Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα
- Για τον κορονοϊό
Τo δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού εξακολουθεί, δυστυχώς, να χτυπάει ολόκληρη την Ευρώπη. Τα σταθερά υψηλά ποσοστά μόλυνσης του ιού υποχρεώνουν τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όχι μόνο να διατηρήσουν, αλλά να ενισχύσουν τους περιορισμούς.
Χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία επεκτείνουν τα μέτρα και επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς για το διάστημα των εορτών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Γερμανία -η χώρα με το ισχυρότερο δημόσιο Σύστημα Υγείας και τον υψηλότερο αριθμό κατά κεφαλήν Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση- που δεν κατάφερε να περιορίσει το φονικό αυτό κύμα, παρά τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε από τις αρχές Νοεμβρίου.
Και τώρα προχωράει, αναγκαστικά, στην επιβολή ενός γενικού απαγορευτικού (lockdown) τρεισήμισι εβδομάδων, έως τις 10 Ιανουαρίου του νέου έτους. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία, στο πρώτο κύμα της πανδημίας την Άνοιξη, είχε καλύτερες επιδόσεις από τους περισσότερους γείτονές της, ενώ σήμερα αντιμετωπίζει μία από τις σοβαρότερες απειλές από το δεύτερο κύμα.
Το γεγονός αυτό κρούει μια μεγάλη καμπάνα κινδύνου για όλους μας. Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει βαρύ. Ταυτόχρονα συνεχίζεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ακόμη περισσότερο στις Μ.Ε.Θ., καθώς οι διασωληνωμένοι συμπολίτες χθες ήταν 552.
Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Με αυτόν το γνώμονα, αποφάσισε να συνεχιστούν έως και τις 7 Ιανουαρίου τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του lockdown, ώστε όλοι μαζί οι πολίτες, με πίστη στις δυνάμεις μας, να περάσουμε με ασφάλεια αυτές τις διαφορετικές γιορτές.
Το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή. Εξαίρεση αποτελούν η λειτουργία -και μόνον- της παραλαβής εκτός του καταστήματος (click away), που άρχισε χθες, καθώς και η επαναλειτουργία των βιβλιοπωλείων, των κομμωτηρίων και των ΚΤΕΟ, που άρχισε σήμερα. Πάντοτε βέβαια με την αποστολή SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Και με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται στο ακέραιο οι όροι και οι προϋποθέσεις που τέθηκαν για να αποτραπούν άσκοπες μετακινήσεις και κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού.
Υπενθυμίζεται ότι για τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία ισχύει ανώτατο όριο επιτρεπόμενων πελατών εντός του καταστήματος, ενώ για το click away δεν επιτρέπεται είσοδος εντός του καταστήματος ούτε πληρωμή με μετρητά, ούτε ουρά άνω των 9 ατόμων στην είσοδο.
Επιπλέον αυτών: Από αύριο το πρωί, τίθενται σε λειτουργία και οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών. Τα φαινόμενα «μαύρης εργασίας» και καταστρατήγησης των υγειονομικών μέτρων στον χώρο αυτό είναι δυστυχώς εκτεταμένα, όπως φαίνεται και με μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) το Σαββατοκύριακο.
Για αυτό είναι προτιμότερο να λειτουργούν με κανόνες και υγειονομικά πρωτοκόλλα παρά ανεξέλεγκτα κατ’ οίκον. Αναλυτικά στοιχεία για τους σχετικούς ΚΑΔ θα περιγράφουν με δελτίο τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αργότερα σήμερα.
Για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συστήνουμε σε όλους, αυτές οι γιορτές να μην είναι αφορμή για συγχρωτισμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες μας, θα υπάρξει εντός της ημέρας επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο.
Σε σχέση με τα γενικά μέτρα, υπενθυμίζεται ότι από χθες οι νυχτερινές μετακινήσεις επιτρέπονται έως τις 10 το βράδυ, αντί για τις 9 που ίσχυε πριν.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, για τον μήνα Δεκέμβριο, παραμένουν σε ισχύ και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες θα λειτουργήσουν με το σύστημα click away. Μπορούν έτσι και τον Δεκέμβριο:
– Να θέσουν εργαζόμενους σε προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας.
– Να έχουν μείωση ενοικίου 40%.
– Να έχουν αναστολή ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
– Να συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο.
– Να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
Β. Για τον εμβολιασμό
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προετοιμασία προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την ώρα του εμβολιασμού. Για τον σκοπό αυτό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το Σάββατο ευρεία σύσκεψη με την ηγεσία των εμπλεκόμενων Υπουργείων και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Εξετάστηκαν η προετοιμασία για την παραλαβή, την αποθήκευση και τη διανομή του εμβολίου, η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και η εξειδίκευση του τρόπου με τον οποίο οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα. Θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό η άυλη συνταγογράφηση και θα δημιουργηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα «emvolio.gov.gr».
Για τους συμπολίτες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές δεξιότητες θα αξιοποιηθούν τα φαρμακεία της χώρας, τα οποία είναι πάνω από δέκα χιλιάδες και ενδεχομένως τα Κ.Ε.Π.. Πρόκειται για ένα τεράστιας έκτασης εγχείρημα με εκατοντάδες μικρές λεπτομέρειες, οι οποίες διευθετούνται έτσι ώστε ο εμβολιασμός να ξεκινήσει αμέσως μετά την παραλαβή της πρώτης παρτίδας εμβολίων.
Γ. Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου έκανε ένα ακόμη βήμα στην άσκηση πίεσης προς την πλευρά της Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας. Συγκεκριμένα:
– Καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και απέναντι στην ίδια την Ένωση.
– Διευρύνει τη λίστα των υποκείμενων σε κυρώσεις προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
– Έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υποβάλουν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021 γραπτή έκθεση, η οποία θα αφορά όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της Τελωνειακής Σύνδεσης.
– Καλεί τη γειτονική χώρα να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
– Καταδικάζει τις μονομερείς τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια και καλεί την Τουρκία σε πλήρη συμμόρφωση με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
– Επισημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει τα δίκτυα των παράνομων διακινητών, ώστε να περιοριστούν οι ροές στο Αιγαίο.
Όλα αυτά είναι βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Πιο αργά ίσως από όσο θα θέλαμε.
Αλλά όλα μαζί συνθέτουν έναν μοχλό πίεσης προς την Τουρκία για να τερματίσει την παραβατική και προκλητική της συμπεριφορά.
Δ. Προϋπολογισμός
Συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο με τις ομιλίες του Πρωθυπουργού και των Πολιτικών Αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021. Έναν Προϋπολογισμό, που κατατέθηκε εν μέσω της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών.
Την ίδια ώρα που κράτη, κυβερνήσεις και κοινωνίες, σε όλον τον κόσμο, δοκιμάζονται από τους ισχυρούς κλυδωνισμούς και τη μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση στην μεταπολεμική ιστορία.
Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και το 2020 θα κλείσει με βαθιά ύφεση. Όχι όμως τη βαθύτερη στην Ευρώπη, όπως ισχυρίζεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση απομονώνοντας στοιχεία του τρίτου τριμήνου του έτους. Διότι στο 9μηνο του 2020 η ύφεση στη χώρα μας ήταν 8,5%, ενώ άλλες χώρες του Νότου όπως η Ιταλία και η Ισπανία κατέγραψαν ύφεση σημαντικά μεγαλύτερη, 9,4% και 11,5% αντίστοιχα.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα κατάφερε καλύτερη επίδοση, γιατί αποκατέστησε την Εμπιστοσύνη τόσο με την αποφασιστική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, όσο και με τη συνετή διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της.
Και η εμπιστοσύνη αυτή επιβεβαιώνεται τόσο από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σε ελληνικούς τίτλους κάθε διάρκειας, όσο και από την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων που θα δώσουν στη χώρα νέα δυναμική και νέες, καλύτερα αμειβόμενες, θέσεις εργασίας. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις επενδύσεις της Microsoft, το έργο της Volkswagen στην Αστυπάλαια και την επέκταση των επενδύσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.
Η εμπιστοσύνη όμως δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται κάθε μέρα, καθώς η Κυβέρνηση αφενός αντιμετωπίζει τις κρίσεις και αφετέρου συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα. Δεκάδες μεταρρυθμίσεις, που -όλες- έχουν έναν κύριο στόχο: Να κάνουν τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.
Στο ίδιο πνεύμα συνεχίζουμε το 2021. Με συνετό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εμπεδώνει την εμπιστοσύνη, συνδυάζοντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης από την πανδημία, με μόνιμα μέτρα μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που αφήνουν μεγαλύτερο εισόδημα στην τσέπη των εργαζομένων και κάνουν πιο ελκυστική την ανάληψη επενδύσεων που φέρνουν δουλειές και ανάπτυξη στον τόπο.
Στα προσωρινά μέτρα, έχει προβλεφθεί αποθεματικό ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021 που μαζί με τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, φτάνουν τα 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, όσα θα πάρουμε περίπου τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στα μόνιμα μέτρα, η νομοθέτηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μειώνουν το μη-μισθολογικό κόστος, καθιστούν πιο ελκυστική την απασχόληση, αυξάνουν το καθαρό εισόδημα των εργαζομένων και τονώνουν την ιδιωτική κατανάλωση.
Ωστόσο ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2021, πέραν της έμπρακτης στήριξης των πληττόμενων από την πανδημία και της μείωσης φόρων και εισφορών, κάνει κάτι πολύ περισσότερο. Χρηματοδοτεί όλες τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου:
– Από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μέχρι όλους τους μηχανισμούς της εξωστρέφειας της οικονομίας μας.
– Από την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσω των προγραμμάτων ενός νέου, εκσυγχρονισμένου ΟΑΕΔ, μέχρι τη στήριξη των συμπολιτών μας στη Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη που εισέρχονται στον δρόμο της απολιγνιτοποίησης.
– Και φυσικά, στον κρίσιμο τομέα της Εθνικής Άμυνας, την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της Πατρίδας μας, μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση της αμυντικής μας βιομηχανίας και την αύξηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Προϋπολογισμός του 2021 αποδεικνύει την ικανότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχειριστεί την κρίση με μεθοδικότητα και σχέδιο και να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Έναν δρόμο, που οδηγεί τελικά στην ευημερία όλων των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.
Ο Προϋπολογισμός του 2021 είναι η «άγκυρα» ασφάλειας και σταθερότητας, που θα μας επιτρέψει να μην παρασυρθούμε από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και να ξεπεράσουμε τα πρόσκαιρα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά μας.
- Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 60 ετών από την υπογραφή της σύμβασης για τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει, σήμερα στις 13:50, σε ψηφιακή συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Angel Gurría και την Πρωθυπουργό της Ισλανδίας, Katrín Jakobsdóttir, με θέμα «Ο παγκόσμιος ρόλος του ΟΟΣΑ: 60 χρόνια καλύτερων πολιτικών για καλύτερες ζωές».
Αύριο Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο της ψήφισης του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021.
Την Τετάρτη, στις 10:30, θα συμμετέχει στο Διαδικτυακό Forum για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για τα Άτομα με Αναπηρία.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Τι είναι αυτό που θέτει ως όριο η Κυβέρνηση, για να αναστείλει τη λειτουργία του click away εάν αυτό χρειαστεί; Είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα ή αρκούν και μόνο εικόνες μεγάλης κινητικότητας και συνωστισμού για μια τέτοια απόφαση;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ακόμα δεν ξεκινήσαμε, να το αναστείλουμε; Κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσα σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, για να δώσουμε ανάσες. Είπαμε από την Παρασκευή, που δόθηκε η δυνατότητα της παραλαβής προιόντων εκτός του καταστήματος, το click away, ότι σκοπός είναι:
Πρώτον, να αποσυμφορηθούν οι ταχυμεταφορές, που είχαν μπλοκάρει, και δεύτερον, να υπάρξει κάποιος τζίρος, δίνοντας τη δυνατότητα ο πελάτης να παραγγείλει το προϊόν που θέλει και να το παραλάβει εκτός του καταστήματος, για να έχουμε την αποφυγή της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει. Δεν βάζουμε ποσοτικό όριο. Οι εικόνες είναι ένα δείγμα. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτές. Παρακολουθούμε γενικά την κατάσταση, συνεχώς. Έχουμε πει σε κάθε τόνο, σ’ όλους τους συμπολίτες μας να προσέχουν. Δίνουμε μια διέξοδο, δεν δίνουμε μια ευκαιρία για συγχρωτισμό. Και έτσι θα κινηθούμε και τις επόμενες ημέρες, πάντα παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εάν η εφαρμογή του click away αποσκοπούσε, ώστε να συγκρατηθεί η κάθετη πτώση του τζίρου στα εμπορικά ή για ν’ αποσυμφορηθούν, επίσης, οι ταχυμεταφορές;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό που έχει σημασία είναι όλοι μαζί να κατανοήσουμε ότι μιλάμε για διαφορετικές γιορτές. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, προκειμένου να υπάρξει διέξοδος και να μπορέσουν οι πολίτες να έχουν τις βασικές παραγγελίες που θέλουν, ενόψει των γιορτών.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ζητούν από την Κυβέρνηση να παρατείνει τη δυνατότητα καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, ως και τις 21 Μαρτίου. Είναι κάτι που η Κυβέρνηση προτίθεται να συζητήσει;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν μας έχει απασχολήσει αυτό το ζήτημα αυτή τη στιγμή. Αν υπάρξει κάτι νεότερο, θα υπάρξει ανακοίνωση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Υπάρχει ενδεχόμενο η Κυβέρνηση ν’ αλλάξει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για τις εκκλησίες; Εξετάζετε, ειδικότερα, ν’ αποδεχθείτε πρόταση για μια επιπλέον Λειτουργία την Πρωτοχρονιά; Πού βάζει η Πολιτεία την «κόκκινη» γραμμή και πώς θα διασφαλίσετε την τήρηση των όποιων μέτρων από αρνητές ιεράρχες;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα υπάρξει επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο σήμερα, προκειμένου να δούμε εάν υπάρχει περιθώριο μεγαλύτερης ευελιξίας, δηλαδή για μία ακόμη ημέρα Λειτουργίας, πάντα με την τήρηση του ορίου των εννέα πιστών στις απλές εκκλησίες και των 25 στους Μητροπολιτικούς ναούς της χώρας μας.
Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει δυνατότητα για διπλή Λειτουργία, κατά την προτεραιότητα και την απόφαση που θα λάβει η Εκκλησία μας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί σήμερα και αν υπάρξει κάτι νεότερο, θ’ ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο.
ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αφορμή το πρόστιμο σε ναούς στο Κορωπί, η Μητρόπολη Μεσογαίας χαρακτηρίζει τα μέτρα εντελώς ασεβή και απαξιωτικά για τον άνθρωπο και την Εκκλησία. Αντιδράσεις για τα μέτρα είχαμε και από άλλους Ιεράρχες, ενώ αύριο συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Η Κυβέρνηση εμμένει στις αποφάσεις, σχετικά με τη λειτουργία των Εκκλησιών την περίοδο των εορτών;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα υπάρξει επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Όσον αφορά τη στάση γενικά της Εκκλησίας, θέλω να πω ότι έδειξε, πραγματικά, υπεύθυνη στάση όλο αυτό το χρονικό διάστημα, σε όλο αυτό τον Γολγοθά που ανεβαίνουμε όλοι μας. Και πιστεύω ότι το ίδιο θα εξακολουθήσει να κάνει και στο μέλλον.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει κατάθεση τροπολογίας, που θα αφορά την επέκταση και τον εμπλουτισμό της δήλωσης «Πόθεν Έσχες» για τους πολιτικούς και τα μέλη της Κυβέρνησης, αλλά και όσους κατέχουν θέσεις επιρροής, όπως δημοσιογράφους και εκδότες. Σκοπεύει να την στηρίξει η Κυβέρνηση;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Τεσσεράμισι χρόνια θα μπορούσε να είχε υποβάλει ό,τι θέλει η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να το είχε περάσει. Μάλλον, φαίνεται υποκριτικό, αυτό το διάστημα, που έχει ξεσπάσει όλη αυτή η συζήτηση για το σπίτι που κατοικεί ο πρώην Πρωθυπουργός. Επομένως, θα περιμένουμε να το δούμε και θα τοποθετηθούμε.
ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να επιλέξουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν. Είναι έτσι και γιατί;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο εμβολιασμός θα προχωρήσει, σύμφωνα με το σχέδιο που θα έχει εγκρίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Ας έρθει πρώτα με το καλό το εμβόλιο, που φαίνεται ότι είμαστε στην τελική φάση, να γίνει η έγκριση, όπως προβλέπεται από τα ευρωπαϊκά Όργανα και μετά θα προχωρήσουμε. Τις κατευθύνσεις θα δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως τις δίνει κάθε χρόνο και με τα εμβόλια της γρίπης και οτιδήποτε άλλο χρειαζόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ-ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Πώς σχολιάζετε το τελευταίο συμβάν με τη στρατολόγηση κατασκόπων από το Προξενείο της Τουρκίας; Τίθεται θέμα αναστολής λειτουργίας του Προξενείου;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κανένα σχόλιο από πλευράς της Κυβέρνησης. Το μόνο που υπάρχει είναι συγχαρητήρια προς τις δημόσιες Υπηρεσίες που κάνουν τη δουλειά τους.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Ανησυχεί την Κυβέρνηση το σχετικά χαμηλό ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί, όπως προκύπτει από έρευνα του Α.Π.Θ.; Τι θα κάνει για να αυξηθεί το ποσοστό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε πει, πολλές φορές, ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο και αυτοί είναι η πλειοψηφία. Υπάρχουν αρκετοί, οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί. Σε αυτούς μπορούμε να διακρίνουμε διάφορες κατηγορίες. Οι πιο σημαντικές και μεγαλύτερες από αυτές, είναι οι άνθρωποι που είναι επιφυλακτικοί, γιατί θέλουν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες και να δουν και το παράδειγμα.
Σε αυτούς τους ανθρώπους θα μπορέσουμε να διαλύσουμε τις όποιες αμφιβολίες με το παράδειγμα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πρόταση του Πρωθυπουργού να γίνει εμβολιασμός όλων των πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να δώσουν το παράδειγμα στους συμπολίτες μας. Και βέβαια θα γίνει μια εθνική εκστρατεία ενημέρωσης, που θα μπορέσει να κατευθύνει τον κόσμο, πρώτον με χρηστικές πληροφορίες, -πώς θα γίνει ο εμβολιασμός, πού θα είναι το εμβολιαστικό Κέντρο στο οποίο θα πρέπει να πάνε- αλλά και με βασικά μηνύματα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Έτσι, θα προχωρήσουμε με σχέδιο. Θα είναι ένας μαραθώνιος από τον Ιανουάριο, μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο και θα δούμε πώς θα φτάσουμε μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου, μέχρι και τον Ιούνιο, που πιστεύουμε ότι το σύνολο των Ελλήνων πολιτών θα μπορέσει να εμβολιαστεί, εφόσον το επιθυμεί.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΤΖΟΣ: Την Παρασκευή είπατε ότι «θα ξαναδείτε οποιαδήποτε λεπτομέρεια αφορά την παραμονή των Χριστουγέννων». Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ωραρίου για τις μετακινήσεις για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όχι.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Δεν θεωρείτε ότι δημιουργείται σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό και συνεπώς έδαφος για πιθανή καταστρατήγηση των μέτρων, όταν, για παράδειγμα, ο πολίτης μπορεί να ψωνίσει κανονικά στο σούπερμαρκετ, ενώ εάν θέλει να αγοράσει ένα παιχνίδι πρέπει να το παραλάβει εκτός του καταστήματος; Επανεξετάζετε τέτοια φαινόμενα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση και θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε. Η προσαρμογή είναι βασικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου, που τον έχει φέρει μέχρι εδώ χιλιετίες τώρα. Όταν αντιμετωπίζουμε ιδίως τέτοια μεγάλα προβλήματα δημόσιας υγείας, πρέπει να δείχνουμε ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία. Επομένως, ναι, είπαμε στα είδη πρώτης ανάγκης, τα φαρμακεία, τα σουπερμάρκετ, να είναι ανοιχτά.
Και δίνουμε και τη δυνατότητα με μικρές ανάσες σε ανθρώπους, οι οποίοι χρειάζονται να προμηθευτούν κάποια πράγματα για τις γιορτές, να το κάνουν και με τη μέθοδο της παραλαβής εκτός του καταστήματος click away. Ας προσπαθήσουμε όλοι λίγο παραπάνω να προσαρμοστούμε σε αυτές τις ανάγκες και να μην προσπαθούμε συνεχώς να καταστρατηγούμε τα μέτρα.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Η Άγκυρα εξέδωσε νέες Navtex, θέτει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών και ταυτόχρονα ζητά από την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όλα τα θέματα. Ποια θα είναι η στάση της Ελλάδας από εδώ και πέρα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Μην κοιτάτε τι λένε, κοιτάτε τι κάνουν. Και αυτό που κάνει η Τουρκία είναι συνεχώς να προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες και μόνο στα λόγια να ζητά συζήτηση για το θέμα που έχει να κάνει με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, που είναι η μόνη διαφορά που έχουμε με τη γειτονική χώρα.
Από εκεί και πέρα, φροντίζουμε σε όλα τα fora να ενδυναμώνουμε τις συμμαχίες μας, αλλά και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας δύναμη, για να είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ανησυχείτε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής μπορούν να αποθρασύνουν που βλέπουν να μην τιμωρείται;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η Ευρώπη προχωρά με αργά βήματα. Μερικές φορές πιο αργά από αυτά που θα θέλαμε. Το γεγονός, όμως, είναι ότι προχωρά με βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όλα αυτά τα βήματα θα τα χρησιμοποιήσουμε. Όλα αυτά τα εργαλεία θα τα χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να είναι ένας αποτελεσματικός μοχλός πίεσης, ώστε να τερματιστεί η προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.
ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ετοιμάζεται η Κυβέρνηση για το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικού γεωτρύπανου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μετά την αναποφασιστικότητα της Συνόδου;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είμαστε πάντα έτοιμοι για οτιδήποτε χρειαστεί.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Το τελευταίο διάστημα ακούστηκε, ακόμη και από γιατρό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Κυβέρνηση εστιάζει στο εμβόλιο, ενώ υπάρχουν έτοιμα δύο φάρμακα που μπορούν να λειτουργήσουν, αλλά με κόστος γύρω στο «χιλιάρικο», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική που, μάλιστα, έστω και εμμέσως συνδέει το κόστος θεραπείας με την προτίμηση προς το φθηνότερο εμβόλιο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Τα φάρμακα δεν τα εγκρίνει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η Νέα Δημοκρατία. Τα φάρμακα τα εγκρίνουν οι διεθνείς Οργανισμοί -υπάρχουν ευρωπαϊκοί Οργανισμοί γι’ αυτό- και στην Ελλάδα ο Ε.Ο.Φ.. Όταν εγκρίνονται φάρμακα προχωρούμε στις αναγκαίες προμήθειες, ιδίως όταν έχουμε ένα φαινόμενο πανδημίας, όπως αυτό του κορονοϊού.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΤΖΟΣ: Σε δύο-τρία χρόνια από σήμερα η χώρα μας μπορεί να απειλείται στο Αιγαίο από την Τουρκία με ισπανικό αεροπλανοφόρο και γερμανικά υποβρύχια. Υπάρχει ρεαλιστικά τρόπος να μην φθάσουμε στο σημείο αυτό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ναι. Και αυτό έχει να κάνει με μία συνειδητοποίηση της Ευρώπης πού πηγαίνει. Ψήγματα αποτρεπτικής στρατηγικής για την πολιτική της Ευρώπης για γεωπολιτικούς σκοπούς, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε ήδη δει στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.
Και το θέμα δε της προμήθειας οπλικών συστημάτων προς τη γειτονική χώρα το έχει αναδείξει ο Πρωθυπουργός πάρα πολλές φορές και θα συνεχίσει να το κάνει. Και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.
ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Υπάρχει κάτι νεότερο για το άνοιγμα των σχολείων;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε μείνει στην αρχική ημερομηνία, που έχουμε ανακοινώσει, την 7η Ιανουαρίου. Αυτή είναι η πρόθεσή μας και προχωράμε προς τα εκεί. Σκοπός είναι με τα μέτρα τα περιοριστικά που έχουμε λάβει -και έχουμε λάβει σκληρά μέτρα, ίσως τα πιο σκληρά στην Ευρώπη, αρκετά πιο γρήγορα από την Ευρώπη αυτές τις εβδομάδες- να τα αξιοποιήσουμε όλοι μαζί για να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο χαμηλότερα.
Να μπορέσουμε έτσι να αποσυμφορήσουμε το Σύστημα Υγείας από την πίεση που αντιμετωπίζει. Έτσι ώστε στις 7 Ιανουαρίου να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε και τα σχολεία μας και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Αλλά γι’ αυτό χρειάζεται μέχρι τότε πιστή τήρηση των μέτρων.
ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες εμβολιασμού, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, το εμβόλιο θα είναι προϋπόθεση για την είσοδο πολιτών στη χώρα μας;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτά είναι θέματα που συζητούνται στην Ευρώπη. Δεν έχουν τεθεί μόνο την εβδομάδα που πέρασε. Και όταν θα έρθει η ώρα να ληφθούν τέτοιου είδους αποφάσεις, θα ανακοινωθούν.