ξέφωτο της Ελευθερίας».
Σε ό,τι αφορά το σεισμό στη Θεσσαλία
Από την πρώτη στιγμή που έγινε ο σεισμός υπήρξε άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.
-Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετέβη στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο.
-Το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε ετοιμότητα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των πληγέντων και είναι έτοιμο να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αποκατάσταση των ζημιών.
-Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε άμεσα κλιμάκια μηχανικών για τη διενέργεια αυτοψιών.
-Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, προχωρούν στην καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν μνημεία, αρχαιολογικοί και θρησκευτικοί χώροι.
-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει μισθώσει ξενοδοχεία για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους.
-Η Πολιτική Προστασία, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μεταφέρει στην περιοχή σκηνές, γεννήτριες, κουβέρτες, κρεβάτια και λοιπό υλικό για προσωρινή χρήση από τους πληγέντες.
– Η Πολιτεία θα εφαρμόσει στις πληγείσες περιοχές άμεσα μέτρα στήριξης. Ειδικότερα:
Πρώτον: Στεγαστική Συνδρομή για τα κτίρια που έχουν πληγεί από το Υπουργείο Υποδομών μόλις οριοθετηθούν οι σεισμόπληκτες περιοχές. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πάρουν το 80% του κόστους επισκευής ως κρατική αρωγή και το 20% ως άτοκο δάνειο.
Δεύτερον: Επιδότηση ενοικίου / συγκατοίκησης σε όσα κτίρια κριθούν μη κατοικήσιμα. Το ύψος είναι από 300 έως 500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας.
Τρίτον: Οι Δήμοι μπορούν να δώσουν 600 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια ως έξοδα κάλυψης άμεσων βιοτικών αναγκών και αποζημίωση έως 6.000 σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης οικοσκευής.
Τέταρτον: Επιχορήγηση των Δήμων και της Περιφέρειας για την αποκατάσταση δημόσιων υποδομών που έχουν πληγεί από σεισμό.
Πέμπτον: Κατεδάφιση με άμεσες ενέργειες των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων.
Έκτον: Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές όπου υπάρχει ανάγκη προβαίνει σε προμήθεια πρόχειρων αιθουσών για τη στέγαση των σχολείων.
Έβδομον: Σύσταση γραφείου της Διεύθυνσης αποκατάστασης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών στο Δήμο για βοήθεια στην υποβολή αιτήσεων από τους πληγέντες.
-Επιπλέον , ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΓΕΚ Τέρνα η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή με την κατασκευή του Ε65 και ζήτησε ως πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να κατασκευάσει νέο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου.
Η εταιρεία συμφώνησε και με τη νέα σχολική χρονιά το σχολείο θα είναι έτοιμο. Σημειώνεται ότι χθες ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει με τον Διευθυντή του σχολείου και συνεχάρη τον ίδιο και τους άλλους εκπαιδευτικούς που έβγαλαν με ασφάλεια τους μαθητές από το κτίριο που υπέστη σοβαρότατες ζημιές.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Γιατί δεν επιλέξατε τη λύση του καθολικού lockdown, παρ’ ότι αποτελούσε πρόταση μερίδας των ειδικών; Ποιοι ήταν οι ανασταλτικοί παράγοντες;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σκιτζή, μα είμαστε σε lockdown. Και σε lockdown, μάλιστα, σκληρό. Τα στοχευμένα, επιπλέον μέτρα, που ελήφθησαν τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται σε «κόκκινο», όσο και για τις περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» -και αναφέρομαι εδώ σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, όπως η Αττική- είναι πολύ αυστηρότερα από αυτά που ίσχυαν ακόμη και τον περασμένο Μάρτιο.
Τον περασμένο Μάρτιο -σας θυμίζω- δεν είχαμε περιορισμούς στο εύρος χρήσης των sms, ούτε απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα. Αυξάνεται, επίσης, η τηλεργασία κατά 60%, σε σχέση με το προηγούμενο status στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο δημόσιο ισχύει το μάξιμουμ της τηλεργασίας. Λαμβάνουμε τα μέτρα, ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά και το ιικό φορτίο, για να μπορέσουμε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα -όταν το επιτρέψει η μείωση της διασποράς και η μείωση του ιικού φορτίου- να επανέλθουμε σε άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πώς σκοπεύετε ν’ αντιμετωπίσετε τα φαινόμενα παρατυπίας στη σειρά των εμβολιασμών και ποιος είναι ο αριθμός τους που έχει καταγραφεί;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν έχω αριθμό να σας δώσω. Αυτό που έχω να πω -με αφορμή και το σημερινό σπάσιμο του φράγματος του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών- είναι ότι έχουμε μία διαδικασία που λειτουργεί υποδειγματικά και με βάση την προτεραιοποίηση. Μεμονωμένα φαινόμενα που έχουν παρουσιαστεί, διερευνώνται.
Σας θυμίζω ότι από την αρχή, όλη τη διαδικασία, από τη μεταφορά, τη διανομή, την αποθήκευση και την τήρηση της διαδικασίας, όπου γίνονται εμβολιασμοί, επιτηρεί και επιβλέπει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Όλα τα περιστατικά διερευνώνται και υπάρχουν οι προβλεπόμενες ποινές και κυρώσεις. Και, βεβαίως, όσοι παραβιάζουν τη λίστα προτεραιοποίησης, κρίνονται και από την κοινωνία την ώρα μάλιστα του αναμένουμε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί και των ευπαθών ομάδων με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Τι άλλαξε, όσον αφορά στη μετακίνηση με κωδικό 6, μόνο με τα πόδια, από τις 10 Φεβρουαρίου, όταν ο κ. Χαρδαλιάς δήλωνε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν δύσκολο στην εφαρμογή του και θα αποτελούσε ταξική επιλογή σε βάρος των πολιτών που ζουν σε πυκνοκατοικημένες ή λιγότερο προνομιούχες περιοχές, χωρίς πρόσβαση σε χώρους πρασίνου και άθλησης;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως σας είπα, η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη. Πρέπει όλοι να φροντίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα, διότι αυτή τη στιγμή δίνουμε την τελευταία μάχη. Δεν πρέπει να χάσουμε τον πόλεμο. Δεν τιμωρεί η Κυβέρνηση, ούτε χαίρεται όταν λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα. Έχει παρατηρηθεί, ωστόσο, και από τους ελέγχους και από τη λήψη των sms, κατάχρηση του συγκεκριμένου κωδικού όπως και του κωδικού 2.
Επιτρέπεται προφανώς η ατομική άθληση, αλλά επιτρέπεται με τα πόδια, διότι ο κωδικός 6 δεν είναι ούτε για ανταλλαγή επισκέψεων στα σπίτια, ούτε για άλλες δραστηριότητες. Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα και να κάνουμε υπομονή. Δεν είμαστε σήμερα εκεί που ήμασταν έξι μήνες πριν. Υπάρχει, πλέον, το εμβόλιο, προχωρούν οι εμβολιασμοί και πολύ σύντομα θα είμαστε σε μια άλλη φάση.
ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, είναι βέβαιο πως στις 16 Μαρτίου θα ανοίξει το λιανεμπόριο ή μπορεί να υπάρξει παράταση;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Παπαντωνίου, μόλις από σήμερα έχουμε σε εφαρμογή τα νέα περιοριστικά, τα πιο στοχευμένα μέτρα, σε ολόκληρη τη χώρα. Θα πρέπει να δούμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου. Ανάλογα με την επιδημιολογική εξέλιξη, προφανώς, θα κριθεί και αυτό. Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω, ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με ασφάλεια και με κανόνες και βεβαίως των σχολείων.
ΑΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Στο gov.gr αναφέρεται ότι ο κωδικός μετακίνησης 1 για φαρμακείο υπάγεται στο χιλιομετρικό περιορισμό ή εντός Δήμου. Διευκρινίστε το παρακαλώ.
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν ισχύει αυτός ο χιλιομετρικός περιορισμός για τον κωδικό 1.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Τι συζητήθηκε χθες στο τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι; Υπάρχει κάποιο ζήτημα με την προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πετρελαϊκή εταιρεία; Γιατί η Τουρκία βρήκε αφορμή για «φλερτ» με το Κάιρο, επικαλούμενη επαφή της τουρκικής με την αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Ευγενίδη, ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το τηλεφώνημα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, οι οποίες δεν ανακοινώνονται πάντα.
Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Η στάση της Τουρκίας συζητήθηκε στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Μένω σε αυτό που σας είπα. Έχει απαντηθεί ήδη.
Π. ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Η Κυβέρνηση καλύφθηκε από τις εξηγήσεις του κ. Δρίτσα και του ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Σε ποιες εξηγήσεις αναφέρεστε; Έχουμε κάποια έκτακτη εξέλιξη αυτή τη στιγμή ή μένουμε σε όσα έγιναν μέχρι χθες; Διότι αν μένουμε σε αυτά -δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή που μιλάμε- προφανώς, δεν αρκούν. Εμείς καλούμε τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί ο ίδιος για τις αδιανόητες αυτές προσβλητικές δηλώσεις του κ. Δρίτσα και να σπάσει την αφωνία του. Διότι η σιωπή σημαίνει έμμεση αποδοχή και των δηλώσεων και της πολιτικής κάλυψης που αυτές υποκρύπτουν.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Σκοπεύει η Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ασφαλέστερη μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και να εντείνει τους ελέγχους στους μεγάλους εργασιακούς χώρους για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όλοι οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί και θα γίνουν ακόμη αυστηρότεροι. Σε ό,τι αφορά τους εργασιακούς χώρους, έχουν γίνει από τις αρχές του χρόνου περισσότεροι από 72.000 έλεγχοι, για να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα μέτρα και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 1.650.000 ευρώ περίπου. Λαμβάνονται μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σας θυμίζω ότι έχει αυξηθεί ο στόλος των λεωφορείων κατά 40% από τον Ιούλιο του 2019 και ότι έχουμε περίπου 3.000 περισσότερα δρομολόγια στην Αθήνα, καθημερινά, και βεβαίως λαμβάνονται και μέτρα προστασίας.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ-ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, ποιος είναι ο αριθμός-κλειδί αναφορικά με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους, που θα ανοίξει τον δρόμο για σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως γνωρίζετε, η επιδημιολογική εικόνα κάθε φορά δεν κρίνεται μόνο από τα κρούσματα. Κρίνεται και από συνδυαστικούς παράγοντες, όπως είναι η πίεση στο Σύστημα Υγείας, οι διασωληνωμένοι και προφανώς η πορεία του ιού. Αυτή τη στιγμή έχουμε και τη μετάλλαξη, που καθιστά τον ιό περισσότερο μεταδοτικό. Θυμίζω ότι είμαστε σήμερα περίπου στο επίπεδο των διασωληνωμένων, που ήμασταν και στις 31 Δεκεμβρίου.
Τότε τηρήσαμε τα μέτρα και μπορέσαμε να ανοίξουμε για ένα διάστημα. Εννοώ ότι όταν τα μέτρα λαμβάνονται εγκαίρως -και θυμίζω ότι το lockdown στην Αττική επιβλήθηκε εγκαίρως πριν από δυόμιση εβδομάδες, όταν άρχιζε η αύξηση των νοσηλειών- τότε βλέπουμε και τα αποτελέσματα εγκαίρως και μπορούμε να συζητάμε για επαναλειτουργίες και ανοίγματα.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Χθες, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων. Μπορείτε να μας πείτε τι προβλέπεται για τις συγκεντρώσεις και πορείες και αν η Κυβέρνηση θα τηρήσει τον νόμο στις καθημερινές πορείες, στο κέντρο της Αθήνας, για τον Κουφοντίνα;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κατ’ αρχάς, ο νόμος, κ. Καντέλη, δεν αφορά το δικαίωμα του συνέρχεσθε. Προβλέπει απαγόρευση κατά περίπτωση. Δεν απαγορεύονται οι πορείες. Ωστόσο, είναι αυτονόητο και σαφές ότι αυτή τη στιγμή που ζητάμε από όλους να κάνουν αυτή την τελευταία προσπάθεια για τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου η κοινή λογική επιβάλει να μην γίνονται πορείες.
Και θεωρώ εξαιρετικά ανεύθυνο και από την πλευρά των κομμάτων να στηρίζουν διαδηλώσεις και αναφέρομαι στον κ. Τσίπρα, καθώς η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε πορείες υπέρ των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα. Θα πρέπει να λάβει και εκείνος υπεύθυνη στάση. Και διερωτώμαι αν αναλαμβάνει τελικά το ρίσκο για ό,τι συμβεί από αυτές τις πορείες, την ώρα, μάλιστα, που καταγγέλλει την Κυβέρνηση για ασφυξία στα νοσοκομεία και για τη διαχείριση της πανδημίας.
Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μιλήσατε για κατάχρηση κωδικών από τους πολίτες, την ίδια στιγμή που βλέπουμε μαζικές πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Μήπως μπερδεύονται οι πολίτες με αυτού του είδους τις εικόνες; Υπάρχουν εντολές για ανοχή σε πολιτικές εκδηλώσεις;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Απαντήθηκε ήδη.
Φ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Αρκετοί επιστήμονες ήδη, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης των περιοριστικών μέτρων. Η οικονομία μας το αντέχει;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Τα μέτρα μόλις τέθηκαν σε ισχύ. Είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε άλλο. Ισχύουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Θα πρέπει να δούμε μέχρι τότε ποια θα είναι η εξέλιξη. Δεν μπορεί να μιλάμε ήδη, για παράταση του lockdown. Θα γίνει ό,τι χρειαστεί.
Προφανώς πλήττονται πολλοί κλάδοι και όσο νωρίτερα επανέλθουν οι οικονομικές δραστηριότητες, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία. Διότι πρέπει να στρέφουμε το βλέμμα και στην ανάκαμψη της οικονομίας, όταν πλέον η εικόνα της πανδημίας θα έχει αλλάξει και οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές. Θεωρούμε μετά τον Απρίλιο και τον Μάιο, λόγω του καιρού, αλλά και επειδή θα προχωρούν οι εμβολιασμοί. Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει πληττόμενους κλάδους, εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ: Υπάρχει πρόβλεψη για πολίτες που κατοικούν σε Δήμους, στους οποίους δεν υπάρχει υποκατάστημα Τράπεζας;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Υπάρχουν Δήμοι στους οποίους δεν υπάρχουν υποκαταστήματα Τράπεζας; Προφανώς στο κοντινότερο.
Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ- Β. ΣΑΜΑΡΑ: Μπορείτε να μας πείτε ποιο από τα περιοριστικά μέτρα παραβίασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μίλτος Χρυσομάλλης και τι προβλέπει το διοικητικό πρόστιμο που του επιβλήθηκε;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν γνωρίζω το πρόστιμο που του επιβλήθηκε. Αυτό το έχουν επιβάλει οι Ελεγκτικές Αρχές. Νομίζω ότι έχει τοποθετηθεί ο ίδιος. Θέλω να επαναλάβω ότι απαιτείται υπευθυνότητα και συνέπεια από όλους. Και βέβαια, αυτή είναι και μια απόδειξη ότι οι έλεγχοι γίνονται και οι έλεγχοι και τα μέτρα ισχύουν για όλους.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Εξετάζει η Κυβέρνηση κανονικό lockdown με κλείσιμο επιχειρήσεων και τηλεργασία στο μάξιμουμ;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Σας είπα ότι είμαστε σε κανονικό lockdown, σκληρότερο από αυτό του Μαρτίου.
ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης, σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει, έστω και τώρα, στις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, την επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων χωρίς αποζημιώσεις για τους κλινικάρχες και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία του λαού;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ήδη, ανακοινώθηκε χθες -το ανέφερα και στην εισαγωγή μου- το σχέδιο έκτακτης ανάγκης από τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια. Προστίθενται συνεχώς νέες κλίνες. Προχωρά η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ό,τι άλλο χρειαστεί ή κριθεί απαραίτητο να γίνει, θα γίνει.
ΑΝ. ΚΑΡΑΣΑΒΑ: Περιλαμβάνει η επιχείρηση «Ελευθερία» όλους τους αιτούντες άσυλο σε εθνικό επίπεδο; Και αν ναι, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε πόσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα.
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η προτεραιοποίηση γίνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Υπάρχει πρόβλεψη για εμβολιασμούς σε κλειστές δομές, σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας. Η προτεραιοποίηση γίνεται με βάση την ηλικία, που θεωρείται και ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας για σοβαρή νόσηση από τον κορονοϊό και βεβαίως τις ευπαθείς ομάδες και τις πολύ αυξημένου κινδύνου, οι οποίοι θα ενταχθούν σύντομα στη διαδικασία.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΤΖΟΣ: Αν η Αστυνομία σταματήσει ένα όχημα και ο οδηγός απαντήσει ότι πάει σε πορεία διαμαρτυρίας, θα του βάλει πρόστιμο;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Προφανώς, θα του βάλει διοικητικό πρόστιμο. Από όσο ξέρω, δεν προβλέπεται τέτοια μετακίνηση.
ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Αυτοαπασχολούμενοι βάζουν θέμα ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα στήριξής τους στην πανδημία δεν επαρκούν, υπό την έννοια ότι είναι προσωρινά, οριζόντιου χαρακτήρα, ευνοούν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ενώ όσα μικροποσά προβλέπονται για τους ίδιους, δεν καλύπτουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Σκέφτεται η Κυβέρνηση ρυθμίσεις, όπως απόδοση μηνιαίας αποζημίωσης, μετατροπή των δανεικών της επιστρεπτέας προκαταβολής, επιχορήγηση για τις πιο μικρές επιχειρήσεις, διαγραφή χρεών που έχουν συσσωρευτεί σε εφορίες και τράπεζες;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως σας είπα, η Κυβέρνηση στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Όσο προχωράμε, ωστόσο, τα μέτρα γίνονται πιο στοχευμένα, καθώς πρέπει να φροντίσουμε και για την ανάκαμψη της οικονομίας από τον Απρίλιο και μετά.
ΣΟΦ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Η Τουρκία δεν έχει ακόμα απαντήσει για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών. Πού αποδίδετε αυτή την καθυστέρηση;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν την αποδίδω κάπου. Όπως σας έχω πει, έχουμε προτείνει ημερομηνίες στην τουρκική πλευρά και αναμένουμε την απάντηση. Όταν υπάρξει, προφανώς, θα ανακοινωθεί, κατά το σύνηθες στα διπλωματικά πρακτικά, από τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών.
ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ισχύει δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ», σύμφωνα με το οποίο ο Αλ Σίσι πρότεινε να μην περάσει ο East-Med από την Κύπρο και ανέλαβε ο Έλληνας Πρωθυπουργός να κάνει τις σχετικές συζητήσεις με την Λευκωσία.
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Είναι λογικό δύο χώρες της περιοχής -και επειδή αναφέρεστε σε συγκεκριμένο δημοσίευμα το Ισραήλ και η Αίγυπτος- που έχουν ήδη έναν αγωγό μεταξύ τους, να συζητούν ή να εξετάζουν εναλλακτικές οδεύσεις. Δεν σημαίνει αυτό, σε καμία περίπτωση, ότι είναι ανταγωνιστικές, αλλά συμπληρωματικές στα υφιστάμενα σχήματα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τι θα περιλαμβάνει και πώς θα παρουσιαστεί η συμφωνία αμοιβαίας εμπιστοσύνης για την οποία έχει μιλήσει ο Πρωθυπουργός;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αυτό που ζητούμε τώρα από όλους, είναι υπομονή, γιατί βλέπουμε φως στο τούνελ. Να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα όλοι, ώστε να μπορέσουμε μετά να επανέλθουμε σταδιακά σε μια άλλη κανονικότητα. Δεν αναφέρω τυχαία την πορεία των εμβολιασμών. Το λέω, γιατί ήδη υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αλλάζει η εικόνα της πανδημίας, παρά την έξαρση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή.
Και το βλέπουμε σε όλο τον κόσμο, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που επίσης αυστηροποιούν τα μέτρα. Να τηρήσουμε τα μέτρα για να μπορέσουμε να ανοίξουμε. Αποδείχθηκε αυτό στο παρελθόν. Όταν τηρήσαμε όλοι τα μέτρα, μπορέσαμε στη συνέχεια να επανέλθουμε σε κάποιες δραστηριότητες.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Εκτός από πορεία, δεν υπάρχει κωδικός και για Εκκλησία. Αν σταματήσει η Αστυνομία όχημα και πει ο οδηγός ότι πάει Εκκλησία, θα του επιβάλει πρόστιμο;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχουν ανασταλεί οι Λειτουργίες με την παρουσία πιστών στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου.